Update: Cei ce vor să lectureze ACTA, aici e tradusă în limba rromână.

O să încerc să sintetizez ideile discutate cu ministrul telecomunicațiilor, pentru că în live feed a fost puțin alandala, plus că m-am enervat la un moment dat și am refuzat să mai dau atenție la ceea ce se discuta.
În primul rând, de ce secretomania din jurul ACTA.

Răspunsul a fost că proiectul se discută din 2007-2008 și că a fost publicat pe situl nu știu cărui comitet european. Ulterior, după ce s-a definitivat varianta finală, a fost trimis și celor mai mari ONG-uri ce se preocupă de drepturile civile din rromânia, cu un Non Disclosure Agreement, cu invitația de a-și da cu părerea despre tratat. ONG-urile nu au avut nici o părere, iar după ce s-a pus în discuție, copii ale tratatului au fost trimise inclusiv ziarelor. Nimeni nu a avut vreo opinie, nimeni nu a luat vreo atitudine, nici ziarele, nici ONG-urile și în general, nimeni nu e interesat, nici în acest moment, de tratat, și aici vorbim inclusiv de marile corporații care ar putea să influențeze în vreun fel discuțiile.

Ca un intermezzo hazliu, am aflat că SUA au pornit ideea semnării unui asemenea tratat, atrăgându-i pe asiatici întâi în joc, președintele Obama declarând că acest tratat nu trebuie supus aprobării congresului. După ce au semnat toți, Obama a aflat că, conform constituției US, orice tratat internațional de gen trebuie aprobat de congres. Care i-a dat cu flit și reject, drept urmare orice fel de urmări ar avea ACTA, nu sunt valabile pe teritoriul american. Sîc.

De ce s-a semnat ACTA, deși alte 6 state au refuzat să semneze, luându-și un așa-zis timp de gândire? Pentru că noi nu suntem Germania și am fi avut mult mai mult de pierdut decât de câștigat. Ca întotdeauna, conform oficialilor de la ministerul telecomunicațiilor, noi trebuie să dăm dovadă de zel și abnegație și să fim primii atunci când ni se propun mizerii. De aceea a fost semnat. Semnătura a dat-o un atașat la ambasada rromâniei din Japonia, atașat care a semnat prin mandat primit de la Ministerul Economiei. Așa că declarația lui Boc cum că nu știa nimic e o minciună și un fâs.

De ce s-a semnat ACTA, deși practic semnăturile acelea nu au nici o valoare, dacă nu trece de parlamentul european? Din aceleași motive ca și cele de mai sus. Suntem niște păduchi care avem inserat în gene de secole dorința de a pupa în cur popoare mai mari.

Toate întrebările voastre punctuale au fost respinse mai mult sau mai puțin elegant de către cei din minister. În general, toate motivațiile erau simple. În legislația actuală a rromâniei nu sunt trecute acele prevederi, deci nu au cum să răspundă la ce s-ar întâmpla dacă… Orice modificare în legislație, care contravine actualei constituții, nu poate intra în vigoare până nu se schimbă constituția în acea direcție. Am abandonat a le pune, după primele 3-4 răspunsuri identice.

Din păcate, opinia funest semnalată este că e normal ca cei ce au bani, recte firmele care au împins ACTA la deal, să aibă câtig de cauză. Am observat chiar o resemnare în această direcție, cine are banul, câștigă, cine nu, merge în liga a 2 a. M-a deranjat profund remarca gen Veniți voi cu o idee despre cum ar putea să câștige bani o casă de producție, dacă nu vreți să fiți cenzurați. Aici la mine s-a rupt filmul pentru o perioadă și nu am mai vrut să particip la discuție.

Ca o concluzie, opinia oficială este că ne agităm degeaba. Oamenii cinstiți trebuie să stea liniștiți, că nu îi privește pe ei. Restul discuțiilor, cu încălcarea privacy-ului sunt sterile și neavenite. Conform legislației în vigoare, marea majoritate a prevederilor din ACTA există deja și pot fi puse în vigoare. Și acum ISP-ul îți poate filtra traficul în mod legal și să verifice exact fiecare bit pe care îl trimiți. Am luat atunci o întrebare simplă, pusă de cineva în comentarii.

Dacă eu inventez becul și trimit materialele prin mail asociatului meu, iar cel ce îmi supraveghează traficul îmi fură invenția, ce se întâmplă? Răspunsul a fost simplu, îl dai în judecată. Am rămas oarecum fără argumente, pentru că argumentele gen acum sunt anonim, nu are nimeni de ce să îmi verifice ce trimit, dar dacă cineva se ocupă în mod special de sharingul meu și vede exact ce fac, va fi motivat să mă fure au fost considerate rizibile. Și acum se poate întâmpla, dau în judecată pe hoț și aia e.

S-a adus mult prea des în discuție ideea că tu, utilizator simplu, trebuie să îți demonstrezi nevinovăția. Și aici se vede școala lui Băsescu/Monica Macovei, cei ce au impus primii pe piață termenul. Demonstrează-mi tu că ești nevinovat, nu trebuie să demonstrez eu, așa cum prevede legea. Nu ești de acord ca ISP-ul să îți caute în calculator și să îți închidă netul, pentru că tu te consideri nevinovat? Nici o problemă, dă-i în judecată și demonstrează-ți nevinovăția.

Cam acesta a fost tonul general al întâlnirii. A, ești împotriva ACTA, deci furi. Nu, nu fur. Da, poate tu, dar fură alții, știm noi. De aia vă opuneți, că vă place să furați. Bine, nu spus fix așa, dar asta se înțelegea. A, ești împotrivă ca ISP-ul să îți filtreze traficul și să te caute în calculator? Dar de ce ești împotrivă, ai ceva de ascuns?

Concluzia finală este că e puțin probabil ca parlamentul european să aprobe acest tratat, pentru că nimeni nu mai vrea să și-l asume, după furtuna creată. Și chiar dacă s-ar aproba, ca să fie transpus în fapte în rromânia, trebuie supus dezbaterii publice, după care dezbaterii parlamentului, după care dezbaterii poporului, pentru modificarea constituției. Deci durează câțiva ani.

În traducere, bă, noi oricum plecăm, spălați-vă pe cap.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. Mi-e greata. Punct.
    Poti sa stergi comentariul asta, nu spune nimic.

  2. Mda. Deja mi se face sila de toate tratatele astea ale lor care, din punctul meu de vedere, au doar rolul de a tine fraierii (adica cetatenii de rand) sub control complet. Si asta se vrea la nivel global, nu doar la noi in Romania.
    Oamenii tot se vor satura la un moment dat de toate prostiile pe care le fac acum astia de la putere si vor rabufni. Si atunci vom vedea ce va fi. Insa un lucru e sigur, dupa ce oamenii vor rabufni, nu va mai fi ca inainte.

  3. #3

    Acuma sincer, te asteptai la altceva de la intalnirea aia? Sa fim seriosi. Cat despre toata treaba cu ACTA, este cam 99% neconstitutional si impotriva unor drepturi ale omului.

  4. #4

    Nici nu ne asteptam la niste raspunsuri clare si elegante din partea ministrului. Eu personal de asta nici nu m-am sinchisit sa `arunc` cu vreo intrebare. Sa se duca de unde au venit cu propunerea si tratatul lor cu tot 🙂

  5. “Ciocu mic si joc de glezne”! Simpatici dragutii de ei. Sa nu ne facem griji. Mai, sa urmareasca tot ce zic si ce fac eu e ca si cum i-as chema in casa sa se uite la mine cum o dezbrac pe gagica-mea. A, si sa le mai dau si pop-corn si sa ii mai si intreb daca sunt destul de scenit. Fugi, ma. De aia nu am apartamentul direct in mijlocul trotuarului, cu culoar de trecere prin sufragerie, pentru ca nu am nimic de ascuns.

  6. #6

    Si pana la urma futuva-n gura se scrie legat sau dezlegat,maica?

    • #7

      futu-va-n … cred nu ? prescurtarea de la `va fut in` 🙂

  7. Fara ACTA, SOPA si PIPA. Multumesc.

  8. #9

    Ba uite eu consider ca sunt cinstit, dar tot am cate ceva de ascuns si nu vreau sa vada nimeni ce.
    De ani buni nici muzica nu mai dau jos de pe net dar de ce kilu meu tre sa fiu eu urmarit si nu ala ce urca pe net chestii not free?
    Manuel a punctat prea bine la faza cu sfrageria.

  9. #10

    Îmi vine să fut un pumn monitorului. Mizerii de oameni, bă, mizerii. Sunt cancerul societății și din păcate metastazează printre noi.

  10. #12

    “Dacă eu inventez becul și trimit materialele prin mail asociatului meu, iar cel ce îmi supraveghează traficul îmi fură invenția, ce se întâmplă? Răspunsul a fost simplu, îl dai în judecată. Am rămas oarecum fără argumente, pentru că argumentele gen acum sunt anonim, nu are nimeni de ce să îmi verifice ce trimit, dar dacă cineva se ocupă în mod special de sharingul meu și vede exact ce fac, va fi motivat să mă fure au fost considerate rizibile. Și acum se poate întâmpla, dau în judecată pe hoț și aia e.” aici si-au dat serios cu bocancul in gura, nu e necesar nimic in plus, si-au dat singuri fault, misto 🙂

  11. E doar prima incercare, sa vada reactii.
    Urmatoarea data se va numi PACTA sau LACTA, si nu va mai avea atatia contestatari.Iar a treia oara, ZACTA/OACTA va izbandi.
    Vedea-mi-ati traficu`…

  12. Din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai nasoale sentimente , sa vezi cum o mizerie capata forma in fata ta si sa nu poti sa faci nimic .

  13. #15

    imi cer scuze pentru faptul ca nu am rabdare sa citesc tot articolul..poate sa-mi explice si mie cineva intr-o propozitie ca mama naibii e ACTA asta si ce presupune..merci anticipat

    • ACTA presupune ca tu, ANCA, nu vei mai avea acces la internet. se face o selectie . mai sunt saituri mocales. si pe alea le folosesti. nu neaparat.
      te descurci tu

    • Nu exista o explicatie atat de scurta. Fa-ti timp, citeste articolul. Dupa aceea citeste si alte articole in tema. Dupa aceea te poti apuca de plans…

  14. #18

    @anca presupune JOS BASESCU! vezi ca te asteapta aia cu protestele in piata.

  15. #19

    Sunt inpotriva pentru ca acum 22 de ani niste “fraierici” au crapat tocmai ca sa ma pot eu impotrivi azi.

  16. #20

    “A, ești împotrivă ca ISP-ul să îți filtreze traficul și să te caute în calculator? Dar de ce ești împotrivă, ai ceva de ascuns?”
    Păi nu am, dar nici nu vreau ca cineva să îmi umble prin casă sau prin calculator că așa i se năzare. Așa te pomenești că, folosind același principiu aceiași argumentație, te oprește un polițist pe stradă și te dezbracă acolo, pe loc, la pielea goală să vadă ce ascunzi. Na, demonstrează tu că nu ai nimic de ascus când ăla nu vrea să audă și să vadă. Ce nu înțeleg, de fapt nu vor să înțeleagă autoritățile, este faptul că astfel de prevederi duc la abuzuri. Și nu există mecanisme de apărare prea eficiente pentru cel ce a fost supus unui abuz.

  17. Niste retarzi, ahtiati dupa banii primiti, fara sa plateasca impozit, de la cineva care doreste implementarea unor rezolutii fara sa fie discutate. Rezolutii care le inmultesc veniturile prin metode jenante, pe spinarea celor care nu vor mai avea niciun pic de intimitate in conversatii.

  18. Stai ca mi-a scapat mie ceva, de ce dezbatere cu ONG sub Non Disclosure? Si a doua chestie cu prezumtia de vinovatie e gretoasa. E umilire maxima, ceva de genul pot sta langa tine sa vad cum te imperechezi cu femeia ca am vazut documentar pe animal planet, sau stai voi ori va imperecheati altfel si aveti ceva de ascuns?

    • #23

      DanM » de ce dezbatere cu NDA? DE AIA BĂ, DE AIA!

    • Mda, presupun ca acest concept se poate extrapola putin, sa zicem ca esti acuzat de ceva, beneficiezi de prezumtia de nevinovatie, dar avocatul tau te poate apara doar in lipsa ta si doar sub NDA pe ideea – nenea nu trebuie sa stie nimeni, nici jurati nici judecatori pledoaria avocatului tau dar stie procurorul deci e suficient.

  19. Viață personală? Ce viață personală?

  20. O singura corectura am la articolul tau – Nu ONG-urile din Romania au primit acordul sub NDA, ci doar cele din SUA (nici cele din Bruxelles nu au avut acces) – unii au refuzat de principiu pt ca nu poate exista o discutie publica pe un document care nu este public.

    In rest, sa fim noi sanatosi si sa facem o campanie anti-ACTA, ca sa fim auziti. Asta am inteles eu. Ma apuc si eu sa scriu pe blog…

  21. Constitutia Romaniei:
    “Secretul corespondenţei ARTICOLUL 28
    Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.”

    “Dreptul internaţional şi dreptul intern ARTICOLUL 11
    (1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.
    (2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.
    (3) În cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei.”
    “Limitele revizuirii ARTICOLUL 152
    (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
    (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.
    (3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.”

    ACTA incalca art. 28.
    Conform art. 11, e nevoie de revizuire.
    Conform art. 152 al. 2, revizuirea nu poate duce la suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale, cum e dreptul la secretul corespondentei din art. 28. E un cerc vicios.

  22. Nu vreau sa fiu rautacios dar sunt convins ca majoritatea celor care au comentat aici nici macar nu au citit tratatul ACTA. Unul din principiile pe care se bazeaza ACTA este protectia vietii private, deci faza cu cititul corespondentei si cautatul prin calculator pica de la o posta. In alta ordine de idei, nici macar nu face referire pe undeva la ISP, ci doar la furnizorii de servicii online. In sens larg pot fi introdusi si astia, avand in vedere ca textul acordului e putin neclar. Singura atingere adusa legii este incalcarea prezumtiei de nevinovatie. Adica mai intai lovim si apoi cercetam daca respectivul este vinovat. Stiti ca ACTA prevede si depunerea unor anumite garantii pentru despagubirea celui acuzat, in cazul in care nu este vinovat? Alta prevedere cretina este aceea ca cel care doreste sa reclame pe cineva ca i-a furat produsul trebuie sa fie persoana juridica sau reprezentantul unei asociatii. Adica tu, un neica nimeni, nu ai dreptul sa pretinzi ca altcineva ti-a furat munca. Ca fapt divers: tratatul ACTA nu contine cuvantul “internet” si doar 1/3 din continutul sau face referire la mediul digital.

    • #29

      Danyzus » eu am citit acta, deci aia cu

      Unul din principiile pe care se bazeaza ACTA este protectia vietii private

      poti sa le-o spui alora de nu au citit tratatul. toata discutia de aseara s-a invartit in jurul incalcarii vietii private. dar ce stiu eu, la urma urmei.

  23. @Arhi: poate am exagerat eu cand am zis “se bazeaza pe”. Ma refer la faptul ca face referire, pe alocuri, la protectia vietii private.

  24. Au semnat ca primarii :))

  25. 1. ministrul telecomunicatiilor a aratat ca el nu discuta, el doar executa. romania doar primeste si executa, indeferent daca asta ii va afecta viata propriilor copii. asta nu a fost dialog.
    2. prezumtia de vinovatie nu e cumva impotriva drepturilor omului? eu asa o vad.
    3. daca ACTA sau rumatoarele CTA-uri vor trece, putem spune adio democratiei si putem sa ne mutam linistiti in varful muntelui sa crestem oi – vom fi mai in siguranta si mai liberi.
    4. Arhi, nu am cuvinte sa iti multumesc, esti tare. poate intr-o buna zi vei fi mai tare decat un ministru oarecare (… discutie pt alta zi)

    • @alta marie – va fi nevoie de o aprobare ca sa ne putem muta in varful muntelui, pe care nu o vom obtine … pentru ca e nevoie de “negrii pe plantatie”

    • petre, partea frumoasa a romaniei este ca inca mai putem fugi in paduri fara autorizatie. cine sa ne tina si cum? eu cel putin am unde 😀

  26. #36

    Acu’ intreb si eu: daca aplicarea ACTA presupune schimbarea constitutiei, nu pot fi fututi pulifricii astia de ministri/parlamentari atunci cand va trebui sa votam noua constitutie?

  27. #37

    Pe nostalgici ii incearca acum sentimentul de cat de liberi erau oamenii pe vremea securitatii. Doar apeland la conturile asociate din google, facebook si youtube se poate face un profil al utilizatorului respectiv de internet.

  28. mi-a placut aia cu “vai saraca firma producatoare, cum poate ea sa faca bani”? trecem peste ipocrizia cu “saracim firmele” (industria duduie, vezi www.scribd.com/doc/79846477/The-Sky-is-Rising), dam raspuns punctual: cu platforme de distributie legale si preturi decente. iTunes n-a dat faliment, nici Steam. Mi-as place sa am abonament de x euro la serviciul y si sa vad, cand vreau, filme si seriale dupa gust.

  29. #39

    Politica pasilor mici, ca populatia sa se obisnuiasca cu ideea. Oricum astia de vin in urma noastra sunt vai si amar.

    “Și chiar dacă s-ar aproba, ca să fie transpus în fapte în rromânia, trebuie supus dezbaterii publice, după care dezbaterii parlamentului, după care dezbaterii poporului, pentru modificarea constituției. Deci durează câțiva ani.”

  30. #40

    Cred ca modul de abordare e gresit: in primul rand ACTA se refera la contrafacere, indiferent ca vorbim de produse digitale sau nu.

    Contrafacere nu e tot una cu imitatie, ci doar daca pui in comert produsul, sustinand ca e originalul; poate sa nu fie contrafacere chiar daca pui in comert imitatia, daca spui ca e o imitatie, dar atunci incalci patentul.

    Produsele digitale “originale” nu sunt de fapt originale, sunt niste imitatii. Bauturile, parfumurile sau textilele originale toate au aceeasi compozitie si tehnica de prelucrare.

    Materialele digitale au cu totul alta compozitie, insa impresia pe care o lasa omului in mod direct in cazul muzicii, filmelor, pozelor, sau in mod indirect, prin comenzile data in cazul softwareului sunt total nesesizabile pe suportul digital.

  31. #41

    Si cum sa-i dai in judecata pe aia cu becul? cum ai putea sa demonstrezi ca x ti-a furat inventia? :)) Cati prosti Doamne, ce tara!!!!

  32. Industria pornografica, a Americii si nu numai, castiga mult mai mult ilegal decat legal (puneti in calcul, tot: xxx, legal, hentai, necrofilie,snuff-uri etc).
    Asa ca ei se vor impotrivi sigur chestiilor gen ACTA. SOPA, ACTA, PIPA nu vor trece asa cum sunt ele acum, cel mai probabil, insa reprezinta un fel de comunism al internetului.
    Moreover case de discuri, cel putin in America, isi face orice papagal de dj care a avut si el un hit in orasul lui, si dupaia devine si producator. AIA e fratii mei.

  33. #44

    Romania? Cine e Romania asta si cu ce se ocupa?

  34. #45

    Da. Ideal ar fi ca hardul să fie ascuns într-o nişă din podea care se poate deschide numai prin conmandă vocală. Aşa am eu.

  35. Iti garantez ca atunci cand iti va bate politia la usa iti va lua toate dispozitivele electronice din casa, de la laptop la radio de buzunar.

    Cunosc cazuri, fratimeu a stat in camera cu unul din faimosii hackeri de la Valcea. Au intrat in camera de camin, au luat tot si au plecat. Fara discutii.

  36. #47

    De ce nu pica o cometa cu un diametru de 5 km in SUA? Mi-e scarba de obsesia asta pentru putere si bani a SUA si a evreilor. Mai duceti-va-n pula mea, ba!

  37. #48

    ma eu unu inca mai sper ca nu o sa intre in vigoare legea asta a lor. daca se aplica ar trebui sa ne mai luam cate un pc sa il umplem bine de muzica jocuri, filme si altecele si am rezolvat problema. STOP ACTA. numa bine

  38. #49

    Iluminati, masonii, capetele din umbra si-au dat seama cam tarziu ca internet liber=dictatura mondiala imposibila. Poate acum 10-15 ani o astfel de initiativa avea sanse sa devina lege. Dar acum intenetul a ajuns intr-un punct din care nu mai poate da inapoi. ACTA nu are nicio sansa.
    In alta ordine de idei, retele wireless si mediile de stocare ne sunt alaturi.
    Inca ceva, ce operator de internet poate procesa un volum atat de mare de date ca web browsingul tuturor clientilor sai?
    ACTA E O UTOPIE.

  39. #50

    Nici o surpriza, democratia primeste de un timp incoace lovituri dupa lovituri sub centura din partea cercurilor de interese financiare. Viitoarele dictaturi vor avea exclusiv justificare financiara, nu ideologica sau religioasa.
    Ia ganditi-va de pe acum, in turma cui ati prefera sa pasteti cumintei, a firmei Apple sau a lui Sony? Eu as alege Sony, de ziua Recunostintei Vesnice s-ar putea sa primim ceva muzica pe gratis in castile implantate in urechi.

  40. #51

    Vreau sa spun ca toti cei care contribuie la ACTA,SOPA si PIPPA sunt niste gay prosti retarzi handicapati cu picioare de lemn si un ochi din sticla.

  41. Felicitări, prtneu aceasta inițiativă !Verba volant, scripta manet ! vorba latinului(La volan cu vorba, la scripcă cu mâna ! )