Mai țineți minte articolele pe care le scriam, mai demult, despre religie, când încă credeam că românii, ca tot unitar, nu pot fi proști și încercam să le deschid mintea și spre alte teorii, în afară de cea a sfintei magii? La fiecare din ele, absolut la fiecare, apărea câte un băiat cu creier amorf și neted, care explica senin că, cu siguranță, de fapt cred și eu în dumnezeu, în special cel ortodox, cel adevărat și doar îl reprim în suflet dar sigur, la un moment dat, voi realiza greșeala făcută.

Așa, dar fix așa este când scriu orice, absolut orice despre țara unde am plecat. Automat apare și omul care îmi explică doct că, cu siguranță, de fapt îmi e dor și regret că am plecat, dar țin suferința aia în mine și nu vreau să o dau pe față. Și același om se ultragiază masiv când îi spun că eu SUNT SĂTUL de românia și români. Și că dimpotrivă, am coșmaruri că ajung să mă întorc înapoi în zeama aia de sud est de europă.

Desigur, ultragiindu-se, se situează automat în categoria respectivă. Pentru că românia pe care o detest eu e formată din oamenii ei de căcat. Din majoritarii ei votanți pesediști, din asistații social, din gunoaiele care poluează internetul, din politicienii emanați din rândul lor, din toate mizeriile respirânde care formează ceea ce numiți voi, cu mândrie, românia. Da, desigur, există o minoritate de oameni minunați, care mor, generație de generație, sperând că ceva se a schimba în cloaca în care au ales să rămână. Dar ei nu sunt decât atât, o minoritate.

O altă chestie interesantă este că, indiferent de ce aș scrie despre țara unde trăiesc, automat sunt înjurat de patrioții români, pentru că mă laud și arunc cu căcat în țara de unde am plecat și de unde am mâncat până acum. Uitând că eu scriu despre asta de foarte mulți ani și că întotdeauna am un ton agresiv la tot ce se întâmplă acolo. Și era ok pentru ei, pentru că na, nu exista termenul de comparație. Dar acum, pfai, cum poți să zici că ăia sunt mai buni și mai civilizați decât noi??

Știu că, în mintea voastră, chiar credeți ce spuneți. Pentru că, fiind de un anumit nivel, aveți doar un anumit nivel de prieteni și cunoștințe. Oamenii pe care îi știți voi sunt căpșunari, șoferi, muncitori necalificați, cei ce asigură talpa țării unde au emigrat, oameni care sunt acolo doar ca să strângă bani și să se întoarcă acasă, unde să își construiască viloaca cu 5 etaje mult visată, cu grajd la parter, cu care să se laude la tot satul.

Doar că eu și oamenii cu care sunt și cu care umblu suntem de altă factură. Noi nu am plecat din țară pentru că muream de foame, ci pentru că aveam prea mulți neuroni care mureau degeaba în locul acela și pentru că ne-am săturat să nu avem ce viitor să oferim copiilor noștri, decât cel al umilinței în școli, spitale și administrații. Noi am plecat pentru că muream psihic, nu de foame, pentru că doream să putem trăi demni și respectați între alți oameni ca noi.

De asta, în principiu, nu ne înțelegeți. Pentru că suntem pe paliere diferite ale vieții și ne dorim lucruri complet diferite de la viață. E foarte posibil ca voi să fiți și să rămâneți mai fericiți decât noi. Pentru că fiecare om are alte idei și alte obiective. Și biserica vă laudă obiectivele, spunând Fericiți cei săraci (insert autocomplete)

Între timp, sper că am lămurit cât de mult mi-e dor de voi, cei ce populează acest miraculos loc cu tuneluri, care a format lumea și a educat-o după chipul și asemănarea sa.

După care a venit apocalipsa.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

86 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ubi bene, ibi patria. A spus-o un roman (nu, nu lipseşte circumflexul!) acum vreo 2000 de ani. Şi era unul deştept, pe nume Cicero (chiar dacă nu era chiar original, se pare). Pe vremea aceea nu existau nici marţieni verzi, nici români aşijderea.

    • #2

      Ai gandit ca un “poiet”. Ejti mai tare ca Cioran.

  2. A, deci recunosti ca sunt tunele, da? Ahaaa…..

  3. #4

    Apocalipsa nu vine in Romania, scrie sus in stanga!

    • #5

      Păi, acuma nu mai vine în Germania… 😀

    • #6

      @Mandea, faci diferenta intre “din tara” si “in tara”, da? 🙂

    • #7

      Și el de unde scrie? Din balcon din Pantelimon?

  4. #8

    Doar o mică corecție de la unul care a emigrat mai demult și i-am cunoscut pe “căpșunari, șoferi, muncitori necalificați, cei ce asigură talpa țării unde au emigrat” : S-au deșteptat, si-au adus copii aici la școală, frații si surorile, părinții le-au cam murit și acum vînd ce au in România, bine, încearcă, sau efectiv abandonează, isi cumpara case aici, incep sa-si faca concediile nu în România…

  5. #9

    Desi nu pot sa zic ca iti impartasesc viziunea, iti respec punctul de vedere.
    Totusi nu pot sa nu ma intreb un lucru: daca Romania tot este o “zeama”, daca poporul roman este format in marea lui majoritate din oameni inferiori tie ca si gandire/intelect si daca tot ai ajuns intr-o tara care iti place, de ce te mai gandesti la Romania si la oamenii sai? De ce iti mai pasa ce se intampla acolo, cine conduce, cine face smecherii sau cine mai este prost?
    Sunt convins ca poti gasi destule lucruri de scris despre Munchen si minunatul popor german sau despre orice altceva legat de vestul Europei, nu trebuie sa iti mai bati capul cu mizerabilii de acasa.
    Ba mai mult, poti schimba si limba acestui blog in germana, ca sa demonstrezi ca vrei sa te rupi definitiv de “zeama” de Romania si de poporul ei, in mare majoritate, de joasa speta. Deh, nu putem fi toti doctori sau academicieni, baza o formeaza capsunarii, badantele si muncitorii in constructii.
    Asa ca nu mai bine ii lasi pe ei in prostia lor si tu iti vezi de chestii mai elevate, mai interesante?

    • #10

      Enumera 2-3 lucruri pozitive care se intampla in romania in aceste zile/ani. Spre ce se indreapta locul asta ? Ce s-a intamplat cu oamenii care locuiesc locurile astea de 60-70 ani incoace? Simti/vezi pe strada/metrou ca ar fi evoluat cumva? Cum vezi batranii/pensionarii ca sunt? In afara de tinerii (max studenti care oricum in proportie de 90% – restul care sunt conectati prin parinti/rude la mizeria din politica) cine iti inspira speranta si incredere pe strada/adminstratie/ministere/multinationale, etc, etc, etc? Cum este in jurul blocului/casei tau/tale? Curat? Fara mizerii aruncate? Ce diferenta este intre o astfel de ,,tara” si oricare alta dincolo de Nadlac? Chiar si Ungaria este mult prea departe de haznauza asta care inca se cheama romania si care nu are nici un drept sa se numeasca ,,tzara”pentru ca asta inseamna mult prea mult pentru locuitorii sai fata de ceea ce ofera acum pentru locuitorii sai onesti…

    • #11

      @volvo: observatiile sunt bune dar n-au legatura cu ce zice “george”, care are un punct valid: daca ai plecat si nu mai ai nici un gand de a te intoarce…ce te mai intereseaza ce se intampla?! se schimba un pic treaba daca ai cea mai mica speranta de a reveni, chiar si la batranete.

      e ca si cum ai divorta de nevasta ca te-a inselat si apoi ai verifica tot timpul cu cine se fute

    • #12

      @Attila, poate ca ai rude/prieteni pe care nu ii poti lua cu tine. Un exemplu bun: parintii mei au grija de bunica mea, care nu poate fi deplasata pana in Germania si nici nu sunt genul de oameni care sa o indese intr-un azil si sa plece. Asta e , stiu ca e alegerea lor, dar pentru ei, cei ramasi acolo sa se lupte cu sistemul, inca iti pasa. Si nu, nici unul n-a votat PSD, in caz ca rasare intrebarea asta.. Nu e chiar asa, pleci si ti se rupe.

    • #13

      Iulia, eu zic ca nu ai prea multe variante cand pleci: pleci ( din ce cauze nici nu conteaza) si astepti/speri sa se schimbe lucrurile cu dorinta de a te intoarce sau pur si simplu doar pleci.

      cand ai plecat, razi totul: mai sunt ceva rude carora pote lemai trimiti ceva bani/medicamente pana se curata si te stresezi strict de problema aia punctuala iar de prieteni…plm…o bere bauta odata la 6 luni, in concediu si un telefon de “fie ca…sa va ceva” nu stiu cat de multa proetenie inseamna.

      cred ca toata lumea a avut acel “cel mai bun prieten” in clasa intai…de care nu mai stie nimic de 30 ani.

    • #14

      @george: De ce mai vb bo$$ de R? Ca sa se descarce psihic.

    • #15

      Bă, da ce curioși mai sunteți voi ăștia de vă puneți astfel de întrebări! Dacă ai plecat undeva nu înseamnă neapărat că ți-ai șters România din minte/inimă și gata! Că nu ești pe pilot automat! Este țara ta, îți pasă, ești român și o sută de ani dacă ai trăi și te oftici când vezi cât de simple ar putea fi lucrurile dacă ar exista nițel mai mult interes și mai puțină corupție, dacă oamenii ar fi doar un pic mai integri și mai uniți.
      Toată lumea are senzația că dacă ai ales să pleci pentru un trai mai decent, gata…nu mai dreptul la o opinie! Din contră! În momentul în care ai plecat…ai un grad de comparație, vezi care sunt punctele slabe, te gândești cum ai putea ajuta, ce ai putea schimba, cum îi poți ajuta pe cei rămași, etc..
      Eu cred că atunci când ai plecat este momentul când începi să vezi cât de stricată este societatea noastră, din păcate, și momentul în care începe să îți pese cel mai mult.

    • Stii, este o vorba care spune asa: decat sa razi de prosti, mai bine le vinzi ceva! Foarte bine face Arhi, ce pwla lu’ Zorro!

  6. #17

    Felicitări pentru decizia voastră . Anul ăsta e decisiv și pentru noi referitor la emigrare .

  7. #18

    Te-ai trezit cu fata la cearșaf?

  8. #19

    Doar … Bravo

  9. #20

    Ca fost emigrant, actual navetist intracomunitar, nu pot sa spun decat: I feel you braw!
    In roman, undeva adanc, doarme patriotismul de la gerula incoa’. Patriotismu asta iese la suprafata, din mai multe cauze, dar de cele mai multe ori din invidie, neputinta si prostie. Functioneaza pe principiul capra vecinului. Cand il vezi pe unu ca a reusit sa faca ceea ce ai vrut o viata, pac la dovleac, ca sigur ai uitat de unde ai plecat. Eu ca un bou, dupa cam 6 ani de pribegie am crezut, in naivitatea mea, ca romania s-a schimbat. Asa parea in scurtele concedii anuale. S-a schimbat o pula. Sa nu fi pacalit de mirajul asta.

    • #21

      tii minte ca iti spuneam că nu?

    • #22

      Tin minte. Overall nu imi pare foarte rau ca m-am intors. A contat foarte mult ca suntem langa familia apropiata, plus ca, deocamdata iti poti face bula ta de civilizatie din care sa nu iesi prea des.

    • #23

      Cam aşa am făcut şi eu.
      Sincer nu regret decât aspectul că mai puteam să trag un pic pe afară ca acum să nu mă doară nici la “başcheţi”.. Dar am crezut şi sperat în mai bine. Imaginea pe care o primeam era oarecum deformată de “pribegie” aşa cum zice Exvpa. Şi tot cum zice ‘mnealui:

      A contat foarte mult ca suntem lângă familia apropiată, plus că, [incăm n.p.] deocamdată îţi poţi face bula ta de civilizaţie din care să nu ieşi prea des.

      Mare Maestre al blogului… O singură observaţie mică asupra articolului. Zici matale acolo:

      […] eu SUNT SĂTUL de românia și români.

      Păi noi, ăştia de mai citim şi scriem pe aici, tot români szuntem, indiferent unde vieţuim, nu? 🙂

    • #24

      ce te-ai dat de gol ca esti ungur, cu “szuntem” ala.
      muahahahahaha!

    • #25

      @Eddy

      “Nusz” ungur… Nemtudom magyar!
      Ghinion de neşansă.
      Doar fără cafeaua de dimineaţă, puţin în sevraj, cu tastele cam amestecate, deh, ca lunea.

      Citez din clasicii în viaţă:

      muahahahahaha!

      , am încheiat citatul 🙂

  10. #26

    Am plecat in 2001.. Hotararea o luasem cu 4 ani inainte, cand am fost prima data in occident. 6 luni de vacanta, de absenta din cocina de “acasa”.. 6 Luni care mi-au schimbat viziunea despre viata normala… 6 luni, care din fericire m-au salvat.
    Au urmat 17 ani de lipsuri. Lipsa de batjocura in institutii publice. Lipsa de batjocura din partea functionarilor institutiilor publice. Lipsa de kitsch. Lipsa de putoare in metrou. Lipsa apelativelor “mosule, fratie, nepoate, coae”, sau a neologismului “boss”.. Lipsa de “samoara mama, traitiar familia ta, traiasca maicuta ta, date-n singe, haidi baaa, samd.” Lipsa mortilor invocati zilnic in trafic…Lipsa bucuriei de a oferi la doctor, de la mici pachete de cafea pentru o plomba, pina la mii de parai pentru o operatie urgenta..Lipsa de nevoi neimplinite.. materiale, spirituale,intelectuale. Lipsa de idioti evidenti, care se cred straluminati si ultra-superiori, ale caror realizari supreme au fost aparitii de 3 minute in constientul colectiv.. Si care culmea, chiar au succes in alea 3 minute.. Si multe alte lipsuri. Ma scap din cand in cand de ele, mai ales in concedii in Romania, dar raman linistit..stiu ca va fi de scurta durata..
    Romanio, nu te iubesc fa, futute-n gura… Stiu ca nici tu nu ma iubesti, ca daca ma iubeai stiai sa ma pastrezi..

    • #27

      Ai fost super ok. Dar la penultima fraza a iesit romanul din tine 🙂

    • #28

      Excelent !!! 🙂 Pacat ca nu pot sa pun like!

    • #29

      @marcian, n-am ce face, am fost totusi inoculat cu românisme pina pe la 18-20 de ani, cand am dezvoltat rezistenta.. Incet incet se estompeaza, si uit de ele, dar la nervi, intotdeauna un “baga-mi-as pula” va fi mai eliberator decat un “what the fuck”..
      In plus, la penultima fraza am vorbit pe intelesul Românicăi..

  11. #30

    Atat pesimism intr-o zi de luni pe blogul lui Cetin rar mi-a fost dat sa vaz…credeam ca esti mai zen dincolo…dar na.
    Ma duc la Zoso sa ma distrez(cough, cough).

    • Eu văd o realitate acolo unde tu vezi pesimism.

    • Care plm de realitate? Dacă tu susții ca în România cei mai mulți sunt prosti este posibil oare sa te și gândești ca ești unul dintre ei?

    • Realitatea e aia pe care o ignori tu în timp ce încerci să insulţi oameni pe care nu-i cunoşti. Nici măcar nu realizezi că intri în categoria aia de români descrisă în articol.

    • Draga ratza, nu te-am jignit ci ți-am adresat o întrebare. Este posibil sa nu realizez, ai dreptate, însă eu, spre deosebire de tine, imi pun întrebarea aia. Știi cum se zice: când ești mort, nu știi ca ești mort, este rău doar pt cei din jur. La fel e și când ești prost!

    • Şi e rău pentru cei din jurul tău? 🙂

    • Încă nu s-au plâns dar sa știi ca în cazul tău îmi e cam rău mie!

  12. #37

    Ți-a sucit iulia mințile:)) Înțeleg că nu ești animat de patriotism din ăla păstos&adscriptus glebae, dar e de căcat să o dai în elitisme de clasă. Nu, Cetin, emigratul tău nu e mai nobil decât cel al căpșunarilor și muritorilor de foame care trudesc prin Occident. E ok să fii mai sensibil și să nu suporți rahaturile zilnice din România, dar asta nu te plasează automat printre fruntașii clarvăzători ai nației. Sper că nu ești printre cei care cred că inteligența și cultura țin loc de noblețe și tărie de caracter. Era o fază mișto în “Jurnalul Fericirii”, cu țăranii care cedau moral mult mai greu sau deloc, spre deosebire de ăia culții din elitele brătianointerbelice. Adică și talpa țării e oameni. Personal mă lasă rece laudațiile germanofile de până acum,bănuiam cu toții că pe-acolo birocrația merge strună și că la supermarket găsești haleală de calitate, cam asta povestesc și muncitorii necalificați când se întorc în sat să mai toarne un etaj la vilă. În rest, iubire maximă de la mine pentru tine:)
    #toughlove

  13. #42

    Nu știu câți se ultragiaza că scrii despre România dar cu siguranță sunt care s-au plictisit de un și jumătate să scrii minim o dată pe săptămână despre asta. Eu trec mai departe și citesc ce mă interesează dar unii nu.
    A devenit o obsesie personală fără a exagera.

  14. #43

    am 25 de ani de cind am plecat si nu am avut nicio secunda gind de reintoarcere.

  15. #44

    Nu exista numitor comun pt cei plecati sau cei ramasi, fiecare are motivatii si asteptari diferite. Cel mai naspa e ca romanul mereu cauta validare sau comparatie. Parca nu tie bine daca nu te lauda altul sau nu te compari cu altul.

  16. #45

    Sunt curios cati din cei care comenteza de-anpulea pe aci, au fost plecati din romania macar o luna doua si au trait prin alte meleaguri. Eu am plecat de prin 2007 la o luna dupa intrearea in UE. Daca aici (Brno-Cehia) totul e intr-o continua dezvoltare, sunt surprins la fiecare drum in romania, in fiecare an, totul e aproape la fel. Aceasi “baeti de baeti” , aceiasi mentalitate, schimbarile vizibile sunt minore. Si constat cu tristete ca “normalul” care credeam ca il traiesc in romania era doar un sentiment trist. Si aveam un salariu bun, o casa si mancare pe masa. O viata normala e cu totul altceva decat ofera romania actuala. Si as mai continua dar nu are rost. Cetin a puncat foarte bine, un articol din care foarte putini au inteles mesajul.

    • #46

      Cum stai cu ceha? Cu româna deja ne-am lămurit.

    • #47

      Ce sa zici si tu ca sa mai bagi un comentariu in plus.

  17. #48

    Pentru cei care nu au relatii prea bune cu familia extinsă, pentru cei care nu au un cerc de prieteni cu care socializeaza des, pentru cei care nu au o calificare ce tine strict de țară(profesor, popă, actor, intelectuali in general)pentru toti acestia emigrarea e posibilă si poate fi un pas inainte.

    • #49

      Depinde de la om la om. Am prieteni care au avut calatorit de numarate ori prin america, trimisi de companie, cu oferta si de job acolo, bine platit, dar au ales sa se intoarca in romania pentru ca acolo nu se putea face gratarul si bea bere la pet in fata blocului .

    • #50

      Niște troglodiți

    • #51

      Pentru ca evident, oamenii care primesc oferte de job in SUA sunt aceiasi oameni care beau bere la pet, sigur.

    • #52

      Eu beau bere Ciucas inclusiv la pet pentru ca aia imi place. Cunosc un director care isi asteapta la autocar baxul cu seminte, alea cu un papagal desenat pe ele. Cred ca sunt bulgaresti. Pentru Ciucas, fac 80 km dus intors pina la cel mai apropiat magazin romanesc. Nu vad de ce nu ar primi oameni oferta de lucru in US daca beau bere la pet.

  18. #53

    Mamă ce de purici a făcut Dan Puric…

    Altfel eu nu o înțeleg pe asta cu patriotismul. Și fac un apel sincer la cineva care are acest sentiment să îmi explice și mie. Deci, cum e? Pământul de acolo e mai roditor, mai frumos, doar pentru că e românesc, ce îl face mai bun? Sau e cu oameni? Dacă scrie în actul de identitate că ești român asta te face automat mai deștept? Un profesor român e, per se, mai deștept decât un profesor german? Hai, poate învăț ceva nou azi.

    • #54

      Hai că îți zic eu într-o coajă de nucă cum e cu patriotismul la români: decebalștefancelmaremihaiviteazulcotropitoribarbariturcalețirăifanarioțișimairăihaisteauaeminescunadiacomănecicoandăbubulilatinasetragedinromânătrecețibatalioaneromânecarpațiibapeamătiihaidinamomiaumiau

    • #55

      Te rog sa raspunzi sincer la urmatoarele intrebari: Esti nemultumit de calitatea morala si profesionala a politicienilor si a functionarilor publici?(daca da, de ce nu te inscrii in politica ca sa incerci sa schimbi lucrurile?) Consideri ca e de datoria altcuiva sa se bage in mocirla politicii ca sa incerce sa schimbe paradigma actuala? Consideri ca defrisarile masive de paduri de catre firme nemtesti si austriece, cu girul autoritatilor, sunt un lucru bun? ( oare austriecii sunt patrioti ca nu isi taie padurile lor si merg cu drujba in gradina altora) Consideri ca vanzarea izvoarelor cu apa minerala catre firme straine este un lucru benefic pentru romani?(stiind ca vanzarile de apa imbuteliata cresc de la o luna la alta) Consideri ca recentele cresteri de salarii din sanatate si invatamant sunt un lucru benefic pentru romani? Crezi ca brexitul a fost opera patriotiilor englezi? Crezi ca ungurii care isi fac gard la frontiere sunt patrioti sau prosti? Crezi ca americanii au vreo urma de patriotism in ei? Consideri ca un om, odata ajuns la un nivel intelectual mai inalt trebuie sa traiasca in lux si huzur, peste nivelul de trai al celorlalti, fara sa incerce sa ii ridice si pe altii la nivelul lui? Crezi ca scopul tau pe pamant este de trai o viata fara griji, si pentru asta trebuie sa emigrezi in acel loc in care gasesti conditiile necesare pentru asta? Iti place sa fii sef? Asa-i ca esti si anti-ortodocsi?(intrebare capcana)
      Raspunde sincer la intrebarile acestea si o sa intelegi care e treaba cu patriotismul! Istoric si biblic vorbind, tara si poporul au luat nastere de la 2 oameni care au facut o familie, care s-a inmultit si constituit intr-un trib, triburi care s-au unit si au devenit orase si alte asezari, orase care s-au unit si au devenit tari, samd. Nu crezi ca exista un fundament pentru patriotism si ca toti suntem la origini din aceeasi familie? Salutari varu!

    • #56

      @vasile: TLDR. Comentarii de-astea lungi tipic romanesti, care fac teoria chibritului imi confirma ideea “bine c-am plecat”.

  19. #57

    Poti scoate romanul din romania, dar nu poti scoate romania din roman. Cu diacritice cu tot.

  20. “- Apoi atuncea, urmă capitanul Isac, daca nu au toate acestea, nici nu-mi pasă! Să ramâie cu trenul lor și noi cu țara Moldovei.”

    Îndărătnicia conaționalilor nu e de azi, de ieri. Ori de câte ori vreți să vedeți că așa reacționăm de secole, întoarceți-vă la scrierile clasicilor.

    Mai sus e un citat din “Negustor Lipscan”, unde personajul principal zice că nemții sunt aranjați, harnici, respectă legea și, spre uluiala și vizibila negare a audienței negustorului, le dau și pe fete la școală.

    De ce să ne complicăm noi, dacii și răzeșii, cu asemenea lucruri?

  21. #59

    eu am ajuns la concluzia că singura țară în care aș vrea să trăiesc, în afară de dulcea Moldovă, este ARABIA SAUDITĂ

    fără golani, fără curve, cu oameni religioși, cu pedeapsa cu moartea, ce mai PARADISUL PE PĂMÂNT

    pe când un articol cu emigrare în arabia saudită?

    • #60

      Si in Malaezia sau Indonezia ai pedeapsa cu moartea (ca-s tot musulmani seriosi)

      Problema e ca in tarile GCC nu [prea] primesti cetatenie. Dar poti locui atat timp cat ai contract sau faci business (aka “freelancer visa”)

  22. #61

    Mă bucur când mai vad cate unul că pleaca. Că se duc pe șantiere, la căpșuni sau la alte joburi nu contează. Contează să ramana in tara aia care cred că mai pot schimba ceva și care vor să facă asta. De restul cred că ne putem lipsi și este mai bine sa sa se facă această filtrare.

    • #62

      Dacă tu crezi că 50 de ani de consolidare a puterii de către un grup restrâns de oameni pot fi daţi jos de-acolo doar “crezând că se poate schimba ceva” eşti naiv.

      Cei care cred că se mai poate schimba ceva, pleacă. Cei care rămân, sunt cei ce votează PSD şi cei care nu sunt încă afectaţi direct de PSD, trăind izolaţi în bulele lor financiare, dar vor pleca şi aceia de îndată ce vor începe să fie afectaţi, gen spitale, şcoli pentru copii, etc. Cât eşti tânăr şi liber ţi se rupe, când tre să plăteşti CAS degeaba + mii de euro pe spitale private, începi să te saturi.

      Nu ai cum să schimbi nimic, am avut unul dintre cele mai bune servicii de informaţii, control al populaţiei şi de asigurare a puterii în timpul comunismului, care doar s-a rebrănduit şi funcţionează la fel şi azi.

      Oamenii ăia controlează tot şi azi, e o naivitate imensă să crezi că se poate mişca ceva fără acceptul lor. Politicienii sunt doar toleraţi, cât timp nu intersectează interesele sau afacerile celor care chiar au puterea. Dacă vor veni unii care să vrea să schimbe ceva, vor dispărea aşa cum au apărut.

      Unii pur şi simplu nu mai vor să fie carne de tun într-un conflict care nu e al lor, şi din care n-au nimic de câştigat, doar de pierdut, oricare din părţi ar câştiga.

      România nu va progresa decât atunci când ajunge la colaps total şi nu mai e nimic de furat.

  23. #63

    e clar ca iti e dor. e faza de negare. ca vai ce bine e acolo si ce rau e aici. ai inceput sa folosesti “voi” ca si cum nu esti de aici. si esti plecat de cateva zile practic. e o forma de autoconvingere ca ai facut alegerea corecta. dar de fapt patria muma iti e in suflet pana la cotor. n-ai scapare!
    aaa, am uitat sa iti spun ca e aiurea sa spui ca aia sunt mai civilizati ca noi. mai era ceva?

  24. #64

    Boss, sper ca esti troll de prima clasa. Altfel esti primitiv.
    Sa ma laud pe mine: faceam 5000 euroi net la Bucuresti. Sunt acum in UK unde fac 12k, deci nu-s fomist nici in UK si nici nu eram acasa.
    Boss, esti ca tziganul urcat in carutza care si-l injura pe tac-su. Sunt unele lucruri mai bune, altele mai rele, dar trebuie sa fii, serios, orb, ca sa vezi doar kkt in Romania si doar miere unde esti.
    Hai ca iti enumar eu, ca am destui prieteni pe acolo:
    1) indiferent ca esti sofer de autobus sau ITstul secolului, o sa faci 2300-3000 euroi pana mori. Spor la cumparat un apartament de 450k din banii astia
    2) te caci pe tine de frig in case din septembrie
    3) scolile sunt un cacat. Arata frumos dar nu invata nimic
    4) ai fiice tinere sau sotie atractiva? Le place sa umble imbracate bine? Pai uite, celor 1.5 milioane votanti ale doamnei Merkel le place de asemenea si vor sa atinga
    5) medicina de stat e super si e moka. Prescriu paracetamol pana aproape crapi si apoi dupa aia poate se uita la tine.

    • #65

      Am avut tendinta sa iti sterg comentariul pentru ca mananci cacat, dar mi-am luat timp totusi sa iti explic de ce mananci cacat.
      1. Stiu oameni care si-au luat casa de mai multi bani lucrand pentru mult mai putin decat spui tu acolo, pentru simplul fapt ca n-au fost ghiolbani care sa umble doar cu toale de firma si sa dea toti banii pe chestii cu care sa impresioneze meltenii ramasi acasa, ba au muncit si pe langa . In 10 ani si-au achitat creditul la banca, si-au aranjat si 2 copii la casa lor si acum isi fac concediile unde vor ei. Se numeste educatie financiara, google it.
      2. Ha…hahahahaha…ha! De ce , ai impresia ca Germania e legata la RADET? Nu stiu pe nimeni care sa sufere de frig iarna, sunt orase care se incalzesc chiar din surse eco, peste tot e cald si bine.
      3. Sigur ca da, invatamantul gratuit pana in anul 3-4 de facultate din care ies aia care proiecteaza cam toate masinile din lume pare foarte ineficient. Plus sistemul ala care iti ofera posibilitatea de a invata meserie de la 16 ani, cu 3 ani de “ucenicie” paltiti cu 900-1000 de euro, din care ies mecanici, sudori, electricieni etc. Care dupa cei 3 ani au loc de munca garantat. E groaznic, serios. E mai bun sistemul scolar din Rromanica, unde dupa 3 facultati iesi somer cu diploma, si profesionala e o rusine, pentru ca se stie ca trebuie sa fim toti academicieni. Generatii intregi de asistati social arata succesul nesfarsit al educatiei romane.
      4. Ah, a scapat Rromania de toti tiganii? nu stiam.
      5. Din partea uneia care a beneficiat de servicii medicale de 250.000 de euro si a platit vreo 500 de euro pentru asta , iti spun sincer ca mananci rahat .

    • #66

      eu nu inteleg care e faza cu inghetatul in casa, ca la mine merge centrala si am 26 de grade pe ambele etaje

    • #67

      Am rude care și-au cumpărat casă în UK cu 100K. Casă, nu apartament. Nu te obligă nimeni să îți cumperi apartament în centrul Londrei. Dar na, când câștigi 12k lunar, ești tareee, dottore…
      Într-adevăr, diferența de salarii în IT nu este la fel de mare ca în restul domeniilor. S-ar putea să trăiești mai prost în Berlin cu 3k lunar decât în București cu 2k. Cam astea sunt veniturile medii în IT, pentru 3-4 ani experiență. Zic “mai prost” în sensul că nu-ți permiți atâtea extravaganțe – mers de 4 ori pe săpt în club și alte rahaturi neaoșe.
      Dacă nu sunt indiscret, în ce domeniu lucrezi, nene, te te plătesc englezoii cu 12k? Înțeleg că este UK, dar salariul ăsta este enorm pentru orice colț al lumii. Director de bancă, chirurg emerit, fotbalist, în ce excelezi?

    • #68

      Omul n-a specificat daca pe luna sau pe an :)))

    • #69

      Si am uitat sa mentionez partea cu “Stau in UK, am niste prieteni in Germania, STIU EU CUM FUNCTIONEAZA TARA AIA!” .
      Zilele trecute pe o pagina de Facebook pentru romani emigrati era o tanti care se plangea ca , pe balconul locuintei oferite gratis de stat, nu are voie sa isi puna antena de satelit sa prinda posturi din Romania. Si era plin de oameni care o compatimeau ca nemtii sunt rai si stricti si plini de reguli, uitand probabil sa mentioneze ca tanti sta intr-o locuinta subventionata de stat si ca a semnat un contract in care scrie clar ca n-are voie cu antena. Asa ca pot sa inteleg ca ai prieteni care iti transmit cat de rahat e viata in Germania , doar ca mai depinde si la ce te raportezi 😉

    • #70

      Hölly scheiße, cata dreptate are baiatu` asta…

    • #71

      @iulia

      ”ba au muncit si pe langa . In 10 ani si-au achitat creditul la banca, si-au aranjat si 2 copii la casa lor si acum isi fac concediile unde vor ei. Se numeste educatie financiara, google it.”

      Cand i-ai scris ”ba au muncit si pe langa”, vrei sa-i spui ca mai aveau inca un al doilea? Sau ai zis in sensul ”au muncit, n-au stat degeaba”?

    • #72

      Un al doilea, da. M-am exprimat gresit. Desi prima interpretare e la fel de corecta, ca nu prea se sta degeaba in orele de program :)))

    • #73

      Iulia: multumesc pentru lectiile de educatie financiara. Lucrez la o banca, functia mea nu e de functionar de la ghiseu, deci stiu cate ceva despre asta. Glumele cu “12k pe an hahaha ejti un fraier” nu sunt prea demne. Just FYI, cam astea-s scorurile pe aici: www.glassdoor.co.uk/Salary/Barclays-Salaries-E3456.htm?sort.sortType=BP&sort.ascending=false.
      Dani Corban: casa cu 100k in UK asta prin North East of England, un fel de Petrosani al lor cazut in depresie economica permanent de cand a distrus Margaret Thatcher industria carbunelui. Populatia alcoolizata. Alternativ prin vreun cartier rau-famat din Liverpool (uita de Beatles, nu exista joburi pe mai mult de salariul minim) sau Birmingham (vreo 35% musulmani si nu ma refer la tatari dobrogeni). Se poate de trait si asa, dar sa o vezi ca pe o reusita in viata… doar daca alternativa e Vasluiul.
      Stiu cum e in Germania ca am colegi nemti. Nu vor sa revina acasa, motivele principale fiind cele de mai sus – 3k euro pe luna max si 1.5 milioane votanti ai doamnei Merkel.

      Also – te rog sa le povestesti nemtilor cum ti-ai cumparat 2 apartamente fara a te injuga la credit de 25 ani. Nu de alta, dar europeanul mediu inclusiv nemtii si-ar vinde parintii la pachet cu un coi ca sa isi permita asta. Crezi ca exagerez? Ia vezi cat e pensia medie in Germania pentru cei care cotizeaza acum (cei care is platiti acum sunt alta poveste dar nici tu si nici copiii tai nu sunteti eligibili) vs costul vietii minim. um vor trai cei ce au acum 35-40 ani in chirie la batranete – no comment. Batranetea definita ca golden age a disparut pe tot globul in afara de cateva insulite socialiste gen Franta care sunt tot mai greu sustenabile.

      E absolut natural sa fii in wow mode primele cateva luni state in afara. Ce nu e natural e sa devii atat de agresiv cu cei de parere opusa sau moderata. Ce dreq, esti seniorul webului romanesc si te manifesti ca o adolescenta parasita.

    • #74

      vezi ca ma confunzi. arata-mi parerile alea naspa ale mele despre cei ce ma contrazic. problema VOASTRA este ca sunteti setati pe modul dar vai, cum arunca alogenul asta cu cacat in tarisoara noastra care are toate formele de relief si pierdeti esenta. dar e ok, tu esti un anonim.ilustru, care castiga 12 000 si imi explica ce ar trebui sa simt, de fapt. interesant e ca desi scriu ca eu am plecat pentru ca in tara e gunoi, nu pentru bani, toti va repeziti va gasca-n broaște, sa ma.impresionati cu sumele voastre enorme:))) intre timp, iata, sunt bine mersi. aici se incheie aceasta discutie.

    • #75

      12k net lunar, te incadrezi la cele cu “about 220K… ” gross/ya. Adică Director of și Head of blabla. La bancă. Am zis “director de bancă”? Am zis. Dă-mă dreq că mă pricep la banii altora. Prea bun!

    • #76

      @muma padurii, mananci cacat. Dar e ok, ca stii tu bazat pe o mana de oameni cum e viata in Germania. Pe langa asta, anul asta se fac 8 ani de cand imi petrec o buna parte din viata in DE si vreo 5 de locuit permanent aici. Dar mai spune-ne tu cum stii despre sistemul medical si viata nemtilor din povesti. Also, nemtii nu sunt prosti sa se bazeze exclusiv pe pensie, dar se pare ca nu poti schimba mentalitatea asta nici cand ii dai cuiva 12k pã lunã. Again, educatie financiara. Si da, poti sa construiesti case si fara credit pe 25 de ani. Da, implica o anumita disciplina financiara, pe care romanul nu o are. Dar de ce sa invatam de la nemti cand putem sa fim hateri si sa incercam sa le gasim bube in cap, nu?

    • #77

      Nu imi place deloc stilul comentariului dar punctele de mai sus sunt valabile pentru Spania daca inlocuim #4 cu hotii veniti de peste tot (america de sud, romania, maroc etc.)

      #1 mai ales, daca esti singur financiar pe lumea aceasta si nu vrei / nu iti permiti sa locuiesti departe de centrul orasului.

      Iulia, te rog, un guest post, sunt impresionat, credeam ca matematica e simpla.

  25. #78

    (n-a intrat de prima dată sau nu place)

    Am zis că nu mai comentez dar fac o excepție. Eu nu aș crede că-i freacă pe mulți grija de ce faci tu și familia ta, la urma urmei fiecare își caută interesul. Dar uite ce mi-a trezit mie un ”bleah” (și poate și altora)

    Ai plecat prin februarie, în martie aveai un articol despre produse diferite est-vest. Te citez:

    “De aceea mașinile VOASTRE de spălat se strică rapid”

    Am pus cu litere mari cuvântul magic. Cu două săptămâni mai înainte erai și tu pe aici, folosind mașini de spălat de căcat care se strică într-o veselie. Brusc, lumea s-a răsturnat.

    După cum ziceam, bleah.

    În rest, sănătate, nu cred că nimeni de pe aici care-i cu mintea la el nu dorește răul altuia.

  26. #79

    Cetin: cu exceptia ca-ti vei sterge o gramada de oameni din listele de prieteni si cunostinte pentru motiv ca nu va mai pupati la mentalitati, inclusiv ce ai scris mai sus se va schimba in cativa ani, asa ca eu in locul tau nu m-as hazarda sa dau atatea frustrari pe pagina. Ar fi fost bine sa fi facut asta dupa cativa ani in care tu personal sa ai o idee de ceea e este negru si ceea ce este alb. Ai dreptate si nu ai dreptate…dar in fine vom trai vei vedea! All the best!

  27. #80

    Bai frate, asta cu visele in care sunt fortat sa ma intorc in tara am trait-o si eu si inca o mai traiesc, dupa un an. Ce-i drept, mai rar !

    Altfel sunt 100% de acord cu ce zici, am plecat pe de 2x salariul mediu din franta in timp ce in romania aveam de 4x salariu mediu, overall, in Bucuresti traiam in zona centrala, in Paris traiesc intr-o suburbie din vest (buna dpdv al calitatii vietii).

    Mi-e de infinit de ori mai bine psihic decat in Romania si inca nu vorbesc limba incat sa-mi pot face prieteni si toate cele dar daca voi ajunge sa ma descurc, probabil va fi si mai bine.

    Am plecat cu gandul sa nu ma mai intorc niciodata insa cum « never say never » ma gandesc ca daca de exemplu, prin minune, ceva guvern competent+ romanii si-ar sufleca manecile si ar decide sa lase birtul si cocalaria si sa se apuce sa faca ceva, atunci probabil ca as considera sa ma intorc. Insa cum a doua optiune nu se va intampla in urmatorii 50-80 de ani si nu mai am atatia ani de trait, raman cu « niciodata ».
    Deci, vorbind de « niciodata », eu chiar nu-i inteleg pe aia care stau cu steagul romaniei in casa pe aici, aia care isi fac cumparaturile la magazinele romanesti din franta, germania, etc si mananca sarmale si pilaf cu pui cand ai in pana mea, stridii, fructe de mare, miel, rata, tot felul de delicatese, croissant cu unt, ciocolata, etc.

    De aia ajungi sa nu te integrezi, pentru ca desi ai plecat, vrei sa duci cu tine valorile romanesti, parerea mea e ca nu merge asa. Suferi dupa mici, muzica populara, paranghelii si nunti cu manele ? fuguta inapoi in Romania si ramai acolo.

  28. #81

    Apocalipsa n-a venit ;))

  29. #82

    Absolut corect tot! In sfirsit e scris asa cum e ca sa (poate) priceapa tot poporul!

  30. #83

    Am citit articolul si comentariile partial. Toti pe aici si in articol condamna Romania, dar nu imi dau seama cu ce au contribuit la binele ei. Romania e formata din oameni ei, toti. Nu doar din cei rai. Era un comentariu in care un tip plecat de 6 ani din tara spera ca Romania s-a schimbat. Pai cine sa o schimbe? Pratic, tipul nu a facut nimic pentru Romania, dar era dezamagit ca nu s-a schimbat nimic… .Tara nu exista fara oamenii ei. Nu conteaza ce face tara pentru tine, conteaza doar ce faci tu pentru tara…

  31. #84

    Un comentariu de ‘capsunar’: niciodata nu vei fi mai patriot decat atunci cand esti plecat.
    Imi amintesc fraza asta regulat. Si de fiecare data ii gasesc o noua dimensiune.

  32. #85

    cea ce nu inteleg eu de ce persoane publice din Romania nu iau atitudine in privinta a cea ce se intampla in tara. Pana la urma limba romana si Romania sunt contextul in care ei au o sursa de venit consistenta si o viata usoara.

    Degeaba sunt Smiley, Andra (are o reclama uriasa in romana pe aeroportul din Luton) sau mai stiu eu cine vedete in Romania, din momentul decolarii de pe OTP sunt doar niste oarecare, necalificati pentru un job decent in piata muncii.

    E interesant ca pana acum cativa ani doar manelistii si formatiile de muzica populara faceau turnee prin strainatate, mai nou vad de la stand-up comedy la Parazitii incercand sa vanda bilete prin principalele orase europeene. Eu sper sa nu le mearga si cred ca nu le prea merge (conform reclamelor insistente de pe facebook), romanii sunt prea dispersati si dezinteresati .

  33. A scris badeacherel despre tine. Ce i-ai facut la om de e asa obsedat de tine?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.