Aseară a fost ședință de bloc în mirificul meu rezidențial, ca să se decidă înființarea asociației de proprietari. Experiența a fost magnifică, să privești atâția oameni în dezacord simultan este exterem de interesant și haios.

Mă uitam la oamenii ăia cum țipau în gura mare, într-o disonanță cognitivă completă, o cacofonie ideologică demnă de Kafka și realizam că ei sunt cei cu care, teoretic, ar trebui eu să lupt împotriva lui Dragnea.

Bine, știu, sună pompos, dar sintetizat, așa e.
Ca să înțelegeți, se face asociație care să cuprindă toate blocurile din complex. Moment în care un bălălău a început să urle că nu e corect așa, că trebuie făcută o asociație separată pentru fiecare bloc, pentru că, așa, o să fure toți la grămadă. Biata femeie de la firma care se va ocupa stătea și nu înțelegea exact, oare poți fi atât de tâmpit încât să nu realizezi că plătești mai mult, singur?

Da, poți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

61 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Momentul ăla în care, după ce citesc articolul, privirea mi se oprește la “Ce mai caută poporul pe google” – 《dacă te oprești din citit osa mori》. F.M.L.

  2. #11

    Dacă se face asociație cu toate blocurile și într-un singur bloc sunt restanțe, ghici cine are de suferit când se oprește apa? Toți.

    • #12

      restantele nu pot fi decat la intretinerea blocului, restul, inclusiv apa, sunt contorizate per apartament, nu ne intereseaza.

    • #13

      Ai contract separat la apa pentru fiecare apartament? Nu cred. Contractul va fi făcut pe asociație.

    • #14

      da, ai contract separat la apa pe fiecare apartament lol. si la gaz, curent, gunoi.

    • #15

      Vezi Cetin, astia care stam in rezidentiale stim cum e cu apa contorizata individual 🙂 . Vin aia si-ti taie apa de la usa, ceilalti n-au treaba!

    • #16

      n ai cu cine, niste saraci…

    • #17

      Este mai bine să fii asociație per bloc. Am pățit-o în cazul blocului meu, bun plătitor, cu fond de rulment la zi, plăteam reparații și restanțe la alții, ne-am separat și problemele se rezolvă altfel, nu chiar perfect dar mult mai bine. Mai există cheltuieli neprevăzute pe la acoperiș sau subsol sau pierderi comune pe rețea la apă, altfel se țin din scurt.

    • #18

      La mine la țară doar la curent și gaz ai individual. Apa și gunoiul sunt pe asociație. Și nu știu pe nimeni care sa aibă contract individual la apă. Ești tu mai fericit…

    • #19

      da

    • #20

      Eu am trecut si cu apa pe rcs/rds. E mai ieftin si apa e mult mai rapida ca inainte. Mai gresesc baietii cateodata cand uit sa platesc apa si imi taie internetul. Dau si un boiler gratuit dar inca nu au pe stoc si eu sunt al 600-lea la rand

    • #21

      @Cetin Pai si in cazul asta la ce naiba mai faceti asociatie, asa de amorul artei?

    • Lol, fiecare apartament e dotat cu apometru in mileniul 3. Cand unu are datorii la apa ii lasa apa, cand ajunge datoria+penalitatile sa depaseasca 10000 ron il executa silit. Am avut un vecin in cazul asta si a ramas fara apartament, mai avea si pe la altele. Dar nu cred ca exista sa ai datorii mari la apa si la restul sa fie la zi.

    • Cand unul are datorii la apa, nu ii lasa pe restul fara apa.*

    • #24

      @Eu, e o diferență între a avea apometru în apartament și a avea contract individual. Dacă ai apometru, plătești cât consumi, dar îți oprește și ție apa dacă sunt unii care nu plătesc.

    • #25

      @infektus, trebuie sa plătească cumva și lumina de pe scara sau reparații la comun

    • Costin (si altii), stiu un oras din tara unde aproape o treime din blocuri sunt la aceeasi asociatie. Asta incluzand cateva blocuri ”sociale” cu datorii istorice, periodic executate silit persoane din el. Nu mi s-a oprit apa. Multumesc, pace voua.

  3. #27

    Distracție plăcută la viitoarele ședințe.
    Așa ca fapt divers, care a fost procentul de participare la ședință/(e) până acum ?

  4. #33

    Preşedinte asociație, preşedinte bloc, preşedinte scara. Parca asta era schema comunista.

    • #34

      corect. comandant de unitate, de detasament si de grupa.

    • #35

      În capitalism se lucrează cu manager de asociație, de bloc și de scară. E altceva față de comunism. NU.

  5. #36

    Apropo de asta, din 16 apartamente 15 suntem la zi cu întreținerea dar un idiot (mai lucrează și la armată) nu vrea de niciun fel să își plătească întreținerea sau să participe la cheltuielile comune. Dau o bere dacă aveți vreo metodă care să dea și rezultate.

    • #37

      Dacp are mai mult de 3 luni neachitate, dat în judecată de asociația de proprietari și recuperat restanțele.

    • #38

      Cautati un avocat bun si mergeti in instanta. Cereti poprire (mai ales daca e in armata are venituri care pot fi poprite)

    • Dacă aveți asociație, autorizată și contabilitate pentru cheltuieli, la 3 luni de restanță asociația cere înregistrarea datoriilor în sarcini la cartea funciară pentru respectivul. Iar când adună suficient executare silită chiar cu vânzarea imobilului.

    • #40

      Doar în instanță se poate rezolva.

    • #41

      Cum zic oamenii mai sus. La mine in bloc s-a vandut un apartament prin executor din cauza de datorii (inclusiv la asociatie).

    • #42

      Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri, din ce am înteles se leagă de câțiva metri cubi de apă pe care i-a consumat înainte să se înfiițeze asociația și pe care refuză să-i plătească. Fiind bloc nou el cu mânuța lui și-a montat apomentrul și a consumat apa, proprietar fiind pe apartament doar că asociația ca și la Cetin de altfel s-a înființat mai târziu. Am tot căutăt un paragraf de lege ca să îi demonstrez că apa consumată de el trebuie să o plătească cine a locuit, nu dezvoltatorul dar nu am găsit nimic.

    • #43

      Din momentul în care a semnat procesul verbal de predare-primire al apartamentului, tot ce se consumă trebuie achitat de proprietar. În acel proces verbal se trece indexul de la care începe proprietarul să plătească la apă, gaze și energie electrică. Simplu și la obiect!

  6. #44

    Bloc nou. Ne-am mutat cam 80% dintre cei care am cumpărat. Media de vârstă: 33 ani. Discutat despre înființarea asociației. Dintre cei care au fost la ședințe, 95% au fost împotriva ideii. De ce? Până înființăm asociația o să plătească dezvoltatorul părțile comune și rezolvă probleme care apar. În plus, de ce să plătim administrator, președinte, cenzor?
    Nu au înțeles ideea că dezvoltatorul nu va mai achita nimic atunci când va termina de vândut și noi o să avem de suferit. Există exemplul blocului învecinat care au pățit asta. Așteptăm să vină iarna să ne bucurăm de zăpadă. Sper să mă mut la casă cât de repede pot (deși m-am mutat aici de doar7 luni).

    • #45

      fix, dar fix discutia asta a fost si aici. si le ziceam, la sedintele precedente, ca dezvoltatorul nu o sa mai plateasca si o sa o sugem. raspunsul? vedem atunci. ei, iata ca atunci a devenit acum, dezvoltatorul a zis ca nu mai plateste nimic. pe buna dreptate, de altfel, a vandut toate apartamentele

    • #46

      Da… Momentan, sunt persona non grata în bloc pentru că am susținut ideea înființării asociației, a unei organizări. Îi pun la cheltuieli, cică.
      Stau la etajul 1. Când nu o să avem curent pe scară pentru a funcționa liftul, când o să fie ca în cocină deoarece nu o să facă nimeni curățenie pe scară și pe lângă bloc, poate se vor mai gândi. Și o să stăm 1 an să înființăm asociația. Dacă găsim o persoană care să își dedice timpul liber acestui lucru. Dacă nu, asta este.

    • io vad in viitorul vostru niste firme de administrare, cum ar veni niste tehnocrati pe care o sa-i platiti sa va conduca 🙂

    • #48

      Exista deja. La mine in bloc (vechi) de administrare se ocupa o firma. De mai mult de 7 ani.

    • #49

      Asta doresc și eu. Însă nu am cu cine discuta… Bătrânii de 80 de ani de unde locuiam înainte erau mai deschiși la ideile de organizare și îmbunătățire a situației blocului… Din păcate, vecinilor mei li se pare normal ca marțea, la ora 00:00, să se asculte muzică cât ține sistemul. Cine are ceva de comentat, înseamnă că este comunist (măcar dacă ar ști ce înseamnă asta…).

  7. #50

    Eu stau peste drum de tine, la alte rezidentiale de succes construite in zona. Deci concluzi dupa nenumarate sedinte este ca nu facem nimic. Ne gospodarim noi cum se poate si cum da sau nu da zapada, cade tencuiala etc…
    Apa e din put, gazele, curentu separate, practic fiecare cu futu-i si ma-sa. sau cum se zice. Adevarat cheltuielile sunt mici, da sunt curios cand va pocni un geam comun sau se strica pompa care evreo 8000 de ron cum se va proceda

  8. #51

    Sfat. Chiar daca per apartament platesti mai mult cu cat asociatia e mai mica, e un pret mic pe linga scandalurile viitoare. La mine, la bloc de 4 etaje, am ajuns sa avem asociatii pe fiecare scara, dar am scapat de scandaluri.
    Jos Dragnea!

  9. #52

    Ma uit la poza si-mi zic: “bai, cat de rau a ajuns MB dupa ce i-a vandut mamitica scaunele pe net!”

  10. #53

    Tin minte si eu sedintele de bloc… cata placere. Discutia se invarte in general in jurul unor chestii de bun simt, ar trebui sa fie o formalitate. Dar vezi mereu cativa prosti, niste plictisiti care se pun gica contra doar pt a demonstra ceva…. nu se stie ce. Tinere ce stau acasa cu copii mici, pensionari uraciosi sau betivi plictisiti. In general oameni fara ocupatie sau cu prea putina ocupatie ce vor sa impresioneze.

  11. #54

    Doh .. Tocmai pentru a simplifica sedintele astea nenorocite ar trebui fiecare scara sa fie cu asociatia ei (e mai usor de strans cvorumul si de ‘convins’ o majoritate cu 10-20 de oameni decat cu sute). Cheltuielile oricum sunt diferite pentru ca in general administratia costa in functie de apartamente, ca doar nu e totuna sa administrezi o asociatie de scara cu 10 apartamente decat una cu sute. Plata la presedinte si cenzor din cate stiu eu e optionala, mai ales ca daca vrei sa fii chiar corect cenzorii ar trebui sa depuna o garantie baneasca pentru corectitudinea actelor avizate de ei in asociatie 🙂 Majoritatea nu sunt platiti dar nici nu garanteaza nimic.

    SI da, se poate sa ai apa contorizata individual, si eu daca vreau sa fiu mai cu mot pot sa-mi bag teava si contor, fac contract de furnizare si asta e.

    • #55

      Si atentie mare la statut .. ar trebui consultat un jurist/avocat/alte studii legale si facut sa fie ca lumea, nu pe genunchi !

  12. atentie si la firmele astea de contabilitate care tin adunatul de intretineri. ca s-au maivazut firme relativ mari, cu 20+ blocuri si dupa ce-au incasat aia intretinerile de nush ce luna de iarna s-au facut nevazuti. am uitat cum ii zicea la firma aia, insa a fost un prejudiciu de vreo cateva sute de mii de euro.
    treaba de acum vreo 7-8 ani

  13. #57

    E imposibil sa se faca ceva cu romani mai multi adunati laolalta. Cu cat sant mai multi cu-atat sansele sa se rezolve ceva ca lumea se duc spre zero. Am vazut asta in multe adunari, consilii parohiale etc. Noi romanii? gargara, labareala, mistocareala, sa maora capra, sa se dea. De facut practic? Mai putin.

    eftimie.net/romanul-incurcaret/

  14. #58

    Sa nu va ganditi ca la casa e altcumva. Sa vezi scandal cand vecinul isi face fosa in spatele bucatariei… sau cand o varsa in santul de la strada… sau i se pare ca te-ai bagat cu gardul peste pamantul lui cu toate ca gardul e acolo de vreo 50 ani. Romanistan.

  15. #59

    Pai, Sefu’, in loc sa spui ceva plin de miez care sa salveze situația tu ce faci? Te plângi pe blog?

    • #60

      dar vai, am zis. dupa care am plecat, ca am chestii mai bune de facut, decat sa contrazic tampiti.

  16. Trebuia făcut live, iubesc şedinţele de bloc cu toate că stau la casă.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.