Sursa foto: m.facebook.com/story.php?story_fbid=10221273092992526&id=1103117960%5B/caption%5D

Pentru cei care sunteți corporate, indiferent de nivel, mai țineți minte când ați fost la vreo ședință de aia care era atât de importantă încât se zguduia universul dacă nu se ținea? De alea săptămânale, cu proiecții și targeturi, cuvântări interminabile de șefi care nu știu cum să își umple timpul?

Este că le simțiți lipsa și că e evident că firma se duce în jos din cauză că nu erați strânși toți ca oile la o masă lungă, să ascultați despre KPI și mobilizare?
Da, ședințele alea erau tâmpite, nu foloseau nimănui și doar vă mâncau din timpul în care puteați munci.

Același lucru despre lucru de acasă. Cunosc pe cineva de la o companie de telecomunicatii care, înainte, avea interzis să lucreze de acasă, cu greu i se permitea, deși jobul nu presupunea neapărat prezența la birou. De când cu COVID, lucrează de acasă, își face treaba și mai bine decât înainte, lucrurile merg perfect, toți sunt mulțumiți, discuțiile față în față se poartă prin Skype, dacă sunt necesare, fix cum ar trebui. Companiile ar trebui să învețe că angajații muncesc mai bine de acasă, confortabil, decât dacă îi obligi să meargă 1 oră dimineața ca să ocupe un birou. Da, știu, companiile de birouri vor da faliment, big deal.

O altă chestie pe care statul român ar trebui să o învețe este că nu trebuie să te bazezi pe importuri din china atunci când vine vorba de siguranta statului si de sanatate. Echipamentele de protecție pentru personalul medical nu trebuie achiziționat la nivelul prețul cel mai mic, să vină din china. Putem avea fabrici de măști, de combinezoane, de aparatură de prim ajutor. Da, vor fi mai scumpe decât din china, DAR LE VOM AVEA. Și da, în general nu ar trebui să ne bazăm pe produse chinezești decât la rahaturi care nu sunt de strictă necesitate, sunt ok să îmi facă sclavii chinezi telefonul, nu e ceva ce să tremur de emoție să îmi iau în cazul unei pandemii.În schimb, vreau să am acces la mijloace de protecție, la paracetamol, la spirt și alte rahaturi de primă necesitate și să nu stau după china, ca întâi să cumpere americanii, după care restul UE și la final noi, ațele de la măști.

Știți vă v-am povestit cum mi-am făcut asigurarea de sănătate prin email, lucru de neacceptat în urmă cu vreo 2 luni. Aș vrea foarte mult, după ce s-a dovedit că e ceva viabil, ca statul să mențină aceste decizii și pe viitor. Da, știu că a dat LuCOVID ordonanță că gata, toate instituțiile statului trebuie să primească chestiile prin mijloace electronice, dar eu sunt absolut convins că în modalitățile de aplicare va trebui să mergi și la ghișeu. Pentru că sunt mulți angajați care freacă pula, cu ăia ce să facă? Gândiți-vă, am fost la ANAF sector 3 să plătesc nuștiuce căcat, acum vreo 2 ani. Am stat la 3 cozi. Prima coada a fost ca să îmi dea hartia. A doua a fost ca să îmi pună ștampila pe hârtie, ca să pot plăti. A 3 a coadă, la casierie. Totul pentru ceva ce puteam să fac online. Deci ce să faci cu alea 3 matracuci?

Profesorii au realizat că există și alte instrumente pentru meditații, de exemplu. Meditații prin Skype, Zoom, plata prin Paypal, Netopia, Transferwise sau ce mai vrei tu. Nu plimbat aiurea până la profesor acasă, nu tu mizerie în casă, condiții pentru copii etc. Și sunt convins că pot fi și alte abordări, ale altor munci, la care nu mă gândesc eu acum.

Și, spre final, poate ar fi cazul să nu mai cheltuiți bani ca sparții. Mai puține arfe la Starbucks, mai puțin clubbing, masa pe COvaci, 50 de perechi de adibași, pentru că ți-ai descoperit pasiunea de a colecționa papuci de 300 de euro perechea pe care nu o să îi porți niciodată și altele. Puneți bani deoparte, pentru că, după cum se vede, vremurile nu sunt chiar cele mai benefice.

Încă ceva.
În toamnă, când va reveni COVID plus gripa normală, eventual încrucișate, învățați din lecția de acum și nu mai mergeți și cumpărați tone de mâncare, zahăr și făină, ca să aveți ce arunca și producătorii și supermarketurile să mărească prețurile. După cum ați văzut, marfă există, apă există, nu e sfârșitul lumii, ci doar un mic sughiț al istoriei. Nu vă mai provocați singuri probleme, în plus față de cele pe care deja le aveți.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Paradoxal aceasta pandemie va aduce si lucruri bune si anume o accelerare in reforme si renuntarea la diferite cutume din 1900 toamna.Da, poate in sfarsit vom scapa de hartogaria inutila si vom rezolva aproape toate chestiile on-line.Tot felul de cereri, dosare, stampile, chitante si facturi care pur si simplu nu au nici un rost in formatul fizic.Un email este mai simplu si la nevoie stii si de unde le poti gasi.

    • #2

      bai ce pozitivi sunteti ! :)))
      de parca sistemului ii va fi greu sa revina la vechile metehne.

      medicii demisionari or sa revina la treaba si la spaga, oamenii or sa revina ghiocei pe la ghisee, firea o sa mai ia niste autobuze diesel, in china pietele de animale salbatice vor fi deschise, oups! :))

      stati voi linistit, se va schimba doar ce vor unii sa se schimbe, restul ramane la fel. ce vor unii sa se schimbe n-o sa fie in favoarea cetatenilor ci in favoarea “unilor”.

    • #3

      Exact! Ce pozitivi sunteti!
      Am depus online cerere pentru un loc de parcare la Primaria Constanta. Pe e-guvernare, sau ceva de genul. Si mi-arata acolo ca au termen 30 de zile sa-mi rezolve cererea si puteam sa urmaresc in fiecare zi stadiul cererii. Ma rog, am uitat de ea, dar dupa cel mult 10 zile primesc mail ca s-a solutionat cererea mea. WOW ! Urmaresc instructiunile, sa intru pe site sa vad solutionarea si eventual sa-mi downloadez pdf-ul cu solutia. P***a! Pe site, in contul meu, la solicitari mi-aparea solicitarea cu bifa de “rezolvat” si atat. Nu cum s-a rezolvat, nu sa downloadez nimic. Nici o informatie. Ei, zic eu, se mai intampla. Si sun la numarul de telefon pe care mi-l dadea in mail pentru informatii (surprinzator, a si raspuns imediat o duduie) si le explic ce s-a intamplat si ce nu inteleg si ii rog sa ma ajute cu pasii urmatori. Aaaa, pai stai dom’ne ca nu e asa. Acolo zice ca solicitarea dvs s-a rezolvat in sensul ca s-a solutionat in sistem (WTF?). La noi (la Primarie, iroul Siguranța Circulației Urbane și Parcări ) nu s-a rezolvat nimic, ca noi nu lucram. Pai si mailul cu “rezolvat” ce inseamna, ca si pe contul pe care-l am la voi, la fel e? Aia inseamna ca cineva a preluat solicitarea si asteptati telefonul nostru.
      S-au pisat, practic, pe tot ce inseamna online, da? Tot la mana lor, fizic, ajugi.
      Oricum, nu o las asa. Am de gand sa ma duc sa fac scandal, sa cada niste capete. Pana la boul de primar o sa incerc sa ajung. Mai mult decat sa nu imi dea loc de parcare, ce pot sa-mi faca? Macar sa fut niste destine pe-acolo. O sa va tin la curent.

  2. Deci ce să faci cu alea 3 matracuci?

    să digitalizeze documente aka să scaneze arhiva de hârtii inutile ale instituției unde lucrează.

    • #5

      Cum se digitalizeaza sina dosarului?

    • #6

      @phaff: faci poza la sina si o atasezi la email, doh!

    • #7

      Cum s-a inventat semnatura digitala fac baietii destepti si dosar cu sina digital.

      Crezi ca pierd firmele de partid sansa sa mai faca un ban?

    • #8

      o sa faca cum au facut la firme. vrei semnatura digitala? tokenul costa 300 de lei, il primesti de la firma de partid UTI

  3. #9

    Mi-au tăiat un picior, dar acum slava domnului, nu va mai trebui sa spăl două șosete. Voi face economie la detergent, deci mai putin plastic si poluare. Speranta de viata la balenele albastre va creste cu 3 saptamani. Ce viata minunata! Ce lucruri minunate se intampla pe mapamond!

    PS: bai am înnebunit toți? Bănuiesc că si tu trăiești din publicitate. Dc o ardem toți pe pozitivitism asa grav? E bine, excelent, fandoseli. Pana o sa ni se termine la toți margarina.

    • #10

      PS2: Toata lumea spune că ne întoarcem la lucrurile care conteaza cu adevarat. Prăbușirea brusca a unui sistem in care ne-am adaptat, nu inseamna ca pana ieri eram retardati toți si nu înțelegeam lucrurile care conteaza. Eu mi-am cumpărat comparat camasa de 150 de euro cand câștigăm 600, nu pentru ca eram retardat si imi plăcea să fut banii, ci pentru ca înțelegeam ca fiind vioara a doua sau a treia intr-o firma care lucrează cu romani, în momentul în care intrăm într-o întâlnire, statistic, aveam mai multe șanse ca ala din fata sa inteleaga ca nu eram hrănit pe baza de parizer. Nu ma ajuta nici vârsta, nici fata. Cand deschizi un Mac, nu se compara cu a deschide un Dell de 3 ori mai scump.

      Fiecare din noi jucam un joc in care voiam să fim câștigători. Nu eram prosti, ne maximizam șansele.

    • #11

      erai al 2 lea n firma și câștigai 600E? era firma din Monopoly?

    • #12

      Si pina ai strâns bani si de pantaloni de firma ce ai facut?

    • #13

      Camasa de 700 de lei… ma rog nu e prost cine cere.

    • #14

      @Cetin, era o firmă mică de apartament, era 2017 si aveam doar 2 ani experienta, dar ma pricepeam destul de bine la ce făceam. Ideea era ca participam periodic la întâlniri cu oameni destul de importanti, dar piata era de asa natura (si a rămas asa) încât facturile erau mici.

    • #15

      Ba, da besinos mai esti!Erai si ceva account second primary manager cumva?Io am fost cu un fost ambasador de-al nostru in masina pe post de sofer, cu o camasa din piata de 20 de lei.Mai si aveam la vremea aia cercel in fiecare ureche, si pe ala l-o durut fix in pula, il interesa sa-l duc unde are treaba si sa-l aduc inapoi.
      Firma mica de apartament, da cu afaceri grandioase.Tu meserias destul de bun, da cu 600 de euro pe luna.Esti fie prost fie mincinos.
      Personal cred ca esti doar tanar.Adica ambele de mai sus.

  4. #16

    Ha-ha, inceputul articolului tau imi aduce aminte de ultima sedinta cu managerii, directorii si vicepresedintii, la care am participat stiind ca cel mai probabil la sfarsitul lunii, eu si compania ne vom desparti, ei crezind ca imi vor face o surpriza. (Era cam cu 3 zile lucratoare inainte de. )

    Bun!… Cel mai arzator subiect al sedintei era ca trebuie sa facem noi managerii ce-om face, numai sa le mai taiem nasul la angajati, caci prea multa lume lucreaza de acasa, in timp ce compania plateste juma de milion pe luna chirie, pentru cea mai misto cladire in care am lucrat vreodata. (Misto, dar tortura de ajuns/plecat…)
    Cum nu mai aveam ce pierde, am pus intrebarea cheie:
    – Trecand peste faptul ca WFH/WFA este o politica deschisa si aplicata la nivelul intreagii corporatii, exista cumva indicatii palpabile ca departamentul nostru are o productivitate scazuta?

    Raspunsul primit a fost naucitor:
    – Nu nicidecum, dar nu ni se pare corect ca angajatii sa economiseasca bani la baby-sitting si benzina, lucrand de acasa. Incepem sa desconsideram avantajele de face-to-face si co-located work, ceea ce ne va duce sigur la dezastru. (Astea, venind de la un individ care ne ingretosa frecvent cu povesti de marire despe el insusi, pe la Oracle si Microsoft, unde a facut el umbra degeaba. Se prezenta cu mandrie ca unul din geniile care lucrasera la SharePoint, cel mai mare fail al Microsoftului…)

    – Welcome to 1984!!!… si am iesit din sedinta fara macar sa mai zic good bye.

    Aud ca de 3 saptamani, la aceeasi companie, ca sa poti sa lucrezi de la birou, ai nevoie de aprobare scrisa de la Sr VP-ul departamentului tau, sau de la un C-level Executive. Orice abatere se pedepseste cu concedierea pe loc.

    Karma e plaja, nu-i asa? :)))

  5. #19

    Bine macar ca hartia igenica nu expira!

    • Nu s expert dar: HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

    • #24

      O mizerie. Bani cheltuiti aiurea. In loc sa repare drumul ala care duce la elicopter (drumul rotii ii zice). Rupi si caruta acolo. Se adunasera ca la defilare sa-i dea onoru lu firea. Si dupa ce s-a terminat totul sa vedeti ce frumos se dadea dezinfectant pe sub mana doritorilor. Direct de la bidon. Natie de ciorditori.
      P. S care se pricepe la chimie sa ne explice cat de utila e stropirea cu apa oxigenata din elicopter.

    • #25

      Oxigenata ca oxigenata, dar daca nu l-au chemat pe Danut sa o sfinteasca tot degeaba. Sper macar ca madamele care nu s-au putut duce la coafor au fost destul de inspirate cat sa scoata capul pe geam, sa-si refaca blondul platinat.

    • #26

      Niste idioti!
      Trebuia stropit cu rivanol

    • #27

      Bai eu am pus un comentariu pe Facebook la Mutu’:
      “Felicitari: Acum rasa ariana, blonda o sa iasa la iveala in tot cartierul”.
      Mi-au sters-o comentariul desi scrisesem de bine.
      Ce uameni 🙁

  6. #28

    Ai mare dreptate ca statul roman nu ar trebui sa stea la mana nimănui pentru produsele alea de stricta necesitate în caz de pandemie, război, etc. Chiar dacă costul de producție o sa fie mai mare, sa reducă intermediarii profitul lor de la 2000 % la 1000% și gata. Dar ești prea optimist, nu se va schimba nimic…..

  7. #29

    “După cum ați văzut, marfă există, apă există, nu e sfârșitul lumii, ci doar un mic sughiț al istoriei.”
    Ce, e gata epidemia? Nu zi hop pina nu sari gardul.

  8. #30

    Cred ca si companiile de telecomunicatii ar trebui sa produca echipamente in R.S.R-telefoane ,routere si ce-o mai trebui.Cred ca si prin aceste companii pierdem bani in R.P.C. Si mie mi-a trecut prin cap ideea sa platesc dublu,dar produse in R.S.R.As vedea o masa rotunde cu aceste companii sa le spunem pasul.Eu pot trai cu Lumia din 2015 si cu lg.din 2008,fabricat in Poland,U.E.

    • #31

      Lumia 550 care își face treaba de telefon cu brio. Nu cred ca voi mai găsi baterie bună, s-o schimb pe cea originala.

  9. #32

    Si cum iti mai faci iubita? Cum mai faci sex daca esti un barbat singur?
    Prostituatele au trecut toate pe videochat.

    Sa inteleg ca ar trebui totusi sa-mi strang bani sa-mi cumpar o papusa gonflabila/sau de silicon? Costa 1000-2000 euro una care arata realist.

    • #33

      Păi are să înflorească industria de secs la distanță.

      Dacă va amintiți, acum vreo 2-3 ani apăruseră niște vibratoare comandate prin smartphone, modele și pt femei dar și pt bărbați. Aveau și opțiunea că se puteau și încrucișa, în sensul că aplicația ta monitoriza/controla vibratorul ei, și invers.

      Ce nu se specifica însă producatorul, era că vibratoarele respective colectau o grămadă de “vitals” de la utilizator – puls, temperatură, contracții la orgasm, timpul până la orgasm, tipul de excitare folosit, etc. IOT paraphernalia, fără acordul utilizatorului, și probabil cu o securitate de 2 cenți, căci altfel nu îi dibuiau.

      A ieșit un scandal monstru, nu mai știu urmarea, dar era vorba de nițică pușcărie pentru CEO, noroc cu Cambridge Analytica că le-a suflat startul.

      Dar când e la o adică să orbești din atâta labă, parcă te mai interesează privacy-ul…

    • #34

      Ia un roborock, fa-i un traseu mai pe langa plinta, si lasa-i cate 50 de lei in dock-ul de incarcare. Dupa un timp o sa fie relaxare plus ca gasesti bani ca sa schimbi filtrele alea infundate

  10. #35

    “ în general nu ar trebui să ne bazăm pe produse chinezești”.

  11. #36

    Mai aproape nimic din ce ai scris nu se va intampla.. vorbe in vant.. predictii fara baza.
    In schimb ai zis cel mai important lucru. NU VA CHELTUITI BANII.
    Criza nu va devaloriza banii, bani vor fi pe piata, este altfel de criza, ce din 2008 a avut alta esenta, aceasta este cu totul altceva.. dar .. nu va cheltuiti banii pe nimic decat strictul necesar pentru urmatoarele 6 luni. Nu faceti voi investitii ca acum e mai ieftin, pentru ca in maxim 1 an preturile vor fi si mai jos, dar lichiditatile vor fi BAZA.. de fapt.. e timpul sa vindeti tot ce aveti non necesar pentru ca in urmatorii 2 ani nu o sa vedeti voi boom uri comerciale sau alte cacaturi, totul s a dus prea vertiginos in jos, reconstructia o sa dureze ani de zile.. dar.. in acelasi timp nu va luati dupa ce zic, faceti exact ce vreti voi… doar reflectati putin ca nu doare.

  12. #37

    inca ceva.. romania e corupta, nu putem nega faptul respectiv, si daca cineva crede ca dupa aceasta problema cu virusul, coruptia dintr o data se o sa se opreasca, a vazut prea multe filme.
    Coruptia este cea care, imediat dupa ce se va termina toata tevatura asta, va fi prima care o sa si doreasca a-si umple conturile, in toata ceata asta coruptia si manevrele se fac in voie, sa nu credeti cumva ca dintr o data toti coruptii vor deveni oameni de treaba, din contra, ei sunt primii care vor dori profit maxim in perioada scurta.. e f logica treaba. Prin urmare nu numai ca nu se va schimba nimic, dar o sa fie o nebunie din care unii o sa castige de nu va imaginati.. e momentul perfect. Exista niste oameni in perioada asta fara scrupule, si sunt atat de multi incat… va fi jale.
    Cand toate privirile statului sunt indreptate intr o directie, sunt destui care au intors capul deja si se uita in alta parte…mai profitabila..

  13. #38

    cred ca e cazul unui articol despre cum sa ne pregatim de apocalipsa financiara care va urma fata de care covid19 va fi o mica joaca inocenta.
    cum ne pastram banii?
    pe ce cheltuim?
    cum ne aparam de violenta sociala care va urma?
    cum ne facem stocuri?

  14. #39

    Zoom este o mizerie cara fura datele si le vinde peste tot.
    Trebuie sa fii cel mai prost idiot ca sa folosesti Zoom.