Cred că v-am mai spus odată. Când umblam pe la Dimitrie Cantemir, în Constanța, nu eram lăsat la cursuri cu laptopul. Trebuia să scriu de mână, AȘA CUM SCRIE TOATĂ LUMEA, DA?! Adică s-a ajuns la certuri foarte tari pe temă, certuri care s-au terminat de genul ori scrii de mână, ori nu mai participi la cursurile mele.

La ASE, de exemplu, învățam numai rahaturi perimate. La geografia economică a lumii ni se spunea din start că acele cifre sunt depășite, că sunt mai mulți oameni pe lume, mai multe resurse descoperite etc, dar noi învățăm PE CE AVEM ÎN CARTE. Cartea fiind de preferință scrisă de domnul profesor respectiv. Nu, nu e corect să scrii la examen situația reală, SCRII CE AI ÎNVĂȚAT.

Tot învățământul rromânesc este perimat, învechit, puțind a lipsă de viziune și viitor. În posturi stau aceleași momâi îmbălsămate, care știu aceleași rahaturi vechi din 1950 (salutare domnu’ Stăniluță, încă nu ați murit?), pe care le predau mai departe celor care cică se pregătesc pentru viață și pentru a deveni conducătorii țării.

Iar voi, din mizeria asta, din bromura asta a ceaiului țării, vreți ca lucrările de diplomă să fie unice? Vreți ca doctoratele să fie opere științifice reale? Hai serios, păi de unde? Dacă studentul învață doar mizerii învechite, cum să scoată ceva nou? Dacă studentul a văzut că așa se trece și așa e bine, de ce s-ar chinui? De ce?

Trăim într-un gunoi. Obișnuiți-vă cu asta. Toți facem parte din el, toți îl formăm, toți îl asimilăm.
Da, știu, tu nu.
Ba și tu.

În altă ordine de idei, tocmai ce am auzit că Abramburica, imbecila idioată (nu am suficiente epitete să îi dăruiesc) care a început distrugerea învățământului rromânesc, va avea onoarea de a-și continua opera. Va fi iar ministru.
Nu avem nici o șansă.

DIXI.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

98 comentarii Adaugă comentariu

  1. o reformare a intregului sistem e prea costisitoare si complicata… o lasam asa ca merge…

    stiu pe cineva care s-a mutat in Spania si si-a dat acolo copilul la scoala. la clasa a 2-a invata, scrie, desenează si isi face temele pe un notebook – proprietatea scolii. nu la toate materiile dar noah… tot e ceva.

    • #2

      Bogdan » am o prietena in spania care a nascut acolo. i-au dat acasa jucarii si lapte praf pentru copil, cand a iesit din spital. statul spaniol ii plateste alocatie copilului. eu am dat 1500E cand am iesit din maternnitate:)))

    • #3

      Arhi, ce ai născut? 🙂

    • #4

      Nu o sa mai fie asa nici in spania. In multe tari s-a exagerat cu protectia sociala si inclusiv asta a contribuit la situatia economica europeana actuala.

  2. pe mine nu au vrut sa ma lase sa imi dau licenta, pentru ca scrisesem primele 2 capitole fix din online, site-uri de specialitate si studii de caz fara sa citez “vreun domn profesor” care scosese ultima carte cu 5 ani in urma. asta vorbind de asigurari si marketing, da?

  3. #6

    ce e mai trist e ca generatia mea a fost cobai… prima generatie de teze unice / a 2 generatie cu camere la bac / multe rahaturi schimbate la materia de bac. astia scot si baga cand le vine chefu…. daca se trezeste cu fata la perna mai baga 2-3 opere la romana ca de’ ce dracu! e ministru tre sa i se vada amprenta peste generatie!

    huo!

    pariu ca daca se trezeste bine dispus in zilele cu bac o sa se dea foarte usor?!

    • #7

      Nu stiu cum dati voi bacul la romana pe opere ca noi am dat pe specii literare. Orice opera care se incadreaza intr-un anumit gen sau specie…

    • #8

      @vladut: dam pe specii literare dar avem si o lista lunga de autori canonici la care trebuie sa stim minim o opera.

    • #9

      @tinky: pentru care. Macar acum, in ceasul al 12-lea sa scrii corect.

    • #10

      Prietenescule, nu stiu cum sa-ti zic, dar, din ’90 incoace, toate generatiile au fost cobai.

    • #11

      @vladut – e discutabil daca ‘la care’ sau ‘pentru care’ e formularea corecta. Personal as opta pentru ‘din creatia carora’, dar lumea m-ar face grammar nazi, ceea ce ar fi corect.

      Re specii literare si opere, esti din nou pe langa – speciile literare sunt ilustrate de un numar finit de opere pe care lumea se asteapta sa le cunosti, ceea ce e rezonabil, zic eu.

      In concluzie, incearca si tu sa aduci argumente ref. fondul problemei – o sa vezi, nu doare.

  4. #12

    Si la italieni e asa, dau lapte praf, pampers, si alte chestii, reduceri pentru persoanele cu copii, o alocatie nu prea f mare dar e buna si aia

  5. Esti lipsit de recunostinta si admiratie pentru efortul abramburicii. Mai erau plantati corcodusi (sau ce-or fi aia) prin Poli daca nu era ea?! Si atunci nu era ministru 🙂
    Cred ca viziunea nu ti-o ingradeste un profesor indoctrinat trecut cu mult de varsta pensionarii…

  6. Ma tot intreaba lumea daca o facultate in Romania nu era ok. Pai uite ca nu era ok, ca la noi (Belgia) isi cere profu’ scuze de trei ori daca gasesti ceva mai nou decat el, adica tu vii cu articolu’ de ieri si al lui e de 3 luni.

    Sa fim sanatosi, sa putem pleca, zic.

    • #15

      Ba era ok, dar nu mai aveai ocazia sa suferi pe bloguri.

  7. #16

    Hai la poli sa vezi ce misto e sa inveti sa faci prelucrare DIGITALA cu pixu pe hartie. Iar dupa ce calculezi juma de ora la o chestie observi ca acelasi lucru dureaza 2 secunde pe laptop.
    Bineinteles la examen dai probleme cu pixu pe foaie. La fel e si cand vine vorba de programare si alte asemenea.
    Ah si sa nu uit, nelipsitele zeci de pagini de teorie ca deh…suntem injineri.

    • #17

      VladM » neah, matematica nu e un subiect favorit pentru mine:)))

    • #18

      Arhi, lucrezi mai mult cu litere din diferite alfabete…cand dai de cate un numar faci semn in calendar. Sigur ti-ar placea

    • #19

      VladM » dafuq no. in anul 1, cand am avut matematica, la primul examen, nici nu stiam sa citesc pe tabla ce pizda ma-sii scrie ala, ce semne sunt:)))

    • #20

      Sunt sisteme de scriere formate din hieroglife egiptene din dinastia a 4-a, rune nordice si o niste influente din alfabetul grecesc.
      Nu vad ce e asa greu de inteles…
      Mai nasol e cand vin aia cu influente din cuneiforma si ebraica…o_O

    • @ARHI: =))=)) iesi afara! Autobaneaza-te o zi! =))

  8. #22

    si cu pula-n cur si cu sufletu-n rai nu se prea poate.

  9. #24

    asa e bine: incepi cu bazele si te perfectionezi dupa 🙂 cum sa tai si tu o bucatica de cale ferata in Germania, daca nu poti tine un “bomfaier” in mana ca inginer? ca doar nu te duci cu CNC-ul dupa tine intre doua gari

  10. #25

    As vrea sa stiu cum ar fi in rromanica daca unele facultati ar cere studentilor sa-si cumpere laptopuri si clickere.
    Clicker- un dispozitiv electronic care e folosit pentru examene. In timpul examenului in loc sa scrie pe foaia de hirtie raspunsurile apasa pe buton. Exista 3 butoane (a,b,c).

  11. Și totuși, câți dintre studenții bucureșteni au abonament la bibliotecă? Prin comparație, câți au cont pe un site de referate?

    Și dacă tot se pot interzice website-uri al căror conținut contravine legilor țării, de ce site-urile de referate nu pot fi scoase în ilegalitate?

    Cultura referatului ca alternativă facilă la învățat, pleacă din școala generală. Îmi aduc aminte cât de tare ne-am bucurat când profesoara de biologie ne-a zis că putem aduce un referat de 5 pagini și nu mai dăm test…

  12. #27

    Sint scoli generale care vor sa ceara parintilor sa cumpere ipad pentru copiilor.

    • #28

      Ma scuzi, dar peste tot in lume unde se foloseste laptop/pad/whatever in scop didactic, acesta este oferit de scoala, nu cumparat de parinti. Invatamantul este gratuit cu adevarat, nu ca la noi.

    • mihai007» Nici chiar aşa prietene.Copiii trebuie să scrie de mână şi să înveţe după moda veche.
      La facultate trebuie dispozitiv electronic pentru că deja şti să scrii şi cum să faci un bastonaş!
      În afară la facultăţi numai pe laptop se lucrează,studenţii trimit eseuri către profesori prin mail ,etc.

    • #30

      Vladut, asta in visele tale.

    • #31

      @Vagabond: Cine zice ca copiii trebuie sa stie sa scrie de mana? Iata noul trend =))) www.apropo.ro/wow/n-ati-luat-bac-ul-nu-disperati-americanii-vin-tare-din-urma-8480643

  13. Nu am nimic impotriva scrierii de manuta a ce-ti preda domnul profesor, eu numai asa am invatat in facultate, scriind eu de mana mea dupa colegi ulterior cursurile, facand rezumate la ele (esentialul pentru 5), ca nueram nebun sa merg la curs :).
    Asa am retinut chestiunile importante si am invatat mai usor.
    Nu sunt de acord in schimb cu ce se preda acolo, materii si chestiuni depasite de 1000 de ani, iar dupa cand te angajezi ca injiner, nea ion de la saiba care a lucrat 30 de ani la termocentrala si o stie pe derost rade cu curu de tine ca habar nu ai unde esti , dupa 5 ani de spetit pe bankutele scolii rromanesti…

  14. Cum? Prin studiul pe cont propriu. Nu e așa de greu, trebuie să fii un pic autodidact și să cauți pe net.

  15. #34

    Dixit bai cunoscatorule:)))

    • #35

      Mda » esti prost ca pula. ia mai cauta pe net. dixit inseamna A SPUS, dixi inseamna AM SPUS.

    • #36

      Nu jigni ma pula. A mea e desteapta.

  16. #37

    La facultate de informatica, in primul curs de limbaje de programare, profesoara ne-a dat un sfat asa, ca de la cadru didactic la student: sa scriem codul cu creionul sa putem corecta usor. Da, exact, la facultate de informatica scriem coduri pe hartie. De celalate cursuri nici nu mai zic, la baze de date desenam pe caiet fereastra din Microsoft Acces, la grafica si multimedia la fel, desenam pe caiet. Facem grafica digitala cu pixu si creionul.

    • #38

      Kozmyn » desigur, fiind mai greu sa corectezi in consola…

    • #39

      Procedez la fel in Franta/Paris la facultate. E mult mai usor sã analizezi pe foaie, si sã stergi ce nu îti trebuie.

  17. #40

    Hai mai oameni buni. Chiar asa, nu puteti face o interogare a unei baze de date SQL pe hartie? Pardon FoxPro… Nici nu stiti ce bine ruleaza pe hartie A4 o compilare a unui program scris in Turbo Pascal. Zero erori…

  18. #41

    Ca sa fim in totalitate corecti: intr-adevar 90% din profesorii/materii sunt de acum 100 de ani.
    Insa (pot sa-ti zic din experienta proprie, inca de acum 5 ani cand am terminat eu facultatea), sunt profesorii, mai ales dintre cei de 30-40 de ani, care s-au modernizat: la cursuri poate veni oricine cu laptopul, temele se dau pe email, pe forumuri de discutii, etc.
    Se poate si la noi…dar abia dupa ce va disparea generatia de profi din 1900 toamna.

  19. Nu stiu la altii cum eu, dar eu am terminat USAMV in 20010 si am luat 10 cu felicitari (adica mi-au zis aia din comisie “Felicitari, buna lucrare”), cu o licenta redactata in totalitate de mine. Fara bibliografie, fara nimic, eu am conceput-o de la un cap la altul, am avut nevoie de la indrumator de niste puncte de referinta sa stiu ce capitole sa trasez. Cand am prezentat un flux tehnologic in sistemul Opera (se foloseste la Inter pentru evidenta, si toata lumea lucreaza cu el in asa fel incat sa fie centralizate toate datele), aia din comisie se uitau ca curca-n craci. Ei nu auzisera de asa ceva :)). Profesori care dau ora exacta in agroturismul romanesc…

    • 2010*

    • Bag pula, eu cand m-am dus cu licenta in automatica, scrisa si conceputa 100% de mine, aia din comisie s-au uitat iar ca rama in bordura, si mi-au dat 6.50, ca probabil le-a placut ca am venit cu 2 laptopuri sa fac demonstratia aplicatiei. Bag pula in ei de fosile, ca habar nu aveau cu ce se mananca criptarea datelor intr-o retea.
      Si da, e foarte misto sa faci coduri in assembler pe hartie. Urez o moarte rapida a invatamantului si cateva generatii de retarzi.

  20. Bai, Abramburica sa mearga sa se loveasca cu Vanghelie , am impresia ca a luat-o “Goagal” de vreo 2 ori la “pula” :)))

  21. Am avut si eu un profesor dinasta modern la master.

    Dupa ce la cele doua examene din facultate am fost printre aia 10 din 50 care lua examenul din prima, la master si-a batut joc de mine si colegii mei.

    In primul rand m-a chemat la facultate luni intre 10 si 13 sa predau un proiect. Cand am ajuns in birou citea ziare.ro si s-a scuzat ca nu are timp de noi. Ne-a spus sa revenim miercuri intre 13 si 14, in conditiile in care eu din Brasov aveam programata o vizita la OSIM in Bucuresti miercuri dimineata la 9.
    Dupa o goana nebuna am facut pe dracu’ in patru si la 12.50 eram inapoi in Brasov. Evident ca “stimabilul” profesor universitar era deja plecat si cand l-a sunat secrtetara i-a spus cu sictir ca nu are timp de noi si ca avem toti 5. Ceva de genul “sa zica mersi ca am plecat ca altfel nici 5 nu luau”.

  22. Cind ma gindesc cit m-am chinuit cu zeci de tabele de calcule, verificate la singe fiecare de indrumatorul de proiect, cu zeci de metri patrati de planse pe calc desenate intii cu creionul si apoi trase in tus, cu partea scrisa batuta la masina, ma intreb: nu-i asa ca am fost fraier? Fiindca altii iau doctorate pe munca altora iar apoi mai devin si ministri.
    Mă da’ prosti sintem!

  23. #48

    nu Andronescu era cu propunerea geniala ca si plozii fara bac sa fie primiti in facultati? ca doar e pacat sa fie atatea locuri la taxa si sa nu aiba cine sa plateasca pentru ca nu au fost pramatiile capabili sa-si ia rahatul ala de bac! si pe aia o pun ministru?! buna treaba!

    • #49

      gicu » da, ea…

    • #50

      chiar am belit-o daca vine iar vaca asta cretinoido- antipatica la minister. Cu cine mama draq sa mai votez in tara asta???

  24. #51

    da, am pretentia asta. daca nu de la tine, macar de la un cacat de om ce se crede mare ministru.

  25. #52

    Si la facultate particulara se fac programe cu pixu si hartia ( mare parte din dinozauri predau si la particular), explicatia a fost ca trebuie sa invatam sintaxa limbajului. Facultatea avea in dotare 2 laboratoare de informatica cu cate 50 de calculatoare functionale.

  26. #53

    Oh, shit. Iar intra cati ministru???? Rector la poli acum e mana ei dreapta. Se duce dreacu si poli, daca nu cumva s-a dus de mult…

  27. Acum la lucrarile de licenta au un program cu care verifica. Daca ai mai mult de 15 % copiat din alta parte, ai belit cocarul

  28. Ce legatura are plagiatura cu ce inveti tu in scoala/liceu/facultate ?
    Dece incerci sa speli imaginea unui jeg ?

    • #56

      kizi » baejtiprost, tu ASTA ai inteles??

    • Si mie mi se pare cu dedicatie postarea asta.Subtila, dar e acolo. Cu sau fara intentie, e mai putin important. Important e ca s-ar putea sa fie mai multi care o vad asa.

    • #58

      haivas » nu e nimic subtil, prietene. eu sunt anti PDL, pro USL, pentru ca sunt singurii care ii pot da jos. e alegerea mea, respect-o.

  29. Pai da..ce sa fac inteleg si eu cum pot nu?
    Nu neg ca sistemul de invatamant e perimat.Sunt 100% de acord cu tine ca ce se preda in scoala romaneasca nu are nici o legatura cu realitatea dar nu inteleg de unde si pana unde trimiterea la lucrarile de doctorat.

  30. Si oare de ce suntem in acesta situatie?
    Suntem “culti si destepti” pe mai toate blogurile si forumuri, dar nu suntem in stare sa punem la conducera acestei tari persoane capabile si cu viziune…
    Ce mai conteza cine are dreptate, stiu ca “dreptatea” e a “lor” ca sunt majoritari.

    Asta imi aduce aminte de cuvintele.
    -“Sunt prosti Doamne”
    -“Prosti…da’ multi”

  31. #62

    In tara unde oamenii se mira cand aud ca exista si wc-uri in casa, nu doar in curte.

  32. #63

    A observat cineva ca de cate ori spui ceva de bac pe internet vine unu sa-ti spuna ca el a invatat mai mult ca tine, a luat mai mult ca tine si ca tu esti prost?
    In alta ordine de idei eu nu am probleme cu laptopul la scoala. N-a zis nici un profesor nimic, nici macar aia incuiati la minte. In schimb se uitau colegii la mine si ziceau ca-s hipster si snob ca scriu pe laptop. Daca as scrie de mana n-ar intelege nici aia de au descrifrat hieroglifele egiptene.

  33. Daca nici in facultate nu esti in stare sa copiezi fara sa fii prins ce vei face in viata reala?

  34. #65

    bun, arhi. acuma, sa scrii despre cercetare, doctorate, e o chestie destul de pretentioasa. nu vreau sa fii suparat pe mine, dar nu cred ca poti aborda o astfel de tema. cercetarea implica niste chestiuni de “forjare” destul de complexe. cel putin cercetarea reala, nu cea in stil mang sau ponta. nu poti “disemina” in spatiul public informatii cu privire la cercetare. ce ai facut tu cu acest articol a fost o simpla “revolta” a poborului, care nici macar nu poate intui ce inseamna cercetare, stiinta…cerd ca ar trebui sa fii mai precaut in ceea ce priveste chestiunile astea. asta e un fel de “politicienii fura”.

    • #66

      androidul cu sobolani » totusi, o licenta am si eu. ce ar trebui sa am?

    • #67

      un docotrat (stiu, stiu, suna foarte naşpa in contextul actual) te-ar face sa scrii intr-un mod cu totul diferit pe tema asta. are CTP in seara asta un editorial interesant despre ce inseamna doctoratul si stiinta, in cele din urma. e o singura propozitie, destul de clara. eu, deci doar eu care nu nreprezint o formatiune sau pula mea stie ce partid, cred ca funeriu a fost un ministru absolut fantasirtc de bun pt romania, la fel si baba. iar cand citesc articole ale detractorilor si perspective ale unui ponta, asupra acestoa, ma cutremur. deci, ca sa incep bine fraza, iegzista detractorii politici, aia gen antean 3 si detactorii “naivi”, aiai in necunostinta de cauza. bieninteles, ca si in biblie scrie ca, “cei ce comit pacate in necunostinta de cauza, sunt absolviti” (Dumnezeu, 1460 î.e.n., aproximativ pp. 1-1321)

    • #68

      androidul cu sobolani » inteleg perfect. si totusi…unde scriu eu despre doctorate si nu ar trebui? acolo unde spun ca sunt plagiate?

  35. #69

    sa imi mai spuneti voi ca sunt hippy basit cand spun MUIE SISTEMULUI dupa ce fumez un cui.

  36. #70

    Cu respectul cuvenit, nu traiesc intr-un gunoi.
    Nu suport hotii. Nu inghit mizeria.
    Baietii astia, multi platiti de la buget, deci de mine, pot fi obraznici sau hoti.
    Lantul trofic zice ca sunt sub mine.

  37. #71

    Nu stiu cine e DIXI, dar nu vad mai exact subiectul discutiei. Experienta unui singur individ care da sentinte intregului sistem educational romanesc pe baza a ceea contactului LUI cu mediul academic?

    Ok, unele facultati sunt perimate, profesorii au prins radacini la catedre si nu le mai ajungi la nas nici cu scara extensibila etc etc, DAR e o tara libera, si nu te impiedica nimeni sa cauti cea mai buna facultate in domeniul care te intereseaza, asta in cazul in care nu iti permiti sa studiezi in afara.

    De asemenea, daca consideri ca informatiile care ti se predau nu reflecta realitatea sau sunt depasite, nu te pune nimeni sa nu te informezi in paralel si despre situatia reala, chit ca la examene esti silit sa scrii ce ti s-a predat.

    De asemenea ma indoiesc ca autorul textului a ajuns pana la nivelul unui doctorat ca sa poata sa emita o judecata de valoare despre asta. In cazul asta nici macar nu mai vorbeste din experienta personala, ci inspirandu-se din exceptiile plagiatoare oferite de media.

    E bine sa defulezi din cand in cand, dar hai sa nu facem politica cand ne fierbe sangele in vene, ca nu e un mix bun.

    • #72

      Buhahahahhahahahahahahhhahahaha…spune-mi ca esti fumat….baut….sau inca esti in liceu si ai sperante…..ca altfel n-ai nici o scuza

    • #73

      Nu, amice, nici pe departe. E absolut valid ca e de datoria fiecaruia sa isi caute cele mai bune mijloace pentru a-si atinge scopurile (in cazul asta, buna educatie) mai ales cand are libertatea sa o faca. Daca tu nu pricepi asta, atunci nu ai nicio scuza sa te tot plangi de sistem.

    • #74

      The M. » aberezi. deci eu am dat examen la ASE, nu sunt multumit de ce se preda acolo si ce fac, plec dupa un an? in alta parte, in cautarea studiilor perfecte? inclin sa ii dau dreptate antecomentatorului. e ireal, din punctul meu de vedere, sa vad argumente de tipul nu ai doctorat, nu poti vorbi despre doctoranzi. incerci sa faci o gluma interesanta? cei 2 ani de pregatire fac diferenta intre un licentiat in stiinte economice, cu 9 muncit la sange si un doctorand care a dat 1000 euro pentru o lucrare? fii serios. cand termini liceul, mai treci pe la noi, schimbam o idee, o aroma, chestii de-ale majorilor. serios.

    • #75

      Esti praf amice si fata de ce a zis Arhi ….mai completez cu trei:

      1. exista si alte lucruri pe langa economie si drept prietene…unde ai cate 2-3 faultati in fiecare universitate particulara…sunt unele facultati unice. Nu exista mai buna….exista doar aia

      2. “Galileo…hai coa…toata lumea stie ca pamantul nu-i buricul universului…da scrie si tu asa ca iar te pica asta si-n RR-uri te prajesc”
      “Darwin…mi s-a acrit de tine…scrie naibii, ca-ti si dictez, omul a fost facut in ziua a sasea…si-ti dau cinciul”
      Nu trebuie sa existe ideea de a fi silit la examene sa scrii ceva doar ca asa vrea cate unul…plm… teoretic esti student si nu ar trebui sa stai capra pentru toti bosorogii doar ca sa iei un 5.

      3.buna educatie nu este echivalent cu o diploma.

    • #76

      @Arhi Deja se vad efectele secundare ale cazului Ponta & Ministrii plagiatori -> a fi Doctor sau Doctorand in ceva a ajuns o bagatela + oricine si-a luat doctoratul dupa ’89 a devenit susceptibil ca a dat bani sau a facut aranjamente de alt tip pentru diploma.

      A da, si tu sau oricine de aici aveti ATATA autoritate sa vorbiti in cunostinta de cauza despre doctoranzi cam cat orice babuta de la piata.

      STATUL nu iti este tie dator cu o educatie superioara, cu atat mai putin este responsabil de calitatea facultatii pe care o alegi.

      @Attilla 1. Nu am zis nicaieri de economie sau drept. Exista doar una? Exista programe de studii in afara.

      2. Sa fim seriosi, cretini sunt in toate domeniile, inclusiv in mediul academic. Daca nu esti in stare sa fii versatil si sa intuesti capriciile profilor si sa le eviti, atunci welcome to the shitworld.

      3. Evident ca nu este echivalenta cu o diploma. Nu am zis nicaieri asta. Daca spunem ca diploma ar trebui sa fie o garantie al unui standard in educatie, de acord cu tine. Daca spune ca nu e nevoie de diplome si de titluri si o ardem hippie, atunci de ce mai vorbim de facultati.

    • #77

      The M. » da, profund lamuritor. despre fotbal vorbesti daca esti sportiv, despre carti daca esti critic, despre doctorand logic, daca esti doctorand:))) multumim pentru participare, ne-ai fost de un real folos

    • #78

      @arhi Nu ai inteles ce voiam sa zic. Poti vorbi despre ce vrei tu, atat timp cat esti onest fata de tine si fata de altii ca e doar o “parere” in cazul in care nu ai o autoritate legitima in domeniul despre care se vorbeste. Cheers!

    • #79

      The M. » scrie undeva ca sunt autoritate legitima in doctoranzi? nu te-ai prins ca asta e un blog de opinie si atat?

    • #80

      Stiu ca e un blog de opinie, dar el vine intr-o perioada cand sistemul educational este iar sub tirul mediatic, cu motiv sau nu, iar marele public, antrenat in dezbateri, discutii si comentarii pe acest subiect tinde sa se transforme intr-o catapulta ce trage cu cacat in invatamantul romanesc. Si nu e prima data cand se intampla, ba chiar exista perioade regulate.

      Critica neajunsurilor trebuie sa existe, dar e amplificata ca un bulgare de zapada si degenereaza si in final devine un rau mai mare decat greselile sistemului.

    • #81

      @M: si daca intuirea capriciilor profersorului prsupune ca sa-i faci o muie, la fel te comporti ? nu de alta dar seful de maine poate fi la fel de capricios ca profesorul de ieri. bafta in versatilitate.
      raman la parea mea ca esti pafarist sau prea pustan

      ps. vorbim de facultati deoarece pe langa mine sau altul care stim cu ce se mananca treaba asta si am avut macar un contact superficial, daca nu mai mult, cu invatamantul superior, mai exista si alti oameni care din pacate au prins niste vremuri cand o anumita diploma insemna ceva si pentru care un titlu de “inginer” “doctor” sau altele inseamna o garantie, chiar daca nu se mai aplica vremurilor astea, si voteaza pe baza acestor titluri.
      PS2. nu stiu daca e chiar valabila cu ’89 si nu stiu sigur daca se aplica musai si la doctoranti…dar stiu sigur ca in ultimii 5-6 ani numai cine nu a vrut nu a facut un master…iar un master nu e asa de scump 😉

    • #82

      @Attilla Dai dintr-una intr-alta. (ai grija sa nu iei herpes) La inceput te plangi ca proful iti preda lucruri nelegate de realitate, eu iti zic sa spui cum spune el si sa faci tot cum vrei tu cand intri in campul muncii, iar tu treci la nonargumentul cu facutul de muie. In cazul asta, nu stiu care din noi are licenta in etnobotanica.

    • #83

      @M: urmareste firul logic:
      din primul comentariu reiesea ca ti se pare normal ca la un examen sa insiri niste povesti chiar daca nu sunt reale
      ti-am doua exemple cu povesti
      ai continuat afirmand un profesor poate avea si el capriciile lui (eu consider ca nu, ca d’aia e profesor)
      ti-am dat exemplu de un capriciu (daca as fi profesor de 60 de ani si as avea niste studenti tineri…eu cel mai probabil pe asta l-as avea si asta este si motivul pentru care aceasta meserie nu intra in optiunile mele…dar am vazut la televizor de-a lungul timpului pe unii care il au) si totusi…tot tu te-ai suparat

      hmmm…etonobotanice?!?!…pe vremea mea era vodca cu un pic de nurofen sau romparkin, nu schimb preferintele acum la batranete

    • #84

      Bine, doar ca eu nu imi imaginez la ce specializare ai putea sa scrii despre credinte religioase/medievale la examene, in afara de teologie, unde e obligatoriu si poate la istorie unde faci un studiu de caz despre cum se prajeste un om de stiinta la foc mic, cu condimentele asigurate de Inchizitie. Treaca de la mine, si pe la stiintele umaniste sa fie vreo referinta la explicatiile biblice. Niciunul din profii mei din facultate, si am avut destui trecuti de 50, nu a avut derapaje habotnice. Daca tu ai dat peste de astia, atunci condoleante, dar nu trebuie neaparat sa-ti insusesti informatiile astea, poti doar sa le citezi. Nu toti oamenii dau dovata de profesionalism ca sa isi poata infrana convingerile personale si capriciile, asa ca nu ar trebui sa te mire ca unii profi universitari se numara printre ei.

    • #85

      @M: spune-mi ca nu ai crezut exemplele ca fiind parte din viata mea de stundent…spune-mi ca macar ai inteles ca pe baza capriciilor se pot face abuzuri

    • #86

      Repet, sunt greu de crezut asemenea exemple de platitudine in gandire, mai ales daca le asociezi cu ceea ce se presupune ca sunt oameni educati, care la randul lor educa pe altii, la nivel universitar. Dar sunt de acord ca pe baza unor capricii transformate in vicii profesionale se pot face abuzuri. Nu exista padure fara uscaturi.

    • #87

      “De asemenea, daca consideri ca informatiile care ti se predau nu reflecta realitatea sau sunt depasite, nu te pune nimeni sa nu te informezi in paralel si despre situatia reala, chit ca la examene esti silit sa scrii ce ti s-a predat.”

      TheM asta e superman, pentru el ziua are fro’ 72 de ore
      Si incep sa-l suspectez ca are si doua creiere – cam ca SGS2-ul – proceseaza doua invatzaturi in ||

  38. “Trăim într-un gunoi. Obișnuiți-vă cu asta.” Sa nu uitam ca gunoiul asta noi il facem, si pentru ca ne permitem sa stam in gunoi, avem o viata de gunoi…

  39. #90

    La algebra aveam pe un mos surd si aproape chior care ne spunea intamplari din Al Doilea Razboi Mondial; asta in 2011 sa-mi bp…

  40. That brings back memories… cand eram la colegiul de informatica, am dat examen la programare cu pixul pe hartie. E greu al naibii sa scrii totul corect din prima fara sa rulezi de cateva ori programul si sa vezi care sunt erorile. Pana nu il rulezi, nici nu te prinzi ca ai gresit ceva.

    In plus, am invatat la facultate ca viteza de rotatie a Hard Disk-ului este de 3600 rpm. No comment

    • #92

      @Alexandra: să dai examen la programare cu pixul pe hârtie nu mi se pare chiar atât de nasol. Ce mi se pare enervant e să nu-ți aduci aminte numele unei funcții sau ce face ea mai exact. În orice caz un profesor normal n-o să stea să-ți scoată ochii pentru niște greșeli mărunte (de sintaxă). Sunt numeroase companii producătoare de software care dau asemenea teste la interviu, inclusiv Microsoft și Google. Ideea e să afli cum gândește studentul/candidatul, nu cum tastează.

      Pentru celelalte chestii există teme (proiecte) la care stai cât vrei pe calculator.

  41. #93

    Abramburica ministru – cea mai proasta veste. La faza cu update-ul unui curs tin sa te contrazic. În 2009 şi 2010 la Micro şi Macroeconomie cursul era adus la cifrele prezente. Se vorbea de criza in care suntem, de la ce a pornit, de unde a pornit si ce se poate face. Orice profesor care se respecta isi revizuieste suportul de curs an de an. EU zic ca totul tine de profesori sa-si revizuiasca cursurile in fiecare an.

    • #94

      Ciprian » da, e o diferenta de 10 ani intre noi

  42. #95

    Ciudat, pe noi in anul 1 de facultate, ne tratau profesorii de parca am fi avut toti laptopuri. La multe materii (nu toate) veneau cu proiectorul si ziceau sa nu mai notam, ca oricum ne dau cursul pe stick. La algebra mi s-a parut cel mai ciudat, sa invat matematica de pe slide-uri.
    Si nu va ganditi ca as face numai chestii de ultima generatie la cursuri, dar nu ii interesa pe profesori cum invatam noi.
    Bineinteles, a trebuit sa-mi cumpar laptop.

  43. Unul dintre motivele pentru care vreau sa dau tare pana si in liceul meu, insa nu o fac de teama sa nu raman doar cu o foaie de exmatriculare in mana!

  44. da, stiu, sunt pranoic… dar daca asta se doreste?
    exact ca-n america. ce facem noi in clasa a 6-a, ei fac in colegiu.

    daca totusi asta se urmareste…? o aliniere/alienare a multimilor? cine poate face o inovatie, poate fi periculos. ei nu au nevoie de d-astia, ei au nevoie de sclavi si de liniste. cu cat mai prosti, cu atat mai usor de manipulat. uitati-va in jur si o sa intelegeti. Daca un rahat de show TV poate produce isterie… imaginati-va cum e sa intre in scena, adevaratele mijloace de manipulare.

  45. #98

    Ni se tot baga pe gat ideea ca schimabrea sistemului de invatamant ar fi costisitoare. Eu’s de parere ca avem nevoie de oameni capabili care sa se ocupe si de treaba din spatele predatului, ca de exemplu fiecare institutie sa aibe un administrator educational care sa vada care profesor este apt pentru o anumita materie, la materia respectiva ce nebunii trebuiesc studiate, si daca au vreo utilitate mai departe sau nu.
    Anul trecut am avut o bursa de 6 luni in Franta si am ramas tablou la ce pot sa faca aia. Daca invatai o materie, puteai sa fii sigur ca la toate celelalte examene stii cel putin unul exercitii. La noi nu, ceva facut in anul I la o disciplina se poate lega, posibil, cu un exercitiu de la un subcapitol care ne pica la un examen din anul III.
    Avem nevoie de organizare si aia nu costa bani, zic eu…