plecand

Citeam anunțul acesta și m-a frapat o chestie.
Pentru posturile de operator call-center te califici dacă ai foarte bune abilităţi de comunicare şi prezentare;

Oare de ce încă în anunțurile de angajare se specifică necesitatea existenței abilităților de comunicare, fiind vorba clar de un job unde trebuie să îți meargă cioculețul rapid și cursiv?

Din păcate, există o singură explicație. Tinerii de după 89 nu mai au vocabular. Serios, voi ați observat vreodată o discuție în scris dintre oamenii zilelor de azi? Un repertoriu de 100 de cuvinte maxim și alea vai mama lor, pierdute în interjecții. Pe lângă asta, o completă lipsă de experiență în relaționări interumane și ai un tablou complet al unora care vin la interviuri știind că sunt cei mai buni, doar așa le-a zis mami și tati. De ce? Mister.

De ce nu mai au vocabular?
Serios, câți copii, câți tineri mai știți că citesc? Demult era o glumă, că nu citim cărțile obligatorii de la școală, vedem filmul și facem rezumat. Acum gluma asta nu mai e glumă demult. Oamenii nu mai citesc, prin urmare sunt obligați să se rezume la limbajul auzit acasă și în cartier. Ce faci, coix? Iacă bine, mă dau pe snapchat.

De ce nu mai știu să relaționeze?
Pentru că nu relaționează, simplu. Interacțiunile dintre ei sunt majoritar online. Pe internet ai timp să te gândești ce să spui și, cel mai important, îți poți construi o personalitate paralelă fără nicio problemă.

Iar față în față…ne-am pierdut. Unde te vezi peste 5 ani? Într-un post de conducere/în locul dumneavoastră/undeva unde e bine. Răspunsuri idiotice la o întrebare ce trebuie să arate originalitatea, primite de mine la interviuri. Care e defectul tău? Sunt o persoană sinceră. Ăsta nu e un defect. Mă doare în cur de ce crezi tu.

Ok, ăsta e banc, dar deloc departe de realitate…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Esti suparat ca iar nu ti-au cedat locul in autobuz?

  2. #4

    Unde te vezi în 5 ani? Cea mai stupidă întrebare de interviu.

    • #5

      “Ai vreun plan de cariera?” suna mai bine? E stupida daca e pusa din senin, fără o discutie care sa duca in directia aia. Altfel, cu ea faci diferenta intre un viitor angajat pe care te poti baza in viitor si unul care vine sa lucreze pentru/cu tine pentru ca nu ii dau altii mai multi bani.

    • #6

      faci un penis diferenta. 99% din raspunsuri sunt cele pe care omul crede ca vrea tu sa le auzi, nu ce vrea el de fapt.

    • #7

      Si mai sunt un milion de intrebari de control pe care le poate pune un hr destept ca sa afle daca rasunzi pe bune sau nu.
      Daca interviul e ceva de genul “De ce vrei sa lucrezi la noi? Unde te vezi peste 5 ani? Ce salariu vrei? Multumim, la revedere”, tot interviul e stupid, nu doar o intrebare.

    • Peste 5 ani nu stiu unde voi fi dar acu 5 ani nu-mi inchipuiam ca voi fi in fata unui bou. Reusita garantata.

    • #9

      eu pe la ce interviuri am fost nu mi s-a pus niciodata intrebarea ce salariu vrei. chestia e ca se cam stie ce salariu e pentru postul respectiv si in cazul cind ti se ofera jobul ti se spune cit iti ofera ei si tu ai ocazia atunci sa negociezi si daca iti convine bine daca nu zici mersi si pa.
      revenind ontopic mie nu mi se pare ca generatiile noi nu stiu sa se exprime. parerea mea ca pe linga ca stiu sa se exprime mai stiu si alte limbi straine, au contact cu mai multe culturi si in general sunt mai informati decit eram noi cind eram de virsta lor. anunturile alea de call center sunt peste tot la fel si nu inseamna ca se refera la faptul ca e greu de gasit o persoana care sa stie sa comunice.
      Ex:
      Desired Skills and Experience
      Fluent English
      Exceptional communication skills to present and engage
      Internet savvy
      Ability to work as part of a world-class team

    • #10

      faci diferenta intre unul care stie exact ce vrei sa auzi si e dispus sa-ti serveasca respectiva partitura si unul care poate e de 10 ori mai potrivit pt. postul respectiv, dar raspunde sincer ca habar n-are

    • #11

      Dupa o discutie de o ora, “un hr destept” iti zice el unde vei fi peste 5 ani poate mai bine decat iti dai tu seama.

    • #12

      “hr destept” ???

    • #13

      @costin.
      hai sa iti povestesc eu ceva.
      merg la un interviu, la o tembeluta hr. post network administrator.

      ma intreaba rahatul asta unde te vezi peste 5 ani.
      eu zic, pe acelasi post.
      ah, zice ea, nu ai ambitii, nu vrei sa ajungi de exemplu un project manager, sa te ocupi de o echipa mare de oameni ?
      eu ii zic de ce as vrea sa fac asta, project managerii de la locul actual de munca au cam jumate din salariul meu. si asta fara sa imi bat capul cu o gramada de oameni.

      la care a schimbat vorb.

  3. #14

    oh, yeah?! ce parere ai despre discutii intre liceeni de tipul: “tu nu du-te acolo ca e nashpa”?
    but then again, nu e cazul de generalizar. la munca s-au facut angajari de persoane nascute dupa 94 si sunt destul de competente si literate. restul? mc do are tot timpul nevoie de angajati:)

  4. De ce sa am vocabular cand am Swiss Key?

    • #16

      La ce bun sa ai Swiss Key daca stai la parnaie? De aia ai, sa o folosesti,

    • Nu stiu, de ce nu imi dai un sfat? Nu am ce sa caut acoli, dar pentruviitori tumblristi

  5. ei nu stiu sa puna numarul de i-uri corect si tu le ceri vocabular

    • #19

      Bine punctat_cunosc persoane cu studii superioare care nu stapanesc gramatica limbii romane.

  6. #20

    Eu sunt mai indulgent cu tinerii. Îmi saltă inima în piept când ies de la ore clasele mai mari de la Cervantes sau Lazăr. #strajadragonilor

  7. #21

    – Nu se fac in scoala cursuri de genul, numai de invatat mot-a-mot.
    – nu se incurajeaza vorbitul liber, sa-ti exprimi punctul de vedere doar in facultate (cel putin eu acolo am vazut clar diferenta).
    Poate ceva retorica/debate/club de lectura ar fi super si cel mai important sa pregateasca tinerii care ies in campul muncii: cum se sustine un interviu, tehnici de abordare etc.
    Referitor la cititul cartilor: asta consider ca depinde si cat se implica parintii sa ajunga sa-ti placa. Fiind de mica in domeniul distribuirii presei aveam in casa ziare, reviste, carti cu duiumul. Jumate din casa sunt numai carti. Cand eram mica asta faceam, mai ales in vacante. Citeam. Pentru scoala, de placere, dupa caz. Eram ori afara la joaca ori acasa citeam. Cred ca trebuie incurajat si variate cartile in asa fel incat sa fie fascinat si sa isi dezvolte imaginatia, vocabularul etc.
    Acuma mi-as dori sa am mai mult timp liber si sa citesc cum citeam acum 4-6-10 ani, mi se pare ca citesc din ce in ce mai putin.

    • #22

      Daniela, io’s mai necitit așa, de felul meu.
      Poți să-mi explici înțelesul și gramatica afirmației “Nu se fac in scoala cursuri de genul, …” ?

      Mulțumesc

    • #23

      De ce gen Daniela ? Masculin,feminin,neutru…sau poate exista cursuri de “genul” ? Interesanta materie “genul”asta,cu ce se ocupa ?

    • #24

      E o elipsă de la „genul ăsta”. Nu mai faceți pe deștepții justițiari.

  8. #25

    Eu am copil de 23 de ani care nu a citit prea mult pana acum.Mi-a parut rau de aceasta situatie, eu fiind cititor perseverent.
    Dar am constat la un moment dat ca de fapt nici generatia mea nu a citit prea mult.Doar se lauda cu asta. NICI UNUL dintre prietenii mei nu mai are obisnuinta cititului. Daca au avut-o vreodata.Ei zic ca da. Sa zicem ca este asa … de ce s-au oprit? Ca au gasit lucruri mai bune de facut, sa se uite la filme de exemplu.Eu ma cam plictisesc la film.
    De aceea am incetat sa acuz generatia copilului meu, poate nu mai au vocabularul UNORA din cei trecuti de 35-40 de ani, dar pe ansamblu noua generatie are alte abilitati pe care noi nu le mai putem invata.

  9. #28

    sau:
    Care e defectul tău? Sunt o persoană sinceră. Ăsta nu e un defect. Nu zau, dar daca ti-as spune ca intrebarile tale pe care le pui la interviu sunt idioate, cum te-ai simti ?

    • #29

      – Fumezi ?
      – Nu, părinte!
      – Bei ?
      – Nu, părinte!
      – Preacurvești ?
      – Nu, părinte, Doamne Ferește!
      – Atunci ce păcate ai, de-ai venit la spovedanie ?
      – Mint, părinte!

  10. #30

    e un cliseu. de unde concluzia ca tinerii de acum sunt limitati si usor inchisi in pesteri ? ba vorbesc foarte mult, citesc, voluntariaza, socializeaza la greu etc. treaba e ca vorbesc intre ei sau macar cu cei din generatia lor. cei in etate nu sunt in target.

    • Mai e si cliseul ala cu “nu stiu cine o sa-mi plateasca pensia”. Puteti fi siguri ca o sa ne plateasca pensii mai mari decat platim noi acum mosnegeilor nostri.

    • #32

      Nimeni, plateste-ti-o singur :))

  11. #33

    Tinerii din ziua de azi vorbesc mai eficient, fara inflorituri inutile.

    • #34

      Cr k as e.
      Pai atunci sa se predea in scoala stenografia ? Nu ca ar fi o idee rea…

    • #35

      E drăguț că mulți dintre apărătorii îndârjiți ai limbei noastre quale de la Râm se trage nu catadicsesc să scrie cu diacritice, în plm (pula; a cui? a mea, m).

    • #36

      Tinerii din ziua de azi scriu mai eficient, fara inflorituri inutile.
      -)-)-)-)

    • #37

      Romanii de la “Ram” scriau fara diacritice. Asa au invatat ei de la daci (trololololooooooooo!!!!).

    • #38

      Creanga de Aur

  12. De fapt e un fel de realitate care insa exista doar in unele colturi, din pacate se extinde rapid.

  13. #40

    Eu vorbesc cam 2 ore pe zi maxim si atunci prost, in rest scriu. Cum sa mai existe vocabular daca nu il folosesc.
    Si la ce mi-ar folosi? Mi se falfaie daca crede nea Ilie ca sunt de la coada vacii sau daca am cravata…

  14. #41

    Nu cred ca vocabularul e problema. SMS-ul, chestie dupa care tineretul e ahtiat le-a distrus vocabularul. MIa mult, unii dintre ei au probleme sa vorbeasca la telefon si prefera SMS-ul. Probleme in sensul ca nu stiu cum sa reactioneze si sa raspunda.

  15. #42

    Tinerii, de azi, la fel ca aia de varsta noastra, sunt impartiti bine mersi in cei care citesc si care se exprima corect si elocvent, uneori fiind capabili de o argumentare mai clara, avand exercitiul ei mai mult decat noi, si leprele viitoare sprijinitoare de gard si curatatoare de “unghiutzse”.
    Doar ca acum comparam exemplarele pe care le vedem pe strada cu ce eram noi, uitand ca o mare intreaga de fosti colegi de liceu si generala probabil balesc la Capatos, injura la meci si n-au mai facut un acord gramatical de la ultima victorie a nationalei cu Hagi capitan.
    Are Aristofan un discurs numa’ bun despre cum se duc tinerii de rapa si n-o sa mai aiba cine ingriji Atena…daca te regasesti in el nu-i bai, doar ca esti batran:).

  16. #43

    Subscriu. Desi am destule lecturi la activ, de curand m-am angajat intr-un loc nou si sunt colega cu persoane de varsta lui Cetin, Obligata sa relationez cu ele, constat ca mi-au disparut reflexe pe care le aveam in copilarie. Raspund monosilabic, nu intorc intrebarile “Dumneavoastra ce faceti?”, nu stiu cand sa inchei o conversatie provocand taceri jenante etc. Abia cand a trebuit sa socializez cu o persoana care avea acest reflex am constatat lipsa exercitiului. Si am realizat ca pe Net, cu gasca mea, vorbesc o limba total diferita.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.