Am fost astăzi să înscriu doi boboci la facultate. Pe micuțul nepoțel care, peste noapte, a făcut 18 ani și, din ghindocul mic și buclucaș, a ajuns un vlăjgan de doi metri, la fel de buculucaș dar cu mai multe consecințe și pe micuța soțioară care a decis că, după o academie și un master, vrea să mai facă și o informatică la ASE, ca să fie.

#băbăeț. AM fost azi la Ion Mincu și la ASE. La Mincu era lejer, moartea aglomerațiilor fusese ieri, dar la ASE era sânge pe pereți, clădirea era înconjurată de tineret studios, care voia să meargă la facultate. Afară erau 50 de grade la nivelul solului, așa, decent, de vară.

În ambele universități, o căldură infernală. Pic de aer condiționat nu exista. Niște ventilatoare micuțe încercau să bâzâie slab pe acolo, mutând de ici colo aerul greu respirabil și rarefiat. Cel puțin la Mincu nici măcar nu aveau cum deschide geamurile, era o căldură ÎNFIORĂTOARE în sala unde se făceau înscrierile.

Inițial am fost indignat, dar vai, cum se poartă statul cu studenții săi. Dar ffs, eu am stat acolo puțin. Știți cum era profesorii aceia care preluau dosare și verificau chestii? TERMINAȚI! Transpirați,cu ochii împăienjeniți, fără vlagă.

Nu ai cum să te porți așa cu profesorii și angajații. Nu ai cum, e o mizerie, e o bătaie de joc. Dacă ar fi asemenea condiții într-o fabrică privată, aia ar fi închisă și patronii amendați. Fiind o universitate, mă-nțelegi, aia e.

Acum, deși există acea independență universitară, să-mi fie cu iertare. Dar întreb și eu, ca omul simplu. Ce se face cu taxa aia de admitere? La Ion Mincu e 250 de lei. La specializarea Arhitectură, DOAR la arhitectură, erau vreo 600 înscriși, pe 100 de locuri. 150 000 strânși DOAR de la arhitectură. Un aer condiționat portabil decent e vreo 1500 de lei. Chiar în halul ăsta de mari sunt cheltuielile încât nu se poate achiziționa unul care să meargă măcar pe perioada asta?

Băi, profesorii nu sunt sclavi. Dacă ne purtăm așa cu cei ce ne educă copiii, ne vom trezi că profesorii adevărați vor pleca și vor ajunge profesori paparude de astea de pe internet care se laudă că țin cursuri pe la diverse facultăți.

Serios, nu e de glumă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

59 comentarii Adaugă comentariu

  1. Boss, permite-mi sa te contrazic. Profesorii adevarati nu ca vor pleca, ci au plecat de mult. 🙂

    • #2

      Ti-am dat upvote pentru ca fostul meu prof de engleza, de la care am invatat cele mai multe si esentiale lucruri, a plecat in Hong Kong ca sa profeseze. E deja de vreo 10 ani acolo Stii ce mi-a zis cand l-am intrebat daca e ok? “A fost cea mai buna decizie din viata mea!”. Mai vino cu raspuns la asta… 🙁 Daca n-ar fi fost el, probabil ca nu as fi stiut mare lucru din limba engleza.

    • #3

      same here! doi dintre profesorii din liceu au plecat prin europa, de pe fb par ca nu mai profeseaza, s-au reprofilat si par fericiti 🙂

      altfel, caldura mai e cum mai e dar sa va povestesc despre 2001, politehnica si cursuri cu paltonul pe noi si manusi groase in maini?
      e un miracol, in plm, ca am supravietuit fara pneumonii si alte cacaturi.

    • #4

      offtopic
      Mi-a zis de dimineață una cu curu bombat să-i dau 100 de dolari și-o să am o surpriză. Mi s-a părut mie ceva ciudat dar i-am dat iar ea s-a întors și-a plecat. În fine, ca să n-o lungesc, nu m-am mai dus după ea că e nevastă-mea și-avem și 3 copii.

  2. #5

    Profesorii aia sunt sclavi cand au acceptat sa nu ia la raspundere pe ala care se ocupa cu achizitiile in universitate. Dar ce sa faci cand esti bagat pe pile, nu comentezi, il lasi pe ala sa fure.

    • #6

      da ma, vezi ca la arhitectura poti fi profesor pe pile

    • #7

      N-ai inteles nimic, stai jos. Ala de la achizitii e bagat pe pile, nu s-atinge nimeni de el, ce tras la raspundere visezi?

  3. #8

    Amin!

  4. #9

    decat inscrisa la a doua facultate… mai bine inscrisa intr-un partid

    si o boaba de intelepciune (de la un politist) “puti a prost daca ai terminat 2/3 facultati si stomacul tot ti-e gol”

    • #10

      adanc. plus, se stie, politistii sunt varfuri de inteligenta

    • #11

      Pai daca ai terminat 2/3 facultati si nu ti-ai luat un caine, n-ai nici o sansa, ca iti lipseste limba straina…

    • #12

      Otopeni sosiri. Ora 14. Monica Columbeanu se întoarce în țară.
      Reporter: cum vă simțiți în România?
      MC: îmi lipsește o limbă străină.

    • #13

      Chiar Șefu’, ce mai face negrul familiei?

  5. #14

    Karma is a bitch. Ii ajung blestemele studentilor lasati la restanta in toamna. Nu ai cum sa lasi copiii peste vara si sa vrei sa te si ajute Mniezo.

  6. #15

    Asta fiindca sunt facultati de stat cu foarte multe locuri la buget iar locurile cu taxa sunt ieftine. Vrei conditii, sa fie si gratis sau eventual sa platesi 3000 lei pe an. Sa aiba 1% din studenti loc la budget si o bursa din care sa se poata intretine iar restul sa plateasca 3-4 mii euro pe an.

  7. #16

    O tara in care dascalii nu au chef sa fie respectati e condamnata la pieire. De ce nu fac gura? De ce accepta conditiile in care isi desfasoara activitatea? Pentru asa-zisele salarii de mizerie? Sau fiindca le e comod cu un job care nu implica nici un pic de responsabilitate sociala, nici macar fata de propriile persoane?
    Sa nu-i mai plangem ca, de 27 de ani, sunt breasla care accepta cel mai usor toate mizeriile pe care le fac guvernantii si primarii.
    Au ajuns parintii, elevii si studentii sa se organizeze si sa incerce (inutil) sa faca ordine in sistemul de invatamant, in timp ce “dascalii” accepta orice, si accepta, si accepta……Cum apare unul mai vocal, cum restul “colegilor” se delimiteaza de el. Cum sa-ti dai cu parerea despre programa, utilitatea ei, materie, teorie si practica, educatie in general, cand nu esti in stare sa ceri conducerii un nenorocit de aparat de aer conditionat ca sa nu mori sufocat? Pana si ultimul muncitor din santier, daca nu primeste macar o amarata de sticla de apa, isi baga picioarele si pleaca.

    • #17

      Exact asa e si cu tine si conducerea tarii, daca accepti inseamna ca esti ok cu asta. Acum fii bun si detaliaza cum lupti tu cu sistemul si dupa aia ne spui ce pot face profesorii intr-un sistem destul de inchis.

    • #18

      taci ba, ca a scris mesajul din piata, între doua molotoaave

    • #19

      Cum lupt cu sistemul? Am cerut o sticla de apa in plus, amenintandu-i ca altfel plec. Si mi-au dat. 😛

    • #20

      Majoritatea profesorilor sunt la fel ca majoritatea romanilor delasatori, usor de manipulat si usor de tinit in frau.

      nu mai stiu pe ce site cineva spunea ca aia din sindicatele de invatamant si sanatate sunt niste genii pentru ca tin in saracie sute de mii-milioane de intelectuali. Avea dreptate.

    • #21

      Ionuț, să mor io, ești cel mai tare! Ai salvat românia cu sticla ta de apă! Acum mergi și întreabă pe cine ai lăsat fără apă că sigur nu ție îți era destinată sticla aia!

    • #22

      @Toma Dumitru, i-am lasat fara apa pe aia care ar fi trebuit sa le puna dascalilor aer conditionat. Prinzi metaforele sau vrei sa-ti desenez? Lasa tu “apa” pentru altii carora le e destinata daca esti asa altruist. Garantat au aia “apa” de n-au ce face cu ea.

    • #23

      Mie imi place ce zici ă. Ia zi, cand iesi in strada sa ii sustii? Ca sunt putin speriați de ceilalți care le zic ” ia mai duce-ti-va in plan si muncitor ceva! Nu va convine, plecați! Sa vina alții pasionați”. Rahat. Ce naiba inseamna pasiune?!?

  8. #24

    deci s-a dus si planul de emigrare cit timp nevasta e la facultate. frumoasa strategie. 🙂

  9. #28

    profesorii si-o merita daca accepta de bunavoie sa fie muiti in stilul asta

  10. #29

    boss , ai inceput si tu sa scrii toate cuvintele cu M mare ca Becali ? 🙂 . cand a fost implementat sistemul de invatamant din Romania cu sloganul celebru a lui Lenin , ” invatati , invatati , invatati ” , nu era aer conditiont .

  11. ”TERMINAȚI! Transpirați,cu ochii împăienjeniți, fără vlagă.” Da, dar cu capul pe umeri, netăiat de sabie. Că altfel cine ar putea să învețe mai departe tineretul despre cheia succesului în frumoasa noastră țară?

  12. #31

    N-au avut bani sa puna AC intr-un spital din Bucuresti in saloanele celor internati cu probleme cardiace. A fost neveoie sa faca cheta ca sa monteze in cateva saloane.

    • imposibil, au spitalele bucurestene bani de nu mai stiu ce sa faca cu ei.

      Pai numai managerul de spital Secureanu avea bani sa ii cumpere o medalie de 5000 de euro primaritei Gabi Firea, pe langa excursii la Monaco. Cum sa nu fie bani?

  13. #33

    Trebuia sa vizitati unibuci pentru o atmosfera de -15 grade in camera cu secretariatul. Cafelute, buchete uriase si in surdina canta Mamasita non stop.

  14. Stai sa vezi ce misto e la ANAF si administratii financiare. in holul ala unde e pewlimea care sta la cozi, canci aer conditionat. in schimb, pe laterale, unde au aia birorile si ghiseurile, e aerul in floare. te izbeste in mecla cand ajungi in fata geamului.

    sa intelegem, aia e distractia lor, sa te vada fleaca cum vii ca un caine plouat sa-ti platesti darile statului care te ocroteste… . la fel ca distractia soferului de ratb care-ti inchide usa in nas.

  15. #35

    As vrea sa-mi fie mila de profesori dar imi aduc aminte ca nu vor privatizarea sistemului de invatamant si imi trece.

  16. #36

    Da, bo$$! Cum spunea acu’ vreo sută de ani un nene cu mustaţă şi chelie care-a murit de sifilis: învăţaţ, ânvătzatz, învătzaţ! 🙂

    Acu’ pe bune, treaba cu aer condiţionat e peanuts faţă de problemele mari ale României:
    – Omul de rând e pro-pesedist şi nu există alternativă serioasă la PSD. După 30 de ani în plm.
    – Populaţia spălată pe creier cu TV de kkt şi propagandă pro-rusă/pro-stânga/extremă-stânga.
    – Nu servicii, nu străzi, nu sănătate/educaţie.
    – Media complet aservită şacalilor şi jumate analfabetă.
    – Stat disfuncţional & fanariot.
    – Dă-o-n plă de unire cu Basarabia, cui îi mai pasă de aşa ceva când încă mai e de furat?

    Sincer, pt ce să faci încă o facultate într-o ţară care e jumate pe tuşă? E ca şi cum ai face facultate de talibani în Afganistan.

  17. #37

    La noi, cand m-am inscris in anul I, la pupitru erau minunatele secretare. M-a trimis de doua ori afara sa refac cererea ca nu stiu ce nu intelegea ea de acolo. A treia oara am trantit foaia de biroul ei si i-am zis “lasati, completez repede si de tipar, ca sa ma asigur ca nu mai exista probleme.” Era maxim de sufocant in sala aia si tipa ne plimba pe acolo ca asa avea ea chef. Unul n-am vazut sa predea dosarul din prima.

    In alta ordine de idei, in anul I mi-au plecat doi profesori, unul sa predea la Oxford, unul in Franta. Si erau foarte buni. Eh.

  18. #38

    Citez: ‘Dacă ne purtăm așa cu cei ce ne educă copiii’ , să am pardon copiii și nevasta.
    Mult succes Luna, admiterea e cu examen sau doar dosar ? Durează 2 ani ?
    Mă bate și pe mine gândul, deși după 5 ani de Politehnica ..

    • #39

      nu cred ca exista facultate de 2 ani:))) e cu medie ponderata si eseu motivational

    • crede-ma ca mi-a luat ceva sa ma hotarasc dupa 6 ani de atm

  19. #41

    Nu că ar schimba adevărul articolului dar la specializarea Arhitectură nu sunt doar 100 de locuri ci vreo 300 şi un pic. Înscrişi, până-n 500.

    • #42

      azi erau 580. dar e foarte posibil sa ma insel si sa fi vazut aiurea.

  20. #43

    In 2000 cand m-am apucat de lucrarea de diploma a trebuit sa fac tot felul de improvizatii si smecherii cu proful coordonator ca sa facem un sistem de masura… senzori imprumutati de pe la alte laboratoare, aparatura veche, etc. Dupa licenta, m-am carat din tara, peste vreo 2-3 ani, fiind in concediu am trecut pe la facultate sa ii dau buna ziua profului, sa vad ce mai face, etc. I-am spus ca daca vrea, ii pot trimite eu, sub forma de donatie pt Alma Mater, diverse maruntisuri, cu care ar fi evitat bataile de cap de la proiectul meu, gen senzori de temperatura, presiune, o placa de achizitii, cativa metri de fibre optice, samd… Totul pina in $300, deci usor de suportat pt mine. Mi-a zis ca In principiu se poate, ca donatie, dar e o intreaga procedura, si ca donatia trebuie facuta universitatii, nu laboratorului X din facultatea Y.. Apoi, rectoratul sau dracu stie cine, trebuie sa imparta donatiile in mod egal la toate facultatile. Si in cele din urma, facultatea mea poate primi donatia, dar dupa alta runda de proceduri, stampile, aprobari, alergatura. Dar a zis ca daca ii trimit un bat, si-l baga cu placere in cur, ca o sa fie mai bine decat sa umble 3-4 luni dupa o placa de achizitie..
    Asta era acu 10-12 ani, s-or mai fi schimbat treburile?

  21. #44

    Sunt taxele prea mici… Prea putini restanțieri și prea puține manuale cumpărate de la editurile universităților și subvenții prea mici și nu în ultimul rand, prea putini studenți. Și prea puțini bani.
    Sper ca nu mi-a scăpat nimic.

    • #45

      man, 150 000 incasari la o specializare, 1500 de lei un aer. see my point

    • #46

      Hai s-o luam si altfel… Facultate cu 50 de profesori sa zicem… Cu 30 de lei de caciula cumpara un aer conditionat, pentru beneficiul tuturor. Daca eram prof imi bagam pulan el de minister, rectorat si ce-o mai fi si luam din banii mei, eventual impreuna cu ceilalti. Ca pina baga ministerul AC, fac dracu accident vascular…

    • #47

      Eu sunt de 3 ani la ase, ce ai descris tu in articol e exact cum a fost când m-am înscris eu…

      In 3 ani nu am văzut decât o îmbunătățire, pagina studentului nu mai pica în sesiune.
      Peste 20 de ani poate schimba și aerele, dacă… Sunt bani, evident.

      Apropo, marea parte a sălilor din anumite clădiri au aer, ca nu face fata și/sau nu funcționează, asta e partea a doua, dacă te răcorește gândul asta, aere sunt.

  22. #49

    E buna logica ta, dar ca in multe cazuri uiti ca esti in romania. Banii aia din incasari numai bunul dumnezeu stie unde se duc. La cum arata facultatile si la cat de dotate sunt nu prea par sa ramana acolo. E mai probabil sa plateasca pentru soferul vreunei secretare care are program de noapte, decat pentru vreun aparat de aer conditionat.

  23. #50

    Nu e voie cu aer conditionat pt ca se strica aparatele. Asa ca mai bine fara, plus ca nu e sanatos.

  24. #51

    Corect. Eram prin 193 1994 cand niste meseriasi de seminaristi si vreo doi profi au plecat in Canada.
    Vorbesc despre informatica.
    Cel putin unul dintre asistenti era beton. BETON.

  25. #52

    Bre, departe de mine sa stric părerile publicului dar mari sanse ca “profesorii” aia sa fi fost secretare. Si secretari. Aia care pana acu ceva vreme bagau stuenti in facultate pe naspa sau ii treceau anul pe neve. Ori făceau lipeala studentilor străini cu romani care se le rezolve diplomele.
    Rezolva ei cu banii nu-i bai….dupa aia.

  26. Oare in biroul decanului se afla aer conditionat ?

  27. #55

    Eu nu inteleg cum in anno domini 2017 tre’ sa mergi in persoana si sa stai la coada sa te inscrii. Lucrez in fiecare nenorocita de zi la chestii care au de-a face cu eforturile din diverse tari UE sa le faca viata mai usoara cetatenilor in relatia cu administratiile publice. Inscrierile online la facultate sunt cele mai elementare, e unul din indicatoarele de baza ale unui sistem cat de cat functional. Nici macar facultatea de informatica nu a gasit o solutie?

    Oh wait, “functional”. Nevermind, carry on. Succes noilor studenti!

  28. #56

    Nu ma fa al dracu’ ca ma duc in TCM si-ți fac poza cu CD016 … amfiteatrul pulii mele, se aerisește printr-o usa, il știu din 83….nu eream decât 110 oameni înăuntru, iar Cealera fuma in-side ( nu ne dădea pauza)

  29. Profesorii buni erau aceia pentru care învățai de drag şi cu emoție voiai să fi ascultat. Nu aveau poate nici atunci condiții şi răbdau frig iarna în săli de clase cu noi. Majoritatea aveau conştiința lucrului bine-făcut şi etică profesională. Au plecat acele vremuri

  30. #58

    ca absolvent de mincu, ii urez succes tanarului si imi pare rau pt alegerea lui.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.