În weekend, am fost cu cineva la Râmnicu Vâlcea. Și cum stăteam noi la masă, acel cineva zice au, ce mă doare gingia, ia uite ce umflătură am.
Nu avea nici o umflătură, dar dacă omul simțea umflat, nu aveai ce să zici.

Zic eu. Dacă te doare, ia un ketorol, ketonal ceva, că e antiinflamator, ai o inflamație acolo, altceva nu ai ce să faci până nu mergi la un denstist.

Aaa, nu, zice el, sigur am o infecție, am nevoie de un antibiotic, merg să îmi iau oxacilină.

Și s-a dus, și-a luat oxacilină (chestia cu farmaciștii care nu dau decât pe rețetă e o glumă bună), a luat în acea seară și a doua zi, a luat și ketonal în același timp, i-a trecut durerea, s-a dezumflat măseaua.

Ai văzut, dacă am luat antibiotic? Imediat mi-a trecut.

Ce rahat să îi zici? Că își fute organismul și imunitatea băgând antibiotice aiurea în corp? Că își crește cu mânuța lui rezistența la antibiotice? Prostii, cine să te creadă.

Între timp, mame de bebeluși fac în parc schimb de remedii pentru răceli, toate pe bază de antibiotice puternice, și nu înțeleg de ce copilul e tot timpul răcit.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

34 comentarii Adaugă comentariu

  1. Faza cu antibioticele exagerate chiar nu e de gluma. Si chiar exista la unii pasiunea asta perversa pentru ele. Am luat destul de rar (la extractii dentare sau chestii de genul), in rest stau departe de ele ca de dracu’. Bun, astea in mod normal se dau cap in cap cu ‘ze pill’ si chiar nu intentionam sa risc 😀

  2. #2

    Stai sa vezi romani cind vin in Canada cu sacosa plina de antibiotice ca medici canadieni nu le dau usor.

    • Da, asa e. Se vine din tara de la vizita rude cu ‘papornita’ plina, sa fie acolo. 😀

  3. Eu foarte rar inghit buline, dar atunci cand le iau isi fac efectul destul de rapid. Poate este si vina medicilor ca le prescriu prea usor.

  4. #5

    Asta cu umflătura la măsea mai are o urmă de raţiune, dar să vezi inconştienţi care iau antibiotic pe post de paracetamol, la cel mai mic semn de răceală.

  5. Rabbit, aşa am eu nişte cunoştinţe. Degeaba le explic că n-are nicio treabă antibioticul cu răceala, ei o ţin pe a lor.

    Deja mă simt ca tipul din idiocracy, care încerca în zadar să explice că e nevinovat.

  6. Cele mai periculoase sunt mamicile de 30 de ani, din grupul facultate-cu-mediile-din-liceu, care isi indoapa progeniturile cu orice. Ar fi in stare sa-si puna “bebeii-cu-mucisori-manca-i-ar-mă-sa” la dispozitie pentru testarea unor noi generatii de antibiotice.
    Forumurile lor sunt un “deliciu”.

  7. Eu am mancat antibiotice pe paine toata copilaria. Am avut un doctor de familie absolut cretin. Imi rupeam o unghie – antibiotic, ma durea in fund – antibiotic. Si respectiva muiere mai era si prietena cu maica-mea si toata ziua era pe la noi pe acasa, asa ca avea timp sa ma observe si sa faca experimente pe mine. Asta pana mi-am nenorocit flora intestinala si am inceput sa am dureri din alea adevarate. Dupa care am luat decizia sa nu le mai iau, eram si eu curioasa daca chiar mor fara antibiotice. 13 ani mai tarziu n-am murit se pare, dar cu foarte mare greutate mi-am refacut stomacul si imunitatea. Inainte faceam 10 raceli pe an, acum fac cate o raceala o data la 4 ani, cand se schimba tulpina virusului!

  8. #9

    Mie dentistul mi-a spus sa iau ampicilina cand am avut maseua umflata! Am luat una si deja nu am mai avut probleme!

  9. Si eu am imunitatea fut*ta, cand am fost mic si racit doctorul (nu erau pe vremea aia doftori de familie) imi prescria antibiotice si acuma trac ponoasele ma racesc foarte usor.

  10. #13

    In total in viata cred ca am luat de 3-4 ori antibiotice. Si cazurile alea au fost cand aveam cand eram mic. In rest, am facut si temperatura 40,2 si n-am luat, m-a durut si maseaua zile intregi si nu am luat. Ca nu aveam de ce…

  11. Am senzatia ca faza cu antibioticele e una din multele plagi ale poporului nostru neaos… Si pe mine ma trata doctorul de familie cu Augumentin (tare ca naiba) pana pe la 12 ani. Nu stiu ce dracu’ se gandea, poate si pentru ca faceam niste sunete scary, tuseam ca un magarus, da’ eram pe Augumentin o data la trei luni. Pana cand am mai avut si eu acces la informatie si am decis ca nu mor daca tratez raceala cu ceai si paracetamol, si guess what – ma racesc o data pe an, maxim, si niciodata bordering on pneumonie ca “pe vremuri”.

  12. #15

    Cativa ani am lucrat cu medici pneumologi (impropriu spus lucrat, erau niste conferinte tinute de “seful” pneumolog pe judet cu asistentele si medicii de familie din spitalele de TBC-isti, eu asigurand buna desfasurare a conferintei) si in felul acesta mi-am intarit ideea ca antibioticile luate aiurea sunt “otrava” curata.
    Foarte multi dintre ei se plangeau ca de 15-20 de ani au inceput sa apara foarte multe cazuri de TBC-isti care nu mai raspund la tratamentul normal (in special tineri) si trec la faza doi care presupune niste antibiotice foarte puternice si o perioada mult mai mare de tratament cu o rata a mortalitatii destul de mare.

    Motivele pentru care pacientii erau aproape imuni la antibiotice fiind cele expuse de tine – antibiotice luate dupa ureche pentru orice rahat…

    Tratamentul pentru TBC-isti este bazat pe antibiotice.

    Asa ca frati romani bagati antibiotice pe gat cu pumnul ca doar sunt inventate tot de noi.

    • #16

      Precizez ca am fost prezent la ceste cursuri in aproape toata tara situatie fiind similara peste tot.

  13. Am vazut si eu ceva legat de asta.Eu nu iau pastile nici cand sunt racit fie ele antibiotice sau nu

    • gaby, foarte gresit. poti face complicatii grave daca raceala sau gripa este bacteriana. este la fel de gresit insa sa iei din start antibiotice, fara sa sti de care tip este raceala.

      vezi mai jos ce ar trebui sa faci ca sa te tratezi corect de la inceput fara sa te supui unor riscuri…

    • Nu trata bolile cu indiferenta, cauta sa le previi.

  14. Multi fug de complicatii pe termen scurt. Un fel de ,,pe urma, nu conteaza”…

  15. #21

    Eu zic ca asta functioneaza pe principiul clasic “nimic nu merge fara pile …”, cum se spune mereu in Romania. Adica, nu are rost sa incerci sa lupti cu forte proprii, mai bine punem o pila/antibiotic si gata, s-a rezolvé.

    • Merluciu ai perfecta dreptate, pe majoritatea medicilor nu-i intereseaza viitorul copiilor. Ii intereseaza doar sa nu prinda ceva complicatii.
      Eu momentan sunt cu fam la un medic homeopat. Dar inainte sa ajung la el, fac tot posibilul sa previn bolile.

  16. in Romania la ora actuala avem deja o rezistenta la penicilina de ca. 45 %.
    este o informatie data de ministerul sanatatii.
    majoritatea antibioticelor de prima generatie sint bazate pe penicilina.

    problema principala este ca la noi se trateaza virozele cu antibiotice.
    daca ai o gripa virala antibioticul e dat degeaba, pentru ca antibioticul nu actioneaza impotriva virusilor. dimpotriva, mai degraba distruge echilibrul bacterian existent favorizand alte complicatii grave.

    isteria aceasta de a da antibiotice la orice simptom de raceala si gripa, provine de la riscurile si complicatiile asociate cu pneumococi, stafilococi si streptococi. de frica lor, se da antibiotic, asa pnv, in eventualitatea ca gripa este bacteriana. de ce sa se mai chinuie copilul, dam imediat antibiotic ca sa nu faca pneumonie saracul….
    ironia sortii este ca dand antibiotic aiurea, favorizezi fix aceste bacterii sa dezvolte rezistenta. si data viitoare cand dai antibiotic si chiar e o gripa bacteriana, te miri ca nu mai reactioneaza si copilul face pneumonie…

    in mod corect, ar trebui ca de fiecare data cand copilul tau are simptome de raceala si gripa sa-i iei un exudat faringian si nazal si sa-l duci la laborator.
    dupa care astepti rezultatele si in functie de ele stabileste medicul tau de familie un tratament.
    daca este ceva bacterian, se da antibioticul potrivit conform antibiogramei facuta de laborator, daca nu creste nimic inseamna ca este viral, si se da tratament de ameliorare a simptomelor de raceala si gripa (paracetamoale and stuff).

    vi se pare foarte complicat de respectat o asemenea procedura simpla?

    • #24

      Ceea ce ai explicat tu aici ar trebui sa o faca medicii de familie.
      Sunt mai mult decat convins ca din 10 medici de familie gasesti maxim 1 care sa iti spuna asta in momentul in care intri pe usa lui cu plodul racit.

    • #25

      “asa pnv, in eventualitatea ca gripa este bacteriana”

      Nu exista gripa bacteriana nenicule, gripa e virala prin definitie.

      Majoritatea medicilor de familie dau antibiotic inclusiv in gripa de frica eventualelor complicatii bacteriene.

  17. #26

    Romanul e obisnuit sa ia antibiotice pentru orice durere/boala

  18. da da, buna asta cu farmacistii care nu dau antibiotic decat pe reteta 🙂

  19. Nu stiu frate unde gasiti voi farmacisti din astia, ca eu nu reusesc sa cumpar antibiotic pt fiu-meu fara reteta.
    La orice farmacie am fost si am cerut antibioticul pt copil m-a intrebat de reteta
    Mai merge treaba cu continuat tratamentul sa-mi dea 2 pastile dar flacoane nu-mi da nimeni.

    PS: asta era varianta oficiala pentru nevasta ca sa o impiedic sa-l indoape cu prostii.

  20. Și ce bine că nu vor să-ți dea un amărât de algocalmin fără rețetă, ne modernizăm, e bun doar Advilul sau alte shituri străineze. Noroc că eu nu iau medicamente, ori mor, ori îmi trece. Până acum n-am murit…. dar și când oi muri, multă lume o să fericesc :))))))))))

  21. #30

    Eu incerc sa iau medicamente cat mai rar posibil. De antibiotic, nici nu mai vorbesc.

  22. #31

    Oricum vizita la stomatolog trebuie s`o faca. Altfel a luat degeaba medicamentele.

  23. Cand eram mica am avut o reactie alergica la nush-care antibiotic asa ca maica-mea m-a ferit de ele. Acum ca adult au fost cateva situatii in care a fost absolut necesar sa iau (de exemplu amigdalita nu imi trece fara antibiotic nici daca ii fac descantece, si durerile sunt naspa de tot), insa reactionez imediat de la ele, la prima pastila in general dispar deja simptomele, si asta probabil tocmai pentru ca nu am facut abuz

  24. #33

    “Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), rezistenta umana la antibiotice este cauzata, in cea mai mare parte, de consumul de carne si lapte din ferme agricole unde se aplica tratamente intensive cu aceste medicamente impotriva infectiilor. Conform OMS, trei categorii importante de antibiotice folosite pe animale nu mai au efect la oameni. Printre acestea se numara penicilina si streptomicina, tot mai putin eficiente in tratamentul uman.
    Conform statisticilor, in ultimii zece ani utilizarea antibioticelor in ferme a crescut de circa zece ori in conditiile in care animalele sunt crescute in spatii aglomerate iar riscul de transmitere a infectiilor este mai mare. Mai mult, numeroase ferme utilizeaza medicatia preventiva ca forma de a evita aparitia eventualelor infectii. Carnea de pui este cea mai expusa tratamentelor preventive.”
    www.ghidcabinet.ro/2011/07/rezistenta-la-antibiotice-provocata-de-tratamentul-intensiv-cu-medicamente-din-fermele-agricole-potrivit-oms/