Ce făceau Uniți Salvăm acum 5 ani?
Nu făceau nimic mare lucru, doar ajutau PSD-ul să ajungă la putere, convingând lumea să nu meargă la vot. Știți, cam cum au ajutat PSD-ul să închidă mișcările de stradă, purtându-i pe fraieri în marșuri de zeci de kilometri, cu îngenuncheri la troițe, flash moburi și alte căcaturi destinate a risipi masele și a le slăbi capacitatea de coeziune.
Nimic mai trist decât FIX primul comentariu, care, într-o premoniție îngrozitoare, a prezis în mod exact ce se va întâmpla peste 4 ani.
Între timp, Bădiță cerșește în continuare cazare prin europa, discutând strategii de la nivelul persoanei europene a anului.
Popor de idioți care își merită soarta cu vârf și îndesat.
NOU
Aoleo, mama omida la datorie..
NOU
Dar apropo au salvat Rosia Montana? Se face turism de masa acolo? Unde e Remus Cernea? Ah, a emigrat in tarile nordice?!?
NOU
Depinde ce inseamna “au salvat”. Oamenii de acolo sunt tot saraci, mediul la fel de poluat iar turistii nu se inghesuie.
NOU
da!
au salvat de cianuri!
pentru turism mai trebuie si drumuri.
dar romania nu are drumuri suficient de bune intre marile orase.
deci turismul romanesc este zero barat.
weekend-urile ”recreationale” la mamaia nu reprezinta turism.
NOU
Aha, deci vom face autostrada pana-n varful muntelui. Dar stai parca ne zicea un fost ministru al transportului in multe guverne imediat dupa revolutie ca n-avem noi nevoie de asa ceva:
www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/basescu-spune-ca-e-nerozie-declaratia-lui-sova-insa-el-a-fost-primul-care-a-zis-ca-nu-avem-nevoie-de-autostrazi-1517736
NOU
Doua chestiuni sunt in favoarea PSD . Votarea primarilor dintr-un singur tur si faptul ca nu se voteaza masiv .
NOU
Mirceo, hai sa-ti spun un secret, votul pentru europarlamentare e intr-un singur tur taticule, peste tot in ioropa. Si peste tot in ioropa absenteismul este masiv la aceste alegeri. Deci aici nu e cu iemu pesede.
NOU
@Vlad – ai putea sa nu mai compari mere cu pere, pentru inceput. Sunt doua chestii distincte, alegerile locale si cele europarlamentare. La primele se voteaza in general omul, alegerile din primul tur avantajeaza primarul in functie care sunt sanse mari sa fie pesedist, daca nu direct, macar convertit pe parcurs prin santaje cu bani publici. Absenteismul la alegerile europarlamentare e explicabil si e un fenomen general sunt studii peste studii.
NOU
Eu vorbesc despre alegerile europarlamentare care sunt in mai putin de 2 saptamani, tu despre ce alegeri locale vorbesti?!?
NOU
Pai Mircea spunea ceva, tu comparai cu europarlamentarele, se vorbeste de mere, iar tu le compari cu perele. Hai sa-to explic logic cum alegerea primarilor intr-un tur avantajeaza partidul aflat la putere, psd in speta:
1. primarul in functie are cea mai mare notorietate dintre reprezentantii tuturor partidelor => are influenta cea mai mare asupra alegatorilor + resursele si motivatia necesare unei mobilizari a electoratului propriu in ziua votului. Pe logica obtinem scor bun pentru partid, primim bani de la judet/guvern.
2. Daca primarul e nepesedist, poate fi santajat/corupt/convins sa treaca la psd, sunt parghii destule. Daca totusi nu vrea, se poate aranja un non-combat, ceea ce nici nu e foarte greu, motivatia fiind ca si inexistenta.
3. Participarea scazuta la vot de la europarlamentare avantajeaza tot partidul la putere, pentru ca, nefiind multi care sa voteze din proprie initiativa, vor castiga cei care reusesc sa-si scoata alegatorii proprii la vot, fie din simpatie, obligatie sau promisiune. Nefiind la putere ce sa le promiti?
E destul de clar acuma?
NOU
Bine, am inteles eu gresit. Pana la urma, indiferent de cine a propus-o si votat-o, e o lege care avantajeaza partidul aflat la putere. Deci, idea de la care s-a plecat ramane, indiferent de cauze, e in avantajul psd.
Multumit acum?
NOU
cand au mers astia la Ciolos sa ii zica Alo, coaie, nu e bine asta cu 1 tur, da un OUG ca sa rezolvi, a zis ca nu e o problema care sa il priveasca, parlamentul legifereaza etc. pentru ca ii convenea.
NOU
intre timp :facepalm: – www.youtube.com/watch?v=14Htut-P4HU
ai mare dreptate cand spui ca natiunea asta nu se mai face bine
am vorbit cu mama si matusile mai in varsta – cu cine votati? cu cine ne mai da bani la pensie
fml
NOU
Mai sunt si pensionari care inca gandesc, nu sunt toti varzet 😉 Eu as incerca sa-i amenint cu lipsa nepotilor 🙂 Adica, degeaba ai bani, ca oricum n-ai pe cine sa-i cheltui.
NOU
crede-ma, ii doare in cur, been there
NOU
Ai noroc. Macar ai o sansa sa aduci un vot in plus. La mine nu e nici unul care sa voteze cu PSD sau alde. Parintii voteaza cu USR. Ce sa fac, sa ii conving sa voteze mutiplu?
NOU
Nu vreau sa fiu cârcotaș, dar 80% din persoanele mai în vârstă pe care le cunosc, o sa voteze psd sau alde. Nu e posibil sa ii convingi. Ne așteaptă vremuri foarte grele…
NOU
tot trebuie sa moara si astia, la un moment dat. sa speram ca mai curand decat mai tarziu
NOU
Sau cum s-a ajuns de la ma pis pe el de vot la iemu pesede:
www.ziaruldeiasi.ro/stiri/de-la-ma-p-pe-el-de-vot-la-m-psd–195640.html
NOU
se utilizeaza acelasi organ!
NOU
Cu ce sa se aleaga? Cu 5000 de flori date jigodiilor dupa…
NOU
Nu stiu daca e neaparat popor de idioti, pe cat e un popor de oameni dezinformati. De exemplu eu, pana acum vreo 5 ani, ma durea in fund de politica. Auzisem si eu ca PSD e ciuma (de restul nu stiam cine sunt si ce fac), asa ca nu ieseam la vot, ca in mintea mea, credeam ca fac bine. Aveam 20-21 de ani. In liceu, sau la facultate, nu am facut niciun fel de educatie pe tema asta, nu ne-a explicat nimeni nimic. Profesorul de istorie avea grija sa ne dea 4, daca nu recitam cuvant cu cuvant ce preda el. La modul cel mai serios. La ASE, aceeasi chestie, majoritatea vroiau sa scrii la examen, cuvant cu cuvant din carte, nu isi dau interesul sa te invete nimic. Regret enorm ca nu am ales alta facultate,dar facusem liceu cu profil economic si nu vedeam alte optiuni.
Intre timp, am dat si eu nas in nas cu viata (job, taxe, casa in rate, dat nas in nas cu coruptia si ce in seamna sa traiesti in Romania si sa vrei sa rezolvi o chestie banala), am descoperit blogul tau si al lui Zoso si de aici, pot sa zic ca m-am autoeducat in privinta a ceea ce inseamna politica si puterea votului.
Si sunt foarte multi oameni, care INCA sunt cum au fost eu. Nu neaparat din rea intentie sau prostie pura, ci din dezinformare.
Ar fi nevoie de educare in masa a populatiei tinere (liceu si facultate). Astia care, inca nu au fost atinsi de puterea coruptiei, care nu pot fi cumparati cu un pix sau un pachet de faina, etc. Care sunt dornici sa voteze si sa schimbe ceva, ca deh, fac 18 ani, se simt importanti cu buletinul in mana.
Daca au intrat deja in campul muncii si mai intra si pe pile, deja ai pierdut o parte. Adica, de ce ai vota cu altcineva, cand ma-ta are pile si te-a bagat pe un job caldut, unde nu faci nimic, pentru ca esti incompetent si daca pica partidul, adio jobul tau si al ma-tii si al tuturor care sug de acolo?
Plus ca, multi au impresia ca alegerile prezidentiale sunt cele mai importante. Nu doar alea sunt importante, degeaba iese ce presedinte vrei tu, daca el da doar cu pixul si atat, ca nu are alta putere. Si pe langa asta, a mai umblat si el cu magarii la viata lui si nu are de ales decat sa joace dupa cum canta partidul sef.
Dar oamenii nu stiu asta.
Nici eu nu stiam asta, ca nu aveam de unde sa stiu.
Omul de rand nu are timp sa urmareasca si sa vada cine, ce face si ce invarte, vrea doar sa stie cine e ala competent, care e in stare sa ofere conditii mai bune pentru comunitatea in care traieste. Si cu ala voteaza.
Sau, vrea sa stie ce are de facut ca sa se schimbe ceva. Bun, vede pe facebook ca se iese la protest si dansul pinguinului. Ei cred ca fac bine si actioneaza in consecinta. Li se baga in cap ca nu au cu cine sa voteze, ca toti sunt o apa si un pamant si atunci, nu voteaza. Sunt convinsa ca ar iesi si la vot, ca doar votatul dureaza infinit mai putin timp decat statul in strada, doar ca nu vrea nimeni asta. Ca ar fi nasol pentru unii, ca oamenii sa se destepte brusc.
NOU
Am observat o chestie interesanta la ce zici tu – youtuberii romani au inceput usor usor sa se implice in campanii de informare. Nici pro, nici contra, ci strict campanii de informare.
NOU
era o vorba: ”nu se mai spune prost, ci slab informat”!
cand puiul este inca in cuib, doar casca ciocul, nu-l intereseaza conditiile de zbor!
ase-ul este la fel ca alelalte din romania. la restul ”achiesez”.
NOU
Inteleg informarea la populatia de la sate si cei care nu au nici macar electricitate, dar la tinerii astia de teapa ta ce informare doresti?
Eu am aproape 31 de ani, nu am lipsit decat la 2 scrutinuri (unul la alegerile locale cand faceam sondaje exit-poll in alta localitate si unul la referendumul cpfist). Am fost pana si la referendumurile impotriva lui Basescu, desi eram basist.
Si nu sunt politician sau sociolog sau ceva ce are legatura cu domeniul asta. Am facut si eu ASE-ul, m-am dus pentru ca dadeam la admitere materii pe care le stapaneam f bine (mate si geografie) si pentru ca se duceau majoritatea colegilor. Am si baut prin camine, am si muncit din primul an de facultate. Cand boc scadea salariile bugetarilor, salariul meu crestea cu 25% (era un salariu mizer, dar ca idee).
Dar intotdeauna m-am interesat de acest domeniu.
Deci, haideti sa nu mai confundam nepasarea cu lipsa de informare.
NOU
Uite ca eu nu am stat sa urmaresc chestii de genul, la vremea aia. La 20 de ani nu dadeam doi bani pe cine era presedinte, primar, etc. Eu inca din clasa a 12a, dimineata eram la scoala, dupa amiaza la munca. Si asa am tinut-o inca de cand m-am mutat in chirie, la 18 ani. Nu am avut timp de umblat prin camine, baut, facut sondaje. Am 26 de ani si inca nu am pus piciorul intr-un club. Mergeam la scoala, munceam, invatam pentru examene si dormeam. Atat. Nu aveam nici calculator, ca nu imi permiteam. Asta in 2011. Aveam telefon cu butoane, nu imi permiteam sa imi cumpar, nici macar o carte, sa citesc. Abia in 2012 mi-am luat primul laptop, in rate. Iar in 2014, primul telefon cu touch screen. Asadar, informare pe caile astea, pauza. La Tv nu ma uitam, ca nu aveam timp.
Nu m-a interesat, pentru ca nu a avut cine sa ma invete, sau sa imi spuna ca e important sa imi pese. Nu m-am intersectat cu astfel de oameni.
Nu provin dintr-o familie educata, am tras tot timpul singura sa ma autoeduc, cat pot si sa nu raman la nivelul parintilor mei, dar nu le pot sti pe toate din prima si poate nu stiu mereu unde sa caut.
Ma bucur ca tu ai primit o educatie aleasa si a avut cine sa te invete chestii, dar nu te-a invatat sa nu ai o atitudine superioara, fata de cei care evolueaza mai greu.
Din contra, ai putea sa iti folosesti cunostintele si sa ii ajuti si pe altii, nu sa le folosesti doar ca sa te mangai singur pe cap, ca esti luminat si pus la punct.
Si eu tot singura m-am informat, doar ca mai tarziu.
Incearca sa fii putin mai tolerant, pentru ca genul asta de atitudine superioara nu face cinste nimanui.
Asa, poate sunt multi carora le e rusine sa spuna ca nu le au cu politica. Si parca ar vrea sa invete una alta, dar nu stiu unde sa se uite mai intai (hai zi-mi, daca ma apuc acum sa caut pe net informatii, sau sa ma uit la tv, de unde incep si cum selectez informatiile bune de alea rele? Cum imi dau seama, ca ce citesc e ok sau nu?). Si dau de oameni ca tine, care stiu doar sa bata obrazul, asa ca dau inapoi si tot la nivelul ala raman, ca le e rusine sa deschida gura.
Din pacate, eu punctam faptul ca NU EXISTA informare CORECTA, accesibila oricui, chiar si la oras. Exista doar propaganda. Chestia asta este atat de importanta, incat ar trebui sa faca parte din programa scoalara, sau program de educare al publicului.
Dar, e mai usor sa judecam si sa tragem repede concluzii. De-aia se duce totul in jos, ca ti-e rusine sa deschizi gura si sa admiti ca nu stii anumite lucruri, pentru ca exista mereu cineva care sa te traga de urechi si sa te faca prost.
Pacat.
Aia e, daca vrei sa ma numesti nepasatoare sau proasta, ca nu eram experta la politica inca de la 18 ani, be my guest. Majoritatea adolescentilor, tinerilor pana in 25 de ani, sunt nepasatori (sau PROSTI). Si de vina e educatia primita acasa. Prea putini parinti isi educa copii, despre cum functioneaza banii si societatea. Eu nu am primit astfel de educatie.
Era normal sa existe asta la scoala, dar nu, noi am facut ore de religie si eram dusi sa vizitam manastiri. Aia e important pentru viitorii cetateni cu drept de vot.
Ma intreb daca in Vestul Europei e tot la fel, doar ca sunt oamenii mai destepti si luminati si se informeaza singuri despre asta. Sau e parte din educatia lor, inca de cand sunt mici.
NOU
Sunt sigur ca cei care au preferat sa se duca la Maroon 5 sau pe partie fac parte dintr-un mediu educational mediu spre ridicat, deci sa nu dam vina pe lipsa sau accesul la educatie pentru dezinteresul in ceea ce priveste politica.
Nici eu nu provin dintr-o familie bogata, ai mei au facut sacrificii mari ca sa am o educatie, sa pot urma o facultate. Si acum sunt pensionari si, cel mai probabil, psd-isti.
Bravo tie ca ai muncit si ai invatat, eu nu am avut intentia sa par superior si imi cer scuze daca asa s-a parut.
Dar mor pe generatia mea si pe dezinteresul fata de acest aspect. Am prieteni IT-isti pe care nu-I interesa aspectul asta. Pana anul trecut cand au dat legea cu trecerea cotizatiilor. Si brusc, au inceput cu mwie psd, cu resist. Recunosc ca, in sinea mea, am simtit putina satisfactie cand au fost afectati financiar de deciziile valcoveniene. Dar si eu ma simteam aiurea cand scriam pe grup sa mearga la vot, iar ei imi ziceau sa ma linistesc cu acest subiect ca nu imi dau ei nimic etc.
Vrei sa te informezi cumva? La ultimele alegeri parlamentare, m-am interesat care sunt candidatii arondati colegiului din zona mea. M-am uitat ce educatie au, ce au facut in viata, daca au condamnari penale sau alte activitati dubioase. Astfel, mi-am ales partidul care ma reprezinta si am votat.
Te provoc sa faci si tu asta.
NOU
Jupaneasa și punkreas,faith in our generation restored! Citind ce ați scris amândoi am avut senzația că vă cunosc și-s mândră rău de noi,îmi vine doar să plâng gândindu-mă la cât de puține șanse mai are țara asta…
NOU
Chiar ma gândeam, când vor apărea și prin străinezia, curentul votam în strada? Chiar ieri m-a sunat o duduie de la ceva partid rosu, reprezentat al romanilor din diaspora, asa și? Pai da votați,, aha,, pe la anu sa ma căutați ca pana atunci sper sa muriti cu toata sleata voastră de susținători,, și sa ma ajute spaghetarul sfânt sa îmi iau și cetățenie albaneza,, sa îmi schimb numele cu unu italian,, apai chiar o sa bag ceva în toți de la conducere în jos,, ca să ma pot judeca cu ei,, pe unde vor
NOU
Imi cer scuze… nu-mi dau seama daca asta e sarcasm sau nu!
Vorbesc serios!
NOU
de ce nu si nume albanez?!
in rest, e clar ca deja esti albanez!
NOU
Nu e sarcasm, nici gluma,, dacă vreau sa dau în judecata ceva funcționaras pt ca sunt stresat de telefoanele electorale, deși eu cetățean roman nu mai sunt, decât consoarta,, va trebui sa am drumuri pe la romanica ori asta nu ma interesează, denunț sau dat în judecata doar aici în Italia vreau,, și da sub nume italian, nu cel romanesc care îl am momentan
NOU
@daddy:momentan legislația albaneza nu permite,, decât dacă ești vreun grangur mafiot,, ori eu nu am chef de asa ceva,, în rest pt cetățenie este foarte simplu,, cotizezi la un client politic și se rezolva în maxim 3 luni
NOU
Aha….. am inteles! nu e sarcasm!
NOU
Nu stiu de ce, dar am asa un feeling bun pentru sesiunea de vot din 26 mai.
NOU
In ce sens?
NOU
Ai vazut reactiile dupa protestele de Iasi si scenele cu aruncat bani manifestantilor psd? Toti au sarit, ca dom’le nu se face asa, sunt si ei oameni, sunt saraci si nu iti poti bate joc de ei. Desi banii au fost aruncati ca un protest ca s-au vandut si nu ca sunt saraci. Dar lasa, ei vor sa dam flori psdistilor in semn de pace, in timp ce ei ne joaca in picioare viitorul.
NOU
Prietene, la vot se rezolva totul: daca iesiti mai multi la vot decat ei si votati mai multi atunci veti castiga. E atat de simplu!
NOU
Eu ma refer la faptul ca trebuie sa o terminam cu hipsterelile astea si sa ne purtam cu manusi, sa dam flori, sa ne plimbam tinandu-ne de mana si cantand cantecele vesele.
NOU
Acelasi comportament si la Galati. Data viitoare cand se vor urca in autocar si vor merge la miting poate se vor gandi inainte ca vor fi injurati, huiduiti si umiliti.
NOU
E bine sa-ti vina mintea la cap si mai tarziu decat deloc. PS: nu ma laud dar am fost la toate alegerile din 92′ incoace.
NOU
Si cum a fost, ai votat ca sa traim bine?
NOU
Clasa politica corupta si manata de interese, este cam peste tot in lume. Si nu cred ca cineva a gasit solutia ca sa nu se mai fure din bani publici sau sa vina oameni competenti in pozitii cheie. Diferenta intre ce e la noi si ce e la restu, este ca la noi oamenii astia care au fost la putere de fix 30 de ani, au avut posibilitatea unui inceput de la 0, ce a urmat stim cu totii.
Motivul pentru care lumea nu se duce la vot are 3 componente simple:
1.PSD castiga de fiecare data si la un moment dat te saturi sa votezi contra curentului.
2.Alternativele fie nu sunt vizibile, fie nu sunt votabile.
3.Politicile publice au fost facute exclusiv pentru niste categorii sociale: pensionari si bugetari.
Stiu trebuie sa ne informam, este dreptul nostru si alte rahaturi. Chestiile astea sunt in paranteza, e nevoie de oameni capabili, de elite care sa munceasca pe aici sa plateasca nota plata, dar niciodata nu va fi nevoie de oameni capabili care sa conduca. Cu cat intelegi asta, realizezi ca actuala clasa politica are nevoie de un reset major si nu, din pacate in 2020 nu se va intampla asta.
Asa ca da, hai sa mergem la vot mi se pare o idee buna, dar numai cand crezi ca poti vota ceva, daca nu ca te duci sa-ti anulezi votu sau nu votezi e fix cam aceeasi chestie, in rest nu se va schimba nimic in mare, pentru ca traim niste vremuri in care discursul si accentuarea temerilor de prin anii 90 nu aduc absolut nimic nou, chiar si PSD o afla acum.
NOU
Pentru tine, a nu te duce la vot = a te duce la vot si a-ti anula votul?
NOU
daca nu te duci la vot, votul tau merge, la redistribuire, catre partidul cu cele mai multe voturi. daca nu ai inteles, prin lege, daca nu votezi, votul tau merge la PSD, ca PSD are cele mai multe voturi acum
NOU
@punKreas
La felul in care legislatia electorala e facuta si la felul in care se face de peste 30 de ani politica, un vot anulat=vot al unuia neprezentat.
Acum e la moda sa mergem sa votam, chiar si Relu ne indeamna. Si stiu ca au fost niste ani mai speciali, dar sa te duci sa votezi nu face din Romania, o tara mai buna, iti da o speranta de cateva luni.
Tara, locurile sunt alcatuite de oameni, oameni care vor si voteaza siguranta de 30 de ani, in majoritate covarsitoare. Asa ca nu vad cliseele politice actuale sa dispara.
Ca Romania sa fie o tara ca lumea, trebuie si romanii sa fie oameni ca lumea, iar asta se rezolva prin educatie si prin implicare, nu doar prin vot, desi poti incepe cu votul.
Celor care indeamna/cred ca votul lor, conteaza dar si celorlalti le-as pune niste intrebari de baza: ai extinctor de incediu in casa? Ai cauciucuri ca lumea la masina? Mergi cu Itp/rca expirat? Parchezi pe interzis? Faci ghidusii cu indexu la curent? Nu ai scaun de copil omologat? Ai dat spaga ca sa sari peste rand? Ai dat spaga ca sa ai un concediu medical mai lung? Ai dat spaga ca sa nu ai permisu suspendat? Si lista poate continua, cu cat numarul oamenilor ce raspund DA la intrebarile de mai sus devine tot mai mic, abia atunci noi vom evolua ca tara, grup, comunitate.
Sper sa ma insel si in 2020 sa fim o tara mai buna, dar nu NUMAI votul va face asta posibil.