Niciodata nu m-am simtit confortabil sa cumpar bilete de la agentiile de turism, tocmai din cauza unor chestii precum falimentul Thomas Cook. Am niște prieteni care s-au certat, între ei, definitiv, din cauza falimentului unei agentii, pentru ca au pierdut banii. Evident, agentia i-a trimis sa ii dea in judecata, daca nu le convine.

Am mai scris despre asta și atunci am primit sfaturi gen Ia de la o agenție mare, uite, nu e niciun risc. Desigur, toți cei 1 milion jumate de turiști blocați prin lume acum apreciază genul acesta de sfat.

În altă ordine de idei, îmi șoptește o păsărică faptul că o firmă de turism din românia, cu Travel în coadă, are probleme mari și, probabil, va intra în faliment.

Ar fi trist.

Captain James Cook(1728-1779). Nathaniel Dance. BHC2628
Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

63 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Europa Travel. Cica sunt pe butuci

  2. #3

    Daca e Europa Travel, atunci stii de ce, nu ? L-au angajat pe mega-(in)competentul Sorin Rusi ca manager proiect. Daca nu stii cine e personajul, intreaba-l pe Vali :).

    • Habar nu aveam… Nu mă refer la faptul că nu știam că tipul e extrem de incompetent, ci nu știam că l-au angajat.

  3. Eu am mai luat diverse de pe la agentii, de la bilete de avion sau doar hotel, pana la sejururi complete. In principiu imi iau de la agentii cand ma duc prin locuri nu chiar friendly, unde as avea nevoie de o persoana de contact care sa ma mai indrume si sa imi explice chestii pe acolo. Anul asta am fost in Egipt cu Christian Tour. Am mers la un resort unde au mai stat niste prieteni, deci nu ne-am dus la ghici. Ghidul de acolo si organizarea ok. Am fost mai mereu in contact cu ei, a venit de doua sau trei ori sa vada ce facem si daca avem probleme la hotel. In aeroport am auzit diverse plangeri de la alti turisti vis-a-vis de organizare si locatie, dar mnah…

  4. #6

    Eu am vazut mereu agentiile de turism doar ca niste chestii bune pentru cei lenesi/in imposibilitate de a-si planifica concediul. Pana la urma, suntem in era Internetului in care poti gasi foarte multe informatii despre obiectivele turistice din zona in care doresti sa-ti faci concediul plus ca piti face rezervari mult mai ieftin la cazare, transport, etc. Si apoi, mergi si vizitezi, daca doresti, doar ce ai tu chef si nu ce are chef altcineva.

  5. #7

    nu ne zici care e firma aia? sa fim prevazatori macar.

  6. saracul Thomas Cook, cred ca acum se invarte in mormant. A avut si el un nume si uite cum va ramane in istorie, invatatura pentru toti care dau nume la firma nume … propriu

  7. #13

    Intreb si eu, ca idee. Din toti oamenii aia, nu avea nici macar unul asigurare? Ca alea acopera repatrierea in caz de diverse, plus pierderea bagajelor, etc. Si alea-s facute cu firme de asigurari, nu cu agentia de turism care da faliment.

    • #14

      probabil nu:))

    • #15

      Inteleg ca e o directiva europeana prin care statele membre UE sunt obligate sa repatrieze cetățenii sai tocmai pentru a fi protejați in cazuri ca acestea. Sper sa nu vorbesc prostii…

    • #16

      Din cate stiu in UK e obligatorie asigurarea ATOL pentru orice pachet vandut de agentii. Nu cred ca acopera costul integral, dar costuri gen repatriere ar trebui sa fie incluse.
      Am luat o data, ca simplu cetatean roman, un pachet de la o agentie britanica (am iesit cam la jumatate de pret fata de chestii similare luate de la agentii romanesti) si am primit automat si asigurarea. Nu stiu daca as fi si primit despagubirile usor in caz de ceva, nu a fost cazul sa aflu.

    • #17

      Probabil ca intai se face cheltuiala cu repatrierea pe spezele proprii si abia apoi decontarea, mai ales in cazul turistilor “izolati”.

    • #18

      Toate pachetele vandute de TC sunt asigurate Atol.

    • #19

      Nu e chiar așa. In Germania era azi la radio o tanti f pissed pe falimentul asta, are bilete pt la iarna cu asigurare dar asigurarea i-a zis pas, că o să îi dea banii peste nu știu cât timp (mai spre un an, așa), după nu știu ce proceduri birocratice, judecătorești etc. Adică nu te duci la asigurator și zici “au zis la radio că ăia au dat faliment, dă-mi banii că am punga la mine”

  8. Falimentul asta nu poate decat sa ma bucure. Poate era turimului in masa intra, in sfarsit, in declin si scapam macar partial de plaga asta moderna. Nici nu imi amintesc ultima oara cand am fost in vacanta si nu mi-a scos nimeni ochii cu vreun selfie-stick. Ca sa nu mai vorbesc de impactul negativ enorm pe care modul asta de a face turism il are asupra mediului.

    Se poate calatori si in alt moduri, nu numai la all inclusive, tinandu-te dupa ghid si facand selfie-uri.

    • #21

      apropo de gloatele de turisti sarantoci de peste tot , citeam un articol in care ministrul de turism din Israel certa agentiile de turism internationale ca tot aduc turisti saraci ( pelerini din estul europei: romani, bulgari, sarbi ) :))

    • #22

      ”Nici nu imi amintesc ultima oara cand am fost in vacanta si nu mi-a scos nimeni ochii cu vreun selfie-stick”

      nu-i ironic că erai acolo alături de ăia pe care-i înjuri?

      dar acum, mai serios, ca unul care nu a mers cu ceva organizat niciodată, de la o anumită vârstă e mai greu să iei ranița în spate și să pleci de nebun. Oamenii ăia ce să facă, să stea acasă?

    • #23

      Pai te duci la ieftineala si vrei sa fii doar tu pe all inclusive? Nu e frumos, mai lasa si pe altii…

    • @adyzah: nu mi se pare deloc ironic. Cum spuneam, exista diverse moduri de a face turism. Daca ar disparea cei care habar nu au unde sunt cand coboara din autocar, adica cam 80% din turisti, ar ramane cei care chiar sunt interesati de peisajele naturale si culturale ale locului. Si toata lumea ar fi mai fericita.

      Si da, pot sa stea si acasa.

    • @Kopa_Kopan: da, asa e, ce nu e all inclusive e la ieftineala, si all inclusive e pentru aia bogati. Lol.

      Romanii si obsesia lor de a arata ca ei nu sunt saraci…

  9. #26

    daca stai sa te gandesti nu mai e sigur cu nimeni.
    daca iei prin agentie – poate da faliment
    daca iei prin ceva gen booking la fel…da faliment…vezi cazul amoma
    daca faci rezervare directa la hotel cand ajungi acolo poate sa-ti zica pas
    solutie sigura 100% nu vad ….doar sa mergi la o agentie/site mare si sa te acoperi cu o asigurare

  10. #28

    Cei care au cumparat tot pachetul, adica transport si cazare nu doar transport vor fi acoperiti prin ATOL asa ca nu o sa piarda bani.

    Mai nasol e de cei care au luat doar zboruri, drum bun si la vale pentru ei.

  11. #29

    Thomas Cook este (sau a fost) o companie mare care in domeniul ei a insemnat ceva.
    A functionat 178 de ani, adica a fost un business de succes si stabil atita amar de vreme. So… nici un bussines nu este ferit de astfel de evenimente, se poate intimpla oricui si oricand. Asta este capitalismul!
    Impactul va fi mare, din ce am citit, repatrierea turistilor britanici, va fi cea mai mare repatriere dupa WW II, sunt companii detinute de TC care vor avea probleme, oameni care isi vor pierde joburile, companiile cu care au facut afaceri, oamenii care isi vor rata concediile, etc.

  12. #34

    Astia erau in buda de ceva vreme deci era cam iminent.
    Datorii, pierderi operationale non stop, etc.
    wolfstreet.com/2019/05/17/vacation-giant-airline-operator-thomas-cook-on-verge-of-collapse/
    Citi Group analysts slashed their price target to zero.

  13. #35

    eu mi-am luat tzeapa asta vara cu christian tour. m-am trezit cu 4 zile inainte ca n-am rezervare. si atunci am am sunat direct la hotel si mi-a zis grecul ca nu mai face afaceri cu tzeparii astia de 4 ani… ma asteptam la asa ceva

    • #36

      Si de ce ai facut totusi rezervare cu ei?

    • #37

      ca am mers pe incredere. am mai fost clientul lor si n-au fost probleme pana acum. dar acum nici macar nu m-au sunat sa imi zica. mi-au dat email ” hei, stii, numai ai rezervare!” si nici nu mi-au oferit ceva echivalent (iti dam banii in 14 zile!)

  14. #38

    daca niste turisti din milionul ala au polite de asigurare pt faze din astea si trebuie sa incaseze banutii atunci o sa fie distractie si pentru asiguratorii respectivi. niste sute de mii de pagubiti
    pentru romani nu e mare smecherie, dupa ce treci printr-un caritas, un fni, esti calit, nici-o teapa nu te mai tulbura.

  15. #39

    Pe oricare parte a baricadei te afli (pro- contra gentiilor de turism), tot sunt niste riscuri. Evident, riscul mai mare apare daca te increzi intr-o agentie de turism.
    Din fericire, in ziua de azi, cand ai internet la bot, iti poti diminua riscurile la minim, daca te duce capul si faci niste cercetari, inainte de a pleca intr-o vacanta si a rezerva cazare la prima strigare. Sunt j de bloguri, forumuri, site-uri, de unde te poti informa in privinta zonei unde vrei sa ajungi si daca faci asta din timp, ca sa ai timp sa iei la puricat tot, ai sanse mari sa ai o vacanta reusita.
    Eu nu vad utilitatea agentiilor de turism, prefer sa mi-o iau pe barba mea, decat sa ajung sa plang dupa bani pierduti din iresponsabilitatea altora, care, tocmai, erau platiti sa imi faca mie viata mai usoara si vacanta mai sigura.

    • #40

      eu nu sunt contra agentiilor, eu, personal, prefer sa nu folosesc tipul acesta de business

    • #41

      sa dea faliment o linie aeriana low cost (sau nu) e teoretic imposibil

  16. #42

    Sincer sunt anumite destinatii unde prin agentie este cel mai ok sa mergi. Plus mai sunt o parte din oameni care prefera sa nu isi bata ei capul cu rezervari confirmari plati etc, si atunci apeleaza la o agentie.

    Riscul sa se inchida sandramaua este in orice business.
    In Romania anual, mai ales toamna, se inchid 1-2 agentii medii si mari.
    Multi alearga dupa pretul mic si sunt agentii care merg pe un comision infim ca sa atraga clientii si la un moment dat trag obloanele.
    Personal citybreak-uri si unele sejururi le fac pe cont propriu. Aleg agentia deobicei cand pachetul lor iese mai avantajos decat daca as face eu sau doar agentia are zbor, exclusivitate etc.

    • #43

      bineinteles. si poti sa iti iei si o asigurarede concediu, ca sa nu stai chiar temator

    • #44

      Clar asigurare plus una storno in caz ca patesti tu ca si turist ceva pana pleci in vacanta

  17. #45

    Referitor la primit banii înapoi, pe lîngă asigurarea ATOL, cam orice locuitor din insulă care a avut intuiția să-să plătescă folosind un card de credit, e acoperit în limita a 30000 de lire conform directivei 75.

  18. #46

    @offtopic: “expertii” se simt obligati sa isi exprime parerea pe diverse initiative legislative care vor duce la reglementarea fumatului si diverselor produse de tras in plamani. foarte tare modul cum e prezentata aceasta “opinie a expertilor” anonimi de altfel:
    www.profit.ro/must-read/avertisment-partea-expertilor-adoptarea-proiectului-anti-fumat-schimba-definitii-ue-prevederi-respinse-neconstitutionale-impune-taxe-stimula-comertul-ilegal-produse-mult-nocive-generand-situatii-19120792

    sorry daca e muuuuult prea offtopic dar ma minunam ce efort faca astia sa manipuleze pe unde si cum pot.

  19. #47

    Bine, dar din ce imi amintesc eu, tu nici n-ai fost in concedii gen Bali, Republica Dominicana sau alte destinatii ”exotice”. E mai usor sa nu ai nevoie de agentie daca mergi in Grecia, Bulgaria sau Croatia.

    • #48

      true, dar, in teorie, am prieteni care se pot ocupa de plecatul asta exotic, deci tot nu as avea nevoie. problema e ca fac multi copii

    • in teorie toti avem prieteni care se pot ocupa de una si de alta. in practica o sa te certi cu ei definitiv :)) si o sa platesti mai mult pentru o saptamana intr-o tara exotica decat ai fi platit printr-o agentie + asigurare.

    • #50

      cred ca totusi nu:)))))) dar cine stie

    • cred ca nu vom sti niciodata :))))

    • #52

      sad moment is sad:))))

    • #53

      la cantitatea de brexiteri ramasi prin Grecia, n-as crede ca serviciul asta era folosit numa pentru destinatii indepartate si exotice :))

    • #54

      Pentru brexiteri nu e nimic mai exotic decat Grecia. Au si o vorba cand habar nu ai ce limba vorbești: “speak greek!”

  20. #55

    Deja s-a inceput repatrierea turistilor de UK Civil Aviation Authority:
    thomascook.caa.co.uk/customers/if-you-are-currently-abroad/

    Mai sunt si ATOL protected ceea ce inseamna ca isi vor lua si banii inapoi.

  21. In general concediile le planificam singuri. Studiat netul inainte si apoi rezervat pe booking.
    Pentru destinatiile exotice folosim agentiile. Asigurarea e sfanta, am invatat asta pe propria piele dupa ce in 2016 in februarie am rezervat luna de miere in Maldive pentru iulie , am achitat vreo 1800 de euro din pretul vacantei dar am zis ca nu mai dam vreo 50 de euro pe asigurare ca deh, e luna de miere si nu avem cum sa o ratam.
    In aprilie a intervenit o problema de sanatate in cazul sotiei urmata de o interventie chirurgicala si numeroase drumuri prin tara si strainatate pentru tratamente.
    Am facut nunta la sfarsitul lui mai dar nu am mai putut pleca in luna de miere.
    Neavand asigurarea facuta am pierdut vreo 1200 de euro, biletele de avion.
    De atunci ne am invatat lectia si ne facem asigurare .

  22. #58

    Eu mereu am organizat vacantele singura sau cu grupul/ cuplul in care plecam. Care e avantajul unei agentii? Poate castigi ceva timp cu cautatul, dar daca serviciul lor te costa triplu pretul vacantei in sine, nu mai bine aloci cateva ore si-ti faci tu vacanta cum vrei? Sau iti ofera vreo despagubire, reducere la asigurare? Nu sunt impotriva agentiilor, dar nu le vad rostul/ avantajul.

  23. #60

    Eu cred ca Agentiile sunt bune doar atunci cand iti ofera ceva mai bun decat poti gasi tu singur.
    Adica daca eu imi cumpar individual cazare, transport, masina (si le platesc in avans, deci e sigur si clar) la un pret mai mic decat mi-ar lua agentia e aiurea sa folosesti agentie. Si bineinteles ca si la rezervari de genul asta poti face asigurare (storno, etc)
    Uneori insa, pentru unele destinatii agentia vine cu pachete pe care tu nu ai putea sa le obtii. Atunci as zice ca merita agentia.
    Dar overall acum sunt putine locuri / servicii pe care nu le poti rezerva si individual. Si flexibilitatea pe care o ai cand rezervi singur depaseste disconfortul generat de aceasta actiune.

  24. #61

    Mereu am fost plecat pe cont propriu, niciodata printr-o agentie. Am facut rezervari si am luat bilete de pe internet. Daca au fost probleme le-am rezolvat la fata locului. Dar niciodata nu m-am temut ca raman izolat pe undeva, fara bani etc. Eu nu inteleg cum pleaca unii in excursie platind totul dinainte (sa zicem all inclusive pe la greci sau destinatii exotice) dar ei nu mai au niciun ban in buzunar sau pe card iar daca se intampla ceva ii vad la televizor cum se plang ca nu se pot intoarce. Eu mereu am fonduri de rezerva, cash, carduri si posibilitatea de a-mi suplimenta sumele cu transferuri instant din depozite. Pai sa ma scuzati, dar daca iti dai si ultimii bani sa pleci prin Asia sau Africa, atunci o meriti! Nu mai bine cauti ceva mai ieftin in Europa si mai pastrezi niste banuti de backup?

    • Eu cred ca se pune problema in mod gresit.

      Oamenii aia care au ramas blocati nu se pot intoarce acasa nu pentru ca nu mai au 500 de euro pentru un bilet de avion. Problema e una logistica, si anume ca nu sunt suficiente zboruri ca sa ii returneze pe toti acasa. In cazul asta, nici asigurarea de calatorie nu te ajuta prea mult.

  25. #63

    La fiecare stire din asta, apar “superiorii” care declara ca ei nu apeleaza la agentiile de turism, ci isi rezolva ei totul. Si se minuneaza ca proastele la cuc, cum de exista oameni care apeleaza la agentii. Pai mai cretineilor, o agentie de turism e un furnizor de servicii. Care face o treaba in locul tau. Ptr care iti ia un comision. Pe langa pretul serviciilor. Si face asta ca s ate scuteascs pe tine de munca. Simplu.
    La fel ca o spalatorie auto. La del ca un restaurant. La fel ca o frizerie. Daca voi superiorii rasei umane, nu apelati la o agentie de turism, atunci ia puneti ma mana si spalati-va singuri masinile, tundeti-va singuri si nu mai iesiti in oras la o ciorba de burta ca sa nu cheltuiti. Faceti voi in casa totul. Intelegeti cam cum vine treaba?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.