Săptămâna trecută a fost un eveniment prin Scoția, unde femeile au primit dreptul de a primi tampoane gratuite de la stat, pentru perioada ciclului.
Acum stau și mă gândesc, oare de ce? Care e scopul pentru care o ființă la fel ca mine primește gratuit, deci și din banii mei, că banii statului nu sunt de la fecioara Maria, utilaje de folosință pentru o funcție naturală?
Încerc, foarte serios, să încerc să judec fără niciun fel de patimă. Faptul că lor le curge sânge lunar înseamnă că e o dizabilitate, o boală, cum am eu la diabet? Dar eu îmi cumpăr chestiile, un singur test de ăla e aproape 2 lei. Și folosesc vreo 3 pe zi, dacă mă ambiționez, chiar mai multe. O cutie de janumet, pentru o săptămână de tratament, e vreo 90 de lei, thyossen vreo 60.
Sau e o funcție fizică de care nu au cum să scape? Păi nici eu nu am cum să scap de foame, de exemplu și trebuie să cumpăr mâncare în fiecare zi, că altfel crăp, oricât aș încerca să nu.
E luată drept o funcție excretoare? Atunci, dacă femeile excretează cheagurile de sânge lunar, aș dori ca noi, bărbații, să primim acces gratuit la stocuri de hârtie igienică cu 4 straturi, pentru că am și un hemoroid cam năzbâtie și are nevoie de îngrijire specială. Shitting is a right!
Nu mai zic de faptul că, dacă într-o țară, un produs devine gratuit pentru o parte a populației, adică companiile au piața de desfacere asigurată la stat, se termină cu orice fel de dezvoltare și cercetare, se va ajunge ca femeile să își vâre coceni absorbanți.
Mi se pare o tâmpenie. Vrei să faci gratuități? Asigură contraceptive gratuite pentru persoanele vulnerabile. Asigură inclusiv tampoane gratuite pentru femeile ce nu își permit asta. Asigură consiliere psihologică și avorturi pentru femeile din categoriile vunerabile și în pericol, inclusiv pentru minorele care riscă să moară din teama de părinți. Asigură UN AJUTOR REAL cuiva, nu doar ajută companiile de dopuri de vagin să scape de stocuri.
Discriminare pozitivă, PC prost înțeles, politicieni fără simț al măsurii, care ar face orice pentru un nou mandat.
Later edit: articolul pornea de la o premiză greșită, nu e chiar cum credeam eu.
NOU
Nu am urmărit știrea îndeaproape, dar cred că fix aia e ideea.
NOU
nu e, e fix pentru toata lumea
NOU
Cand o sa ne cacam si noi o data pe luna, poate… 🙂 Asa ies mai ieftin.
NOU
Justificarea e ca sunt fete din familii sarace care cand sunt la ciclu nu se duc la scoala, pentru ca nu-si permit tampoane. Evident ca e BS, oricata saracie ar fi in Scotia, nu e genul asta de saracie.
NOU
pai da, hai sa sam tampoane si CEoului Orange, pentru ca sunt fete sarace in ardeal
NOU
In Scotia o sa fie tampoanele gratis in WCurile publice asa cum e de fapt si hirtia igienica. Nu scrie nicaieri ca toate femeile or sa primeasca de acu incolo tampoane gratis. Pina acum trebuia sa bagi moneda ptr un tampon daca te trezeai cu surprize. Asta in Scotia pentru ca prin alte parti inca e cu moneda.
Cit despre diabet depinde in ce tara esti. Eu am diabet si nu platesc nici ptr teste nici ptr medicamente.
NOU
eu nu am citit nicaieri ca s a dat o lege cu tampoane free in bude, ci ca femeile au dreptul la tampoane gratis. am citit inclusiv legea propusa de dintoasa aia, am vazut si interviuri. arata mi unde scrie ca sunt gratis doar in vcuri
NOU
in articolul asta: edition.cnn.com/2020/11/24/uk/scotland-period-products-vote-scli-gbr-intl/index.html
zice chiar in prima fraza. o sa ma uit pe lege.
NOU
Am citit și eu ceva știri pe the Guardian și pare ca vor fi gratuite in toaletele instituțiilor publice și ca vor livra pachete cu produse de higiena in casele celor nevoiași. Totodata multe localuri au început sa pună gratuit astfel de produse și in toaletele lor sau cu honesty box. Hate much ?
NOU
well, nu, evident, in conditiile astea, absolut delox
NOU
Ba, saracie mare in Scotia … pana si tampoanele se dau pe ratie …
NOU
Aici e textul legii: beta.parliament.scot/-/media/files/legislation/bills/current-bills/period-products-free-provision-scotland-bill/stage-3/bill-as-passed-period-products-free-provision-scotland-bill.pdf
Fix in articolul sursa al pozei:
– Local authorities to ensure period products generally obtainable free of charge. (deci in toaletele cladirilor de birouri se vor gasi acum si tampoane pe langa hartie igienica, sapun si dezinfectant)
– Education providers to ensure period products obtainable free of charge by pupils and students. (deci in toaletele scolilor se vor gasi acum si tampoane pe langa hartie igienica, sapun si dezinfectant)
– Specified public service bodies to ensure period products obtainable free of charge by persons in their premises (deci in toaletele barurilor, restaurantelor, hotelurilor se vor gasi acum si tampoane pe langa hartie igienica, sapun si dezinfectant)
Deci practic, tampoanele au trecut pe picior de egalitate cu restul produselor de ingiena esentiale pentru o toaleta publica, fie ele pentru femei sau barbati. Ceea ce mi se pare absolut normal.
Deci stai calm, nu o sa primeasca toate femeile acasa lunar cutiuta cu tampoane cumparate din banii publici, cum isi primesc preotii salariul in Romania.
NOU
fix din articol imi traduci tu ca e vb de toalete unde nu scrie nicaieri asa ceva. nu inteleg tonul agresiv, stiu ca e nasol cand nu ti se considera un drept ceva ce nu ar trebui sa fie.
NOU
Agresivitate, eu? :))) Glumesti sper.
Tampoane se gasesc deja in toaletele barurilor si firmelor care se respecta. De ce? Pentru ca nu toate femeile au ciclu sincronizat ca un ceas elvetian. Legea doar s-a asigurat ca treaba asta e general valabila.
Si zici ca nu scrie nicaieri de toalete, dar unde crezi ca le pun? In bucatarie? In cutia de ceai? :)))) Esti belea uneori, serios. :)))
Eu nu inteleg de unde atata revolta impotriva faptului ca un produs de igiena necesar femeilor este acum gratuit asa cum ar fi trebui sa fie intr-o tara civilizata.
NOU
haoleeeeu:))) glumeam, ce ai
NOU
Pentru un barbat insurat, cu trei copii dintre care doua fete, nu inteleg cum poti fi revoltat impotriva acestei legi. Poate ca esti privilegiat si crezi ca o sa iti poti permite sa cumperi fetelor tale tampoane si ele sunt norocoase pentru ca nu vor trebui sa umble cu pantalonii patati la scoala pentru ca le-a venit pe neasteptate sau sa umble cu un servetel, batista sau hartie igieninca impaturita intre picioare pentru ca nu isi permit sa isi cumpere tampoane.
Dar, eu am trecut prin cele de mai sus, si am o apreciere deosebita pentru Scotia pentru legea asta. Pentru ca nu vrei sa stii ce la misto am fost luata si numita rapanoasta si iresponsabila si multe altele. De parca eu as fi ales sa imi curga sange din vagin …
Daca in baia pentru fete la liceu ar fi fost o cutiuta cu tampoane m-ar fi scapat de multe umilinte si frustrari in liceu.
NOU
Sărăcia e o problemă, nu numai tampoanele pt femei! eu înțeleg că toate femeile vă simțiți mai sensibile legate de problema asta, dar de exemplu ce mi se pare mie mult mai strigător la cer decât faptul că Iuliana a folosit hârtie igienică cât era le ciclu pt că nu și-a permis tampoane, sunt studiile alea în care ne prezintă procentajul de copii care merg flămânzi la culcare, da?
Toți copiii, indiferent de sex!
Problema nu e că fondurile sunt folosite pt tampoane, dacă ar fi după mine chiar să fie, aș fi mai mult decât bucuros, doar că, până la tampoane avem probleme și mai grave pentru care nu există fonduri care afectează populația unei întregi țări, nu numai o anumită categorie!
NOU
Fara sa intervin in discuția voastră, sunt curios ce înțelegi tu prin “privilegiat”.
Oamenii arunca cuvântul asta înainte și înapoi cam mult.
NOU
Tampoanele sunt produse necesare igienei corporale. In acelasi mod cum e hartia igienica si sapunul. Mie mi se pare normal orice institutie care are o toaleta sa o aiba dotata cu minimul necesar ca oamenii care lucreaza acolo sa isi desfasoare activitatea in conditii igienice.
Eu am aproape 40 de ani si sunt destul de “privilegiata” sa imi permit o diva-cup si curand oricum nu o sa mai sangerez ca un porc la taiere pe neasteptate. Nu ma deranjeaza ca o parte din taxele mele se duc pe tampoane pentru femeile care nu isi permit.
Mai bine decat sa se duca pe vile de politicieni.
Dragul meu Toma Dumitru, what-aboutismul asta al tau nu ma face sa imi schimb parerea. Da saracia e o problema a societatii pe care nu o sa o rezolvam prea curand, pentru ca societatea pe care am gandit-o noi asa functioneaza.
Pe acelasi principiu, de amestecat mere cu pere, aici e lege sa strangi rahatul cainelui altfel iti iei amenda. Da saracia e o problema grava, dar nu pot zice ca legea aia care obliga posesorii de caini sa stranga dupa animalele lor nu e importanta si poate trebuia sa asteptam pana se rezolva saracia ca sa ne ocupam de rahatii de caini.
Uneori, lucrurile se fac cu pasi mici, dar se fac. Spre deosebire de tara mea mama.
NOU
Și că vorbeai de what-aboutism….. ce zic eu și ce înțelegi tu!
Eu mă refeream strict la modalitatea de prioritizare a cheltuirii fondurilor publice, nu spuneam că nu ar fi bună legea!
Și cred că asta a vrut și autorul să exprime! Mă îndoiesc grav că e Cetin deranjat de ideea ca femeile, mai ales cele ce nu-și permit, să primească gratis tampoane.
E deranjat că poți să mori liniștit de diabet zaharat, sau de foame, sau de alte probleme și mai grave pt că statul nu a avut destui bani să-ți asigure tratamentul pt că i-a cheltuit pe tampoane!
să nu mai spunem că exemplul tău cu legea care îi obligă pe stăpâni să strângă după câini nu implică costuri pt stat!
NOU
@Toma
Articolul este despre Scotia. Sunt convinsa ca deja au fonduri si programe speciale pentru cei flamanzi.
Oricum, noi romanii suntem peste scotieni. Cu muuult in fata la fraierii aia. Noi deja dam tablete gratis si la bogati si la saraci, deopotriva.
Ca in rest, le-am rezolvat pe toate.
NOU
@Toma , te-ai pierdut printre rânduri frăție. In România poți sa mori de orice, fie ca dau tampoane gratis in Scoția și la câini fie ca nu. Fondurile de tampoane din Scoția nu sunt sustrase din fondurile României pentru hepatita.
NOU
Am citit ca toata treaba asta costa vreo 32 de milioane dolari pe an. Pentru o tara ca Scotia e insignifiant (e insignifiant pentru orice tara). Se toaca aiurea zeci sau sute de milioane pe “protocol” in orice aparat public, pe tot felul de pateuri, biscuiti, sucuri, etc…
NOU
Salut Cetin,
Acum discutam despre ceva ce va intra in vigoare peste 2 ani (din ce am citit va fi doar o selectie de produse – restul va fi disponibil in magazin contra cost – inovatia nu va fi afectata).
Legat de argumentele tale, sunt si femei care au problemele mentionate de tine. Doar ca in plus, au un cost suplimentar pentru produse de igiena.
In romania sunt disponibile consultatii gratuite de planing familial + anticonceptionale gratuite, tratamentul pentru diabet este suportat de CNAS.
Insa stiu ca nu este simplu de obtinut si trebuie cautat/asteptat.
De aceea, este mai simplu sa platesti pentru a scapa de stresul asta cand iti permiti – eu asa fac si din ce citesc la tine si tu.
Asa ca, in cazul acesta, nu am o problema cu “discriminarea” asta.
NOU
Mama, printre altele e si insulino dependenta, are asigurat prin reteta 2 cutii de testere si 1 bucata “ac” pt pistolul de insulina. … evident ca nu ii ajung, aia e. Cumparam.
NOU
Las asta aici pt ca e relevant – pestop.org/
Dintre femeile cu posibilitati, nu va apela nici una la tampoane gratuite, stai linistit
NOU
si cele fara posibilitati trebuie sa faca cere de voucher cu nume si prenume, adresa samd. Asa cel putin am citit in lege. Nu e ca si cum s-ar da la colt de strada.
NOU
Vezi că amesteci politici publice din Scotia cu cele din Romania, ceea ce nu e același lucru 🙂 Fiecare societate poate să decidă ce e prioritate și ce nu este, de la distanță este mai greu de înțeles opțiunea pentru un subiect sau altul. Într-un sistem ideal și diabetul, și menstruația sunt valorizate și rezolvate, pentru că scopul final este autonomia individului și asigurarea tuturor nevoilor personale; în sistemul nostru băștinaș este o disonanță cognitivă intre ce există pe hârtie și realitate din cauza unor motive diverse (corupție samd) și partea asta cred că trebuie discutată și rezolvată, altfel vom continua să haterim despre scoțieni și tampoanele lor free. 🙂
NOU
nu.le amestec, aveam.o discutie
NOU
Acum, fara gluma, tampoanele sunt benefice pentru toti, barbati si femei. Ai vrea sa vezi pe strada femei in perioada “aia” fara pampon?
NOU
din ce inteleg e in budele publice. Unde avem si noi hartie inginerica. Deci e ok.
La mine la birou au astia in toate budele si tampoane si absorbante. Si ata dentara si spreiuri (si de barbati si de femei)
E amuzant ca astia in scotia vor tampoane (sa le denumim generic asa) la budele din scoala. in Romania inca nu ai sapun in scoli, deci muie scotia. noi ne stergem ca oamenii adevarati: cu mana
NOU
Nu sunt toalete in unele scoli, sapunul deja e opulenta.
NOU
Eu zic ca e ok sa le dai in scoli tampoane. Hai sa nu mai fim rai, vorbim de copile si amarate in general.
NOU
bro, voi cititi doar titlurile?
NOU
In functie de persoanele pe care le intrebi, ti se poate zice ca-i o boala 😀
La partea cu foamea, as vrea sa zic ca majoritatea statelor se ocupa, macar cat de cat, intr-un fel sau altul, dar n-am prea multe detalii, asa ca tac.
La partea cu cocenii absorbanti: deja sunt destule nebune care-si baga bureti de mare. Bietu’ spongibob…
In calitate de sangeratoare, sunt de acord cu ideea din articol, dar mi se par in continuare extraordinar de scumpe. Nu sunt muritoare de foame, imi permit sa le cumpar in cantitati suficiente fara sa fac gaura-n buget sau sa “pun vata peste” (ew wtf) ca sa le-nmultesc, dar sunt MULT prea scumpe pentru ce sunt si ce fac. Mai ales ca-s de unica folosinta (am incercat si cupa, nu-i chiar tzatza de matza; de alte chestii care absorb si se refolosesc dupa spalare nici nu vreau sa aud). La propriu, nu inteleg cum si de ce mentin pretul atat de ridicat pentru tampoane si absorbante, chiar si la cele mai ieftine marci. Mai inteleg cand abia fusesera inventate, o fi costat patentul, productia, nu stiu, dar azi… Poate o fi taxa pe prostie, cum sunt lamele alea roz, care taie freza doar daca dai de 5 ori in acelasi loc, pana te iriti.
Prin urmare, eu una as da vouchere/ reduceri la produse din astea sangeratoarelor care chiar n-au bani (sa prezinte o adeverinta sau ceva, nu le am cu birocratia). E drept ca s-au descurcat si pana acum, dar hai sa nu incurajam veceu’n curte si avortul cu andreaua-n continuare. O imbunatatire adusa igienei personale (si educatiei), oricat de mica ar fi, e un pas inainte. O femeie care poate merge pe camp sau pana la aprozar ca si cum n-ar fi perioada aceea, in loc sa fie “banata” in sura ca n-o tin carpele puse “acolo” mai mult de 10 metri e un mic progres.
Pe aceeasi idee, as da reduceri asemanatoare si pentru scutece (de copii, de adulti), hartie igienica si alte produse tot de igiena. N-ai bani pentru pasta de dinti? Sa vezi cum o sa ai bani pentru scosul dintelui.
Sau (pentru ambele idei) o parte din cost sa fie suportat din bugetul de stat, pentru ca produsele de mai sus sa fie/ ramana accesibile tuturor. Nu-s nici eu de acord sa se dea toate gratis pentru toata lumea.
Acum vine intrebarea: cum demonstreaza cineva ca sangereaza lunar? Prezinta cearceaful autoritatilor?
NOU
Nici eu nu pot folosi cupa din aia pentru ca… hmm… nu intra :)))) Am incercat si cea mai mica masura. Sau daca intra, e deranjanta. Parca ma zgarie marginile alea. In fine, raman la absorbante.
Legat de preturi, la noi nu-s chiar atat de scumpe absorbantele, un pachet de 40 de bucati e undeva la 25 de lei. Eu schimb cam 5-6 pe zi, deci imi ajung in medie pentru 2 menstruatii. Dar daca adaug si anticonceptionalele, nurofen (mai nou Ketonal, ca sunt suspecta de endometrioza si ma lupt cu dureri crunte la menstruatie), fara de care nu pot functiona normal, tot luxul cu menstruatia ma duce la minim 50 de lei pe luna. Din fericire, imi permit sa nu ma plang, dar nu pot sa nu ma gandesc cum ar fi sa nu.
Sunt femei care nu isi permit. Si eu as fi de acord sa se dea ceva vouchere. As da la medicii de familie, ca eu au cea mai buna evidenta, a celor fara venituri. Si ei le impart mai departe. Lor le-as da anticonceptionale gratis, sau gratuitate la legat trompele, ca dupa ce ca-s amarate, mai vine si costel, beat de la birt, o calareste si asa apare al 7 lea copil.
Cumva, ajung ei in evidenta cuiva, pana si preotul din sat vede ca deja s-a ajuns la copilul nr x si ca mor de foame, exista optuni de a inchide fabrica.
Probabil ca in Scotia, la fel ca in SUA, preturile sunt altele. In SUA, cel putin, este o mizerie la adresa femeilor. Pe langa ca sunt platite mai prost ca barbatii, absorbantele si taxate ca bunuri de lux, la fel ca si nasterea si nici nu exista concediu de maternitate. Pai in Romania este boieroaica, cu 2 ani concediu PLATIT si macar nu te costa cat o masina, sa aduci un om pe lume.
Ca tot asemanam cacarea cu menstruatia. Ambele sunt chestii fiziologice, naturale. Da. Doar ca:
Cacarea o faci de 1-2 ori pe zi, sau mai des (daca ai diaree). Practic, te-ai cacat, te-ai sters la cur si iti continui ziua linistit. Dupa o cacare, cel mult te stergi cu degetul, sau cu chilotii de pe tine, daca esti in situatia aia mega super disperata.
La menstruatie nu te stergi si iti continui ziua linistita, ci iti curge sange din vagin NON STOP, 3-7 zile pe luna. Nu merge nici sa bagi degetul pe post de dop, nici sa iti indesi chilotii in mija.
Plus ca, nu cred ca exista femeie pe lumea asta, care sa adore sa fie la menstruatie. Si sa mai si dea bani pentru asta, de parca ar fi o alegere, sa se simta speciala.
Ca sa nu mai zic de efectele pe langa: dureri, balonare, lipsa de energie, hormoni, ameteli, etc.
Nu vrem niciuna sa fim “premiate” pentru treaba asta, ca nu isi doreste nimeni.
Da, din punct de vedere biologic, o femeie este inferioara barbatului si asta vine cu dezavantaje, care costa, daca nu vrem sa fim ca niste zombie umblatoare, cateva zile pe luna.
Gata. M-am justificat.
NOU
Jupaneaso ești o norocoasa! Eu schimb și 3 într-o jumătate de ora! Este cumplit. Acum da, am bani sa îmi cumpăr, dar când eram copil a fost tare, tare greu. Eu foloseam multe, finanțele familiei nu erau strălucite. Of, Doamne! Încă o chestie care ma scoate din absolut toți pepenii: sa cumpăr marca pe care o folosesc mereu din supermarket sau farmacie și sa vad acasă ca sunt false. Exista la absorbante contrafăcute, ceva de speriat.
NOU
cum iti dai seama? intai, vorbim de romania?
NOU
Aoleeeu, Mihaela!! Wooot! Si eu am zis ca e mult la 4 ore. Vai de mine!!! Chiar ca-s norocoasa, jur ca nu ma mai plang.
Care naiba-s false? Adica, cum iti dai seama?
Dar, daca tot o iei asa, pe vremea cand foloseam Always, sa stii ca aveam uneori impresia ca sunt foarte proaste, la modul ca nici nu absorbeau mare lucru. Stiam ca-s plasticoase, dar uneori parca erau prea de tot.
Eu am trecut pe Libresse de cativa ani, ca au invelis de bumbac, ca de la Always ma iritam ca dracu, din cauza ca au invelisul ala plasticos. Vad ca acum au scos si ei ceva “cotton” nu stiu cum.
Momentan n-am avut probleme cu astea de la Libresse, dar sa stiu pe viitor.
NOU
Eu nu folosesc decât Always, mi se par cele mai subțiri, celelalte sunt așa mari de parcă nici nu pot merge. Am cumpărat chiar din Metro lunile trecute sortimentul pe care îl folosesc ziua și credeam că sunt trei rânduri în pachet, că era cam mare. Acasă am văzut că ele, individual, sunt altfel ambalate, folia aia exterioara este diferită și ele mari și groase. Le-am aruncat, chiar nu pot folosi decât “the real thing”.
NOU
Până la 3 la juma’ de oră n-am ajuns, dar sunt zile cu 1 la 2 ore, sau chiar 1/oră. Și durează nenică 10-12 zile, uneori 14. Din fericire fără dureri, doar rar și mai degrabă disconfort. Și vorbesc de always roz sau echivalent sau chiar “de noapte”. Un fibrom cât o sarcină mică și alte complicații, în curând mă operez și termin circul, dar de câțiva ani cumpăr lunar absorbante ca pt un etaj de cămin de fete.
Am descoperit Bella, nu sunt rele, dar nu găsesc “long” nici să dau cu tunul. Și dacă mai sunt, sunt doar la pachet mic; cele normale sunt și la pachet mare.
NOU
Liniștește-te Cetin, prin colțul meu de Scoție (Skye) numitele produse igienico-sanitare sunt disponibile gratuit în toate toaletele publice de mai bine de-un an; inclusiv la bărbați.
Tendințele socialiste sunt mari pe aici.
Acu’ să așteptăm calmi logoreea lui Ventor (cel ocazional vizitator la tati în Londra și mare expert în toate cele legate de UK, mai ales Scoția).
Wink.
NOU
si tampoane?:))))
NOU
Da, și tampoane! Iar în unele locuri sunt și măști de unică folosință, ambalate individual.Chiar și în grupurile sanitare care au fost preluate de comunitățile locale după ce măgarii de la consilii le-au închis.
De cele mai multe ori sunt toate gratuite, că nu te obligă numeni să pui ceva în “honesty/donatiions box”.În unele locuri accesul este condiționat de plata unei sume modice (20p, 50p) ; ai să râzi dar sunt și toalete unde accesul și plata se fac cu cardul bancar.
NOU
you…flying…the joke
NOU
Mi se par un pic porno discutiile aici despre tampoane, OB-uri, etc..iritatii la labii, dopuri pentru vagin cu referire la diametru, etc…etc….am o imaginatie bogata si sunt usor de stimulat…..Mi-as fi dorit sa fiu in alta viata un chilot de femeie frumoasa si pasionala. Offf…doar juisez….
NOU
N-ai vrea. În anumite zile în chiloții celei mai frumoase și mai pasionale femei e la fel ca-n ăia ai celei mai hidoase și frigider.
NOU
sperma acelasi miros are
NOU
Cred că s-a mai zis, nu plătești taxe în Scoția.
Nu din cauză că Kathleen McGregor primește tampoane gratis, n-ai tu gratuitate la medicamente pt diabet.