Am gătit pe repede înainte niște pui cu smântână, oarecum ca în Bucovina, pentru că acolo se face cu pulpă de pui, cu os și piele. Într-adevăr, gustul este mai bun, dar eu nu suport pielea de pasăre, așa că l-am făcut cu inner file, as FSM intended.
Întâi se pune puiul la rumenit, într-o tigaie lată, cu niște ulei de măsline. Aveți grijă să fie toate bucățile separate și cu loc de circulare a aerului, pentru rumenire, altfel va începe să facă o spumă albă, nu se va carameliza frumos la exterior și carnea nu va deveni moale.
Când e carnea rumenită, puneți 2 cepe tocate și 3 căței de usturoi, tot tocați. Lăsați până ceapa devine sticloasă, după care puneți 200ml de apă fierbinte peste, presărați niște sare, piper, vreo 3 frunze de dafin, puneți un capac și lăsați să se facă încă 10 minute.
Amestecați într-un vas separat o linguriță de făină sau amidon cu jumătate de pahar de lapte, după care puneți peste ~500 grame de smântână și amestecați până se omogenizează. Când vedeți că puiul e gata, moale și gustos, puneți deasupra smântâna și amestecați. Lăsați să mai fiarbă 2-3 minute și luați de pe foc. Puteți presăra pătrunjel peste, dacă vă place pătrunjelul. Dacă nu vă place pătrunjelul, nu presărați.
Dacă sunteți și pofticioși, puteți face și o mămăliguță pripită alături, ca să alunece ușor pe gâtlej.
Bon apetită, gen.
NOU
Mama ii zicea tocanita de pui.
Cred ca daca mai pui si boia iese fix paprikas.
Oricum i-ai zice e ce trebe.
PS: Eu o fac cu pulpe dezosate sau pulpe intregi de pe care dau jos pielea (asta cand ai timp)
NOU
Felul asta de mâncare e foarte bun pentru că are mai multe întrebuințări, dacă va rămâne din mămăligă pripită, o mai puneți pe aragaz și, când e vârtoasă, v-o puneți pe laringe și scăpați instant de covid.
NOU
mi-ai facut pofta. cred ca incerc miine.
am un singur comentariu – dupa ce adaugi smintina, 2-3 minute nu e suficient. trebuie macar data in clocot de vreo doua ori ca altfel nu se gateste faina. nu e o problema majora daca asa iti place dar atunci nu are rost sa mai adaugi faina ca oricum nu va avea vreun impact asupra gustului final 🙂
ma rog, pentru paprikas se adauga rantasul, care are faina deja gatita, deci acolo 2-3 minute e suficient.
NOU
fiert 2-3 minute inseamna clocot, nu tinut pe aragaz
NOU
bravo, tati!
tati ăsta s-a trezit la 5 și a fiert pînă la 14 zacusca de vinete; la ceaun, cu lemn de fag și cireș…
NOU
my man!:))
NOU
@costicămusulmanu, bănuiesc că ai copt vinetele și ardeii la jar, nu ?
NOU
șoricule, tu cauți scandal?
bine, numa’ vinetele au scăpat în cuptorul nevestei că am avut 20 de kile; da’ ardeii și gogoșarii “la tablă”…
PS am de la bulgari un fel de autoclavă electrică pentru copt ardeii; frate, n-am văzut ceva mai sinistru la gust…
NOU
@costicămusulmanu, boss, eu am copt la grătar cu lemne vinetele și ardeii kapia ca pe mici. Îți ia un pic mai mult timp(am făcut jar de 2-3 ori) dar rezultatul este unul foarte gustos. Plus că fiind coapte bine vinetele și ardeii reduce mult timpul de fierbere și nu trebuie să pui mult ulei. De exemplu eu, la 3 kile de vinete , 2.5 de ardei și cam un kil de ceapă am folosit cam 300-400 ml de ulei.
NOU
oh how i hate you all…
NOU
nici eu n-am înecat-o; la 10 de vinete, 7 de kapia și 5 de gogoșari am folosit 2 de ceapă și 1,5 l ulei; tabla o folosesc de vreo 10 ani că se pătrund mai bine (fără să-i ard) iar gustul e aprox. același cu grătarul clasic (las o fantă cu peretele grătarului și îi învălui în fum);
hai pa, mă duc să iau pui, să-l fac pe sticlă…
NOU
Pentru cine nu a inteles aia cu patrunjelul: Pregati doua boluri, unu plin cu patrunjel tocat si unul gol. Daca vreti patrunjel folositi pe cel plin daca nu atunci pe cel gol!
NOU
finally…
NOU
La jumatea aia de kil de smântână, pătrunjelu ăla este ca și cola zero zahăr după o șaorma. 🙂
NOU
chestia asta denota o usoara necunostere a situației. de exemplu, pot manca o shaorma, ca diabetic, daca nu are cartofi e fix ce trebuie. dar nu pot bea cola, care contine zahar.
NOU
A, nu m-am referit la diabet ci la kilele în plus. De fapt am vrut să mă refer la bucătăria Bucovineană, și nu numai, care folosește smântână de aia grasă de stă lingura țeapănă în ea la toate felurile de mâncare și o folosește în exces.
Am văzut pe yt pe unu care a făcut o tocăniță la ceaun de salivam pe tastatură dar mi-a trecut instant când l-am văzut că la final trântit un bol de ăla uriaș cu smântână peste minunăția aia.
NOU
(Oamenii care presară pătrunjel că-i sănătos, nu că-i gustos, sînt niște triști.)
NOU
@Shoric – si cum zice Ona, de ce insista oamenii sa puna chestii pe care le cred sanatoase pe mincare, daca nu le place in mod special gustul. daca e asa sanatos, maninca separat doar aia – o legatura de patrunjel se poate minca dintr-o imbucatura. si aia e mai mult decit ai pune pe trei maincaruri pentru 3-5 persoane. faceti mincaruri pe care le credeti sanatoase ca ati adaugat una sau alta, in loc sa urmariti sa faceti mincaruri gustoase, cu portii mai mici, si sa comprimati chestiile sanatoase in niste pastile/gogosi de verdeata dezgustatoare 🙂
sorry, nu am nimic cu tine, poate gatesti minunat, cind nu pui patrunjel, dar am ceva cu mama. doar ma defulez acum. pe de alta parte, asa am invatat sa gatesc, asa ca nu e totul pierdut. mi-am amintit din fericire retetele bunicii mele si am reusit , incet, sa gatesc ca ea. inca nu imi iese piinea dar nici cuptor ca ea nu am.
NOU
@Shoric Nu mi se pare ca aia de la sud (eu inclus) sau de la est sunt mai slabuti decit cei de la vest sau din Bucovina. ce baga aia ca grasime se baga in moldova ca zahar. e o discutie complicata care dintre ele sunt mai daunatoare.
NOU
Puiul și smântâna sunt cele din clipul din următoarea postare?!? 😛
NOU
Eu ii zic ciulama de pui si o fac cu ce carne de pui am la indemana, fara
usturoi si cu marar…uneori si cu ciuperci..
Si nu e bmw e bicicleta…
NOU
Si faina o fierb inainte de smantana..