Cred că e o întrebare legitimă, pe care ar trebui să ne-o punem toți, inclusiv factorii de decizie din ministerul sănătății.
Pentru că, la Tei, unele produse au prețuri mai mici și cu 25-30% față de farmaciile normale.
Și aici nu mă refer neapărat la comparația cu Helpnet, vârful nesimțirii la prețurile medicamentelor, dar și securista Catena sau Sensiblu. Ori chiar nu cred că au ei vreun deal special cu importatorii sau distribuitorii care au licență pentru românia.
Și atunci nu s-ar putea trage decât 2 concluzii. Că Farmacia Tei vinde produse contrafăcute, ceea ce e complet improbabil, pentru că eu comand de la ei destul de constant, iar produsele alea sunt.
Sau că celelalte farmacii au niște adaosuri comerciale de o nesimțire fără seamă, iar posesorii respectivelor lanțuri sunt la jupuit pielea de pe bolnavi, probabil făcând parte dintr-un cartel al prețurilor.
Think.
NOU
La ce stocuri am vazut, probabil cumpara cu tirul. Sa nu excludem posibilitatea adaosului nesimtit practicat de farmacii.
NOU
Argumentul tău nu prea funcționează.
Celelalte lanțuri au mult mai multe farmacii si implicit stocuri mult mai mari și, probabil, prețuri mai bune de la furnizori.
Adaosurile in pharma sunt foarte mari.
NOU
De cantitate e vb. Discount in functie de cantitate. Lucrez in retail electronice/electrocasnice si asa functioneaza si la noi. Cateodata deal-ul se face pe 2000 de smartphone si primim 2000 incarcatoare wireless la 1 leu, care se vand apoi cu 200 lei; si iti permiti sa le dai si cu 100 lei ca tot in castig esti.
NOU
@Andrei multe locații implică costuri mari cu chirii, întreținere, mentenanță, salariați multi etc.Chestie care se traduce în general in preturi mai mari.
Apoi, cate reclame ai vazut la tv sau aiurea la farmacia tei? Ăstora li s-a dus vestea asa din gura in gura. Fac vânzări în câteva locații cate au ei, cât face sensicacat in cateva zeci/sute de locații.
Acum ceva timp m-am dus sa iau faringosept de la ei (pe vremea aia nu aveau decat sediul mic din Lacul Tei) si nu am gasit. Am mai mers peste câteva zile sa iau altceva si am intrebat de faringosept si iar nu aveau. Situatia s-a repetat peste alte câteva zile când s-a întâmplat sa fie si o doamnă care era factor de decizie pe langa farmacist cand am intrebat, contrariat, cum de o farmacie cu vânzări asa de mari nu are faringosept. Raspunsul? “Dacă nu reusesc sa il aduc la un pret care sa imi permita sa il vand ieftin, mai bine nu il aduc”.
NOU
Acum (de ceva timp, totusi) cind lucreaza si cu CNAS i-a spart pe toti moftangii care-si spun farmacisti…
NOU
Ok, deci nu sunt singurul care își pune întrebarea asta!
NOU
am distribuit prin ei niste produse de copii…produse mici..
la pretul de achizitie de la mine aveau adaos de maxim 15% pe cand alte farmacii au cel putin 30%. de aici apare o dif de 15% la pretul final
aceeasi idee de afaceri, profit din rulaj au si mag BebeTei din mall-uri, unde de asemenea am distirbuit unele produse..si avand acces la cifre, puteam sa calculez usor ce adaos au ei fata de alte lanturi de magazine sau farmacii.
ca ceilalti au adaosuri nesimtite….deh, economie de piata
oricum la unele medicamente, exista preturi maximale impuse de stat
NOU
Mai pui si diferenta la TVA si aia e.
NOU
Din auzite, cica fac plata pe loc la comenzile catre furnizori, d-aici preturile.
NOU
Și la mine a ajuns aceeași variantă încă de pe vremea când nu aveau decât cuțumia aia în Tei. Că plătesc pe loc și atunci distribuitorii le fac discounturi mult mai mari decât la restul pieței care trece prin “plata la 180-360+ zile”.
NOU
Și la mine tot varianta asta a ajuns. Și dacă nu imediat, oricum într-un termen muuult mai mic decât cele 60-90+ zile practicate de restul farmaciilor.
NOU
S-au diferențiat prin plata imediată într-o piață unde termenele de incasare pot depăși bine de tot 3 luni. Sursă sigură.
Estimez că merg și cu adaosuri mai mici, coroborate cu un rulaj mare.
NOU
Salut,o strategie este urmatoarea,cumpara cu banii jos o cantitate f mare si atunci scad f mult pretul produsului de la vanzare,ex: www.secom.ro/fucoxanthin si la farm tei comenzi.farmaciatei.ro/vitamine-si-suplimente/suplimente/fucoxanthin-solaray-30-capsule-secom-p307236, iar asta se intampla si la medicamente stiu asta de la un distribuitor de medicamente ce nu au vrut la inceputurile activitatii farmaciei tei sa le vanda cu banii jos
NOU
volum mare, adaos mic, foarte mic. plus ca e si un fel de distribuitor.
NOU
Rulaj mare => discount-uri mari de la distribuitori si/sau o multime de pachete gen cumperi 8 primesti 10.
NOU
De la un prieten ce lucreaza la un importator de suplimente si lucreaza cu ei.
Farmacia tei/bebetei au un business bazat pe volum mare de vanzari. Vand mult la un ados mic.
Cand au vanzari mari negociaza si discounturi mari cu producatorul/importatorul.
Restul farmaciilor au adaos chiar nesimtit.
NOU
Ăsta e comerțul adevărat. Mai ales ca unele farmacii te pun sa platesti o suma oarecare (75 la integral de 350) chiar daca produsul este sponsorizat INTEGRAL de stat (boli cronice).
NOU
Varianta a doua mai mult ca sigur.
Zilele trecute am dat peste o diferenta de 50 lei la un produs – 74 lei la tei, 122 lei la Sensiblu. Si nu e prima de peste 50%de care dau…
NOU
La dermato-cosmetice cam asta e diferența, 40-50%.
NOU
urmeaza sa aflam ca la haine/incaltaminte etc adaosurile sun de la 2-300% in sus
ca in unele supermaketuri ( lanturile mari in principiu) nu prea intri ca furnizor fara conditii de plata de la 90-120 zile in sus in conditiile in care ele vand cu plata pe loc?
Economia de piata – astazi ne deranjeaza farmaciile… insa peste tot este appx la fel…
NOU
Pe textile adaosul marjele pot fi si de 1000% fata de costuri. Am lucrat in domeniu si stiu ce spun.
Goana asta dupa bani cu orice pret nu e economie de piata ci doar o mizerie.
Economia de piata ineamna o conexiune logica si de bun-simt intre resurse/costuri/MUNCA/pret din care toata lume sa aiba de castigat.
Ii dadeam un exemplu unui bun prieten dar care are uneori comportament de “drona” corporatista libertariana – daca tu, multinationala care produce “ciocolata” sa zicem, platesti oamenii la minim pe economie pentru simplul motiv ca “asa merge piata” desi ai putea sa dai un 10% peste fara probleme sa te incadrezi in tinta ta de profitabilitate, pai asta o sa se intoarca sa te loveasca in freza. Pentru ca si multinationala care face “guma de mestecat” va face la fel si angajatii ambelor, adica fix aia care cu salariul lor cumpara ciocolata sau guma de mestecat, ghici ce, nu vor avea bani sa cumpere. Si de aici se blocheaza treaba.
Nu mai vorbesc si de situatia in care ciocolata aia se vinde tot cu 2 EURO indiferent ca o vinzi in RO sau DE si indiferent in ce fabrica o produci, dar angajatul din Germania are salariul triplu functie-pe-functie fata de ala din RO.
Asta nu e economie de piata, este fix sclavie geo-politica.
NOU
Si atunci, care ar fi motivatia sa produca ciocolata la noi in tara?
In afara de salarii mai mici nu vad alte castigura fata de tara “mama”.
Problema noastra este ca nu avem producatori locali suficient de puternici financiar.
NOU
Pacat ca nu au mai multe sedii pentru ca la ei cozile sunt mari si nu se termina aproape niciodata.
NOU
De ceva vreme livrează și on-line, dar nu știu care-i procedura pt medicamentele care au nevoie de rețetă.
NOU
Din pacate medicamentele cu reteta se pot lua numai de la tejghea.
Vorba vine “din pacate”. Asa mi se pare normal…
NOU
Exista și medicamente care se dau fără reteta și totuși nu le poți cumpăra decât de la sediu. Din păcate pentru alea ma duc și cumpăr din orice farmacie îmi iese în drum, ca la cozile de la Tei nu îmi permit sa stau. Dar pe online cumpăr tot ce pot de la ei, trăiască, sunt foarte buni în ce fac. Ce e drept, uneori mi-e mila de farmaciștii aia ai lor, nu exista la aia pai, e de tigara și cloaca cum e la toate farmaciile unde se bat cur in cur 3 amețite mereu dacă sunt mai mult de 5 oameni la coada.
NOU
Cum s-a spus mai sus, afacere bazată pe volum mare de vânzări și adaos foarte mic.
Rup la vânzări. Nu am intrat în nici o farmacie tei în care să nu fie coadă măricică (asta deși mereu sunt o grămadă de case deschise)
NOU
N-am intrat niciodată să nu fie toate casele deschise.
NOU
de obicei furnizorii au discounturi la plata rapida si discounturi si mai mari la plata imediata, de aici poate sa vina intre 5 si 20% discount.
apoi volume si ideea de a nu plati mult pe chirie, facand o retea vasta. Au deschis doar doua (?? cel putin atatea erau in 2016) si au zis ca lumea o sa bata bucurestiul sa vina sa cumpere daca preturile sunt bune. Deci si de aici un discount. 5-10%
Daca ne gandim ca celelalte farmacii au cel putin 10-20% adaos in plus fata de farmacia tei ajungem la diferente intre 20 si 40% ceea ce cred ca e fix cat e si in realitate.
NOU
Aveam nevoie de un produs pe care il cumparam de la Tei cu 60 lei si am fost la HelpNet (tei nu avea stoc) si a fost soc: 145 lei :))
La Tei e simplu:
– Sunt si distribuitori
– Cumpara cu plata la scurt timp si au discount de 20-30%
– Nu au retea mare de “brick and mortar”-> costuri operationale mai mici
– Adaos mai mic (probabil in range-ul de discount obtinut) si volume mari.
Model de business facut cu bun simt nu la ciupeala
NOU
Platesc cu banii jos furnizorii si isi negociaza preturile chiar si cu 20 %, si acesti 20% reorezinta adaosul lor comercial, ei nu merg cu bilete la termen, de aceea sistemul lor functioneaza de 10 ani continuu
NOU
Principala explicatia este varianta doi – adaosuri comerciale mai decente. Ca volumele iti permit dupa aia sa negociezi altfel, e castigul lor.
Nu sunt singurii care au inceput sa includa in business-model putin bun-simt si atentie la client.
Eu cumpar de ceva vreme si recomand cu caldura reteaua Farmaciilor Ana-Maria. Am intrat la ei din motive de proximitate prima oara. Dar, dupa ce am vazut ca nurofenul care la HelpNet si Sensi este pe la 25 RON, la Ana-Maria e 18 RON, am inceput sa iau numai de acolo. Vaccin pentru copil – min. 10% mai ieftin, nu-l aveau ca era lipsa peste tot dar in 2 zile mi l-au adus la pretul ala.
NOU
nu am vazut niciodata:)
NOU
Nu e (inca) foarte mare reteaua, BUC+IF+DB. Acum m-am uitat si pe site-ul lor, cam 20 toate, deci au si costuri de chirie. Nu am idee cine e in spate sau daca tin de vreun “grup”, ceva.
Daca se vor extinde sper sa nu o “strice”, mai vedem.
NOU
1. Da, cumpăra cu tirul.
2. Volumul vânzărilor zilnice depășește puțin imaginația.
3. 16 case și totuși coada permanent – Mall plaza
Au adaosuri f mici. Vând aproximativ cu adaos de 3-5 % și iau bonificație de la furnizor la Sf de an de pana la 15%.
In legătură cu celelalte farmacii, în funcție de puterea financiara. (cele care au bani pun adaos mai mic, cele care au mai puțin cash Flow baga un 50%).
Sunt plătiți la 365 zile în cazul medicamentelor compensate, 12% reprezinta numai costul liniei de credit/an.
Pe principiul “dacă vând, măcar sa merite”. Acum de la acel 12% care e efectiv costul minim pune-ți tu adaos cam cât ai gândi.
NOU
Nu stiu cum sa urc un grafic pe aici, dar sunt economist, ca idee… si cand m-am uitat pe un fel de marja bruta (surplus operational brut impartit la cifra de afaceri) pentru domeniul farmaceutic in toata UE, surpriza! Romania are, de departe, cea mai mare marja (de doua ori si ceva peste media UE, daca tin bine minte).
Cumva, dau vina pe statul roman aici, fiindca sunt niste bariere destul de mari in zona farmaceutica si nu-si poate deschide oricine o afaceri… si cum lanturile s-au tot cumparat intre ele, este cam un oligopol. Internetul si afaceri mai cinstite gen Farmacia Tei o sa omoare in timp marjele de genul asta… sper. Cu alte cuvinte, problema nu e piata libera, ci tot statul, ca idee…
NOU
Fiind economist îți poți da seama ca principalul factor pt marja mare e termenul mare de plata a facturilor de către stat. Ca și în construcții, ca și peste tot la noi.
Numai noi avem în contracte termen de plata “plătim dacă primim bani”.
Si îți dau exemplul personal, când stăteam bine cu cash Flow, plăteam f repede, de multe ori avans și îmi puteam mari marja și micșora puțin adaosul. În concluzie win win – client final plus eu.
Când plătesc acum, când încasez sau similar, am cost mai mare și trebuie sa pun marja mai mare. Pierdem împreună – Beneficiar și eu.
Plata, promptitudinea, seriozitatea, scad preturile.
@cetin : cât îmi iei pe un advertorial cu plata la 365 zile fata de plata avans?
Înțelegeți ideea?
NOU
Este valabil al 2-lea punct.
NOU
Vorbiti de preturi mai bune datorate volumelor de parca farmacia tei ar face cele mai mari volume din Romania. Sensiblu are o cifra de afaceri de peste 4 ori mai mare, Dona de 2 ori, Help Net de 1.5 ori, catena + grupul fildas probabil de mai mult de 10 ori.
NOU
Ai putintica rabdare. Tei e ultima aparuta pe piata. Vorbim peste 4-5 ani…
NOU
daca calculezi vanzarile pe locatie, pe salariat, pe mp iti da alta situatie!
deci vanzarile/costuri fixe sunt indicatorul relevant, iar volumele relative sunt mai mari la farmacia tei.
NOU
Ti-ai dat răspunsul exact in articol. Pt. că. …..securisti, da, exact aşa, mai sunt unii naivi pă plai care încă nu conștientizează ca SRI-ul, prin lege, are voie să dețină firme acoperite de comerț . De orice fel de comerț. Din ultimile investigatii făcute, se pare că firmele controlate de Coldea se ocupă cu 90/% din achizițiile pe sănătate! Deci si medicamente, dar sa vezi la aparatură medicală cum e, preturi umflate cu 300%. Se pare ca farmacia Tei face parte din ăia 10% necontrolati înca. …
NOU
Fac import paralel din tari cu prețuri mAi mici la medicamente – au prețuri mai mici decât cele pe care le are producatorul in România
Din păcate pe aceasta filiera le intra și multe produse contrafăcute . Un exemplu e colief
NOU
Avand pe cineva care lucreaza la firma distribuitoare a Farmaciei Tei stiu ca ei platesc doar cash,din acest motiv au reduceri considerabile.
NOU
Apropo de marje nesimtite, acum cateva luni am descoperit cu surprindere ca la magazinul lor online LaColline ( un producator romanesc de produse premium din lapte de capra ) preturile sunt la jumatate fata de pretul din super/hypermarket. Sincer, nu ma asteptam ca marile lanturi sa aiba marje asa de mari la produsele alimentare.
NOU
Probabil ca nu vei posta textul meu dar totusi incerc. Problema cu Farmacia Tei este o dovada simpla si clara ca basina aia care a tot fost propagata si se ,propagheaza, cum ca – cererea si oferta – piata regleaza – statul nu trebuie sa se bage ca aia de la stat sunt prosti si corupti este o prosteala. De ceva ani Farmacia Tei vinde mai ieftin iar – piata – nu regeleaza preturile, aia au preturi mici si cozi mari iar smecherii vand cum vor ei pentru cei care nu stiu de FT sau nu pot sta la cozi. Daca se propun cercetari pentru adausurile uriase, sar idiotii din categoria cîțu ca trebuie sa fie piata libera, statul nu se amesteca si restul rasinilor. Acum FT nu are cota prea mare de piata dar cand vor creste o sa apara un flagrant si se rezolva. Punem pariu?
Sa evitam comentarii de genul dracnia e vinovat sau doar la Romania se poate, pot da exemple de la altii unde statul s-a bagat. 100 lei/exemplul. Banii in cont la copii cu probleme.
NOU
ba, ai incercat sa-ti deschizi farmacie?
bine stiu ca n-ai incercat nici farmacie, nici altceva, dar daca vrei sa-ti deschizi farmacie, nu vei putea, pentru ca statul nu ti-o va autoriza, din motive birocratice (licenta, distanta minima).
deci, in domeniul farmaceutic, statul se ocupa activ cu limitarea concurentei.
NOU
Cea mai mare cheltuiala a farmaciilor este cea reprezentata de salarizarea personalului. La ei, salariile sunt mult sub media din industrie. Mai apoi, chiriile. Ei merg pe modelul de spațiu imens, deservit de o densitate de personal de specialitate mult mai mică. La același volum de marfa prezentată, alta farmacie ar avea un număr cel puțin dublu de angajați, dacă nu triplu. Mai mult, pe partea de online sunt absolut varza la livrare. Si acum au un anunț cretin pe site cum ca muta termenul de procesare la 14 zile ca sa fie prompți. Da, 14 zile. Asta pentru ca au personal insuficient pentru deservirea clienților. Dacă ar angaja mai mulți oameni, ca sa fie prompți, prețurile lor ar creste. In plus, dacă va uitați, nici măcar nu mai vorbim de Farmaciști ci de comercianți de medicamente. Nu au laboratoare, nu fac Rețete magistrale. Este echivalentul sistemului de vânzare tip METRO in farmacie. O mizerie de sistem, pe care nu-l întâlnești nicăieri in Europa. Va încânta prețurile mici pentru ca sunteți generația Goagăl care practică automedicația și care cere second look de pe Yahoo. Evident, in loc de medic, farmacist clinician, etc. Dar cum poporul e mulțumit sa ia medicamentul din raft ca pe detergent, neînțelegând rolul farmacistului, avem ceea ce meritam! Sa va trăiască și sa va bucurați de efectele perverse ale acestui tip de business in farmacie!
P.S. Și procesatorul de carduri e tot in familia lor. Adică nu au nici costurile de procesare a plății cu cardul pe care celelalte farmacii le au și din cauza asta in online nu accepta ramburs ci doar plata cu cardul. Shalom!
NOU
aseara era la 17 zile termenul. am zis ca ma fut, mai bine plec prin coronavirus
NOU
Comerțul gen “Tei” in farma este motivul principal pentru care deținem locuri fruntașe la consumul de medicamente. Volum înainte de toate! Consiliere – ioc! Tratament individualizat – ioc! Efectul pervers este acela ca avem un popor bolnav, rezistente care mai de care mai tâmpite la o groaza de medicamente in cazul unor boli comune și pacientul care le știe pe toate, pentru care medicația la raft este mai comoda decât cea la tejghea pentru care mai dai și explicații farmacistului. Farmacii ieftine mai sunt. FarmaciaLaPretMic . Ro e mai ieftină decât Tei la 90% din produse. In spatele lor e Catena și scopul e distrugerea modelului de la Tei. Mai sunt și alții care țin trena oarecum gen Duca Farm, FarmaciaArdealul . Ro, Mattca . Ro și încă vreo doi-trei dar nu cred ca vor rezista mult timp. La români, ce e ieftin e bun și nu exista sa știe un specialist mai bine ca ei. 😉
NOU
In sfârșit, un alt punct de vedere!
Sunt 2 dezavantaje mari la aceasta farmacie. 1.timpul mare de așteptare ( zilele trecute se plângea o gravida ca nu a fost chemata in fata si trebuia sa stea la coada… Sunt sigura ca peste drum găsea o alta farmacie. Vrei preturi mici si servicii rapide? Nasol)
2.personalul. Sau vânzătorii de fapt. Sa nu credeți ca puteți merge sa cereți un sfat, un tratament, acolo e de mers cand știi exact ce vrei. Eu sunt farmacista la un lanț cu preturi medii, sub astea top 5.dar aven in oras o farmacie tip Farmacia Tei, cu preturi mici si coada lunga…. Ei sa vezi ce “fain” e cand vine pacientul cu ditamai punga cu medicamente cumpărate de acolo sa te roage sa îi explici cum se iau pentru ca la farmacia aia cu preturi mici nu aveau timp sa ii zică nimic… Deci daca ai timp si știi exact ce ai nevoie, farmaciile astea sunt ok. Dar daca ai nevoie de o părere, anamneza, recomandări, întrebari, mergeți la o farmacie unde nu e coada si care nu funcționează cu 1 singur farmacist.
NOU
@TND
Explicatiile cum, cind si cit trebuie sa inghita hapurile i le da medicul in functie de diagnostic, nu farmacistul. Ca se pricepe si acesta la asa ceva, e doar un plus.
NOU
Greșești Marinel. Asta pentru că așa te-a obișnuit sistemul din România. Medicul nu cunoaște decât generalități despre substanțele active și efectele interacțiunii dintre ele. Un medic specialist ajunge să cunoască medicamentele pe care le folosește în specialitatea sa dar nu prea are idee despre alte medicamente, pe are pacientul le poate lua pentru alte afecțiuni. Este rolul farmacistului să găsească tratamentul individualizat cu respectarea indicațiilor medicului dar și cu evitarea efectelor adverse nedorite mai ales prin interacțiune cu alte tratamente pe care le poate lua pacientul. Discuția e lungă dar mi-e teamă că plictisește. Pare doar un advertorial de ridicat osanale târgoveților de la Tei, nu o invitație serioasă la discuție. Din punctul meu de vedere, Sensiblu, Dona, Catena, Tei și restul nu au făcut decât să îngroape farmacia ca știință în ochii românilor și au redus farmaciștii la nivel de tonetari. Dintre ei, cei de la Tei sunt de-a dreptul penibili, prin introducerea farmaciei-supermarket. Și nu, nu cred că sunt măcar 5% din cei care citesc care să fie capabili să înțeleagă implicațiile asupra stării de sănătate a românilor.
NOU
@Samael
Nu ma ajuta cu nimic faptul ca farmacistul (doar cel sef, cei de la ghiseu sint de regula doar ”vinzatori”, de multe ori cu examenele cumparate) ȘTIE de interactiuni si dozaj dar NU procedeaza ca atare, dimpotriva, imi propune tot felul de medicamente scumpe dar cu aceeasi substanta activa (si uneori cu alta, pe care medicul specialist mi-a contraindicat-o). Si nu doar medicamente, ci si adjuvante aiurea. Cunosc destul de bine ”meteahna”, ca pacient cu cronice de virusake…
NOU
Samael, u cumpar din FT, nici din lanturi. cumpar dintr-o farmacie care face si magistrale. Ce sa vezi, la vanzare nu e farmacist, e un ametit care imi spune ca nu are Augmentin pentru 4 ani. Hmmm.. ma mai uit pe reteta ( sunt medic si eu), ii mai explic o data ca nu concentratia e pe varste, ca daca n-are de 70 poate sa imi dea 2 de 35 ml… nimic nene, lemn tanase…. . Ce sfaturi de interactiuni medicamentoase poate oferi? Nu e unicul, mai am exemple de perle …
NOU
Motivul pretului mai mic la Tei ptr unele produse (nu toate sint mai ieftine) e ptr ca ailalti sint nesimtiti. Scurt si la obiect.
Si apropo de cost de productie si pretul final acum ani de zile am fost intr-o fabrica unde se faceau blugi. Undeva in dambovita. Un procent din respectivii nadragi aveau parte de un CTC oleaca mai amanuntit si primeau in final eticheta unei marci cunoscute in domeniu. Apoi plecau spre anglia unde erau vanduti la 90 euro perechea. Ceilalti (identici) mergeau catre 2 supermarketuri unde erau vanduti cu 30 lei la vremea aia.
NOU
Când negociezi direct cu producătorii , obții discounturi care permit vânzarea sub prețul de achiziție.
NOU
Adică vând în pierdere? De 10 ani?
NOU
Pe mine ma surprinde ca cei de la Tei au preturi mai mici chiar fata de magazinul online al producatorului, cel putin cand e vorba de producatori mici romani de produse naturale, am cel putin zece exemple de genul. Banuiesc ca cei de la Tei cer asta si doar ocazional, cu ocazia anumitor promotii, gasesc pe site-ul producatorului pret mai mic decat la Tei.
NOU
Asta e mega simpla de explicat, mai ales daca arunci un ochi de comparație pe siteul samsung si apoi pe emag(la acelasi telefon). emag face volume pe care samsung nu stie sa le faca en detail… Asa ca da mai ieftin lu’ emag ca sa manance si ei o shaworma. Ca daca samsung vindea mai ieftin, toti s-ar fi dus la ei sa cumpere (apoi apar probleme cu logistica, nebunii etc)… Te prinzi tu
Asa si cu producătorii aia de zici tu ca sunt mai scumpi ca tei
NOU
Scriu din papucii unui comerciant, pe un alt segment de piata:
Comenzile peste anumite praguri valorice genereaza discounturi iar plata cash a facturilor genereaza discounturi suplimentare.
Pe langa asta, Tei se bazeaza pe rulaj mare si adaos mic si de aici apare diferenta mare de pret. Asta este modelul dupa care incercam si noi sa ne ghidam, pe segmentul nostru.
Ceilalti au si adaosuri nesimtite pe langa faptul ca achizitioneaza, probabil, marfa cu plata la termen si nu au discounturile celor de la Tei.
NOU
Romanul are un adevarat fetis cu medicamentele. Se cumpara cu sacii si se iau medicamente pt orice cacat. Numai la noi ibuprofenul, aspirina si algocalmin se iau ca si semintele pt orice.
NOU
Adaos fix de 15% la toate produsele – cu exceptia promotiilor, desigur. Pot confirma asta, informatie aflata de la cineva care lucreaza in domeniu si care a aflat-o de la un reprezentant FT. Daca esti om, nu mi se pare ca asta ar trebui sa fie un secret comercial. Jegosii ailalti afiseaza frumos “Adaos 0-300%” si gata.
NOU
Am o cunoştință care lucrează la secom (da, stiu, sunt suplimente nu medicamente) şi mi au spus că şi au asumat prin contract un volum uriaş, dar au negociat la sânge.
Posibil ca ăsta să fie modelul în jurul căruia şi au crescut afacerea într-o piață suprasaturată
NOU
Cred ca am uitat cam repede din pacate ca inaintea ca lanturile de farmacii sa duca la disparitia farmaciilor mici (achizitionandu-le), se vedea clar ca preturile practicate de helpnet, catena, doina, sensiblu sunt extrem de nesimtite si imi aduc aminte ca citeam diverse articole despre cum au ajuns sa monopolizeze piata, si mafia care exista intre patroni (in special sensiblu) si cine mai ajunge pe la ministere, etc. Si legile aberante care exista cu privire la medicamente si care forteaza producatorii de generice sa iasa de pe piata, facand loc brand name-urilor patentate.
Cele cateva farmicii (care nu fac parte din niciun lant, si se mai gasesc pe ici pe colo) au preturi mai mici chiar si decat Tei.
Surse:
www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1736921-sensiblu-eterna-smecherie.htm
www.riseproject.ro/articol/industria-farmaciilor-fantoma/
www.realitatea.net/stiri/actual/mafia-legala-a-medicamentelor-o-afacere-de-17-mld-euro-care-erupe-pe-spinarea-romanilor_5dcc91fc406af85273d064dc
NOU
Hai, Consiliul Concurentei, ne sesizam si noi pe subiect?
NOU
Well, totul e legat de supply chain. Sensiblu, Catena, Donna au distribuitori unici (gen Medifarm) care au acelasi proprietar/actionariat asa ca sunt limitati in optiuni de aprovizionate + adaos practicat 300-500%. Tei cumpara la liber + negociaza per vanzare, de multe ori pachete (gen Paracetamol pret mediu + vitamina C pret redus ca expira in 9 luni, etc.) si se axeaza pe un numar mai restrans de medicamente pentru aceeasi substanta, pe cand celelalte au +10, astfel vanzarile se distribuie.