Stăteam ieri, când ne hlizeam la Bomba Morală, și mă gândeam cât de incredibil de greșită a fost ideea mea din acest articol. Bine, premiza de la care pleca era corectă, doar că această premiză nu ținea cont de faptul că autorităților, efectiv, nu le pasă de ce se întâmplă și că noi suntem doar niște numere și atât.

După care a apărut și mizeria promovată de tipa care își arată curul pe bani pe instagram, Cristina Ich și am realizat unul din adevărurile esențiale din Arta Războiului. Atunci când alegi să stai pe margine într-un conflict în care ești implicat, de fapt, iei, fără să vrei, partea uneia din tabere. Iar eu, prin neimplicare, am luat partea celor ca Cristina Ich, care fac bani din tragediile oamenilor.

Da, trebuie să donăm și trebuie să ne implicăm în susținerea cauzelor care luptă pentru sănătatea oamenilor. Altfel, vom muri trâmbițându-ne o dreptate care a murit încă de atunci când era în pântecul Pandorei.

E am decis să mă implic în campania de donatii pornită de BTR, emag, mobexpert și Bitdefender. Din mai multe motive, cel mai important fiind că, dacă se implică acele companii mari de care avem nevoie, înseamnă că resursele sunt mari și rezultatele pe măsură.

Și mai e o chestie importantă. Tot ce se întâmplă acolo este complet transparent. Vă uitați aici și vedeți, live, situația donațiilor. Live, da? Nu ca la influencerițe, o parte la mine, o parte la voi, o parte la noi. Transparent, direct, ce donații s-au făcut, ce materiale s-au cumpărat, câți bani au rămas. Și totul se face în coordonare directă cu cei de la Situații de Urgență. Mai exact, de acolo se primeste necesarul de materiale pentru săptămână, iar emag distribbuie ajutoarele acolo unde i se spune și unde este nevoie, nu decide nimeni de la ei Vai, mie îmi place de spitalul X, hai să îi luăm un dozator de ouă.

Aș vrea să menționez că această decizie și acest articol sunt personale, nu fac parte din nicio campanie de donații a nimănui. Este dorința mea, împreună cu a unor prieteni, de a mă implica în mod activ și real în societate.

Desigur, decizia mea, fără implicarea voastră este zero. Suntem 1 milion de oameni aici, lunar. Donați, dacă vă permiteți, cât de puțin. Donați un leu, dacă nu aveți mai mult. Dați un leu pentru Ateneu transformat în dați un leu pentru sănătatea oamenilor noștri dragi. Nu contează cât de mult dați, la 1 milion de oameni, dacă dăm un leu pe săptămână, înseamnă 1 milion de lei. 1 fucking milion, da?

Hai să nu ne mai lăsăm bătrânii să moară. Să nu ne lăsăm medicii care luptă zi de zi, în condiții infernale, pentru viețile noastre, să se infecteze sau să moară. Depinde de noi și de implicarea noastră.

Ca idee, să știți că voi urmări tot ce se întâmplă acolo, zi de zi. Și o să vă aduc aminte și vouă, zi de zi, că nu trebuie să faceți mult, pentru că puterea noastră stă în numere, și o contribuție cât de mică poate face diferența dintre viață și moarte.

Bănuiesc că toți aveți cont pe emag, cu card inclus, donarea e extrem de simplă. Click, click și aia a fost.

Să facem bine, pentru că rău e foarte ușor de făcut.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

38 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eu efectiv nu mai vreau sa donez. M-am saturat si scarbit sa mai donez bani pentru a acoperi ce nu face statul roman, pentru care oricum donez lunar mii de lei. Spitalul X nu are cele necesare pentru ca s-a furat/sifonat, nu pentru ca nu au fost bani.

    Cu toata inima ajut un om sarman sa-i cumpar ceva de mancare sau sa-si rezolve o problema.
    Dar sub nicio forma nu vreau sa mai donez bani pentru stat. Pur si simplu nu mai pot.

    PS: A nu se intelege ca nu respect dorinta si placerea altora de a dona bani pentru a avea medicii cele necesare. Fiecare este liber sa faca exact ce-i spune constiinta si sufletul.

    • #2

      te inteleg perfect. fix asta simteam si eu. dar asta a fost inainte de a primi haitele de jeguri trimise de instagram sa ma muiasca ca nu inteleg binele comun si ce bine e sa ia cristina ich 1/3 din banii donati, pentru ca ea munceste, da? fmm de cioropina

    • #3

      Partea amuzanta este ca aveti dreptate amandoi( corny si Arhi).

    • #4

      pe mine m-a socat nitel cum lorena lupu a bagat un articol in care a scris, textual, ca ea i-ar da cristinicai 30% pentru simplul fapt ca e influencerita. si cand au inceput sa-i spuna oamenii ca e de porc, a dat-o pe aia cu ‘donatiile oricum se impart pt ca fundatiile au salarii si cheltuieli’ lol

    • #5

      @Cetin, spui un lucru interesant: “o muie luata la timpul potrivit iti poate schimba modul de a privi lucrurile”
      Ar merge ca replica de agatat in club :))))

    • #6

      Asta este foarte nasol cand discutam de donatii: ca fundatiile au salarii si cheltuieli.
      Doar ca nicio fundatie nu arata transparent ce procent din banii donati raman la ei pentru celtuieli administrative si ce procent ajunge la oamenii care chiar au nevoie.

      Si aici este vina autoritatilor. Ar trebui schimbate putin regulile.
      Ai fundatie, esti obligat sa faci publica lista cu toate veniturile si cheltuielile + costurile la care ai achizitionat orice produs.

  2. #7

    Donam.. Si prin zona rosie Italia, protectia civila a fost prinsa pe picior gresit, foarte multi bani sifonati, masini de lux cumparate la diversi,, acum cetatenii sunt rugati sa doneze,, insa multi nu o mai fac,, pt ca sunt scarbiti,, au in memorie Aquila, Amatrice, Podul din Genova,, toti acei bani stransi pt acele cauze,, au fost dusi aiurea. Dar am zis ca totusi nu este cazul sa politizez,, am donat unde a fost cazul,, azi voi vorbi cu cineva sa fac o donatie consistenta, plus ca am donat si pt spitalul oncologic,, stiu ce inseamna sa ai nevoie de asa ceva. Cred ca si aceasta carantina a avut partea ei buna. A mai ramas putin.

  3. Sa se doneze Cumintenia.

  4. #9

    Am participat la 2 serii de campanii diferite organizate de companiile unde dadeam la momentul respectiv cu sapa:
    -prima (fostul angajator): transparenta pana la ultimul leu strans, noi am vandut “chestii”, colegii au cumparat-> banii i-a donat fiecare cumparator la cate o cauza. La final am primit borderou de incasari cu banii stransi si copii dupa viramentele facute destinatarilor. Transparenta maxima.
    -a doua (tot fostul angajator), acelasi tipar. De data asta a fost campanie targetata pentru a lua haine si incaltari pentru copiii de la un “orfelinat” -unii erau acolo si dupa ce au implinit 18 ani. S-au strans bani, colegele au negociat la Decathlon (cred), au luat haine si incaltari pentru toata trupa de acolo si ne-au trimis poze “inainte” si dupa: de la adidasi rupti si cu gauri in talpa la incaltari noi si o fericire greu de imaginat pe fetele copiilor. Din nou, borderou, factura. Din pacate cativa “producatori” au reclamat ca si-ar fi dorit sa le fie rambursat costul ingredientelor, nu au anuntat la timp, circ, stop joc. No comment.

    La actualul angajator a fost tot asa ceva, doar ca organizare praf, se strang bani-pentru cine? Pentru ce? Cati bani s-au strans? Au ajuns la destinatari? Mister total, deci nu mai particip.

    Unde vreau sa ajung cu poemul :)): un pic de transparenta da incredere celor care doneaza. Ce a facut duamna Ich (scuipat in ochi pr oamenii care cer detalii si rasucit povestea de 5 ori ) e de scroafa, oricat de nobila ar fi intentia. Da, era mult mai onorabil sa zica “ din suma stransa, se vor rambursa costurile de organizare care sunt X ron”.

  5. #10

    Întrebare: bugetul pentru alte institutii publice, dar nu asa de importante acum, nu se poate modifica, astfel încât să mai scoatem 10 milioane de euro pe luna? Just asking…

    • #11

      Maxentiu, cat timp noi ne punem întrebări inteligente, oameni mor, medici se infectează. nu vrei sa donezi, excelent, e alegerea ta. și atât

    • #12

      Asta cu Maxentiu n-am înțeles-o. Îmi explici?

      Nu e vorba daca vreau eu sau nu. Cum ai spus-o si tu: cine vrea, da. Dar ma enerveaza ca se ajunge in situatii de genul, in care practic statul dovedeste ca s-a pisat pe taxele platite de noi. Iar acum, tot din privat tre’ sa vina mai multi bani.

    • #13

      nu e Max von Stierlitz? Asa imi alint eu motanul, Max, cu Maxentiu.

  6. #14

    done. 1 pt ca e jale si 2 pt ca influencing asta inseamana nu Cristinich-a.

  7. #15

    Corect! Absolut corect! Neuronul meu n-a mai facut legatura.

  8. #16

    Dupa capul meu, gestul asta de a dona are fix doua actiuni posibile: da sau nu. Atat! Si e o decizie cat se poate de subiectiva, se numeste incredere.
    Pentru mine, increderea se construieste probabil foarte diferit in comparatie cu modul altor oameni de a judeca subiectul. Conteaza ambasadorul, conteaza cine initiaza actiunea in sine, cauza si, mai ales, TRANSPRENTA. Mie imi sunt suficiente elementele astea. Pentru mine, increderea e fix o investitie, o fac sau nu! Nimeni nu-mi poate garanta nimic, niciodata!
    Si da, sunt perfect constient de infectia spatiului institutiilor publice, de hoti, de trepanati, samd. Dar ce relevanta are asta, acum?!

  9. #17

    Sunt total de acord cu asta, însă nu ar trebui să ne oprim aici. De felul nostru, noi suntem ființe care se trezesc când se întâmplă ceva rău, care ne afectează. Să fac o paralelă cu IT-ul, când apare incidentul, inginerii se apucă să-l rezolve. Dar același incident apare și peste două săptămâni și peste șase și peste 15 iar inginerii îl repară de fiecare dată. Puțini sunt însă cei care transformă acest incident într-o problemă, pentru ai afla root cause-ul și în consecință, pentru a încerca să evite apariția acelor incidente de aici, înainte. Motivele sunt numeroase, lipsă de experiență, lipsă de proceduri, lipsă de buget, lipsă de profesioniști, frica de a nu pierde job-ul (nemaiavând ce să repari, te duce cu gândul la faptul că ai putea deveni inutil), etc.

    Revenind la subiect, în cazul de față procedăm exact ca inginerii de mai sus, rezolvăm incidentul curent și o vom lua de la capăt când va apăra următorul. E bine că suntem aici să-l rezolvăm, pentru că dacă n-am fi, imaginați-vă ce s-ar întâmpla, dar totuși, după ce-l vom rezolva, să ne gândim ce trebuie făcut pentru a evita apariția unuia similar sau măcar a minimiza impactul pe care-l va avea următorul incident similar.

    În ziua de azi avem acces la Big Data, dar trezindu-ne în brațe cu toate datele astea, nu prea știm ce să facem cu ele și ar trebui sparte pe bucăți. Deci hai să vedem cine sunt cei mai predispuși la complicații în fața unei gripe precum asta. Diabeticii cu complicații, bolnavii de cancer, persoanele cu imunitatea scăzută din cauza altor complicații, etc. Și îi luăm pe rând și vedem ce putem face pentru ei.

    Avem în fiecare an rapoarte generate de Ministerul Sănătății, în colaborare cu alte instituții, precum cel de Sănătate Publică, cel de Statistică, etc. Chiar în ultimul raport, ei spun că 24% din decesele din anul respectiv ar fi putut fi prevenite prin politici de sănătate publică, prin politici de prevenție. Asta înseamnă că mai bine de 60k decese pe an din România ar fi putut fi prevenite.
    Aici nu intră cei 15.5k de decese pe an din cauza complicațiilor diabetului, cele câteva zeci de mii de decese din cauza cancerului și accidentelor vasculare și multe altele, ci intră decese precum mii de sinucideri, mii de decese din accidente rutiere, dar și mii de decese din cauza cancerului care ar putea fi rezolvat dacă lumea ar fi informată să meargă la controale periodice, etc.
    Apoi te uiți la cei cu diabet și vezi că peste 12% din populația României este înregistrată și mai vezi că alți peste 3 milioane sunt marcați în sistem cu pre diabet, adică îl pot dezvolta sau nu. Ce putem face pentru ei? La anul se fac 100 de ani de când s-a inventat insulina, adică la anul în aprilie. După 100 de ani, nu există un leac, dar când ai peste 2 milioane de diabetici în România, numai dacă fiecare din ei ar contribui cu 2 lei pe lună, ai avea 240.000.000 USD în 20 de ani, timp care i-ar lua unui studiu care le va căuta leacul. Și ai avea bani pentru 5-6 astfel de studii. Și la fel ai proceda și pentru cei cu cancer și pentru cei cu alte boli care acum se află în categoria celor cu risc foarte mare.
    Dar cine să facă asta? Bineînțeles, politicienii, dar ei nu vor face asta dacă nu vor fi presați tocmai de noi și astfel, la următoarea pandemie sau peste trei pandemii de genul, când deja se va fi găsit cauza problemelor acestor oameni, toată lumea va fi mult mai relaxată.

    Aș fi putut scurta mesajul, spunând doar că de covid nu vom avea 66k de decese, dar doar din cauza diabetului și cancerului vor muri în continuare pe an 16.000, respectiv 50.000 și nimeni nu va mai observa asta, insa orice deces este o tragedie, chiar dacă vorbim doar de unul singur.

  10. #18

    Am vazut campania asta de 100 de ori la diversi oameni(facebook, prieteni, in viata reala, etc) si mereu ma gandeam la articolul citit la tine pe subiectul asta – nu eram total de acord cu parerea ta dar incepusem sa am dubii. M-ai convins acum. +100lei sunt practic de la tine.

  11. #20

    Una din cele mai bune idei auzita în ultimul timp, astăzi toată ziua am fost un car de nervi din cauza retarzilor. care visează prieteni imaginari și a celor care visează ieșirea din UE, 5 g care da coronavirus.
    Singura soluție e sa ne implicam mai mult, m-am asigurat ca mama nu crede nici un cacat de genul asta, convins soacra ca 5 g nu e dracul.
    Personal nu o sa mai accept și o sa fiu mai vocal în a explica argumentat și logic diferența.

  12. #21

    Eu aș dona pentru torțe. Ca să le dăm foc celor care au creat susținut și susțin sistemul ăsta. Cu posturi pe pile, cu directori numiți politic. Cu zero lideri, zero strategii, zero implicare.
    Cu secții ATI în care, în cel mai bun caz, ai 2-3 medici cărora le pasă suficient încît să facă ceea ce ar trebui să facă. Atenție, nu vorbim de empatie. Vorbim doar de datoria, teoretică, a profesiei. Și nu vorbim de pandemii. Doar de rutina zilnică. În pandemii doar culegem roadele.

  13. #22

    Ba nu am citit tot, dar sunt prea distrat. Gadea tocmai i-a dat lui Badea cu “lasa ca te sun eu” cand target dummy spunea ca e totusi ok ca bor suge pula si ca lumea mai bine acasa.
    Frumos!
    P.s. done 10 lions to da cause

  14. Eu chiar mi-as dori sa donez, insa cand ma uit la fluturasul de salariu, am o retinere, o jena… Cand vad ca peste jumatate din banii mei se duc in taxe, impozite CAS, CASS si unde s-or mai duce.
    De ce mi se mai retin acest bani, daca statul este incapabil sa-i gestioneze.
    Stiu, este un deziderat sa avem sistem ca-n USofA si in toata Europa este la fel – d.p.d.v. al retinerii la sursa al taxelor si impozitelor – dar consider ca trebuie sa dispun liber de banii mei, pe care i-am muncit. Ah, nu platesc si folosesc ceea ce mi se cuvine, da nene, arde-ma!
    Iar, stiu, ajutoare sociale, egalitate, numai ca […] ca-n “Ferma Animalelor”, toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele – la fel ca-n viata!
    Inca 19% din ce mi-a ramas se duc la stat sub forma de TVA, deci mai mult de jumatate din munca mea este pierduta din start.
    Din restul, putinul care mai ramane, trebuie sa intretin familia, sa platesc ALTE taxe, rate, consumabile etc.
    Deci nu mai fiti saraci, nu-i asa?

    Nu minimizez impactul pe care-l au aceste donatii, sunt constient ca institutiile statului sunt capabile doar sa fure si prin aceste taxe si impozite, de fapt o taxa de protectie legala, nu se intentionaza sa fim noi ajutati ci… cine trebuie.
    Nici nu spun sa nu donati – si aici apreciez intoarcerea pe care autorul a facut-o la 180 grade si pe care si-a asumat-o – spun doar ca eu nu vreau sa dau nici un leu, pentru ca pana acum doar am dat si de luat am luat doar… mumu!

    Asadar, aceste mesaje si indemnuri de a dona ma lasa rece [dar nu nemuritor] si au efect zero asupra mea, in cel mai bun caz.
    Da, am donat la viata mea, inclusiv la Bursa de Fericire.
    In fiecare an, de doua ori pe an chiar, cand intru la curatenie capitala, toata familia doneaza haine, incaltaminte si ceea ce noua nu ne mai este necesar – iar multe dintre ele au ramas doar mici/s-au demodat/nu ne mai plac si sunt in stare buna, pentru carcotasi – si tot bianual, de Craciun si Paste, facem un cos cu alimente necesare, plus ceva dulce, pentru o familie/persoana care nu-si permite. Pastele asta nu am mai facut, datorita contextului, dar dupa ce se linistesc apele, recuperam.

    Si o sa mai donez, dar nu bani.
    Si cand te gandesti ca le dadeam si cersetorilor in metrou, pana cand unul, caruia-i dadusem o moneda, acum multi-multi, ani echivalentul a 50 bani acum, pentru ca imi doream sa-l ajut si-mi imaginam ca o fac, mi-a aruncat-o inapoi, in scarba, dupa care m-a intrebat: “pai ce sa fac eu cu asta?”… A fost ca un dus rece, deci nu.

    Problema razboiului in acest secol, al informatiei, asa cum o vad eu, este ca, intotdeauna, vor fi mai multe parti… secundare, sa le zicem, implicate in “lupta”: una dintre ele ar fi cea a ignorantilor/nepasatorilor si alta cea a profitorilor/hotilor. Asta pe langa cele doua parti clare, care se lupta.
    Cred ca in prima m-as plasa eu, iar in a doua… oh, well… se stie bine cine este in acea tabara, nu e nevoie sa trambitez.

    In rest, sa fim noi sanatosi si incercati sa nu luati acum covid-19, ca cica la toamna lansaza o versiune mai buna, mai noua si mai potenta: covid-20 🙁

  15. #24

    Tocmai am aflat ca Electronic Arts Romania face match 200% la orice donatie catre orice cauza pe care angajatii o sustin. Eu am apelat la un prieten care lucreaza acolo si am donat pe numele lui ca sa fie facut match.
    Nu am donat o suma mare dar every bit helps.

    • #25

      Nu e chiar Kosher ce-ai facut tu. Se numeste nesimtire!

  16. #26

    Ma uitam la statisticile donatiilor.
    Gruiu…..parca a mai fost vorba candva de Gruiu……parca la un Black Friday….ma insel?

  17. Mersi, Arhi, pt imbold. Am trimis si eu ceva…

  18. #31

    Periodic mi se inmoaie sufletul si uit de “mana intinsa care nu spune o poveste”. Azi/ieri deja, tocmai imi intrase o “prima de paste” cand ai dat tu cu articolul. Practic e asa cum zice cineva mai sus. Ai mai donat o suta si prin mine.

  19. #33

    Pana mai recent eram foarte reticient in a dona ceva institutiilor publice. Pana mi-a spus un prieten apropiat (si-l cred sincer) ca, daca n-ar fi donatori privati pentru spitale, sistemul de sanatate ar intra demult in colaps.
    Caz real. La un spital din linia 2 (devenit deja linia 1) in luna martie se impun conditii de pregatire (circuite epidemiologice, separare prin camere de decontaminare, filtre suplimentare, statie de oxigent suplimentara). De la buget au primit 200 mii lei, necesarul fiind de minim 2 milioane de lei.
    Acesti bani fiind necesari DOAR pentru organizarea spitalului, nu si pentru echipamente de protectie sau echipamente pentru bolnavi.
    Toate lucrarile de pregatire le-au facut cu ajutorul firmelor private. De la stat au primit doar amenintari cu dosare penale (favorizarea raspandirii bolilor).
    Referitor la donatii. Multe firme nu doresc sa fie mediatizate. Stiti de ce? In loc sa le zica saru mana, MIZERABILII de la guvern trimit garda si anaful pe capul lor.

  20. #34

    Am donat. Muie PSD!

    PS: Vrei sa zici ca oamenii au voie sa isi schimbe opinia? In toamna o sustineai pe Dancila doar pentru ca ai zis inainte ca nu mai votezi Iohannis, orice-ar fi.

    • #35

      pai nu doar, ci eu am considerat si inca consider ca dancila este 2 clase peste iohannis

    • #36

      ps: multumesc pentru donatie, garda veche nu se dezminte:)

  21. #37

    Am donat. Și o să mai donez.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.