Draftul unui raport al Parlamentului European (PE) despre dubla calitate a produselor comercializate la nivelul Uniunii Europene anunţă un cutremur de proporţii în domeniu. Demarată în 2013, investigaţia Comisiei Europene scoate la lumină acum o serie de practici incorecte, dacă nu chiar ilegale ale jucătorilor de pe piaţă care furnizează aceleaşi produse, dar cu standarde diferite pentru pieţele din Est şi din Vest.
Deşi denumirea de marcă, designul ambalajului şi aspectul de comercializare la prima vedere sunt identice, mai multe cercetări efectuate în diferite state membre au relevat în cadrul pieţei unice a UE produse care au compoziţii clar diferite din punct de vedere al reţetei, materiilor prime utilizate, toate acestea depinzând de ţara de cumpărare
Chestia asta este, simultan, un secret al lui Polichinelle și o victorie a la Pyrrhus (știu că nu știți ce sunt, google exact așa). Toată lumea știa chestia asta, e suficient să ieși din românia spre vest și constați că gusul mâncării se schimbă, detergenții spală mai bine cu o cantitate mai mică, aparatele funcționează mai bine și mai mult timp etc.
Primul lucru văzut de mine aici a fost că, în februarie, există căpșuni cu 4 euro kilogramul, căpșuni care au gust de căpșuni și dulceață de căpșuni. Bine, cele de la kaufland, la penny sau la lidl au gust de românia, cartonate. La fel, cola. Mai știți că, demult, când nu exista cola în românia, pepsi avea un cu totul alt gust, era parfumat, aromat, dulce?
Eh, așa e aici, și pepsi, și cola. Mai dulci, mai bune, nu apă acidulată cu ceva aromă. Îmi iau zilnic chifle înghețate de la kaufland, costă 99 de cenți punga de jumătate de kilogram. Știți ce gustoase și bune sunt, cu niște unt irlandez sărat? Ah, roșiile cherry au gust de roșii, dulci și bune. Raftul de legume bio are aceleași prețuri cu legumele normale sau, de ce nu, câteodată mai ieftine, când sunt reduceri.
Da, în savages lands se trimit produse mai proaste dpdv calitativ. De aceea mașinile voastre de spălat se strică rapid, de aia mâncarea nu are gust, de aceea fructele și legumele au gust de carton. Dar mamutul birocratic UE are nevoie de o comisie care să studieze 5 ani asta.
Iar soluția va fi o pedeapsă groaznică pentru producători. Se va face o listă neagră. Yep. Criminal. Tortură interzisă de convenția de la Geneva.
NOU
“Solutia” in Romania e sa fie plin de magazine care importa direct din Germania pe cai mai… neoficiale.
NOU
Solutia cu “direct din Germania” nu functioneaza pentru ca nu exista autostrazi.
Din pacate..
NOU
Bucuroși le-om hali toate, de e pace, de-i război.
#râulramulbairamul
NOU
ba nu, solutia e sa ne crestem singuri in balcoane diverse: capsuni, oo, rosii, cola, pepsi, unt, etc, iar apoi sa-i platim impozit dlui varujan…sa aiba si gura lui ce sa inghita, inghiti-l-ar iadul cu toti colegii lui de munca
NOU
+1 Like
NOU
AMIN!
NOU
Eu sunt consumator constant de Cola. In Germania si Austria are un gust usor diferit, parca mai putin dulce. Dar explicatia producatorului oficial e ca in Romania se foloseste un alt indulcitor, pentru ca romanilor le place mai dulce. Deci da, e alta compozitia, zic ei ca doar de la indulcitor. Nu pot sa spun care e mai bun, dar se simte o diferenta.
NOU
Coincidenta naibii va fi ca toate modificarile facute la produse “pentru ca asa le place la romani” duc si la un pret de productie mai ieftin. Oare exista macar un exemplu cu argumentul asta care sa duca si la ingrediente mai scumpe? Ca daca nu, se cam duce draq argumentul asta penibil…
NOU
Oare cum au ajuns la concluzia asta? au dat in piata cu diferite niveluri de zahar si aia mai dulce s-a baut mai mult? au intrebat oameni pe strada: cum va place? mai dulce, mai putin dulce?
NOU
se fac studii pe focus grupuri
NOU
Doamne, ma intreb cand va veni din nou ziua in care voi intra aici si nu te voi gasi pisandu-te pe Romania la fiecare articol, gasind noduri in papura, vorbind despre noi ca si cum am fi niste inapoiati lasati in urma care traiesc precum in Uzbekistan sau Rwanda, ca si cum pana si sireturile de la adidasi le-am avea inferioare fata de ubermenschii din vest .
Chiar asa profitabila pentru trafic e bula asta a oamenilor obsedati de emigrare si de cat de superioara si frumoasa e viata in afara tarii si cat de perfect si de superior este absolut totul fata de Romania ?
Nu mi-am imaginat niciodata ca Zoso o sa fie tipul mai lejer, mai roman, care vede si lucrurile bune si lucrurile rele, fata de tine. Nu stiu cum ai ajuns asa dar daca asta aduce banul si traficul zilele astea, toate cele bune. Doar ca e trist rau de tot sa vad asemenea adunatura de oameni si nu ma asteptam sa inceapa sa se adune aici. Singurul loc unde mai e ideea asta anti-Romania atat de extrema e pe reddit la r/romania, in rest, oriunde, oamenii mai stiu sa fie si moderati, sa si aprecieze putinul sau multul pe care il are tarisoara asta.
Aveti o mentalitate foarte toxica dar na, sa fiti sanatosi, nu-i la mine acasa aici si nu eu fac regulile …
NOU
Si sa nu uitam momentele in care ne laudam cu cat castigam :)))) #opulentzen
NOU
Pai nu e adevarat? Ma duc peste cateva saptamani la un training unde o sa vina si colegi din romania, chiar sunt curios cati bani o sa primeasca pentru deplasarea asta, ca la mine doar hotelul costa cat salariul meu si cat doua salarii de itisti din romania.
NOU
Am observat si eu ca sunt foarte multi care chiar cred ca in afara umbla caini cu colaci in coada si ca totul este bine si frumos.
Saracii de ei, uita ca dupa ce se termina “luna de miere” (in care lumea te percepe ca pe un turist) si cand incepi sa faci cunostinta cu adevaratele caractere ale celor din jur, multi regreta alegerea facuta si ar da orice sa se intoarca acasa.
Chiar acum cunosc niste romani care se vor intoarce in tara dupa multi ani in Germania. Si-au aranjat afacerile, si-au pus lucrurile la punct, la o adica pot sa plece oricand de aici, de acasa, sa incheie un contract in Europa, nu trebuie sa stea acolo. Nu intru in detalii pentru ca nu are sens insa oamenii au zis foarte clar: nu este deloc imaginea aia idilica pe care o are lumea de aici. Nu conteaza ca e Germania, Olanda sau Spania. Singura zona in care au simtit ca e putin altfel, a fost in Portugalia unde oamenii chiar par un pic mai relaxati dar nu ii ajuta in business.
Asta este, unii pleaca, altii vin, altii se descurca aici si in afara, altii doar in afara, viata merge inainte.
NOU
se pare că se face lumină în privința occidentului
reîntoarcerea rromânilor este aproape un fapt cert
la fel ca și plecarea lor
cel mai important lucru cu care am venit a fost Sfântul Coran, dăruit de un ungur convertit și confiscat de părinți
NOU
Si eu citesc de ani de zile blogul asta, comentez putin de obicei. Dar aceeasi senzatie o am in ultimele 2-3 luni. Am inteles, a plecat omul sa ii fie bine acolo unde e , dar de ce trebuie sa arunce cu rahat in urma ?
NOU
Vai…
Dacă nu emigram eram un român patriot cu firul de patrunjel în gură, mort adică…
În rest aveți dreptate viața de emigrant e tristă etc șamd. Ne mai amăgim cum putem, ca oamenii săraci, un conced la ieftinica, un telefonaș la ofertă, din astea și ca să ne încurajăm lăudăm străinătatea și denigrăm scumpa Țară și pe harnicii si cinstiții ei locuitori…
NOU
Cristi, da, e clar, daca tu stii o familie care vrea sa se intoarca in tara, ai o imagine perfect realista asupra vietii in strainatate .
In fond, si in Romania e la fel: Sistem de sanatate pus la punct si gratuit, invatamant de calitate, sistem social foarte bun, salarii decente, nivel de trai ridicat, pensii bune, sustinerea statului cand vrei sa iti infiintezi o firma…ah, stai, vorbeam de Germania , in Romania nu exista asa ceva.
Le doresc prietenilor tai o viata linistita in Romania , imediat ce isi dau seama ca impozitarea pe contractele alea se face la sursa , si sa isi ia alifie :)))
NOU
Iti raspund eu la prima intrebare xa am observat raspunsul inainte sa intrebi. Da,la subiectele despre emigrare e bataie mare de tot in comentarii,cam cum e la zoso cand virbeste despre masini.
NOU
va spun eu ce e, de fapt. aveti o problema cu invidia. pentru ca aceleasi subiecte le aveam si cand locuiam in romania, dar atunci eram de-al vostru, era bine.
NOU
Al draq neamt!!! Huuuuaaaaa, sa iti fie rusine!!!
NOU
Probabil Dragnea v-ar aplauda patriotismul. La numarul de romani plecati, este si normal sa se mai intoarca cate unul. Dar miscarea majora este de a nu te mai intoarce. Eu cu greu vad cum mi-as putea mentine stilul asta de viata in romania. Si faptul ca ar trebui sa ma intorc iar sa stau printre toti prostii buni de nimic, dar cu pretentii de oameni demni de respect cantareste mult cand ma gandesc sa iau un bilet doar dus spre romania.
Pe olx sunt destule case puse la vanzare de din astia care au zis ca se intorc acasa dupa ce termina casa.
NOU
Da asta observ si eu, in general, bine spus.
NOU
@Ventor, iesi putin din bula ta/orasul tau si observa realitatea crunta. Este exact asa cum ai spus, daca nu mai rau.
Erau unii cu un canal de YT, nu mai stiu cum le zice, care luau interviuri pe undeva prin Prahova, cu intrebari simple, gen “Cum se numeste tara in care locuim”, “Cum se numeste planeta noastra” s.a.m.d. Aia sunt majoritatea romanilor, ba, nu aia din bula ta semi-civilizata. Majoritatea sunt aia care se caca in fundul curtii, folosesc sapun o data pe saptamana si un tub de pasta de dinti pe an, aia care considera normal sa “ciupeasca ceva”, sa faca o invarteala si aia care, atunci cand sunt prinsi ca fura, spun senin “Da’ ce ba, ala nu fura?”.
NOU
Erau aia de la “starea natiei”, Vax Populi. Si da, dezastru.
NOU
Ventor are întrucâtva dreptate, s-a schimbat un pic tonul. Nu știu însă dacă e o chestie voită. Normal, schimbându-se perspectiva, se schimbă și percepția. Gen laugh with/laugh at. Mă rog, zic și eu. Aștept să termin țigara și intru să-mi iau o sticlă de kvas de la magazinul (pan)slav. À propos, îl bănuiesc pe Lășinel-Babagiu a fi un avatar desbanat al lui Freige.
NOU
Adica am scapat de Vector?
Asta e un lucru foarte bun 😀
NOU
maithun, nu sunt Maestrul Freigedank, de care îmi este dor și ar putea fi o sursă de inspirație
sunt doar un simplu țăran moldovean, sărăcit și asuprit, care am fost primit de cetin pe blog
NOU
Cetin, nu-l mai obliga pe ventor să îți citească blogul.
NOU
Am râs, cu noaptea în cap. Dragă Ventor, românii sunt pe locul 2 la emigrație, după SIRIA!!! Și ălora le pică bombele în casă, măcar au un motiv serios să se care din țara aia de doi lei. Locul 2!
NOU
Adicalea sa inteleg ca noi mancam ce arunci tu mai Cetin. Macar sa sortezi bine gunoiul ca sa nu dau peste mucuri de tigara in capsuni :))
NOU
doamna, nu fumez
NOU
Mah, nu e mereu chiar așa. Am luat de la Lidl, in Elvetia niste rosii cherry oribile si niste alune rancede. la preturi mai mari decat cele de la Kauflandul romanesc.
NOU
De ce simtisi nevoia sa le iei apararea?
NOU
Te pomenesti ca or fi prins elvetienii gustul la samanta de floare…
NOU
cand intrebam de “netflix” si chestia asta mi se zicea ca nu conteaza, nu iti place nu consumi.
Pe de alta parte e nasol in mUE. Se vrea standardizarea, deci sa poti sa manci in Romania o conserva cam ca aia din nemtia. Oribil!
NOU
rromînia este tratată ca o colonie: sursă de materii prime și piață de desfacere
o parte din vină este a rromînilor care au permis să se ajungă aici
DE LA SALAM DE SOIA ȘI FĂCUT FOAMEA PE TIMPUL PCR, AM AJUNS SĂ MÂNCĂM TOATE CÂCATURILE DIN UE
RESPECT DR MENCINICOPSCHI care a făcut pușcărie grav bolnav pentru că s’a opus câcaturilor cu e-uri
NOU
si multumiri domnului VOiculescu pentru tot ce a facut pentru romania
NOU
voivulescu a furat o parte din miliardele din decembrie ’89
iar la pârnaie, în loc să stea cu băieții a stat intr’o garsonieră
în principiu un escroc care’și merită soarta
RESPECT DR MENCI
NOU
Da. Dr. Menci era adeptul e-urilor noastre neause, sanatoase, bio.
NOU
cu samanta dacica
NOU
Ziceți de fainoșag, nu? Ceva neaoș, sănătos și bun…
NOU
“un secret al lui Polichinelle și o victorie a la Pyrrhus ” – ne subestimezi de cand ai emigrat 🙂
NOU
Când te duci spre vest nu se schimba numai fusul. Se lăbărțează și aichi-ul. 🙁
NOU
sunt absolut convins ca represaliile vor fi teribile 😀
NOU
e suficient să ieși din românia spre vest și constați că gusul mâncării se schimbă, detergenții spală mai bine cu o cantitate mai mică, aparatele funcționează mai bine și mai mult timp etc.
parca si banii sunt mai ok, adica de 2-3 bancnote date in supermarket capeti la schimb chestii mai multe.
NOU
gusTul se schimba… pentru ca la restaurant nu mai poti comanda “mamaliga” / ciorba / mititei / , dar ai de ales vreo 3 versiuni de “cream soup”, platouri “mix grill”, sau alte variante “halal” cu mirodenii specifice zonei
mancarea este mai scumpa ca in romania, dar este teoretic justificata de un nivel salarial mai mare [mo’ money, mo’ problems]
calitatea (din afara) depinde de ce “Brand” sau cat de “bio” pui in co$
PS. M@ Pi$ pe rosiile olandeze… scumpe, prezentabile [rosii la exterior] dar fara gust si deseori crude [verzi la interior]
NOU
Nu mai cumparati produsele chimizate din import si fiti patrioti si mancati numai produse locale ,chiar daca sant mult mai chimizate si au gustul mai pregnant de carton.Anul trecut ,abia in septembrie am gasit in satul in care locuiesc,rosii cu adevarat bio,la o bunicuta de vreo 80 de ani.Am cumparat toate cele 14 kg pe care le avea ptr bulion si a doua zi inca 10 kg.In rest, dai cu tunul sa gasesti legume bio ,chiar si la sat.
NOU
Nu stiu de unde isi fac unii cumparaturile insa am gasit produse foarte bune in Romania, in banalele hypermarketuri. Ce-i drept, trebuie sa cauti putin, nu iei cea mai ieftina oferta. Niciodata mancarea “la oferta” nu este buna, nicaieri in lumea asta.
Cat despre calitatea din alte tari, ia mergi pana in magazinele din Italia si o sa gasesti si acolo o gramada de gherle de produse.
Painea aia la care te referi cat de buna este, te-ai uitat cam cate glucide are in ea? Asa gasisem eu niste painici ale dracului de gustoase in Italia pana cand m-am uitat mai atent si realizam ca mancam de fapt un echivalent al cozonacului fara crema.
La detergenti, ce-i drept, ce se vinde la noi este diluat fata de ce e in afara insa exista in orice oras si chiar pe Internet suficiente magazine de unde iti comanzi fix detergentul ala de-l foloseai in Italia, Germania, Spania, etc.
Si la capsuni am gasit zilele trecute in Selgros unele de Spania extraordinar de bune, cu gust si de toate. Da, mai scumpe, asta este, asa se intampla cand esti in capatul celalalt al lumii civilizate – costurile cresc.
Asadar, daca omul se mai uita si la produse care n-au “oferta”/”mega-reducere” si altceva in titlu, s-ar putea sa gaseasca niste lucruri chiar foarte bune chiar si aici, in Romania. Fara sa fie nevoie sa plece mii de kilometri, sa trebuiasca sa o ia de la zero si sa se chinuie in afara doar ca sa aiba mandria ca “mi-am bagat ceva in ea de Romania, acum traiesc in Occident, sunt in lumea civilizata”.
Si, pana la urma, intrebarea este alta: traim ca sa mancam sau mancam ca sa traim ?
NOU
Clar, pentru ca asta e singurul motiv pentru care o iei de la zero in alta tara, capsunile din supermarket. Nu Dragnea&co.
NOU
@Iulia – inainte de Dragnea&Co. a fost Basecu, Boc &Co. Inainte de ei a fost Adrian Nastase.
In toate tarile alea pe care le preaslaviti sunt fix aceleasi probleme. Peste tot se fura, mai ales la nivel inalt, peste tot se baga mana in banul public la greu.
Sa nu crezi ca in Germania s-a inventat corectitudinea sau competenta. De fapt, acum cateva zeci de ani, produsele germane erau vazute drept produse foarte proaste, ei si-au castigat renumele de cand cu reconstructia tarii si cu industria auto (apropos, am vazut cat de “competenta” si corecta a fost si asta, mai ales de cand cu scandalul Dieselgate dar nu e frumos sa zicem ca nemtii sunt hoti nenorociti, nu?).
Diferenta este data si de faptul ca oamenii destepti nu stau cu ochii in stiri, in politica ci isi vad de treaba. Si surpriza: daca iti vezi de treaba ta, sansele ca lucrurile sa iti reuseasca sunt mult mai mari decat daca esti o persoana slab pregatita/incompetenta care incerci sa maschezi chestiile astea dand vina pe Ionel, Gigel sau cine s-o mai afla la conducerea tarii si fugind cand viata e nasoala.
OK, fiecare are dreptul sa faca ce vrea cu viata sa insa este de porc sa te pishi acolo unde mai ieri mancai. E o chestie de bun simt.
Stiu ca nu va veni nimeni din cei care preaslavesc emigrarea sa recunoasca vreodata cat de grea si de rahat poate sa fie viata printre straini pentru ca nu ar da bine la public. Insa cu totii avem pe cineva plecat in afara si mai toti am iesit macar odata si am stat si altundeva decat la hotel, am intrat in contact cu oamenii astia simpli si am vazut, cu ochii nostrii, cam cat de grea e viata strainului plecat peste mari si tari in cautarea unei vieti mai bune.
NOU
ba cristi, mai du-te ba in pula noastra cu cugetarile tale de cacat despre cum nu recunoaste lumea, bazat pe faptul ca ai fost tu la hotel. mke? mersi.
NOU
Mai Cetin, daca te-ar duce capul puteai sa intrebi. Nu am stat la hotel, am stat chiar printre oamenii care muncesc in cautarea unei vieti mai bune intr-o alta tara. Dar tu obisnuindu-te sa emiti pareri, chiar ai impresia ca le stii pe toate. Si nu e chiar asa.
In al doilea rand, te comporti de parca ai fi baiatul luat de la coada vacii care vede Barcelona. Wow, ce minunatii!
Ma rog, aveam asteptari mai mari de la tine, pareai baiat citit, unele articole chiar imi placeau. Se pare ca unii doar stiu sa isi ascunda caracterul mai bine.
De asemenea, observ ca ai plecat cu acelasi limbaj suburban.
Ma intreb: cand treaba o sa fie nasoala in Germania, ce faci? Fugi repede si de acolo, asa-i? Pentru ca de ce nu, corect?
Hai, te las sa te bucuri de noile jucarii si sa ne explici noua, salbaticilor, ce frumoasa e viata in tarile civilizate. Vorbim cand mai cresti.
Nu trebuie sa publici comentariul si nici nu ma intereseaza parerea ta ulterioara. Ai dovedit ca esti genul de om care scuipa unde adineaori manca (si am o presimtire ca peste ceva vreme s-ar putea sa vii sa lingi unde ai scuipat dar acum e prea devreme) si care uita de unde pleaca. Adica fix acele trasaturi definitorii la un anume tip de români pe care aparent ii detesti.
Mult succes.
NOU
in principiu, stiu mai multe decat majoritatea celor din jurul meu, clar mai multe decat tine. tu te auzi ce cacat mananci? toti regreta ca au plecat, dar nu recunosc. mergi bai si te plimba, toti oamenii pe care ii cunosc sunt fericiti, linistiti si ii doare in pula de romania si framantarile voastre de cacat. sunteti, majoritar, o tara de prosti limitati, care, in prostia lor, chiar nu pot crede ca, in alta parte, oamenii pot fi fericiti si multumiti, in afara zoaielor in care va balaciti voi zi de zi. tu, Cristian, esti motivul pentru care am plecat din romania, tu si toti cei asemeni tie. romania, ca tara, este de cacat pentru ca VOI sunteti de cacat. tara e formata din oamenii ei, nu din formele de relief. iar tu, Cristian, esti un reprezentant de seama al ei, unul din cei reprezentati in bancul cu romanii care se tin in cazan reciproc. scuip unde mancam? eu scuip pe voi si pe romania de peste 14 ani si va atrag atentia, zi de zi, ca sunteti tot mai in cacat si deveniti tot mai prosti. te racaie ca am plecat si, ca mine, alte milioane? nasol. stai si iubeste-ti tara si fa-o dupa chipul si asemanarea ta. un tomberon mizerabil
NOU
“Sa nu crezi ca in Germania s-a inventat corectitudinea sau competenta. De fapt, acum cateva zeci de ani, produsele germane erau vazute drept produse foarte proaste, ei si-au castigat renumele de cand cu reconstructia tarii si cu industria auto (apropos, am vazut cat de “competenta” si corecta a fost si asta, mai ales de cand cu scandalul Dieselgate dar nu e frumos sa zicem ca nemtii sunt hoti nenorociti, nu?).”
Bingo! Nemtii s-au adunat si si-au reconstruit tara si nu s-au ocupat cu sindromul “sa moara si capra vecinului”. Pe cand romanii in continuare refuza sa accepte ca au o tara de cacat, si prefera sa arunce cu noroi in aia care le povestesc cum traiesc alte tari. P.s. sa compari faptul ca oamenii mor in spitale in Romania din cauza coruptiei cu faptul ca niste nemtalai bogati si-au furat unul altuia niste bani arata fix cat de realist esti tu si cum te minti singur ca sigur o sa reusesti si in Romania. Sa ne spui cum e cand ramaneti o mana de oameni si toata lumea fura de la voi, mkay? Pana atunci poate isi inaspresc tarile civilizate politicile de emigrare si o sa ramaneti sa va bateti pe spate ce patroti ati fost. Si nu veti invata nimic.
NOU
e un meci echilibrat cristi – cetin
șansele sunt 50 – 50
aștept continuarea
NOU
produse foarte bune in Romania – corect
Niciodata mancarea “la oferta” nu este buna, nicaieri in lumea asta – ma las-on pula goala ca macane. Mancarea “la oferta” e la oferta ca iese din valabilitate peste 2 zile. Iaca, acum in suedia sparanghelu e 2.7e. Vezi in romania
niste painici ale dracului de gustoase – trebuie ca ai un retard masiv daca trebuie sa te uiti pe eticheta sa iti dai seama ca o paine e dulce
nte magazine de unde iti comanzi fix detergentul – deci, da produsele din afara sunt mai bune, dar le gasesti si in romania aduse de afara. Deja e amuzant
—–
Peste tot se fura – corect. Problema este cat. Parca nu e tot una cand se fura 10% vs 90%.
acum cateva zeci de ani – cam cate zeci de ani? Se dadea pe fb ca sunt produse proaste, nu?
renumele de cand cu reconstructia tarii si cu industria auto – ah, deci inainde de ww2. Ok
scandalul Dieselgate – ai inteles ceva din scandalu ala?
oamenii destepti nu stau cu ochii in stiri, in politica ci isi vad de treaba – ah…hipsterii pulii cu neinteres pentru viata politica. cum pula mea iti faci treaba cand strazile sunt pline, spitalele futute si din cand in cand vine un dragnea si iti mai fute niste taxe noi
este de porc sa te pishi acolo unde mai ieri mancai – de porc e sa stai in cocina sa manci in continuare sa zici “dar si ieri macam tot aici”
cat de grea e viata strainului plecat peste mari si tari in cautarea unei vieti mai bune – nu e oarecum oximoronic ce zici tu aici? e grea viata omului care are o viata mai buna????
Cristi imi aminteste de bancul cu viermele din cacat. Da, si cristi a fost si a vazut mere…dar plm, daca maru ala e ionatan si lui ii place numa bot de iepure????
NOU
Iulia + Cetin + Cristi = Love
NOU
@cristi
Salut! Am scris pe aici in general comentarii legate de emigrarea in uk sau de diverse reguli din uk, pentru ca traiesc aici de 8 ani. Dintr-o comunitate de vreo 2000 de romani, procentul de intoarcere in romania in ultimii 5 ani e de 2%. Deci faza cu cei care vor sa se intoarca in ro pe capete, cade. Desi stau intr-un orasel, conditiile sociale si financiare sunt mult peste Bucuresti, orasul unde m-am nascut. Nu m-as mai intoarce niciodata in ro. E atat de nasol aici incat dupa 5 ani mi-am cumparat casa. O sa duc lipsa bormasinilor de la bloc din Miltari, dar asta e – nu le poti avea pe toate. Cristi, serios vorbind – odata ce traiesti (nu vizitezi) afara, faci mii comparatii cu ro, dar asta nu ca sa iti faci tara de cacat, ci pur si simplu ca e super evident ce muci e romania si la ce nivel a ajuns birocratia. De ex: inmatricularea unei masini in ro vs uk. Stim cum e in ro. In uk completezi 5 randuri pe un formular oficial al masinii (v5) si masina e a ta. Adica 10 min. De ce in ro tre’ sa dureze zile?
NOU
Sa ne multumim cu faptul ca INCA avem mancare buna, autohtona. Anul trecut am avut oaspeti niste prieteni din Belgia. Efectiv au ramas socati cand le-am dat sa manance mancarea de la noi. A fost prima data in viata lor cand au simtit gustul adevarat de porc, neprocesat, facut la cuptor doar cu sare si piper. Cand le-am pus rosii taiate intr-un bol, au crezut ca zeama lasata de ele era ulei, nu au vazut rosii sa lase zeama si multe alte lucruri.
NOU
Ete partz… Au fost ei politicosi.
P.S. Am rude in Belgia din 1982.
NOU
In 1983, intr-un mare oras din Romania varul meu a luat bulina rosie la gradinita pentru ca a fost singurul care a stiut ca puiul iepei se numeste manz. Restul copiilor nu stiau, desi in 1983 erau destui cai in orice sat.
Belgienii aia se mira doar pentru ca sunt limitati. In orice tara exista si posibilitatea sa cumperi direct de la fermieri, mici sau mijlocii, insa produsele nu arata la fel de bine plus ca trebuie sa te deplasezi pentru un singur produs uneori, ca ala face porci, altul rosii si altul are livada.
Aia cu mancarea mai gustoasa intr-o tara anume e o prostie, produse naturale se gasesc oriunde, doar ca unii sunt mai comozi decat altii.
NOU
” au simtit gustul adevarat de porc, neprocesat, facut la cuptor doar cu sare si piper”
presupun ca era porc taiat atunci. din scurt. Daca era cumparat de la magazin/macelarie…marsh ma cu poantele proaste.
NOU
@MareleUrs Dar puiul viezurelui cum se numește? Pe fata berzei cum o cheamă? Ai putea să scrii un dicționar daco-român. 🙂
NOU
Intamplator am oprit pe autostrada la englezoii astia care n-au mancare buna. Aveau acolo un farmshop de unde mi-am cumparat niste produse englezesti sausage roll, niste placinte si un ou din ala cu carne si pesmet plus niste salamuri si alte prostii. Pot sa spun fara sa vorbesc aiurea ca puteau concura la egalitate cu porcul taiat la tara. Am si lasat o suta de lire pentru ceva ce as manca in doua zile maxim, dar mi-a deschis putin mintea.
Mancarea romaneasca e doar o lauda cum e aia cu cea mai frumoasa tara si cele mai frumoase femei. Daca chiar era asa de buna mai furau si altii retetele. Dar din experienta mea de pana acum, noi avem retele furate de la altii. Nici macar mamaliga nu e de la noi. Sarmalele iarasi nu sunt romanesti, doar ca altii nu le servesc pe post de fel principal, romanii mai rupti de foame au bagat carne in ele ca plm mori de foame fara carne si noi mancam nu ne fandosim.
Singurul avantaj al romanilor este ca inca sunt destul de saraci incat li se pare util sa mai tina animale, chiar daca cu banii pe care ii dau pe intretinerea animalului plus munca depusa, dar oricum ora de munca in romania e ieftina, platesc pe ce iau de la animal cat daca ar cumpara mega extra bio.
Doar asa un calcul simplu, sa zicem ca iei zece euro pe ora la job si ai un porc acasa caruia ii aloci o ora in fiecare zi si il tii un an de zile sa il faci de o suta de kile. Pai doar din munca ta reiese ca porcul ala te-a costat vreo 3000 de euro, adica 30 de euro kilogramul in viu, dupa ce il tai si mai arunci din el vezi ca animalul ala te-a costat cat o masina si in doua luni a disparut. Parca nu iti mai vine sa tii animale. Dar romanul nu are calcule din astea romanul munceste ca asa a muncit bunicu.
NOU
degeaba va suparati. Germania functioneaza ca tara, in timp ce Romania nu stie produce decat frustrari.
NOU
Un reportaj facut anul trecut de cei de la “Romania te iubesc” pe subiectul asta. stirileprotv.ro/stiri/actualitate/occident-si-restul-lumii.html
NOU
N-am inteles niciodata nationalismul prostesc. Mai ales romanismul. Ca noi aia si pe dincolo. Sunt roman si trebuie sa neg faptul ca in afara totul e mai bine ca sa ce? Sa-mi mangai constiinta? Ne exista tara civilizata din care sa te intorci si sa nu ai depresie o saptamana. Presupunem ca fura. Si ce? Eu ca om traiesc bine si nu mor in spitale, deci se fura de undeva de unde nu ma afecteaza. Deci poate nu fura. Ma lasa rece faptul ca se fura la nivel inalt si sincer, acolo daca se fura si esti prins, macar se da demisia de onoare. Aici nici macar atat si se fura de la oameni si se simte asta.
In Germania stii cum se da spaga (spun la general, nu tie Arhi)? Pentru miscarea mai rapida a birocratiei, pentru unsul rotitelor, si nu se da de oricine, se da la nivel inalt, gen firma X vrea sa inceaopa santierul in data de si da o spaguta sa fie sigur ca are aprobarea pana atunci. Ia incearca sa dai tu persoana fizica spaga sa construiesti ilegal, ai pus-o grav. Spusa de un neamt.
Cum dracu sa iti mai placa tara asta cand vezi spitale cat 2 mall-uri de la noi? Cum dracu sa ti se para cool zapada mizarabila de bucuresti? CUM DRACU SA AJUNGI IN AEROPORT SI SA NU AI DECAT UN AUTOBUZ SINISTRU PANA IN CENTRU, BA? CUM? Cand altii au metroaie, taxiuri electrice, trenuri din 10 in 10 minute, 4-5 gari functionale in orasele mari. Da, stau in Romania si vomit la orice pas. Din pacate nu pot sa plec, din motive independente de mine. Si cred ca asta e cel mai trist, ca mori de inima rea… Poate, intr-o zi. Poate. Si nu ma mai uit inapoi.
NOU
Imi place ca multa lume nu intelege ca aceste lucruri chiar sunt adevarate. Toti se ascund dupa cires ca cetin e anti Romania si bla bla bla. Peoplesi…vedeti ca s-au deschis magazine cu produse din italia. Cumparati niste paste barilla de acolo iar apoi luati fix aceleasi paste din supermarket. Deschideti pastele si vedeti diferenta vizuala. Apoi gatiti-le al dente si vedeti diferenta colosala de gust. Si asta la un produs premium. In rest vedeti ca sunt si magazine cu produse din germania. Faceti aceleasi comparatii. Absolut tot ce avem in tara…e kkt.
NOU
citesc dar cred ca nu am comentat niciodata pana acum.
plecat anul trecut din ro, in Franta. sunt IT-ist, am firma mea. am lucrat cu companii de pe tot globul asta.
articolul puncteaza corect niste aspecte, din pacate forma prin care o face nu este tocmai occidentala.
suntem romani cu totii, Romania nu e a voastra, e a noastra, masina de spalat e inca a noastra, desi unii nu mai avem nimic in ro.
spun acestea desi de ceva vreme ma simt ca un strain in ro, si mai acasa prin oricare alte parti as fi.
nu ma intereseaza sa punctez x vs y, doar ca nu le putem explica crucilor de pe malul sarbesc cu NN ca in 2018 Romania e de un rahat absolut, pentru ca nu mai aud.
mai ales facand asta dupa ce am plecat, si Romania oferindu-ne aceasta posibilitate. nu ca am muncit, invatat, etc.
eu nu am uitat cum copil fiind, olimpic la ceva materii, parintii nu au avut posibilitatea sa imi ofere sansa de a studia.
am invatat singur si am ajuns inginer-sef la o firma din US (fara facultate). in Franta am ajuns fara sa cunosc pe nimeni, limba cam lipsa, firma de la zero, platind fix pe fix.
dar toate acestea au fost posibile in primul rand pentru ca Romania a evoluat si noi cu ea. sigur nu e Germania.
doamnelor plecate pe afara din tara de rahat, un om se prezinta la vama in tara sa occidentala (un occidental nativ) cu prietena din tara de rahat. si vamesa occidentala il intreaba senina daca e prostituata, pentru ca automat in acea tara femeile care vorbesc cu straini sunt considerate prostituate.
iar domnul ii raspunde senin: nu mai mult decat tine. oara la vama(care nu mai exista cand o treci sa iti iei x sau y)/primarie in Germania v-au intrebat acelasi lucru?
oare de ce americanul se chinuie sa rupa cateva cuvinte in ro cu mine? la fel vecinul meu francez, membru FN!!! neamtul, la fel.
usor cu pianul pe scari… am plecat in vest pentru oameni, nu sa uitam sa fim oameni.
in fine.
poate ar trebui ca, Cetin (neintentionata cacofonia), sa mai “scrie”.
spre exemplu, cum VW, in Germania(EU) nu despagubeste in urma scandalului noxelor, pentru ca legea, inclusiv UE, nu acopera aspectul.
Iar in US legea acopera asta, cum ar zice un roman, drepturi, educatie and shit.
Cum VW spune ca nu poti compara pietele. Sigur, pe o piata poti insela si polua, pentru ca piata nu are studii si legi pe tema aceasta.
lobby-ul facut de … a modificat legile si studiile in aceasta privinta, inclusiv taxarea despre care se vorbeste in proaspatul articol cu masini electrice.
sau tot scriind de alimente, sa scrie de “glyphosate” si de votul Germaniei aplicat pe aceasta tema. si cum Merkel s-a “suparat” pe votul ministrului sau.
sau poate de shake-ul capsunica Mercedes, Nissan, unde japonezul a recunoscut si si-a asumat vina, iar neamtul nu.
sau despre lignitul nemtesc?
care ar fi oare diferenta la aceste articole cu cel mai de sus? poate ca s-ar inlocui estul “savages lands” cu vestul?
educatie, dezvoltare ? cuvinte mari.
ps. nu am nimic cu Germania, puteam sa scriu de Fr sau Us sau … dar ea a fost topicul articolului 😉
NOU
pentru un om care s-a descurcat atat de bine in viata si in lume, te exprimi foarte incoerent
NOU
Adrian, ai dreptate. Dar ce spui acolo posibil sa deranjeze acum la inceput, in asa zisa “luna de miere”.
Pentru cineva care nu a locuit o perioada mai lunga in strainatate, este normal sa fie “uluit si impreisonat” de tot ce vede, de la capsuni la legume cu miros, la oameni si curatenie pe strazi.
Da-i ceva ragaz lui Cetin sa isi revina, sa intre in rutina, pentru a intelege ca Germania nu este altceva decat un alt loc unde imbatranesti. Loc care se va simti fix cum te simti tu. Daca te simti mizerabil, locul se va simti si el mizerabil, daca te simti bine, o sa fie un loc minunat. Asadar, totul se reduce la bula personala, mai putin (dar nu deloc) la tara.
Un lucru mai putin placut este felul in care Cetin a scris articolul, insa pun acest lucru pe seama uimirii si impresionarii initiale (il citesc de cand era el mic, asa ca mai acceptam si derapaje)
NOU
asta cu dubla calitate e mai demult in discutie.
Ca si exemplu sa luam pastele:ca si rezident si cetatean italian,,na sa ma laud si eu pe aici,pastele italiene produse pt piata interna italiana difera fata de cele destinate altor tari.
ca exemplu,pasta barila,fiind cea mai cunoscuta,in italia e produsa doar din grau dur,iar pt tari ca Romanistan e din alte soiuri de grau,pentru ca nu avem traditie in paste facute acasa.Dupa ani de mancat paste aici fac diferenta din start si ce tip de pasta se foloseste,,.
Branza pt pasta ,Parmigiano,,sau mai cunoscuta parmezan,,,costa al naibi de scump si in italia,,dar pt export si pt supermarketuri se face si de calitate inferioara fiind mai ieftin ,,undeva la 15€ kg,,cel bun,cu o perioada de maturare de 36 luni e undeva la 40€kg.
Pt celelalte,,sa fim noi sanatosi,,si cum spunea cineva prin comentarii,,sa te intorci in Romania dupa atatia ani de occcident,,e ca si cum ai pleca sa traiesti in congo,
NOU
Multi de pe aici care comenteaza nu inteleg faptul ca Arhi a plecat in Germania pentru a asigura copiilor lui un viitor mai bun .La fel as face si eu , punct, restul sunt discutii sterile , invidii si alte chestii de nivel gradiniță.
Si da , si eu daca as ajunge intr-o tara civilizata as injura locul de unde am plecat pentru ca mi-a creat tone de frustrari si nervi, asa ca mai usor cu patriotismul care vad ca da afara din unii de pe aici.
Mai bine alti lua notite de la oamenii astia care au plecat in afara si vedeti daca va ajuta informatiile pentru plecare in anumite tari.
NOU
Amin! Patriotismul ar trebui sa existe doar daca tara ta nu se caca pe tine in fiecare zi.
Suntem plecati de 4 ani si deja avem casa in UK, am fost de 2 ori in Maldive, acum scriu din Mauritius si sa nu mai vb de nenumaratele city breakuri, mofturi si alte lucruri ungatoare de suflet pe care le-am mai facut in astia 4 minunati ani. In 2012 am fost si noi intr-un concediu de 2 sapt si ne-a futut finantele pt mult timp, in conditiile in care am pus nene deoparte cu un an inainte si nu am avut joburi tocmai de cacat. In UK avem joburi la firme care ne respecta si ne platesc pe masura competentei noastre, ba mai mult ne dau fara sa cerem noi. Vom putea sa le oferim copiilor nostri un trai civilizat si indestulat. Ma doare fix in pix ca nu-s in blanda noastra tarisoara, nu ii duc dorul si nici nu am de gand sa ma intorc vreodata, cu tot Brexitul. Ma duc oriunde in lumea asta, mai putin in RO.
Semneaza niste tineri de 29 si 32 de ani cu multa stima pt patria mama.
NOU
Bai, nu sunt de acord cu Cetin de multe ori, mai ales in anumite pareri si atitudini fata de noi, prostii care am ramas aici dupa ce a “emigrat”, dar sa nu uitam o chestie: expresia “bon pour l’orient” nu exista de azi de ieri.
NOU
draga luna, ca si comentariu privat, Adrian Dimcev ma numesc.
Multumesc pentru atacul la persoana. Cand am scris pentru cea mai mare editura tehnica din lume, nu mi-au spus ca ma exprim incoerent.
NOU
nu a fost un atac, este parerea mea. poate esti bun la scris texte cu specific tehnic.
NOU
Sa inteleg ca trebuia sa iti studiem tot portofoliul ca sa ne dam seama ca , de fapt, tu esti un om coerent? Ia citeste matale inca o data ce ai scris acolo sus. Daca nu iti dai interesul sa legi niste idei, nu e vina noastra ca pari incoerent. Pe unul care scrie asa nu l-as lasa sa scrie nici macar coduri de bare.
NOU
Acolo poate ai scris in alt stil, dar scuza-ma, Luna a fost prea blanda cand a zis ca te exprimi incoerent. Si continui sa confirmi vorbind despre atac la persoana, faci dovada ca nu stii ce-i ala atac la persoana.
NOU
si eu am inceput sa citesc primele randuri si am avut acelasi gand ca si luna si am vrut sa las reply, cand sa derulez pagina mai jos ce sa vezi..comentariul lunei.
NOU
Eu pur si simplu nu-i pot intelege pe astia de se caca pe ei ca a ponegrit Cetin tarisoara. Pai eu cred ca n-a ponegrit-o destul. De trei ori pe zi plimb cainele prin cartier si am ajuns sa-mi fie scarba sa mai ies. Gunoaie (gen punga de gunoi) aruncate la colt de strada (si nu cazuri izolate ci o gramada). Ambalaje si sticle de tot felul prin toate gardurile. Cred ca sunt singurul pe o raza de cativa km care aduna mizeria cainelui. Am ajuns sa ma trezesc ca ma lauda trecatorii cand ma vad, pentru o chestie care ar trebui sa fie normalitatea, nu ceva deosebit. Nesimtire la fiecare pas, ca esti pe jos sau in trafic cu masina. Nimeni nu mai respecta reguli de minim bun simt si nici nu le impune nimeni cu forta. Nu plec din tara doar pentru nu ma trage inima sa plec (niciodata nu prea mi-au placut schimbarile), dar sunt constient ca suntem varza ca civilizatie, bun simt si tot ceea ce e nevoie ca o tara sa infloresca.
NOU
Sa mor de inteleg unde este problema. Certin spune ca a mancat super capsuni la 4 EUR pe kg si este de acord ca alea din marile suprafete comerciale au acelasi gust de carton. Pai la 19 lei pe kg cred ca gasesti capsuni decente si in RO daca chiar vrei sa dai banu’.
Cola este diferita de la o tara la alta in toata Europa. Incearc-o si pe aia din Cehia sau Austria daca tot ai drum. O sa vezi ca e diferita. Cea mai infecta pe care am baut.o, a fost in UK. Aveam impresia ca beam Cola trecuta inainte sa fie pusa in pahar prin zahar.
Produsele sunt diferite pentru ca puterea de cumparare si volumul de vanzari sunt mai mici. Toata lumea se uita la pret. Asta este. Chestie amuzanta, pufuletii Gusto sunt mult mai buni in Austria decat in RO. Dar, costa de 4 ori mai mult…
NOU
nu stiam ca un simplu comentariu pe un blog simplu de content te “defineste”. pot sa scriu, afumat, fumat, sa aberez, etc. sunt aici sa savurez continutul… si mi se putea spune simplu ca sunt incoerent fara a se preciza succesul meu in viata 😉 d-aia mi-am dat numele. hit that.
in 2007 cand acest blog lua fiinta eu lucram pentru companii din state. am lucrat doar vreo cateva zile in viata mea pt o firma din ro, renuntand dupa ce seful ma punea sa vin la 7:30 AM si sa plec la 7:30PM si in acelasi timp trebuia sa fiu si la facultate. si in ro la facultate mi-au zis ca sunt cam prost, am lasat-o balta.
nimeni si nimic nu se poate atinge de munca mea, e batuta in google international o mica parte din ea, munca mea ma defineste nu comentariile pe blog. nu sunt scriitor, am ajuns sa scriu pentru ca eu sunt content-ul, eu nu fac content, eu nu scriu de felul meu, fac altceva. hit me cat vreti.
nu am postat sa atac pe cineva anume, poate doar sa intep nitel. 😉
da, tind sa cred si eu, ca de ajunsesera berkeley.edu si altii sa ma citeze in lucrari, nu aberam ca in ziua de azi. m-am mai ramolit nitel 🙂 astia mai tehnici un pic, sunt mai incuiati de felul lor, exprimarea mai lasa de dorit.
sa incerc sa leg ideile.
1. articolul induce o idee ca, comerciantii vand calitate slaba (doar) tarilor ne-evoluate. pietele diferentiate exista si intre tarile din occident. fix din acelasi motiv, lobby bine executat si lipsa legislatiei, educatiei.
ps. studiile alea sunt facute de cei ca cel trimis sa scrie coduri de bare. sunt doar ambalate si re-scrise frumos de altii platiti pentru asta. din domeniul meu, as putea sa explic cum multe carti la mari edituri tehnice sunt scrise si de fapt cine sunt autorii reali.
de fapt, produsele sunt facute de incoerenti, iar defectele ascunse sunt bine cunoscute si manipulate. da, oripilati-va cum inginerii din vest fac asta. we’re fine with it. de fapt, exista sansa ca inginerul sa nu raporteze o mizerie chiar sefului de proiect. hit me.
2. blog-ul este in romana, pe un domeniu romanesc. creat fix din evolutia tarii noastre, asa de rahat cum este ea. cetin. ce vreti voi in international nu exista. cartea Pompierul este in romana si este departe de a fi publicata de vreo editura internationala intr-o limba de circulatie internationala. toti venim si scriem in ro. ro este liantul. in romana ne “certam” acum. chiar daca Cetin va face o comunitate pentru cei plecati tot ro va fi liantul. asa de rahat cum este ea.
ps. nu este atac la persoana, nu sariti, este pur si simplu realitatea.
3. studiile Henley & Partners arata ca pasaportul romanesc ofera access fara viza in 157 de tari. asta spune cat de mult a evoluat Romania din zilele cand emigrarea presupunea trecerea Dunarii inot. si insuccesul se traducea in apariatia unei cruci fara nume pe malul sarbesc.
este fix motivul pentru care Cetin (ca si mine) zburda liber acum prin occident fara viza, si nu datorita competentelor, banilor sau succesul lui. sau cum Iulia sau altii ne scriu cum au emigrat ei facil. Crucile de pe malul sarbesc nu pot scrie. si eu am plecat cand totul e usor.
ps. nu este atac la persoana, este realitatea. am vrut doar sa comentez la vorbele referitoare la evolutia Romaniei si cat de cacao este ea. Comparatia cu Germania, heh. noi luam totul pe gratis de acolo.
este irelevant ca esti destept ca Einstein si muncesti cat se lauda ca munceste Tiriac. daca tara in care te nasti nu iti ofera sansa sa evoluezi, esti fix nimic. daca Romania nu evolua deloc, noi nu vorbeam acum aici de unde suntem. in vremurile de demult, se fugea pentru sansa asta, se platea cu viata.
4. Da, si eu injur Romania, cunosc mizeria, nu sunt ipocrit. dar in occident exista un alt fel de expunere a punctului de vedere. mi-ar place sa vad continutul crescand in calitate acum ca, Cetin este in vest si sa lase toporul in beci, nu in masina pe autostrada. 😉 (da, da, sunt rau, alta intepatura).
NOU
@adrianfd:
Mult mai incoerent decît înainte!
Spor la golit sticla meștere – se vede cine are tărie bună.
1) La început de propoziție – după punct, se lasă spațiu și se purcede cu literă mare primul cuvînt – cică așa e și în vest – nuș’cum o fi scris în cărțile tale, da’ dacă le scrii precum comentariile d-aici… n-o să poți trăi din scris – părerea mea.
2) Felul în care scrii te definește – ca pe oricine altcineva. Nu-i dificil să comentezi – doar trebuie să ai ceva de comunicat. În cazul tău… tu nu comunici nimic – doar o lălăi deșirat. Limitează-te la savurat conținutul și nu încerca să produci valoarea negativă adăogată.
3) De la “…studiile Henley & Partners arata ca pasaportul romanesc ofera access fara viza in 157 de tari. asta spune cat de mult a evoluat Romania din zilele cand emigrarea presupunea trecerea Dunarii…” nu am mai citit.
Un om cu mare succes în viață, cu muncă bătută pe google international și citat de berkeley.edu știe că turismul nu-i emigrare/imigrare.
Ca să te citez:
“…este irelevant ca esti destept ca Einstein si muncesti cat se lauda ca munceste Tiriac…”
Dacă vorbești prostii, lumea o să te considere prost.
Chiar e atît de simplu…
NOU
oh, the prodigal grandaddy returnes:)
NOU
@Blegoo a scos Cetin „plusurile” sau cum se numeau și nu pot, nu am unde da click pe plus la comentariul tău.
Mie mi-a plăcut la domnul „inginer șef” că e ca-n filmele acelea, cu bătaie, dar nu ne zice dacă-n pistoale? Zic de munca dumnealui care-i bătută „in Google international”…
NOU
Uneori… prostia e motivațională!
NOU
Cred ca pot sa număr pe degete de cate ori am fost placut surprins de Romania, si nu ma refer la lucruri gen constructii, monumente, lucruri ci de lucrurile mici, de zi cu zi, gen m-am dus la o instituție a statului și m-a tratat corect sau un ajutor de la un necunoscut pentru o problema oarecare, în schimb sunt neplăcut surprins în fiecare zi, pe drumul către serviciu trebuie sa fie cineva care taie coada, cineva care parchează pe trotuar și nu ai cum sa treci etc etc, pentru asta vreau sa plec, pentru urâțenia din jurul meu care mă acaparează și încet încet mă transform și eu în ea
NOU
Blegoo, ai un nume real ? sau arunci cu mizerie doar ? de ce injuri gratis ? nu poti vorbi civilizat?
ce nu e la subiect, ca Vw trateaza cu dosul piata EU si piata US ca mieluselul cand vine vorbe de noxe dupa ce si-a luat-o? Ca asa cum in ro mananci ceva slab calitativ tot asa in De tragi pe nas noxele nemtesti ? Ca in De o sa bagi cu glifosat iar in tara vecina nu? ca ro dezvoltandu-se au aparut firmele care au permis multora sa plece facil la munca taindu-le din meritele pe care si le asuma? ca s-au ridicat restrictiile la munca? te supara ca vorbesc nitel la misto?
ca pun punct sau virgula, numele meu tot acolo e, bullet proof la mizerii romanesti. sa ma anunti cand iti apare prima carte pe amazon. prost cum sunt, am firma mea in Franta, contracte de ani de zile cu firme din state, aduc bani in Franta, nu am ajuns pe jobul francezilor, taxele la zi. intr-adevar am luat gratis tot ce au construit ei.
top, ne-top, am ajuns in Franta ca turist, cu chirie de vacanta initial…. ma plimb prin tarile vecine ca turist…. dar hai sa il invat eu pe fraier cum se deschide o firma in franta, care sa si produca lunar.
la o editura tehnica mare e cineva care iti corecteaza lucrarile, inclusiv paragrafele ti le aranjeaza sau taie, nu e important sa fii mare scriitor. si nu, nu scriu ca sa castig un ban. cand am scris am fost propus de un american care acum e program manager in state, la Azure Security. si care a considerat ca am ceva competente atunci. capitolul meu a fost considerat unul din cele mai bune din carte.
si dupa 11 ani, un romanas fara competente mi le analizeaza pe ale mele.
trist.
NOU
Adrian, il cunosti pe unu’ George? Lucrează la NASA, face deployuri
NOU
nu mai lua in serios tot ce iti spun niste necunoscuti de pe net. e foarte ciudat cum te tot lauzi cu succesul tau (felicitari, eu n-am la fel de mult), insa te afecteaza ce zic unii din spatele unei tastaturi care poate te trolleaza si rad de nu mai pot.
cu ce te ajuta sa te justifici in fata noastra? de ce cauti validarea noastra? noi nici nu ne-am deranjat sa iti cautam numele pe net.
NOU
@adrianfd:
Adriene taică… ai fost vreodată diagnosticat cu Asperger? Că prezinți majoritatea simptomelor…
Ca exemplu:
“…ca ro dezvoltandu-se au aparut firmele care au permis multora sa plece facil la munca taindu-le din meritele pe care si le asuma?…”
Acuma… asta e din ciclul “Oare ce-a vrut să spună poetul?” – err, pardon, antrepenorul francez, am vrut să scriu.
Mai departe:
Necunoașterea unor termeni nu-i păcat de moarte – biblic vorbind. Ca urmare, n-am să te trimit la dicționar să cauți explicația verbului “a înjura” (gratis).
Dar a oferi dovadă clară de habarnism pe un subiect cum ar fi “dieselgate” e un pic cam dincolo de bine și dincoace de rău.
Volkswagen a tratat piața din SUA ca “mielușelul” și piața EU cu “dosul” dintr-un motiv simplu: SUA avea legi la subiect,în vreme ce EU n-avea.
Dacă ți-e lene să citeși însă… nici wiki nu te poate ajuta.
Părerea mea:
Limitează-te la subiecte care îți sunt familiare – gen, cîte taxe plătești, cum deschizi o firmă în Franța care să și producă lunar… chestii d-astea simple.
Nu că ar prezenta interes general – dar măcar nu te faci de băcănie.
Ai să descoperi că poți fi concis, la subiect și vei scăpa de beția de cuvinte.
Cu alte cuvinte, te vei vindeca de incoerență.
În încheiere, zici:
“…un romanas fara competente mi le analizeaza pe ale mele…”
În încheiere, eu zic:
Ce te face să crezi că sunt un “romanas” ?
Faptul că scriu cu diacritice?
Ori faptul că mă amuz – cum zice Luna – pe socoteala ta?
🙂
___________________________________________
Arhi, la NASA lucrează oameni deștepți.
George lucrează la NASA.
🙂
NOU
Si de ce este o idee asa proasta sa faci o “lista neagra de producatori”? Papuasii din “Savage Lands” nu au dreptul sa fie informati? Dupa care ramane la latitudinea fiecaruia sa cumpere sau nu.
NOU
aia e chestia maxima cu care ii pedepseste? E tot ce li se intampla? Cum ajunge lista aia la papuasi? Cine ii informeaza, antena 3? La radio? O trimite pe sub usa sau trimite popa din biserica? Cati dintre ei vor renunta la un produs, probabil mai ieftin, pentru ca are alta compozitie decat in alta tara? gandim si noi inainte de avorbi sau avem cap doar ca sa nu ne ploua in gat?
NOU
Nu este man vorba de pedeapsa, e vorba de informare. Sunt convins ca daca informatia ar fi publica (nu la modul “anumite produse”) informatia ar ajunge la cumparator. Daca se “viralizeaza” tot felul de prostii de pe social media, se va viraliza si asta. Dupa care ramane la latitudinea cumparatorului sa procedeze cum crede de cuviinta. Unii probabil ca nu vor renunta la produs, altii probabil ca o vor face… dar aleg cat de cat in cunostiinta de cauza.
Si oricum, daca zici ca nu se va intampla nimic, de ce ti se pare o idee asa de proasta? Unde e victoria aia “a la Pyrrhus”?
NOU
A3 apara romanii!!! De toate nedreptatile!!!! De DNA si colonistii UE!!!!
… Na, ca am uitat sa-mi schimb nick-ul…
NOU
Da, victoria a la Pyrruhs nici eu nu prea m-am prins unde e..
Exista o posibilitate: fortati sa creasca calitatea, producatorii vor fi obligati sa vanda la preturi mai mari. Dupa care, cand marfurile lor nu se vor mai vinde pe minunatele noastre plaiuri, vor reveni la calitatea initiala. Si noi vom cumpara, ca deh, ce ieftine sunt.
… Desi tot nu vad nici in cazul scenariului asta unde e victoria “a la Pyrrhus” stricto senso…
NOU
@Luna, imi pare rau daca felul in care am scris pare ca ma laud. nu asta a fost intentia mea, cred ca am vrut sa zic ceva, nu mi-a iesit, si am luat-o nitel pe aratura.