Scris de Dan

Pentru început vreau să vă spun ca sunt un profan al bursei și a tot ce înseamnă aceasta. 
Doar că, după ce am păstrat vreo 20.000 ron în depozit ce-mi producea fix 16 ron pe lună la o bancă ce rimează cu Point G, am decis să joc pe Bursă. Baby steps.
1000 ron investiti mi-au făcut un profit de 200 ron în 2 1/2 zile.

Știu, norocul începătorului.
Și, cum vreau să-mi păstrez norocul și economiile, dar în același timp m-a prins flama cu fluctuații, grafice și brokeri, rog ajutor.

Urmăresc de câteva zile youtuber-i mai mult sau mai puțin pricepuți, grafice și burse și cu cât mai uit mai mult cu atât îmi vine să cred că Bursa asta e un soi de “păcănele” pe termen lung și un drog al naibii de delicios.

Lăsând funfact-ul deoparte, sunt un tip conservator care a văzut ceva foame la viața lui și care prețuiește banul, dar nu mai mult ca familia sau sănătatea.
Suma maximă de jucat este 5000 ron, mai mult nu-mi permite dorința de a le asigura ceva copiilor pe viitor.

So, Should I Stay or Should I Go? Pe ce să merg? Ce aplicație să folosesc? Orice sfat e binevenit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

141 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Etoro.

    Mai sunt anumite actiuni ce merita achizitionate, gen 3M etc, sau SAP care e destul de scazut momentan sau poti sa investesti in indici – sigur o sa mai vina si alte sfaturi dar pentru safe bets sunt multe companii consacrate.

    Eu am si castigat foarte bine dar am si pierdut cu leverage pe diverse actiuni (mi-am facut rodajul 🙂

    1
    • #2

      La faza cu SAP este foarte posibil sa nu isi revina. Momentul lor de cadere a fost cam fix in perioada in care cei de la Sinch (companie pe partea de cloud comm) au preluat o divizie de la SAP. Anuntul vanzarii fusese facut pe la inceputul anului dar mutarea efectiva in noiembrie s-a petrecut.

    • #3

      Nu e problema daca nu isi revine complet, momentan sunt pe plus.

      Eu prefer sa am impartit portofoliul din punct de vedere riscuri si momentan e o companie solida, am castig mai mare ca la banca pe SAP, all good.

  2. #4

    pentru sume de genul poți încerca etoro, are etf-uri și comisioane mici, dar nu băga sume mari pentru că nu deții tu acțiunile, pentru sume mari încă caut și eu, am folosit trading212 dar fiind în uk am renunțat la ei în decembrie și probabil o să mă mut pe degiro sau interactive brokers dar mai trebuie să mă documentez

    • #5

      huh, deci pe etoro actiunile nu sunt ale tale? nu stiam asta, mersi.
      pe trading 212 e diferit?

    • #6

      stai, cum? pai de ce plm te pune sa trimiti dovezi ca existi?

    • #7

      Fals, daca ai un “long position” fara leverage (adica X1) cumperi actiunea. Iti si scrie cand dai pe butonul de “Trade” si ai X1 selectat la leverage. Uite si confirmare aici: www.etoro.com/customer-service/help/1281273772/what-do-i-purchase-when-i-buy-stocks-on-etoro/

    • #8

      Degiro nu e disponibil în România.

      La mai mulți brokeri nu detii tu acțiunile, ci broker-ul le deține ca un fel de intermediar (nu știu suficient sa explic) – ar fi de preferat un broker care nu face asta

    • #9

      @Cristi Gr – orice platforma care iti permite sa cumperi actiuni fractionare (sa zici ca nu cumperi 1 Actiune Google/Amazon fiind prea scumpa, tu cumperi de 200 de dolari doar) este evident ca tu nu detii efectiv actiunile. Singura problema este daca platforma da faliment, poate sa-ti vanda actiunile.

    • #10

      @cristi nici pe trading nu le deții tu, deții equity și stockul real e deținut de Interactive Brokers, ăsta a fost încă un motiv pentru care am plecat, pentru că ei îți cer taxă de cumpărare a stockului dar ei de fapt nu plătesc taxa aia

      @arhi, probabil e din cauze legale, tot faci trading și trebuie să plătești taxe, și probabil e mai ușor de urmărit așa

    • #11

      La X1 actiunile sunt cumparate in numele tau si raman ale tale chiar daca platforma dispare.

    • Ma tot bate si pe mine gandul sa bag niste bani in actiuni, dar nu am prins spilul pana la capat. Care e de fapt ideea? Cumpar sa zicem actiuni la Arhi.ro, le tin si vad ca tot cresc si tot cresc. Le vand cand sunt pe plus. OK, si apoi? Iau profitul si-l bag la basca si iar cumpar si astept, si tot asa? Sau cum? Ca daca singurra treaba e sa bag bani in actiuni si sa iau la final ce a iesit pe plus, parca nu m-as mai baga. Mai bine bagam in BTC ca uite a trecut de 40000! 🙂

  3. #13

    Eu de 2 luni am investit si folosesc revolut (stiu, nu poate nu e sigur) dar e f simplu de folosit si pana acuma nu mi a dat impresia de nesiguranță. Am pus 4300ron. In prezent am 5200, am avut si 6000 si 3700 in perioada asta.. Tind sa cred ca totusi cel mai bine e sa tii de acțiuni si sa nu le vinzi imediat la prima scadere a lor. Am actiuni la NIO, XPENG (masini electrice chineze), tesla, moderna, astrazeneca, ups si altele mai mici

    • #14

      Am luat si eu la toti vaccinistii astia (Astra, Pfizer, Biontech, Moderna) si am luat din timp, august-septembrie anul trecut, cand doar se zvonea ca lucreaza la vaccin.
      Dupa ce s-a transformat zvonul in realitate si chiar au iesit cu produsul pe piata, li s-au dus actiunile in cap :))
      La Biontech sunt pe minus 20%, Astra pe vreo minus 10, iar Moderna valora 160 usd/actiune si au picat la 110. Asta DUPA ce au realizat ce s-au laudat ca realizeaza.
      Ai idee wtf?

    • #15

      Am luat si eu la Pfizer, inainte de vaccin, le-am vandut dupa, nu am pierdut mult, insa la moderna nu stiu ce zici ca prin noiembrie era 69 de dolari si a sarit la 150, apoi scazut la 100, acuma se invarte la 110( eu am cumparat cand erau 100), insa am mai si cumparat la 80 si vandut la 140 (cand incepea sa scada de la 150). Acuma am luat la 100 si le tin acolo, cred ca vor creste masiv atunci cand vor anunta profiturile semestriale, asta daca, bineinteles, nu se intampla nimic cu virusul (vreo mutatie) si raman eficiente

    • #16

      In martie anul trecut am vrut sa iau si eu Tesla si Zoom, cand erau 370 respectiv 68 dolari.

      Am zis, hai sa mai scada Tesla sub 300, de, cine nu se pricepe nu se pricepe.

      Acum Tesla e 849 si Zoom e 340.

    • #17

      La Moderna am asa: cumparat la 92,7 – vandut la 146,9 – cumparat la 137 – cumparat si mai mult la 114. Acum stau cu ochii pe ele la 116.
      Cel mai mult a fost 169,86 (asa apare pe graficul Revolut).
      Pertotal sunt pe minus 8,76% daca vand acum, la 116.
      De ce a picat de la 169 la 116 nu inteleg pentru ca au facut totul cum au promis.

    • #18

      Pfizer nu ma astept sa oscileze mult. Astia au incasari de 52 miliarde anual, fara vaccin. Cat de mult vaccin sa vanda incat sa simta?
      Moderna in schimb sunt niste pigmei. Se pot dubla, tripla, doar cu vaccinul.

    • #19

      da, exact, moderna se pot dubla tripla, de asta am pus banii in ei, si astrazeneca iarasi cred ca au potential mare. Am un pic emotii cu XPENG SI NIO, ma gandesc sa nu fie o bula, desi daca te uiti pe predictii toti zic ca vor creste foarte foarte mult… Am mai avut inspiratie sa pun pe o firma de petrol, SM ENERGY COMPANY, mi a crescut cu 50%, cred ca va creste pretul petrolului odata cu revenirea economica.

    • #20

      Apropo, daca tot folosesti si tu revolut, ai scos vreodata banii din bursa? efectiv asa ii transferi in contul revolut ma refer
      au fost probleme?

    • #21

      @Mihai: am scos eu direct de pe bursa Revolut in contul Revolut si mai apoi i-am mutat pe cardul bancar. A durat cam 2 zile lucratoare primul pas, dar functioneaza fara probleme. Am facut-o de vreo 3 ori pana acum.
      Eu am pus pe Apple si Tesla (cate 1000$ la fiecare) si am scos profit ~10%. Nu mai bag bani ca stau stresat, tot timpul cu ochii pe valorile actiunilor…

      Succes!

    • #22

      @Mihai am inchis eu contul de trading din revolut chiar acum inainte de brexit. am vandut toate actiunile apoi dupa 3 zile banii au fost disponibili sa ii muti din contul de trading in contul de revolut.
      din contul de revolut poti sa faci ce vrei cu ei. i-am schimbat in euro si i-am tansferat in alt cont euro de la alta banca.

    • #23

      Da, transfer din ING in Revolut (contul normal) si pe urma in contul de bursa. Nu am avut pana acum probleme cu depuneri/retrageri. Ieri am vandut niste cripto (Stelar) si am retras in contul de ING fara probleme.
      Dar este vorba de tranzactii mici, sub o mie usd. Pentru sume mari am auzit ca e posibil sa faca verificari and shit.

    • #24

      @Dani Corban
      Preturile la actiuni la companiile de farma au explodat la inceput, dupa ce-au anuntat ca sunt in testare cu un vaccin anti-covid (moderna era vreo 30 inainte, biontech vreo 50 or so etc).
      Dupa ce au inceput sa apara mai multi jucatori cu un vaccin aprobat, chiar daca vaccinul a fost de succes, actiunile au inceput sa se duca in jos, ca deh, nu mai era un singur salvator. Asta ar putea fi o explicatie pentru moderna, cel putin.

    • #25

      @Dani Corban, cu exceptia ca au luat bani de la stat si competitia i-a egalat sau chiar batut la pret so.. =))

    • #26

      Dani, dacă te îmbogățești, nu mă uita! Am găsit atolul perfect în Pacific. Ne retragem acolo.

      Maithun, lagunul roz-albastru

    • #27

      “Buy the rumor sell the news” e perfect valabila.

  4. #28

    Salut,

    Eu m-am apucat de 2 ani sa bag cativa bani in bursa (tot vreo 5000 de lei initial, si dupa aia in fiecare luna inca minim 500 de lei) , deci nu sunt vreun expert.
    Dupa timpul asta:
    – in primele 3 luni am avut si actiuni care au crescut cu 500% si actiuni care au scazut 30%
    – dupa ce m-am linistit si am observat ca nu am nici timpul si nici suficiente cunostinte pt. o analiza corecta a actiunilor, am inceput sa investesc in ETF-uri (in principal S&P 500)
    – dupa 2 ani S&P 500 a avut un randament mai bun decat actiunile luate separat si, din ce am citit, e o chestie uzuala pentru multi investitori

    Asa ca recomandarea mea, pentru a fi in zona putin mai safe a tranzactiilor pe bursa – investeste direct in ETF-uri (S&P 500 si dupa aia in functie de ce mai vrei pot fi sectoare ale economiei sau index worldwide sau specializate pe dividende)

    Chiar mai safe decat atat, dar cu randamente si mai mici, sunt investitiile in titluri de stat si obligatiuni (de stat si corporative) – ca exemple, in noiembrie-decembrie a fost o emisiune ‘Fidelis’ a statului roman cu dobanzi de 4% pe an. Si inca mai poti sa cumperi pe bursa obligatiuni de la Elefant (ca pe astia ii stii) care au o dobanda de 8.5% pe an

    Si o ultima recomandare – in functie de comisioane ar fi de preferat sa nu bagi toti banii odata. 5000 de lei e destul de putin, dar ai putea sa ii spargi in bucati de 1000-2000 de lei si sa investesti o data la cateva zile chiar daca vrei sa ii bagi in aceeasi actiune/etf/obligatiune. Asta se face mai ales cand e vorba de sume mari de bani ca sa minimizezi riscul de a investi in ceva fix cand este la un maxim

    • #29

      Prin ce aplicatie cumperi ETF’uri?

    • #30

      Unde tranzactionezi ETF-uri? Multumesc.

    • #31

      Eu momentan folosesc Interactive Brokers (de fapt platforma Tradestation Global detinuta de cei de la IB, nu au comisioane lunare), dar majoritatea brokerilor ofera si ETF-s

  5. #32

    Doar actiuni din RO – Tradeville (comisioane mari)
    Doar actiuni externe dar broker din RO – XTB ( fara comisioane pana la un rulaj de 100k )
    Doar actiuni externe dar broker international – Interactive Broker
    Best solution pentru situatia ta – cont demo pe undeva

    • #33

      De exemplu etoro are si cont virtual unde te poti juca fara sa pierzi nimic.

    • #34

      Toţi brokerii oferă conturi demo.

    • #35

      Nu am incercat la altii, dar e bine ca toti au asa ceva.

  6. #36

    La partea de impozite cum e, ultima data cand am avut si eu in gand am vazut ca era destul de complicat sa depui formular din ala cu castiguri/pierderi samd.

    • #37

      Aici sunt curios si eu, m-am bagat si eu la niste fonduri mutuale si mi-e groaza sa ma gandesc ca trebuie sa incep drumuri la ANAF pentru 2-300 de lei profit.

    • #38

      Cu ANAF ai treaba doar cand scoti banii. Pana atunci esti safe. Sa zicem ca ai depus banii azi si tu ii scoti peste 10 ani. Trebuie declarat profitul atunci, peste 10 ani. Deci ai timp sa te lamuresti cum sta treaba 😛

    • #39

      Si daca eu investesc astazi 1000 de lei si peste 20 de ani scot 1500 lei, cum dovedesc peste 20 de ani ca profitul e de 500 de lei si nu de 1500 de lei, mai tine ANAF cont cumva de asta sau doar vad ca imi intra 1500 de lei in cont si ma taxeaza pentru toti?

    • #40

      nu e chiar complicat cu anaf-ul.
      e un formular care se depune anual iar informatiile necesare le primesti anual de la broker.

      e oarecum absurd, pentru ca anaf primeste aceste informatii si de la broker – dar asta e situatia.
      Stiu persoane care au primit decizie de impunere, fara amenda ca nu au depus declaratia.

    • #41

      In prinicipiu e simplu, se depune declaratie pe propria raspundere in anul in care se realizeaza profit.

      Intrebarea mea este daca ei chiar considera profit doar retrasul catre un cont personal. Pentru ca la modul real, profit este si daca cumperi si apoi vinzi in profit (fara sa retragi) din contul respectiv. In mod normal brokerii ar trebui sa iti trimita la sfarsit de an fiscal o hartie cu ce ai realizat in cursul anului, insa nu stiu daca cei de la etoro (sau revolut) trimit asa ceva.

    • #42

      Nu inteleg despre ce profit vorbiti. Daca eu cumpar actiuni TESLA azi la 100 de dolari si peste 1 an actiunea e 200 de dolari, profitul e doar virtual, pentru ca TESLA poate cadea la 90 de dolari dupa 1 an si 1 zi. Profitul cash se materializeaza in momentul in care vand actiunile si fac diferenta intre cat am investit si cat am obtinut.
      In acelasi timp, ma indoiesc ca daca imi fac cont pe eToro, ei vor raporta ce fac eu la ANAF in Romania. ANAF poate doar monitoriza conturile mele bancare din care sau in care virez bani.
      De asta intrebam cum se raporta la ANAF ca am investit niste bani si peste X ani, ca profitul pe care l-am obtinut de fapt sunt din capitalul investit.

    • #43

      nu stiu reglementarea la valori mobiliare, dar casele de pariuri, de oriunde din europa, raporteaza la anaf, daca esti cetatean roman.

    • #44

      Declaratia la Anaf se face DOAR cand ai vandut o anumita pozitie si ai realizat profit. Repet, doar dupa ce ai vandut. La interactive Brokers, din ce stiu, poti downloada direct un raport cu ce ai cumparat si vandut si asta e tot – lucrurile sunt mai simple decat par.

    • #45

      @venom, asa mi se pare si mie normal, dar atunci nu e cum zice @zarax (si cum am mai auzit si pe la altii), ca: “Cu ANAF ai treaba doar cand scoti banii.” (unde “scos banii” = retragere/transfer bancar etc)

    • #46

      @Arhi, din cate stiu, mai nou, casele de pariuri online retin la sursa impozitul, nu? Oricum cand raportau la anaf, ele raportau retragerea, insa acolo povestea era ca atata vreme cat ai bani in contul de pariuri nu ai ce altceva sa faci cu ei. In timp ce solutii gen revolut, ti-ar permite sa ii cheltui fara sa faci o retragere propriuzisa (desi ma rog, si in revolut, exista conturi interne de trading vs. cheluieli, intre care ar putea sa raporteze catre ANAF). Oricum, eu nu caut sa eludez legea, ci sa inteleg cum ar trebui raportat profitul pe declaratia unica in cazul in care faci trading si deschizi/inchizi zeci de pozitii pe zi.

    • #47

      revolut nu raporteaza la ANAF, nu sunt obligati. in rest, nu am idee, e o problema care nu m-a preocupat. dar cand vad cti doritori sunt de pierdut bani pe aici, ma face sa imi aduc aminte ca eu am diploma de agent valori mobiliare de la CNVM:)))

    • #48

      Cu ANAF se procedeaza altfel:
      Sa zicem ca bagam 5000 RON in actiuni. Cand cumperi actiunea, primesti de la broker/trader dovada ca ai cumparat X actiuni.
      Peste 7 luni aia 5000 s-au transformat in 8000 RON. Scoti toti banii. Din cei 8000 RON scazi suma initiala cu care ai cumparat (cei 5000) si ramai cu profitul de 3000 de RON. Pe aceia ii declari la ANAF ca profit si de acolo ti se calculeaza cat datorezi maretului stat comunist roman. Tot aici intervine si dovada respectiva, sa dovedesti ca din 8000 RON, 5000 au fost banii tai, pe care deja ai platit taxe, impozite, spagi, pile, escorte, etc si doar cei 3000 de RON sunt cosiderati venit pe care te pot taxa.

  7. N-aș putea sa te sfătuiesc la platforme, fiindcă trebuie sa cauți comisioanele in funcție de profilul tău de investitor!

    Sfatul pe care ți-l dau este sa ai un portofoliu diversificat! Adică nu pui toți banii in Tesla! Cauți ceva firme din domenii diferite ( automotive, imobiliare, banking, soft development, energie( clasica sau verde) etc ,ai înțeles tu ideea. Acum cu 5000 de Ron nu faci purici că au comisioane mari, dacă faci 5 mișcări cu sume mici deja ești pe minus cum s-ar zice.

  8. #52

    Eu cred ca ramane fix cum ai spus la paragraful cu numarul 3 – aia cu “pacanelele” – la bursa castiga intotdeauna doar cine trebuie. Ma refer strict la scenariile alea cu mormane de bani si sampanie pe yaht, gen filme cu WallStreet.
    In scenariul pozitiv/constructiv, o companie este listata la bursa din maxim trei motive: cineva NU (mai) are cash ca sa tina un business bun in viata si asa aduna capitalul, vrea sa capitalizeze dintr-o idee buna si sa iasa de acolo calare pe un morman de cash, sau avem un start-up care re-inventeza roata (BioNtech, sounds familiar?) si care loveste jack-pot-ul. Aici nu zice nimeni din cate mii de incercari iese aia castigatoare si, daca iese si se fac bani, 99% din banii aia ajung la cei care au initiat treaba sau au finantat-o cand era doar o idee, tertii investitori cel mult niste firimituri.
    Restul sunt scenarii negative/speculative si sper ca nu isi face nimeni iluzii ca poti castiga (ca si tert/investitor) dintr-un scenariu gen preluari fortate de companii, falimente mai mult sau mai putin provocate sau alte mizerii.
    Asa, ca si hobby sau daca o faci pentru adrenalina poate fi o distractie, doar sa nu iti faci iluzii ca poate fi mai mult de atat.
    Prima a regula, cred eu, e sa nu bagi mai mult decat iti permiti sa pierzi fara sa plangi.
    A doua regula este, pentru a face milioane, sa fii pregatit sa bagi milioane.
    A treia regula, broker-ul NU e prietenul tau, NU te sfatuieste cat/unde sa bagi, NU isi asuma responsabilitatea, el ia doar comision pentru plasament. Pierzi/castigi, esti fix pe barba ta.
    Ca exemplu practic, acum 6 ani am mostenit impreuna cu alte doua persoane niste actiuni, care valorau vreo 1500-2000 RON la vremea aia. Dat fiind suma si faptul ca nu am dat eu banii pe ele, nu mi-am batut capul. Sunt aproape convins ca daca erau 10000 RON le lichidam pe loc si nu as fi facut rau deloc. Am fost fortat anul trecut sa pun niste acte in ordine si am dat de ele. Am cerut o “evaluare” pentru ca asa era procedura la notar. Ghici cat mai fac acum, dupa 6 ani, timp in care compania respectiva a mers bine-merci, nici spectacol d.p.d.v rezultate financiare dar nici faliment. Pai fix 50%, pentru ca actionarii majoritari au “decis” intre timp sa faca un mingiu-bingiu (ceva cu capitalul social, re-evaluare active & shit) si asta e valoarea. Acum, daca vreau banii pe ele, 700-1000 ron, daca nu, pot sa raman cu ele si sa mai astept. Pana cand o sa valoreze 1 mil $ (LOL…) sau pana o sa valoreze cat de-o bere.

    • #53

      Vezi sa nu cumva sa fi majorat capitalul social prin a distribui noi acțiuni, caz în care ar fi trebuit să primești noi acțiuni (ex: aveai 100 de acțiuni la 10 lei/acțiune, compania a dat câte o acțiune noua la fiecare – acum e 5 lei/acțiune, dar ar trebui sa ai 200 de acțiuni)

    • #54

      Tu…. ai lucrat in zona asta? Sau iti dai cu parerea…si extrapolezi de la actiunile tale de 2000 RON care acum sunt 700 ?

  9. #55

    Legat de brokeri:
    1. Trading212 si Admiral Markets ofera atat conturi cu leverage, cat si conturi “Invest”, fara leverage si fara comisioane.
    2. Degiro si Interractive Brokers sunt brokeri unde detii “per se” actiunile, cu comisioane mici.

    Legat de in ce sa investesti….
    1. ETF-uri – secretul este sa cumperi des si pe termen lung. Daca ai 5000 pe luna, investeste 5 x 1000 de exemplu, nu pe toti o data.
    2. Actiuni – aici fie te documentezi si investesti timp si energie ca sa inveti, fie faci cum zic altii. Altii, adica “analisti”, sunt multe optiuni pe piata. De ex. Zacks, Morningstar, etc… Sfatul meu aici e sa nu fie “pe gratis”. Nimeni nu o sa-ti zica gratis si in interesul tau ce actiuni sa cumperi…

  10. #56

    eToro e nasol. Am avut cont vreo 2 ani acolo sa ma joc. Probleme cu platforma, probleme cu tranzactii neefectuate sau anulate arbitrar. Nu mi s-au intamplat mie, doar am vazut la altii.
    momentan folosesc Interactive Brokers pentru burse externe, si Tradeville pentru BvB. Interactive Brokers e fain (comisioane mici, platforma faina, suport de rahat), doar ca dupa brexit, au mutat multi clienti din Europa de est intr-o filiala noua deschisa in Ungaria (noul CEO IB e ungur, deh). Momentan eu vreau sa-mi deschid cont la Saxo, dupa care sa ma transfer, situatia politica din Ungaria nu prea ma face sa am incredere. Saxo aparent e ok (platforma faina), doar ca are comisioane mai mari.

  11. #57

    Vorbesc din exemplu propriu: Actiunile sunt de cumparat ca investie pe 15-20 de ani minim. In tot timpul acesta nu te atingi de ele. Daca esti dispus sa faci asta, go for it. Pentru un risc mic recomand etf-uri : BET intern (sunt comisioane mai mari pe un portofoliu ce mimeaza bet, poti reproduce structura singur), S&P 500 extern.

  12. #58

    cumpara aur serifule 🙂

  13. #59

    Noi folosim tradeville, si investim in companii Romaneati care dau dividente, in 5 ani am luat dividente de 2000 lei la 5000k euro investiti. Valoarea portofoliullui este in scadere pe fondul pandemiei, si randamanetul anualizat este pe la 3%. Insa daca trece pandemia ne asteptam sa revina la randamentul anterior si anume 9%.
    Il folosim strict ca un instrument secundar de investitii, am bagat 5k euro initial si reinvestim dividentele de fiecare data cand le primim.

    Ca idee, in ultima perioada medlife si purcari ne-au tinut pe linia de plutire portofoliul in timp ce companiile de energie ne-au tras in jos.

    • #60

      Tradeville folosesc și eu pentru BVB. Nu știu ce zici de purcari, că graficul lor e o linie, practic. Am cumpărat la IPO cu 19 lei, apoi încă o dată cu 21 lei și așa au rămas. Au mai fost 24 la un moment dat, dar variații foarte mici. În schimb vezi EL cum crește ca făt frumos. Singura care stă mai prost e romgaz.

      Dacă vrei să mergi la sigur pe BVB, cumperi bănci și companii de stat din energie. Nu înțeleg de ce, dar cred că fondurile de pensii cumpără masiv.

  14. #61

    Pentru 5000 ron nu merita stresul. Poate doar de antrenament. Un randament foarte bun si realist e 10-20% pe an cu rabdare si multa stapanire. Cateva zeci de ore pentru 500-1000 ron?

  15. #62

    Decide-te, ori investești la bursă ori joci la bursă. Investești pe termen lung și luând în considerare fundamente. Ce vrei tu să faci pare joacă și o sa te arzi mai devreme sau mai târziu dacă deja vorbești de randamente obținute în 2 zile. Calmează-te și schimba strategia

    • #63

      Tizule, sunt foarte calm.
      Și dacă mâine fac 1 milion prin ceva miracol, tot nu investesc mai mult decât mi-am propus.
      Oricum, pare ceva ce trebuie studiat cu atenție ,restul fiind noroc.

  16. #64

    Bursa nu e pacanele, sau ma rog hai sa zicem altfel: daca esti chiar setat sa iti creezi un portofoliu de investitii pe termen lung iti poate aduce un castig constant pe termen lung. In pricipiu, luand in considerare si dividendele ai un randament cam de 8% pe an. Eu am cont pe TradeVille pentru bursa din RO si un portofoliu cat de cat diversificat (BRD, TLV, BIO, FP, M, TEL) si momentan (chiar si cu covid-ul) tot sunt destul de bine. Recunosc ca mi-am deschis cont si am inceput sa tranzactionez deodata cu ordonanta 14 a lui Orlando Teodorovici care a picat bursa la nivelul de inceput de an 🙂 , dar din nou .. vorbim de investitii pe 10,15,20 de ani .. si daca te uiti pe evolutia pe termen lung a companiilor astea mari o sa vezi un trend ascendent.
    Sigur, poti include in portofoliu si chestii riscante, dar in general e recomandat nu mai mult de 5%.
    Daca iti pui mai mult de atat sau toti banii, da .. e pacanele.
    Pentru extern, ma uitam la InteractiveBrokers, dar tinand cont ca am sume mici momnetan (pun 10% din salariu lunar in bursa) , am ales eToro pentru actiuni din US (APPLE, Microsoft, etc. ).
    Recomandarea mea: incepi cu putin (pentru deschidere cont la Tradeville e 10.000 RON, dar eToro e 200$ parca) si pe masura ce te simti mai comfortabil probabil vei vrea sa faci recurent. Dar , din nou, as merge pe actiuni cu return mic dar cu nivel de risc mic.

    • #65

      Am cateva zeci de mii de euro parcati in cont la Tradeville. Pana acum un an, erau investiti in actiuni US. Am iesit pe margine si nu ma mai uit la ce se intampla in prezent, pentru ca imi fac sange rau. Puteam sa imi dublez banii, dar mi se pare super-riscant ce se intampla acum. Datorita banilor injectati constant in piata, pentru “sustinerea” sistemului, bursa nu mai are nicio legatura cu realitatea. A crescut somajul pe timpul crizei, s-au inchis firme? No problem. A fost luat cu asalt Capitoliul? No problem. Cu ce e mai buna economia ca acum un an, sa merite dublarea cotatiilor? Mi se pare un balon umflat in asteptarea unui ac. In fine. Eu am pierdut bani in 2020.

    • @MD si eu am senzatia aia pe care o avea personajul Michael Burry in filmul “Big short” (cu deosebirea ca eu nu sunt un geniu al matematicii 😀 ) : te uiti stanga-dreapta si te intrebi ba cum plm totul e bine-bine, toata lumea e optimista dupa tot ce s-a intamplat. Si am dat de un articol care mi s-a parut interesant pe tema asta.

      www.raducraciun.ro/bancile-centrale-tradeaza-cauza-de-ce/

  17. #67

    Din ce m-am documentat, atata timp cat ai un credit ipotecar, renteaza mai mult sa bagi bani acolo pentru a achita anticipat. Nu castigi bani, dar scazi din datoria acumulata prin dobanda.
    Daca dobanda la credit e 5% pe an sa zicem, ca sa merite sa investesti, ar trebui ca randamentul investitiei sa fie de cel putin tot 5%.
    Asa ca eu asta planuiesc sa fac. Evident nu arunc toti banii acolo, pentru ca ai nevoie de economii in caz de nasoale, iar bancii nu ii pasa ca ai achitat 10% sau 90% din credit, tot te executa.
    Gresesc?

    • #68

      Si eu sunt de aceeasi parere, atata timp cat ai un credit pe termen lung merita mai mult sa bagi bani in el ca sa-l achiti.
      Eu am si o impresie mai radicala – atata timp ca esti dator oricui (camatari, banci etc) valoarea ta absoluta e negativa. Daca ai credit de 30k dar tu ai salariu de 2k… in fiecare luna valorezi pentru cateva minute -28k.

      Si pe mine ma tenteaza investiile, dar o sa ma documentez mai serios atunci cand scap de credit. Pana atunci – cum am zis mai sus 🙂

    • #69

      (sper ca din comentariul de mai sus nu trageti concluzia ca eu nu am niciun ban pus de-o parte si bag toti banii in achitarea unui credit. Adica… asa ar trage concluzia orice comentator clasic. Dar voi nu sunteti clasici, sunteti mai destepti de atat…)

    • #70

      HO BA panica umana.
      nu te executa banca, nu asa functioneaza lucrurile. scopul bancii e sa si scoata banii, asa ca o sa te incalte pe tine si mai mult in datorii, atata timp cat platesti.
      nu o sa dai 2k lei rata, o sa dai 1k pe luna timp de dublu ani, dar nu te executa.

    • #71

      am avut aceeasi dilema.
      din fericire am obtinut castiguri spre 10% in ultimii ani la bvb (incluzand si dividende).

      pe termen scurt poate fi mai sigur/mai profitabil sa achiti creditul.
      am mers pe bursa in speranta ca pot ‘cumpara’ si experienta+cunostinte.

      Parerea mea este ca nu ar trebui ‘sa joci’ la bursa – cu acest gand probabil vei pierde.
      mi se pare o solutie buna de investitie pe termen lung. eu mi-am fixat si niste obiective lunare de investitie si cumva astfel am reusit sa fiu putin mai responsabil financiar.

    • #72

      Asta e o prima etapa. Dar efectul scontat apare cand rambursarea anticipata se face cu reducerea termenului, pastrand rata lunara neschimbata – asa reduci exact din volumul mare al dobanzilor (considerand un plan de rambursare cu rate egale, cum sunt marea majoritate a creditelor ipotecare – in primii ani platesti mai mult dobanda decat principal).

      Cand ajungi cu ipotecarul ramas sub 5 ani, costul cu dobanzile devine mult mai “suportabil” si apar alte optiuni de explorat – eu am decis sa nu mai rambursez anticipat (mai am 4 ani) si acum adun banii pentru o urmatoare achizitie imobiliara (partial va fi finantata cu un nou credit ipotecar, dar conditii / costuri mai proaste fata de creditul actual).
      Posibil sa reevaluez situatia in cazul in care ROBOR se va duce mult mai sus, dar momentan tendinta indicatorului este de scadere, deci suma ramasa din credit inseamna “bani ieftini” momentan.

      Pe bursa nu ma bag din motive de aversiune fata de risc, nu pot accepta fluctuatii majore ale pietei (si implicit a investitiei mele) din cauza ca unul sau altul au scris ceva nepotrivit pe tweeter…

    • #73

      Am comentat eu asta acum vreo lună la un articol de la Zoso și mi-au sărit toți investitorii în cap că-s prost, creditul se plătește singur, peste 20 de ani o să găsești banii ăia pe stradă și nici n-o să te mai apleci să-i iei, pentru că randamentul la investiții e >20% pe an.

    • #74

      +1 pentru plata imprumuturilor in avans. Ai 5% (sau cat e dobanda) profit _garantat_ fata de un castig _mediu_ de 7% pe S&P si alti indexi.

      Pentru sfaturi pe termen lung recomand wiki-ul de pe /r/eupersonalfinance www.reddit.com/r/eupersonalfinance/wiki/basics
      1) Fond de urgente (pentru 3-6 luni)
      2) Plateste-ti creditele/datoriile
      3) Pune bani deoparte pentru scopuri personale (pensie, a doua casa, vacanta in Bali etc)

    • #75

      Și eu m-am gândit mult la asta, dar am realizat că s&p500 are o medie de 9-10% pe an, dacă mai pui la asta că inflația în românia este destul de mare, automat banii pe care îi dai înapoi băncii o să valoreze mai puțin, aici depinde și în ce ești plătit că se poate devaloriza și moneda, dar cred că dacă găsești un fond sau investești tu și scoți mai mult de 5% pe an, e safe să investești și să plătești minimul la bancă. Mai e liniștea pe care ți-o dă faptul că știi că n-ai nici un credit dacă plătești anticipat, dar eu sunt liniștit cu un fond de rezervă de câteva luni și restul banilor în investiții

    • #76

      Cred ca si aici se aplica treaba cu diversificarea. Da, rambursarea anticipata ofera un randament foarte bun, si mai ales sigur. Problema e ca aia sunt bani pe care nu ii mai vezi, daca ai o nevoie urgenta sau o oportunitate nu poti sa te duci la banca sa-i ceri inapoi.
      Deci e bine sa ai si investitii usor de transformat in cash.
      Bine, vorbesc si eu in teorie, n-am bani nici sa trec strada daca imi ceri azi, tot in credit am bagat surplusul.

    • #78

      Când investești în afară, randamentul tău va fi mai mare decât cel normal, pentru că vei câștiga și din diferența de curs valutar (de obicei leul se devalorizează constant). Pe de altă parte, ține cont și de taxe, când calculezi profitul.

  18. #79

    Nu sunt expert in tranzactionare actiuni, desi am facut chestii minimale. Am un cont la un broker american, facut de angajator, subsidiara in Romania a unei companii americane, in care primesc actiunile de la angajator, parte din salariu, bonusuri. La angajare am primit un pachet de actiuni negociat destul de atroce, pina mi-a iesit cit vroiam. Nu era treaba ca ceream mult, nu vroia compania sa dea, logic, dar pina la urma a dat. Bun, am primit un pachet ce valora cateva mii de dolari atunci, dar actiunile aveau plan de “vesting” intins pe 4 ani, deci dupa 4 ani tot acel pachet mi-a intrat in proprietate. Cind mi-a intrat tot in proprietate, valoarea era dubla, la angajare mea era o cadere majora. Nu am vindut nimic timp de 5 ani. Aproape s-a triplat valoarea. Apoi am vindut cit imi trebuia ca sa iau o masina noua, ca rabla cerea multi bani. Am pindit cateva luni momentul sa vind, actiunile erau la un maxim ce nu putea dura mult, era clar ca era doar un Everest, ei bine am reusit sa vind (noroc) fix pe virful ala de atunci, am zis asta e, fie ce-o fi, chiar daca vor creste cu 20% in urmatoarele zile, nu sunt lacom. Apoi au scazut 20%, dar nu ma interesa.
    Am facut un cont separat de cel de angajator si am inceput sa cumpar actiuni la alte companii. Ei bine, randamentul celorlalte actiuni este mai mare decit al celor date de angajator, normal, sunt mai bine echilibrate. Lucru care ma face sa contemplez lichidarea majoritatii actiunilor de la angajator si cumpararea unui cos diversificat de actiuni. Am si facut o lista cu companii si urmaresc randamentul combinat, foarte bun. Da, exista fluctuatii mari, dar trendul general conteaza. Cind vrei sa vinzi nu o faci maine, ca si cind vrei sa scoti bani din bancomat, urmaresti trendul, virfurile, dureaza 2-3 luni, prinzi momentul si bagi orderul de sell. Care by the way, poate fi de genul conditionat, “vinde X actiuni daca atinge Y pret”. Un coleg de-al meu avea o astfel de comanda si a ramas cu ea un an, s-a trezit cu notificarea ca i-au fost vindute actiunile cind nici nu avea nevoie, uitase de comanda aia.

    Per ansamblu, detinerea de actiuni ca individ ce munceste 8-10 ore pe zi pentru bani trebuie privita ca o investitie pentru pensie. Castigi tu cam o parte din ce pierde altul, iar o parte e munca angajatilor acelor companii, plusvaloarea adusa de companie. Randamentul general al unui cos de actiuni pe termen lung este mai bun decit dobinda pe care trebuie sa o dai bancii pentru un imprumut. Chiar am facut aceasta simulare si spre exemplu in 4 ani dai dobinda unei banci mai putini bani decit castigi din cresterea unui cos de actiuni cu valoarea initiala egala cu imprumutul. Ceea ce inseamna ca am luat decizia gresita de a vinde actiuni ca sa-mi iau masina de ele.

    • #80

      Am o intrebare, in cazul tau angajatorul ofera anual un numar de actiuni?

      De exemplu, in primul an primesti 4 actiuni care se vestuiesc in patru ani.

      In anul doi, primesti din nou un numar de actiuni, tot cu vesting pe patru ani? Am gasit pe net variante si variante legat de o companie care foloseste acelasi sistem si inca nu imi este clar.

      Si da, clar ca uneori depinde de la caz la caz dar eram curios asa ca regula generala daca la renegocierea de 1 an se mai lasa cu actiuni noi 🙂

  19. #81

    Eu zic sa nu faci asta si sa bagi banii in casa, haine, excursii, etc sau tine-i pt zile negre. Vei pierde si esti fix masa de fraieri ce isi doresc fondurile de investii de long/short. Iti si explic de ce, lipsa de informatii. Tu cand afli ca SAP, Tesla sau X au crescut/scazut ei deja stiu/anticipeaza ca o sa se intample asta de o luna pt ca sunt medii in care se discuta asta si tu nu ai acces. Ei stiu mult mai repede decat tine cand apar sau dispar oportunitati si isi fac bani pe cocoasa ta.

  20. #82

    cand cotatiile bursiere sunt jos, decizia buna e sa cumperi. cand cotatiile urca, poti vinde si rambursa anticipat din credit.

  21. Eu folosesc etoro de ceva timp. Sunt cateva grupuri pe facebook legat de tranzictionare cu informatii destul de bune, inclusiv un grup pe etoro. Ce iti recomand e sa te informezi bine inainte legat de companiile unde vrei sa investesti si sa nu bagi doar in companii dintr-un singur domeniu, de exemplu sa investesti doar in EV.

  22. #84

    Eu investesc prin Interactive Brokers (IB), nici nu vreau sa aud de Revolut, Etoro sau alte aplicatii dubioase (cautati pe net cazuri cu oameni care au ramas cu banii blocati pe Etoro fiindca nu pot face retrageri, apoi )… vrei sa investesti, foloseste un broker adevarat din punctul meu de vedere. As fi preferat altceva in afara de IB, dar chestiile gen Degiro (un discount broker olandez) pare ca nu au mers mai la est de Ungaria… si cum noi nu avem acces la multe chestii americane (alde Fidelity), na, ne multumim cu ce avem.

    IB este o companie serioasa, ditamai brokerul (valoarea de piata a companiei cred ca este mai mare decat cea cumulata a tuturor companiilor listate la BVB) cu mentiunea ca nu au venit in Europa cu varianta Lite, asa esti obligat sa-ti faci IBKR Pro, care Pro iti deschide multe usi pe care nu le vei folosi niciodata (optiuni si alte nebunii), probabil si are un tarif de activitate minima de 10 dolari pe luna. Adica generezi comisioane de 2 dolari, mai platesti 8 luna aia; generezi 11, nu platesti nimic. Altfel, comisioanele sunt micute, deci e OK din punctul asta de vedere si prefer sa imi asum sa platesc echivalentul a unui cont Netflix pe luna pentru o chestie serioasa legata de banii mei.

    Cum fac eu este ca am inceput cu o suma (pe IB, ca sa treci intr-un palier mai favorabil de comisioane ai nevoie de asta) de 2000 de euro, apoi am adaugat in fiecare luna o anumita suma de bani (350 de euro in prezent), plus ceva pe langa. Si asta este varianta cea mai OK de facut. Un portofoliu care creste cu o medie de 8% pe an (pe aici e media S&P 500 pe perioade hiper lungi de timp) si in care adaugi 300-400 de euro pe an timp de 30 de ani va ajunge la o valoare de 600-700,000 de euro, deloc rau ca fond de pensie 🙂 . Asta este obiectivul meu personal. Cumparand chestii destul de sigure si cateva chestii mai micute, dar din domenii vioaie (gen IT, pharma), am facut anul trecut 17-18% in 9 luni… ratand bonanza din aprilie, ca daca o nimeream pe aia, eram +40-50%.

    Apoi, daca nu vrei sa te “joci” cu banii (which I don’t), cumperi chestii sigure-ish, cu perspective pe termen lung. 1. Companii mari, serioase, solide, mai degraba din zona blue-chip si 2. ETF-uri. Cel mai bine ar fi sa cauti ETF-uri, care sunt un fel de fonduri mutuale, niste cosuri de actiuni sau de indici bursieri care merg in ton cu acelea. Vestea proasta este ca din cauza legislatiei europene, noi nu avem acces la ETF-urile americane, care sunt smechere, dar exista ceva pe la Londra via Blackrock, de exemplu (poti cauta pe site-ul lor). IWRD, un ETF in care am eu multi bani si care reprezinta un cos de indici bursieri din multe tari, a crescut cu 15% in 2020 si este pe la +80% in ultimii 5 ani, valori excelente care nu stiu cat mai pot tine.

    One last thing: e important sa ai obiective si riscuri clar definite. De pilda, sa stii cat esti dispus sa pierzi si sa nu te panichezi ca fraierul cand scade piata cu 5-10%, vinzi si dupa ce ai vandut tu, isi revine peste cateva zile (s-a intamplat asta in 2020). Stabilesti niste reguli, obiective si esti disciplinat cu ele.

    2
    • #85

      Cu subiect și predicat.
      Am înțeles, stau pe curul meu.
      Mulțumesc

      1
    • #86

      Nu e mare branza, doar ca daca vrei sa faci treaba si sa ai siguranta, trebuie sa te documentezi putin. La IB mi-am consumat multe ore sa citesc documentele de inregistrare…. altfel, revin, iei ETF-uri si “uiti” de ele. (Uiti in sensul ca te uiti mai rar la ele 🙂 )

      1
    • #87

      @Silviu
      Daca ai o pozitie mare, nu vad de ce te gandesti ca nu va tine? Daca te uiti la SP500, daca aveai pozitie deschisa in 2006, inainte de criza, si nu ai fi inchis-o, acum erai pe dublu, chiar daca 14 ani mai tarziu. Pozitiile nu se inchid daca nu ai nevoie de bani. Mai rau e cand ai nevoie de bani si esti pe minus.

      1
    • #88

      Sandu, tocmai ca daca esti in niste limite proprii pe care ti le-ai stabilit nu e bine sa inchizi, asta ziceam si eu (si am vandut o data ca fraierul ca sa invat aceasta lectie 🙂 , macar a fost pe sume mici). Altfel, sa vedem cum o sa fie cu nevoia de bani – daca te atingi de ei, intrerupi acumularea. Una e cand aplici un randament de 8% pe an unei anumite sume timp de 30 de ani, alta e cand suma e mai mica… castigul creste/scade exponential in functie de decizia pe care o iei.

    • #89

      Mi s-a parut asa fantezie suma aia de 600-700k in 30 de ani cu 400 de euro pe luna si un start de 5000 incat a trebuit sa fac excel ca sa o si cred. Si surprinzator, ai dreptate, cam acolo este, la o crestere medie 8% pe termen lung. Hai ca m-ai pus pe ganduri, poate renunt la specula aproape complet si ma mut la long term.

  23. Cateva sfaturi utile pe care le-am vazut, daca vrei sa faci trading in mod activ:
    vezi cum se citeste un cash flow, income statement si balance sheet. Lucruri pe care le intelegi sa calculezi riscul, tradingu este un risk management, asigura-te ca stii sa deschizi o pozitie de short ca sa stii unde sa nu te bagi.
    De mentionat ca nu sunt trader profesionist/activ 🙂

    • #91

      Daca citesti astea nu cumperi actiuni. Serios, cifrele sunt aiurea si la Tesla. De cand au schimbat legislatia cu amortizarile prin state isi muta banii fictivi in actiunile proprii. Castig pe termen scurt si probleme de cash flow pe termen lung. Daca dobanzile sunt 0 e ok. Cand o sa creasca o sa fie greu.

  24. #92

    Investit != Trading. Invata macar lucrurile de baza.

    • #93

      Exact. Vrei sa iti petreci X ore pe saptmana sa faci trading, cel mai probabil:
      – o sa iesi in pierdere financiar (cel putin pana inveti)
      – o sa iesi in pierdere din pct de vedere al timpului

      Vrei sa tii niste bani undeva unde sa nu tii manance inflatia de tot. Pentru asta ai fonduri mutuale inclusiv de la banci (cu diverse niveluri de risc) sau folosesti functii gen “copy portofolio” de la hipsterisme gen eToro.

  25. #94

    Salut. Prin octombrie 2018 mi-am făcut cont la Tradeville, acum suma minimă de înscriere este 3000 lei. Am intrat cu 10000 lei, în momentul de față, am un profit de 2250 lei. E mult, e puțin, habar n-am.
    Am investit în ETF BET.

    • #95

      pai unde, in afara bvb, mai puteai obtine un randament de 10%/an, in lei?

  26. #96

    Saptamana asta am inceput (curiozitate, cresteri masive si mirajul retragerii la pensie anticipate).
    Folosesc eToro si ce e ok, strict la tranzactii pe actiuni:
    – poti sa cumperi/vinzi de cate ori vrei fara nici un comision
    – daca folosesti leverage pentru a cumpara si la sfarsitul sesiunii de trading nu ai vandut actiunile(ramai cu ele peste noapte pana incepe a 2-a zi sesiunea), ti se percepe un comision de 0.09% pe suma totala (ex: investesti 200$ cu leverage de 5 = 1000$ vei avea un comision de 0.18$ a 2-a zi). In weekenduri comisionul e triplu.
    – nu am retras dar din ce am inteles comisionul e de 5$ per tranzactie deci e ok.
    (toate cele de mai sus sunt disponibile si pe site-ul lor)
    – suma minima pentru deschidere cont e 200$ si trebuie sa lasi tot timpul 50$ in cont care nu sunt investiti.

    Aplicatia e usor de instalat si folosit, vei avea nevoie sa uploadezi o poza de buletin si una de la facturi in care sa bata adresa din buletin pentru verificare cont (pana nu esti verificat nu cred ca poti face investitii mai mari de 2000$ in total si nu cred ca poti sa retragi in caz de castig masiv 😀 )

    Unele actiuni nu se gasesc pe eToro pentru investiii (lista lor cuprinde undeva pe la 3000). Banuiesc ca sunt cele mai populare, dar nu e o piedica pentru un incepator – gandesc eu…

    Ce am invatat in cele 3 zile de “trading”:
    – e stresant (bine si eu sunt mai fricos/precaut)
    – ma uit din minut in minut pe telefon la grafice sa vad ce s-a intamplat: au crescut au ba. E enervant si stresant cum am zis mai sus.
    – ca sa gasesti actiuni in care sa investesti (si nu TSLA sau NIO) ia timp, care dupa o perioada devine in sine un cost (mai putin timp cu familia, odihna etc).
    – si e stresant !!!!

    • #97

      Da ai omis sa ne spui ( sau poate n-ai vrut) care e suma investita… Ca sa intelegem de ce-i stresant… Ca daca sunt sume mici ( sub 2000 USD cum ziceai mai sus) si tu te stresezi… poate ar fi mai bine pentru tine sa te opresti 🙂 .

  27. #98

    FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) + Tesla + Bitcoin la mine. Merge binisor deocamdata.

  28. #99

    @Guest Dan, tot la Piont G astia am un cont smecher usd. Dobanda 0 si comision 2 usd/luna.
    Macar stiu ca i-am cumparat cu 4,4 ron bucata si acum valoreaza 3,9.

  29. #100

    De unde v-ati informat cand ati inceput sa investiti la bursa ? Vad prin online diversi care la finalul articolelor sau video-urilor baga placa “dar hei am un curs online la doar X euro, cumpara pt mai multe info” si imi suna a schema Cristian Dascalu :)))

  30. #103

    lasati bursa, cumparati mizeria de curs de la amaz0nienii – cursstepdown, ~1500E si te invata ei cum sa revinzi produse cumparate din china in US – bullshituri care mergeau acum cativa ani… Au injectat o gramada de bani in reclame youtube si acum la orice clip te-ai uita, zbang..cursul vietii

  31. #104

    Nu cadeti in plasa, cineva a vrut sa testeze piata. Acum nu sunt vremuri de investit la bursa, parerea mea…

  32. #105

    (am mai zis asta si mai demult)
    Revolut a devenit un fel de maxbet al corporatistilor: “Am bagat aseara 50
    De dolari pe Tesla dar m-a scos Elon Musk cu tweetul ala”

  33. Am aflat de eToro demult și mi-am făcut cont să mă joc cu banii virtuali.
    După o vreme, pierdusem 50K din cei 100K virtuali.
    Cam tot pe-atunci, au introdus ei posibilitatea să cumperi acțiuni.
    La începutul lui 2019, am șters toate CFD-urile și ce mai aveam pe-acolo (la care mă uitam oricum ca curca în lemne) și am luat acțiuni de 50K virtuali – chestii uzuale: Google, Amazon, Tesla, Facebook…

    De la 50K în ianuarie 2019, am 220K virtuali. imgur.com/a/lLbftnA

    Mă gândesc cum era să fi avut atunci vreo zece mii de coco reali cu care să pot să mă joc…

    • #107

      Iti zic eu cum: n-ai fi avut Cojones sa fi investit atat de multi bani.

    • #108

      Cum a zis si altcineva : nu ai fi avut curaj. Hai sa iti zic “posibilitatea” mea de a fi milionar in euro. Acu vreo 3 ani aveam posibilitatea sa iau Etherum la 80 de dolari ( nu mai stiu exact perioada ). Bun , posibilitatea aveau toti , dar eu eram sfatuit de prieteni sa iau , chiar imi explicau ca la prosti ce e si cu ce se mananca , ca sigur creste, uite cat de mic a fost acu x timp etc. Si aveam o suma considerabila de bani, gen ma pregateam sa iau un apartament. Asa ma gandesc si eu “Daca luam eu de toti banii aia ETH si dupa stiam eu sa ii vand fix cand era ETH 1200 ( cam atata a fost max parca pana in 2020 ), moama moama ce milionar eram” . Oh well, nu . Nu am avut nici cohones sa imi iau cateva bucati , ca eu doream sa imi ating scopul ( acela de a-mi lua apartament ) . Imi e ciuda ? Nu . Ipotetic, poate imi e un pic ciuda. Practic, daca bagam cateva zeci de mii si eram in groapa , cred ca ma aruncam de pe bloc.

    • #109

      @Adrian
      Ai fi pierdut tot pentru ca deciziile pe brusa se iau strict emotional. E un studiu le tema asta, mi-e lene sa caut. Cand sunt bani reali la mijloc nu mai gandesti rational. Totodata, trebuie sa stai pe foarte foarte mult cash ca sa nu te miste emotional o fluctuatie si sa continui sa ramai cu pozitiile pe hold. Daca toti banii tai sunt 10 mii de euro si investesti 5000, o sa verifici zilnic graficele si o sa te panichezi. Daca investesti 10 lei, o sa uiti de ei. Ca sa ramai calm la cateva zeci de mii de euro trebuie sa ai aproape de milion in cont sau sa fii psihopat si sa nu ai emotii.

    • Păi de-asta zic: să fi avut 10K “de păcănele” cum zice cineva pe-aici, pe care să-i dau pe acțiuni în loc de două sticle de șampanie la Mamaia 😀 😀 😀

  34. #111

    chiar ma intrebam cum de reusesc sa fac atat de multi bani pe bursa. cand unii castiga altii trebuie sa piarda. citind comentariile m-am lamurit :)))

  35. #114

    Iti recomand sa arunci un ochi mai jos (scuze daca s-a mai recomandat):

    finantepersonale.ro/

  36. Tradeville e ok dacă vrei pe bursa românească, sunt cei mai serioși. Poți investi de 2-3 ori pe an niște sume stabilite, și comisioanele sunt acceptabile. Dacă vrei să joci constant probabil sunt platforme mai ok, dar nici eu nu am sânge de jucător, sunt foarte precaut.
    Poți investi în ETF-uri, ca să nu îți bați capul cu vânzarea și cumpărarea constantă de acțiuni, sau urmărești indicele BET și investești în companiile de acolo, mai ales în cele care dau și dividende, eu așa am făcut.
    ro.wikipedia.org/wiki/Indicele_Bursei_de_Valori_Bucure%C8%99ti
    Din septembrie 2018 până acum randamentul la companiile din BET, cu tot cu dividendele primite și reinvestite, a trecut de 40%. Am prins și OUG 114, când a picat bursa cu peste 10%, și pandemia, când a picat iar un 5%. Investiția la bursă e pe termen lung, nu e joc de noroc.

  37. #116

    Si pe mine ma intereseaza subiectul, dar as fi mai interesat daca cineva are experienta cu a face acest lucru nu ca persoana fizica ci ca SRL – practic SRL-ul sa “investeasca” sau sa cumpere actiuni la bursa, in principiu chestii globale nu BvB.

    Am vazut ca eToro ofera posibilitatea pentru firme, dar te si conditioneaza la un depozit minim de €10k ceea ce nu ma avantajeaza neaparat.

  38. #117

    Lasati prostiile si cumparati Bitcoin :))

  39. #118

    Salut,
    Daca sunt banii de pacanele poti sa te joci cu Revolut sa-ti faci mana.
    Daca vrei sa investesti mergi pe varianta IB si pentru partea de comisioane, dupa ce esti 100% cu cont activ pe IB poti sa te treci pe TRADESTATION pentru ca au comisioanele mult mai mici si eu sunt Broker “de intrare” pentru IB.
    Explica mult mai bine link-ul pus de varucu. finantepersonale.ro. Chestia pe care nu o explica este ca la TRADE STATION nu ai aplicatie mobila si acces pe web daca esti client din europa. Cel putin asta am inteles eu dupa ce am facut ceva tikete pe la ei pentru ca desii IB imi da rapoarte prin care imi spune ce bani am in cont si imi spune ca sunt client Trade Sation nu reuseam neam sa imi vad contul si la Trade Station.Dupa ceva tikete si vorbit la telefon cu ei ( au numere dedicate in Romania chiar daca supportul este la niste indieni ce vorbesc foarte departe de engleza americana cu care sunt eu obisnuit), am ajuns la partea aia : hai sa facem impreuna ce dracu vreau eu sa fac ca el nu pricepe si cand am spus cu aplicatia si logatul a inceput sa rada, ca nu merge ca nu sunt cetatean american si sa folosesc partea de desktop. Nu prea am cum ca la servici nu stau cu 2 laptopuri pe masa asa ca am ramas la folosit aplicatia mobila IB.
    Partea misto e ca eu folosesc linistit aplicatia de IB si interfata web de la IB, beneficiez de comisioanele mici ale Trade station asa ca pentru mine este o situatie WIN-win.

    Referitor la investitii: Sunt ceva analize pe la diversi pe net si lucrurile par destul de clare:
    Alegerea de actiuni in care sa investesti este pierzatoare pe termen lung, rezultate dezastruase mai ales pe piata americana. Partea aia cu castigul de 7-8% pe an in ultimii 30 de ani este foarte misto in teorie, in practica are legatura cu un numar foarte mic de zile (daca nu esti in piata in cele mai bune 10 zile din ultimii 30 ani randamentul este ceva gen 4% – nu sunt foarte sigur. Deceniul pierdut cum il numesc americanii pe cel dintre ani 80-90 nu prea apare in calcule de aici si frumusetea cu cei 30 de ani. Istoria pe 50 de ani nu mai e la fel de ok adica nu mai da 7-8%. Sunt unii care spun ca ne asteapta niste ani de genul asta si in perioada post covid.
    Concluzia:
    ETF-furi, studiaza si nu mergi doar pe S&p500, Ulise.ro e ceva site facut de tradeville unde au niste etf-uri mult mai promitatoare.
    Obligatiuni corporative – chiar si romanesti, sunt unele ce promit 7-8% euro.
    Actiunile sunt mult mai interesante pe BVB si ai sanse sa stii/citesti mai multe despre ele. Raportarile pe BVB sunt ciudatele ca iti dau dividendele dar nu spun nimic de actiunile gratis primite. Banca transilvania de exemplu are cf BVB un sport de 10% in medie pe an dar, daca pui si actiunile gratis se duce cam la 20%.
    Cauta si pe la noi ceva imitatori de guru externi si o sa gasesti ceva resurse gratis decente. Caruta cu bani, Investitorul inteligent – Vulpescu nu stiu cum – asta e mai nebunel si cam fricos dar foarte misto ca expune pentru neaveniti lacunele din teoriile celorlalti : Valentin Nedelcu, Luca Dezmir, Dan Sulica. Iar la Valentin Nedelcu gasesti graficele alea cu cat se castiga in medie din Etf-uri, tranzactionare, alegere de actiuni etc.
    Pentru Romania eu am ales Tradeville pentru ca aveau FIDELIS fara comision la ultima runda si citisem ca daca ai bani e foarte misto sa cumperi si sa vinzi dupa o luna. S-a adeverit respectiv intr-o luna au crescut cu 3.8% niste titluri garantante de stat pentru a caror dobanda nu platesti impozit. Este enorm pus in balanta cu 7-8% la ETF in dolar, dolarul a fost 4.5 la un moment dat anul asta si acum e 3.9 deci vreo 15% pierdere.
    Am luat FIDELIS si m-am razgandit, nu mai vand ca nu ma lasa sotia sa bag toti banii in pacanele 🙂 iar uo dobanda neta de 4% nu prea mai gasesc pentru depozite. Fidelis au si calitatea ca sunt lichide si in momentul vanzarii iti calculeaza traderul dobanda si o primesti pana la data vanzarii.
    XTB au comisioane zero asa ca pentru piata externa daca vrei trader roman poate ca e o varianta mai buna.

  40. #119

    Am bagat pana acum aprox 5000$ in actiuni. Primele au fost cumparate in august pe revolut, de test. Intre timp m-am mutat pe trading212. Valoare totala a actiunilor mele a crescut cu aprox 1000$. Am bagat bani in multe industrii diferite si in produse/servicii care cred ca vor avea success si au succes. Ce a mers bine: SQ, TDOC, SNY, REKR, NET, ATVI. Am si care au mers mai prost dar mai astept. Am vandut 50 de NIO la 17$ si mi-am invatat lectia :))

    • #120

      “O aplicație pentru a tranzacționa, investi și crește bunăstarea” :))
      Par o aplicatie serioasa.

  41. #121

    Acum vreo 13-14 ani, cînd era foarte la modă Forexul la noi, m-am apucat și eu să-l studiez, că mi s-a părut interesant. Vreo doi ani m-am ocupat de el destul de intens, am studiat îndelung analiză tehnică (ceva ce mi-a plăcut în mod deosebit) și am învățat cîtă economie am putut ca s-o pricep pe aia fundamentală, am avut niște conturi ici și colo (ultimul la Oanda, și-n ziua de azi mai primesc mailuri de la ei), în tot acest timp am jucat mult pe demo, foarte puțin pe real. Ce-am învățat într-un final este ceea ce ți se spune acum (după lege) pe toate site-urile de profil: tradingul e periculos. Interesant e că este și mai periculos acum decît era cu 10 ani în urmă, pentru că sînt mult mai mulți traderi care reacționează emoțional (așa a ajuns Tesla unde-a ajuns, că-i exemplul clasic, și dacă ai curiozitatea să urmărești prețul acțiunilor, ai să le vezi fluctuînd uimitor în funcție de ce zice Musk pe rețelele de socializare, lucru care nu mergea chiar așa pe vremuri). Piața, așadar, mai ales aia „căutată”, manifestă în unele sectoare mai multă volatilitate decît pe vremuri.
    Diferența dintre trading (unde tu nu cumperi de fapt nimic, ci pariezi, să zicem, pe diferența dintre prețul unei acțiuni/mărfi/monede etc. la momentul pariului tău și prețul ei din viitor, în sus sau în jos, de aceea nici nu deții acțiuni/etc., ci CFD-uri, contract for difference) și investing este majoră, cum ți s-a explicat deja, dar trebuie să subliniez că e una dintre cele mai importante informații pe care le poți deține ca începător. Tradingul se face în marjă, ceea ce înseamnă, grosso modo, că brokerul „te ajută” cu o parte din bani ca să cumperi cfd-urile, dar ești cam responsabil pentru toată suma. Și proptelele de tipul Take Profit/Stop Loss (ace de siguranță cu care-ți prinzi tivul la trading în speranța că nu se va deșira dincolo de ce-ți permiți tu să pierzi) pot să NU funcționeze tocmai cînd ți-e lumea mai dragă – mișcări de preț bruște ți le pot sări într-o clipită și te trezești, în cazul fericit, că brokerul îți închide poziția cînd ți-au rămas zero bani în cont.
    Deci nu juca. Ți s-au dat cîteva sfaturi despre investiții – investițiile sînt un lucru înțelept, în principiu, dar și aici trebuie să citești cîte ceva, să ai măcar noțiunile de bază, ca să nu arunci cu banii aiurea. Volatilitatea despre care vorbeam o vei găsi, logic, și în investiții, nu e apanajul tradingului, că doar vorbim de aceleași titluri financiare etc., indiferent că le cumperi tu direct sau sub formă de cfd. E un lucru (mai) înțelept totuși, pentru că ținutul banilor la ciorap nu va face decît să te sărăcească prin inflație și nu numai, chestii de economie pentru începători, pe care probabil că le știi deja și nu vreau să par că-ți dau lecții de sus, că nu e cazul – la orice nivel ne-am afla, toți ăștia care comentăm pe-aici sîntem niște gușteri într-ale investițiilor. Deci, dacă vrei să te păzești cît de cît de inflație, vezi întîi care-i treaba cu titlurile de stat (atenție, unele se tranzacționează pe bursă, altele nu), apoi încearcă să înveți cîte ceva despre investiții – ți s-au dat surse destule deocamdată. Iar dacă te hotărăști, nu încerca să fentezi statul la impozite și contribuții, că toți brokerii și exchangerii dau informații la ANAF. Pentru informații despre cum se completează declarația de venit (inclusiv pentru pierderi, pentru că alea se pot recupera din profitul următorilor 7 ani), poți, de pildă, s-o cauți pe Youtube pe Luiza Daneliuc, are informații clare și la obiect.
    Încă o dată: nu juca. Nu te băga în day trading. În domeniul ăsta nu există garanții, dar dacă e să ți se dea musai o garanție, una singură, atunci mă ofer eu să-ți garantez că dacă începi mîine tradingul cu bani reali pînă de Paști o să fii pe zero. Nu are rost să-ți faci nici conturi demo de trading, pentru că e foarte probabil ca acolo să-ți meargă bine și să ai impresia că poți reproduce în real rezultatele din demo. Nu vei putea, mintea funcționează complet diferit cînd se joacă fără consecințe față de situația în care o droghezi cu posibilitatea, oricît de vagă, a unui cîștig real.

    2
  42. #122

    E pe stilul tau – conservator youtube.com/c/StasSerfes1

  43. #123

    autorul este dan diaconu de la trenduri economice?

  44. #124

    Sunt doua tipuri de “investitori”: pariorii si cei care inteleg valoarea unei investitii pe termen lung. Pariorii vor pune toti banii pe bitcoin sau un hype stock si la final vor pierde. Sunt destui care au pierdut tot pariind pe un stock care s-a dus in cap. Cei care gandesc pe termen lung investesc lunar 10-20% din salariu in diverse stock-uri si indecsi, si nu tin cont de stadiul in care se afla piata in momentul investitiei. Pariorii pot castiga destul de bine, dar riscul sa piarda tot e prea mare, motiv pentru care cei care si-au luat un Merc GT AMG din bitcoin sunt foarte putini, iar cei care au pierdut tot sunt foarte multi. Pe de alta partr cei care au tinut indecsi 5-10-15 ani au iesit pe plus. Iti recomand sa faci investitii pe termen lung cu un broker de incredere. Investitul tine de strategie nu de specula. Oamenii care se uita la Tesla si se intreaba “what if” sunt tot oamenii care se concentreaza exclusiv pe facut bani din specula, nu pe investit in adevaratul sens al cuvantului. Un stock pe care ti-l recomand e MSFT. MSFT e ieftin acum si stagneaza din cauza incertitudinii din piata, dar MSFT va bate orice competitor pe business applications si cloud in maxim 5 ani pentru ca suita lor de aplicatii pentru business e cea mai avansata.

  45. #125

    Despre ce vorbim aici? Day trading sau Investitii long-term?
    Pt day-trading am citit Andrew Aziz, Mark Minervini; inceput cu ultimele capitole, cum recomanda si ei, psihologia din spatele investitiilor.

    Aveam ceva bani gramada si vroiam sa-i inmultesc, repede si sigur, biensur.
    Citit Andrew Aziz PhD= M-am potolit. Am sa mai citesc, informez etc samd repeat.
    Aziz asta nu face milioane pe luna , pe an face cam 1,5 mil $. ( cartea e din 2016)

    Cum zicea cineva mai sus, nu arunca banii pe fereastra, mai bine bagi bani in familie, sanatate, excursii samd. EXACT ASTA ZICE si Andrew Aziz in cartea lui. Trebuie sa fii bine pregatit.
    Si sa -cum spunea altul mai sus- fii foarte disciplinat.
    SI TREBUIE SA STII SA PIERZI.
    Daca esti ft bun, pierzi ~50% din total tranzactii. Jumate nu-ti ies.
    Tragi niste linii in nisip, -daca scade 6-7% am vandut, daca creste 20% iarasi am vandut.(no greed)
    Daca esti disciplinat si stii cum sa te informezi, se fac bani.
    Si NU, NU-s “PACANELE”.
    Succes si SPOR la CITIT.

    Long-term e cu totul alta poveste.
    S&P500 au 6-7% return anual pe termen lung, nu 9%. Vezi ultimii 10 ani.
    Fidelity S&P500 am inteles ca nu exista posibilitatea in Ro.Nasol

    Sunt SIMULARI de invest. , o gasca; chiar si app pt phones.

  46. #126

    Salutari,

    @Cetin, am mai comentat pe aici poate o data acu un an 2 la articolele despre haltere. Fac mentiunea asta pentru ca-s un stalker si ma bag doar cand stiu despre ce vorbesc, Cetin poate confirma (cred) via e-mail.

    Recomand XTB fata de eToro (eToro au comisioane ascunse si mie cel putin imi par mai putin safe). XTB are sucursala deschisa in Bucuresti, support excelent. Au actiuni tot felul, de la MSFT la PLTR proaspat lansat, la brookfield asset mngmnt, coca-cola, etc. Au scos si comisioanele la tranzactionare actiuni recent (costa doar spread-ul de schimbat moneda). Au si cateva ETFs domiciliate in Irlanda care mie-mi plac (IUIT si IUCD). In general pentru profilul tau de risc daca ai peste 10-20 de ani de investit as recomanda ETFs si (poate) un procent mic din portofoliu pe ce actiuni iti plac.

    Eu fiind tanar ma joc destul de high risk, am 70% actiuni, 20% crypto, 10% etfs pe ETFMatic.com (accepta romani). De ce? Cred ca daca o sa mai vina crash-uri (unde teoretic obligatiunile ar fi bune) o sa-mi tot permit sa mai cumpar la scoruri (pentru ca salar), astfel pe termen lung voi cumpara in crash-uri mai multe actiuni. Obligatiunile le-as folosi pentru rebalansare: adica cand sunt crash-uri, sa rebalansez din obligatiuni inspre actiuni, cand bubuie actiunile si sunt pe profit, sa rebalansez spre obligatiuni.

    Mi-a iesit de cateva ori market timing din asta dar de vreo 2 ani merg pe acest tip de portofoliu si doar adaug constant $ in el. N-am mai luat obligatiuni mai ales de cand statul american a bagat programul de infinite money (care in parerea mea o sa cauzeze inflatie, inflatie care o sa duca la cresterea asset prices – inclusiv actiuni). Astfel obligatiunile sunt bune daca stii sa rebalansezi cand esti in rosu cu actiunile ca sa ramai la aceeasi alocare propusa, dar daca adaugi constant mi se pare ca ies mai simplu doar adaugand $ constant.

  47. #127

    Trebuie sa faci diferenta intre “a juca” si “a investi” pe bursa sau pe Forex.

    Vorbesc din proprie experienta:
    – cam 5 ani de bursa BVB (prin Tradeville) si de Forex
    – self-study piata de actiuni si Forex (cifra afaceri, profitabilitate, raportari, stiri/site-uri de stiri si analize, bloguri, sectoare economice etc.)
    – cursuri de specialitate (grafice, analiza tehnica, indicatori etc.)
    – folosire roboti tranzactionare pe Forex
    – dezvoltare roboti proprii de tranzactionare pe Forex
    – raportari anuale la ANAF
    – pierderi grele

    Sint foarte multe de spus. Citeva idei, expuse aleatoriu:

    1. “A juca” = a paria. Pe termen lung pierzi banii, garantat 100% pe Forex, 75% pe bursa. It’s a matter of when, not if. Nu poti “juca” decit pe sistem in marja (leverage, fractionar) care iti ofera si optiunea de sell sau short (mai corect “sell in lipsa”).
    “A investi” = a tine banii “blocati” pe perioade foarte mari (10-25 de ani) in actiuni la bursa, exclus Forex/sistemul fractionar. Bursa, cea reala/brokerii reali, este in sistem “intreg” (nu fractionar) si ofera doar optiunea de buy.
    Perioadele lungi pe BURSA (actiuni, ETFs) este singura forma de a face profit, treci peste perioadele de criza.

    2. Factorul psihologic este EXTREM de important. Eu m-am imunizat la fluctuatii dupa ce am avut pierderi grele. Ca incepator este foarte greu sa te mentii dpdv psihologic. Orice fluctuatie de grafic iti da palpitatii. Tranzactionarea este 50% psihologie, 15% studiu/analiza, 30% risk management, 5% noroc.
    2a. Contul demo NU iti ofera nici un ajutor, nu te pregateste pentru piata reala. Asta pentru ca pe demo nu iti risti banii tai, esti relaxat. Pe cont real psohologia e diferita, garantat 100%. Ciind intri pe cont real, parca se activeaza un “switch” care anuleaza toata “pregatirea” ta de pe demo.
    2b. Lacomia este inamicul nr 1 a traderilor. NU te lacomi. Daca ti-ai stabilit un TP atunci respecta-l, sau ia-ti masuri sa ramii totusi pe profit (mai mic, dar totusi profit).

    3. Foloseste risk management, no matter what, always. Analizeaza in ce vrei sa investesti/speculezi, calculeaza pierderea si ASUMA-TI pierderea daca e sa se intimple. Pierderea trebuie sa fie mai mica decit profitul la fiecare pozitie, “expertii” spun ca 1:3. Real, acest raport nu se intilneste foarte des. Orice pozitie (buy sau sell) TREBUIE sa aiba un SL si un TP. NU INTRI NICIODATA intr-o pozitie fara sa calculezi intii SL-ul si TP-ul si sa stabilesti daca merita sa intri in pozitie. SL = StopLoss (pierderea), TP = TakeProfit (profitul).

    4. Indiferent daca “joci” sau “investesti” trebuie sa ai mentalitatea “rabdare si tutun!”. It takes longer than you may expect to reach the TP.

    5. Totusi, sint cazuri in care trebuie sa inchizi manual o pozitie, fie pe pierdere fie pe profit. Cind si daca e momentul sa o faci vine cu experienta. Nu exista shortcuts. Dupa mii de grafice/luminari si indicatori analizati, si sute de tranzactii reale efectuate o sa dezvolti “a feel for it”. It will come somehow natural. You will have just a look at a graph and the indicator of your choice and you will “read” the situation. “I have seen this before! I know what is going to happen”.

    6. Daca vrei sa “joci” atunci fa-o pe Forex, fie Forex per se (perechi valutare) fie pe commodities, sau pe un sistem/platforma de tranzactinare in marja (fractionara, cu leverage). In acest caz, alege-ti un instrument, stabileste-ti o metoda de tranzactionare suitable to your style, si studiaza-l pina la ultima luminare de M1 in ultimii 10 ani, pina la ultima stire, toate influentele cu si din economia reala, site-uri de stiri si analiza reliable. Devino EXPERT in acel instrument. Dupa un timp vei “citi” graficul acelui instrument at a simple glance. In cazul meu e aurul, MACD 2-lines, linii de trend, suport si rezistenta si formatiuni de luminari. “Joaca” doar pe acel instrument. Din nou, trebuie sa ai rabdare si tutun, momentele de a intra in piata nu sint foarte dese (remember: risk management). La fel, odata intrat in piata, baga rabdare si tutun pina ti se atinge TP-ul.
    6a. Daca “joci” pe Forex, alege un broker de incredere si care INTRA IN PIATA REALA – i.e. pozitia ta, chiar frantionara, eg 0.1 lots, este PLASATA IN PIATA REALA, tu INFLUENTEZI pretul din piata reala (sort of speaking, actually you are too small for that). Platile in acest caz (profit sau pierderi) vin de alti traderi REALI. Exista brokeri care NU intra in piata reala, fac “mirror” la piata reala si manipuleaza/simuleaza pretul din “backend” (IT-stul firmei). Platile se fac in acest caz de catre brokeri, asa ca broker-ul trebuie sa fie solid dpdv financiar. E un fel “book keeper” la pariuri, trebuie sa aiba forta financiara sa faca plata in cazul ca tu cistigi.

    7. NU te increde in ce spun “expertii”, mergind pina la bancile gigant care fac piata! Site-urile de analiza si semnale corecte sint aproape inexistente. In piata exista chiar o vorba: “daca Goldman Sachs spune ca EUR va scadea la X fata de USD atunci fii sigur ca pe termen scurt si mediu EUR va creste fata de USD!!!”. Sau: “fa exact invers fata de cum spun expertii!”. Asa se fac banii. Se prajesc pestisorii mici ca tine prin “stiri si analize”. Cu 5000 EUR esti infinitezimal de mic pentru o piata atit de mare, nu poti sa rezisti. O sa cotizezi la coloana de profit din raportul anual al Goldman Sachs (sau alta entitate “experta”, ai prins ideea).

    8. Pretul ESTE MANIPULAT, indiferent ca vorbim de bursa sau Forex. Da, sint bolnav de “conspiratita”. Am vazut multe la viata mea de trader. Indiferent de ce spun altii, sint convins ca pretul e manipulat. Nu foarte mult si nu very obviously, dar suficeint de mult cit sa te prajeasca. Din nou, asa se fac banii mari, de la pestisorii mici. Pestisorii mici nu au bugetul sa sustina un SL rezonabil sau 100% loss-proof, asa ca pretul se “duce” doar atit cit sa-ti ia SL-ul.

    9. Roboti (Expert Advisers): NU EXISTA roboti care sa-ti faca profit pe termen lung. TOTI robotii iti pierd contul pe termen lung, indiferent de metoda de tranzactionare. De fapt, sint doar vreo 3 metode de tranzactionare mari si late, toti robotii sint variatiuni pe aceleasi 3 teme. Piata (pestii mari) a gasit leac pentru fiecare metoda, periodic piata este “maturata” (alt termen din bransa, de la “a da cu matura”). Fiecare metoda are plusuri si minusuri. Nu exista robot pefect, cel putin la nivelul nostru de pestisori mici (i.e. la un pret rezonabil). Am testat sute de roboti, am folosit 4 roboti pe cont real, am dezvoltat vreo 4 roboti (din care unul am crezut ca e robotul perfect). TOATE, fara exceptie, pe termen lung, iti pierd contul.
    9a. Daca te hotarasti sa folosesti un robot, nu il folosi pina nu iti faci strategia de mitigation. Indiferent de robot, mai devreme sau mai tirziu robotul te va duce in zona in care trebuie sa intri manual in piata si sa faci mitigation (i.e. “Ce fac daca intru in belea?”). Nici un robot nu se lasa nesupravegheat!

    10. Banii prin/din tranzactionare se fac doar in doua moduri:
    – vinzarea “gainii cu oua de aur” catre novici, vinzare de servicii catre traderi (cursuri, semnale, stiri, analize, intermedieri adica brokeraj, comisioane). E ca la Amazon, “expertul” face bani invatindu-i pe altii cum sa faca bani.
    – investii pe termen lung (10-25 de ani) pe bursa (metoda Warren Buffett)

    11. Asadar, in ce si cum sa investesti? Exista o singura metoda: investitie pe termen lung la bursa pe indici bursieri generali, sau actiuni de firme in sistem “intreg”.
    – investitie = bagat lunar in bursa o parte din banii pe care vrei sa-i economisesti
    – termen lung = cel putin 10 ani.
    – indici bursieri generali (cos de actiuni la mai multe firme, din mai multe sectoare economice) = DJI, SAP, DE40 etc., sau la noi, indicele BVB. Nu recomand actiuni, pot fi volatile sau firma sa dea faliment in 10-15 ani. Cistigul poate fi mai mare si/sau mai rapid fata de indici dar si riscul e pe masura. Pe indici cistigi mai putin dar e mult mai sigur/fluctuatiile sint mai mici/atenuate. Cind nu merge energia, merge finance-ul sau medicals, cind nu merge finance-ul merge technology etc. Scaderea indicelui este mai mica, dar si crestereas profitului este mai mica, dar e mult mai sigur/stabil. Nu recomand de asemenea indici specifi unei industrii, cind industria se duce in cap, trebuie sa astepti mult pina isi revine. Dezavantajul/riscul este ca toti indicii nu sint oferiti de o firma anume (cum e in cazul unei actiuni, ex. Nike, Transelectrica) ci sint creati artificial de catre brokeri, care trebuie sa fie de incredere si solizi dpdv financiar si sa reziste in piata 10-25 de ani. Daca e broker autorizat atunci teoretic nu ar trebui sa existe probleme. Indicii sint calculati de catre bursele oficiale (eg BVB, Bursa din New York) dar nu sint oferiti la trading de catre bursele oficiale ci de catre brokeri, care emuleaza pretul.
    – sistem “intreg” = platesti tot pretul unei actiuni, daca te hotarasti investesti in actiuni nu in indice. Daca actiunea costa 300 USD atunci platesti 300 USD. Asta te face proprietar pe actiunea respectiva, fata de sistemul in marja (fractionar) unde nu esti detinator.
    Nota: la BVB, printr-un broker autorizat, in momentul in care cumperi o actiune devii proprietarul fizic al acelei actiuni. Operatiunea se face in “backend” intre broker si Depozitarul Central. In Depozitarul Central va exista o actiune/hirtie cu numele tau pe ea. Nu stiu cum e pe alte meleaguri.

    12. Raportari anuale la ANAF
    – Raportarea se face anual prin Declaratia Unica. Se raporteaza profitul sau pierderea REALE pentru pozitiile efectiv inchise, nu cele cu profitul/pierderea potentiale (pe pozitiile inca deschise). Cu alte cuvinte, se raporteaza doar ce inchizi efectiv in acel an si incasezi fie profit fie pierdere. Daca ai cumparat acum doi ani si nu ai vindut tot acum 2 ani atunci raportezi 0 profit/pierdere. Daca vinzi anul asta ce ai cumparat anul trecut atunci raportezi anul viitor profitul sau pierderea facuta anul asta. Profitul/pierderea se calculeaza ca suma pozitiva sau negativa dintre pretul de cumparare si pretul de vinzare. Daca inca esti in pozitie (pozitie deschisa) nu raportezi nimic pentru acea pozitie. Doar pentru pozitiile efectiv inchise.

    – Se rapoirteaza indiferent daca NU ai avut profit sau pierdere intr-un an. Raportezi 0 lei profit/pierdere. Asta pentru ca Codul Fiscal permite recuperarea pierderilor pe o perioada de 7 ani. Daca anul asta ai avut pierdere atunci poti sa recuperezi pierderea din profiturile pe care le vei avea (potential) in urmatorii 7 ani. Se calculeaza “balanta” dintre pierdere si cistig, in fiecare an. pe ultimii 7 ani. Pierderea din anul 1 (sau anii a, b, c ) se scade din profiturile facute in anii 2-7 (sau anii d, e, f, g) si daca inca esti pe profit atunci platesi impozit doar pe ce depaseste pierderea. Daca esti tot pe minus atunci nu platesti impozit. Daca in 7 ani nu ti-ai recuperat pierderea atunci pierderea este discarded in anul 8 si nu mai poti sa o claculezi la balanta din ultimii 7 ani (adica iti asumi pierderea).

    – Se raporteaza tot profitul din toate operatinuile: bursa, Forex, aur financiar. Se claculeaza peirderea/profitul total din toate operatiunile si se raporteaza rezultatul. Pentru bursa, brokerul (daca este din Ro) iti va pune la dispozitie fisa de portofoliu din anul respectiv. Pentru Forex si aur financiar (e.g. operatiuni facute prin brokeri care nu sint romani/din Romania) trebuie sa ai documente justificatoare (ex. lista tuturor tranzactiilor din anul respectiv). Daca vrei sa fii transparent, poti sa o atasezi la Declaratia Unica. Daca nu, o tii la indemina in cazul ca ANAF-ul se hotareste sa te intrebe de sanatate.

    – Raportarea se face in anul in curs pentru anul care s-a incheiat (anul trecut).

    Cititi codul Fiscal, totul e expus clar acolo.

    Cam asta am avut de spus. Cam lung si, pe alocuri, putin pe linga subiect. Sper sa fie de ajutor.

    1
    • #128

      Omule, de mult așteptam asa ceva! De la firul ierbii, nu povesti și “am auzit de la un prieten”. Merita un articol dedicat commentul asta

      1
    • #129

      Bravo! Super comentul. Probabil, pe termen lung, o combinație câștigătoare ar fi ETF pe indici cum ai spus și tu. Eu merg pe o combinație de EUNL/VWCE cu IS3N și IUSN. Ar fi utile mai multe articole de genul.

      1
    • #130

      @David: Ai prevazut cumva din graficele alea pe care te laudai ca le intelegi de la prima vedere si caderea de azi cu 3,5% a aurului? Intreb pentru un prieten care a citit ca nimeni nu are o explicatie la ce s-a intimplat azi…thegoldforecast.com/video/today%E2%80%99s-sharp-decline-gold-leaves-many-traders-dazed-and-confused

  48. De ce bursa / actiuni si nu crypto?
    Urmaresc din 2017, e un proiect de suflet. Mai are mult loc de crestere.

    www.nimiq.com/

    All Time High
    Jul 19, 2020 (6 months ago)
    $0.01366
    52.83%

    All Time Low
    Jan 02, 2020 (a year ago)
    $0.0002834
    2173.54%

    E exagerat de ieftin, si va putea fi cumparat direct cu cardul folosind SEPA. Tinand cont de pretul de astazi ($0.006442), are un potential urias.

  49. #132

    Am si eu nevoie de ajutor.
    Am inchis pozitii pe eToro de +1500$ pe anul trecut.
    1 Trebuie declarati la ANAF prin declaratia 120 daca nu i am retras de pe platforma in contul bancar?
    2 Daca da, e suficienta o declaratie 120? Trebuie scrise de mana toate tranzactiile sau pot anexa Account Statement?
    Sper sa fie suficienta suma…. am jucat pe biscuiti si am o gramada de tranzactii…

    • #133

      Citeste Codul Fiscal, Capitolul V, in special art 94, 95, 96.

      static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11022020.htm#A94

      Intelegerea mea e ca profitul se calculeaza la data inchiderii tranzactiei/pozitiei, nu la data retragerii banilor din contul/platforma de tranzactionare in contul bancar. Eu asa am raportat.

    • #134

      Inca ceva: raporatrea se face in RON nu in alta valuta.

      Eu copii Account History intr-un Excel, downloadez arhiva BNR de curs valutar zilnica tot in format Excel si apoi incep sa “joc” cu Excel-ul si formulele de calcul pina la obtinerea rezultatului final.

      Ca documente justificative atasez Account History (cu detaliile fiecarei tranzactii) in format pdf si Excel-ul in format editabil ca sa ajut ANAF-ul (nu vreau sa-i enervez, if you know what I mean).
      Asta e pentru Forex, pentru ca brokerul nu e din Romania si nu pune la dispozitie rezultaul anual, Asa ca, conform Codului Fiscal, e obligatia ta sa faci calculul.

      Pentru Bursa (BVB) calculul de mai sus il face brokerul (Tradeville in cazul meu) si imi pune la dispozitie documentul cu profitul si pierderea anuale totale. Pe ala il atasez la Declaratia Unica as well.

      Have fun!

    • #135

      Multumesc! Suna a distractie! :)) E prima data cand trebuie sa depun declaratia unica, deci va fi cel putin interesant.

    • #136

      Raportarea în lei (pentru cîștigurile în valute) nu se face la cursul mediu anual BNR?

  50. #137

    Ia sa citim disclaimerul obligatoriu prin lege de pe site-ul Etoro: 71% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider.

    XTB – 82% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider.

    Nu ma mai duc si la alti brokeri, dar cam 4 din 5 pierd banii. De ce crezi ca esti tu ala 1 care o sa castige? Ce avantaj concret ai?

    Pe termen lung, actiuni cum s-a zis mai sus sau index funds pe 10 ani s-ar putea sa iti usuce contul prin taxe de administrare.

    Sistemul nu prea e in favoarea pestelui mic.

  51. Invest in yourself!
    SIGUR nu pierzi.

  52. #139

    Interesant articolul dar observ un trend f interesant..pare ca f multa lume are bani se investit si cred ca va urma o cădere semnificativa a bursei. Sunt f multe asemănări cu perioada 2007-2008 poate chiar cu anii 30..toată lumea vorbește doar de achiziții si bursa..sper sa nu am dreptate

  53. #140

    @Mircea:
    For record, e vorba de “caderea” de vineri, 8-ian. Postul lui Mircea a aparut le 11-ian. Ca sa nu existe confuzie.

    Da, am prevazut-o cu o eroare de 50%. Cum??? O eroare de 50% nu e trading, e dat cu banul, nu-i asa? Ei bine, “o eroare de 50%” in trading inseamna ca directia potentiala a pretului poate fi in ambele directii, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa intri in piata. Asa ca nu am intrat.

    Explicatie:
    – creste pretul: gapul din 4-ian s-a inchis pe 7-ian, linia de trend de H4 s-a atins (trend solid inceput in 30-nov), citeva luminari pe H4 ce indica posibila consolidare de pret (ie sfirsitul scaderii din 6-ian). Evaluare: posibil reluare crestere pe trend H4.

    – scade pretul: MACD-uri neconcludente, cu intors sharp pe sell pe D1, pina in 8-ian toate MACD-urile au fost intinse la maximum pe overbuy (posibil sa fi fost chiar un short-squeeze) deci e posibil sa urmeze MACD-uri de overshoot pe sell acum, formatiuni de luminari pe H4 in 7-8 ian (flag) care indica continuarea miscarii (adica a scaderii din 6-ian). Evaluare: posibil sa se continue scaderea din 6-ian.

    – personal feeling on the graph: my guts tell me nothing.

    Decizie: neconcludent, 50-50, nu intru in piata.

    Am intrat in piata astfel:
    – buy 23 dec, pe al treilea leg de trend pe H4, trendul era prea frumos si clar ca sa-l ratez. Inchis pozitie pe 5 ian (aproape pe maximum), profit.
    – sell pe 6-ian, pe semne de oboseala trend, MACD intins la maximum, linie de rezistenta, inchis pe 6-ian la inchiderea gapului din 4-ian, profit.
    – buy pe 8-ian, de jos (dupa a doua scadere pe H4), pe baza luminare hammer pe H4, linie de suport, MACD-uri mai relaxate intoarse spre buy pe M30 si H1. Inchis pozitie in SL de catre piata azi 11-ian (piata m-a “prajit”, pretul s-a dus doar cit sa-mi ia SL-ul apoi a revenit si “sta” acolo, cu tendinta spre crestere). Pierdut cam 5% din profitul facut pe cele doua pozitii expuse mai sus. Ma gindesc sa intru din nou cu buy dar SL-ul e prea mare (am pierdut “perfect timming” – perfect timming-ul a fost pe 8-ian cind am intrat eu cu buy, doar ca piata e ca puscasii marini: no man left behind, a avut grija piata sa ma scoata din piata, acum e tirziu sa mai intru cu un buy).

    Cele spuse in link-ul dat de tine este exemplul clar si concret despre cum sa NU crezi ce spun expertii si despre cum se zapacesc “jucatorii” cu “stiri si analize”. NU va mai luati dupa toate cele spuse de neni pe internet. Nu face decit sa va zapaceasca si mai tare. Pentru mine sint prostii. However, cind eram incepator si eu citeam, pentru ca nu stiam cum sta treaba.
    Auzi tu, nimeni nu a prevazut scaderea!!! O scadere era de asteptat, chiar daca probabilitatea era de 50%.

    Trading-ul se face in doua moduri:
    – intri la “noroc” cind risk management este irezistibil: risti foarte putin pentru foarte mult. Cum am intrat eu pe buy in 8-ian. Am riscat 5% din profitul pe doua pozitii anterioare pentru un profit potential de 80% din profitul celor doua pozitii. Risti si poate cistigi. Pierderea e mica.
    – cind probabilitatea este >= de 75%.

    Mare parte din trading se face pe analiza tehnica si pe disciplina in tranzactionare. Analiza fundamentala intra in calcul la trenduri macro.

    • #141

      ”O scadere era de asteptat, chiar daca probabilitatea era de 50%.”
      adica probabilitatea cresterii era tot de 50%!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.