Văzusem zilele trecute o chestie făcută de băiatul ăla simpatic de la ambasada chinei, tipul care ne cerea să prezentăm scuze pentru că am zis că președintele chinei e un dictator josnic, din a cărui cauză a murit și s-a îmbolnăvit atât de mulți oameni. Deci domnii binevoitori de la ambasada chinei au donat, din mărinimia lor nebună, 90 000 de măști, statului român. Și IGSU trimisese comunicat de presă, să preluăm, vai, darul minunat al chinezilor.
Nu știu câți dintre voi voiajează pe alibaba. Eu o mai fac, ba chiar am fost geană pe el, când a fost nevoia aia de măști. Știți că, înainte, o mască, era vreo 70 de bani, preț de retail? Well, pe alibaba, firmele chinezești, vindeau bulk, gen minim 2000 de măști, cu 9 lei bucata. 9 lei, da? Ei deținând tot lanțul de producție, de, la un moment dat, m-am gândit să iau o mașină de aia de făcut măști, la 60 000 de euro, doar ca să nu mai trebuiască să dau chinezilor.
Să ne înțelegem. Ciuciunghezii ăști au făcut tone de bani de pe urma bolii pe care ne-au dat-o tot ei, da? Tot ei doresc să nu le legăm numele de virus, pentru că, nu-i așa, în orice altă țară puteai mânca un liliac viu și să iei un mic virus.
Iar acum, tot ei, plătind, probabil, pe cei de la IGSU, ar dor să le fim foarte recunoscători pentru că ne-au donat niște împuțite de măști?
Well, nu, nu ar trebui. China ar trebui să plătească grav pentru ce a făcut.
Statul român ar trebui să oblige toți vânzătorii români de mărci proprii, precum Eboda, Allview, Myria, Vonino și cine or mai fi, să mute toată producția în românia. Desigur, cu facilităâi fiscale, oferirea de terenuri pentru fabrici etc.
Ar trebui descurajat masiv importul de orice din China. Taxe vamale ireale, care ar depăși orice preț de produs european sau românesc. Da, știu, veți suferi, nu veți mai găsi praștii de telefoane ieftine la orice colț de stradă, ce nasol. Dar o să fie mai bine, veți învăța valoarea banilor.
Același lucru și pentru exporturile către china. Taxate teribil, pentru ca produsele să ajungă la ei scumpe major.
Și nu înainte de a-i obliga să plătească despăgubiri substanțiale tuturor statelor afectate de COVID. PCC stă cu curul pe trilioane de dolari cash, e nevoie să îi împartă. Și nu știu de ce, simt în urina de dimineață, că Trump se pregătește să blocheze niște conturi chinezești din state.
Da, or să crape de foame. Nasol, viața e dură.
NOU
Si daca trimit aia vreo suta de mii de protestatari, cu translatori rusi ?
NOU
putin probabil. armata lor are un singur avantaj. rachete. noi suntem in nato. the end.
NOU
Sunt intr-o perioada in care mi-e “frica” sa exclud vreo varianta despre orice. Daca spunea cineva acum o luna si jumatate ca va sta planeta in casa, ii puneam nas rosu si faceam bascalie de el…
PS: armata lor mai are un avantaj. Numarul.
NOU
Numarul ala e fix pula, eventual o amenintare pentru Rusia.
Nu-i va ajuta prea mult in caz de blocada navala si embargou aerian.
Australia va inceta sa-i aprovizioneze cu minereuri, iar coalitia condusa de USA ii va izola de Africa, unde chinezii efectiv au colonii neoficiale. Ia sa vedeti voi cu cine se va alia in foarte scurt timp India…
NOU
Închideț’ Dragonu’ Roșu ftw!
NOU
Cristian, ai intrat in faza aceea a comentatorilor in care nu mai comentezi decat daca ai ceva de zi impotriva sau incerci sa explici prostia autorului. Unii oameni de aici si-au revnit din faza asta, vezi vldmr. Pana atunci, mailul tau este bagat in spam, nu vei mai comenta niciodata, sunt sterse automat. mersi frumos, cand vrei sa revii, da-mi un mail.
NOU
Problema e ca lumea are nevoie de China si China are nevoie de lume, globalizarea si etc. Deci nu se va intampla nimic serios.
Iar aia gen Allview nu au ce sa mute in Ro, nu fac nimic ei, doar isi pun marca pe chinezarie. Fabrica nu e a lor, nici produsul, nici IP-ul.
NOU
nasol. atunci sa se inchida
NOU
Lumea nu are nevoie de China. A menționat și autorul ca se poate produce și la noi dacă dai stimulii necesari. Sper ca lumea a învățat din chestia asta sa nu își tina toate ouale în același borcan.
NOU
Presupunem ca alde Allview &co ar muta productia in Ro ( cu tot ce presupune asta – asa , prin reducere la absurd). Teren s-o mai gasi, avantaje fiscale se mai gasesc – forta de munca relativ calificata si ieftina ( ca in China) mai de loc.
NOU
>>Sper ca lumea a învățat din chestia asta
hahahahaha
Sedinta actionarilor:
-De ce au scazut actiunile si dividendele?
-Am mutat fabricile aici sa nu ne tinem ouale in acelasi cos etc….
-Pe banii nostri?!!?!?!
NOU
E foarte adevarat ca nu m’am documentat, dar doar asa cu mintea mea, eu nu am gasit un motiv serios de ce produsele care inglobeaza tehnologii noi, gen telefoane mobile, si nu ma refer la allview, ci la alea mai scumpe, se produc in RPC ? ca la astfel de produse nu poti sa zici ca inglobeaza cine stie ce manopera si motivul ca e mana de lucru mai ieftina ar conta, sau ca e o industrie care necesita niste materii prime care se gasesc doar acolo sau ca e o industrie care polueaza foarte mult. In conditiile in care automatizarile si robotizarea sunt pe o panta ascendenta, cele mai multe patente sunt detinute de companii din EU sau USA, cele mai multe produse sunt proiectate si folosesc know-how tot din aceasi zone, la fel cercetarea si inovarea.
Cu toate astea, de exemplu, IPhoneurile sunt produse in RPC ! si nu sunt facute nici din bambus si nici componentele lor nu sunt produse si imbinate manual !! Nu mai pun la socoteala ca RPC nu respecta nici un fel de chestie vis-a-vis de copyright si copiaza orice orice !!
Care e logica ?
NOU
mana de lucru ieftină, transport ieftin, legislatie laxa, asclavi nelimitati pe mana
NOU
Tim Cook explică cel mai bine.
Pentru că țările vestice, inclusiv noi, cu excepția nemților (de aia ei încă produc destule bine mersi) ne-am băgat picioarele în școlile de meserii și in conceptul de meserie in sine.
Da, e vorba și de costuri, dar un muncitor foxconn face 450 usd pe lună. Aia nu e departe de salariile românești de exemplu. Dar găsești oameni calificați? Nu.
Și dacă salariile ar fi duble, 900 usd, tot n-ai găsi oameni care să lucreze in condițiile alea.
Apoi mai e și faza cu poluarea care e foarte reală. Efectiv și dacă ai avea bani unele chestii nu s-ar putea fabrica deloc in europa din cauza legislației poluării. Altele s-ar putea dar la niște costuri enorme așa că nu merită.
Alt motiv zicea Tim Cook e și densitatea foarte mare a industrializării, adică orice ai putea avea nevoie găsești pe o rază de 50km. Americanii au conceptul de oraș / fabrică, unde o fabrică susține un oraș întreg. Asta face lucrurile foarte ineficient dacă ce produci tu trebuie livrat sute de km sau ce ai tu nevoie la fel, trebuie adus de la distante mari.
Plus, americanul (mai nou) sau europeanul (dintotdeauna) nu își iau familia in spate și se mută in alt oraș dacă orașul lui e falit, dar chinezul o face că nu are de ales.
NOU
Sa luam un exemplu: m’am uitat un pic pe net, un iphone care se vinde cu 1500$ este produs cu maxim 500$ in RPC. Daca salariul este 450$, sa zicem ca nu e mai mult de 3$/h. Eu nu cred ca un telefon in ziua de azi include mai mult de 1 ora de manopera, de la siliciu si granule de plastic (si etc) pana ajunge in cutie ambalat si sigilat (putem face calcule si pt 2 ore) sau ca sa fie totul mai usor, mergem pe o manopera care costa 5$ pt o unitate, adica 1% ??? din pretul de productie !!! Imi imaginez ca ala care produce telefoanele si-a adauga si el ceva, cat sa merite deranjul si ajunge la 500$ !
Salariul minim in USA este 7,5$/h, daca adaugi salariul dublu pe ora, 15$ la pretul/unit = 510$ si pretul de vanzare devine 1510$. Eu cred ca aici sunt multe chestii care pot fi reglate si chiar daca costurile cu manopera ar creste de la 5$ la 100$, impactul tot ar putea fi disipat in restul etapelor, pana / inclusiv la client fara efecte majore/reale.
Stiu este un mod simplist de a pune problema, dar vroiam sa subliniez doar efectul cresterii manoperei la un astfel de produs sau altfel spus, la produsele care nu includ multa manopera (ca de exemplu confectiile). Eu personal nu am gasit explicatii de ce se produc, cu mare succes, in RPC.
Iar daca vorbim despre poluare, eu nu pot sa cred ca aceasta industrie poate fi mai poluanta decat industria auto (industrie de succes ), care inca exista si in EU si USA !!!
NOU
@sharlatan, nu trebuie sa iei in calcul numai timpul de asamblare. In China se si produc o parte din componente. Plus partea de logistica.
In principiu, tu ai dreptate: daca ar creste costurile cu mana de lucru de la 5 la 100 de dolari, cei de la Apple tot ar reusi sa disipe costul in produsul final. Dar la nivel de companie calculele se fac altfel.
Apple vinde peste 200 de milioane de telefoane anual. Daca adaugi doar 10 dolari pe unitate la costul de productie, asta inseamna pierderi de 2 miliarde anual.
Asta daca luam in calcul doar partea de asamblare, ceea ce este apa de ploaie. Ca sa conteze cu adevarat, ar trebui sa muti si partea de productie din China si tarile din jur in Statele Unite si aici cu siguranta ai ajunge la cresterile alea de costuri de pana la 100 de dolari/unitate, adica 20 de miliarde de dolari anual.
NOU
Sunt total de accord cu autorul. Fără glumă, fără nimic.
Manu are multă dreptate la legislației. Exemple de ce firme nemțești și americane au investit în anii 2000 în Romania:
– accord de mediu ptr. galvanizare tip medievală (în Germania probabil nici muncitorii nu ar fi avut voie în fabrică) luată pe faimosul “pachet de Kent”… Era pe la Tg. Mureș,
– accord de mediu ptr. o firma nemțească din domeniul prelucrări maselor plastice (în general…) luat fără nicio discuție.
Firmele investesc unde li se oferă cele mai bune oportunități… și dacă tara aceea este din păcate China, atunci investesc în China. Costurile de logistica din China nu sunt asa de problematice precum crede majoritatea..
NOU
@Sharlatan Intr-adevar e cam simplist calculul tau: pe langa manopera, ala de le produce are nevoie de niste utilaje, care costa niste milioane de euro, de niste softuri, care si alea costa. Lantul de distributie are si el costuri, mai mari pentru retele de retail, ceva mai mici pentru online. samd…
NOU
@sharlatan
Tu adaugi aia 10 dolari la asamblarea iphone nu?
Gândește-te că acel iphone e asamblat din componente care la rândul lor ar costa mai mult manopera. Apoi gândește-te că trebuie și transportate piesee alea de șoferi americani care nu au salariu de șofer chinez.
Deci aia 10 dolari ii adaugi pentru toate sub-componentele plus transportul lor, și scazi un 20-30% care să zicem ca e economies of scale, că le produci in masa.
Ajungi lejer la 2500 usd.
Să zicem că mai și automatizezi și ajungi la 2000. Dar aia doar după niște investiții masive care trebuie recuperate.
Si tot nu ai zis unde găsești atâția oameni calificați in așa ceva pe tot lanțul de producție nu doar asamblarea finală…
NOU
Cam de asta trebuie sa dea cu banu’ guvernul criminal chinez:
youtu.be/bpQFCcSI0pU
Nu pentru mancat lilieci, ci pentru batista pe tambal cu care au incercat sa prosteasca o lume intreaga, si astfel “they dropped a wrench into the gearbox”. Nu sunt speculatii, iar daca baiatul asta a descoperit atat doar cautand pe Internet, va imaginati ce au in gusa “serviciile”, care documenteaza febril dovezi pentru ceea ce va fi procesul secolului.
Simt o profunda mila pentru chinezul de rand, asa inapoiat si abrutizat, cum il vrea Partidul. Si nu, ce-am trait noi sub Ceasca, nu se compara deloc. Cunosc chinezi care traiesc de 20 de ani in Nord-America si inca se caca pe ei de teama Partidului si a mainii lui lungi si necrutatoare. Nu radeti de ei ca mananca lilieci, caini si sobolani, ci blestemati-le conducerea criminala, ucigasii care din 1949 si pana in prezent, nu a fost capabili sa isi hraneasca poporul cu mancare “domestica”, in schimb le-au impuiat capul cu tampenii sinistre. Au rachete, bombe atomice si taikonauti – suge-mi-ar pula! – dar nu pot da de mancare amaratului de rand…
PS: am facut niste comentarii si la zoso, pe aceeasi tema, si acolo am mai pus o ipoteza destul de probabila, prin care chinezii si-o vor lua grav de data asta, in timp ce o terta parte posibil implicata, va profita. Oricum, nici in acel scenariu nu cred ca PCC-ul are scuza…
NOU
Panseurile iocaniene de mai sus m-au dus cu gândul la câteva versuri dintr-un inubliabil șlagăr al Patriciei Kaas:
„J’me raconte des histoires
Des scénarios Chinois
C’est pas vrai ces histoires
Mais moi j’y crois”
Îmi propusesem o analiză mai amplă, dar vreau să termin campania „Dungeon” (HOMM VII), deci vă las mai jos doar o mică adumbratio (cuvântul meu favorit săptămâna asta, de când am dat peste o gramatică persană scrisă de un neamț în latină):
(一)Nu știu câtor chinezi de rând le-ai legat tu la stâlpul hornului o șfară cu lilieci la capăt, de crăpau mațele jucându-se cu ei, dar nu sunt, în genere, nici înapoiați, nici abrutizați, cum îți place să crezi, cuprins de milă orientalistă.
(二)PCC-ul e sinistru, dar a cunoscut avataruri și mai bune, și mai rele. Trecând peste excesele maoiste („Marele Salt Înainte” și celelalte campanii demente), nivelul de trai al chinezului de rând (milă, lacrimă, iar milă, iar lacrimă) a crescut simțitor în ultimele decenii, iar marea majoritate a populației a ieșit binișor din foame și împilare.
(三) Săracii nu se delectează cu carne de câine et alia, pentru că e mai scumpă decât restul. Jivinele alea virusofore nu sunt consumate pentru că își înfometează PCC-ul populația, ci din varii rațiuni culturale, în speță căcaturi daoisto-medicinale pe care, da, comuniștii ar fi trebuit să le stârpească de mult, dar din păcate a dat naționalismul excepționalist peste ei și își supra- și re-valorizează pêle-mêle moștenirea culturală unică. Dacopații sunt țânci cuminți față de sinopați.
(四) Abia aștept să văd cum o să și-o ia grav chinezii, dacă nu în lumea asta, cea mai bună dintre cele posibile, măcar într-un univers paralel, ca să nu-ți rămână ipoteza nereperată. PCC-ul o să se replieze, o să-și schimbe un pic penajul, o să se autocritice viguros și o să reziste binișor de-acum încolo.
(五) Persecutatul meu favorit din America de Nord este Bo Guagua(cei veritabili sunt puțini și ignorați, cam ca Goma, așa; să nu-mi zici de Ai Weiwei, care mă calcă grav pe nervi).
en.wikipedia.org/wiki/Bo_Guagua
总之,ieșim și noi din țarcul mocirlit al youtubului ca să paștem pe islazuri mai salubre și să ne informăm oleacă mai bine, să nu ne facem de râs pe ulița mare a blogurilor? Mersik.
Uite un site mișto:
www.chinafile.com/
Hopa, încă un site mișto:
sinocism.com/
Maică Precistă, mai găsii unul:
www.chinalawblog.com/
Hai că merită să dau treij de lei pe lună pt. internet.
NOU
oh my love, i missed you
NOU
Ștoarfă mică, te-ai vândut chinezilor pentru un tub de alifie, și-ăla făcut cu untura de câine…
NOU
:)) Ce să fac cu alifia?!? Sunt chinezi.
NOU
Cred ca pe youtube ADVChina si SerpentZA se gasesc documentare despre China mai putin vazută de Vest si zonele mai indepartate de marile orase.
Realitatea e ca fara sobolani, soricei, soareci, pangolini si alte animale chinezul obisnuit nu ar mai reusi sa mai cumpere nici orez!
Problema a fost punerea batistei pe țambal facută de China!
Chinezii cumpara si dețin titluri de trezorerie smericane care pot fi blocate de fed pana cand se ia o decizie a unei instante internationale sau americane cu privire la daunele provocate de ascunderea adevarului!
NOU
De acord statul Chinez a gresit.Dar nici cu UE sau USA nu imi este rusine raspunsul a fost atat de slab mai ales la inceputul pandemiei.Sa nu ai un plan pentru o pandemie in conditiile in care bagam miliarde in arme si in exercitii comune mi se pare total gresit.Vina e comuna…toate zborurile dinspre si spre China trebuiau anulate inca din Ianuarie,stocuri de masti schimbat protocolul la spitale.Intre timp ce se mai aude de Kim ?
NOU
Americane, ghice ce? SUA a fost prima care a anulat zborurile din China – in ianuarie. Si au sarit repede democratii si media afiliata lor (gen CNN), ca nu se poate. Chia si OMS a fost impotriva. La cateva saptamani, administratia americana anuleaza zborurile din Europa. Din nou, isterie. Plus, smiorcaiala conducerii UE, ca vai, cum de si-a permis Trump sa inchida granitele fara sa-i consulte pe jmekerii de la conducerea Europei (gen Macron, Ursula, Merkel etc.).
Vina cea mai mare o au autoritatile chineze si … OMS. Cand vine OMS-ul si spune ca nu trebuie sa iti faci griji, ai in vedere opiniile “specialistilor”, nu-i asa? Numai ca acei “specialisti” de la OMS au cam tinut partea Chinei.
NOU
@Marin, a cui este vina ca OMS-ul a tinut partea Chinei.
Statele Unite sunt cel mai mare sponsor al OMS-ului, iar pe locul 3 este Marea Britanie. De ce aceste 2 tari cel putin nu s-au implicat, nu si-au trimis proprii reprezentanti acolo sa vada care este situatia cu adevarat?
Iar legat de Uniunea Europeana, au demonstrat ca in caz de probleme se aplica principiul “fiecare pentru el”. Nicio tara din cele superdezvoltate nu a vrut sa ajute Italia la inceputul pandemiei.
SUA si UE nu au nici cea mai mica scuza pentru faptul ca nu au avut pus la punct niciun protocol pentru astfel de situatii de urgenta. Trebuiau sa existe macar stocuri de masti si echipamente de protectie sau protocoale pentru a adapta productia industriala in caz de nevoie.
Cum a zis si o doctorita din Germania: este penibil ca una dintre cele mai industrializate tari din lume sa nu poate sa-si adapteze productia si sa fie nevoita sa se roage de niste tari asiatice sa le trimita cateva masti.
NOU
@Andrei, SUA a dorit sa trimita experti, insa a fost refuzata. Reprezentantii OMS au fost in China in luna ianuarie, reprezentantii fiind directorasii si cativa functionari. Si astia au pus botul la tot ce a debitat China, adica la prostii. Nu uita ca in 2003, China a mai mintit OMS-ul in privinta SARS. Directorul actual al OMS este un om care nu are legatura cu sistemul medical. A fost numit la conducerea OMS prin sustinerea unor tari africane si din Asia (China fiind prima).
OMS-ul a fost averitzat de Taiwan inca din luna decembrie ca ceva nu e in regula in China. Insa marea organizatie nici nu a luat in seama avertismentele primite. Ghici de ce? Ca sa nu se supere China, pentru ca Taiwanul este considerat pamant chinezesc.
Referitor la fondurile platite de SUA, ai dreptate. Este cel mai mare finantator la OMS. De aia Trump a suspendat finantarile pentru vreo 3 luni, banii respectivi fiind directionati la Crucea Rosie si alte organizatii care se lupat cu pandemia. Eu cred ca este ca o pedeapsa pentru OMS, ca sa-si dea seama si cei de acolo ca daca primiesc bani multi, sa si lucreze cu adevarat.
NOU
Mierla aia de Theresa Tam, șefa sănătății publice din Canada a reacționat violent verbal la tentativa inițială de a bloca zborurile dinspre China, zicând că este o măsură rasistă.
Dacă aș fi Dumnezeu, aș obliga-o să îngroape personal pe cei aproape 2000 de morți până acum, suge-le-ar găoazele și pe lumea cealaltă!
NOU
@americanu Esecul unor state de a face fata acestui virus este extrem de evident, dar oamenii se agata de detalii in loc sa ia faptele ca atare. Presupunand ca chinezii au mintit, nu e ca si cum pe ei i-ar fi anuntat cineva ca vine pandemia. Si cu toate astea unele state au reusit sa o tina sub control, in timp ce altele au dat un chix major. SUA este exemplul cel mai elcovent de esec. Poti sa te vaiti cat vrei ca ai fost mintit, poporul tot ar trebui sa te traga la raspundere pentru zecile de mii de morti. Cand treaba a inceput sa se imputa in SUA, in Italia si Spania erau deja mii de morti, chiar nu exista nici o scuza.
NOU
@Marin, eu zic sa nu mai pui botu’ la minciunile lui Trump.
Uite aici, un montaj interesant, nici macar deplasat, de la BBC, in care Trump ne spune ce si cum.
In a doua jumatate a lui Martie el incerca, inca sa minimizeze importanta “it’s just a flu”… Noi eram deja in carantina…
NOU
@Marin, tu chiar crezi ca SUA ar fi putut fi refuzati de OMS daca voiau cu adevarat sa verifice informatiile primite?
Sau crezi ca SUA nu aveau oameni capabili sa faca o analiza independenta si sa nu se bazeze pe OMS?
Avetismentele Taiwan-ului au fost publice. Sunt convins ca serviciile secrete americane au facut o analiza pe baza acestora, analiza are a ajuns si la Trump. Doar ca el a ales sa o ignore.
Nu este cazul sa gasesti scuze nimanui. Singura tara care a gestionat exemplar aceasta criza a fost Coreea de Sud. Au fost printre putinii care au luat masuri la timp si nu au fost prinsi pe picior gresit din punct de vedere al materialelor de protectie.
NOU
Ai uitat sa mentionezi si Taiwanul. Bine, astia nu au statut de tara, dar au stiut sa administreze situatia. Oare de ce? verifica numarul de infectati si morti.
NOU
@BipBip, nu pune nimeni botul la minciunile lui Trump. Vezi ce a facut administratia americana si dupa aia mai vorbim – anulare zboruri spre/din China, Europa etc. Ar trebui ca tu sa nu mai pui botul la tot ce se vede pe la BBC, CNN etc. Astia erau aia care urlau ca s-au anulat zborurile in State.
Si la noi multi au zis ca e doar o gripa – pana la inceputul lui martie.
NOU
@oameni buni ,de departe de a lua apararea Chinei doar zic ca pentru o astfel de situatie orice stat ar trebui sa aiba un protocol…iar WHO mi se pare o organizatie inutila ( sa ne amintim episodul cu ebola din 2013 daca nu gresesc ).
NOU
Si manu144x si Arhi au sintetizat perfect motivul pentru care apelam la China sa produca bunuri .
Din cauza acestor motive ne-am cam pierdut dreptul sa ii injuram pe chinezi chiar daca si eu ii injur maxim, mai ales cu faza de acum cu pandemia care a plecat de la ei.
Cat timp capitalistii nostrii lacomi , atat din USA cat si din Europa vor produce acolo pentru ca este mai rentabil ..nu prea mai este nimic de zis.
Regimul comunist din China le este foarte util celor din USA si din Europa pentru ca acolo autoritatile stau cu biciu pe sclavii aia mici, chestie care nu se poate face intr-un regim democrat real .
O mana spala pe alta…
NOU
si tu daca ai fi capitalist, tot asa ai proceda.Fiecare trebuie sa-si optimizeze costurile ptr. a rezista pe piata.Si eu fac a fel .Daca am de ales intre doua -trei comenzi intr-o zi evident ca o iau pe cea mai valoroasa.Una e sa-i montezi lui vasilica un tablou cu doua sigurante si sa castigi 100 lei si alta e sa faci un tablou plin de automatizari si sa iei 3000 lei.Dar daca nu e nimic de ales iau totul otova.Tu cand te duci in piata sa cumperi mere ,cumperi de unde e mai scump sau de unde e mai ieftin si calitate mai buna?.N-o mai da cu capul de gard ca e de porc .Orice firma e infiintata ptr a genera profit ptr actionari si nu ptr a da taxe statului sau salarii mari.Salariul e un cost ,nimic mai mult
NOU
@puiu
Pai asta spuneam si eu omule de stiinta, ca asta este, nu avem ce face, asta este realitatea in care traim deocamdata.
NOU
puiu: aia e gandire retarda de capitalist care poa sa imi suga pula. Prin batista sau prin ce vrea el. Pentru ca asa au facut toate proastele astea de companii. Au ales costul, pe termen scurt, fara nici un fel de plan pe termen lung.
Vrei sa iti spun ce se intampla pe termen lung? O luam de la ce e mai putin important la ce e mai important
– ai toate oole in acelasi cos. Care nici macar nu e cosul tau. Ba mai mult, nici gainile. Nici oualele. Tu faci doar omleta. Doar ca acum ala care are oualele poate sa iti ceara cati bani vrea pula lui. Nu mai exista varianta B
– in caz de ceva esti futut. Daca se strica ceva in china s-a gatat tot.
– Chinezii invata ce si cumul. La inceput erau caterinca, faceau doar piesele si le puneau. Pe schema ta. Da, mai furau, mai faceau acelasi produs la o calitate de se strica inca de pe banda. Ce amuzanti si prosti si saraci. Baiu e ca au invatat de ce se strica. Si cum sa faca sa nu se strice. Si apar dupa telefoanele: huawei, one plus, nu prea is chiar europene, nu?
Practic, tu firma desteapta ai economisit 10 ani de zile, timp in care ai pompat bani in firma care incet incet te va scoate de pe piata. Sau, nu te va scoate, dar va trebui sa cumperi de la ei oualele. Si cosurile. Si cam tot. Asa ca tu vinzi omlete, dar mai proaste decat ala lu chinezu. Mai scumpe. Si cu profit mai mic.
GG.
NOU
Știți că toate produsele de lenjerii pat de pe site-urile românești sunt făcute în china? Sau că cele “made in România” sunt 50% făcute cu material adus din china?
Foarte multe textile ieftine inclusiv cele de notorietate sunt facute acolo dar umflate doar că e firma x.
De acord să sufere china dar înainte de asta trebuie să ai alternative românești.. că doar nu mutăm tot centrul de distribuție textile via turcia.. almost same shit
NOU
pai si eu ce am zis, cand am spus ca firmele trebuie incurajate sa faca centre de productie in romania? trebuie sa fac un paragraf special pentru fiecare tip de produs?
NOU
Firmele romanesti de productie/distributie si-au bagat angajatii in somaj.. raspund la telefon doar sa anunte asta(daca raspund).. in rest n-au vrut sa livreze nimic.. era cerere mica..dar era, erau facturi restante catre ei? erau..
Cu astia crezi ca facem treaba?
NOU
1. Ce vrei sa spui aici? Si China a incetat productia pentru mai mult de 1 luna (la inceputul carantinei).
2. Firmele mici romanesti au preferat sa suspende productia pentru a reusi sa supravietuiasca pe piata. Cererea a scazut dramatic, dar costurile cu chirii, utilitati, salarii raman la fel daca pastrezi firma deschisa.
Asa ca majoritatea au preferat sa inchida si sa trimita oamenii in somaj tehnic, in speranta ca vor recupera cei 75% pentru salarii de la stat.
Altfel, oricum nu aveau de unde sa acopere cheltuielile + isi expuneau angajatii la virus.
3. Alternativele apar singure pe piata daca pui impozite mari pentru produsele importate din China.
NOU
“Foarte multe textile ieftine inclusiv cele de notorietate sunt facute acolo dar umflate doar că e firma x.” Ca sa inteleg tonul: tu ti-ai dori sa ai textile de calitate, de brand dar sa nu le platesti la pretul firmei ci la pretul de productie, nu? Pai ai alternative, “original copies” Made in China… Acum, pe un ton serios, firmele de tip X au niste costuri mai mari si pentru ca au in spate departamente de R&D, Marketing, o intreaga retea de distributie cu niste costuri in spate. De aia sa te raportezi la niste costuri de lohn sau la niste fake-uri cand compari preturile nu e chiar ok.
NOU
@Andrei un om in ditamai firma sa mai puna la curierat din marfa aflata pe stoc? Nu dai un telefon la clienti sa anunti..ka nene oprim distributia, iti mai trebuie ceva? Ca doar mai avem si noi facturi de incasat..poate mai ne dai ceva…
Nimic…zip.. inchis direct fara stres si fara cap
@Bip ai inteles ce am vrut sa zic.. vrem/nu vrem suntem dependenti de china pentru productie a materialului din care producem bluza/pantalonul sau chiar intreg procesul..
NOU
Realist vorbind, nu poti. Putem sa luam experimentul lui Trump. Teoretic America are cel mai mult de pierdut daca China se dezvolta si mai mult. Si Trump s-a jucat la tarife asa doar de publicitate, nu si-a permis mai mult, ptr ca vin niste alegeri si americanii s-au invatat cu preturi ieftine. Nu te alege nimeni daca poate explici long term nu e bine sa iei ceva ieftin acum care poate pe copiii lor ii va costa inzecit.
Nu vorbim de Romania, care nu produce nimic, dar si alte tari: China era supplier ptr cacaturi de plastic, acum a devenit si supplier de chestii high-tech microchipuri, telefoane. Cica acum sunt lideri in AI. Nu muti asta in India ptr ca aia nu au pregatirea sa faca asa ceva.
It’s a chicken-egg problem, muti productia national costa x10 ori fata de China. Ai disciplina necesara in populatie sa aleaga sa plateasca x10 ptr made in …? Pui tarife, vine PSD-ul si zice ca pot sa ieftineasca tot.
NOU
Nu este atat de simplu:China detine suficiente resurse(local ,importate,furate,etc)sa fabrice cam orice isi doreste lumea,in cantitati indestulatoare,la preturi competitive,in termenul dorit…..ceea ce putine tari/firme reusesc.In China nu se pot lauda angajatii nici cu drepturile angajatului din Europa,nici nu poate da firma in judecata pt cine stie ce discriminare,bullying sau hartuire sexuala ca in SUA,deci angajatii de acolo sunt deja semiroboti.Iar a treia chestie este ca firmele mari doresc sa aiba filiale/fabrici acolo,pentru ca si acolo e o piata importanta creste nivelul de trai,si daca nu produci/existi acolo,e mai greu sa vinzi.
In concluzie,nu se va intampla mare lucru,pentru ca desi la nivel politic vor exista ceva discutii,marile firme traiesc si iubesc globalizarea,modelul economic actual bazat pe consum…..si cam ele reusesc sa decida ce si cum.
NOU
Epidemia putea sa inceapa de oriunde si ar fi fost aceeasi incercare de musamalizare pentru a proteja propria economie. Cat timp nu se respecta normele de igiena intr-un loc e posibil sa devina focar pentru o viitoare pandemie. Daca arunci o privire in bodegile sezoniere de la noi te ia durerea de cap.
NOU
nu va pati nimic china, revino-ti :))))
NOU
La venirea coletului cu cele 90k masti se face o mega-receptie cu ambasadorul communist chinez iar dupa toate onorurile, fanfarele, discursurile si ce cacat se mai intampla la astfel de evenimente… as lua o sticla de benzina si as termina receptia cu un mare foc de tabara cu cele 90k masti.
NOU
excelenta, permiteti sa onoram marele popor chinez si pe gloriosul sau conducator suprem cu un calduros foc de tabara!
NOU
Cetin, stii ca nu o sa se intample niciodata asta.
Ar dura cel putin 5 ani o relocare si costurile ar mult prea mari.
Si, asta inseamna globalizare: unul face mere, altul prune, altul tuica. Le cumperi de unde e mai ieftin si/sau mai bun.
PS: Cred ca te-ai uitat pea mult la discursurile lui Trump 😀
NOU
din fericire, faptul ca suntem in UE s-ar putea sa faca sa nu conteze pareri de genul asta. sunt sigur ca vor exista in curand masuri de relocare a zonelor de productie care vulnerabilizeaza economia UE.
faptul ca in romania sunt oameni care cred ca asa ceva nu e posibil e rau dar noroc ca ne dau aia peste cap si trebuie sa executam ca sa fie bine.
NOU
Dupa ce se inchide subiectul pandemie, ar fi superb sa se adreseze probleme care exista de ceva vreme in Europa, dar care acum s-au cam spart toate deodata:
– Capacitate de productie mediocra in tot spatiul european pentru lucruri de baza in sistemul medical.
– O lipsa totala de coordonare la nivel UE, fiecare a facut cum a crezut ca e mai bine.
– Nu exista integrare de statistici medicale intre tarile europene. Cat de frumos ar fi fost daca ai fi putut vedea in timp real unde sunt focare, ca sa poti actiona la timpul si locul potrivit.
– Cu mici exceptii, o generatie extrem de slaba de politicieni, care au lasat sistemele medicale sa mearga cam din inertie in ultimii ani si care au reactionat extrem de lent.
– Si cel mai problematic, o masa enorma de oi, preocupata de probleme existentiale (telefoane, social media, etc.), ignorand si contribuind la problemele de mai sus.
Cine stie, poate cele 100k decese de pana acum nu vor fi complet inutile, dar cu cine sa reconstruiesti Europa? Cel mai probabil se va arata cu degetul doar spre China si cam atat.
NOU
Eu nu vad nici un site serios care sa mai creada ca virusul a pornit de la un nene care a mancat un liciac. Si apoi cand Ozzy manca lilieci era cool, acum cand mananca asiaticul nu mai e cool.
www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus-bat-soup
NOU
vazut stirea asta: www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23896822-wuhan-coronavirus-jurnal-carantina-fang-fang-propaganda-china.htm ?
imi plac comentariile chinezilor la articol, imi aduc aminte de unele comentarii de romani verzi daci ortodocsi
NOU
Sunt 100% de acord cu tine. Ar trebui sa plateasca si despagubiri de miliarde fiecarei tari afectate.
NOU
Japonia incearca sa miste ceva in directia asta. Nu mai stiu cifre dar guvernul ofera parca 2 miliarde sa isi mute inapoi productia in Japonia sau in alte tari asiatice daca e prea scump
Pe langa asta, mizeriile de “cadouri” ale chinezilor (masti teste si ce maidau) sunt pentru PR, probabil 50% nu trec de Quality Check. Zic mizerii ca multe tari s-au plans ca mukte au fost trimise inapoi.
NOU
alea 2 miliarde au doar rolul unui semnal politic, suma este infima in raport cu schimburile comerciale japonia-china!
NOU
incredibil cati pro chinezi pe aici
am sufeit ca tara 50 de ani sub comunism, acum stam o tara intreaga ca prostii in casa 2 luni din cauza altor comunisti si nimic
ne meritam rolul de slugi,
capul plecat, sabia nu il taie, un proverb care ne caracterizeaza perfect
NOU
Pentru ca multi din cei care comenteaza pe aici nu au prins perioada aia. Sau au prins-o, dar erau prea mici ca sa inteleaga ceva.
NOU
www.youtube.com/watch?v=RDrfE9I8_hs
NOU
Între timp, China blochează accesul persoanelor de culoare in spitale și restaurante, blamandule ca ei ar fi cine împraștie virusul. Propaganda d’aia împuțită.
Am primit un video mai devreme in care in Uganda le-au dat foc la șandramale…
China trebuie sancționată și eu zic ca aici putem toți sa contribuim. Evitați tot ce e făcut in China. Greu, dar eu zic ca se poate realiza…
NOU
pana si la robotizare, china este in fata!
romania, de una singura, va face fix ….!
un program comun sua-ue ar avea insa sanse sa puna china la respect.
program comun care nu este posibil cu trump la butoane.
NOU
De la unul din Congresul american:
townhall.com/capitol-voices/congressmantedbudd/2020/04/22/how-to-reduce-us-reliance-on-china-n2567400
“It has become painfully clear that China can no longer be trusted. Their lies on the world stage and their domination of critical medical supplies necessitate a new approach. Our pivot should be away from China and toward national self-reliance so we are never caught flat-footed again.”
+ deja statul Missouri a dat in judecata China. La care ambasada lor a raspuns ca “lawsuit is very absurd and has no factual and legal basis at all”. Tupeu, frate! 🙂 N-au mancat usturoi, nici gura nu miroase.
NOU
Șerife, îți zic un zvon din fermă – nu, nu e cu închis de conturi – în următoarea perioadă ne așteptăm la căderi de rețele și pierderi de date tot din vina Chinei. Vor fi și niște sateliți pe ici, pe colo. E doar zvon.
NOU
¯\_(ツ)_/¯
NOU
Nu stiu ce sa zic atat timp cat mare parte din comertul mondial depinde de China, in privinta producatorilor romani de tehnologie pe care iai pomenit, cauta si documenteazate mai bine, ei de fat nu produc nimic, sunt doar niste bisnitari, iau telefoane si altele iefrine din China le rebranduiesc si le vand mai scump naivilor de la noi care cred ca astfel ajuta economia romaneasca si intreprinzatorii autohtoni, BISNITA la un alt nivel.
NOU
Până in toamna trecută și eu credeam in sintagma “o țară două sisteme” lansată de Deng Xiaopin. După manifestațiile din Hong Kong am înțeles ce jegoasă este dictatura comunistă chineză. Doctrina PCC este furtul de tehnologie occidentală, împingerea Uniunii Europene și a aliaților transatlantici în criză economică prin războiul bacteriologic pe care l-au generat și înșelarea țărilor mai puțin vigilente cu propaganda lor comunistă. Țările care au trecut prin comunism nu se lasă păcălite. Produsele chineze trebuie boicotate. Toate companiile străine trebuie retrase din China. China trebuie izolată din punct de vedere economic. Oricum China va ajunge într-o criză economică majoră din cauza izolării economice. Nu cred că vor plăti daune celor pe care i-au păgubit. Vor ajunge foarte curând într-o imensă criză de supraproducție. Cred ca asta va zgudui din temelii dictatura comunistă. Este posibil să se ajungă la eliberarea de sub dictatură și la organizarea de alegeri libere. In curând PCC va ajunge un regim in agonie.
NOU
E de blamat ce a comis regimul comunist chinez, dar hai sa nu napustim furia pe toata rasa chineza. Hai sa nu scoatem Hitlerul din noi, deci mai usor cu RASISMUL.
Nu toti chinezii, si mai ales, nu populatia e de condamnat ca e controlata de acel regim criminal.