Scris de S.L.
Eu am o vorbă, norocul ori îl ai, ori ți-l făurești. Nimeni nu te-ar ploconi zilnic cu noroace dacă respectivul chiar ar crede în așa ceva. Vorbind de sănătate și ghinioane, am avut o revelație. Mai mult o privire de 360 grade.

Labirintul ăsta căruia noi îi spunem România, e un cimitir ambulant. E tot ce-mi place și disprețuiesc, pe care l-aș corecta dar parcă…merge și așa, e țara unde stai la rând…băga-mi-aș pula-n morții lui de Ponta, dar în gând. Și tot așa.

E românia, e țara tuturor ratărilor în viață. Acuși tragem a 27-a linie pe sicriul zilnic în care, în taină, ne plângem soarta.
La început au fost bătăușii. După bătăuși s-au aliat cu țiganii. După țigani, au început să-i cumpere pe țărani, pe needucați, necalificați, ăștia gen defuncți ambulanți. In a 7-a zi, dumnezeu a fost sa pupe moaste.

Saracii, care pe ei nimeni nu i-a ajutat niciodată, pupă prima mână întinsă. La modul sfintelor moaște. Parascheva e minciună, acolo dai bani, politicianu’ dă și el acolo o sacoșă din an în paște. Parascheva ce mi-a dat ?

Ani în care oameni mulți au murit din cauza dezinformării, neinformării ( sau fix a informării, if you know what i mean), ani în care serviciile secrete au prosperat, alături de clanurile țigănești, ungurești, moldoveni de peste prut și tot așa mai departe. Ceea ce iliescu a furat de sub nasu’ poporului, i-a fost furat la rândul lui de sub nas, pentru că e legea junglei.

Băutura e prietenă bună cu memoria pe termen lung, dacă o ții din scurt. O țară care de 27 de ani a avut la cârmă mii și mii de sabotori. Împăienjeniți ca sarcofagu’ lu’ tuthankamon, au promovat ideea că dacă furi de la proști, e ok, atâta timp cât o fac toți.

Suntem o țară de dilai și nu vreau să văd ce se întâmplă când scapă câinii din cușcă. Mafia din alte țări nu a luat forma zilei de azi prin planificare, ci din instinct și disperare. Mafia old school mă refer. După zeci de ani de ocupații și înjosiri, niște băieți s-au trezit să-și facă dreptate. Evident, lăcomia și drogurile au dus înspre alte căi.

Isis. mafia 2.0 a zilelor noastre. Sălbatici, grupați, nu au nimic de pierdut. Deja le-au fost luate bogățiile naturale, liniștea din(aintea furtunii) deșert, femei, copii, mortăciuni, abuzuri, umiliri, target practice. Abis, așa cum fac oamenii democratici și protectivi unii cu alții.

Dar trecem peste astea, că mă îmbolnăvesc de nervi. Apropo, sănătatea în românia.
Farmacii său pacanele. Cred că mai degrabă mi-aș încerca norocul cu sănătatea.

Deci nu ai pensii pentru cât pot să coste medicamentele. Asta dacă le găsești pe raft, pentru că unii le mai vând și-n stația de tramvai, la suprapreț.
La spital, fără spagă, ești doar un cadavru provizoriu. Și majoritatea spitalelor au morgă proprie, deci probabil ar fi mai ieftin să mori pe holurile spitalului. Nu tu bani plătiți pe medicamente, nu halești benzină inutil. Or’ să te care sclavii cu targa în pauza lor de țigară.
Dacă scapi de infecții, boli sau neglijență, înseamnă că n-a fost randu’ tău să iei clanță. Ieși din spital respirând acea tristețe zilnică, e o tristețe zen, resemnată plantată și plivita zilnic de proprii tăi concetățeni bugetari.

Poliție ? Rețele de prostituție, abuzuri în serviciu, intimidări cu arma din dotare. Șpaga e doar una din rotițele sistemului ăsta cârpit de un marinar pe marginea icebergului. Nu-i țin partea, e la fel de vinovat ca juma’ de țară. În frunte cu neamtu’.
Tre’ să trag să-mi fie mie bine, ca mâine nu se știe. După ce trece ziua de mâine, hai să-i fie bine și lu sor’mea. Zilnic devii din ce în ce mai uman când nu e vorba de banii tăi. Și nu-s ciurucuri, sunt vagoane de bani mânca-v-aș.

Pompierilor nu cred că ai ce să le ceri. Sistematizări proaste, apă lipsă, conducte sparte peste tot, mai cumpără unu câte o utilitară când are chef să mai dea bine în ziar. Toate’s de fațadă coaie. Pălmașii muncesc și liderii culeg laurii.

Postă română, anaf, pașapoarte, buletine. Mă duc la o tipă simpatică de la buletine și-mi zice că ea nu poate vinde timbre, pen’că nah, așa e sistemul.
Adică sunt obligat să-mi încredințez viața, sau mă rog, liniștea vieții către organele legii, însă statul nu are curaj să îi pună să vândă și timbre. Hmm. Bani vs. siguranța populației. Interesante prejudecăți are statul față de propria armată care s-ar presupune c-o să-l apere.

Animalele. Patrupede, urși la marginea orașelor, șobolani în parcurile din centrul orașului, cămine pline de gândaci. Și ajungi să vezi că nimeni nu face nimic din proprie inițiativă. Trebuie să marci banul.
Și când marci banul, atunci vrea să ciupească. Și după ce a ciupit, parcă nu l-ai îndestulat pentru propria sa valoare. Apoi poate îți fură ideea, își face ong, astfel suge pula pe banii statului. Câinii tot pe străzi, săracii tot între gândaci dorm. Șobolanii, tot la șobolani trag.

Media. E un câmp minat și zilnic vezi câte un stângaci cum sare în aer. Azi albă, mâine neagră, ce-i aia onoare ? banu’ tre să meargă…
Promovând violuri, crime, tot ce-i posibil pentru publicul însângerat.

Să ajungi tu să muți cadavre de copii, că nu-ți iese ție mișto cadrul ? Serios, la nivelul ăsta al dedicației am ajuns ?
Deci dacă își aprindea o țigară și stătea nepăsător, era mai ok decât încrâncenarea asta de a stoarce și ultimul strop de dramă. cadavru ăla n-o să ceară drepturi de autor, dă-l în pula mea. și ce dacă a murit la mine pe tarla, eu îmi iau jucăriile, blitzu și pachetu de țigări și mă urc în camioneta mea ce mănâncă 27 la 100 de km.
Ce, fix eu sunt vinovat? Eu îmi fac meseria de fotograf.

Zilnic am câte o foaie de genul ăsta în minte și tot aștept să vină cineva să o corecteze. Sunt blestemat să aud aceeași poveste la nesfârșit.

Sunt un om bolnav, într-o societate de oameni sănătoși, care-și dau în cap unul altuia. Am s-o iau razna într-o zi.

syrian-migrant-boy-turkey

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

79 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    trist, dar adevarat!

  2. #2

    Poza aia e prea mult …. mult prea mult.

    Nu trebuia.

    • #3

      oare?

    • #4

      @escu: te simti vinovat?

    • #5

      nu cred ca are de ce, nu el a dus copilul ala acolo

    • #6

      E bine de stiut ca baiatul si tac’su erau in siguranta in Turcia, nu au fugit din calea razboiului cu barca!

  3. #7

    Cat adevar…

  4. #8

    Nu te cunosc. Dar as dori sa iti strang mana si sa iti spun ca simt, alaturi de tine, acelasi lucru.
    si ca imi e scarba de tot si de toate. de societatea bolnava in care ne chinuim sa supravietuim intregi la minte, si nu reusim. si ca imi e RUSINE pentru ca simt ca nu voi reusi sa ofer copiilor mei o societate, un mediu mai fericit in care sa creasca si sa se desfasoare, si care sa ii ajute sa creeze minuni pentru copiii lor, si pentru copiii copiilor lor.
    Chapeau!

  5. #9

    Paradoxul este altul însă…
    Toţi vedem, aflăm, știm, înțelegem.
    Toţi suntem ultragiați, oripilaţi de realitatea hâdă pe care o vedem, o trăim, în care ne scăldăm vieţile furate şi visele neîmplinite.
    Toţi ne revoltăm intern, extern, împreună cu grupurile de discuţii, cu prietenii sau cu comunităţile din care facem parte sau în care ne “răsucim ideile”.
    Şi?
    Mai departe?
    Ce facem?
    Mai facem ceva?
    Sau pur şi simplu panta rei

    E ca în bancul ăla vechi cu răspunsul lui Bulă la şcoală, la exerciţiul de alcătuire a unei fraze cu perechea “evident – paradoxal”: Evident că pământul este rotund dar, paradoxal, lumea se f**e pe la colţuri!”

  6. #11

    Bun. Scarba e pasul 1. Pasul doi?

    Nu de alta, dar simplul fapt ca un om se plange, argumentat si extrem de plastic, deltfel, de cine vinde sau nu timbre ma face sa cred ca traim intr-o lume mult mai buna.
    Mai buna decat aia in care oamenii se plangeau ca si anul asta le-a murit un copil de tuberculoza…sau de tetanos. Sau mai buna decat o lume in care pupatul de moaste era cam tot ce statea intre tine si foamete “daca nu se face porumbul”.
    Si diferenta intre lumile astea e rezultatul oamenilor care au facut pasul al doilea.
    Altfel de plans eu m-am cam saturat.

    • #12

      pasul 2, emigrarea

    • #13

      ok. Undee ???

    • #14

      @Vali: mura-n gura much?

    • #15

      Emigrarea? Unde? Intreb serios, consoarta tocmai ce termina o scoala ce-i deschide usi in aproape orice tara (tre’ sa ma interesez pentru SUA si Canada, totusi). Si ne gandim cum sa facem sa ii fie bine copilului, daca ar fi mai bine sa creasca intr-o Romanie pe care n-o vad insanatosindu-se prea curand? Sau in alta tara, unde sa o luam (aproape) de la zero?

      Tu serifule, parca erai atras de Grecia. Acum, cand stii ce e acolo, tot asa gandesti?

    • #16

      la mine situatia s-a schimbat, emigrarea iese din discutie

  7. #17

    Și cum era aia, “la job obții susținerea colegilor. Pe drumul spre ieșire”.

  8. #18

    Cine stie cum se poate infiinta o mafie? ce formulare? Taxe de achitat? se poate inmatricula pe BG? Dureaza mult?

  9. #20

    ghiveci de dambovita

    • #21

      lasa-ne sa ghicim, ardelean mandru

    • #22

      ghiveci “elucubratia literara”, plm, omu’ s-ar plange si daca n-ar avea apa calda la toaleta din metrou

    • #23

      Ghiveci, bine zis. Si destul incoerent, as spune daca m-ar intreba cineva pe mine.

    • #24

      asteptam cu interes eseul compus de fiecare din voi, cu aliniere in pagina, la doi centimetri, da?
      introducere, cuprins, incheiere, argumente, socoteli, stiti voi, cum v-a invatat in scoala. da, se pune si scoala vieti, nu discriminez.

      (nu neg ca omul si-ar fi putut pune ordine in ganduri, si pe mine m-a deranjat putin ca sarea de la una la alta. dar asta a rezonat cu gandurile mele. si probabil ale multora care comenteaza pe aici, nu stiu.)

    • #25

      Daca am fi pe siteul Uniunii Scriitorilor din Romania si te-ai apuca sa te plangi de ghiveci si de incoerenta, da, ar fi ok.
      In afara de a-i critica textul (probabil “S”-ul nu vine de la Sadoveanu), ati avea poate si o parere despre ce a scris, nu despre cum a scris?

  10. #26

    TL;DR

  11. #27

    Ok, text frumos, cuvinte frumoase si lacrimogene si atat. Ce e in text, nu e o noutate, nu e ca si cand ai fi descoperit focul. Daca il opresc pe nea costica de la 2 si il intreb ce parere are despre domenile enumerate de tine, are fix acceeasi parere, dar cu alte cuvinte.
    Toate cacaturile astea exista pentru ca noi le toleram. Noi toleram totul, interlopii, spaga, dobitocismul, totul este din vina noastra. Asta e in sangele nostru, asa functioneaza sistemul la noi.
    Intrebarea e, cati dintre astia care suntem nemultumiti, sau nu, fac ceva efectiv? Niciunul. De ce? Pentru ca ne convine, daca vezi un politist ca ia spaga de la unul care a luat amenda pentru viteza esti revoltat, daca dai tu dai spaga ca sa scapi esti multumit. Atata timp cat ne convine noua, acceptam, daca nu, suntem revoltati. Spune-mi tu roman care nu a dat sau luat spaga. Nu sunt.
    La alegerile trecute pentru primarii, la masa cu niste oameni de afaceri influenti, se discuta problema pe cine sustin la primarie. Le-am spus, daca vor sa schimbe ceva in bine, sa se adune mai multi si sa lanseze o campanie de sustinere pentru un candidat ales prin concurs. Sa aleaga pe cineva in urma unui concurs de dosare, in care cine vrea sa candideze si sa aibe sustinere din partea lor sa vina cu cv-ul, sa sustina un interviu si sa isi prezinte programul sau, realist, pentru primarie. Ghici ce? Au refuzat. E mai usor si mai profitabil sa sustii un corupt din partidul de la putere, care are influenta si usi deschise.

  12. #29

    Cand ma duc si fac verific culturile trec pe langa fosta statie de pompare pt irigatii,acum o ruina,canalul principal de irigatii secat si plin de moloz si balarii.Dupa 90 s-a distrus tot,aia de la primarie au furat utilajele de SMT,aia din sat caramizile si lemnaria si ce au mai prins.Acu vrem sa ne asociem in loc sa fi construit pe ceva deja existent.Parazapezile folosite la tarcuri pentru animale.Am lucrat doi ani pe un graifer si pe un incarcator greu in Schwabach langa Nuremberg,Nemtia ok ca si tara dar nu as putea trai restul vietii acolo.Aia care au plecat nu merita nici o medalie,merita in schimb aia care au ramas si isi fac treaba cat pot de bine pe felia lor,aia care isi educa copiii,oameni ca nenea asta durduliu care scrie si aduna oameni in jurul cuvintelor lui.Ca sa schimbi tara e o lupta de generatii.E tara mea,prin munca mea incerc sa schimb ceva si imi educ copii pt ca ei sunt cheia schimbarii.Copii nu puradeii sau boracii cum numesc unii copii pe aici sau prin alte insule.

    • #30

      De ce-i dati minus? Mie astea citeva rinduri mi se par ai relevante si mai corecte decit litania de mai sus. Deci sunteti chiar asa de deranjati de faptul ca unii, dintr-un motiv sau altul am ales sa raminem aici si sa incercam sa facem ceva?

    • #31

      foarte bine zis.

    • #32

      ai totala dreptate; cei care au plecat nu sunt eroi, au plecat cei care pentru un motiv sau altul nu au mai rezistat. Motivele pentru care nu au mai rezistat sunt nenumarate.
      Intrebarea e: cei care au ramas fac ceva ca sa se schimbe lucrurile? Pentru ca eu, la aproape doi ani dupa ce am plecat din tara nu vad vreo schimbare, ceva care m-ar putea face sa gandesc ca as vrea sa ma intorc vreodata.

    • #33

      Eu am plecat pentru oportunitati mai bune in cariera si oportunitati mai bune pentru copii. Cu alte cuvinte n-am plecat de rau sau pentru ca m-am saturat, am plecat la mai bine, nu ma laud si nu vreau medalie dar m-am cam saturat de mila si condescendenta.

  13. #34

    Articolele de genul asta fac mai mult rau tarii decat 20 de ani de “minoritari raspanditi intru cultural enrichment ” prin Europa ( cu toate ca pana si virgulele sunt adevarate in el).
    Nu exista european ,turc,ungur care sa vorbeasca asa despre tara lui.
    SImplificand este exact situatia : “Sunt o c### proasta,urata si rea si mai si fur.Bine ,esti o c**** proasta,urata si furi.De ce ma jigneste toata lumea zicand ca sunt o c_____ proasta si rea ,asa sunt ceilalti,nu eu”.
    Adaugam in ciorba si ” la ei totul e bine,la noi totul e rau” ,care dezvolta habar nu am de ce “trebuie sa le spun lor ce rau e la mine ca sa vada ei ca eu nu sunt ca ei”. Si aici apare cangrena….
    Btw, ala micu’ a fost gasit pe stanci si l-au aranjat sa dea bine la poza.Asa am auzit,cel putin.

    • #35

      Ai dreptate, sunt antenist. Am luat bani sa ma plang de o situatie utopica care exista doar in mintea mea darapanata.

      Adevarul e ca toate-s bune si frumoase acasa. A venit si la noi primavara, nu ne-a tratat ca pe codasi. Suntem in rand cu ceilalti.

      Hai sa nu ne mai plangem. Hai sa ne sinucidem

  14. #36

    True Story! Mers la tara la mine recent. Deja s-a inceput imparteala de galeti si ulei si faina si alte cacaturi (desi legal nu a inceput campania electorala). Nivelul de cultura e foarte mic acolo. Desi exista scoala, e mai mult de forma, proaspat renovata, fonduri europene, supt si primarul cat a putut, etc. Ma duceam pan’ la magazinul (bodega) din sat sa-mi iau ce-mi trebuia. Ma rog, ma intalnesc cu un pretendent de primar. Impartea cu mare fast “atentiile electorale”. Stiind de nivelul de cultura, de lipsa din scoli il intreb: “Daca tot e scoala asta frumoasa si proaspat renovata aici in sat, nu mai bine in loc de galeti si ulei si ce mai aveti pe acolo, nu mai bine dati carti pentru copii?” Nu pot sa va exprim in cuvinte scarba pe care a avut-o in ochi si pe fata acel pretendent. Mi-a spus un sec: “Cu carti sa castige ma-ta alegerile”. Si acum ma intreb daca am facut bine ca mi-am intors spatele si am plecat in loc sa-i aplic “perversa de pe Tg. Ocna”.
    Schimbarea trebuie sa inceapa de sus. Cu noi care ii putem pedepsi la vot!

    • #37

      Venit acum de la fisc.
      o trupa de copii de grădiniță cu 3 educatoare, porniți in excursie către minunile orașului, de la tara banuiesc.
      – in stânga puteți vedea PPT, vedeți ce frumos este? daaa
      – in dreapta cofetăria x.. se vede? daaaa
      Daca a ajuns si ppt obiectiv turistic…

  15. Mda, avem tara cea mai de kkt iar din cauza asta turcii aia au aranjat copilul ala pe plaja sa dea bine in poza ! Ai fi surprins cate absurditati sint si in “sistemele” altor popoare cu apa ceva mai calda decat la noi, spune cineva care a locuit pe acolo (nu doar ca turist)

    • eu am reincercat sa citesc jelania de mai sus cand am vazut poza si finalul in care era suparat pe faza cu copilul. Dar si eu am inteles ca romania e de cacat ca emigrantii mor inecati si un fotograf a pozitionat altfel copilu. Fotograf neroman, pe o plaja din neromania.

    • #40

      poza e pusa de mine, huo

    • “Să ajungi tu să muți cadavre de copii, că nu-ți iese ție mișto cadrul ? Serios, la nivelul ăsta al dedicației am ajuns ?”

      sau e o parabola?

  16. #42

    Desi articolul e corect si nu foarte coerent, se incadreaza la capitolul isteriei colective generata de impresia ca Romania incepe si se termina cu noi. Nu. Romania nu va ramane la fel, si noi nu traim vesnic. Am 28 de ani si am observat destule imbunatatiri in Romania. A ne da seama ca nu ok ca mor prea multi oameni in spitale e un pas inainte. A realiza ca nu e ok ca sunt caini pe strazi e un pas inainte. A publica statisticele despre sarcinile adolescentelor e un pas inainte. A depista site-urile de propaganda conspirationista e un lucru fantastic pentru mine. Nu exista schimbari majore peste noapte. Sper ca nu e nevoie sa fac apel la argumentul ca Romania nu e tara de lumea a treia. In Indonezia exista printre cele mai mari si mai scumpe mall-ri in Asia de sud-est, in aceleasi granite cu triburi in copaci si circumcizia feminina. Numai faptul ca realizam ca religia nu are loc in scoli si ca trebuie sa te duci la ginecolog anual are consecinte pozitive. Da, nu suntem in Asia, dar nu suntem nici in Europa de vest. Propun sa ne canalizam energia asta spre lucruri concrete si marunte. Haideti sa dam un sapun si o pasta de dinti varului analfabet de la tara. Haideti sa-l convingem pe tataia sa merga la un control oftamologic. Haideti sa-i cumparam lu tata un aparat de luat tensiunea de 300 de lei. Sa dam nepoatei de 17 ani niste prezervative. Sa-i spunem varului de gradul al 14-lea ca nu e ok sa forteze o fata sa faca sex cu el. Duceti-o pe mama la ginecolog. Mi-a luat 15 ani sa-mi conving parintii sa nu mai bage slanina cuburi in sarmale. Acum au renuntat aproape complet la carnea procesata, mai putin porc, mai multa varza. Tata isi ia medicatia pentru tensiune zilnic. Mama s-a luptat cu mamaie-mea 2 ani sa-si arunce gunoaiele pe care le colectiona in apartamentul de 2 camere din ultimii 50 de ani, de la 5 familii. Urmeaza sa-mi conving nasii sa nu mai posteze cacaturi anti-vax pe facebook. Urati-mi noroc!

    • #43

      +1!
      orice calatorie incepe cu …………….primul pas!

      PS: nici o legatura cu bestseller-ul

  17. De cîte ori citesc astfel de înflăcărări îmi vine să-i spun autorului: “Băi nene, du-te şi fă un duş rece! Să vezi ce te relaxează.”
    Sincer nu înţeleg de unde atîta mirare şi draci că ţara e aşa cum e. Şi ce e atît de greu de acceptat că, cu foarte mici excepţii aproape insesizabile, situaţia nu are cum să se schimbe. Da, poate sună a fatalitate dar, vrem nu vrem, acesta e crudul adevăr. În care alegem să trăim. Asta în cazul în care nu vrem să profităm de libertatea de a o roi în altă parte dacă aici ne pute.
    Şi chiar nu înţeleg de unde pornirea asta de schimbare a unui popor care de-a lungul istoriei moderne nu a arătat că ar fi altfel ca mental colectiv. Ba mai mult, i-au trebuit 45 de ani ca să renunţe la căcatul ăla de comunism.
    Trebuie să acceptăm că suntem o naţie egoistă, plină de oportunism, care se bucură teribil de moartea caprei vecinului. O naţie cu memorie foarte scurtă şi foarte permisivă. Mai ales cînd suntem de acord princiar cu acel “Să se facă!” Că doar alţii abia aşteaptă această dezlegare.
    Da, nu avem toţi această mentalitate. Dar suntem prea puţini. Şi scriem sau comentăm pe net doar ca să ne citim între noi.
    De aia, eu unul sunt împăcat. Asta suntem ca civilizaţie. La urma urmei, de aia ne-am şi format ca ţări. Unii se comportă într-un fel, alţii în altul. Chestie de gusturi la nivel de majoritate. Şi mă gîndesc că sunt în lumea asta alţii şi mai trişti ca noi.

    • “i-au trebuit 45 de ani ca să renunţe la căcatul ăla de comunism.” – mda, sint convins ca renuntarea la comunism in ’89 a fost doar vointa populara 😀 , asa cum si nemtii s-au gandit ei asa sa sape in zidul ala din Berlin – culmea tot in ’89.
      Asa cum comunistii au ajuns in ’47 la putere ca asa am vrut noi (noooot) – acolo s-a respectat regula “de haur” a lut Tatuca Stalin: “nu conteaza cine voteaza ci doar cine numara voturile”

  18. si nici nu ni s-a calificat echipa de gimnastica la olimpiada

    • #47

      si dinamo a batut steaua cu 2-2. universul colapseaza in curand

  19. ce ne mai place sa ne alintam. “vai ce rau o ducem in romania”

    am langa mine un fastfood al unui arabete care zicea ca a ajuns in Romania de 2 ani si il certa pe unu de voia sa plece in Canada. ii zicea “ce ai in jurul tau nu o sa gasesti nimic”
    Ai dracu teroristi. Vin aici sa iti spuna ca ti-e ok in Romania. Sa suferi in continuare.

  20. #49

    articolul e misto asa ca forma de racorire. dar e departe de adevar. e foarte usor sa extragi doar fazele naspa. sau SL a avut doar experiente de kkt ceea ce e trist. sunt multe schimbari in bine dar noi vrem pe repede inainte. plus ca modul in care se misca lucrurile este oglindit fix de modul in care noi insine ne schimbam sau adoptam ceea ce consideram ca fiind corect.

  21. #50

    Bai frate, nu reusim sa trecem de “nivelul” Caragiale, orice am face. Suntem blocati aici de aproape 200 de ani, si vom mai fi blocati probabil inca 200. Ne lamentam. Ne place asta. Pretindem ca suntem latini, mai nou “daci” (pentru ca aparent, dupa cercetari mai noi getii ar fi fost altceva), dar suntem contemplativi si fatalisti precum slavii.
    Ne plangem de clasa politica de parca acesta ar fi fost parasutata de undeva de pe Marte (pentru ca de la Moscova nu prea mai e cazul), nu rezultatul unor alegeri libere si democrate. Da, “breaking fuckin’ news”, NOI suntem aia care alegem. AIA pe care-i alegem sunt “dintre noi si pentru noi” (asta e pentru cunoscatori…). Era unul pe aici care, ieri, mai in gluma mai in serios spunea “lasa ca vin alegerile, si pe aici prin Sud, ne dau astia mai doi mici, mai o bere… Gratis…”. Astia suntem. Noi. Astia suntem. Cum spunea si cineva mai sus: noua sa ni se dea.
    Din fericire, suntem unii care am ales sa rupem lantul asta. Unii au plecat. Nu-i condamn, Doamne fereste. Scarba, mizeria umana, indolenta statului, un orizont mult prea indepartat, toate astea i-au facut sa plece. E foarte bine. Ar fi trebuit sa fie un mesaj. Nu a fost. Clasa politica a inteles ca trebuie sa dea mai multi mici, mai multe galeti, mai multa bere, totul pentru ca nu care cumva sa existe un strop de indoiala in ceea ce o priveste. S-au inventat “boieri”, s-au reinventat “iobagi”, s-au desgropat conflicte de mult apuse… Tot noi suntem de vina…
    Ma uitam ieri la Marian Munteanu. In loc sa spuna “n-am ce sa comentez, asta sunt, ma vreti asa, bine, nu, asta e…”, s-a apucat sa spuna ca de fapt, toata tevatura creata in jurul candidaturii lui, s-a iscat pentru ca anumite cercuri de interese stiau ca daca vine el la Primarie, gata, s-a terminat cu furturile din bugetul capitalei, si atunci tfebuia inlaturat. Serios? Pe mine chestia cu ultraordoxul, legionarul, extremistul Marian Munteanu ma lasa ultra rece, si nu pentru ca as fi simpatizant legionar. Ci pentru ca in contextul actual sunt ultra caraghioase. Eu vin si intreb altceva. Bun, MM este incoruptibil, este dur si drept. Din 2000 si pina in 2016, ce-l recomanda in acest sens? In noiembrie anul trecut, cind guvernul Ponta a cazut, datorita oamenilor iesiti in strada, unde era? Ah, ultraordoxul a considerat ca asocierea cu oamenii aia nu-i era benefica… (www.click.ro/news/national/marian-munteanu-se-ia-de-tinerii-care-au-criticat-patriarhia-dupa-colectiv). In schimb, nu a avut niciun moment o tresaltare la gindul ca poate propunerea venita din partea PNL a fost efectul post Colectiv.
    L-am amintit pe MM pentru ca e exemplul cel mai nou. Acum probabil ca precum modelul sau “va imbraca camasa mortii” si va astepta urmatorul moment prielnic.
    Vetio spune: bine ma, iti place sa latri, dar tu ce ai facut? Voi pleca capul si voi sopti. “Nimic…”. Sau ma rog, aproape nimic. As fi putut intra, sau as putea intra in politica. Dar stiti ceva? Mi-e frica. Sunt las. De ce mi-e frica? Pentru ca dintr-un om integru, nepatat, m-as transforma intr-un politician. Pentru ca asta se intimpla. unii dintre poate au initial intentii bune. Dar confruntati cu masa amorfa, amoebiana a restului devin parte din ea. pentru ca asta se intimpla, cind devi prada amoebei. Te inconjoara, te inglobeaza, devi parte din ea. Devi ea, amoeba. Si atunci, in cel mai pur spirit romanesc, imi vad mai departe de viata mea, de slujba mea, de familia mea. Familia devine ca o pavaza, un cocon, o fortareata in care-mi cresc copilul, si de unde, din cind in cind, mai azvirl in volbura un strigat de manie, sau de lupta. Sau de disperare. Si ceva totusi fac. Imi cresc copilul in speranta ca nu va repeta greselile mele. De pilda, invata limba germana la o gradinita cu program intensiv in germana, de la varsta de 3 ani. A bon entendeur, salut.

    • #51

      aia cu ” Clasa politica a inteles ca trebuie sa dea mai multi mici, mai multe galeti, mai multa bere” nu e din cauza clasei politice in sine. e rezultatul faptului ca se primeste. nu se da pentru ca se da, se da pt ca se primeste. si mai rau, de abia se asteapta momentul cand se da.

    • #52

      Asa e, dar ideea e ca e un cerc vicios. Un santaj si de o parte, si de cealalta daca vrei.

    • #53

      nu sunt de acord, nu e un cerc. pentru ca sistemul e intretinut de cei ce dau. EI ii tin prosti si flamanzi, pentru a avea rezultatul acesta. e o strategie pe termen lung ce nu da gres.

    • #54

      Da, dar si cei care primesc se complac in a fi mentinuti prosti si falmanzi…

    • #55

      omul care este prost nu stie ca e prost. el stie doar ca e flamand si incearca sa nu mai fie. o lege economica de baza spune ca trebuie sa cauti maximul de recompensa cu minim de efort. si atunci, ne oprim la pui, zahar, faina, piedone, parcuri etc

    • #56

      Mai, asta cu omul care e prost nu stie ca e prost, e ca aia cu atunci cind esti mort….
      problema e ca nu nu mai ca nu stiu ca sunt prostim, dar ca se si cred extraordinari de dhshteptzi si jmekri….
      Uite, ca mine de exemplu…
      …..
      …..
      …..
      hai, ma , ce Doamne iarta-ma, eu cit mai astept sa nu-mi dati dreptate?????

    • #57

      esti frumos…

    • #58

      cred ca si necunoasterea organizarii statale si ce inseamna ea in fapt ar fi o cauza. cu alte cuvinte, lipsa educatiei.
      ar merge explicat la scara mai mica – suntem un trib – 139 de membri de ex. unii sunt alesi sa se ocupe de apararea si dezvoltarea tribului, democratic. si cei alesi, ca si ceilalti, au indatoriri. se pot lua de guler oricand, e f firesc.
      lipsa educatiei si 50 de ani in comunism au determinat-o pe tanti melania si pe nea nicu sa il vada pe piedone, iliescu, tariceanu etc. ca pe un trimis al lui dumnezeu si nu ceea ce este de fapt. e omul de langa tine pe care il alegi sa se ocupe de comunitatea ta, boule! si de toti fratii tai din trib. e o ruptura urata intre conducatori si condusi, n-au nimic in comun acum.

    • #59

      Mno, multzam fain, da’ frumushatza trece…

    • #60

      măcar atât…

    • #61

      @Dropia: asta cu mesianismul si cu trimisul lui Dumnezeu e grele si mai veche la poporul roman, nu e 100% vina comunismului.
      “Fun fact”, in facultate stateam de vorba cu un profesor care a fost printre primii care s-au ocupat de SIDA in Romania.
      Ne povestea ca atunci cind s-a dus la Ceausescu sa-i puna despre boala si ce ar trebui facut. Ceausescu a ascultat destul de neinteresat si la sfarsit a spus ca boala asta nu exista, ca este propaganda occidentala. Cind au incercat sa-l contrazica cu cifre, Ceausescu a ridicat mana si a incheiat discutia scurt spunind ca “un om ca mine se naste odata la 800 de ani in Romania!”
      In ’96 – 2000 Romania era tara cu cel mai mare numar de copii infectati cu HIV din Europa. Si nu din mame sero pozitive.

  22. Lasa fratilor ca e bine! E bine manca-v-as pula! Noi sa fim sanatosi! LA multi ani ! Sa fim sanatosi!

  23. Pai n-ati vrut voi studentilor,futuvan gura , n-ati v rut democratie, libertate, sa-l dati jos pe NEa Nicu. Ia democratie. Ia libertate. Gunoaie de studenti care strigau la mineriada ,,PSD, PSD, mamaliga-n cur nu e!” sau ,,Zambaretul v-arata facaletul!”

    Nu era bun nea Nicu. Eram ca China acum, eram China Europei. Venea Nicusor pe tron, facea reforme, ne modernizam. Milioane de romani muncesc sclavi pe plantatie. Iar pamanturile noastre stau in parloaga sau le-au cumparat evreii pe nimic. Suntem sclavii jidanilor. Jidanii au dat lovitura de stat, l-au dat jos pe Ceausescu si si-au pus cozile de topor. Cozi de topor care exista peste tot in lume. Tradatori si gunoaie. PE spartani la Termopile nu i-a tradat un gunoi care le-a aratat persanilor poteca secreta . Daca nu era tradatorul ala, spartanii rezistau la Termopile. Deci tradatori au existat si vor exista mereu.

    Populatia Romaniei e prea indobitocita de media jidoveasca pt a mai face ceva. Jidanimea internationala controleaza tot, au cumparat banci, hoteluri, pamanturi tot. Suntem sclavii finantei evreiesti, ai bancilor, traim pe credite fictive, totul s-a vantu la fier vechi, nu se mai produce nimic. Cei care ne conduc sunt niste simple slugi ale evreilor. Am basada Americii isi da cu parerea. Sa-si dea la ei in tara, gunoaiele astea de americani imputiti. Vacarii dracu.

    Facea NEa Nicu bomba nucleara, aveam putere nucleara

    • #64

      @arhi: Cand zice Freige de jidani p-aci tu nu esti “liable”? Ca parca se daduse nushce lege despre comentariile de pe bloguri/situri

    • #65

      nu exista asemenea lege

    • #66

      nu s-a dat legea, că i-am sărit în cap lui Dragnea că ne bagă vată-n gură și cum mai facem noi revoluții pe internet…
      #săneluămțaraînapoi

    • #67

      Mai bine evreii decat pingilica.

  24. peste tot sunt pusi jidsani in functii cheie. asta e. popor de bulangii ca suportam mascarada asta. a trecut 26 de ani. un sfert de secol. uite japonezii care nu sunt slugi la evrei, cate fac. cate drumuri, cate centuri, cate autostrazi se puteau face. cate nave spatiale si cate industrie si vaspoare si flota si tot ce vreti puteam face sub Nicusor sau alta conducere,dar in orice caz sa nu fie aservita evreimii internationale

    stati asa ca mananc niste bruscheti, revin. OPERATOR iau si-un suc! (fututi pe mata de martalog abia te misti)

    deci ce spuneam. deci da, suntem prea varza fiindca am tolerat evreimea sa ne inrobeasca dupa 89. nea nicu facea o banca internationala cu arabii sa nu mai fim sclavi la finanta evreiasca. plus ca ne puteam si inarma nuclear pana acum, cum sau inarmat si alte tari si eram o putere respectate. ce, numai jidanii si americanii au voie cu arme nucleare/? sictir

    revin. ca sunt la o sala de net. mananc ceva si beau

    • #69

      Yoghine, daca tot zici de japonezi, ia fii mai atent ca li se intampla destul de des cate un necaz de 8-9 pe Richter si se duc dracu’ autostrazile si navele lor spatiale. La ei imi place indarjirea. Daca eram noi, romanii, locuitori pe teritoriul Japoniei, se tineau lant sinuciderile colective.

    • #70

      Daca eram noi romanii acolo, ne adaptam, cum au facut-o si ei.

    • #71

      @yogurtul
      Sala de net…cu cine votezi anul asta, cu alianta DA sau cu nastase?

  25. #72

    Daca viata e de tot rahatul,sunt doua optiuni logice:continui sau nu?Daca nu-de ales detaliile tehnice.
    Daca da-incerc sa imbunatatesc ceva (pentru inceput la nivel individual,ca de aici pleaca totul) sau nu?Daca nu-masochismuire placuta.
    Daca da-de stabilit detaliile tehnice.Cu mentiunea ca jelania si sicriile de plumb ce-mi duc tristetile alene si-au dovedit de fiecare data ineficienta.
    Oricum viata e prea scurta pentru a o sorbi distilata in melancolii.Sau,macar sa nu faci un obicei din asta,ca-ti distrugi ficatii.

  26. Sa te auda bunicii sau strabunicii tai cum te lamentezi de toate cele. Astazi nu te persecuta nimeni, nu esti intr-o zona de calamitati naturale sau razboi, ai acces la un sistem de sanatate/educatie de stat si poti accesa pe cel privat daca nu-ti convine, mergi in siguranta pe strada, poti circula in tara si inafara fara piedici, poti alege singur sursele de stiri, poti incepe o afacere fara sa te calce mafia pe gat. Poti multe, dar astepti sa ti se dea gata facut, te lamentezi ca inca nu ai primit si ca tine sunt milioane.
    Daca nu esti prost si nici lenes, ai posibilitatea sa pui o paine pe masa, ba mai mult – combustibil in masina si poate o caramida la casa proprie, asta ca sa nu astepti o jumatate de viata pana moare vreo ruda ca sa-i mostenesti camera de la camin.
    Nu m-am nascut in Romania, mult timp am stat in locuri mai putin fericite si am ajuns aici abia acum 10 ani. Am injurat de fiecare data cand mi s-au inchis usile in nas, dar am batut in ele pana mi s-a deschis. Astazi sunt mult mai fericit decat majoritatea oamenilor pe care i-am lasat in spate, iar copiii mei vor avea o copilarie mult mai fericita decat am avut eu.
    Sunt multe lucruri de imbunatatit in Romania, iar schimbarile se simt, chiar daca se intampla lent. Nu e totul asa de negru cum se vrea prezentat, probabil nu ai suficienta experienta de viata pentru o analiza mai pertinenta.

    • #74

      Nu stiu daca e voluntar sau nu, dar e umor: “ai acces la un sistem de sanatate/educatie de stat si poti accesa pe cel privat daca nu-ti convine, mergi in siguranta pe strada, poti circula in tara si inafara fara piedici, poti alege singur sursele de stiri, poti incepe o afacere fara sa te calce mafia pe gat”. Sigur vorbesti de Romania?

    • #75

      Pai cam asa e in Romania. Acuma daca eugen s-o afla in vreo zona mai defavorizata nu inseamna ca peste tot e asa.

    • #76

      Da ba, sunt intr-o zona defavorizata. As vrea sa-ti spun si de la ce vine numele tau de user, dar ma abtin. Astia care comentati din alte tari, asa v-as lua si v-as pune sa va deschideti o afacere “fara sa va calce mafia pe gat”. V-as spune sa mergeti la sistemul privat de sanatate, daca la ala de stat “nu va convine”. Scrieti in bataie de joc. Oamenii merg la sistemul de stat de nevoie; chiar il invit pe unul dintre interlocutori sa mearga intr-un spital de stat si sa-l intrebe pe primul care se plange de conditiile de acolo de ce n-a “ales” privatul. La fel si educatia, aia de stat e la pamant. Cand la clasa pregatitoare se inscriu cate 35 de copii intr-o clasa, sigur parintii o fac de buna voie si NU VOR sa isi inscrie copilul la o scoala particulara.

      Faptul ca voi vedeti de undeva de afara, si vedeti doar ce va convine, nu schimba faptul ca locuim totusi intr-o zona defavorizata. Romania se numeste.

      Oricum ii admir pe cei optimisti si care vad “schimbarea in bine”, chiar daca ea se produce incet…

    • #77

      Sibiul e inca tot in Romania 🙁
      In rest ce zici acolo sunt first and a half world problems 🙂

  27. #78

    Mult text, mult zgmomot.

    Nu l-am vazut pe unul din cei ultragiati de candidatura lui Piedone in sectorul 4 sa se duca ieri, azi si maine poate, unde isi strange semnaturile cu rosii, oua si vraza, doar comentam de pe facebook.

  28. #79

    Bag samă că ăsta de scrisă e oltean, că “decât” oltenii se plâng și atunci când le e bine. La muncă, bă!