Am citit la Vasilescu că strigă fanii după mine, că sunt leneș și nu am scris nimic pe tema asta. Bine, sunt niște insinuări acolo, dar sunt elegant, nu le voi lua în seamă.
Așa că îmi voi spune și eu părerea pe tema asta. Mai ales că am scris deja despre studiul acela în care românii ascund bani de partenerul de viață, pentru că se știe, altfel nu îi poți lua cadou.
Eu cunosc o familie în care fiica, 12 ani, a cerut cadou de ziua ei un iPhone 11. Poate nu ar părea mare lucru, dar familia respectivă chiar nu e una cu bani, ci sunt destul de modești. Chiar râdeam cu Luna, că ni se părea imposibil să fie de acord să îi ia copilului ultimul telefon la modă, pentru că de aia.
Surpriză, i-a luat. Au împrumutat bani de la un IFN, cred, și au cumpărat telefon copilului. Partea caraghioasă a fost că doamna, MULT după ce a luat telefonul, era foarte deranjată de dobânda împrumutului și abia atunci a început să calculeze cât o va costa, de fapt, moftul fiică-sii.
Și aici este, de fapt, problema oamenilor fără educație financiară. Aud că pot primi bani de undeva, bani pe care nu i-ar putea avea nicium altfel și brusc, devin orbi la orice altceva. Nu îi mai interesează dobânda, orice sumă lunară plătită li se pare mizilic, ce dacă câștig 1200 de lei și plătesc 500 rată, e puțin, ne descurcăm sigur.
Desigur, după ce iau banii și se trezesc din euforie, încep să facă calculele pe care au semnat, din nou, de data asta la rece. Și, dintr-o dată, cel ce le-a dat banii este o firmă rea și hrăpăreață, care bagă mâna în buzunarul românului muncitor care de abia își duce traiul de azi pe mâine.
Și de asta ne ciocnim. Lipsa educației financiare, educație pe care nu și-o poate asuma nimeni să i-o facă unui adult, se presupune că gândești, înainte de a lua un credit. Pe lângă asta, toți presupun că un IFN, Provident, în cazul de față, discutat la Vali și Vasea, ar trebui să ofere credite la fel ca o bancă. Ceea ce, dacă vă uitați pe clip, nu e chiar adevărat, pentru că ei, ca să funcționeze, au cu totul alte reguli. Iar o bancă nu îți dă niciodată bani la fel de repede ca un IFN.
Doar că, la fel ca întotdeauna, needucații sunt mai puțini, dar mult mai guralivi. Sunt oameni care au, poate, nevoie reale și urgente, dar stau la îndoială, pentru că, peste tot, este zgomotul de fond al primilor, care își transmit dezamăgirile aposteriori, sădind neîncrederea, desigur, fără niciun argument, decât experiența proprie, creată de ei înșiși.
Vrei un credit rapid?
Întâi te gândești. Am nevoie cu adevărat de banii ăia? Este iPhone atât de important încât să mă angajez la plata lunară a unor rate? Am de unde să plătesc pe termen lung acei bani?
Dacă răspunsurile sunt DA, citește contractul, vezi detaliile plăților și eșalonarea lor, vezi cât vei plăti la final și, dacă și aici ești de acord, ia-i.
DAR NU TE MAI PLÂNGE CĂ LUMEA E REA PENTRU CĂ TU NU ȘTII SĂ CITEȘTI.
Gata, sper că fanii sunt mulțumiți, am contribuit.
NOU
Sunt singurul care se umple de nervi când vede ca la un credit ipotecar platesc aproape dublu băncii?
NOU
Nu te opreste nimeni sa cumperi o casa cu banu jos dar putini suntem in situatia asta si atunci apelam la o banca.Banca pe de alta parte nu este crucea rosie , nu face acte umanitare, este o entitate financiara care face afaceri si vrea profit,asadar chiar daca platesti dublu, plata de face in timp sa nu simti chiar asa de rau povara financiara.
Poti oricand sa nu iei imprumut de la banca si sa strangi toti banii pentru casa , nu doar avansul, insa cand ajungi la o varsta de 50, 60, 70 de ani(depinde de ce venituri ai) si ai strans suma necesara cumpararii unei case deja esti batran,bolnav si fara chef, numai faci nimic din ce puteai sa faci la 20, 30 40 de ani.Aici nu functioneaza stereotipul ala dragut cu ”mai bine mai tarziu decat niciodata”.
NOU
“Aproape dublu” e bine, erau vremuri când era un pic peste triplu.
NOU
Da.
Pentru ca nu te umpli de nervi cand dai 7 lei pe un suc de la Mc al carui cost de productie e de 50 de bani sau pe un covrig de 1 leu.
NOU
Dar cam cat crezi tu ca ar trebui sa dai? 90%?
NOU
@gigi
Noi astia de 50+ iti uram sincer sa “…ajungi la o varsta de 50, 60, 70 de ani … deja batran,bolnav si fara chef…” si sa afli despre asta prin experienta personala. Dupa care sa intri pe blogul lui Cetin jr si sa citesti parerea unui gigi.
Joke aside, ai dreptate. Economisirea se face de tanar, iar investitia intr-un asset imobiliar imediat ce ai dobandit un venit suficient de sigur si de mare sa-ti permita si ratele si, cat de cat, micile placeri ale tineretii. Iar cand treci avantat pragul 55 ani (in uralele sistemului national de pensii) te poti gandi la early retirement in baza equity-ului acumulat in proprietatea deja achitata. Si, ca in studentie, revii in chirie cu baba ta, bucurandu-te de roadele investitiei din timpul vietii active si injurand pandemia care te tine cu filele pasaportului neconsumate.
Si da, in acest caz, mai tarziu inseamna aproape intotdeauna niciodata.
NOU
Nu trebuie sa te enervezi: marea majoritate a bancilor din Romania sunt banci straine, care au niste intelegeri sa tina dobanzile foarte sus, pe motiv de “dirty country, stupid people”- explicatia oficiala e riscul de tara, dobanzile mai mari pentru banii imprumutati de banci din aceasta zona a Europei….blabla. Eu nu inteleg cum intr-o tara din UE am credit ipotecar cu 1.3% dobanda+asigurare, iar filiala bancii respective in Romania isi face reclama la dobanzi de 4.75%
Si mai cred ca nu era intamplator ca steve von groningen apara DNA si se lupta impotriva coruptilor la manifestatii, eu sa fiu presedinte BNR, as chema toate bancile sa explice diferentele de dobanzi intre Romania si tarile de origine ale bancilor, iar celor mai reticenti, le-as trimite niste controale pe cap, ca sigur au bube, asta asa, doar ca sa le arat ca Romania nu e sat fara caini. Dar uitasem ca suntem doar colonie….
NOU
Daca stai sa te gandesti putin si treci peste curentul: bancile sunt dusmanul, nenorocitii ne fura banii, chiar nu e foarte mult. Platesti dublu in 30 de ani. Randamentul investitiei bancii (pentru ca sunt banii ei, iar creditul asta pe care ti-l da tie, pentru ei reprezinta o investitie, o afacere) este de 5,ceva pe an. Ceea ce nu e o investitie extraordinara, e una chiar destul de proasta. Este, insa, o investitie destul de sigura pentru ei.
NOU
@Alex
Ai dreptate doar aparent, pentru că în realitate nu e așa.
Ei nu fac 5% pe an decât teoretic. De ce? Din cauză că din sistemul ăla cu fractionary rezerve pot împrumuta o sumă mult mai mare decât cea care o au de fapt.
Dacă tu ca bancă ai 0 in conturi. Vine gigel și depune 1 milion de euro, tu acum da împrumuturi de 9 milioane pe baza acelui milion.
Pentru că bancile fac parte din circuitul închis de plăti ai societății, pot folosi datoria ca monedă.
Deci da, banca face 5% pe an per credit, dar creditele alea au o largă paletă de surse, nu doar banii băncii mamă sau depunerile altor clienți.
Banca apoi poate vinde un credit in derulare la alta bancă sau vinde drept instrument de investiție. Ei și-au luat banul cash și la revedere.
Practic asta a fost combinația crizei din 2008, ai 1 milion in cont, dai credite de 8, dar le vinzi imediat pe cash drept instrumente de investiție la alți fraier, pardon, clienți. Evident le vinde mult mai ieftin pentru că cine le cumpără trebuie să aștepte 30 de ani să recupereze banii. Dar ei din bani virtuali au scos rapid banul cash și s-au absolvit de toată responsabilitatea. Teoretic cât timp creditul e ok, nu e nici o problemă.
Rinse and repeat la scară largă.
NOU
Orice IFN este un cancer intr-o societate. Atat. Plain and simple.
NOU
De ce spui asta? Sunt IFN-uri care au dobanda mai mica decat a bancilor si de care nu trebuie sa te rogi sa iti dea bani, cu mii de documente justificative.
NOU
Ba, da plin de venin mai poti sa fii..
Cancer in societatea noastra e PSD-ul care te vrea prost-prost ca sa nu stii pe ce lume traiesti si care este legatura dintre munca si bani.
Daca n-ar exista IFN-urile ar exista (doar) camatarii aia mafioti ( de la PSD?) care te impurumuta si calculeaza dobanda in numarul de oase rupte sau mui date ( in functie de sex)…
Nu trebuie sa iubesti IFN-ul si/sau bancile. Trebuie sa te intinzi doar cat ti-e plapuma. Si mai inainte de a te lungi trebuie sa muncesti ca sa ai cu ce-ti cumpara plapuma aia… sau sa fii destul de credibil ca o sa muncesti ca sa iei cu imprumut bani sa o cumperi..
NOU
@tudor – ba, eu pa astia că tine care au găsit vina doar la PSD pentru orice, care au ochelari de cal și nu mai poți discuta nimic cu ei din cauza de PSD, va suspectez de noua boala pe care v-a transmis-o idolul vostru joianis, cea de pesedita cronica! Voi nu sunteți doar naivi incurabili, sunteți și într-o dunga, sa nu zic mai mult! Omul spune clar, ifn-urile sunt cancer, faptul că sunt legale înseamnă că sunt cancer legalizat! Cel mai bine e sa nu ajungi la cheremul lor, la fel și la bănci, și e păcat cu multi prosti iau credite pentru prostii! Căci, daca n-ar fi prostii pe lumea asta, cum s-ar mai îmbogăți deștepții pe seama lor?!
NOU
@Faiantaru’: Pe politicieni (in general) ii iubesc exact la fel de mult ca pe IFN-uri: adica deloc! Dar nici nu-i urasc.
Si eu zic la fel de clar: nu IFN-urile sunt cancerul.
Du pana a capat propriul rationament: “Multi prosti iau credite pentru prostii” din cauza ca sunt prosti si sunt prosti pentru ca nu sunt educati. Si prostia, saracia si lipsa de educatie se imprastie precum un cancer si aia care ar fi trebuit sa trateze cancerul asta – ca sa nu mai numesc PSD-ul – in loc sa faca asta se hranesc cu cancerul asta si il imprastie mai departe. Ei sunt cancerul!
NOU
Bai, läsa ca mi-am luat io teapa cu masina. Cam la 100-150e/luna. Nu am făcut vreo doua calcule, au uitat un comision, am uitat io sa calculez cascoul.
Si eu ma simt și zgârcit și calculat. Bine, dacă făceam calculul și îmi ieșea suma corecta nu se schimba nimic, tot o luam
Oamenii normali nu vad asta. Peste tot existenta ifnurilor se bazează pe asta: 0 educație
Pe de alta parte… E păcat sa lași prostii cu bani, dar e nasol când plătim ailalti
NOU
Fanii e doar unul În rest … corect articol!
NOU
trist este ca unii nu invata deloc din greseli si iau credite “rapide” mai departe…
NOU
Fanii multumiti isi freaca acum pieptul de parbrizul tau.
NOU
Apropo de aifon la 12 ani, dpmdv mai e un aspect: incepi sa atragi atentia aiurea asupra ta. Nu de putine ori am citit despre copii amenintati cu cutite si talhariti pentru ca aveau telefoane scumpe.
NOU
Unde s-a intamplat asta? Eu nu prea am ami auzit de astfel de cazuri in ultimii ani. Sau daca am auzit, au fost foarte rare.
Cred ca era mai nasol prin anii ’90 cand copii erau talhariti si amenintati pentru banii de buzunar pe care ii primeau zilnic.
NOU
Si eu ca prostu am facut zeci de calcule inainte de a lua creditul ipotecar.
Cat economisesc per total daca nu iau creditul pe 30 de ani, ci pe 29 de ani? Hmm, 2500 de euro pe an e economia cu un efort de 50 de lei in plus la rata lunara. Ia sa vad cat pot sa ma intind…
NOU
cum puii mei economisesti tu 2500 euro pe AN*29 = 72500 euro ?
NOU
Econimic e mai bine sa ai rata mica pe mai multi ani si sa incepi sa platesti in fiecare an, anticipat, un “surplus” financiar strans in ultimele 12 luni. Si la fel, nu scazi durata creditului, scazi rata. E acelasi lucru din punct de vedere costuri, dar cu o rata mai mica esti mai acoperit in caz ca ramai fara job o perioada, de exemplu. Pentru ca pe banca nu o intereaza ca mai de platit 5 ani sau 15. Ea tot te executa. Iar tu suporti mai usor o rata de 500 de lei fate de una de 1000 in caz de necaz.
NOU
@zarax: eu zic ca e invers. Mai multi ani, inseamna mai multa dobanda platita pe an bancii, iar asta dpdv economic nu e “mai bine”.
NOU
@Zarax, dobânda o plătești la sold. Dacă ai micșorat soldul prin mici și mai multe plăți anticipate, totalul sumei pt dobândă va fi mai mic.
NOU
am luat credit de 35000 de euro pe 8 ani pt apartament. Ar fi trebuit la sfarsit sa dau inapoi 60000 de euro. L-am platit in 3 ani, am platit in total 42000 de euro. Ia mai explica-mi cum ar fi trebuit sa imi micsorez rata, nu sa platesc in avans.
NOU
@dan daca ti-as spune ca poti sa platesti anticipat creditul si sa il termini in 3 ani chiar daca optezi pentru reducerea ratei?
De fiecare data cand iti reduci rata, in loc de perioada, in fiecare luna poti pune de-o parte mai multi bani astfel incat sa poti lichida creditul complet mai repede. Nu spune nimeni ca daca optezi pentru scaderea ratei tu chiar ai de gand sa pastrezi creditul pe 30 de ani.
NOU
@Alex
Da, dar daca optezi pentru micsorarea ratei lunare, banca inca iti ia dobanda. Ori eu nu vreau sa dau nicio dobanda bancii. Am preferat sa platesc 2-3 rate in avans in fiecare luna si sa optez pentru reducerea perioadei. Prefer sa economisesc in ani redusi, decat o rata mai mica, caci oricum suma se reduce infim.
Rata mea e de 2000 de lei, din care doar 800 de lei sunt rata de la credit, restul de 1200 de lei sunt dobanda. Eu cu 3600 de lei platesc 3 luni de rata (luna curenta+ 2 in avans), in loc de… nici doua, daca stau sa imi ia banca luna de luna. Si asa in primul an asa am platit, ca fraierii, ca nu ne spusese nimeni de smecheria asta, am aflat intamplator.
Ca aia de la banca nu-s prosti, sa-ti spuna ca te impusti singur in picior daca ii lasi pe ei sa iti traga luna de luna, timp de 30 de ani, rata de pe card.
Ba chiar te ameninta ca platesti nu stiu ce penalizari daca ACHITI creditul in avans.
Nu ca nu mai platesti dobanda si ei pierd maxim, daca te duci si platesti cateva rate in avans, luna de luna. Si lumea confunda plata catorva rate in avans, cu achitatul in avans. Adica sa te duci cu toti banii o data si sa achiti creditul. Asa am confundat si eu.
Ar trebui un articol de genul, ca vad ca multi inca gandesc ca banca le ia dublu, un credit pe 30 de ani.
Da, iti ia, daca platesti literalmente 30 de ani. Daca te uiti pe graficul ratelor, o sa vezi cat e dobanda, pe care NU o platesti, daca esti chibzuit si platesti macar o rata in plus, luna de luna. Sau la cateva luni, platesti cateva rate in plus.
NOU
@Alex – stii vreo banca ce da dobanzi la depozite mai mari decat dobanda unui credit ipotecar? Ca eu nu stiu…Acum da, daca ai vreo idee de investitie si sa scoti mai multi bani decat dobanda perceputa de banca, da, bravo tie. Eu nu am avut, am preferat sa platesc mai repede bancii si sa economisesc 18000 de euro.
NOU
Economic este mai bine sa termini creditul intr-o perioada cat mai mica.
Dar si @Zarax are dreptate, este mai sigur sa intinzi creditul pe o perioada mai mare, avand o rata lunara mai mica.
Daca ramai fara loc de munca este mai usor sa suporti o rata de 1000 de lei decat o rata de 2000 de lei.
NOU
Daca nu ma insel a profita de prostia oamenilor ( sau nestiinta lor ) se cheama inselaciune si e fapta penala. Spune asta pentru ca, mai ales IFN-urile, fac fix asta. Profita de naivitatea oamenilor, profita de nestiinta lor. NU se prea duc la IFN-uri oamenii instariti sau care, macar, si-ar permite un credit decent de la o banca normala, ci s educ oamenii care nu se incadreaza la credite de la bancile clasice. Se duc la IFN-uri, li se accepta creditari absurde si li se promit aberatii si apoi, omul nu citeste ce scrie la pagina 49 din contract, unde scrie ca daca ai intarziat o zi dobanda devinde 300%, nu citeste la pagina 14 unde scrie ca dobanda e 0 doar prima luna sau doar pentru primul contract de credit. Am zis-o si la Zoso, o zic si aici, nu e normal sa poti acorda credite asa ( si asta o fac si bancile ): sa pui in fata unui om care are cunostinte economice minime sau deloc un contract gros si sa-l pui sa semneze, se creeaza o presiune teribila, mai ales daca omul e mai slab de inger, sa semnezi pe loc, fara sa analizezi pana la ultima virgula, SI SA TE BAZEZI PE SPUSELE AGENTULUI din fata ta, care nu are niciun interes sa iti dea tie absolut toate detaliile importante, mai uita, mai bifeaza ceva ce nu se pupa si de fapt dobanda nu e 7.3 e 9.5 si tot asa.
NOU
esti demonstratia a ce scriu in articol. nemaivorbind de aberatiile alea cu abuzatul si actele, pe carenti le imaginezi fara nicio baza
NOU
Cu alte cuvinte, hai sa dam bancile afara din tara ca romanul e prost si profita de el.
NOU
Am fost colaborator Provident in 2009. Ce vorbești tu acolo e din filmele din capul tău. Clientul primea toate explicațiile clar, detaliat și răspicat. Contractul nu avea 50 de pagini. Managerul meu se asigura de faptul că eu am explicat clientului până a înțeles. Se făceau controale, pe sărite, și o luai în mână dacă reieșea că nu ți-ai făcut treaba. Dobânzile erau scrise în clar, mare, pe pliantele prezentate clientului. Fiecare plată săptămânală scrisă clar. Suma totală de rambursat, la fel. Nu mănânc căcat, dar făceam eu educație financiară cu clienții. În primul rând pentru că eu luam pula dacă ăia nu-și plăteau ratele. Adică aveam procent din încasări, atât. Nu am întâlnit clienți (în 9 luni) care să ia credit pentru aifon, avioane și fițe. Luau pentru electrocasnice, centrală, boli, doctori, înmormântări, în general căcaturi neprevăzute și oarecum urgente.
Plus că, la vremea aia, erau niște variante interesante de refinanțare.
Nu fac reclamă, doar explic un fapt.
NOU
Absolut deloc, chiar consider ca IFN-urile sunt mizerabile, iar bancile nu au nicio datorie sa ne fie noua bine. Zic doar ca, oricat s-ar incerca, vina nu e DOAR a cetateanului ca nu e informat si asa mai departe, pentru ca mamaia de la tara nu are acces la informatii pana la capat si poate pica in plasa unei creditari aiurea, la fel si nea Gheorghe care e cu oile dar vrea sa-si ia ceva pentru casa, sigur nu o sa-si ia tv de 4-5000 lei, dar unul de 1400, in cateva rate, nu suna asa rau nici pentru el. Sa nu facem nici apologia bancilor si IFN-urilor, nici sa nu le blamam de-aiurea, dar unii oameni nu sunt informati corect si in totalitate aspura riscurilor si li se vand vise aiurea, pentru ca-s mai prosti sau nu au informatiile necesare.
NOU
e vina celuilalt că românul e needucat și nepăsător și semnează orice, exact!
NOU
@Dan, ce facem, dăm credite doar la ăia care au făcut ASE-ul, sau și ălora care au făcut ”economie„ în liceu?!
nu scrie în pagina 14 că dobanda e x doar în primul an, îți spune ăla de la bancă/ifn când te duci să întrebi.
în vara lui 2008 am început să mă interesez de un credit pt casă. tipul de la bancă încerca să mă îmbârlige cu un credit în franci elvețieni (sau care a fost moneda aia de i-a pus în cap pe mulți), dar chiar și atunci angajatul bancii mi-a spus cu toate vorbele că dobânda aia e promoțională pe primul an.
– și după aia cum se calculează? și cât ar fi rata
– ăăă, păăăăi, e o formulă complicată, cu riscul de țară, gradul de îndatorare, chestii socoteli, nu știu să vă zic acum…
sau
– și care-i treaba cu fractul elvețian, că n-am auzit niciodată de el (bine, auzisem așa, ca idee, dar nu în conexiune cu vreo tranzacție, preț, etc; auzisem de mărci, dolari și intrase tare euro)
– păi e o monedă foarte stabilă, vă putem da mai mulți bani, bla-bla
– și unde pot să vad un istoric de curs pe câțiva ani în urmă (chiar am întrebat asta, știam că restul monedelor fluctuează, uneori chiar foarte mult) și de unde pot să-l cumpăr ca să plătesc rata? îl găsesc la orice casă de schimb valutar?
– nu știu unde găsiți un istoric de curs, dar sigur e foarte stabil. îl cumpărați de la noi, plătiți în lei la cursul zilei pt fractul elvețian
– bine, pa!
și pe cuvânt că nu-s cel mai ascuțit creion din penar, nici n-am terminat ASE-ul, economia și filozofia au fost singurele materii la care efectiv am tocit în liceu, iar în facultate, pt cursulețul ăla de un semestru mi-am scos nota cu un referat (făcut de mine, dar tot nu se cheamă că am învățat pt examen) că a zis proful că se poate. creditul l-am luat 2 ani mai târziu, prima casă, dovadă că tâmpenii tot fac, dar nu mă plâng că m-a tras banca pe sfoară.
cei mai mulți oameni efectiv nu citesc, nu aud, nu recepționează alt mesaj decât ”vă dăm suma x”, pur și simplu nu mai aud restul.
NOU
De unde iti dau like? 🙂
NOU
Nu stiu cum e la IFN, m-a ferit mniezo de contactul cu asa ceva, dar stiu ca la banca ti se pune sub bot scadentarul pe cel putin un an, si il semnezi. Alaturi de alte 57 de pagini, dar asta e alta discutie.
Dar pentru ca rolul statului e sa se asigure ca prostii nu-si cheltuie toti banii inainte sa-si plateasca darile, statul ar trebui sa se asigure ca prostii au inteles. Sa impuna niste norme clare, un format fix in care sa fie comunicata informatia (ca sa poti compara usor 2 oferte), A4, 3 coloane, font Arial Black de 18. Eventual un fel de “captcha” sa se asigure ca a trecut informatia prin proximitatea creierului aluia mic (“scrieti aici cu cifre si litere suma lunara de plata si DAE, si semnati sau puneti degetul”)
NOU
exista deja acele formate standard. chiar demult
NOU
Exact asa este formularul, si la Banci si La IFN-uri vreo 5-6 pagini, un format standard la toate produsele de creditare (formular de info standard europene). Dar e mai usor sa spui “sunt pagini multe”. Iar prima pagina din contract cuprinde TOATE costurile, ingrosate – rata, dobanda, orice comisioane, TOT. E facut special conform normelor BNR ca sa il inteleaga si cineva cu 4 clase.
Tot degeaba, majoritatea clientilor mei, de 6 ani, intreaba un singur lucru: CAT IMI DATI MAXIM?
Daca scap 2 neplatitori pe trimestru, dau de dracu la propriu, deci nu, banca nu vrea ca eu sa le bag pe gat, RASPUND EU pentru ratele lor. Si se mai si supara cand le spun ca la minim pe economie nu le pot da mare lucru.
PS: Azi m-a certat un client care nu lucreaza cu forme legale pentru ca nu ii pot da un card de cumparaturi. Cam ala e nivelul.
NOU
amuzant e ca aceste infame ifeneuri nu sunt doar astea care dau bani rapid la costuri mari pt tampenii de genul aleia cu aifonul. mai sunt si aia care finanteaza achizitia de masini/utilaje prin ceea ce popular se numeste leasing. mai sunt de asemenea in zona de agricultura astfel de structuri care finanteaza fermele in conditii mai usor de accesat decat bancile, de obicei ifeneuri care apartin unor companii care opereaza la nivel national, Agricover de pilda.
NOU
Și vestitele CAR-uri la care apelau părinții și bunicii.
NOU
Imprumuti un leu de la banca ,numai daca esti capabil ,sa faci doi din el . Cumperi active nu pasive . Dar mno, nu toti sunt fraieri ,sa stea cu babacii chiar daca au mega casoiul,ci vor la 22-23 de ani sa aiba casa si masina .Eu le mai dau peste nas si le aduc aminte ca masina si casa lor sunt ale bancii ,pana la achitarea ultimei rate. .
NOU
atat ca te inseli
NOU
Pai copila aia cu iphone e chiar decenta, acum la moda sunt tenisii balenciaga, de 700 euro; iar multi parinti cumpara, si mai grav, copiii ce nu au/nu isi permit, sunt marginalizati.
NOU
Marginalizați de oile de la care oricum nu au ce învăța. Cel mai important la varsta adolescenței este anturajul (mai important și decât profesorii pe care ii ai la clasă). După ce ai scăpat de oile cu belciucaca și iphone, îți găsești liniștit un grup de 2-3 prieteni pe care ii vei avea și 20 de ani mai târziu.
NOU
Eu zic ca IFN-urile sunt ok. Le-am descoprit cand a luat fratele meu niste imprumuturi mai mari pentru business-ul lui. (zeci de mii de euro)
Treaba merge mult mai simplu mai usor, dobanzile mai mici decat la orice banca. Singurul skepsis ca nu dau oricui bani poti sa ai toate actele ceas … trebuie sa te recomande cineva mai ales daca esti tanar, sa zicem sub 35 de ani.
Dar nu am avut de-a face cu provident sau similar.
NOU
Tare-aș fi curioasă ce părere ați avea dacă un om ar lua creditul de la IFN pentru că i-a cerut dom’ doftor ca să-i opereze copilul. Și evident, are nevoie de banii ăia ieri.
E România, lucrurile astea se întâmplă. ÎNCĂ se întâmplă, deși unii au teamă de flagrant. Dar în orașele mai mici… merge.
Nici pe la Mihai sau Zoso n-am văzut ipoteza asta luată în calcul.
NOU
Exact asta ma gandeam si eu, ipoteza de lucru pentru majoritatea de aici si de pe blogul argheleanului… Ce te faci daca ai urgenta asta? Ce te faci daca nu esti de succes, nu ai economii si se intampla beleaua? Daca ar fi o minoritate in situatia asta, okay dar nu-i asa, majoritatea din tara asta sunt in situatia asta… Intrebare: cati ar da de exemplu acum, 1200 de lei pe loc pentru o testare covid pentru 3-4 persoane, adica o familie? Asta fara alta testare de confirmare dupa 14 zile si alte rahaturi…
NOU
mie personal mi s-a părut că ipoteza aia nu a fost luată în calcul din cauză că cei care iau un credit (de la bancă sau de la ifn) pt chestii serioase chiar știu în ce se bagă, cât, cum și ce trebuie să plătească și nu se miorțăie că ”ifn e ciuma”.
NOU
Salut!
În sfârșit văd scris marjă de profit în loc de margine.
La corporație toată lumea o dă de gard cu marginea în sus, marginea în jos.
Marjă, stimabile. Marjă de profit.
NOU
la corporație sunt tampiti
NOU
Daca romanii ar invata sa economiseasca lunar o suma, fie ea cat de mica, atunci nu ar mai exista IFN-uri.
NOU
Mi se pare incredibil ca majoritatea nu isi dau seama de riscul de tara. Unde in 2008 o garsoniera era 80k euro, in 2011 era 35k euro, iar acum e iar 70k euro. Peste 2 ani e posibil sa fie iar 35k euro…
Iar la IFN, crediteaza riscul. Nu platesti, avocatii costa bani, executorii la fel, etc.
Im concluzie, intram de bunavoie in banca, nu ne obliga nimeni…