Spaţiile publice vor avea obligatoriu defibrilatoare semiautomate externe, accesibile publicului, în vederea acordării primului ajutor persoanelor aflate în stop cardiac, până la sosirea echipajelor de asistenţă medicală de urgenţă, a anunţat, marţi seară, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Situația e de un comic nebun, din două motive. Primul motiv, care l-ar face să pocnească de invidie pe Mr. Bean, este că fix de asta aveam nevoie în românia, din punct de vedere medical. În spitalul din timișoara, ÎN MOD DECLARAT, trebuie să îți cumperi absolut tot, la internare. ORICE. Și ață chirugicală, dacă ai ghinionul să te operezi de ceva. Și nu e vreo sugestie, ci așa e regula. După care, dacă ai chitanțe, te înscrii pe o listă și, în circa 3 ani (nu e o glumă, sunt date publice, le găsiți oriunde) îți poți recupera banii. EVENTUAL.
Iar situația e general valabilă în toate spitalele din românia, pentru că nu sunt bani.

Și vine al 2 lea motiv.
Cine îi dă dreptul lui Costache, expert în roabe și cazmale, să îi bage defibrilatorul omului căzut pe stradă? Adică, de unde atâta expertiză medicală? Dacă cel căzut are o criză de diabet sau a leșinat, iar Costache habar nu are să îi ia pulsul? Vă dați seama cât de adevărată ar fi uciderea unui om, pentru că defibrilatorul poate să îți și oprească inima, datorată unor aparate de gen? Nici măcar nu vreau să mă gândesc la nebunia situației.

Pe de altă parte, stau calm, pentru că știu că, în maxim 6 luni, prețurile defibrilatoarelor din târgul Vitan va scădea semnificativ, din cauza ofertei mari.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

69 comentarii Adaugă comentariu

  1. pentru bataturi is bune? ca ma rupe una la piciorul stang

  2. #3

    Al doilea motiv este serios de tot. La câți pensionari sunt și la ce probleme cu inima au mai toți, nu m-ar mira să-i văd pe Dorei cum îi prăjesc la primul semn de amețeală.

    • dude, cum plm sa lasi la latitudinea dorelului de pe strada utilizarea unui defibrilator? e nebunie, serios!

  3. #5

    Nu inteleg ce va mirati atat. Cineva a pus mana pe un stoc mare de defibrilatoare chinezesti sau la mana a 2a si trebuie sa scape de ele. Poate or fi chiar alea din poza date la reciclat.

  4. #6

    Uite aici un caz care… ma pune rau pe ginduri: www.monitorulbt.ro/Stiri/Botosani/Actualitate/2012-05-15/Medic+rapus+de+un+infarct.html
    Deci ori in spitale e incompetenta crasa si mergem degeaba la ei, ori defibrilatoarele stradale sint oricum inutile, din moment ce un medic moare de inima exact acolo unde erau si defibrilatoare, si interes (era colegul lor) si tot ce vrei.
    Auzi, la a cita timpenie e ministrul asta? e intrecere intre el si sova cumva?

  5. #8

    Se vede ca nu mai stai in Bucuresti si nu mai circuli cu transportul in comun. 🙂 La metrou sunt la liber defibrilatoarele, practic oricine poate sa deschida capacul de plastic de la cutia cu defibrilatorul de pe stalp si sa il foloseasca. Si asta de vreun an incoace.

    • Rata de sinucideri la metrou este destul de ridicata, poate d’aia le-au pus acolo 🙂 In alta ordine de idei, cum sa folosesti defribilatorul in public cu toti gura casca adunati langa cel cazut.

  6. #10

    da’ in loc de defribila…puii mei cum se numeste, nu poate fi folosita bateria de la masina cu matele alea de poti sa dai curent la alta baterie de masina?
    Si daca unul se da la mine masinaria asta poate fi folosita ca arma de autoaparare?
    Doar intreb! Azi am neuronii blonzi

  7. #14

    “defibrilatoare semiautomate externe” – un detaliu deosebit de important – denumirea. Aceste aparate livreaza socul catre pacient numai in cazul in care el, aparatul, depisteaza o patologie care necesita soc, atat. Omul nu poate interveni sa acorde el soc, doar pune aparatul pe pacient, care va face dupa toata treaba. Nu, nu trebuie sa fii medic specialist sa poti utiliza asa ceva. Asemenea defibrilatoare exista de vreo 4 ani in Iasi de exemplu. Este o initiativa f buna zic, care poate salva f multe vieti!

    • #15

      Imi explici si mie daca sint atit de utile de ce medicului mort de inima in spital, linga colegii lui, doctori, nu i-a fst util citusi de putin? Adica vorbim de aparatura in mina unor profesionisti. Pe strada… sa fim seriosi.
      Apoi, unde pot semna ca nu doresc sa primesc prim ajutor de la Dorel? Sa fie clar, sa nu aiba dorel dubii. (La fel ca la nu doresc sa donez organe…)

    • @mircea – pentru ca nu orice infarct se tratează cu defribilator.
      Asta-i o chestie proastă învățată din filme. Defribilatorul se folosește doar când persoana este în fibrilație ventriculara, infarctul putând de multe ori să nu se prezinte în acest fel (poate fi asistola sau pur și simplu dauna inițială prea mare)
      Și un defribilator nu se folosește doar la infarct. Poate fi vorba de aritmii de exemplu sau chiar în cazuri de electrocutare

  8. #17

    Exista d-astea pe strada si in Monaco

    • #18

      Si le schimba la 6 luni ca pe stingatoarele de incendiu…ca nu stie sa le foloseasca nimeni nici acolo. Dar a compara nivelul celor din Monaco cu cel de aici e ca si cum as spune ca lui tata Viorica din capul satului ii trebe tichie de margaritar cand duce vaca la pascut pentru ca asa e moda la Monaco.

  9. #19

    Ca si paramedic:) pot sa-mi expun punctul de vedere?:)
    Este o idee tampita, mai ales daca cineva este in situatia de a folosi asa ceva, iar experienta lui in acordarea primul ajutor medical de urgenta este egala cu zero. Dar, aceste defibrilatoare semiautomate au o siguranta, un “fail-safe”( au specificitate de a recunoaste FV de 100%), daca detecteaza pulsul pacientului nu emite niciun soc.
    In atentie Mihaelei:) : Un soc primit de la defibrilator de catre o persoana sanatoasa ( adica are puls/inima ii bate) va avea un rezultat nedorit.

    • adica invers

    • #21

      Si de ce imi trebuie defibrilatoare??? Nu mai bine invat basicul de a da un prim ajutor? Cati dintre oameni se baga sa acorde un prim ajutor? Si intrebare de baza: cati suna la salvare sa spuna ca-i unul cazut pe strada?
      Aparatele astea sunt ca si cum am pune pe strada lumini mai multe pentru persoane nevazatoare.

    • #22

      ca paramedic ne poti spune cum se scoate siguranta aia ? :)))))

    • #23

      mihaela – la cursurile de prim ajutor te invata sa folosesti si defibrilatorul de pe strada. De asemenea, te invata si ca primul tau instinct este sa suni la 112 si sa nu te bagi daca nu te pricepi 😀

  10. #24

    Coffeman, de ce tampita? Este binevenit, si colaborat cu proiecte ce exista in scoli (SMURD, societati studentesti) vor exista destule persoane care sa stie cum se foloseste. Trebuie doar sa insistam pe ideea de a educa persoanele, is chestii de bun simt. De undeva trebuie inceput, nu?

    • cred ca la noi educatia ar trebui intai sa fie Nu mai manca seminte pe strada, nu Cum se foloseste un defibrilator si cand.

    • #26

      Arhi, nu neg asta. Eu prezint insa ceea ce tine de mine, cam asta e treaba. Daca SMURD, studentii la med, etc vor sa prezinte asemenea proiecte de ce nu? Nu impiedica “Nu mai manca seminte, nu-ti fa freza la priza, etc”

    • da, iar aici revenim la punctul 1. eu imi cumpar ata chirurgicala in spital, desi sunt asigurat, iar nicolaescu face licitatii pentru defibrilatoare.

  11. La punctul doi depinde de cât de mare va fi furtul. Pentru ca defribilatoarele alea, dacă nu sunt niște știfturi, nu merg oricând și oricum.
    Sunt setate astfel încât, în momentul în care le pui, înregistrează bătăile inimii și doar dacă înregistrează o problema bagă și curent.

    În teorie nu e un lucru rău. În practică la noi probabil ca o sa fie bani aruncați.
    Mai ales că nu e ca în filme, nu se folosește un defribilator pentru orice problema la inimă, ci chiar la foarte puține. Asta apropo la link-ul pus mai sus cu infarctul

  12. #29

    Las’ ca-s bune daca monteaza chestii din astea pe langa lacurile din parcuri. Metoda “pescarului” Florentin Petre va fi cea mai folosita. Sa vezi atuci cum revin rumanii la vechiul dicton “nicio masa fara peste”. Sanatate curata! Stie Nicolaescu, doar nu degeaba l-au pus ministru sanatatii a doua oara.

  13. In tarile cu apa calda le gasesti cam peste tot.

    • exact

    • #32

      Da un exemplu….

    • Munchen: 101 defibrilatoare doar in statiile de U-Bahn: www.mvg-mobil.de/service/defibrillatoren.html
      New York: 125 defibrilatoare, 65 ale MTA si 60 ale NYPD Transit Authority: www.nydailynews.com/new-york/heart-attack-survivor-celebrates-10-years-thanks-mta-defibrillator-article-1.1310199
      etc…

    • banuiesc ca la munchen nu imi cumpar ata chirurgicala, nu?

    • #35

      In general acele truse din tarile cu apa calda nici macar nu sunt platite de guvern ci de persoane particulare sau diverse companii din donatii.
      Sunt programe in companii in care angajatii doneaza din banii lor pentru, cancerul la san, pentru bolile cardiace, pentru plantarea pomilor….dar la care banii chiar se duc unde trebuie nu in buzunarul unor snapani care au si ei o afacere dubioasa si tin sa smulga bani din sanatate.
      In Romania nu mai sunt bani pentru dantura copiilor dar dam bani pe defibrilatoare:www.antena3.ro/romania/dentisti-copiii-au-ramas-fara-tratament-stomatologic-gratuit-in-2013-229714.html

    • copiii nu participa la licitatii spaguite

    • Daca n-ai asigurare mori pe treptele spitalului.

    • eu AM asigurare

    • @ mihaela: mai inchide televizorul ala si mai bine iesi putin din tara ca sa vezi ca in realitate e putin altfel decit vezi la Antena 3. Si guvernul plateste defibrilatoarele, nu donatiile. Donatiile merg pe alte programe. Uite aici cine plateste pentru 1500 defibrilatoare in New York: www.nyc.gov/html/oem/html/news/02_05_09_defib_program.shtml

    • mihaela vorbeste de canada, nu cred ca prinde antena 3 acolo

    • #41

      Mircica stau de mai bine de 10 ani in afara si stiu ce spun…tocmai de aia :www.torontosun.com/2011/07/01/rocco-rossi-puts-defibrillators-in-ttc-stations
      Toate astea se fac din contributii (ca-s de la oameni care au trecut prin aceste probleme, ca-s de la cei care isi fac campanie electorala) dar nu-s bani din sanatate, sunt de la fundatiile care se ocupa de categoria mentionata. Fundatiile primesc bani de la persoane sau companii. Pana si banii pentru copiii politistilor cazuti la datorie (de Craciun!) tot din campanii de strangere a banilor de la populatie provin in mare parte.

    • politistii cazuti la datorie de craciun?

    • @Arhi:afara depinde CIT acopera asigurarea ta. poti avea asigurare de $300, de $700, mai mult… Asta-i cota care o platesti tu lunar. Si in functie de asta ai un plafon de bani platit de asigurari doctorilor din sistem. De multe ori mai vii cu bani de acasa. Caz concret: o asigurare de $700 pe luna nu a acoperit integral o investigatie medicala ($40.000 doar investigatia, fara nici un tratament) la inima. Au mai trebuit adusi de acasa 7000…
      Plus ca prima mie de dolari o platesti obligatoriu. Ca asta e sistemul de coplata: chiar daca e tratamentul acoperit, 1000 tot dai si tu, si apoi platesc asigurarile.

    • da, am inteles, aici eu platesc asigurare completa si ar trebui sa primesc totul gratuit. si nu primesc nimic.

    • #45

      arhi: sunt sigura ca ai inteles ce doream sa spun. Copiii politistilor cazuti la datorie primesc de Craciun cadouri sau bani(plata unor taxe scolare spre exemplu) din donatii.
      mircica: Depinde ce asigurare ai si depinde la ce fel de specialist te trimite medicul. La al meu sot i-am facut o extractie dentara de $700 de dolari desi ulterior am aflat ca daca am fi avut trimitere pentru altul ar fi extras din asigurarea mea doar $300.
      I-am zis sotului ca-i fac un all inclusive in Cuba data viitoare cand vrea extractie dentara: merge in Cuba si-i platesc extractie 20 de cuci($20) la orice dentist cubanez +bonus 7 zile de stat in Cuba decat sa-i mai fac extractie dentara in Canada. Mi se pare jaf fie si daca-i platita din asigurarile de la servici.

    • @mihaela: fiind “afara” ar trebui sa fii constienta ca plata a citorva zeci de dolari pe luna la asigurarile de sanatate pur si simplu nu au cum sa acopere un act medical de calitate in Romania. Pina nu vor fi salarii adevarate si in RO, ca sa ai de unde trage sute de dolari lunar pe asigurari, romanii vor fi nevoiti sa-si cumpere vata si ata chirurgicala. Sau sa mearga la Viena, Szeged, Chisinau.

    • #47

      mircica calitate nu e ca nu degeaba era sa dou coltul dupa nastere: protocoale respectate dar pacientul e mort. De aia majoritatea oamenilor sanatosi la cap prefera sa plateasca din buzunar in Europa sau in Caraibe diverse servicii(dinti, RMI-uri) Sunt doar bani luati din asigurari.

  14. #48

    Bine, bine, pe mine mă roade altceva, care mă-sa a fost cu ideea să folosească Comic Sans pe aşa ceva?

  15. #50

    In curand si trusa chirurgicala…

  16. #51

    Mirific. Oare in cat timp vor apare pasionatii de chestii extreme si se vor “curenta” intre ei, la misto, sa vada cine-i mai tare.

    Arhi, treaba cu plata la spital cred ca e valabila in aproape orice spital sau policlinica de stat din Timisoara sau din tara. In primavara m-am distrat cu tata in spital la Pneumologie. Faza ce mise pare criminala (in sensul ca poate duce la moartea unui om) este ca la Pneumologie – Urgente laboratorul de analize functioneaza de luni pana vineri in intervalul 8 – 17! Pe tata l-am dus sambata si pana luni n-au putut sa afle ce are. In conditiile in care avea de 3 zile febra 40. Cum naiba sa tii un pacient 48 de ore fara o analiza sa afli ce are si sa ii dai un tratament ultra generalist? Evident, motivul invocat a fost lipsa de fonduri.

    Alta chestie mirifica a fost la dermatologie. Am fost pentru o excizie, am avut o “chestie” la limita intre benign si malign. A trebuit sa platesc totul cash, la policlinica de stat. Apoi cand am vrut sa imi recuperez banii am aflat cu stupoare ca majoritatea interventiilor si tratamentelor dermatologice NU SUNT SUPORTATE DE STATUL ROMAN. Nu are importanta ca platesc contributia de 17 ani.

  17. #52

    Si daca folosesti un defibrilator pe un om care n-are stop cardiac ii opresti inima si il omori! Cum stii care are nevoie de el? Ii iei pulsul? Poate omul a lesinat si tu sari cu defribilatorul pe el si l-ai omorat!

  18. ok unde gasesc un defibrilator si unde-l gasesc pe Eugen Nicolăescu ?

    • #54

      Ma, cred ca daca te duci in Piata Victoriei mai gasesti vreo citiva care urla de durere, nu numai Nicolaescu… :))

  19. #55

    acestea sunt defibrilatoare automate. ele recunosc singure dupa ce aplici padelele pe pacient daca este un ritm socabil sau nu, si iti spun vocal daca sa apesi butonul de soc.
    Deci sunt create pentru ca oricine sa poata salva o viata.
    S-a demonstrat stiintific, ca un pacient care face un IMA cu stop cardiorespirator, in primele 3-5 minute are un ritm socabil, adica o fibrilatie ventriculara sau un o tahicardie ventriculara. Atentie, orice intarziere cu fiecare minut al aplicarii unui soc electric scade sansele de supravietuire cu 7-10%. Practic daca cineva vine cu un defibrilator cat mai repede, ai sanse mai mari.
    In toata lumea se castiga teren cu defibrilatoarele automate, pe care le poate folosi oricine.
    E adevarat ceea ce spui, ca ne lipsesc multe altele, dar si acesta e un pas inainte.
    si da, sa nu uitam ca totul e frumos in state, nu cumperi ata pentru operatie, dar daca faci parte din acele milioane de neasigurati… mori cu zile.

    • nu e un pas inainte, e doar inca o spaga la o alta licitatie cu cantec. in loc ca acei bani sa mearga la pacientii platitori de asigurari, se duc in buzunarul celui ce va importa mizeriile astea

    • #57

      Si cine se va ocupa de verificarea si repararea lor? Ca e vorba de un aparat extrem de important si trebuie verificat periodic. Banuiesc ca o firma care se va ocupa de asta si nu pe gratis.
      Nu ca e grozav?

    • #58

      de acord cu voi, in Romania totul e pe un comision bun pentru unii. Dar macar nu iau din borduri sau alte rahaturi inutile, macar astea pot face diferenta intre viata si moarte pentru cineva.

    • #59

      Functionarea ca functionarea dar la 5 ani trebuie schimbat daca nu se uzeaza cumva moral si trebuie schimbat mai devreme cu altul cu ceva device-uri in plus

  20. #60

    eu pun pariu ca, la cati au nevoie la noi de socuri electrice pentru buba la cap, in 5 ani nu numai ca vor fi uzate moral dar vor trebui si sa le mareasca voltajul la greu :))))

  21. #61

    Paradoxurile tipic romanesti. Eu pe o sectie cu bolnavi gravi nu am defibrilator si nici nu cred ca voi avea vreodata. In schimb in molluri si in statiile de metrou o sa vedem atarnate pe pereti defibrilatoare, pulsoximetre, truse de intubat etc. Parca imi si imginez cum o sa trimit infirmiera sa imi aduca jucaria portocalie din prima statie de autobuz pentru ca am un pacient in stop. Sa vezi ce dialoguri interesante o sa fie intre noi: “Tanti Viorica, vezi daca au mai ramas ceva fiole de adrenalina pe linia ’30 ! Dom’ doctor nu mai sunt de saptamana trecuta ca le-o trebuit la Medicala II. Atunci da un telefon la Iulius Moll. Zi-le ca imi trebuie urgent ! “

    • ar fi de ras daca nu ar fi TRAGIC.
      PS: nu te-ar interesa sa scrii niste articole “din sistem”? 😀

    • #63

      pe ce sectie cu bolnavi asa de grav nu ai defibrilator, asa de curiozitate? pentru ca nici o sectie inafara de UPU,ATI si Cardiologie, nicaieri in tara asta, nu are un defibrilator.
      Daca esti pe una din sectiile astea, atunci chiar ca e grav.

  22. #64

    Poate cineva din ministerul pulii si nesanatatii sa-mi explice cheltuiala pe electrice chinezesti in raport cu lipsa de fonduri pentru a asigura asiguratii cu servicii medicale?

    www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Reforma+serviciilor+de+sanatate+Medicii+se+tem+ca+policlinicile+

  23. #65

    Ala care a venit cu ideea o fi fost printr-o tara civilizata, o fi vazut pe acolo si o fi zis ca trebuie sa avem si noi. Problema e ca aia de prin tarile civilizate fac cursuri de prim ajutor, nu ca la noi, unde iti arunca o galeata cu apa pe fata, daca te vede cineva ca lesini, ca sa te ineci, in caz ca ai o criza de calciu.

    • cine iti arunca tati apa, zi mersi daca primesti un picior, sa vada daca mai respiri

  24. #67

    Locuiesc în Danemarca de mai bine de un an și vă pot spune că există defibrilatoare de acest tip pe peste tot. Băi, dar nu pot să subliniez sau să emfazez destul … pe peste tot ! În universități, în gară, în toate sediile mari de firmă, în locuri publice, etc. Și bineînțeles există și o aplicație mobilă gratuită care îți spune unde este cel mai apropiat defibrilator de poziția ta. Și vă asigur că rareori m-am aflat la mai mult de 200m de unul în spații publice aglomerate.

    Pe lângă faptul că sunt incredibil de bine ilustrate, asistate vocal în daneză/engleză și pictate cu instrucțiuni clare pentru toată lumea, diferența este că aici nu le fură/strică nimeni și se fac cursuri pentru așa ceva permanent (în școli, la universități, la sedii de firmă). Evident și mie mi-a făcut compania curs obligatoriu de prim-ajutor care a inclus și folosirea defibrilatoarelor. Că vă pot spune este că defibrilatorul nu generează șoc de curent pe o inimă care funcționează normal, iar procesul de resuscitare până la ajutor de specialitate se bazează mai mult pe CPR-ul manual prin compresii pe piept.

    Deci totuși se poate. În schimb Cetin are dreptate … nu se poate acolo unde nu sunt bani de morfină, rareori găsești un coș de gunoi nevandalizat și lumea scuipă semințe pe stradă.
    Cum să reziste defibrilatoarele într-o țară în care românul fură punguțele pentru caca de cățel din parcurile special amenajate pentru patrupede pe motiv că “Dacă nu le fur eu, le fură altcineva !” și liceenii ar pica (sau nu s-ar prezenta) chiar și (la) un simplu curs de prim-ajutor ?