Citeam articolul acesta de la Andrei și zâmbeam așa, ca un părinte experimentat vs unul mai neexperimentat.
Exact prin asta am trecut cu primul copil, minunata mea fiică mai mare, care mai are puțin și trece la gimnaziu. A descoperit primul ei telefon pe la vreo 1.5 ani, ocazie cu care mi l-a și distrus, pentru că îi creșteau măselele și l-a ros pe ascuns, astfel încât ecranul lui iPhone 3G a început să facă chestii de alea din matrix. No joke.
Bine, în perioada aia, dar pe la vreo 2 ani, am primit la teste un laptop Panasonic supranumit indestructibil. Făcut pentru cele mai grele condiții, să funcționeze în apă, sub apă, la adâncime, în gheață sau în mină, eram invitat să mă urc pe el și să țopăi, ca să văd că sunt pentru heavy using. A ajuns pe mâna fiică-mii și, din prima mișcare, i-a smuls 2 taste. Până să ajung eu, îi smulsese deja încă 3, pentru că se detașau ușor. 2 din ele erau rupte definitiv. Dar laptopul într-adevăr, rezistent de altfel, dar neprotejat total pentru invazia kinderilor.
Așa. Fiica era cel mai mare fan al aparaturilor. Se juca pe telefoane, apăruse și iPad 1, care era mai mare și mai greu decât ea, își instala jocuri, se mieuna cu Talking Tom, făcea scandal la mine dacă îi făceam program de acces, tot tacâmul.
Ei bine, pe la 2.5 ani sau 3, nu mai știu exact, a renunțat complet la toate electronicile. Nu a mai vrut să se joace pe ele, zero chef, a început să aibă alte pasiuni, desena, construia, plastiline, nisipuri kinetice, tot felul de tâmpenii. Telefon sau tabletă, zero interes, cel mult îl lua ca să dea pe youtube să asculte muzică.
În schimb, fiul a fost fix la 180 de grade. Noi, știind cum a fost la Aisha, nu ne-am făcut niciun stres, i-am făcut cunoștință cu toate prostiile posibile, el se juca jocuri reale pe telefon de pe la 1 an jumate fără stres, țin minte că eram odată cu el la biliard și se plictisea, așa că i-am dat telefonul, ca orice părinte responsabil și cei care erau cu noi erau uimiți, că el nu putea încă să meargă bine, dar știa să deblocheze telefonul și să își dea drumul la jocuri, când se plictisea, închidea, deschide altul etc.
Doar că lui nu i-a trecut niciodată. Am tot așteptat să renunțe singur, dar nu s-a întâmplat, dimpotrivă, pasiunea lui pentru toate kkturile IT a crescut. Nu am mai reușit niciodată să îl dezvățăm cumva de ele, până și acum răsplata cea mai mare pentru el este să îl lași o oră pe telefon sau pe Nintendo/Playstation/name it.
Ideea e că nu trebuie să te bazezi niciodată pe precedentul copil sau pe poveștile pe care le auzi de la prieteni sau online. Niciun copil nu e la fel cu celălalt, într-o familie și, dacă atunci când sunt mici, sunt cam râme și nu te aștepți la prea multe, deja când cresc, diferențele devin extrem de vizibile, nemaivorbind de faptul că ei aleg să facă invers ca să fie diferiți de frate sau soră. De exemplu, fiica nu mănâncă McDonalds, deși îi place, pentru că îi place lui frate-su, așa că clamează peste tot că îi place KFC. Deși știu sigur că nu îi place, de aia mănâncă doar cartofii. Fiul, fiind mai pacifist, mănâncă din ambele.
NOU
Tehnologia la copii e unul dintre cele mai mari bau-bau-uri de pe grupurile de mamici. Sa te fereasca sfantul sa recunosti ca lasi copilul pe telefon/tableta/laptop!
Paradoxal e ca majoritatea “activistelor” anti-tehnologie sunt primele care trimit copilul intr-un colt cu telefonul in brate cand nu au chef de el…
A, si tanti care posteaza asta www.facebook.com/bott.manuela/posts/3719798971376306 se intituleaza “Psihanalist, psihanaliza copilului, adolescentului, adultului, cuplului”
NOU
Am vrut sa comentez ceva plin de miez, dar cand am apasat pe tasta S sa-mi scriu numele mi-a sarit. Si gandul si tasta. Tasta a rupt-o fi-miu tot pe la 1 an.
NOU
Pana aproape de sfarsit am crezut ca ii descrii pe ai mei. Fix asa sunt. Aceleasi roluri. A mea nu mananca cartofii, doar puisorul.
NOU
asa era andrei. nu manca cartofi, voia doar bucatile alea de nuggets
NOU
Happy meal 2 bucati.
Una cu mcpuisor la care scoatem castravetele si una cu nuggets. Suc de mere la ambele.
Unul mananca la greu branza si cascaval ( baiatul ) iar fata mananca salata. Imi vine sa ii arunc pe geam cateodata. Dupa un timp devi expert in combinatii de mancare.
NOU
Are un an și am ajuns să mă bucur când stă 5 minute și se uită singura la desene. In rest caută să descopere, sa bage mana, sa rupă, să tragă. Trebuie sa stau cu ochii pe ea ca pe butelie, că nu știi când face ceva.
NOU
Pai cred ca premiul Nobel pt pace trebuie sa il iei tu care trebuie sa maninci la Mac si la KFC ca sa impaci copiii dar si shaorma ca sa împaci si sotia!
NOU
asa chinuit sunt eu…
NOU
Si toate asta fara sa-i afecteze viata sexuala
NOU
Un interviu interesant – nu sunt posesor de kinderi, din pacate, deci motivele existentei electronicelor în mana lor îmi sunt subiective și nu pot judeca drept.
Va asigur ca merita timpul petrecut in fata ecranului
Spor
www.youtube.com/watch?v=Vxjm_EFJTqg
NOU
Ce a făcut fata e caz rar 🙂 mulți copii care sunt expuși de mici la telefoane &shit nu prea mai renunța la ele, Creează dependentă. Acum, depinde și cât si cum îl lași. Eu fetei i-am pus de pe la 6-7 luni desene educative ( spălat pe Dinți, etc ) dar cam 15-20 min pe zi, câteodată și cu pauza de o zi. Acum are peste 1 an jumate, nu umbla cu telefonul, a învățat sa Vb cu google asistent, se uita la maxim 30 min de desene și in general la televizor, nu pe tableta sau telefon. Pe google home ii mai punem doar audio. La noi in casa de ex nu merge tv-ul aiurea niciodată, gen lăsat pornit când nu se uita nimeni și noi ne uitam in general după ce doarme ea. Nu face urat dacă ii sting televizorul sau ii opresc muzica, o anunț dinainte și înțelege. Are o verișoara cu 6 luni mai mare care a crescut cu telefonul in mana și televizorul aprins de la câteva luni și acum e complet jn lumea ei, e cu ochii numai după ecrane, la fel butonează singura telefonul și nu prea comunica cu nimeni. Și avem și un alt cuplu cu un băiețel tot pe la 2 ani care abuza de telefon când era mic ( sub 1 an) însă parintii au realizat ca nu e Ok și acum nu mai are nici o treaba cu telefonul sau tableta, prefera sa se joace cu jucării sau sa iasă afara . Cred eu ca e mai important cât comunica parintii cu copilul pe tema asta și cât îl stimulează in afara programului de tv și nu cât se bine manevrează dispozitivul. Îmi dati invite acum pe vreun grup de mămici ?
NOU
Eu cred că dacă interacționezi cu el macar la fel de mult cât îl lași cu tv și alte ecrane, copilul va fi ok.
Cei care sunt in lumea lor sunt așa fiindcă au înlocuit părinții cu telefoanele, iar asta la îndemnul părinților, of course. De pe telefoanele alea învață o grămadă de lucruri dacă îl îndrumi puțin.
NOU
E posibil sa depinda in primul rand de copil. Faza cu expus e mai bine zis faza cu impus.
Daca copilul vine la tine si iti cere sa se joace cu tine sau sa il ajuti sa deseneze, monteze ceva si tu ii dai drumul la tv sau ii pui in brate o tableta, ii cam imupui. Dar daca dupa ce a construit un lego sau o poveste intr-un desen si apoi vrea sa ia o pauza sa se odihneasca urmarind niste desene animate sau jucanduse un joc pe tableta atunci cred ca e ok. E pana la urma ca la adulti. Ai nevoie si de relaxare, doar ca noi vedem joaca lor ca pe relaxare pe cand ea e defapt munca (creatie, invatare, constructie). Si poate chiar cateodata au nevoie sa faca, la fel ca si noi, un binging toata ziua la casa minunata a lui MIcky Maus sau lego friends. Asta e parerea mea de parinte si nu de specialist.
NOU
Cum ne holbam noi la kinderul de un an si 2 luni care imi luase telefonul de servici si dansa pe youtube, telefon protejat cu amprenta, cod de 6 cifre etc. L-am intrebat, mi-a aratat cu grija si atentie cum face sa isi puna muzica.
Altfel, observ ca toti copiii de generatie noua opereaza nativ cu cate 4 degete de la fiecare mana, tableta/telefon/pc, ceea ce eu nu reusesc dupa aproape 30 de ani. Intuiesc instant cum sa foloseasca aplicatiile noi de la scoala online, de multe ori gasesc functionalitati ascunse pe care le arata profesorilor etc. Al meu de 10 ani “ofera consultanta” o data pe luna la ceva ONG despre cum ar trebui sa fie evaluate astfel de aplicatii dpdv al utilitatii pentru elevi – si nu ca ar fi el mai destept, orice copil care a crescut intr-un mediu tehnologic dezvolta nativ astfel de abilitati.
Multitaskingul pe mai multe platforme simultan e deja ceva banal. Sigur, nu aude ca l-ai chemat la masa si nu simte ca e cutremur/uragan/asteroid landing dar si asta arata capacitate de concentrare pe ce face atunci.
As putea sa ma avant impotriva celebrelor mamici si sa spun ca daca ii place, lasa-l cu masura pentru ca asta e viitorul (si chiar prezentul). Interdictiile exagerate nu vor face decat sa-i saboteze dobandirea unor abilitati fara de care nu va putea peste 10 ani sa faca nimic-nimic. Si eu, dar tarziu, am pierdut (sau investit?) ani din viata, zi si noapte, batandu-l pe Diablo sau bagand “JING IT BABY” si am convingerea ca am avut beneficii uriase – ce e mai ok, un avocat obosit in spatele unui birou sau arhitect de machine learning?
Noi suntem brontozaurii, nu ei, lasati copiii in pace. Pentru ca invatam prin joc si acum jocul, educatia si munca sunt virtuale
NOU
Până la JING IT BABY se tot strica tasta M…că tot era vorba de taste.
NOU
Sunt tata de doi baieti care acum au 14 si 16 ani.
Au fost mereu diferiti. Daca in primii ani se jucau pe afara mereu, acum lucrurile stau asa:
– cel mare e pasionat de informatica si foloseste continuu tot ce are butoane sau touch. Daca nu are xbox, e la laptop, daca nu – la tableta. In cel mai rau caz ceva tip gameboy si tot butoneaza si e numai in casa.
– cel mic e invers: cand il cauti nu il gasesti. E la antrenamentul de baschet sau joaca fotbal sau merge cu bicicleta sau e pe placa de snowbord. Stie foarte bine partea de informatica dar o foloseste doar cand e nevoie, in rest… miscare.
Asta e si frumusetea, in diversitate. Daca ar fi la fel, te-ai plictisi 😀
NOU
Tata de fata 7 ani. Interesul ei spre tablete, jocuri, telefon aproape 0. Am incercat sa ii arat un joc cu o carte magica pe PS cu vrajitorii, dinozauri, etc. Dupa juma de ora a plecat. Pasionata de lego. Am luat un robotel care il controlezi apoi dintr-o aplicatie pe tableta. L-am construit impreuna, incercat putin, acum zace in dulap. E momentan la faza cu taiat, decupat, colorat, lipit (consuma vreo 10 role de scoch pe luna). In ultima vreme mai foloseste o boxa alexa sa asculte cantecele ei preferate. La televizor nu are program stabilit de noi. E posibil sa nu il deschida o saptamana (doar seara sa vada stirile la programul pentru copii al televiziunii nationale(KIKA), sau exista zi in care sa uita si dimineata si la pranz si seara. Acum trebuie sa foloseasca tableta pentru scoala. E ceva aplicatie de la scoala unde face exercitile si temele. Sunt sigur ca exista multi copii ca ea si multi complet opusi. Ce putem noi face este sa ii moderam putin daca cad in extreme.
NOU
La KFC nu-mi plac nici macar cartofii (ultima speranta la orice restaurant). Sunt digerabili cu sosul Glenn, dar bineinteles ca nu se gaseste-n toate tarile.
NOU
urmeaza smartfonul intrauterin!
NOU
Toate astea nu se rezolva cu o bataie cu furtunul de la masina de spalat? Now, back to ’80es
NOU
Fi’miu e disperat dupa tehnologie, nu poate sa sune un telefon in casa fara sa stie el cine a sunat si ce vrea. Fi’mea in schimb n-are nicio treaba, ei ii place dansul, coloratul si in general orice alte activitati care nu implica ecrane.
NOU
Tehnologia de azi e foarte normala pt copiii nostri,ei au capacitatea de a invata foarte repede.Fiul meu,2 ani si patru luni deja isi cauta singur melodiile pe YouTube,, desi nu a vazut la mine cum se face,eu sperand sa nu se atinga de telefon.Insa citind pe aici din intelepciunea si experienta lui Cetin am decis sa il las sa faca ce vrea.Nimic grav,,a dat cu el de pamant,,se uita fascinat cum e crapat ecranul.
NOU
Eu îi las la televizor câte o oră pe zi (spartă în bucăți) și singurul efect secundar e că are pronunția foarte bună în engleză și germană. Mă bate gândul să încerc și desene în maghiară, doar că mi-e frică de conversații în care eu nu înțeleg limba.
Pe grupurile de mămici toată lumea e ușor extremistă. I-ai dat zahăr = l-ai otrăvit, l-ai lăsat să se uite la un ecran = ajunge psihopat sau măcar bipolar, îl crești fără tată/mamă = aia nu e familie adevărată și ajunge gay psihopat, bipolar mâncător de zahăr .
Dacă mai are Arhi blogul peste vreo 15 ani, vă anunț dacă am un psihopat obez (îl cresc împreună cu tatăl lui, deci n-are șanse să ajungă gay, așa scrie pe internet).
NOU
daca o sa traiesc, il am:)))
NOU
Eu ma pregatesc sa fiu bunica. Nu stiu cand voi fi dar eu ma pregatesc. Imi este clar ca-mi voi tine nepotii maxim posibil off line. Pe iarba, prin paduri, langa rauri, culegand flori, fructe, legume. Cusand rochii la papusi daca vor fi fetite. Pictand pietre…
Ma uit la copiii mici din preajma mea, prea mult stau in lumea virtuala, lumea reala devenindu-le din ce in ce mai straina. Le va fi foarte greu in viitor cu munca, cu relatiile, cu viata practica, concreta.
NOU
Dap, si eu vreau sa imi tin copilul pe iarba, dar mai dupa 16 ani incolo.