Scris de JoyAnna, cadru medical

La inceput era doar o stire despre ceva ce se intimpla intr-un loc indepartat, pe cealalta parte a globului.
Sint multi, sint departe, cine-i intelege ? s-or descurca ei cumva, ce treaba am eu? Viata continua in ritmul normal.
Apoi stirea e ca in tara in care locuiesti, oameni care vorbesc aceeasi limba sint victime ale acelei infectii. Eh, in capitala e normal, se perinda multi necontrolati pe-acolo. Cine vrei sa vina in coltul asta de lume?.. Noi unde mergem la carnaval??

Dupa citeva zile , la 100 de km de tine e declarata zona rosie, inchisa, nimeni n-are voie sa intre sau sa iasa. Si-ti spui “nu poate fi adevarat, se intimpla numai in filme! Speram sa nu fie unul de ala prost, in care lucrurile scapa de sub control!” Pentru o saptamina e liniste, in urbea ta micuta lumea isi vede de treburi si comenteaza cu spor. Toti isi dau cu parerea, vor sa simta adrenalina. Unii sint terorizati de-adevaratelea, altii proclama cu voce tare spiritul de sacrificiu “pentru copii”. Toti sint experti, putini au intrebari, majoritatea au raspunsuri sigure. Putini optimisti, multi care se cred inatacabili si mai putini inteleg despre ce e vorba.

Si dintr-o data BAM!!! trei cazuri in spitalul orasenesc. Duminica dupa-amiaza primarul se prezinta pe FB cu declaratia ca scolile ramin inchise . Seara circulau pe whatsapp poze cu rafturi goale in magazine…

Raspund: “bine, inseamna ca zilele urmatoare totul va fi proaspat!” Nu ma preocup prea tare, in congelator am resurse, rezerve de apa am facut luna trecuta (au ris de mine ca am cumparat baxuri intregi pentru a obtine figurinele de plastic pentru colectia plodului, acuma rid eu…)

La munca situatia e tensionata. A fost instalat cortul pre-triaj. Cei care lucreaza acolo sint acoperiti din cap pina-n picioare. “Noua cind ne dau masti?” “Cica nu avem nevoie, citeste protocolul” “Ne-au trimis noi directive, semnati pentru luare la cunostinta!” “Faceti cursul Covid , e on-line!” Numarul de contagiati creste, sectiile se transforma una cite una in Covid, toti bolnavii care pot fi externati sint trimisi acasa , ceilalti adunati laolalta in medii protejate.

Dupa inca o saptamina se declara stare de urgenta si cetatenii sint invitati sa ramina in casa, pentru a intrerupe lantul propagarii. Se pune baza pe bunul simt: se poate iesi la alergat doar in parcul din fata blocului, se pot face cumparaturile necesare, se poate scoate ciinele afara in apropierea casei. “Data legea, gasit clenciul!” spune o zicala. Nemuritorii nu se mai aduna la bar, se aduna pe banci in parc. Sportivii ies la iveala. Daca le-ai cere sa alerge ca sa salveze tara, s-ar da toti bolnavi. “Nu sintem intr-un stat de politie!” imi raspunde o prietena. (Ex-prietena?) Sa va mai spun de glumele cu ciini de inchiriat? Prea multa lume pe strada. Masurile se inaspresc.

Copiii deseneaza curcubee, cu mesajul ” va fi totul bine” si le pun la geam. Invatatoarele dau teme on-line. Pe whatsapp am diferite grupuri si chaturi. Peste tot e nevoie de o vorba de incurajare, de trimis un meme de hlizeala (moralul trebuie tinut ridicat, nu se pot intrista de pe-acum, sintem abia la inceput), de un salut.

Descopar ca urasc ziaristii. In goana dupa senzational publica doar articole ce provoaca emotii puternice. Unul n-ar scrie de cazurile usoare, de pozitivii care habar n-au ca duc virusul de colo colo ca apa pe penele gistei, fara sa tuseasca o data macar. Profita de frica oamenilor si o exploateaza cu titluri ingrosate: “Batrina de 97 de ani a murit din cauza virusului! O alta victima…” Fir-ati voi ai dreacu’, la 97 de ani nu avea dreptul sa-i sune ceasul natural? Dupa doua ore dezmintirea ” Baba nu era pozitiva dar greseala de comunicare nu e a noastra!”

La spital au sistat tot ce nu e urgent . La intrare e controlata temperatura. Doar celor care vin cu treaba, nu si celor care vin la treaba. Nu le convine sa ne controleze. Cit timp sintem fara simptome, sintem apti de munca. Prin curte sint transportate 10 respiratoare noi. Imi ascund preocuparea in fundul sufletului. Am explicat copilului ca nu trebuie sa ne panicam. Trebuie doar sa fim atenti, sa rezistam, sa facem partea noastra in razboiul cu virusul asta nou.

In magazine se intra in numar limitat, incep cozile la usa… Ma scutur de amintiri dintr-o alta viata. “Stai linistita, acum esti intr-o economie de piata, n-o sa te imbrinceasca nimeni sa-ti smulga sacosa din mina !” Lumea se plinge ca dureaza si-o ora pina sa intre. Pufuleti, n-are cine sa-i invete sa-si aduca scaunelul pliant.

Intr-o dupa-amiaza sefa m-a sunat agitata si m-a intrebat daca pot lucra de noapte . In acea noapte. Preaviz 4 ore. “Au redus numarul de paturi, ramineti doua pe tura! Colegii recuperati merg in sectii Covid!” Ok, e rindul nostru. Drame, proteste, de ce eu? Frica isi arata coltii, unii au copii acasa, altii locuiesc cu parintii batrini. “M, dar sotia ta a lucrat cumva cu bolnavi Covid? A avut contacte?” “Nu, dar barbatu-tau da, in mod sigur, fiind in reanimare in zona rosie!” … Cel putin ne dau masti…

In previziunea faptului ca toti vom fi trimisi in lagarele albe , ne-au abilitat accesul la baza de date. In prima noapte puteam vedea bolnavii din 4 sectii covid. In a doua erau 6 sectii. Dupa inca doua nopti devenisera 9, dintre care trei de terapie intensiva. De la o noapte la alta vad numele care au disparut, citi pacienti sint in plus, calculez virstele in functie de data nasterii. Cel mai in virsta era un mosnegut din 1923, apoi o babuta din 1926. O urmaresc in fiecare noapte. Rezista, te rog. Sint foarte multi de virsta medie. Sint destui de virsta mea. Vad doi batrinei care sigur sint frati. Vad nume cunoscute. Cea mai mica pacienta avea 17 ani. A fost trimisa acasa in carantina pe incredere. Acum cel mai tinar are 30 de ani neimpliniti. E medic rezident in reanimare, cel mai probabil contagiat de un bolnav. Doi medici si cinci asistenti au fost diagnosticati. Statistic vorbind numarul de pozitivi e mult mai mare, dar tampoane nu se fac. Cit timp sintem fara simptome, putem lucra. Manusi, masca, precautii pentru a nu contagia eventual pe altii.

Nimeni nu poate intra la ei, inafara de personal. Nici macar schimburi de haine nu pot fi aduse de catre rude. Sint toti egali in camasi de sala operatorie. Colegii sint obositi, au semne pe fata de la masti si unii nu se duc la baie pentru toate cele 8 ore. Unul a facut o poza cu un mesaj scris cu litere de tipar “daca tu iesi in parc, atunci eu ma duc acasa”. O doctorita mi-a povestit ca atunci cind ajunge acasa isi face dusul, isi pune masca, nu lasa fetitele sa se apropie de ea, maninca si doarme separat.

Pe grupuri whatsapp circula poze cu prajituri facute de prietene care se lamenteaza ca se vor ingrasa. Raspund “ce bine de mine ca nu stiu sa le fac !” Si ascund restul. Nu le pot spune cifrele pentru ca nu am procentaje reale . 236 de cazuri e mult? E putin? Citi or fi pozitivii asimptomatici? Citeodata am momente de tristete. E dificil cind nu poti povesti ce te apasa. In zilele libere, cind nu sint obligata sa ies, ma bucur ca pot sta acasa. Chiar daca nu reusesc sa citesc cartea de pe noptiera, chiar daca nu am timp sa vizitez muzeele alea on-line, chiar daca imi ratacesc ochelarii si ii caut o dupa-amiaza intreaga, ca sa-i gasesc dimineata in sifonier. Presa n-o mai citesc. L-as stringe de git pe ala care a scris ca in sala sporturilor vor fi depozitate sicriele din orasele ale caror crematorii nu mai fac fata. Primarul a dezmintit, aici sint putine victime si cimitirul reuseste sa gestioneze situatia cu spatiile proprii.

Acum sintem numiti eroi. Duminica toate pizzeriile din oras au livrat pizza gratis personalului in tura. Saptamina asta la automatele de pe hol nu platim cafeaua . La doua supermarketuri din oras personalul din spital nu asteapta la coada pentru a intra. Mister a declarat, sigur pe el ” Nu ma voi duce niciodata cu badge-ul sa sar peste rind. Mi-e de-ajuns daca oamenii inteleg ca sintem o categorie importanta”. Dupa doua zile imi trimite mesaj: “Data viitoare ma duc direct ACOLO! Bag picioarele in coada in frig pentru ca un tip sa iasa cu o plasuta!” Probabil sintem un caz fericit. Mi s-a povestit ca in Anglia asistentele au facut apel la populatie sa nu goleasca magazinele, pentru ca ele, dupa 12 ore de tura in spital, nu mai gaseau nimic pe rafturi…

In acest moment astept un rezultat. Pe M l-au chemat azi-dimineata urgent sa faca testul, pentru ca la el au depistat un coleg pozitiv. Controlez temele copilului, imi torn un pahar cu vin si astept.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Frumos scris, felicitări!

  2. #3

    imi aminteste de introducerile la filmele cu apocalipse!

  3. #6

    Pe înțelesul tuturor celor cu datorii la bănci, la IFN-uri și la colectorii de creanțe și al celor cu popriri pe conturi:

    – guvernul orban își roagă stăpânii să aștepte câteva luni; o să-și primească toți banii, inclusiv dobânzile pentru aceste luni, doar că puțin mai târziu;

    – guvernul orban le impune românilor cu datorii la creditori să treacă prin criză, dar să nu aibă stăpânii pierderi din cauza asta;

    – dacă românii nu pot plăti dobânzile reportate, pentru cei cu credite imobiliare, le plătește statul (tot ca să nu sufere vreo pierdere stăpânii!), iar apoi le recuperează tot de la cei care au crezut că sunt ajutați;

    – guvernul orban pune tot efectul negativ și toate pierderile generate de criză pe seama debitorilor;

    – în comparație cu guvernul orban, câteva bănci au avut mai multă înțelegere față de români și au elaborat scheme mai „umane”, înțelegând să împartă cu clienții debitori pierderile generate de criză.

    Și, nu uitați! „guvernul orban” înseamnă iohannis, orban, cîțu, turcan și toată adunătura asta pusă pe șmenuri ordinare!

    • #7

      Valoarea ta, valoarea ta nu o are nimenea!

    • #8

      a linsa pesedisti este ilegal, nu imoral, si s-ar putea sa fie necesar!

    • #9

      @daddy
      Esti activ. Normal. Daca aia din giurgiu au dat lovitura, sunt bani pentru postaci ca tine. Chiar mai mult, e timpul sa-i sugi chilotii lui fluture si mai ales lui rimbu. La citu erai abonat de mai mult timp

    • #10

      vezi cum imi dai dreptate!

  4. #11

    Am vrut s-o dau pe aia cu “medicii sunt niste spagari ordinari care urla cand le e sanatatea in joc dar nu urlau cand era sanatatea pacientilor in joc ” dar ma abtin.

    • #12

      sustin (ptr varianta ro)

    • Poti sa o dai linistit. Mai poti sa pui ca o parte din spagari isi iau concediu medical, fac greva sau isi dau demisia din functii ca sa fuga de responsabilitate. Tot pentru varianta mioritica.

  5. #14

    J,

    Sunt alaturi de tine si te admir pentru lupta pe care o duci.
    Stiu ca ai fi preferat altfel, dar nu ai incotro.

    Intr-adevar, voi cei din spitale si cei din lantul de aprovizionare/vanzare sunteti eroii in zilele astea.
    Fara voi ar fi apocalipsa si nu e in gluma.

    Multumesc pentru tot ce faci pentru toti.

  6. #15

    Sa fiu cinic…
    Salariile sunt ok? V-au mulțumit bulangiii cu mărirea salariilor?
    După ce s-au mărit salariile nu v-am auzit sa urlați ca vreți și condiții mai bune, ca vreți aparatura, ca vreți echipamente…
    Când luați șpagă era binișor? Când șefii voștri cumpărau câte un aparat la de 3 ori prețul era bine? Ati făcut plângere?
    Bulangiilor, țineți minte :ati contribuit din greu la toată flegma asta. Compasiunea mea pentru situația voastră e asimptota spre zero! Asa ca stați în plm și răbdati mai departe. Ati fi avut toată susținerea populației dacă ați fi făcut grevă ca vreți condiții mai bune. Dar nu, voi ati vrut doar salarii! Îmi pare rău numai de smurderi. Restul, niște gunoaie. Iar voi, comentacii, sa nu va aud cu ‘nu sunt toți asa…’
    Muie sistemul medical romanesc!

    • #16

      vezi ca ai dat m___ gresit. nu e vb de romania.

    • Ești o lichea fără suflet și analfabet funcțional pe deasupra. Dacă citeai folosindu-ți capul care trebuie, îți dădeai seama că Joyanna trăiește în Italia.

      Mănânci căcat cu polonicul. Un sincer și călduros sictir!

      Editat: Ovidiu, mai sus, primește aceeași considerație.

    • #19

      Ati citit pana la capăt?
      ‘Muie sistemul medical romanesc!’.
      Sau tanti se plângea de un sistem medical străin? Pentru ca știm cu toții ca cel românesc fucking rules!

  7. #20

    Personalul medical din spitalele din Ro este in momentul de fata carne de tun. Nu au absolut nici o sansa, au cazut sau vor cadea in urmatoarele saptamani si isi vor trage si famillile cu ei.

    Din nefericire, toata lumea ii vede ca pe niste spagari notorii. Mai sunt in sistem si: asistenta care a venit la mine (eram cu juniorul internat) dupa ce a fost vizita de familie si mi-a dat sa returnez banii indesati in buzunare de catre de familia mea. “Sa aiba mama grija de ala mic”. Mai sunt doctori, cum e varul meu, care acum e in izolare pentru ca a operat un caz transferat de la Suceava. Doctor care intra in operatii de 10-12 ore in mod constant.

    Deci, as zice sa nu generalizam. Sunt persoane din sistemul medical care merita sa fie arse pe rug, dar in momentul in care generalizam suntem devenim ca astia pe care ii uram: Lipsiti de discernamant.

    • #21

      Din pacate, la preoti si la cei din sistemul sanitar, situatiile astea sunt exceptii.

      Marea majoritate e alcatuita din oameni care mai mult profita de situatie/functie decat sa isi faca treaba.
      De aia oamenii sunt atat de suparati si rectioneaza cu: “sa vada si ei in ce conditii am stat noi pana acum” si altele..
      Din pacate multi nu vad si preotii care una zic si alta fac (adica fac doar profit).

  8. #22

    au murit 24 de bolnavi datorita sistemului medical romanesc – da-i in pulamea
    s-au imbolnavit niste scursuri care au ucis bolnavii – avem o problema la nivel national

    • #23

      Trebuie să fii foarte special să crezi că acei 24 de oameni au murit „din cauza sistemului medical românesc”. Foarte special.

  9. #24

    @Maddame ,sa ma tragi de ureche ca niste detalii din text mi-au scapat si am fost pe langa subiect,primesc.
    Era suficient sa subliniezi ca actiunea nu se petrece in Romania. Cred ca te-ai fi putut lipsi de partea cealalta a comentariului.

    • A fost cazul să îți răspund fix așa cum am făcut-o. Sunteți niște jeguri absolute cu comentariile astea și meritați să ajungeți în haznaua istoriei.

      Ați pierdut jocul cu viața fără să înțelegeți despre ce e vorba, tu și restul vitejilor de tastatură. V-ați pierdut orice urmă de umanitate căutând să fiți interesanți. Sictir, sictir sictir!!!

    • #26

      @M
      Poate te loveste norocul unei boli cronice nevindecabile luata de prin spitale, sa vezi ce misto este…

    • Tot niște boi sunteți bah. Hai, mai veniți electricieni sau instatori sa vorbiți despre medicina, ca tot aia e.

    • #28

      @animaloo, eu am vorbit despre medici ca sunt spagari. Nu despre medicina.
      Nu sunt in stare sa fac diferenta intre un rinichi si un pancreas. Habar n-am.
      Dar pot sa deosebesc niste medici care imi omoara o ruda prin nepasare, incompetenta si ingamfare de medici deficati care aflati intamplator prin niste sate fin Romania, in timpul lor liber, consulta gratis batrani sau diversi neajutorati (cunosc personal caz).
      Ti-a scapat distinctia asta medic-medicina.
      Cred ca e cazul sa ma insotesti in haznaua istoriei domnule animal.

  10. #29

    E înfricoșător… sper să fiți bine cu toții!
    În altă ordine de idei (Dacă e aiurea, șterge-l):
    Mesaj care circula pe net.

    Gata, este suficient!

    Am înțeles toate argumentele aduse de cei ce au o problemă cu împărtăsirea credincioșilor din același potir, cu cei care au început deja să proiecteze tot felul de dispozitive pentru administrarea Sfintelor Taine într-o modalitate cât mai sterilă. V-ați expus argumentele, filmulețele, live-urile, ura. Este suficient! Încetați!

    Lăsați-ne în primitivismul nostru, troglodiți, medievali așa cum suntem! ESTE ALEGEREA NOASTRĂ! Sau noi nu avem dreptul de a alege, trebuie să ne spuneți voi cum și ce să facem? Nu ați obosit să loviți în noi și în Biserică, sau tocmai lipsa noastră de reacție vă înverșunează și mai mult?

    Nu înțegeți că lupta voastră nu este împotriva credinței sau a unei instituții ci este de fapt împotriva lui Hristos? Iar în această luptă nu oamenii vă manipulează? Oare este atât de greu de crezut că pentru creștini aceasta este plenitudinea credinței, împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului? Mă împărtășesc constant de peste 20 de ani și am consumat toată Sfânta Împărtășanie după fiecare Liturghie și, har Domnului!, nu am contactat nicio boală chiar dacă am împărtășit din același potir și cu aceeași linguriță oameni cu tot felul de boli.

    Hristos a rupt O pâine(fără mănuși de unică folosință) a binecuvântat UN pahar din care a dat tuturor să bea(fără a-l dezinfecta după atingerea fiecăruia) și a spus:”Aceasta să faceți întru pomenirea Mea”. Am înțeles că este extraordinar de puțină credință, dar lăsați-ne pe noi să credem. Nu vă deranjăm cu nimic. Cei care aveți o problemă cu împărtășirea comunitară, abțineți-vă să vă apropiați de potir și de linguriță(oricum, necredința și lipsa voastră de încredere este un motiv suficient pentru a fi opriți de la Sfânta Împărtășanie).

    Pot să vă dau o mulțime de subiecte și persoane “oropsite” pentru care să luptați, de la cei care mănâncă shaorma în colțul străzii în condiții de igienă cel puțin precară, sau brutarul ce frământă, modelează și manipulează pâinile cu mâinile goale, restaurantele în care habar nu aveți cum au fost “dezinfectate” tacâmurile cu care mîncați, hotelurile în care nu aveți idee cum au fost igienizate lenjeriile, s.a. Pentru ei sau cu ei de ce nu vă luptați? “Pentru că mergem pe încredere” vor răspunde mulți. Atunci, dacă în oameni aveți încredere, de ce nu aveți încredere în Hristos?

    Iar pentru voi, cei ce ne prigoniți cu atâta înverșunare, pentru mințile voastre luminate și pline de idei năstrușnice avem un singur mesaj…#STAȚIACASĂ

    #Părintele #NechitaLiviu

    • #30

      cand incepem sa facem lucruri utile pe terenurile ocupate abuziv de biserici?
      ca nu mai sunt spatii pentru parcuri, locuri de joaca, parcari, toalete publice.
      si, iata, nici fonduri suficiente pentru sanatate!

    • #31

      Bai, prima reactie a fost sa te injur, scuze, dar ai dreptate. Cat timp tigarile inca se vand si omoara mai multi oameni decat virusul asta (plus ajuta virusul sa omoare oameni) nu vad de ce ar trebui sa fie vreo restrictie la lingurita.
      Plus, daca e sa fie nasol, se mai curata niste enoriasi, mare paguba 😀

    • #32

      @Dr. Acula, se presupune că dacă ai dat textul respectiv mai departe ești de acord cu el, nu? Dacă da, Boule!

    • #33

      @Ciuby – mersi de grija. Nu e cazul. A fost distribuit azi, de un (fost) prieten de pe FB.
      Imi pare rau daca am creat confuzie. Noroc bun si sa ne ajute Bunutu’! (also sarcasm, just in case)

  11. #34

    Am acceptul.Cadru medical in Ro-Ian.2018-24 de ani de munca.Salariu-1700 lei.2019-dupa 25 de ani de munca-2 concedii felix,2 concedii baile herculane(pe la familii),5 concedii la mare-98,99 2002-Mamaia sat,2008 Mamaia -hotel,bani de la rude,2018 eforie(la familii).Restul anilor -acasa,poate pe la tara.Teama?Vine si din partea scroafei rosii,ramasa pe functie,care a trecut de la amenintari in numele Partidului la amenintari in numele Covidului.(Nu se mai pune boala autoimuna).

    • #35

      Cat are, Gigele, salariul in 2019, dupa mariri? Ca ai scris mult si prost…

    • Vrei salariu de doctor? Hai boss, nevastă-mea e chirurg pediatric, e singurul din județ, nu face gărzi. De săptămâna viitoare intră la permanență. Iote, ia tu banii (consultații la policlinică anulate, deci luni bagi doar 4 ore în spital). Ia tu bănuții ăia, vorbim după aia când vezi câți sunt. Mai e și astmatică…dar poate tu ești sănătos.
      Poate ți pică un bitang la urgență, negativ și cu apendicită, ceri o șpagă, ai grijă să nu ia corona, mergi acasă liniștit, faci șpaga jumi / juma cu anestezistul ( te provoc să găsești un anestezist undeva hahaha, unul care a facut curs de pedi, nu ăla care anesteziaza cai), mai faci un ban, vrei?
      “Nu toți doctorii s la fel” nu i scuză bă, vacă. Ai generalizat copios mai sus.

  12. #37

    Am si eu o nedumerire: de ce crede lumea ca e o kestie sa aibe j’de baxuri de apa in casa? E molima afara, nu seceta! In aproape toata Europa apa de robinet e cel putin la fel de sigura ca si cea imbuteliata. Am zis “cel putin”. Iar daca ti s-a oprit alimentarea cu apa fiindca si Doreii de la uzina de apa s-au imbolnavit de coronavirus, apai atunci trebuia sa ai plinul la masina, ca s-o tai urgent de acolo… cu cel putin o saptamina inainte.

    • #38

      Păi de ce să nu folosești direct Mașina Timpului și să sari cu 3 luni în trecut?

    • #39

      @Mircea, în Slobozia, unde locuiesc acum, apa de la robinet nu e sigură. nu dpdv microbiologic, ci dpdv chimic.
      mi-a spus proprietarul apartamentului în care locuiesc că acum muuulți ani un primar a decis că nu mai e ok să ia apă din dunăre ”pișată de toată europa” și a făcut niște puțuri. le-a făcut pe terenuri din apropierea unei uzine chimice (sau fostei uzine chimice). la mine la birou toată lumea cumpără apă plată. inclusiv femeia de serviciu zicea că fie cumpără, fie aduce de la țară de la fântână, cu bidoanele (atunci când merge la țară, nu se duce special pt apă).
      chiar și înainte să înceapă balamucul prin supermarketuri vedeam inclusiv oameni sărăcăcios îmbrăcați cumpărând bidoane de 5-10 l de apă (e drept, că ăștia amărâți cumpărau d-aia ieftină, marca magazinului).
      am luat săptămâna un bidon de 10 l de la aprozarul de vis-a-vis, m-a oprit băbuța de la parter să mă întrebe de ce nu iau bidon mai mic, de 5 l. că ea o să iasă mai târziu să ia unul de 5 ca să facă o ciorbă.

      ca să ne înțelegem, până acum eu nu am cumpărat niciodată apă ca mod de viață (nu pun la socoteală drumurile), pur și simplu beam de la chiuvetă.

    • #40

      @Ady-P: Da-mi un motiv bun, unul singur, care te face sa traiesti intr-un asemenea loc!

    • #41

      Aici am găsit job după 11 luni de șomaj. Suficient de bun!?
      Și pe bune, mă bucur că m-a prins covidu’ aici, pt că lucrez în continuare full, plătit full (deocamdată prost, dar se rezolvă). Fac 5 minute pe jos. În București ar fi fost implicate cam mai multe metrouri și ceva de suprafață ca să n-o iau razna cu capul, cel puțin.

    • #42

      Nu e in toata Europa sigura apa de la robinet. In Italia de exemplu e plina de calcar, bei cativa ani apa de la robinet (nu multi, vreo doi sunt de ajuns) si sa vezi dupa aia cum te pishi cu cantec.

  13. #43

    Orice as scrie acum probabil sunt doar niste vorbe goale pe internet, stiu ca tot respectul si toate gandurile bune din lume nu va protejeaza impotriva bolilor in general si acestui virus in particular, dar tot sper sa treceti cu bine peste situatia asta.

    www.youtube.com/watch?v=hN_q-_nGv4U

  14. #44

    O sa-mi iau multa #UE dar eu nu inteleg de unde atata glorificare subita vis a vis de medici (a propos de poza). Ultima oara cand am verificat, salvarea de vieti era treaba lor si ma gandesc eu asa ca pentru un medic cu vocatie, tocmai situatiile exceptionale si deosebite sunt cele care iti ofera satisfactie si implinire ca doar nu s-au apucat sa faca facultatea de medicina ca sa stea intr-un birou si sa scrie retete sau sa opereze apendicite.

    Ca sa folosesc o analogie, e ca si cum am glorifica pompierii ca au stins un incendiu de proportii ca “uite, cat se sacrifica ei pentru noi”. Asta e treaba lor, nu? asta e pana la urma vocatia lor si ceea ce le place! niciun pompier nu se face pompier ca sa stinga un incendiu intr-un tomberon ci pentru proportii provocatoare, catastrofice.

    Merita felicitari, da, dar sa nu fim ipocriti peste masura.

    La urma urmei e o gripa, for fuck sake, nu vin oameni cu srapnel in ei si cu artera femurala facuta zdrente. Mi se pare ca asta cu aplaudatul medicilor la ora 20 de la balcoane (nu stiu in ro, in franta se practica) e dresajul complet. Oameni cu urgente care mai de care mai grave vin in fiecare zi in camera de garda.

    Foarte specific sistemului din Romania, consider ca asta cu plansul medicilor si compasiunea de care au parte e o prostie, absolut toti medicii sunt complici la starea deplorabila si jegul din spitale si din meseria lor.

    Ma rog, poate si asta face parte din show-ul covid19 pentru ca e un show desfasurat 90% in media. Da,da, e mai contagioasa si mortala, da, da. Luati statisticile pe influenzza si pe A-H1N1 si comparati diferenta de impact in panica/economie/societate si spuneti-mi cum vine apocalipsa caci si asta e parte din show.

    • #45

      Bah de unde pula mea apareti mah. Nu pot decat sa va doresc sa crapati de corona. Du-te in mortii matii la spital si stai langa medicii aia cu aceleasi dotari, toata ziua langa pacienti bolnavi cu ceva care nu are tratament in momentul de fata. Apoi du-te acasa si i-ati familia in brate. Apoi duceti-va toti la cimitir sa nu mai raman nimic din gena asta imbecila.

      Retarzilor virusul asta nu are tratament in momentul de fata. Toti care scapa o fac dintr-un noroc genetic. Sper tu in mod special sa nu ai norocul asta.
      Repetati in gand de 100 de ori
      NU EXISTA TRATAMENT PENTRU CORONAVIRUS!

      Muriti in chinuri in pula mea.

    • #46

      Daca celalat comentariu nu va fi aprobat pentru ca contine multa #UE, rezum aici: si o euglena are mai multa compasiune ca tine.

    • #47

      Cine da „like” lu’ Costica Mecanicu sa moara de corona.

    • #48

      Ciprian, hai sa-ti spun o noutate pentru tine: majoritatea virusilor nu au tratament iar pentru unii precum virusul imuno-deficientei se cauta tratament de vreo 40 de ani pentru a obtine o forma de tratament care sa-ti permita sa o mai duci pentru o perioada.

      Nici gripa normala nu are tratament, tot ce poti face e sa oferi suport sistemului imunitar s-o vindece. Daca faci febra 40-41 sau daca ai un diabet te cureti si aia e dar asta e viata, importanta e supravietuirea colectivului nu a individului. Mii de morti ai in fiecare zi iar in spital se moare zilnic. Ar trebui sa stii asta si sa-ti apreciezi sanatatea zi de zi nu doar cand te uiti la show-ul covid. Ma gandesc ca n-ai nevoie sa mergi in spital ca sa-ti apreciezi familia, nu?

      cum ziceam, pentru lipsa dotarilor e in buna parte si vina medicilor caci n-am auzit de nicio razmerita doctoriceasca atunci cand managerul spitalului ii cumpara genti scumpe lu’ pasarica lui din banii de ustensile medicale, plm, esti caz clasic de dresaj de circ.

    • #49

      Ciprian, dacă tot ne facem dedicații, îți doresc să-ți supraviețuiască familia și copilașii, după ce au fost violați temeinic și sistematic!

    • #50

      Costica, daca n-ai incerca sa faci pe desteptul, poate n-as fi asa acid.
      Daca tu-ti iei informatiile din surse vechi de 40 de ani, asta e numai vina ta. Virusul imunodeficientei umane – HIV – se trateaza (ca nu se vindeca e alta treaba) cu succes chiar de ceva timp. Sunt o gramada de oameni care s-au negativat, citeste si tu “pah net”. In plus, tratamentul a avansat atat de mult, incat 3 tipuri de medicamente cu actiuni diferite asupra HIV sunt combinate intr-o singura pastila. Si da, tratamentul asta e disponibil si in Romania.
      Infectia cu HIV a ajuns o boala cronica la fel precum multe altele neinfectioase, precum diabetul, cardiopatia ischemica si hipertensiunea, care la randul lor necesita tratament toata viata.
      Alte boli virale care se trateaza sunt hepatitele B si C, care se cronicizeaza. La fel, boli cronice pentru care trebuie sa iei tratament toata viata. Hepatita A nu se cronicizeaza, si e mai simplu sa o previ decat sa o tratezi, de aia exista vaccin. La fel ca si pentru hepatita B. Cazurile care se trateaza provin majoritatea din hepatite B asimptomatice care s-au cronicizat.
      “gripa normala nu are tratament”. Ce intelegi prin “gripa normala”? Daca te referi la gripa pentru care se vace vaccinul in fiecare an, iar ai dat-o in bara. Pentru ca exista si pentru ea un tratament, curativ chiar (adica vindeca infectia, eu nu am auzit de “gripa cronica”), care poarta denumirea comerciala de tamiflu. iti spune ceva? Altfel, la gripa din nou, componenta principala e preventia, adica vaccinarea mai ales a populatiei la risc, si nu tratamentul.
      Daca prin “gripa normala” intelegi banalele raceli, intr-adevar, organismul cu un pic de suport se ocupa singur de ele. Si sunt atatea virusuri care in principiu provoaca o infectie cu un tablou clinic foarte asemanator (coronavirusuri – ca tot sunt la moda, adenovirusuri, paramixovirusuri, si multe altele), incat ar fi nu numai foarte costisitor, dar si inutil pentru o companie farmaceutica si sa caute un leac pentru fiecare dintre ele.
      Spune-mi, aciclovir ai folosit vreodata? Ai idee pentru ce se foloseste?
      Asa ca mai usor cu “hai sa-ti spun o noutate pentru tine: majoritatea virusilor nu au tratament blablabla”, mai pune mana si intereseaza-te.

    • #51

      “E doar o gripă”

      Muriți în pula mea idioților.

    • #52

      Genghis, legat de HIV, dupa cum ziceam, tratamentul functioneaza in unele cazuri. In altele, sistemul imunitar pur si simplu e depasit si nu poti trata insa fata de acum 40 de ani s-au facut progrese dar inca se moare. Mai exact, vreo 800K anual. Camde 30X mai multe morti ANUAL decat de COVID19 (pana azi).

      prin gripa normala inteleg ceea ce putem sa definim prin: febra, slabiciune generala, dureri de cap, dureri de articulatii si de oase, frisoare + tuse, nas infundat, ochi injectati.
      Tulpinile se schimba anual si exista vaccinuri doar pentru anumite tulpini, aici depinde de norocul fiecaruia si de sistemul imunitar. Pana la urma febra e o inflamatie generala excesiva cauzata de S.I care vaneaza virusul prin corp. Nu mori efectiv de virus, mori din cauza reactiei exagerate a sistemului tau imunitar.

      Foloses aciclovir pentru herpex simplex manifestat la buza care apare in unele situatii gen buze uscate, expunere la elemente….TOTUSI, nu functioneaza mereu in a opri dezvoltarea “basicii” caracteristice.

      plm, nu incerc sa fac pe desteptul, poate nu explic eu profi dar ce vreau sa spun e ca nu inteleg tot show-ul asta si cu atat mai mult nu inteleg panica mondiala date fiind circumstantele.
      Majoritatea reactiilor sunt emotionale si bazate pe creierul reptilian, nu si pe critical thinking, ok, incep sa fac pe desteptul, ma opresc, continuati sa va panicati #sunteminrazboi #solidaritate #alaturidemediciinostri

    • #53

      asa e, ba Genghis, mai pune mana pe o carte si citeste, nu fi ignorant

    • #54

      Costica, am inteles ca semnalizezi si de obicei nu ma complic, dar cand vorbesti de aia “800000” de morti, cauta sa vezi si de unde s-a plecat… uite aici niste statistici. www.who.int/gho/hiv/epidemic_status/deaths_text/en/: The estimated 770 000 [570 000−1 100 000] people dying from HIV globally in 2018 were 56% fewer than in 2004 (the peak) and 33% fewer than in 2010 in spite of a period of substantial population growth in many high burden countries.
      Ceea ce inseamna ca tratamentul si preventia functioneaza, si nu numai in “anumite cazuri”. Plm, stiu copii care acum 21 – 22 de ani aveau 7- 8 ani si acum traiesc bine mersi, datorita terapiei anti retrovirale. Si multi adulti, dar asta e altceva.
      Cat despre COV19, e cam devreme sa facem estimari si supozitii. Infectia este totusi de data mult prea recenta pentru a trage o concluzie cat de mortal este. Cand infectia se va stinge cu totul, undeva in iulie, august, mai stam de vorba.

    • #55

      da, treaba medicilor e salvarea de vieți omenești.
      dar în ultima sută de ani nimeni nu s-a dus la facultatea de medicină știind că e posibil și foarte probabil să se întâlnească cu o epidemie de ceva de o asemenea amploare, de o contagiozitate atât de nasoală și fără tratament.
      în ultimele câteva zeci bune de ani nimeni nu s-a dus la facultatea de medicină știind că e posibil și foarte probabil să aleagă el cine trăiește și cine moare, pt că nu poate oferi suport pt toți.
      zici de șrapnele și artele făcute varză. nu-s medic, dar ultima oară când am verificat dacă tratezi șrapnele și artere făcute varză nu riști ”să le iei” și tu, nu riști să le duci la copii, partener de viață, părinți, cui mai ai p-acasă și cui mai întâlnești pe stradă.

    • #56

      Si inca ceva, ceva ce se uita, ca tot ai adus vorba de HIV. Si despre HIV se spunea la inceput ca “e pedeapsa lui Dumnezeu pentru poponari” si ca noi astia normalii n-avem de ce sa ne temem… Cand s-a descoperit si la dependentii de droguri injectabile, “pedeapsa lui Dumnezeu” s-a extins si la ei.
      Cand s-a descoperit la o gravida care nici nu se droga, iar sotul nu era homosexual, a inceput incet incet sa apara panica, oamenii relizand ca, practic, nimeni nu e chiar ferit. Si HIV se transmite mai greu decat COV…
      Acum ma uitam la teveu si vad ca in Franta (tiens, ca, c’est etrange…) un copil de 16 ani a murit, posibil din cauza COVID19. Nu cunosc patologia asociata a copilului respectiv si nu ma hazardez in supozitii, dar ar putea fi un semnal de alarma.
      Nu zic sa ne panicam, dar nici sa stam asa relaxati ca e o simpla raceala nu e strategia cea mai buna.

    • Stimatu’ comentator cu HIV: pe ăla nu l iei de pe clanța de la ușa. Să compari numarul de morti de HIV cu numarul de morți de covid, denotă tâmpenie. Așa putem calcula la scară mondială câți morți de accidente auto ai vs covid. Ești genial să moară gibilan.
      Mecanicu:
      Ca să te lămuresc; pacientă internată cu diaree infecțioasă în data de 5 martie. Protocolul zice mănuși si mască. A fost respectat. A fost diagnosticată în 19 cu covid. Protocolul … n a mai fost ok. Mary Tifoida a inchis un spital pe faza asta.
      Mno, să zic, poate stai prin zona spitalului respectiv si ai nevoie zilele astea de el. Asta îți doresc, cu tot dragul. Nu ti zic numele spitalului, să fie surpriză. Nu, nu e în presă. Mna, sper să ai nevoie, sper să intri în spital congelat la cur, de frică. E doar o gripă bă, poate ți rupi un picior și vezi cum e.

    • #58

      @RAIDER:
      stimate Boss. Cateva precizari:
      1.) nu eu am comparat numarul de morti HIV cu cele ale COV19. “Genghis, legat de HIV, dupa cum ziceam, tratamentul functioneaza in unele cazuri. In altele, sistemul imunitar pur si simplu e depasit si nu poti trata insa fata de acum 40 de ani s-au facut progrese dar inca se moare. Mai exact, vreo 800K anual. Camde 30X mai multe morti ANUAL decat de COVID19 (pana azi).”
      Cuvintele ii apartin lui Costica, nu mie.
      2.) cat despre mine, eu am zis asa: “Cat despre COV19, e cam devreme sa facem estimari si supozitii. Infectia este totusi de data mult prea recenta pentru a trage o concluzie cat de mortal este. Cand infectia se va stinge cu totul, undeva in iulie, august, mai stam de vorba.”
      Restul detaliilor despre HIV erau doar o reactie la ce a spus Costica despre tratament si evolutia mortalitatii HIV.
      Altfel, week-end placut si mult succes la alfaabetizare va doresc. Cu stima.

    • #59

      @RAIDER: to mecaniu a adus si HIV in discutie…

    • #60

      bai, argumente dintr-astea “iti doresc sa fii tu sau familia ta ala care ajunge sa vada ca e pe bune covid si ca e satana” cum zicea doctorita vietii din Moldova sau “uite, ca si solistul Rammstein are deci e grav” sau “tu nu ai copii sa intelegi” ma lasa absolut rece.

      daca puteti sa aduceti si argumente argumente rationale despre reactia disproportionata a mass-media si a guvernelor mondiale cu lockdown total in fata covid19 vs reactia fata de alti virusi la fel de noi si necunoscuti precum celelalte 10 pandemii grave din ultimii 70 de ani atunci cred ca putem avea o discutie altfel pot sa repet si eu fraze de la TV.

      Lista aici: en.wikipedia.org/wiki/List_of_epidemics

    • #61

      Ultima incercare pentru mecanicu’:
      Argumente

      1. Nu avem tratament
      2. Mortalitatea la persoanele in varsta sau cu boli cronice este foarte mare
      3. Poti fi purtator asimptomatic
      4. Aduna 1 cu 2 si cu 3 si rezulta blocarea sistemului medical care duce la:
      4.1 Moartea pacientilor de orice boala in stare critica
      4.2 Moartea doctorilor care nu mai fac fata numarului de cazuri, se epuizeaza, se infecteaza etc…
      4.3 Moartea unor pacienti cu cauze tratabile pentru ca nu mai sunt doctori (din cauza ca sunt in carantina, din cauza ca au murit, din cauza ca nu mai sunt locuri in spitale etc…)

    • Mecanicule, și zici asa. Dacă pompierii se chinuie la un incendiu de proporții (sa zicem o pădure) și vezi filmări cu ei obosiți, trăgând încă o ora de ei sa poată stinge încă un copac, tot asa o sa vii “mare kkt, e munca lor”
      Pentru ca eu știu ca în condițiile alea sunt elogiat la fel, pentru ca munca lor, în general, nu implica stat treaz 2 ore din 48. Și munca non stop. Uneori cu riscul de a muri (45 de ore din alea 46)

      Cam asa și cu medicii și pandemia asta. Cam asa cu orice om care își face munca în condiții excepționale, care implica stres, oboseala, risc de moarte etc

      Acu ai înțeles?

  15. #64

    98% din spitalele din România nu sunt pregătite pentru o epidemie de genul asta.

    • #65

      Care sunt alea 2%?

    • #66

      @sharlatan: spitalele militare. Oh… Wait…

    • #67

      Nu stiu, banuiesc ca exista vreo 2-3 care se descurca (de ex la timișoara s-au descurcat pana acum)

    • La Timișoara au avut noroc de pacienți tineri

  16. #69

    @J ganduri bune,sanatate si numai bine @@Cetin postarea asta are atatea comentarii care ar merita atatea minusuri wow…si spun asta pt ca orice om zdravan cat de cat evita sa intre in contradictoriu cu astia pt ca s ar lasa cu dureri de cap iar atunci un minus ar fi minima riposta.

  17. #70

    N-am avut rabdare sa citesc si nici nu m-a captivat textul, insa felicitari pentru personalul medical din Romania care isi da interesul.