Scris de D.M.
Situație tipic românească: depus dosarul pentru indemnizația de creștere copil și implicit alocație copil pe 7 februarie 2017 la ASCO (pentru necunoscuti Administratia Sociala Comunitara Oradea). Sun azi 3 mai 2017 pentru informații legate de întârzierea plății.

Doamna de acolo îmi spune sa sun la AJPIS Oradea (Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala). Sun acolo de câteva ore pentru ca era ocupat (caci nu se poate ca o instituție publica de mărimea acesteia sa aibă mai multe numere de telefon pentru contact). Într-un final îmi răspunde robotul și în funcție de informația pe care vreau sa o obțin tastez un numar. Tastez numărul, suna și surpriza se închide apelul. Asta s-a întâmplat de mai multe ori, fără sa mai spun ca mai suna și ocupat.

La un moment dat îmi răspunde un domn. Ii spun despre ce este vorba, îmi cere CNP-UL. Ma intraba cand am depus dosarul la ASCO si o intrebare „capcana”: cand a trimis ASCO dosarul la ei (AJPIS). Nedumerita il intreb daca trebuie ca eu sa stiu informatia asta, caci mi se pare normal ca institutiile intre ele sa rezolve problema asta. Ii comunic informatiile pe care le stiam, imi spune ca CNP-ul meu de Constanta (eu am ramas usor mirata) și îmi da un număr de mobil la care sa sun.

Bucuroasă ca poate dau de persoana care îmi va clarifica situația, sun la numărul de mobil si….surpriză “abonatul nu poate fi contactat”. Am tot insistat dar abonatul rămâne de necontactat.
Nemultumita si fara sa mai am rabdare sa tot incerc sa sun la numarul la care „abonatul nu poate fi contactat”, incerc si eu sa-mi „intind antenele”, Caci in Romania statul asa ne-a invatat sa apelam pentru orice la „cunostinte”, „pile”, „relatii” sau cum vreti sa le mai spuneti. Si uite asa te si simti obligat fata de cunostina ta sa ii oferi o atentie. Ne mai miram ca se ia spaga in Romania. Sun o colega care suna o fosta colega care lucreaza acolo la un alt departament.

Ma suna fata si imi da la telefon pe o doamna care imi explica urmatoarele:
„-Dosarul dvs. e de Constanta (eu mirata). Pai, zice alocatia primului copil de unde o primiti?
-De la Constanta. (adevarat pana in 2016 am avut carte de identitate de Constanta. Am locuit acolo. Primul copil acolo s-a nascut. Recunosc ca eu nu am mai reusit anul trecut cand mi-am facut mutatia in Oradea sa „mut” alocatia copilului la Oradea pentru ca nu mi s-a parut la momentul respectiv o problema atat de importanta, mai ales ca stiam cum lucreaza institutiile statului).
-Si trebuie transferat dosarul de la Constanta la Oradea. Eu am vorbit la Constanta, dar trebuie si dvs. sa faceti o cerere.
-Pai, si de ce nu m-ati anuntat caci mi s-a spus ca daca sunt probleme voi fi anuntata telefonic mai ales ca mi s-a cerut un numar de telefon pentru contact?

Dna a mai zis ceva inexplicabil si ca ar trebui sa ma duc la AJPIS ORADEA (cred) dupa ce se face transferul pentru nu mai stiu ce, caci a vorbit atat de repede ca si cand ar trebui sa stiu lucurile astea de cand m-a facut mama. Si ca daca vreau drepturile mele in iunie, cei de la Constanta trebuie sa trimita dosarul pana pe 15 mai, altfel o sa primesc in iulie si tot asa.

Intre timp m-am ocupat de cel mic, apoi de cea mare caci doar avem copii, nu? si asta ar trebui sa ne fie treaba in cresterea copiilor asa cum treaba functionarilor este sa rezolve problemele pentru care sunt platiti.
Apoi m-am asezat in fata calculatorului sa caut adresa de contact pentru AJPS Constanta ca sa stiu cum fac transferul dosarului de la Constanta la Oradea. Sun acolo, dna imi spune ca trebuie sa fac o cerere pe email (norocul meu ca e pe email si ca am calculator) si sa atasez o copie dupa cartea mea de identitate si dupa certificatul de nastere al primului copil (care oricum e la dosar).

Nu va mai spun ca mi-a luat ceva timp sa scanez cele doua acte (noroc ca am imprimanta multifunctionala acasa) si sa scriu o adresa cat mai corecta si explicita si induiosatoare ca sa se faca transferul pana in data de 15 mai.
Si uite asa am pierdut o zi din viata mea de mamica a doi copii minunati, noroc ca unul e destul de mare ca sa inteleaga ca mami are ceva foarte important de facut, iar celalalt e prea mic sa aiba cereri.
Și ma întreb dacă se poate așa ceva, atâta bătaie de joc?

Nu e normal sa astepti atata timp dupa niste bani. Eu am noroc ca sotul are un salariu cat de cat bun, nista parinti si socrii care inteleg situatia si au putut sa ne ajute – financiar vorbind. Dar ma intreb: cei care traiesc numai din banii astia, sau sotul castiga minim pe economie si mai are inca vreo 2-3 sau mai multi copii, cum se descurca 2-3 luni pana vin banii? Cheltuieli sunt cu un copil: scutece, hainute (caci cresc repede si la 2-3 luni trebuie cumparate altele) si alte cheltuieli legate de gospodarie.

Ca sa nu mai spun ca trebuie sa te duci pana acolo. Cu cine lasi copilul daca nu ai cu cine? O colega imi povestea ca si ea a fost nevoita sa se duca de 2 ori cu copilul mic dupa ea. Va inchipuiti copil de 2-3 luni sa il cari dupa tine si sa mai ai si ghinionul sa fie aglomerat?!

Altcineva povestea ca avut probleme cu alocatia copilului iar domnul de acolo a avut o atitudine batjocoritoare la adresa ei (caci l-a deranjat probabil din plimbatul hartiilor) si ca singurul lucru pe care a trebuit sa il faca era sa bage niste date in calculator caci actele le avea.
Asta e Romania! Si, cum era: „Asta ne ocupa tot timpul”!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

155 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Intreb, pt un prieten: banii aia pot intra si intr-un cont bancar?

    • #2

      Da

    • #3

      Pai in cont intra acum.
      Ala care l-ai specificat pe formular.
      Si da…dureaza cam 2 luni pana intra ceva bani(minim)…

    • #4

      Intra ca unși. Hai sa va zic cum e la noi în Teleorman: se naște copilul, ai 6 săptămâni sa depui de certificat de naștere fără plată . te duci la primărie și îți dă unul original, câteva copii legalizate și unul de culoare roșie care e special pentru trimis la autoritățile care se ocupă cu indemnizații, alocații etc. Completezi un formular simplu în care cel mai important sunt detaliile bancare, și gata. Banii în cont în fiecare lună pina la 18 ani de la naștere. Aa, și specifici și pe ce dată a lunii sa iti vireze… uitasem

    • #5

      Apropo de bani, sa va zic o faza. La primul copil, sotia a stat 1 an si 10 luni cu el si apoi s-a intors la job. Prilej cu care am fost si am facut o cerere de stopare a indemnizatiei de crestere copil pentru ca se intorcea la job inainte de termen.
      Inainte sa se inasca cel de-al doilea copil (diferenta de 4 ani intre ei), am primit o notificare de la directia de plati si whatever cum ca datoram vreo 3000 lei, bani pe care i-am primit nejustificat pentru ca s-a intors sotia mai repede la job. Am luat extrasul de cont de trecut, am verificat, intr-adevar se primisera banii, insa datorita acelui decalaj de 3 luni de la inceput, sotia nu a tinut cont de ce bani ar mai trebui sa ii intre in cont.
      Nu era o pro blema, erau bani necuveniti, trebuia sa ii returnam, insa sa nu uitam ca am facut cerere de stopare a indemnizatiei fix cu o saptamana inainte sa se intoarca sotia la job, plus textul din somatia primita, suna ceva de genul: “trebuie sa returnati banii in 10 zile lucratoare, altfel se va face proprire pe conturi”. Ba sa muriti voi, cand e vorba de dat bani, ii dati in 3 luni, dar cand e vorba de luat, ii vreti in 10 zile.

  2. #6

    Free inhabitant. N-or fi institutiile romanesti cele mai clare exemple de functionare perfecta, dar nici nu trebuie sa ne asteptam sa viseze functionarii noaptea ca ne mutam, ca vrem bani, ca etc. PS: Nu-i pasa nimanui ca ai copchil, aia e o tiganeala. “Am copii, nu pot sta la rand”. etc. E plina lumea de copii, procreerea nu e un miracol.

    • #7

      Daca am inteles din poveste, doamna isi facuse mutatia in Oradea, avea CI cu domiciliu sau macar viza de flotant de Oradea. Poate n-am inteles corect, dar al doilea copil, pt care se depunea dosarul, era nascut si avea certificat de nastere de Oradea. Ce trebuia sa viseze functionarul aici?!
      Si, ok, nu poate visa, dar avea (il ceruse la dosar) un nr de telefon de contact, putea cere date suplimentare. La naiba, le putea cere si printr-o scrisoare. Chiar si posta romana ducea o scrisoare din februarie pana in mai.

  3. #8

    Am depus de alocatie la Sectorul 4 in februarie. Pana acum nu am vazut nimic…

    • #9

      Și așteptați, mai exact… ce anume? Să vină banii la ușă? S-ar putea să nu se întâmple.
      Un telefon se poate da? Sau mai stați 2 luni și apoi vă plângeți pe bloguri?

  4. #10

    Si eu am depus documentatia pentru alocatie in februarie la sector 3 si tot nimic
    Mi-au zis de acolo ca trebuie sa “asteptati domnule…ce atata graba” .

  5. #11

    da sunt foarte enervante mizeriile facute de institutiile statului si ce frumos si normal o sa fie cand o sa dispara functionarii idioti si birocratia lor cu tot, dar, dar, “Si uite asa am pierdut o zi din viata mea de mamica” ????????
    glumesti ? o zi ? o mamica a trebuit sa ia copilul cu ea ? socant !!!
    inseamna ca aia care alearga cu saptamanile dupa tot feluri de hartii si hartiute sau un an, doi, pentru obtinerea unor autorizatii, trebuie sa se sinucida de mai multe ori.

    • #12

      Intamplator, mamica de mai sus imi este sotie. Total irelevant pentru tine sau restul lumii.
      Ideea este ca eu fiind mai tot timpul plecat, trebuie sa se descurce cu 2 copii. Deja vedem lucrurile intr-o alta lumina, este?

    • #13

      Ah ce imi place, ca nu mi s-a parut relevant pana acu… cand iti ajunge cutitul la os te trezesti si sari cu gura. Banuiesc ca nu v-ati nascut si ati trait prin Canada sau Suedia si dintr-o data v-ati lovit de birocratia romana. Ce frumos e sa te informezi cand vrei sa faci ceva, un simplu search pe sfantul google te scuteste de multe batai de cap de foarte multe ori.
      www.google.ro/search?q=mutata+alt+oras+alocatie+copil&oq=mutata+alt+oras+alocatie+copil&aqs=chrome..69i57j33.6123j0j4&client=ms-android-huawei&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

      Dar e mai misto sa astepti totul la botul calului. Ma intreb oare cati citesc afisierele alea din institutii, de multe ori gasesti raspunsuri si acolo.

    • #14

      Iata si o Tim-penie. Conform logicii asteia, ce kkt se plang aia cu salarii peste 3500-4000 de lei daca o sa le ia statul 50% impozit, sunt altii cu 800 de lei salariu si traiesc si nu se mai plang atat, sa dea, ca au de unde. Sunteti multi, mah, sunteti multi?

    • #15

      mai citeste ce am scris. nu e alta perspectiva. nu e singura persoana cu doi copii. faptul ca ai copii nu te transforma intr-o persoana “altfel”. e dificil dar nu este “o problema”. sunt alte persoane care chiar au probleme, adica boli sau situatii complicate cu adevarat si care chiar se chinuie pentru niste mizerii de hartii, nu pierd “o zi” din viata ci pierd luni de zile pentru hartiutele alea nenorocite.
      si daca tot discutam de perspective, ce sa zica cineva care face tratament pentru cancer si trebuie sa faca dosare si sa se prezinte pe la comisii si pe la doctori pentru stampile si avize pentru a obtine acces la nenorocitul de tratament ca sa ramana in viata ? si amaratul ala face asta in timp ce boala evolueaza.
      sau o persoana paralizata ca sa obtina ajutoare pentru tipul de dezabilitate
      etc
      etc
      asa ca: o zi pierduta??? a mers cu copilul in brate ??

    • #16

      @midant: faptul ca tu esti mai mereu plecat si iti lasi sotia singura nu prea e treaba nimanui decat a voastra. Poate ca trebuia sa va ganditi bine daca puteti avea grija de 2 copii, Stiu ca poate suna ciudat dar mai bine unul de care te poti ocupa cum trebuie.
      Pe de alta parte, daca tot e atat de ocupata cu aia mici, cand naiba a avut timp sa scrie povestea de mai sus? Dupa ce a pierdut toata ziua ai lasat-o sa piarda si toata noaptea scriind asta? Pai scuza-ma, dar in timpul in care scrii tot textul ala, eu scanez o carte, nu 2 foi. By the way, se poate scana si cu telefonul in 2017.

    • #17

      @deplictis: pe principiul asta, noi astia care lucram, ar trebui sa nu mai facem copii. Las’ sa faca tiganii si asistatii social, ca au mai mult timp sa “se ocupe” de ei.

    • #18

      @Ioana: nu ma intelege gresit, eu am doar un copil si stiu cat de mult trebuie sa te implici. De asemenea, mi-as dori si un caine dar, din pacate, nu imi iau fiindca nu avem timp sa ne ocupam de el…
      Ce fac tiganii si asistatii social e alta discutie, daca ii invidiezi cumva ai putea sa adopti un stil de viata ca al lor sau, daca nu vrei, sa iti adaptezi stilul de viata la ceea ce inseamna sa cresti mai multi copii.
      Iar pishatul ochilor pe internet nu te ajuta absolut deloc si nici nu va schimba ceva in tara asta.

    • #19

      @deplictis: nu are nicio relevanță programul doamnei, cât timp a avut/n-a avut pt copii etc. Ea a introdus detaliile că să ne facă un tablou mai plastic al situației. Dar esențial, din povestire, este că funcționarii români freacă menta, nu-și fac treaba (majoritatea) pe o grămadă de bani. Pt că salariul mediu în sist. public e cam dublu față de ăla din privat. Iacă, eu nu am probleme cu cu timpul sau copiii, dar să nu mă enervez când o fufa de la primărie mi-a completat greșit, de TREI ori, o nenorocită de adeverință pt schimbarea buletinului? Și a trebuit să mă plimb de-a lela de la Primărie la evidența populației, așa, vreo 20 de km dus-intors? De trei ori, deci 60 de km? Chit că a trebuit să se învoiască fiu-meu de la școală și am pierdut toată ziua ca să-si schimbe buletinul. Pt că da, deși are 18 ani, e musai să meargă părinții cu el la buletin. Că asa-i regula in România. Doi oameni au irosit o zi pt o chestie care se putea rezolva online.

  6. Fix la fel am patit si noi. A trebuit sa cerem transferul CNP-ului de pe un judet pe altul. Distractia a venit dupa 3 luni, cand in loc de suma pe care o aveam de primit, s-a virat doar vreo 60% din ea pentru ca cineva a uitat sa tina cont de o adeverinta. Abia dupa inca o luna si cateva mailuri schimbate s-a primit integral suma.

  7. #21

    Nu inteleg de ce va ma mira cat de prost sunt organizate institutiile statului…
    “Nu va mai zic cat mi-a luat sa scanez 2 documente si sa scriu un e-mail”. Nu vreau sa fiu rau, dar ce job aveai inainte de a fi mama, daca cele 2 activitati ti s-au parut grele si ti-au luat mult timp?:))

    • #22

      Mamica ti- a explicat ca nu neapărat banii sunt problema cat lipsa de comunicare din partea institutiei, instituție care dormea in picioare.
      Mamica vorbea de cei care nu au posibilitati financiare si care poate ( surpriza!) nu au internet sau calculator acasa.
      Hai sa nu citim printre randuri.

    • #23

      Amu nu fi șerpe! Femeia a scris ca are 2 sirene acasă care trebuie liniștite și calmate. Scanează tu cu o singură mînă….de la o distanță de 87 de centimetri :)).

    • #24

      suntem in 2017, se poate scana cu telefonul, nu e mare inginerie

    • #25

      sau poti sa faci poza actului… Despre intrazierea platii indemnizatiei: am depus actele la inceputul lunii decembrie, am primit indemnizatia si alocatia retroactiv in februarie. Ni s-a spus de la inceput ca dureaza aproximativ 2 luni. Asa functioneaza. (in Bucuresti)

  8. #26

    “Recunosc ca eu nu am mai reusit anul trecut cand mi-am facut mutatia in Oradea sa „mut” alocatia copilului la Oradea pentru ca nu mi s-a parut la momentul respectiv o problema atat de importanta, mai ales ca stiam cum lucreaza institutiile statului” – Asta spune tot.

    • #27

      Nu spune tot. Asta spune doar că după ce te duci la o instituție a statului român, evidența populației, să-ți faci o mutație în buletin, trebuie să te duci tot tu, cetățeanul, la altă instituție a statului român, să-ți muți alocația copilului. Și nu spune că trebuie să te duci tot tu, cetățeanul, la altă instituție a statului român, să-ți schimbi permisul de conducere, să-ți reînmatriculezi mașina și remorca, să informezi tot tu ASF-ul ca să-ți păstrezi clasa de bonus-malus pe RCA, să te duci tot tu, cetățeanul, la fisc, în caz că ai de schimbat roluri și alte prostii, nu spune multe. În niciun caz tot. Este nocivă mentalitatea asta românească care spune că dacă statul te pune pe drumuri, tot tu ești de vină, pentru că pitong.

  9. #28

    “…adevarat pana in 2016 am avut carte de identitate de Constanta. Am locuit acolo. Primul copil acolo s-a nascut. Recunosc ca eu nu am mai reusit anul trecut cand mi-am facut mutatia in Oradea sa „mut” alocatia copilului la Oradea pentru ca nu mi s-a parut la momentul respectiv o problema atat de importanta, mai ales ca stiam cum lucreaza institutiile statului…” – lenesul mai mult alearga, parca asa era zicatoarea, nu?
    Ce nu e “o problema atat de importanta” pentru tine, se pare ca e pentru altii.
    In alta ordine de idei, cand am depus dosarul pentru al doilea copil, m-au plimbat vreo 3 zile pentru niste hartii care se pare ca erau necesare, dar nu erau mentionate pe site sau pe foile alea lipite prin institutie. Doar tanti de la ghiseu stia de ele. Dupa ce am rezolvat si mi-a acceptat dosarul, totul a fost ok. Nu am asteptat prea mult dupa bani (cum zic unii pe aici), si nici nu au mai aparut probleme ulterioare.
    Pe mine inca ma mira ca, dupa atata timp, inca mai sunt unii surprinsi de halul in care se misca insitutiile statului. Daca anticipezi anumite chestii nu mai este totul chiar atat de tragic. Daca, de fiecare data cand ai treaba cu vreo institutie a statului, apari ca picat din luna, normal ca o sa ai surprize. Ca asa e la noi.

    • Credeam că sînt singurul care a umblat trei zile în loc de una. Tot de două ori. Nu mai zic cum a fost cu certificatul de naştere, că mi-e să nu umplu monitorul (nevinovat) de flegme.

    • #30

      LENEȘ? Când mi-am făcut mutația eram deja însărcinată cu al doilea copil, o sarcină cu probleme care nu-mi permitea plimbatul pe la ghișeele instituțiilor publice. Ideea pe care observ ca nu au inteles-o mulți este: din moment ce depui niște acte pe care le verifică un funcționar care este plătit pentru asta, ți se cere în toate formularele număr de telefon pentru contact și ți se mai specifica ca dacă sunt probleme vei fi anunțat telefonic… Tu ce trebui sa faci? Aștepți ori sa fi contactat, ori sa ți se rezolve problema!

    • #31

      eroarea este la “functionar platit pentru asta”
      nu, functionarul este platit execrabil, abia acopera sculatul din pat dimineata si cafeaua si solitaire-ul. tu mai vrei sa si munceasca sau sa-si dea interesul pentru actele si drepturile tale. keep dreaming

    • #32

      @Flat-plat. Asa ca mai bine sa-si ia leafa fara sa faca nimic, ca si asa mai mult incurca treburile. Intrebare: Daca e asa calificat, de ce nu se duce unde este bine platit?

    • #33

      Flat, cine il obliga sa stea la un job prost platit? Faptul ca nu are alta calificare sau nu isi doreste o alta calificare nu e vina nimanui, deci nu trebuie nimeni sa ii suporte scarba. Nici eu nu castig cat CEO-ul companiei, dar nu imi fac munca in scarba. Cam care e suma de la care e voie sa ai pretentii ca cineva sa isi faca job-ul asa cum trebuie?
      Mentalitate de roman verde…

  10. #34

    Eu am fost convocat la pachet cu mama proaspat nascuta ca sa pot declara copilul. Ca daca parintii au nume diferite, trebuie sa fie amandoi acolo, ca sa isi dea acordul in fata functionarului referitor la numele copilului. Ah, apropos, biroul functionarului e pe la etajul 2, fara lift. Si e (era) plin de moldoveni acolo care-si fac cetatenie ca sa o poata zbughi spre vest pe care-i doare-n cur ca nevasta-ta nu poate sta in picioare, etc. Chestii d-astea …

    • #35

      Poate l-a facut cu altul gogule. Cine esti tu sa-i pui nume copilului altuia. La maritis de ce si-a pastrat numele?

    • #36

      voi astia care comentati idiotic, habar nu aveti care e procedura, nu?

    • #37

      Eu am fost singur. La fel, cu nume diferite. Dar poate la moldoveni e altfel.

    • #38

      si in bv e la fel. necasatoriti, a trebuit sa mergem amandoi, si parca cu timp limita de 2 saptamani (daca nu 1 saptamana) dupa nastere. ne-au zis asta de la spital. a fost o adevarata placere dupa cezariana.

    • #39

      @Ionut: Si-a pastrat numele ca asa au vrut muschii ei pelvieni, si ca sa te futa pe tine grija.

      @andrei: Treaba asta se intampla in Bucuresti, sector 1, 2010 si 2012. Cetatenia era la acelasi etaj cu declararea copiilor. Tin minte si-acum cum vorbeau care au avion, unde (italia, spania). Problema lor era ca daca nu obtineau cetatenia, aveau nevoie de viza …

  11. #40

    De ce a facut doi copii daca nu are timp de ei?

    • #41

      Tu esti rau prin definiție sau ai o zi proasta?

    • Sau e prost prin definiţie şi are o zi rea. 🙂

    • #43

      @Florin. Pentru ca a putut. Tu poti? Daca poti ar fi bine sa nu…

  12. #44

    De ce conteaza asa de mult alocatia? Daca nu ai bani sa cresti 2 copii si stai dupa alocatie, inseamna ca nu ti-i permiti.

    • #45

      Alocatia si indemnizatia sunt niste drepturi. Alte drepturi cand ne sunt încălcate sau ignorate sărim până la cer.

    • #46

      Florin, felicitari!
      Ai castigat premiul cel mare.

    • #47

      Asta sigur nu are o zi rea. Asa e el.

  13. #48

    La noi este cu totul altfel. Ni se spune din start ca dureaza aproximativ 3 luni pana vedem banii, pentru ca, desigur, Craiova este o mare metropola cu natalitatea in floare si atat dureaza sa se solutioneze un dosar.
    Doamnele de la depuneri dosar au fost atat de contrariate când le-am spus ca am obtinut niste informatii telefonic incat mi-au “raspuns” sec:
    – Doamna, cu noi sigur nu ati vorbit la telefon. Vedeti vreun telefon pe birou la noi?
    Si asa era, niciun telefon. Deci putem sa murim de curiozitate, ca nu ne ofera nimeni raspunsuri, decat daca ne miscam cururile intr-acolo personal. Da, eventual si cu sugarul in brate…

  14. #49

    Practic a trebuit sa dai niste telefoane si sa trimiti un email . Lucru imposibil de facut daca ai un copil mic . O avea sistemul romanesc multe carente dar ale tale sunt mai mari.

    • #50

      Asta ai inteles tu?
      Daca nu era interes+telefoane +mail veneau banii la sf. Asteapta

    • #51

      .”Recunosc ca eu nu am mai reusit anul trecut cand mi-am facut mutatia in Oradea sa „mut” alocatia copilului la Oradea pentru ca nu mi s-a parut la momentul respectiv o problema atat de importanta, mai ales ca stiam cum lucreaza institutiile statului).”
      Rezolvi problema cu 2-3 telefoane si un email , de acasa (desi tot tu ai fost oaie bleaga) si ti se pare ca ai pierdut foarte mult timp sa scanezi 2 documente (in loc sa te ocupi de copii) dar ai tot timpul din lume sa elaborezi un articol despre cat este de rahat sistemul romanesc .
      Unii chiar merita ceea ce li se intampla
      Thumb up 0

    • #52

      LiviuS: alocația primului copil era la Constanța, nu a nou-născutului, care a fost născut la Oradea, de către o mamă cu buletin de Oradea. Pt că, nu-i așa, e perfect logic să trimită dosarul unde i s-a născut primul copil, nu ăla pt care cerea indemnizația.

    • #53

      @Deea, asa am inteles si eu. Dupa atatea comentarii incepusem sa ma indoiesc de capacitatea mea de intelegere.

  15. #54

    Ce ma ofticati, in loc sa va deranjeze ca desi traim in secolul 21 intr-o tara Europeana, noi inca nu avem o baza de date comuna in rahatul asta de tara si in loc sa ii luati la pula pe cei care sunt direct raspunzatori de asta, voi luati la pl o mamica ca de ce a indraznit sa isi vada de viata ei si a copiilor in loc sa-si futa nervii pe la ghisee.
    Blasfemie! Dar vaaai, cum ai indraznit sa ai pretentii de om din tara civilizata, ti-a placut sa stai sa faci copii, treci si stai la cozi la ghisee si nu mai comenta!

    • #55

      dap, ai noștri ca brazii

    • #56

      Atat rautate, fratie ne meritam conducatorii, fortza PSD… sa murim in chinuri in plm de retardati…
      Pe bune, e o experienta, o sa fie pe interneti, daca cineva se mai loveste, are un punct de start, noroc cu apostolii dreptatii din comentarii.

    • #57

      In asentimentul cretinilor din comentarii, noi vrem sa trimitem oameni pe Marte si fratii vostrii din desert cenzureaza parul de pe cap 😐 www.facebook.com/sahouraxo/posts/423412804690438

    • #58

      Ce maret suna asta: “voi luati la pl o mamica”

    • #59

      E hoax, Cipriane, nu mai crede tot ce citești ”pe net”, că mâine ai să-ți scuipi în sân că ne atacă klingonienii.

  16. #60

    Care este diferenta intre o mama si o mamica? Numai de marime?

    • #61

      Care e diferenta dintre o zi din viata unei mamici cu doi copii minunati si o mama cu doi copii absolut obisnuiti, chiar uratei si prostanaci?

  17. #62

    Asumandu-mi hatereala de rigoare:

    Oh snap! Deci daca faceai mutarea alocatiei primului copil cand trebuia(si de care stiai ca ar trebui facuta), probabil evitai toata aceasta tevatura. Ah si: nu m-a sunat nimeni timp de 3 luni, dar si eu i-am sunat tot dupa 3 luni.

    Toata lumea stie ca atunci cand e vorba de institutiile statului, totul e praf(mai putin picatii din luna). Si da, ar trebui sa fie mult mai bine, etc, dar certandu-te cu ala de la ghiseu nu o sa obtii asta. Schimbarea trebuie sa vina de mai sus…si pt asta sunt slabe sanse acum.
    Luati aminte si invatati: Pentru cati mai putini nervi, invatati regulile jocului si jucati dupa ele. O sa vedeti cum incepeti sa petreceti mai putin timp la ghisee, certandu-va cu functionari (mai destepti sau mai prosti) care respecta regulamente/proceduri interne(mereu proaste).

  18. #63

    .”Recunosc ca eu nu am mai reusit anul trecut cand mi-am facut mutatia in Oradea sa „mut” alocatia copilului la Oradea pentru ca nu mi s-a parut la momentul respectiv o problema atat de importanta, mai ales ca stiam cum lucreaza institutiile statului).”
    Rezolvi problema cu 2-3 telefoane si un email , de acasa (desi tot tu ai fost oaie bleaga) si ti se pare ca ai pierdut foarte mult timp sa scanezi 2 documente (in loc sa te ocupi de copii) dar ai tot timpul din lume sa elaborezi un articol despre cat este de rahat sistemul romanesc .
    Unii chiar merita ceea ce li se intampla

  19. #64

    Lucrez intr-o institutie de invatamant pentru persoanele deficiente de vedere. Zilele trecute, a trecut o mama sa ceara cateva informatii la secretariat. Copilul ei urma sa implineasca 18 ani si trebuia sa fie supus unei comisii care confirma in continuare gradul de handicap sau il trecea la persoane adulte, nu cunosc procedura in sine (copilul este elev la noi).
    Doar ca…femeia se dusese initial sa ceara niste hartii sa faca vreo 2 copii xerox de la o alta institutie, ceva aviz medical cred, documentatie necesara pentru comisia mentionata mai sus. Pur si simplu a cerut ce anume ii trebuie, iar cucoana de acolo i-a zis ca nu o poate ajuta dintr-un motiv simplu: ea tine locul altei colege si nu umbla la nici un dosar doarece e marti. Da, ati citit bine, e marti si nu umbla la dosare.
    Eu, cand am auzit, am crezut ca totusi glumeste. Mai avea putin si plangea, fiind si de la tara si cu o situatie materiala precara.
    Secretara de la noi a ajutat-o cum a putut, e genul acela care suna peste tot si te trimite exact unde ai nevoie. Daca ar exista cel putin o persoana ca ea in fiecare birou prin institutiile astea nenorocite, altfel ar sta lucrurile.

    • #65

      Apropo de asta cu “e marți”, am trecut pe la sfârșitul anilor 80 printr-unul din orașele alea cu nume gen Adjud sau Sascut, nu mai rețin exact care. Pentru cei care nu știu, pe vremea aia pâinea se dădea pe rație, în aproape toată țara exista o cartelă cu care îți puteai cumpăra pâine în funcție de numărul de persoane din familie și fazele lunii. Dacă erai în tranzit din altă localitate, cum ar fi București, aveai dreptul la jumătate de pâine de persoană, fără cartelă. Probabil ca să nu moară trecătorii de foame pe drum. Ceea ce avea ca efect secundar faptul că intrai în magazin buluc, toată familia, nu puteai să trimiți un reprezentant. Am ajuns lihniți la centrul de pâine care dădea pentru tranzit, vânzătoarea din fața rafturilor goale ne-a privit cu milă și ne-a zis să venim marți, că ei numai marțea primeau pâine. Și da, nu glumea.

    • #66

      Stiu Balaure, pierdut cartela si am mancat o bataie cu o curea militara (catarama metalica) sora cu moartea. O paine jumatate sau doua paini pentru o familie de trei persoane. Puii mei, te bifa frumos pe cartela si gata. Groaznice timpuri.

  20. #67

    De ce nu suna functionarii publici … oricat de mult tinem la anumiti petenti, la anumite dosare delicate, datorita volumului de munca ( corespondenta zilnica, adrese interne, solicitari din partea superiorilor ierarhici, cereri mult mai “delicate”) pur si simplu iti scapa zi de zi sa mai dai si telefonul ala . Bine, mai e si lipsa tehnologiei. Dupa mai bine de 3 ani de la angajare am reusit sa primesc un telefon de serviciu, desi aveam program cu publicul in fiecare zi.

    • #68

      Lipsa tehnologiei? de ce tehnologie ai nevoie ca să suni? Cred că ține mai mult de faptul că sunt angajați pe pile și că siguranța locului lor de muncă nu are legătură cu performanța lor.

    • #69

      N-auzi ca omul a primit telefon la birou, la serviciu-lucru cu publicul, dupa 3 ani de la angajare?!
      Nu stiu de ce, dar chiar as crede asta.

  21. #71

    Angajații sunt tot români, deci prost plătiți și nemulțumiți de job- se răzbună pe cine pot. Cercul răutății se învârte și ajungem ca în trafic, unde fiecare încearcă să păcălească, sa ajungă înaintea celorlalți. Toate cele bune.

  22. asa se intampla. Cand nu stii, patesti. Si “o zi pierduta” este chiar haios. N-am inteles nici eu cu “nu stiti cat mi-a luat sa scanez doua foi”. Plm, nush. 1 minut?
    Oricum, “birocratia in romania e nasoala” suna putin a “apa e rece si vantul bate ca sa te racoreasca”.

  23. #75

    Eu vad aici doua tabere clar, desi lumea nu e impartita 50-50. Unii care sustin ca nu e normal si administratia trebuie sa isi faca treaba si sa faca viata mai usoara oamenilor, nu mai complicata si a doua tabara care sustine ca asta e viata, stim sistemul si ar trebui sa depunem mai multe eforturi ca sa ne adaptam la el.
    Culmea e ca in comentarii 80% si mai bine sunt cei din a doua tabara, care sustin ca asta e viata si trebuie sa ne complacem.
    Nu, daca o situatie e gresita nu trebuie sa inghiti, trebuie sa incerci sa o schimbi, in limitele posibile si dupa efortul si riscul pe care esti dispus sa il suporti.
    Am si o idee – nu ar fi mai normal sa scriem pe tricolor “capul plecat sabia nu-l taie”? Macar sa facem din asta un crez national autentic si vizibil, ca vad ca e o stare de fapt.

    • #76

      sau NOI SUGEM PULA SI SUNTEM MANDRI, PENTRU CA ASA E VIATA

    • Ba aici este vorba de neimplicare si de plangerea “vaaai…am pierdut o zi si am si scanat doua foi”.

      Ma sunat intr-o zi alalalt nascut alu mama. “Bah animal, ai sa imi dai si mie 16mil?”. Eu “ma fratelo, ce faci ma, mergi la muieret?”
      Nu. Nu mergea la muieret ci platise impozitul pe net, evident ala nu s-a inregistrat, asa ca astia nu ii mai dadeau banii pentru ca impozit neplatit. S-a dus cu dovada “ah, da, va trimitem banii peste 2luni”. Bine, un rahat de genu asta au patit si niste prieteni in Nemtia, dovada ca birocratia poate sa te futa oriunde.
      Aici e un caz de futut: faci tot ce trebuie dar, pentru ca e marte in retrograd, statul iti da muie.

      “nu am facut eu toti pasii si functionarii nu prea stiu bine” nu inseamna “ma umilesc angajatii statului roman”. inseamna doar: unii dintre functionarii romani is prosti

    • #78

      Sunt doua tabere dar nu cele mentionate de tine. Toata lumea stie cat de mizerabile sunt institutile din romania si toata lumea crede ca ar trebui sa se schimbe. Oamenii sunt impartiti intre cei care sunt uimiti ca lucrurile nu functioneaza si cei care se asteapta sa nu functioneze asa ca incearca sa fie pregatiti.
      E frumos sa vorbesti despre drepturi si schimbare dar in primul rand trebuie sa te gandesti la tine si apropiatii tai. Asta este viata, trebuie sa ne adaptam si apoi sa incercam sa o schimbam.
      La fel e si cu tolomacii care se pierd pe munte cu ZERO echipament si dupa injura statul ca nu au fost salvati mai repede (daca apuca sa se planga).

    • #79

      babaieti ma cac pe mine de ras la ora asta cand vad cate lume isi plange in pumni. aaah nu iti convine cum ai fost tratat dar ce sa faci?! vai, vai.
      pai pune mana si cere condica de reclamatii, cere sa vorbesti cu un sef si fa o plangere inregistrata in care soliciti si un raspuns in scris. e grele? pai cred ca da, de fapt e mai simplu sa te plangi.
      nu se rezolva data viitoare votezi un alt primar, partid etc mai cu capul pe umeri, gospodari etc.
      acuma nu fac apologia unora sau altora, dar mie mi se pare ca in ultima perioada, au mai disparut din hartiile inutile., ex parca nu iti mai trebuie timbru fiscal pt cazier, parca nici nu mai e nevoie de chitanta de la fisc, parca pasaportul poti sa ti-l faci si in alte localitati decat cel trecut in buletin, etc,etc.
      lucrurile usor, usor se schimba.
      oameni cu pregatire sunt, doar ca intervine si la ei, rutina, lehamitea si blazarea avand de a face cu hoarde de tantalai. nu fac apologia functionarului public. mai ales ca cei peste o anumita varsta inca au mentalitatea veche. dar daca vezi ca unul te tufe, nu are chef, etc etc si tu taci din gura ce dracu crezi ca se va schimba? ia fa-i o plangere si poate nimic nu se intampla, dar la 10 plangeri, s-ar putea sa-l sara cresterea de salariu data viitoare. si poate se prinde.
      voteaza-ti un primar gospodar, care are interesul ca cei din localitatea lui sa fie multumiti, voteaza un partid care vine cu platforme focusate pe dezvoltare investitii, etc. astia vor sa faca lucrurile sa se miste si vor fi chititi sa simplifice lucrurile. crezi ca unor specialisti de genul la guvernare le-ar conveni sa ajunga 3/4 di taxe pe salarii de impingatori de hartii? eu zic ca nu.

      acum inapoi la Doamna, Sar-mna si nu va suparati dar cine trebuia sa se gandeasca la mutatia aia? tanti care nu raspundea la telefon sau altcineva? alocatia ca multe alte chestii e un drept pe care-l aloca statul dar nu si o obligatie. adica nah daca vrei si iti permiti poti sa sari peste partea asta, statul nu te obliga sa iei neaparat banii aia. daca nu te obliga, inseamna ca nu are nici instrumentele necesare de a te urmari neaparat sa iei banii aceia, asa ca ramane la latitudinea ta sa umblii dupa ei.
      esti prea ocupata… tough shit, lasa-o la aia care au neaparata nevoie de el (aia cu 8-9 copii care nu au alta sursa de venit, si nici vodca nu au din ce sa-si ia). sunt sigur ca cei care au nevoie vor umbla dupa cele necesare.
      si ce ma face sa rad cu adevarat e ca intr-o joi (zi lucratoare) domnul sot isi petrece vremea sa apere mailul doamnei in loc sa-i acorde suport. Coae doamna are nevoie de ajutor sa rezilvati cu hartii and shit, si poate mai sunt si altele, in loc sa raspunzi aici la toti idiotii.

  24. #80

    Las’ c-am luat noi indemnizatia dupa vreo 6 luni…

    Ce-mi place e ca se mira ca scade natalitatea!

    • Faci copiii pentru alocație? Bă, voi sînteți tîmpiți? Ce pula mea legătură are natalitatea cu alocația?!

    • #82

      Hai ca ratza asta e chiar gasca! Insemnizatia nu inseamna alocatia, ci inseamna un calcul din venitul tau brut din ultimele 12 luni si pe care il primsti de la stat lunar pentru o periaoda (cat optezi tu) asa se plateste concediu ce crestere si ingrijire a copilului si pentru ca ai platit taxe si se da dreptul la asta…stai acasa si primesti bani, ca un salariu. Ceri indemnizatia ca e dreptul tau din taxele pe care le ai paltit tu si angajatorul tau catre stat si pentru ca nu toata lumea are si alte surse de venit pe langa salariu. Sau daca nu ai si alta sursa de venit nu ai de ce sa faci copil?

    • CumCum, aveam 23 de ani cînd mi s-a născut primul copil, abia terminasem facultatea și nu am avut parte de indemnizație, știind asta de la bun început. Deci, indemnizația sau alocația nu sînt factorul decizional între a avea sau nu urmași. Voi, ăștia care vreți copii doar dacă”vi-i permiteți”, ar trebui să rămîneți singuri pînă la adînci bătrîneți! Cred că nu ai idee ce motivație ai să tragi pentru ei și familie și ce răsplată primești cînd îi vezi zilnic.

  25. #84

    Depui un dosar undeva in februarie si te mai interesezi de el in mai…dar tot la altii e problema? Daca aveai nevoie de bani, cred ca era de la sine inteles ca te interesai ceva mai repede.
    Si faptul ca tu o zici asa la modul aproape acuzator ca aia si-au permis sa iti ceara pe mail ceva…deja e de noaptea mintii. Daca te puneau sa te duci personal pana in constanta sa depui o cerere…era mai bine?
    Ce insuportabili sunt unii romanasi pentru care nimic nu e bine. Intamplator tu chiar aveai o situatie mai atipica…de care, se presupune, ca erai constienta. Sau voiai sa viseze statul roman pe unde te plimbi tu si unde ai avea chef sa iti primesti indemnizatia?
    Buna si aia ca te-a luat total prin surprindere cand ai auzit Constanta…ca mai apoi sa zici ca “da…indemnizatia pt celalalt copil o primeai – surprizaaa – la constanta”.

    • #85

      Ar fi frumos ca statul suley sa faca ca alte state.Platesti omului retroactiv,de cand a depus cererea.Nu e complicat deloc.

    • #86

      Ai atentie selectiva, sau ai pierdut asta: ” Sun acolo de câteva ore pentru ca era ocupat ….Tastez numărul, suna și surpriza se închide apelul.” ? Si in general pentru toti retarzii carora situatia li se pare normala: ne meritam soarta, oameni buni. Din perspectiva asta, ar avea sens sa implementeze zeii vostri din PSD sistemul american de plata a impozitului. Poate asa ati constientiza cat din munca voastra se duce pe salariile astora care se fac ca plimba 2 hartii fara sa faca de fapt nimic de banii pe care ii primesc…

    • #87

      “voiai sa viseze statul roman pe unde te plimbi tu si unde ai avea chef sa iti primesti indemnizatia?” Se pare ca si pe asta ai pierdut-o: ” pana in 2016 am avut carte de identitate de Constanta. ” . Ce crezi, statul roman stia ca s-a mutat la Oradea, de vreme ce i-a dat buletin de Oradea, sau nu? Intreb pentru un prieten…

    • #88

      la depunerea dosarului iti zice ca o sa primesti banii cel mai devreme dupa 2 luni, si daca sunt probleme o sa te sune. nu ai motive sa iti faci probleme mai repede de 2 luni. e cat se poate de standard, ma indoiesc ca e altfel in vreun judet.

    • #89

      Pentru plata intr-un cont este necesar sa ai domiciliul in orasul unde se afla agentia bancara unde ai deschis contul? Atunci e vai de IT-ul (curul) nostru.

    • #90

      De fapt cel putin doua luni daca suni primesti ca raspuns ca dureaza, sa nu te grabesti si ca vei fi informat daca este vreo problema, sau vei vedea banii pe card daca totul e in regula. Dupa vreo cateva telefoane de-astea nu iti mai vine sa ii suni decat daca trece data limita pentru care trebuia sa primesti bani si nu i-ai primit.

      La modul acuzator a zis ca trebuie sa trimita pe email si CN al primului copil, pe care oricum l-a atasat la dosar, deci trebuia sa il aiba ei undeva, nu ca a trebuit sa trimita un mail. Citim si noi mai cu atentie?

      Da, are o vina ca nu si-a actualizat domiciliul unde trebuia, dar totusi are domiciliul in Romania, de la stat ii vin banii, faptul ca si-a schimbat judetul nu ar trebui sa fie o problema, copilul tot dupa nume si CNP e identificat si ii pot fi virati banii mamei lui. Asa spun astia ca vin banii de la Constanta si nu de la Oradea de parca leii aia au valori diferite. Or fi agentiile locale, dar tot de la buget vin banii.

    • “Or fi agentiile locale, dar tot de la buget vin banii.”

      Sper ca nu lucrezi in ceva domeniu economic

    • #92

      Nu, de ce?

  26. #93

    Mai baieti, eu inteleg ca hatereala e la moda pe aici dar da-o-n pisici de treaba ca nu asta era subiectul principal: cat de lenesa a fost mama cu o chestie, daca trebuia sa faca unul sau doi in functie de cat de mult asteapta dupa banii garantati de stat (dupa cativa ani de munca, nu?) si alte tampenie. Desigur, subiectul a fost oarecum exagerat prin anumite chestii scrise dar are dreptate: birocratia in Romanica e o mare problema. Oricum ar fi, ca fapt divers, tot nu inteleg de ce trebuie asteptat 2-3 luni (am auzit si de mai mult timp) pentru indemnizatie?

  27. #94

    offtopic1: tre sa reintroduci butonu “ghejtu jos” 🙂
    offtopic2: camscanner app for dem scans 2-3 tap’uri si trimiti scanarea pe mail

  28. #95

    Din civilizatie: mutat trupa pe 17/07.
    Trimis actele via posta (cerere plus pasapoarte) pe 21/07.
    Primit raspuns tot via posta pe 05/08.

    Inscrierea la scoala:
    – inregistrat aplicatia pe platforma electronica a consiliului in ianuarie
    – primit raspunsul via e-mail pe 18/04 si prin posta pe 19/04
    – confirmarea acceptarii ofertei de scolarizare am returnat-o prin posta o zi mai tarziu.

    Pana la 1 septembrie … vacanta.

  29. #96

    Acel moment cand publici un articol care sa incheie cu un citat din prietenul tau, Badea.

  30. Nu, nu e chiar asa… tara asta romaneasca fiind socotita una totalitara de catre cedo si asta la modul legal, nu numai cand esti mama, ci cand esti cetatean roman si nu esti, politist, sri-st, mapn-ist cel putin o parte a lor, sau politician atunc isa vezi bucurie cand interactionezi cu retarzii din romanica, cu functii, nu conteaza functia ci spaga ori influenta…

  31. #98

    Concluzia mea după ce am citit majoritatea comentariilor: ne-o merităm cu vârf și indesat. Merităm ca avem functionari plătiți din banii nostrii și nu își fac treaba, merităm sa ne pierdem timpul pe la cozi, ghișee, telefoane ocupate sau la care nu răspunde nimeni. Și cel mai mult merităm ca avem niște conducători care ne fură zi de zi căci noi ne acuzam unii pe altii, ca unii dintre noi au curajul sa facă 2 copii și ca au curajul sa-și spună punctul de vedere. Multumesc celor care cred ca trebuie sa-mi pierd o zi din viață sau mai multe, o ora sau mai multe, ca sa nu mai zic de nervi, ca sa rezolv o problema pentru care cineva e platit sa o faca. Am inteles ca pentru unii e normal sa aștepți 2-3 luni de zile ca sa intri în posesia drepturilor care ți se cuvin și mai ales ca e normal și obișnuit sa se întâmple așa. E normal sa nu ne spunem punctul de vedere ca un funcționar care îți spune ca te contactează telefonic dacă sunt probleme și nu o face. E normal sa scanezi documente care oricum exista la dosar și sa faci adrese când ar trebui sa te ocupi de copiii tai. Pentru unii e NORMAL! Dîn cauza asta merge atât de bine tara asta. Uitati-va ca iar si-au votat legi ca sa scape atunci când fura bani din banii nostrii. Treziți-va! Nu, nu e normal și mă opresc aici căci observ ca nu au inteles mulți despre ce am scris. Da, am scris articolul intr-un moment în care nu am mai rezistat și da, l-am scris azi-noapte după ce mi-am culcat copiii, căci eu cred și am speranța că trebuie să se schimbe ceva în tara asta în care am adus pe lume 2 copii minunați, așa cum sunt pentru orice mama! Și dacă pentru mine sau noi încă nu se schimba ceva, sper ca pentru copiii mei sa se schimbe ceva. Vreau ca ei sa rămână în tara asta și sa aibă o viață mai bună sau mai ușoară decât a noastră. Sa aveti o viață frumoasă!

    • dar vaaaai. ce comentatori cainosi. D-aia nu se schimba ma nimic in tara asta, ca nu empatizam la chinul de a scana 2 pagini.
      hateri..hateri peste tot.

    • #100

      Viata usoara nu o sa avem dar putem inca pleca, asta e cel mai bun lucru pararea mea… sper sa o intind asap… sper sa plec macar in Bulgaria, macar atat!

    • #101

      @ Alina sa ai si tu o viata frumoasa, si sa iti cresti copii frumos, armonios si daca se poate fara aceleaasi tendinte de autocompatimire. le doresc sa creasca cu mentalitate de invingatori sa depaseasca limitele mentale si sociale ale parintilor. nu de alta dar cineva va trebui sa plateasca pensiile.
      daca tu esti cea care semneaza scrisoare D.M. iti urez sa iti creasca un pic de coloana ( ia mult calciu) sa fii in stare sa dai cu pumnul in masa, iti doresc sa treci treci peste mentalitatile comuniste ( cum ca statul trebuie sa aibe grija de tine) si sa ai parte de un sot care te ajuta si e partener responsabil (nu sta pe net sa dea in haiteri ci sa te ajute).
      @Tim eu te-am mai intrebat. te ajut la bagaje?
      plm nu inteleg ce nu iti place tie la romanica. e comunistii la putere, deci politici sociale cat cuprinde, deci ar trebui sa fii fericit mai ales daca esti venit d-afara (din cate stiu refugiatii au tot felul de inlesniri si ajutoare). eu ti-as recomanda sa trimiti si tu un catharsis prin care sa-ti exprimi punctul de vedere despre valahi si ce nu iti convine la ei. ex au bautura proasta, femeile nu se fut cu tine, etc etc

  32. #102

    Depus dosar de pensionare la limita de varsta (de la pensie anticipata 2 ani) in septembrie 2016. Verificat situatia in decembrie 2016, ianuarie 2017, februarie, martie si aprilie. La fiecare interventie mesajul a fost “Luna viitoare sigur veti primi pensia modificata”. In aprilie 2017 am intervenit cu reclamatii prin PCR si s-a rezolvat primirea diferentei in circa 2 ore (calcul si plata prin casierie). Sper ca in mai sa-mi primesc toate depturile. Intrebare: daca in intervalul de 7+ luni nu primeam pensia anticipata cu ce as fi supravietuit?

    • #103

      Taci mai acolo ca imediat te acuza idiotii de ce te-ai pensionat si iei bani din bugetul de stat, ca doaraca puteai lucra ce naiba…

  33. #104

    Lasant deoparte cei ce carcotesc, avem cu totii experiente mai mult sau mai putin nefaste cu autoritatile. Si eu sper sa se schimbe in cativa ani/zeci de ani , actualii functionari si poate cei ce vor veni din urma vor fi mai ok.

    Am vrut eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere. Mers la sectorul 3 , depus cerere , era marti, intreb daca e gata pana vineri : “aa … cam din scurt , veniti vineri si vedem” .

    Ajuns vineri , nu era nimeni la coada, doamna isi savura cafeaua, intru foarte umil (cum suntem obisnuiti cu totii deja) , se uita la mine , reluam discutia pentru ce am venit si ce doresc si stiu ca este din scurt, dar am nevoie etc si redau discutia :

    Doamna Zeu: Asteptati afara va rog , va chem eu
    (Usa nu se inchide, deci pot vedea inauntru ce se intampla. Doamna isi termina cafeaua , sta pe telefon, mai vorbeste o colega, stau la discutii. Dar cine sunt eu sa judec? Astept un cinstit 15 minute , dupa care zeii ma cheama inauntru)
    Doamna Zeu : Spuneti ce doriti
    Eu , evlavios repet iarasi ce doresc, ce am depus etc.
    Doamna Zeu: Dati-mi buletinul
    Eu predau buletinul , doamna tasteaza numele meu pe calculator, scoate formularele tipizate si scrie cu o carioca datele mele din buletin / calculator. Atat ! ! ! ! ! ! ! ! 2 minute i-a luat , dar a trebuit sa vin de 2 ori si sa astept pentru ca nu avea chef. Sunt convins ca regulile sunt de partea lor si anume ca undeva scrie ca se elibereaza in X zile, chiar daca acest lucru se face instant.

    Nu vreau nimic, doar ma plangeam si eu 🙂

    • #105

      lassa-ma sa ghicesc. i-ai multumit frumos sau ai tacut ca un molau nu?

  34. #106

    In mod normal trebuia sa faca si al doilea copil tot in Constanta daca asa s-a apucat

    • #107

      + 99 de la mine si + 1 de la agenția de plăți

  35. #108

    Ignoranța și atitudinea malițioasă a celor care pur și simplu comentează ,gen Gică Contra,vis a vis de experiența Doamnei din prezentul articol, e absolut adorabilă. Doar că uitați că din banii VOȘTRI,în România au fost implementate softuri de zeci de milioane de euro.Care teoretic ,ar trebui să funcționeze și să facă viața contribuabililor mai ușoară. Țeapă! Varză totală! Hârtii peste hârtii, copii,timbre,cozi interminabile, nervi,draci,timp pierdut.
    La 39 de ani am zis stop și am plecat în țară cu palmieri,plaje și mult soare.
    Unde lucrurile funcționează în felul următor:
    Pe cardul de sănătate există tot istoricul medical.Medicul îl ia,îl introduce în aparat și vede tot.
    Am programare săptămâna viitoare la medic.Luni am fost sunat să îmi aducă aminte de oră și data programării.
    Azi am fost la Administrația financiară să depun niște acte.Programare făcută pe net,cu număr de ordine și numărul biroului.Gol.Nu cozi ,nu pile.A durat 10 minute.
    Consoarta a avut de depus declarația de venit.Lipsea un act.Omul a stat 20 de minute peste program pînâ am ajuns cu eu actul respectiv.
    Am avut nevoie de contractul de flotant pentru deschiderea contului bancar.În 15 minute eram înapoi la bancă, cu actul în mână. Fata de la bancă nu a închis ghișeul, deși depășise ora de relații cu publicul.
    Deci, se poate!

    • #109

      Da, măi… mai trăim și alții în țări cu apă caldă (ce-i drept, eu palmieri n-am). Așa e și pe aici. Dar, TOCMAI pentru că, trăind în România, știi teoretic cum (nu) merg lucrurile, nu stai trei luni și aștepți. Nu se va întâmpla nemaiîntâmplatul, anume ca un funcționar să se dea peste cap să-ți rezolve ție problema – sau poate-or mai fi excepții, nu vreau să generalizez, dar foarte puține spre deloc.
      Mai citeam în text o minunăție – vai, ce faci cu copilul dacă n-ai cu cine. Îl iei cu tine (se poate spera că e vaccinat!), în marsupiu, mei-tai și cum s-or mai numi accesoriile alea.
      În țara cu apă caldă unde stau e ceva destul de comun să vezi mame cu bebeluși în marsupiu venind la diferite ghișee pentru a rezolva chestiuni birocratice, bebeluși, care nu pot avea mai mult de, să zicem, două luni. N-au cu cine să-i lase, că nu cresc nicăieri bone și creșe în copaci. Și nu mai e atâta văicăreală…

  36. #110

    Birocrația este, în linii mari, cam aceeași peste tot. Chiar nu e obligat nimeni să presupună că trebuie mutată alocația copilului, doar pentru că s-a născut în altă localitate decât primul. Poate-ntre timp părinții s-au mutat din nou și, nah, poate nu și-a schimbat buletinul.
    E treaba funcționarului să ”presupună”? Nu este, oricâte motive am avea – și avem – de-a detesta aparatul birocratic românesc, care seamănă cu proverbiala hidră căreia îi tai un cap și-i cresc două în loc.
    E regretabilă experiența mamei din poveste, dar să mă iertați că nu pricep marea dramă a faptului că a pierdut ”o zi din viața copiilor”. Cum au spus și antecomentatorii, dramele vieții sunt altele, hai să nu facem o tragedie din orice.
    Poate că ar trebui să învețe din asta să se intereseze din timp ce acte îi trebuie pentru o anume chestie și să se ocupe din timp să și le procure.

    • #111

      Ce.eia avea buletin de Oradea și ceruse alocația in Oradea. De ce naiba ar presupune funcționarul că o vrea în Constanța? Ce importanță are de unde primea alocația primului copil ( ca să nu mai vorbim de diferența dintre alocație și indemnizația pt creșterea copilului)? Funcționarul e oare plătit să presupună că o femeie care a născut în Oradea și are buletin de Oradea vrea de fapt alocația in Constanța? Funcționarul e oare prea idiot să pună mâna pe telefon și să întrebe, in loc să trimită dosarul în celălalt capăt al țării?

    • #112

      Imi pare rau sa o spun insa tu ori nu intelegi textul ori esti doar pornita sa arunci cu noroi. Interactiunea oficiala a cetateanului cu statul roman se termina in paragraful 3, cand un functionar public ii da un numar de telefon la care sa sune, numar la care abonatul nu poate fi contactat. Ce urmeaza dupa acel punct este munca personala a femeii in incercare de a rezolva “romaneste” o situatie, adica sunand relatii si facand orice trebuie facut ca sa fie bine.
      Ia explica-mi si mie in ce tara din aia civilizata ai auzit tu ca un functionar public iti da un numar de telefon mobil la care sa suni. Birocratia e una, alergatura cetateanului e alta, accentul e pus pe un functionar public care iti raspunde la probleme cu un numar de telefon mobil la care nu raspunde nimeni niciodata.
      Ingrid, ai primit un astfel de raspuns de la “Fiscul nemtesc”?

    • #113

      Bigbear, într-o țară ca România eu nu aș aștepta atâta vreme ca să-ncep să mă agit că nu primesc niște bani care mi se cuvin.
      Nu, Fiscul nemțesc n-are telefon mobil. Nici n-am susținut că s-ar compara situațiile. Ideea fusese oarecum diferită.
      Uită-te la restul comentariilor. Procentual, aș zice că vreo 60% din comentatori nu au înțeles textul sau ”aruncă cu noroi”. Popor de hateri sau de proști carele nu înțeleg ce vrea să spună poetul. Csf, n-ai csf.
      Ah, dar pentru că vorbim de comparații: nu, nici aici nu sună funcționarul să întrebe. Am trăit situații când m-am trezit că se luau decizii pe banii mei și pe muzica mea, doar pentru că s-a ”mers pe premisa că”. Nu știu exact în ce lume imaginară funcționarii publici sună oamenii să-i întrebe cum doresc, unde doresc…

    • #114

      Măi Ingrid, ești așa de frustrantă că-mi vine rău! Deci nici măcar să nu ne așteptăm să funcționeze decent o instituție a statului, pt că suntem în România! Să nu comentăm, să nu reclamăm, să facem ciocul mic și să plecăm capul! Păi unii dintre noi n-avem chef așa, unii dintre noi vrem să facem circ, scandal, valuri, in speranța că poate schimbăm ceva, avem pretenții să funcționeze lucrurile astea măcar la un nivel așa, aproximativ.

    • #115

      Si uite inca un motiv sa-mi doresc aparitia unui dest in jos.

  37. #116

    Citesc pe sus că vai, dacă mămica nu suna, nu mai vedea banii.
    Serios? Dar al cui interes este să sune, dacă nu al celui care așteaptă, pe bună dreptate banii? Vezi că întârzie luni de zile și presupui că ce? Că vin pe jos?
    Nouă ne-a calculat Fiscul nemțesc impozitul greșit și ne-a scos datori cu 3.000 de euro. Dacă așteptam să ne sune ei, eram buni de plată și ne recuperam banii cel mai probabil anul următor, când se calcula din nou. Asta deși era greșeala lor și evident n-ar fi păstrat banii… decât un an.
    Frate, eu înțeleg că mămică și că a scana două foi e un proces complex, dar serios, maturizați-vă. Mura-n gură nu rentează. Vreți, vedeți că trece vremea și nu obțineți, puneți mâna pe telefoane și informați-vă, faceți presiuni dacă e nevoie, până vă căpătați drepturile.

    • #117

      ingrid, oprește-te, n-ai un moment prea bun.
      @restul_tembelilor oameni buni, terminați cu scanarea celor DOUA FOI. NU DESPRE ASTA ESTE VORBA.
      în pula mea, cetin, mulți și-au dat arama pe față in comentarii. păcat, păreau că au ceva în cap și că pot citi și înțelege un text. aș fi jurat că sunt oameni, nu rromani

    • #118

      yep, tristeanu maxim. si Ingrid care nu mai pune stop, deși e evident că nu a înțeles nimic…

    • #119

      Aha, așa deci. Păi nah, ce să zic, spor la așteptat să gândească conțopiștii români ce are fiecare om nevoie și cum. Și mai ales, să le și pese.
      @Arhi, îmi pare rău. Nu vreau să sune muierește (deși probabil e inevitabil, îmi asum), dar dacă așa zici… stop să fie, în fond sunt aici doar în vizită. Casa ta, regulile tale.
      Și lasă, mămica va supraviețui câinoșeniei comentatorilor, am toată încrederea că n-o să rămână marcată pe viață de ce s-a scris aici.

    • da bre, sunt oameni care cand citesc “umilit” chiar se gandesc la lucruri nasoale. Nu la distractia de mai sus.
      Si nu la plangerile “am doi copii nu pot sa fac absolut nimic”, ca las-o dracu, chit ca nu avem copiii om mai fi vorbit si noi cu oameni care au si care au reusit sa supravietuiasca acestui mic iad, aparent, in care nu ai timp nici de un scan.

      Si da, confirm. Daca intarzii pe final cu statul, asta are tendinta sa iti dea muie si mai simpatica. Asa ca, din povestea de mai sus trebuie invatate urmatoarele: ai mereu in vedere ca esti singurul om care are grija de tine. Nu te increde in functionar asa cum nici pe el nu il doare in pula despre tine.

    • #121

      @animaloo insiști, nu te lași..
      bai.. omule
      cu scriiturile îi ca cum îi la mâncăruri- adaugi sare, niște piper…

  38. #122

    Si e “Cum te umilesc angajații statului român” punct. Nu ca daca esti mama/x/y.
    Ar trebui comparat cu ce e afara, believe me – e diferenta mare! In State/Canada, iei numar si te rezolva pe loc, la ghiseu. De exemplu ultima oara cucoana mi-a zis:
    “pai se apropie scadenta, va expira healthcardu’, nu vreti sa vi-l renew acuma?”
    “pai sorry, n-am hartia care mi-a venit in posta” (iti vine un notice ca trebuie sa-ti renew X/Y in 2-3 luni)
    Cucoana: nu-i nimic, o avem in sistem, nu trebuie.
    Sure, thank you very much! 🙂

    • #123

      Este ca daca scriai tot textul in romana, nu avea acelasi farmec? 🙂

    • #124

      Oricum, este foarte sugestiv. Si cred ca oricine intelege ideea de baza. Hai cu Thumb down!

  39. #125

    Asa e si printre alte tari straine, civilizate si foarte evoluate din Vest. Daca vrei sa iti vezi banii in legatura cu ceva, daca vrei sa iti faci actele, daca vrei sa intrebi ceva, stai la cozi, la rand, pui mana si suni, te interesezi, scanezi, downloadezi, trimiti scrisori si singura diferenta e ca ai bon de ordine, in sali nu pute si oamenii au o atitudine relxata neprivind situatia ca pe o fatalitate ca pe o fatalitate.
    Romanii sunt oricum prinsi in drame si daca nu au, si le fac singuri. De cand a trimis dosarul, a sunat abia dupa 4-5 luni ? Depinde cum esti obisnuit sa privesti viata si sa treci peste obstacole, asteptand sa faca altii pentru tine sau fiind perfect capabil/responsabil.

    • #126

      nu inteleg tu cum iti permiti sa nu faci front cu povestea de mai sus. nu inteleg cum iti permiti sa zici ca 99% din functionarii de pretutindeni sunt nefolositori si au aceeasi atitudine cam peste tot. ce difera e gradul de integrare a dverselor baze de date, si de aici si senzatia de mai bine.
      si nu inteleg tu de ce nu te autocompatimesti si victimizezi.

  40. #127

    Coa’, dar nu se întreabă nimeni de ce pula mea trebuie să MUȚI ALOCAȚIA? Cumva, este alt stat român la Constanța, decît la Oradea?

    • #128

      Asta nu înţeleg nici eu.

      Tot citesc la celălalt blogger cum îi vin amenzi şi situaţii de la 2 primării, prima oară credeam că e caterincă.

      De fapt statul e compus din multe insuliţe în care fiecare face cum îl tună capul.

      Aflasem de ceva vreme de ex că nu există nici un standard pentru un soft folosit de o primărie. Pot fi 1000 de primării, toate cu softuri diferite, toate comunică între ele prin dosar cu şină. Input/Output e dosarul şi tastatul manual. E un haos total.

    • voi ati auzit de conceptul de “centre de cost”?

      Fiecare judet isi gestioneaza banii veniti de la centru. In teorie e ca si cand ai intreba “dece nu se poate rezolva gaura din asfaltul de la oradea cu banii de la constanta”. Nu functioneaza asa economia.

  41. #130

    Din ce observ, niciun diasporean n-o aprobă pe mămică.
    A dra

    • #131

      A draq pielea pe noi, care nu știm s-așteptăm acasă ”să ne dea statul”.

    • #132

      Nu știu zău câți din vehemenții ăștia îs diasporei și câți îs funcționari publici pe-aici, prin bătătură.

  42. #133

    Oare cum se cresteau copiii acum doua-trei sute de ani fara “alocatii” de la stat ……

    • #134

      Multi nu cresteau!

    • #135

      @ Ioana stramosii mei turci sau tatari au avut copii peste tot unde au navalit si fara ajutorul statului, si crede-ma bunicul meu arvea cel putin cateva sute de frati ca stramosii mei erau activi sexual.

  43. #136

    Imi place ca multi va dati cu parerea despre cat de usor sau greu e sa scanezi o foaie si sa scrii un e-mail cu 2 copii mici. Va spun eu ca e greu de tot. Asta daca esti parinte din ala care nu-i pune la locul lor cu o palma. Mda. In tara dosarului cu sina nu ma mira situatia descrisa. Insa unele atitudini sunt delicioase. Preferatele mele sunt: 1) ce daca ai copil abia nascut? N-ai decat sa stai la coada. E o chestiune de bun simt ca nu pui un om vulnerabil sa astepte nu se stie cat in conditii abjecte (macar la copil sa se gandeasca daca de mama nu ii doare). 2) de ce stai dupa indemnizatie? Nu trebuia sa faci copil daca astepti dupa banii aia. Asta in tara in care singurul beneficiu pt cei care lucreaza este indemnizatia de crestere a copilului, si in tara in care cei care lucram dam statului mai mult de 50%. Cand vad asemenea ineptii nu ma mir ca merg lucrurile cum merg.

  44. #137

    @Ingrid,Mein schatz,warum te aprinzi așa de repede?Am stat și eu prin țări fără palmieri,dar hai să gândim un pic mai molcom.Ce treabă au bebelușii cu ce am scris eu?Unde am scris eu ceva de a îți purta odrasla pe unde ai treabă?Sau odraslele,dacă sunt mai multe?Eu am vrut să spun atăt:din banii românilor ,din banii părinților mei, cărora le trimit lunar bani să trăiască decent,din banii pe care eu îi trimit in România, pentru impozitele plătite în România s-au dus pe….apă sâmbetei (am vrut să scriu altceva, dar am renunțat) ZECI de milioane de euro .Bani care trebuiau să asigure un flux de informații între cele 345908 de mii de ghișee,unde pur și simplu te simți ca ultimul penall,în fața unuia plătit din banii TĂI!!Înțelegi? Aici e problema! Dacă eram o țară africană, era Ok.Dar când tu vi și implementezi sisteme de zeci de milioane de euro,care nu funcționează plesnește ficatul in mine.Cardurile de sănătate ?A picat sistemul… Păi tu ca angajat la stat ești incapabil să apeși două taste?Nu,esti incapabil,nu ai sistemul operațional,mai bagi un Solitare. Aici oriunde merg din două taste, află și în ce bar am băut ultima bere..Sau la tine în Germania transmit semnale cu fum?Presupun că știi cum funcționează lucrurile în ,,țările cu apă caldă”….

    • #138

      @Paul 🙂 warum, warum ist die Banane krumm…
      Treaba cu purtatul bebelușilor fusese off topic (greșeala mea, într-adevăr, trebuia să menționez asta, am făcut ca-n bancul cu iepurașul, ursul și tigaia), pentru că văzusem pe undeva jelania că vai, cu cine lași copilul dacă trebuie să te duci pe la ghișee etc.
      Nu e nicio noutate că-n România o mie și unul de lucruri nu funcționează. Eu drept să spun, nu pricep de ce lumea se (mai) așteaptă să funcționeze sau de ce se scandalizează când constată contrariul.
      E destul de simplu, aș zice eu:
      – cine poate emigra, ar fi bine să o facă
      – cine nu, să nu mai aibă absolut niciun fel de așteptări de la ”sistem”. Banii, milioanele de care spui și tu, se duc într-o sută de direcții, niciuna bună. Așa că, în context – nu, să nu ne mai așteptăm de la funcționari să-și facă datoria, am avut de-atâtea ori dovada că NU și-o fac. Nu presupunem că funcționarul va ști ce vrem noi (sau că-l va interesa), nu așteptăm luni de zile să ne cerem drepturile.

    • #139

      Ingrid, dacă tot ai emigrat pt că aici nu se poate schimba nimic (zici că ești ciobanul din Miorița, in puii mei), nu ne mai explica nouă, “idioții” ăștia care am rămas, cum sa interacționăm și ce pretenții să avem de la funcționarul român.

    • #140

      Tie chiar ti se pare ca nu suntem tara africana? Uita-te in jur….

    • #141

      @ Dan nu. inca dar veti fi in curand. mai asteapta si tu nitel, in 10 ani max cu inca 2 guvernari din astea doar negrii, elefantii si palmierii mai raman.

  45. #142

    Depus actele la jumătatea lui martie..în mai pe 15 au intrat banii. Pitești here

  46. #143

    Îşi dă cineva seama că ăştia de la UE vor să unească un întreg continent, să funcţioneze ca o ţară, şi noi avem încă faze de genul alocaţia copilului dintr-un judeţ e paralelă cu cea din alt judeţ? :))

  47. #144

    “Norocul meu ca e pe mail si ca am calculator”. “Nu va mai spun ca mi-a luat ceva timp sa scanez cele doua (DOUA) documente, noroc ca am imprimanta multifunctionala acasa”. Deci femeia asta din ce an vine? 2000? Sau cati ani are? 80? Parca imi si imaginez cum vine barba-su acasa, obosit dupa o zi de munca, si ea ii spune, cu titlu de glorie: “azi a trebuit sa scanez doua documente!”. FA IN PLM DOUA POZE CU TELEFONUL IN PLM CU IMPRIMANTA TA MULTIFUNCTIONALA.

    • #145

      Buei, in plt!! Daca nu avea nici imprimanta multi functionala, nici internet, nici calculator? Daca in locul ei era Saftica din afumatii de sub deal? Ah, da, Saftica nu are dreptul sa aiba copii si probleme cu statul pt ca au dreptul sa faca copii doar cei cu salar de peste 1000 coco si si aia doar dupa 40 de ani. Da mai sunteti multi din astia care ori traiti in bula voastra opaca?

    • #146

      @iisus Bibicule, ca Biblicule mi-e rusine sa-ti zic… 🙁

    • daca nu avea nici calculator, nici internet, nici telefon, avea si o singura mana si nu o chema alina ci saftica, cel mai probabil nu ar fi avut problema cu schimbatul orasului

    • #148

      Da buei, dar de ce sa ne oprim la posibilitatile limitate ale Safticai din afumatii de sub deal? Hai sa mergem si mai inapoi. Hai sa ne gandim ce solutii ar fi putut da aia in caz ca Saftica nu avea multi functionala, internet, calculator, telefon, si e si analfabeta. Si muta. Nu stiu, intelegi ideea?
      Tanti aia de la stat i-a oferit o solutie eleganta (email), iar daca victima nu avea acces la un email/pc/etc – acuma doar presupun – poate ar fi putut sa anunte ca nu are email, si sa-i ofere alta solutie? Adica, oare exista si posibilitatea asta? In loc sa spuna mersi ca i-a zis direct ca se poate pe email, cand in mod normal toate discutiile astea decurg fix invers (“trebuie sa veniti pana aici sa depuneti cererea” “dar nu pot sa trimit prin email?” “a, ba da”), victima noastra nuuuuu, NOROC CA AM CALCULATOR CU INTERNET SI EMAIL SI MULTIFUNCTIONALA SI SUNT O EROINA CA STIU SA SCANEZ DOUA ACTE.
      Deci mai las-o-n plm ca aici nu e vorba de Saftica de la tara, e vorba de o desteapta careia i s-au oferit solutii moderne pentru a rezolva problema si care face gura aiurea. Si stii, atunci cand incerci sa comentezi despre birocratie, dar pe drum te iei de cacaturi irelevante – ti se cam dilueaza mesajul principal.

    • #149

      Buei esti simpatic de naiv ori foarte slab de duh. Cica sa iti ofere functionarul solutii “elegante”. Asta in conditiile in care abia a gasit un nr de tel.

    • pai. Sa continuam cu avocatul satanei
      “abonatul nu poate fi contactat” – poate era omu in vacanta. Poate era in pula cu satelitu. Poate are telefonu stricat. Plm, abonatu nu poate fi contactat. Ah…ne plangem acum ca a primit un telefon al cuiva care putea sa o ajute mai repede? Tragic, tara de cacat.

      aparent emailu nu e o solutie moderna. Trebuia sa ii ofere sansa sa teleporteze actele? Care era mai modern de atat?

  48. #151

    Eu un singu lucru nu inteleg, poate imi explica cineva. Daca primesti bani in plus la o recalculare a pensiei, de ce tu esti vinovat si nu functionarul public care a gresit? Daca cineva imi da rest la magazin 8 lei in loc de 7, ii iau chiar daca am observat greseala. Nu-i problema mea ca vanzatoarea nu stie sa numere.

    • nu esti vinovat ci doar trebuie sa ii dai inapoi. E ca si cand ai lua un credit fara dobanda

    • #153

      Coane nu esti t”the sharpest knife in the drawer” nu-i asa?
      cine zicea de pensie recalculata in articol?ai anticipat cumva cu vreo 60 de ani?

  49. #154

    Daca plansul pe blog/facebook nu rezolva problema, propun sa se treaca la cea mai importanta forma de protest din romania….. o petitie online! Asa sigur se vor invata minte, fmm de functionari publici.

  50. #155

    Citind postarea si o parte din comentarii am inteles ca de fapt multi nu au inteles ideea postarii; caci unii ori sunt necunoscatori, ori neintelegatori, ori se fac ca nu inteleg; nemultumirea din ce am inteles eu era ca daca ai o problema functionarii statului nu prea te ajuta, ci din contra mai mult te incurca; poate nici doamna nu a explicat destul de clar cum stau lucrurile; cu toate astea
    1. PROCEDURA DE ACORDARE a indemnizatiei de crestere copil pana la 2 ani este la fel peste tot si presupune completarea unor acte pe care ori le iei de la primarie/administratia sociala comunitara, ori daca iti permite site-ul institutiei si daca ai acasa calculator si imprimanta le descarci de pe site; apoi te duci la angajator sa-ti completeze una dintre adeverintele de venit si sa ti se dea alte acte necesare; te duci la casa de pensii sa-ti dea stagiu de cotizare pe ultimii 2 ani caci nefiind baza de date comune cu anaf-ul unde se depune declaratia unica D112 trebuie sa ti se confirme veniturile pe care ti le-a completat angajatorul si unde speri sa ai noroc sa nu fie aglomerat; apoi te mai duci si la banca sa iei un extras de cont, asta daca iti vrei banii in cont; declaratie ca tata/mama (celalalt parinte) nu beneficiaza de indemnizatie/stimulent de insertie, caci agentia judeteana de plati nu vede din baza lor IMENSA de date daca celalalt nu beneficiaza de acestea; o anexa 1 cu date suplimentare (telefon, domiciliu mama, tata, email,cont si alte prostioare total neinteresante pt functionar); celalalt parinte se duce la angajatorul lui sa ceara o adeverinta ca a solicitat sau nu indemnizatia; alte copii si acte originale pe care le bagi intr-un dosar cu sina; te duci frumos cu ele la administratia sociala comunitara, le predai unui functionar care le verifica si iti spune daca e bine sau nu; daca e bine iti spune ca dupa 2-3 luni primesti banii si daca sunt probleme vei fi contactat, urmand dupa verificare sa fie transmise agentiei de plati
    2. problema din ce am inteles nu a fost ca nu a depus tot ce trebuia la dosar ci ca nu a avut cu cine sa comunice caci la telefn nu raspundea nimeni si daca nu ar fi avut ceva cunostinte nu afla care e problema
    3. nu vad legatura cu “de ce a mai facut copii daca nu are timp?” timpul nu e facut sa il pierzi cu institutiile statului ca asa e in Romania si trebuie sa ne obisnuim sau sa scanam acte care exista deja sau sa dam telefoane; cine face asta ca asa e in Romania si nu trebuie sa se planga…..succes in continuare
    4. ia luat prea mult timp sa scaneze niste hartii – cand ai doi copii din care unul are cateva luni si ba plange, ba ii e foame si inca unul care si ala cere atentie… cam greu cu scanatul si compusul de adrese, dar daca nu stii cum e…
    5. interesul l-a avut cand a depus toate actele la dosar pentru a primi banii si cand a dat telefoane, (dar daca ai plecat din tara nu ai cum sa stii ce se “intampla in tara” insa iti dai cu pararea)

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam