Dacă vă uitați la poza asta, realizați că trăim, cumva, într-o minciună stupidă și manipulatoare. Practic, de ce bem noi suc cu paie de carton care se topesc în cola? Pentru că China, US și India formează mai mult de 50% din masa poluatoare de pe blog. Surpriză, sunt și statele care nu au nicio treabă cu așa zisa luptă stupidă împotriva poluării, pe care o duce Europa, ah, vai, am găsit o țestoasă cu un pai de plastic înfipt în nas. For fuck sake, noi nici măcar nu avem țestoase, nu e vina noastră și nu rezolvăm nimic dacă noi interzicem paiele de plastic. Dar vai, am prins delfini în plasele de ton. LA FEL!

Să ne înțelegem. Nu sunt negaționist, nu zic că nu există poluare, încălzire globală and shit. Zic doar că noi nu suntem de vină, NOI nu poluăm, NOI nu încălzim global, doar că NOI suntem singurii care luptăm cu spor împotriva ei.

Este exact ca și cum vecina mea de vizavi este curvă, iar eu, drept rezolvare, mă dedic abstinenței 100%, ca să iși scadă numărul de capete inserate și să își crească șansele de a accede în raiul musulman, ca să poată fi dezvirginată de un muslim care s-a aruncat în aer împreună cu niște copii, întru slava lui Allah.

Adică nu, nu rezolv nimic, doar sunt prost.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu privesc lucrurile mai nuantat, pentru ca am impresia ca asa sunt ele, dincolo de imagini cu procente.
    Poluarea are foarte multe forme, de la emisiile de carbon si pana la microplastice care acum se afla in tot lantul trofic.

    Cred ca ideea principala este sa nu poluam langa noi. Ar fi bine sa nu polueze nici aia de pe partea cealalta a planetei, dar sa fim atenti la noi sa avem orase, rauri, animale si alte cele, cat mai nepoluate.

    Exemplu:
    Un vas maritim ce transporta containere poluaza cat un mic oras, cel putin. Pe mine si pe altii de langa mine, asta ne afecteaza indirect si oarecum mai putin, fata de …….
    Traiesc intr-un bloc nou in care fiecare apartament are centrala proprie si ele sunt montane pe aceiasi coloana. Centralele ard gaz, cu emisii de carbon. Cu cat stai mai sus pe coloana, cu atat primesti mai multa poluare. Cei de sus sunt mai mult poluati de catre vecinii lor, decat de vasul maritim din mijlocul oceanului indian.

    20
    • #2

      cat timp paiul meu de plastic salveaza o broasca testoasa…

    • #3

      @Flo
      Deci procentele prezentate nu au nici o valoare in ecuatia poluarii !?

      14
    • #4

      @Flo e aberant sa vorbesti doct despre poluare, sa dai exemplu cu gazul si sa nu sti ca dioxidul de carbon si monoxidul de carbon sunt gaze mai dense decat aerul asa ca daca stai la ultimul etaj poluarea este mai mica nu mai mare.
      Mai invatam putin cat sa ne facem cunostintele de clasa a 8-a si apoi ne preocupam de poluare?

      55
    • Adeptii gretei nu-s prieteni foarte buni cu scoala asa ca ei asimileaza si promoveaza toate wokismele care li se serveec

      38
    • #6

      Asta ai inteles gigi, ca procentele alea n-au relevanta? Hai ca incerc si eu: Dacă mă cac în sufragerie, în primul rând o să pută la mine. Poate ajunge așa un iz de dulceață de trandafir și la vecinul de peste stradă, dar sigur, sigur se va simți mirosul la mine în sufragerie. Asta este “poluarea locală” de care zice Flo.
      Și dacă toți concitadinii se cacă în sufragerie, orașul ăla va mirosi tot a căcat. Asta este “poluarea globală”, ce vezi în poza ai cu procente. Te poți gândi că China este Militari, India este Rahova, US este Berceni etc, dacă îți ajută comprehensiunea.

      26
    • #7

      Septimiu, nu, densitatea monoxidului de carbon NU este mai mare decat densitatea aerului.

      7
    • #8

      Aia de pe coloana de mai jos iau mai mult CO2 in plamani.
      La temperatura și presiunea standard, densitatea combinată a aerului este de 1,29 kilograme pe metru cub. Dimpotrivă, dioxidul de carbon are o densitate de 1,97 kilograme pe metru cub

      16
    • #9

      @Dani Corban
      Nu , nu reusesc sa realizez comprehensiunea, am incercat…

      6
    • Toate emisiile sunt mai grele decat aerul inclusiv NoX care e mult mai periculos pt sanatate decat CO2 iar daca stai la casa sau la parter e mai bine sa aerisesti dupa masa decat dimineata cand peste noapte toata poluarea se depune jos spre sol.

      9
    • #11

      Nu stiu daca chiar “toate emisiile”. Monoxidul de carbon, de exemplu, nu este.

      3
    • Ba da, monoxidul de carbon are o densitate de 1.4 kg/m3 fata de aer care are 1.2 kg/m3.

      1
    • #13

      Constantin, la minus 33 celsius poate.
      Uite aici toate cifrele si informatiile: en.wikipedia.org/wiki/Carbon_monoxide

      La temp la care aerul are 1.2, monoxidul de carbon are 1.14, nu 1.4

      6
    • #14

      concluzionez ca @flo nu are centrala termica proprie si se amageste ca nu e miserupism ci lupta impotriva poluarii.

      8
    • #15

      Hai sa mai dau un exemplu, ca sa invat mai multe de la voi.

      Cand iti duci copilul la scoala si il plimbi pe bulevardele cu circulatie auto intensa, al tau copil este mai poluat de catre masinile acelea decat de motoarele avioanelor de pe cer.

      Imi place ce concluzii trageti despre mine. Continuati, haiosilor! :))))

      5
    • #16

      Într-un bloc, sau mai exact într-un apartament de bloc, suferim mai mult de la poluarea datorată gazelor arse la aragaz (care rămân în cameră) nu gazelor arse de o centrală (care le elimină afară).

      9
    • #17

      Deci ne-am lămurit cu densitatea gazelor, da? Buuun.

      2
    • #18

      dacă scoți monoxid de carbon la o centrală cu tiraj forțat probabil este o problemă undeva

      1
  2. #19

    Da si nu prea, din ce inteleg eu reciclarea reala nu se poate realiza. Nu tot plasticul se poate recicla, iar cel reciclabil are doar un ciclu, maxim 2 de reciclare dupa care tot deseu ajunge. Metalul la fel. Nu mai vorbim despre toate substantele chimice.

    Toate deseurile ne ingroapa/polueaza pe toti si generatiile de dupa noi, practic toti traim si vom trai intr-o mare groapa de gunoi in care ne vom asfixia lent, indiferent de cine polueaza mai mult.

    26
    • #20

      Erata. Metalul se recilceaza la infinit. 🙂

      6
    • #21

      mdap si nu prea, la centrul de reciclare mi-au refuzat dozele de aluminiu pe motiv ca sunt prea grele – aveau aliaj si nu mi le-au preluat, asa ca au ajuns la groapa de gunoi. Teoretic orice metal si aliaj metalic, si plastic de tip PET si orice sticla se poate recicla la nesfarsit, practic nu se recicleaza prea mult.

  3. #22

    Daca corelezi cu populatia, zici ca CO2-ul ala e de la respiratie =))

    20
  4. #24

    Masurile astea cu poluarea sunt ca TSA-ul la americani.

    Iti fac viata mai grea, inutile in practica si singurul efect e sa dea “focilor” impresia ca se face ceva.

    Realitatea crunta e ca avem o societate prea complexa cu prea multi oameni ca sa se poata face ceva fara masuri drastice/draconice*.

    Mana sus care vrea sa treaca de la Mercedes si smartwatch la mers pe jos pana in satul vecin si culcat cu gainile ca nu avem curent.

    *tehnic ar fi o solutie… pornind de la energie abundenta si relativ curata… fisiune si mai ales fuziune nucleara. Dar intr-o lume in care partidele verzi inchid centrale nucleare si deschid centrale pe carbuni sau fac ferme solare in zone unde soarele straluceste sub 20% din an…

    30
  5. #25

    Ah. Iar mi-ai adus aminte de capacele de coca-cola lipite de sticlă pe care le urăsc din tot sufletul, fiind foarte aproape să fac accident de două ori din cauză că mi s-a făcut sete la volan.
    În altă ordine de idei, am fost astă vară în Canada, Toronto – Mississauga și am realizat că tot ce se vorbește despre măsuri anti poluare dincolo de ocean este, pur și simplu, bullshit. Canada, la fel ca și SUA e concepută pe consum major, în sensul că toată lumea, dar absolut toată lumea care locuiește în Mississauga are mașină. Transportul în comun este practic inexistent, iar trenurile nu circulă sâmbăta și duminica. În rest totul este imens. Cel mai mic frigider pe care îl poți cumpăra este de două ori mai mare decât cel mai mare pe care îl găsești în Europa. Congelatoarele – la fel. Mașina de spălat a prietenilor noștri putea spăla 14 kg de haine deodată. Am încercat să găsesc ceva similar în Europa. Naa. Maxim 9. Toate astea consumă mai mult (fără un motiv anume), iar mentalitatea asta de mare, cât mai mare, cel mai mare, aduce o mare parte din poluare.
    Bine, restul de poluare vine de la vaci.

    48
    • #26

      Nu era vorba despre SNSPA în articol.

      6
    • #27

      @Catalin, vezi ce noroc ai avut cu capacele de Coca Cola? Daca ti se facea sete la volan inainte de a “lipi” ei capacele de sticla si pierdeai capacul prin masina?
      Trebuia sa stai sa il cauti in timp ce conduceai si astfel crestea considerabil riscul de accident.

      9
    • #28

      @Catalin – Un amărât de termos decent (eu am luat unul de la Ikea de juma’ de litru) și gata cu mizeriile alea de capace 🙂 Intră și-n locașul pentru sticlă, nu mă pot plânge. Să-i pună pe ăia din familia lor să bea din sticlele alea cu capace anexate 🙂

      4
  6. #29

    La vidraru cand ai fost ultima oara? Sau pe orice alt baraj ? Dar nu, romanul nu polueaza, altii sunt de vina. Ne furam caciula singuri.

    13
    • #30

      Vladut, e posibil sa nu fi inteles ce am scris, dar nu e important. Daca ai timp, reciteste si vezi despre ce vorbim

  7. #31

    Emisiile Chinei se datorează și sectorului mare de export, adică bunuri care vin la noi și ne permit să ne lăudăm că nu emitem mult carbon la partea de producție.

    “China’s large export sector also contributes to emissions. China is a net exporter of embedded emissions, with an estimated 13 percent of China’s domestic, or “production side” emissions embedded in exports to other countries in 2018 […]. In the wake of China’s accession to the World Trade Organization (WTO) in 2001, emissions initially rose fast, propelled by rapid export and foreign direct investment (FDI) growth. During the first decade of the 2000s, production emissions growth outstripped consumption emissions, whereas production emissions in the US and the EU, China’s main trading partners, declined.” openknowledge.worldbank.org/server/api/core/bitstreams/35ea9337-dfcf-5d60-9806-65913459d928/content (p. 26)

    De asemenea, China emite mult pentru transportul de bunuri, evident majoritar intern, dar o parte este și pentru a trimite manufactura peste hotare.

    Să zicem că este o dorință politică arzătoare în China de a nu mai arde cărbuni pentru cele mai sus ar fi greșit, însă trebuie să realizăm că și nouă ne “convine” situația, cel puțin ca măsură, pe hârtie, a cui este vinovat că se emite.

    28
    • #32

      Exact, paiele alea cu care omoram noi testoasa sunt produse tot in China.

      11
  8. #33

    Tind sa cred ca tine mai mult de un stil de viata decat de faptul ca chiar impactam cu ceva cu masurile noastre verzi.
    Apoi incet-incet UE mai impune niste reguli si statelor din care face import, cel mai la indemana exemplu ar fi produsele agricole.

    Paiul, paharul, ambalajul etc biodegradabil nu ar ajunge sa fie competitiv daca cineva nu l-ar impinge de la spate. La cat gunoi vad aruncat aiurea prin tara eu as interzice maine plasticul.

    12
    • #34

      A IMPACTA = a menține în contact strâns două suprafețe, două fragmente de oase fracturate etc.

      To impact = 1. the action of one object coming forcibly into contact with another.
      “there was the sound of a third impact”
      2. a marked effect or influence.
      “our regional measures have had a significant impact on unemployment”

      În limba română, verbul “a impacta” nu are și al doilea sens, cel care există-n limba engleză.

      10
  9. #35

    Am mai scris, acum nu mult timp, că am fost în vară într-o insulă prin Italia.
    Şi ca o paranteză, sunt ani de când sortez gunoiul pe căprării, fac compost si duc la reciclat sticla/ maculatura/ hainele etc.
    E, pe ăia din etalea îi durea la cuc de paie de carton sau orice alte produse din plastic. Şi nu că ăia chiar nu ar fi fost înconjuraţi (la propriu) de ţestoase, delfini, toni, maratoni şi pulifrici.

    8
  10. #36

    Deci China e de vina ca-ti vine sa vomiti cand te plimbi pe Magheru? Acum stiu

    7
    • #37

      Bro, subiectul este poluarea globală (ca idee, dacă ai idee). Nu despre ce-ai simțit tu ca persoană când te plimbai pe Magheru într-o zi de duminică. Degeaba ai tu ozon fără gaură pe Magheru, atmosfera Pământului e dinamica, Ascultă-l seara pe Busu, că tot zice de mase de aer care se mișcă de ici-colo. Ce e azi curat pe Magheru, se mută într-o lună în China. Și invers.

      20
    • #38

      BRO, citat din text “Zic doar că noi nu suntem de vină, NOI nu poluăm”

      5
  11. #39

    China polueaza ca acolo s-au mutat o garla de fabrici din UE si SUA. Daca din China am muta fabricile pe Marte ar fi si China la 10%. Problem solved. 😀

    11
  12. #40

    Deci solutia ar putea fi “cum sa-i facem pe ei sa faca ce facem noi”, nu sa renuntam noi la ceea ce facem acum.

    7
  13. #41

    Eu zic sa producem mai multe testoase, fiecare pai sa vina cu testoas lui.

    19
  14. China au inceput si ei niste masuri de ecologizare interna. Dar, avand in vedere ca tot ce se produce pentru UE e in china…
    E ca si cand la mine acasa ar fi curat, in bucatarie e curat, si copii nu vor sa stranga de pe masa ca in bucataria restaurantului de unde facem comanda sunt mai multe cutii de mancare, nu ca la noi doar 10

    6
  15. Smbpl nici macar la poluare nu suntem buni!

    12
    • #44

      Nu poti sa ai poluare daca nu ai industrie.

      Ei, noi am rezolvat-o p-asta!

      15
  16. Raportat la nr de locuitori, US poleaza aproape dublu fata de China, pai sa nu le fmic la toti?!

    10
  17. #47

    exemplul cu plasele si delfinii e valabil si in zona maritima romaneasca.

    4
  18. Intre timp in Metro și alte magazine de gen găsești paie de plastic la sac. No kidding

    8
  19. #49

    E normal să nu puște. Cifrele alea nu iau în calcul responsabilitate consumatorului şi reflectă doar impactul cauzat de producerea bunurilor. Dacă nu produci nimic și consumi maxim importând din China/India ieși “verde și responsabil”. Asta nu înseamnă că nu poluezi ci doar ca ai ales o metodă de calcul greșită și care te avantajează.

    Nu ai cum să ajungi la o concluzie pertinentă legată de impactul european asupra poluării considerând doar poluarea locală și omițând cu grație impactul cauzat de fabricarea și transportul multor bunurilor din Rusia/China/Vietnam/Bangladesh etc. Mai lipsește și raportarea la populație.

    7
  20. #50

    Nu zic că nu e așa, dar zic că nu trebuie să ignorăm toate cauzele. Unul din motivele pentru care UE poluează mai puțin este că UE are reguli și legi care limitează poluarea și care până la un punct se respectă. Nu putem afla cum ar fi arătat graficul ăla dacă UE nu ar fi făcut nimic pentru limitatrea poluării. Probabil tot China, India și US ar fi fost în frunte, dar am fi fost și noi mai vizibili pe-acolo.

    Cică înainte de Cernobâl, Copșa Mică era cel mai poluat oraș din Europa. Am fost și noi fruntași la ceva dar ne-au luat rușii fața, ca de obicei.

    Cei care mergeați pe vremuri la SInaia, mai știe cineva cum arăta Comarnicul?

    Știm și noi să poluăm, dar nu se vrea. Nu ne lasă străinii.

    13
  21. #51

    Ce anume nu pusca, china+sua+india sunt >40% din populatia planetei, si polueaza de vreo 52%. E vreo mare diferenta sau surpriza?

    8
  22. #53

    Solutia ( relativa) la problema poluarii globale inseamna globalizare, adica un “guvern mondial”. Adica unul care sa pedepseasca/taxeze in mod echitabil China ca produce poluare pe cat pedepseste/taxeaza Europa ca importa bunuri chinezeste ieftine dar poluante. Dar asta nu o sa se intample prea devreme pentru ca “guvern care sa taxeze echitabil” nu exista.
    Si alternaitiva “Pax Americana”, sau “Pax Sinica” in care americanii ( sau chinezii) vor dicta ce e echitabil nu o sa aiba ca prioritate bunul comun.
    Tragedy. Of the common
    en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons
    Suntem ca niste bacterii de drodjie de bere in cazan. Berea cu fermentatie rapida e mai ieftina.

    2
  23. #54

    Cele trei tari au si 40% din populatie. Cand te gandesti cat produc impreuna parca nu mai e asa mare poluarea. Caut o situatie cu productia industriala in fiecare tara si revin.
    Aia cu paiele e frectie la picior de lemn dar cine vrea sa fie vinovat de moartea animalelor? In afara de miliardele de animale pe care le omoram ca sa le mancam, lol.
    Mai zicea cineva mai sus, fix pe insule ii doare undeva de paie (vazut in Cipru, UE, 2023).

    3
  24. #55

    anul asta am fost pt prima data în SUA, în New York. Asa rușine mi-a fost de cât plastic am folosit și pe care nici n-am avut unde sa îl reciclez (nu erau coșuri de gunoi cu triere), pana când mi-a dat domnul partener una peste ceafă și mi-a zis ca l-am terorizat acasă ca ne moare planeta, iar americaniilor li se fâlfâie de eforturile noastre. Ma simt ușor ridicolă acum cu toate eforturile mele, ca sunt, triaza gunoiul pe caprarii, pune un agenda ce unde duci, daca sunt deschiși sau nu.. în fine, Arhi are dreptate, rad și curcile de ecologia europenilor.

    14
  25. #56

    eu protestez impotriva vibratoarelor de plastic sau cum mama naibii ii mai zice… microplastic

    12
  26. #57

    Economia vestica este bazata pe o crestere continue, ceea ce este imposibil avand in vedere ca resursele sunt limitate. Mai devreme sau mai tarziu o sa fie nevoie de o regandire a sistemului economic..

    7