Am citit un articol foaaarte interesant, care m-a dus cu gândul la #unițisalam din ultima perioadă și acțiunile lor.
Știți că marea pedalare în domeniu este includerea roșiei montane în patrimoniul UNESCO, pentru conservarea nemaipomenitele galerii romane, nemaiîntâlnite decât în cateva zeci de locuri prin românia. Pentru că, nu-i așa, dacă zona intră în patrimoniul UNESCO, vor începe să crească numi trufe pe dealurile roșiei, iar fiecare roșian va trăi din închirierea vilei de protocol din spatele curții.
Păi să vedem ce înseamnă UNESCO în românia.
Cel mai important proiect de cercetare arheologică din România, cel privind cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, a fost stopat, în ciuda faptului că vestigiile au fost incluse pe lista UNESCO din 1999. După ce a alocat 7% din proiectul de 5 milioane de euro, demarat anul trecut, Ministerul a lăsat arheologii fără bani.
Deci înțelegem și noi că UNESCO nu înseamnă de fapt nimic, ci doar o manipulare sinistră la adresa oamenilor de la Roșia? UNESCO nu aduce bani, nu aduce săpături, nu aduce turiști, nu face șosele și nici WC-uri publice, să aibă unde să se deverse salvatorii când vin anual, la fânfest. UNESCO e doar un abțibild și cam atât.
Restul sunt doar manipulări.
#UNITISALAM!
NOU
a fost la un moment dat o dezbatere exact pe tema asta – dar a murit repede ca nu era de interes si era impotriva trendului.
NOU
Intre timp, in minunata Bucovina :
adevarul.ro/locale/suceava/foto-video-groapa-gunoi-varful-muntelui-1_52538caac7b855ff5610d1e6/index.html
NOU
Say whaaaaat?! Eu sunt foarte surprins ca lumea crede ca UNESCO aduce ceva.
Faptul ca un obiectiv este in patrimoniul UNSESCO inseamna ca nu poti sa alterezi intr-un fel obiectivul ala, dar asta nu inseamna ca vine cineva si-ti planteaza panselutele, ffs. Da, poti obtine fonduri de la UNESCO, dar in anumite conditii speciale.
Nici nu vad unde e manipularea, e de-ajuns sa citesti pagina de Wikipedia sau site-ul UNESCO sa-ti dai seama ca tot tu trebuie sa dai bani pentru amenajare…
NOU
jollyca,
asta cu plantatul panselutelor e brandul unui mare si bogat oras, vorba unui mare filozof contemporan.
NOU
hai sa facem lacuri cu cianura ca o sa fie mult mai bine
NOU
Ai inteles fix ce trebuie. Spune-mi, care a fost momentul in care ati devenit ca fanaticii aia religiosi care iti baga biblia pe gat? You know, “Do you have a moment to talk about our Lord and Saviour?”. Nu mai poate omul sa exprime ceva adiacent la parerea voastra, ca gata, vrea lacuri de cianura…
NOU
Exact asta vrea sa se faca acolo: lacuri cu cianura, pentru lectii de chimie practica. Ski nautic pe cianura, demonstratii de aruncat cadavre proaspete in iazuri cu acid etc.
Parodiind putin:
Desktop decent – 1500 lei
Conexiune la internet – 20 lei / luna
Bucuria de a trola si a spune tampenii fara a aduce vreo valoare adaugata discutiei – nepretuita.
NOU
@Jordan,
Si tu la fel ca Alex.
Eu n-am zis ca lacurile de cianura sunt un lucru ok. Dar e un argument care nu-si are locul aici. Subiectul postului e ca in orice caz, UNESCO nu e solutia. Nu zice nimeni ca lacurile de cianura reprezinta solutia si/sau sunt ok.
www.librarie.net/coperta/logica-si-argumentare-120342.jpg
NOU
@Vlad – eu n-am spus nimic de comentariul tau, reactia mea era fix la comentariul lui Alex 🙂
NOU
@Jordan
Mea culpa:)
NOU
pe de alta parte nici un lac de cianura nu rezolva nimic. daca as sti ca banii aia de la rmgc ar ajunge la noi (indiferent cum, autostrazi, investitii, orice) as fi primul care ar sustine proiectul asta. din pacate avem precedentul bechtel, asa ca prefer sa raman neutru.
NOU
Manipulari ca acest articol :)) doar simple manipulari dar nu e tocmai asa
NOU
nu-i asa ca daca era un articol vajnic despre cum jidanii de la rmgc ne fura aurul, era un articol onest si patriot?
NOU
arhi,
tie de ce nu-ti putem da voturi?
esti cumva satul de aprecierile cititorilor? :))
NOU
Decit salam cu cianura, mai bine salam cu soia.
NOU
De galeriile anterioare invazie romane se pare ca nu vrea sa pomeneasca nimeni … sigur romani au descoperit ca e aur pe acolo si s-au apucat de exploatare.
NOU
Off: Credeam ca si-a pus zoso tema ta cand am vazut like si dislike la posturi :))
NOU
Cum sa bagi in UNECO o zona asa bogata in zacaminte, o zona care sa dezvoltat de pe urma mineritului, am fi total nebuni daca am accepta asa ceva!!!
NOU
@Vlad – big Like. Contestatarii RMGC (ca si iubitorii de maidanezi) au devenit un fel de secta religioasa. Oricine le atinge cat de putin “idealurile”, oricine le contesta ideile (oricat de argumentat) este un “eretic”, “vandut RMGC” care trebuie distrus si care eventual va ajunge in Iad. Jenibil baieti.
NOU
Adica vrei sa spui ca acum cind rolul internetului pentru promovarea unor idei este bine cunoscut, cind exista piscotari care scriu ce vrei tu daca le dai un ban, nimeni nu este vindut unei firme?
Esti chiar atit de naiv?
NOU
@mihai007 – Nu sunt chiar atat de naiv, dar nu pot sa fie TOTI cumparati.
Daca vrei putem sa privi problema si din celalalt punct de vedere. S-a tot vorbit de interesele unor persoane/companii pentru ca proiectul RMGC sa pice (ca scade pretul aurului/ca vor sa preia proiectul pe mai putini bani/in cazul protestelor contra gazelor de sist s-a spus ca sunt afectate interesele rusesti etc…). Intr-o perioada in care “piscotari scriu ce vrei tu daca le dai un ban” de ce nu ar fi platiti si protestatarii anti RMGC?
Esti chiar atat de naiv 🙂 ?
NOU
@Garm: La intrebarea ta: “Intr-o perioada in care “piscotari scriu ce vrei tu daca le dai un ban” de ce nu ar fi platiti si protestatarii anti RMGC?” raspunsul probabil e: poate ca sint piscotari platiti de Soros sau de vreun alt mosneag plin de bani, dar RMGC face o campanie fantastica. Nu te poti invirti 10 minute pe net fara sa dai de 2-3 reclame de-ale lor. Si ma refer doar la cele cu subiect si predicat, cu semnatura in clar, de reclamele mascate nici nu mai vorbesc! Iar intrebarea ce-mi vine logic e: oare chiar asa de tare ii fute grija pe unii de joburile a 1000-2000 de mineri incit cheltuie milioane in reclame? Io am invatat ca nimeni nu te cauta ca sa-ti dea ceva. Toti vor doar sa ia.
NOU
Da RMGC ce garanteaza si aduce?
NOU
1. Fenomenul migrational al populatiei va disparea!
2. Mediul va fi reabilitat. Acum mediul e distrus si nimeni nu face nimic. Ape acide, halde de steril nereabilitate, iazuri de decantare lasate golase, cariere de pe care se scurg ape acide
3. Patrimoniul va fi pus in valoare. In sfarsit exista fonduri pentru punerea in valoare a galeriilor romane, a caselor istorice, a centrului istoric al comunei!
Prin contractul nou erau si sume importante asumate direct de investitor!!!
ETC
Puneti mana si cititi Proiectul si apoi vorbiti!
NOU
In principiu bani. Ei spun ca aduc bani si noi (i.e. statul roman) trebuie sa ne asiguram ca respecta promisiunea. Asta asa, un raspuns de clasa I pentru o intrebare de gradinita ajutatoare. Daca vrei sa sustii vreun punct de vedere ajuta daca o faci la un nivel intelectual superior genunchiului broastei, zic.
NOU
Adica daca eu vin si iti vind lucrurile din casa si iti dau un pol inseamna ca am adus bani?
NOU
ce vrei tu!
NOU
www.youtube.com/watch?v=ZvsvtIco3C0
stiu, l-a vazut toata lumea, dar omul zice bine
chestia cu unesco, natura, cianurile merita o discutie… dar in principal e vorba de alte treburi acolo. mihai007 a inteles perfect schema.
NOU
Proiectul ala nu valoreaza nici macar pretul hirtiei pe care a fost scris. E doar praf in ochii fraierilor.
Cu siguranta ca firma va da faliment sau va folosi alte tertipuri cind va veni vremea sa plateasca pentru reabilitarea zonei. Cine va plati la final? Fraierul roman.
Ia uite un caz similar:
Yellowknife Giant Mine. Fost mina de aur in Canada. Mediul contaminant. Pretul de reabilitare: 1 miliard de dolari pentru a ingheta indefinit solul si a opri infilitrarea arsenicului in apele freatice.
NOU
ce lucruri iti vinde tie dle mihai007?
sa ne intelegem omeneste:
aurul are valoarea 0 la ora actuala
acolo in pamant valoarea lui e 0
ca sa-l exploatezi trebuie: sa ai grija de patrimoniu, de mediu, sa platesti salarii, sa platesti taxe, etc!
stai linistit ca nu vine nimeni sa va vanda voua lucrurile din casa!!!
NOU
Aurul chiar daca e in pamint are valoare lui. Nu se distruge , nu se transforma ci doar sta acolo asteptind sa fie extras.
Sa presupunem ca in 10 ani valoarea aurului se tripleaza. Cind e mai bine sa-l extragi? Acum sau atunci?
NOU
Sa nu ma intelegi gresit. N-am nimic cu tine ca esti postac platit. E o meserie ca oricare alta. Bravo tie ca ai intrat pe felie. Iti zic doar sa iti mai cizelezi putin stilu. Nu se face asa. Fii mai elegant, mai artist, ce mama dracu?
NOU
de aici: www.youtube.com/watch?v=7LMCi8oHkHw
“anger management”
NOU
si daca va cadea piata aurului?
si daca se descopera alte zacaminte?
peste 20 de ani nu mai are nicio valoare
si intre-timp noi ramanem cu mediul afectat de exploatarea statului, cu halde si iazuri de steril nereabilitate si cu galeriile romane colmatate!
cu un patrimoniu prabusit, etc
plus ca depopularea muntilor va continua timp de 20 de ani…deja e cam imbatranita populatia, iar cei tineri sunt plecati prin strainatate
ce facem cu muntii Apuseni?
cine investeste in ei?
cine investeste in oamenii din muntii Apuseni?
industria alternativa propusa de opozanti e “industria turismului” care e sublima, insa…lipseste cu desavarsire si cea care e cat de cat pe la Arieseni e cam pe duca din lipsa de turisti!
nu ma crezi, uite aici fotografii facute saptamanile trecute in Arieseni cu pensiunile care sunt la vanzare: www.facebook.com/media/set/?set=a.516145018478603.1073741836.139329549493487&type=1
NOU
In urma cu citeva saptamini a inceput un scandal in Canada (poate s-a auzit si in Romania) despre faptul ca serviciul de spionaj electronic (CSEC) a spionat comunicatiile ministrului energiei si minelor din Brazilia in folosul firmelor canadiene care vor sa exploateze in Brazilia.
Ma intreb daca e posibil sa se fi intimplat asa ceva si in Romania.
NOU
La noi? Niciodata!
NOU
mihai007,
neah, daca vor sa afle canadienii ceva despre Romania, este suficient sa citeasca blogurile lui stan si bran :))
NOU
De ce nu s-a gandit nimeni inainte sa vina investitorii la Rosia Montana sa o introduca in patrimoniul UNESCO??? Proiectul RMGC prevede restaurarea şi conservarea clădirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate într-o stare avansată de degradare, şi amenajarea zonei pentru locuit şi în scopuri turistice. Până în prezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea şi restaurarea patrimoniului local şi va mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea în valoare a patrimoniului din Roşia Montană.
NOU
Este de absurd de crezut faptul ca Rosia Montana ar putea traii de pe urma fondurilor Unesco…UNESCO nu ne ajuta cu nimic, Rosia Montana a fost o localitate miniera si va trebuii sa ramana asa, si mai ales acest PROIECT trebuie sa demareze cat mai repede!
NOU
e UNESCO? lasati-ne in pace sa ne vedem de minerit asa cum am facut-o pana acum!
NOU
Proiectul Roșia Montană este singura şansă de revigorare a zonei Roşia Montană. Acest proiect va încuraja turismul în zonă prin crearea de infrastructură modernă şi va aduce investiţii în România, atât în industria minieră, cât și în multe domenii conexe mineritului.
NOU
RMGC investeste in patrimoniu mai mult decat o face statul roman. Fara sa scoata un gram de aur, a pus bazele celui mai mare program de cercetare arheologica din Romania si a restaurat deja prima casa din Rosia Montana – casa nr 325. Pana sa vina RMGC in zona nici nu se stiau prea multe de patrimoniul cultural din Rosia.
NOU
Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.RMP va genera venituri de aproximativ 1,8 miliarde USD in Trezoreria Guvernului Romaniei si alte 2,4 miliarde USD vor fi cheltuite in beneficiul economiei Romaniei pentru contractarea de bunuri si servicii. Planul de afaceri a fost realizat luand in calcul un pret mediu al aurului de 900 dolari/uncie si al argintului de 12,5 dolari/uncie. In total, Romania va obtine 78% din beneficiile aduse de proiectul minier.