În ultimele două săptămâni a început pe online o campanie finuță, în care diverși își dau cu părerea despre mersul la vot. Mai exact, despre cât de util e mersul la vot și cât de bine face el la ten, și cum dacă nu votezi, nu exiști, mergi și votează, cetățene, votul tău contează.

Mă opun ideii, fără nici o urmă de jenă. Votul tău nu contează, votul tău e un căcat, oricum iese cine trebuie, conform deciziilor luate într-o cu totul altă parte. Nu uitați, voturile sunt contorizate de STS. De ce credeți că Ponta s-a opus decorării șefului de la STS? Din cauza accidentului din Apuseni? Se poate, doar că mulți suntem de părere că e vorba de 7.5 milioane de motive, care ar fi trebuit să fie mai multe.

Ceea ce ne aduce la partea a doua a problemei. Toți vor să votezi, dar să votezi inteligent, prin urmare, cu ai noștri. Cei 7.5 milioane au fost niște retardați. Fii deștept, votează cu noi, nu cu ciuma comunistoidă-kominternistă-kaghebistă. Băsescu e un alcoolic și Udrea o parașutistă. Dacă votezi cu ei, votezi cu trotuarizarea instituționalizată. Dacă votezi altfel, înseamnă că ești foarte prost și meriți să mori în chinuri, băsist nenorocit sau stângel prost.

Votul tău contează? Vi se pare că votul meu pro Ponta și anti Băsescu a contat undeva?
Nu-i așa că sunt un prost și un stângel pentru că am votat cu USL-ul? Și că adevărul e în prohabul lui Băse și în vaginul mereu desfăcut al prințesei parcărilor? Nu-i așa că sunt un băsist împuțit pentru că îl injur pe Ponta și pe Voiculescu, tangențial și pe Prostea Badea?

Nu fiți proști. După experiența Băsescu, ei au nevoie de legitimitate. Au nevoie de număr mare de voturi. Nu mai merge jucărica cu cu cât mai puțini la vot, cu atât mai bine pentru noi. Pentru că deja interesele au devenit externe, jocurile se fac în altă parte, iar legitimizarea prin vot popular a devenit obligatorie, dacă vrei să dai un tun cu autostrăzi din fonduri europene.

Vreți cu adevărat să știți cine sunteți și ce sunteți? Uitați-vă acum în oglindă și spuneți-vă cât de multă satisfacție v-a adus votul pe care l-ați dat în ultimii 25 de ani. Memorați-vă chipul în timp ce faceți asta. Iar după ce veți vota pe 25 mai, pentru ca niște șmenari să aibă încă 4 ani salarii grase și șpăgi uriașe, uitați-vă în oglindă din nou și remarcați subtila schimbare petrecută pe chipul vostru.

Dintr-o ștampilă, ați devenit retarzi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

73 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    “Exista obligativitatea stampilei?”. In cazul de fata (alegeri), nu!

    • #2

      momentan, inteleg ca exista voci care doresc introducerea obligativitatii votului, doar e datoria ta de cetatean model. voi prefera sa primesc amenda.

    • “Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.” Mark Twain.

  2. #4

    Te inseli partial. Eu prefer sa votez din simplul motiv ca vad lipsa de la vot ca pe o acceptare tacita ca ce hotaresc restul este ok. Iar nivelul locuitorilor din tara noastra mandra este extrem de scazut deci nu ma pot lasa la mana lor. E ca si cum salariul meu ar fi administrat de un cocalar sinistru care il cheltuie pe “lautari” cand eu trebe sa-mi iau gresie pentru baie.

    Pe de alta parte, ce o sa schimbi cu votul tau, este fix p..a.

    • #5

      atunci, daca schimbi fix….., ce rost mai are?

    • #6

      pai, credeam ca am fost clar. Prefer sa fiu eu prost pe banii mei, ca sa zic asa.

    • #7

      @Alexandru: no offense, dar asta pare ceva gen “si f*** si cu banii luati”…..

    • #8

      Pai da, prefer sa fiu eu raspunzator pentru asta, nu doar altii.

  3. #9

    eu, am votat asa: PNL in an ii 90, in 2000 iliescu vs vadim, in 2004 basescu si PDL, in 2008 PDL. la suspendare am boicotat. iar acum voi vota la europarlamentare probabil cu MRU, insa conteaza ce e apoi, cum se vor repozitiona. este foarte clar ca intreaga dreapta se va uni (PNL, PDL, PMP, FC , Noua Republica sau cum ii zice et co) insa asteapta sa vada cat de mult pot cere fiecare din placinta, in functie de cate procente obtin la europarlamentare. in toamna voi vota cel mai probabil cu johannis. orice, ORICE, insa niciodata PSD, NICIODATA PSD. fie cat de rau, numai nu PSD.

    • #10

      in 2008 n-au fost alegeri

    • #11

      Am si eu o intrebare, ca mereu m-a fascinat atitudinea asta, caracterizata prin orice, “ORICE, insa niciodata PSD, NICIODATA PSD. fie cat de rau, numai nu PSD”. Mentionez si ca ai votat totusi PSD cand l-ai votat pe Ilici in dauna lui Vadim, deci poate e putina hiperbola p-acolo 🙂

      Gica e la PSD. Gica e un cacat cu ochi care nu merita votat. Gica pleaca de la PSD cu inca 10 baieti si isi face partid de stanga / centru / dreapta / inainte / inapoi etc. Motivul plecarii e ca nu ajungea nicicum la carma in PSD si isi face el partidul lui, unde moare cu carma-n mana.

      In urma acestor transformari, Gica poate fi votat, intrucat acum nu mai e chiar cacat cu ochi, acum e frecventabil. Partidul nou al lui Gica e exact ca PSD-ul, numa’ ca n-are smecherii de acolo, are baietii de pe linia doi ai PSD-ului, care sufereau ca nu ajung pe timona, si cativa smecheri noi, nefolositi de PSD sau cu interese contrare unor smecheri din PSD. Acum, Gica merita votul nostru. Evident, in continuare nu votam PSD.

      Ca sa limitez comentariile cretine: nu sunt fan PSD, intr-o lume ideala as fi de partea PNL-ului (daca ar mai exista PNL), dar pur si simplu ma binedispune atitudinea asta cu ”nu votez PSD-ul acolo e doar curve si prosti”, dar imediat ce “curvele si prostii” vin la noi, sunt oameni frecventabili, de o verticalitate rara. Ca exemplu, fanii PDL aprobau alianta cu UNPR-ul lui Oprea, partid care contine esenta cacatului de pe scena politica romaneasca, pentru ca dintr-o data erau ok, ca erau de partea lor…

  4. #12

    Pe de alta parte, daca ar fi un sistem de genul sa poti sa votezi da sau nu la fiecare candidat. De exemplu, la prezindentiale sa presupunem ca avem de ales intre VVP si CA. Iar eu sa am posibilitatea sa votez: nici unul. Daca nici unul este majoritar, sa nu mai aiba voie sa candideze si sa fie numiti in functii publice un ciclu electoral.
    Ai merge la vot asa?

  5. #14

    Lol, se pare ca exista si o campanie, cateodata deloc subtila, de a influenta lumea sa nu se duca la vot.

    Dap, cred ca e mult mai bine pentru noi sa hotarasca tractoristii de la tara cine ne conduce. Clar, mult mai bine…

    • Tu chiar crezi ca votul tau conteaza? Daca 5 milioane de “tractoristi de la tara” aleg sa voteze PSD sau PNL sau PMP sau orice ar vota, cu ce influenteaza votul tau, ca tot vei fi condus de cel pe care l-au votat tractoristii?
      Campanii de vot, de nevot, cum ziceam mai sus, daca influentam noi intr-adevar votul, nimeni nu ne mai lasa sa votam.
      Pana una alta, am fost manipulat de “o campanie :)” sa merg sa imi anulez votul.

  6. deci domnu ametcea nu s-a prezentat la vot. sa dam votul dumnealui catre ( introdu nume aici). total gresita gandirea asta. mergi si anuleaza-l. scrie puie monta, suie mteaua sau ce vrei tu, dar anuleaza-l

    • #17

      cismaru:))) esti haios, daca tu crezi ca e important daca m-am prezentat sau nu. votul merge oricum acolo unde trebuie. DIMPOTRIVA, daca nu ma prezint si dupa aceea, daca verific si aflu ca am votat, poate iesi un frumos circ. dar daca merg sa votez, votul meu merge INTOTDEAUNA acolo unde trebuie

    • Pe asta se bazeaza politicienii noștri, ca se duc la vot doar cei care au primit galeți, ulei si zahar iar restul stau acasa apoi ne miram de ce suntem reprezentanti in UE de EBA, Becali si Vadim.

      La alegerile de anul asta am observat o lipsa de viziune la toate partidele politice, nimeni nu are nici un program, toti se bazeaza pe slogan-uri: Mândru ca sunt român, Cerul e albastru, Prin noi insine, Aparam România ta, Renastem pentru România

    • #19

      ma intreb, voi, cand inghititi argumentele astea pe nemestecate, le treceti putin prin filtrul vostru logic? chiar nu realizati ca sunt stupide si nu stau in picioare?

    • #20

      Arhi, unde poti verifica dupa daca pe numele tau a fost inregistrat un vot sau nu?

    • #21

      la biroul electoral central

  7. #22

    @arhi: ai pus o întrebare, am dat un raspuns. de ce l-ai șters, am greșit răspunsul?

    • #23

      da, pentru ca nu ma intereseaza raspunsurile autistilor la intrebari retorice.

    • #24

      mda.. de la spirit de gluma trecem la jigniri. poate ești obosit. nu te-ai culcat de amiaza.

    • #25

      mabed

  8. #26

    Toti o bagati pe aia cu anulatul votului.
    Care e diferenta? Vreau o ‘iesplicatie’ logica fara labarii triste si demne de patriotisme ieftine. Un vot anulat sau unu lipsa nu e tot dracu ala?

    • #27

      sunt naivi. se duc singurei sa confirme ca au votat, ca votul lor anulat a fost inlocuit cu un buletin dragut, stampilat cu cine trebuie. pentru ca da, ponta si basescu gem de rusine cand vad buletine de vot cu muie ponta. dar stii cum? gem!

    • #28

      Se zice ca este mai usor de furat un vot care nu a fost exprimat. Insa daca cineva se risca/este capabil sa fure voturi, in teorie schimba si votul tau. Nu exista nici o metoda prin care sa fi sigur ca votul tau nu va fi furat. Pare mai complicat sa inlocuiesti din perspectiva mea.
      Pana nu va fi un sistem electronic, unde omul sa poata vedea dupa… Insa formatia mea de programator spune ca nici asa nu va fi sigur.

    • #29

      alexandru, daca tu nu votezi, in casuta numelui tau e gol, nu exista date personale, nu exista semnatura. votul tau nu exista si NU IESE LA NUMARUL TOTAL, prin urmare, daca ulterior votului, verifici statusul votarii pe numele tau si afli ca de fapt ai votat, poti face ceva, pot cadea niste capete. daca tu votezi, semnand pe foaie MUIE, ai completat cu mana ta tot ce trebuie, ai semnat, iar la final, numarul de voturi va coincide cu numarul de oameni care au votat. e chiar atat de greu sa realizezi asta? ca tu cu mana ta iti legitimezi furtul propriului vot?

  9. #30

    Nu votul exprimat e problema ci ce se întâmplă mai departe. Adică sistemul de vot. Păi, avem primari aleşi dintr-un tur, cu 27% din exprimate care înseamnă 12% din total liste. Avem parlamentari intraţi de pe locul enşpe. Avem traseism parlamentar deşi consilierii locali nu au voie să sucească partidul. Avem colegii pentru parlamentari dar nu şi pentru consilieri. Avem preşedinti de cj-uri aleşi de-amboule. Adică îi faci baroni în anii 90 – 2000, cu vot scurt, indirect, în consiliul judeţului ( 20-30 de inşi ) şi pe urmă îi laşi să iasă din primul tur.
    Motivul pentru care cred, de exemplu, că Tariceanu e un abject e că în 2008 a sucit norma de reprezentare în consiliile locale. Adică, oraşe care au pierdut 50,000 de locuitori n-au trecut în treapta inferioară de reprezentare ( adică să coboare de la 27 la 22 de consilieri ). A micşorat norma, să intre şi ai lui.
    De-astea avem. Eu vreau să nu mai avem.

  10. #31

    Prostie mai mare nu exista. exemplul este America de Nord unde majoritatea tineretului ignora procesul electoral si ajung sa fie alesi tot felul de bosorgi care fac legi ce sint pe placul corporatiilor si impotriva omului simplu.

    • #32

      da da, pentru ca unde nu se ignora procesul electoral, sunt legi doar pentru popor. yep

    • #33

      Fii serios Mihai, daca tu ai impresia ca ajunge cineva pe buletinul de alegeri cu sanse serioase fara sa nu-si fi vandut si ultima urma de suflet corporatiilor…. traiesti intr-o lume mai frumoasa decat a mea. Si probabil imaginara.

  11. Băi, nu vezi că e cam singura pârghie pe care-o avem la îndemână ? Nu poți mobiliza românii să se revolte și să-i fută pe ăștia (și având în vedere experiențele vecinilor parcă nici n-aș vrea genul ăsta de manifestații pe aici cu un nou set de băieți cu ochi albaștri care să-i manipuleze pe fraieri).
    Singurul mod prin care poți să faci asta e să-i fuți la vot. Eu zic că o să încerc să las cât mai departe prejudecățile, mă voi informa despre opțiunile pe care le am și votez persoana care-mi inspiră cea mai mare încredere. Indiferent care-s șansele lui/ei, e singura mea pârghie, singura care ține 100% de voința mea. Nu s-o face primăvară c-o flocirică da’ măcar știu că am contracarat votul dat la caterincă de altul.
    Și până la urmă ăsta-i adevărul, dacă nu votăm, chiar nu avem șanse să rezolvăm nimic. Numărul de votanți a scăzut constant. Și ? S-a întâmplat ceva ? Au transmis un semnal ăia care-au stat acasă ? Da. Singurul mesaj transmis e ăla care le zice ăstora că pătura pe care trebuie s-o satisfacă este aia a asistaților sociali și-a pensionarilor. Că pe restu-i doare-n cur și oricum nu contează că nu vin sa voteze.

    • #35

      eu nu vreau sa transmit nici un mesaj nimanui, cel mult o panseluta in geamurile de la cotroceni.

    • Băi, eu vreau să nu mai văd banii luați pe impozite cheltuiți aiurea, nu vreau să mai văd pomeni electorale date ălora care fug de muncă, nu vreau să mai văd analfabeți în funcții publice, etc…

      Cum îi spuneam și zilele trecute altui anti-băsist convins ca și tine, cel mai bun lucru făcut de Băsescu a fost c-a futut meciul pentru toți. S-a dus pe pulă înțelegerea aia cu “noi vă iertăm pe voi dacă ne iertați și voi pe noi când veniți la putere”. Măcar pentru asta și tot e un lucru câștigat.

    • #37

      a futut ce?? u fkin kidding me?? a futut meciul pentru ceilalti, timp de 10 ani. doar ca a trecut mai mult timp si nu mai tii tu minte.

    • Ba țin suficient de bine minte. Și mă uit și la ultimii 10 ani și constat că, exceptând ultimii doi ani, am văzut cum s-au întâmplat chestii mișto în jurul meu. Mentalități schimbate în bine, oameni tineri dornici să rămână pe aici, nu să plece din țară, treburi din astea.
      Și mișto că vedeam schimbări pe care eu le percepeam a fi normale și legat de pătura aia de asistați sociali. Nu pot povesti public multe chestii da’ măcar de asociația aia a lui Sobi Cseh oi fi auzit și tu.
      Și constat acu’ după 2 ani cu ăștia la putere că pe lângă c-au stricat o grămadă de chestii bune și că n-au reușit să facă altele în loc ajung să văd în cei care-s acum la vârsta la care eram eu prin 2004 o dorință cât mai puternică de a se căra cât mai rapid de aici. Ceea ce-i trist.

      Și ca să compar nițel vremurile de acum cu PSD-ul față de cele din 2000, de după guvernarea CDR, mai povestesc o treabă. Imediat după alegerile din 2000 am fost cu mândra (pe atunci studentă) s-o ajut cu niște sondaje de opinie legate de încrederea populației în noul guvern al lui Năstase. Pe vremea aia eu nu votasem cu PSD-ul dar Năstase nu părea o alegere așa nasoală, părea educat, elocvent și părea că știe ce face. Cam la fel a fost și percepția celor sondați. 4 ani mai târziu nu-mi venea să cred unde trăim.
      Care-i legătura cu zilele noastre ? Păi sula calului, Ponta n-a părut nici un moment elocvent și educat.

    • #39

      Prieteni, nu ieşiţi la vot! Ce, nu vă place sa fiţi reprezentaţi de aleşii promovaţi de antene? Or fi cu toţii în aceeaşi oală, dar ştacheta ridicată de aştia din PSD e ca recordul lui Bubka (da, ştiu c-a fost doborât de curând, dar reperul longevităţii este esenţial). Aseară au mânat lotul de gimnastică feminină la gâdea, au priponit 4 candidaţi şi pe nelipsitul VVP în studio şi ţine-te osanale, plecăciuni, bale-n colţu’ gurii şi kkt tot pe-acolo. Nu te poţi uita fără un lighean lângă tine. Pur şi simplu aştia-i sfidează pe toţi cei cu bun simţ şi un iq cât de cât mai răsărit. Bleah!

    • #40

      banuiesc ca esti ok cu campania electorala desfasurata de presedintele romaniei in beneficiul unui partid, nu?

    • #41

      In nici un caz! Nu ştiu prin alte zări cum e cu politichia, dar la noi e dezamăgitor că trebuie să alegi mereu “răul mai mic”. Eu sunt 100% convins că nimic nu poate fi mai rău decât psd-ul. Şi încerc să mă orientez către politici cât mai de dreapta. Că e greu să identifici “ceva” cu adevărat serios şi în această zonă, asta-i altă poveste şi se pot scrie kilometri de text. Parcă totuşi e mai bine să am de cine să fiu mulţumit/nemulţumit decât să cad în contemplare şi în văicărit despre “nenorocirea care s-a abătut asupra micii noastre ţărişoare”.

  12. #42

    Arhi, daca tu zici ca votul meu nul poate fi inlocuit cu un vot legitim, de ce nu poate fi acelasi vot legitim adaugat?
    Imi mentin parerea pro vot nul. Nul, in sensul de pus stampila pe toti, pe langa, scris cu pixul peste…orice dar nu vot alb

    • #43

      bravo, succes in ramura

    • #44

      1. Un vot nul poate fi înlocuit de un vot legitim. Dar tu nu poți verifica asta.
      2. Un vot inexistent poate fi adăugat. Dar tu poți verifica asta.

  13. #45

    Dinamovistii voteaza cu Danut Liga 😀

  14. Daca doar 20% se prezinta la vot si aia voteaza PSD (de exemplu) – crezi ca are cineva, undeva o greata ca sunt “nelegitimi”? Nope, ii va durea in cur, la fel ca si ultima data.

    Voturi manipulate, STS la numaratoare, OZN-uri si rusi?! Omule, nici macar nu e nevoie de asa ceva. Du-te in ziua alegerilor si plimba-te prin Pantelimon sa vezi cum e lumea manata la vot. Mi-aduc stirile de acum doi ani cand, la o sectie de votare (nu din Pantelimon), la ora 9 fara 10 venise o gasca de etnici “sa-si exprima optinunea, manca-ti-as suflatelu tau!”. Din proprie initiativa, evident. Sau povestile cu primarul din Buftea care, cand a vazut ca cam pierde la exitpolls a adunat tot ce-a gasit prin case si i-a manat la vot, batandu-i pe umar si aducandu-le aminte cine-i seful.
    Manipularea “cu cine sa votezi” este mult mai simpla – se face cu micul si sacosa, nu pe bloguri.

    • #47

      are greata, da. pentru ca in urma experientei basescu, de acum inainte conteaza si numarul de voturi. dupa ce au ars jumatate de romanie, acum se sufla si in iaurt. iar trimitand in derizoriu o chestie extrem de reala, ca Serviciul de Transmisiuni Speciale, aflat in subordinea presedintiei, se ocupa de transmiterea datelor de vot, nu rezolvi nimic, doar iti bagatelizezi propria discutie

    • Vezi eu, e o diferenta in a zice ca “nu trebuie intervenit atat de sus” si “trimitand in derizoriu STS”. Stiu si eu ce inseamna STS si cam cum se manevreaza lucrurile, dar STS-ul s-ar putea sa fie neputincios in fata tuturor voturile “favorabile” aduse cu galeata. Furtul pe linie oficiala e detectabil si riscant. Manipularea la nivel de discurs local – priceless.

      …iar cu argumentul “nu votez ca tot se fura” nu ma va convinge nimeni, niciodata.

    • #49

      mane, intelegi gresit. nu votez pentru ca nu vreau. modul meu de a sanctiona clasa politica.

  15. #50

    tot ce am realizat am realizat IN POFIDA muistilor de la guvernare, nu datorita lor.

  16. #51

    bineinteles ca se poate si mai rau. dar muncesc 16 ore pe zi ca sa evit asta.

  17. #52

    Faptul ca votul tau se duce catre cine trebuie, fie ca ai votat sau nu, e doar un mit mioritic, care pluteste printre noi de aproape 25 de ani. Da, e adevarat ca se fura voturi, dar aceste voturi sunt multe, doar in cazul in care numarul de votanti e mic. In Romania, nu s-au furat niciodata mai mult de 100-200.000 de voturi, de catre toate partidele la un loc, ceea ce e fix un cacat, la nivel national, daca la vot ies 10 milioane de oameni, dar daca la vot ies 4 milioane, atunci numarul asta de voturi devine important. Eu cunosc multi oameni care au facut parte din comisiile de vot si nu am auzit de la niciunul dintre ei ca s-ar fi facut vreo manarie, dar e clar ca aceste invarteli se fac prin satele uitate de lume, unde e mult mai usor sa-i prostesti pe oameni, ca sa fie partasi la infractiune si unde securitatea sectiilor de vot e precara. Cei care sunt la putere in momentul alegerilor sunt probabil si cei care fura mai mult, avand in vedere resursele pe care le au disponibile, asa ca pe ei nu-i intereseaza sa iasa multi oameni la vot, pentru ca vor ca sa le pice mai ieftina cumpararea voturilor, iar cei din opozitie, care in general au si procentaje mai scazute in sondaje, spera sa-i convinga pe nehotarati ca sa vina la vot, in speranta ca acei nehotarati vor fi scarbiti de actuala putere si ca vor vota cu cineva din opozitie, de preferabil cu ei, cei care-i indeamna pe oameni sa mearga la vot. Eu am doua principii cand merg la vot: sa nu votez cu PSD si sa nu votez cu cei pe care i-am votat anterior si nu au facut nimic, iar daca toata lumea ar urma macar regula a doua, atunci partidele de hoti ar disparea din Romania si incet, incet ar disparea si oamenii din care sunt compuse. Si acum nu ma refer sa votezi acum cu PDL si peste 4 ani cu PMP, ca e alt pardid sau azi cu FSN si apoi cu PDSR, ca sunt exact acelasi cacat, ci sa votezi cu un independent, spre exemplu, care poate ca e un hot si un nenorocit, dar daca votezi cu un partid ce a fost la putere, atunci stii clar ca tara o sa fie in continuare condusa de hoti si incompetenti. In Romania, majoritatea votantilor sunt batrani, pe care-i cumperi usor si care stii ca sunt fideli celui ce i-a corupt, ca alftel ii bate Dumnezeu sau ceva, iar tinerii stau cu lupa la Soare si se plang cat de cacat e tara si zic mereu ca ei nu se duc la vot, ca nu-i intereseaza, ca n-au cu cine sa voteze si scuzele curg siroaie, dupa care trec alegerile, cei ce puteau macar sa incerce sa schimbe ceva, n-au facut-o si continuam sa ne plangem ca traim intr-o tara unde ne cocoseaza cu taxele, unde salariile sunt mici, unde drumurile sunt pline de gropi, unde suntem injositi pe la ghisee, ca sa le dam noi bani etc. Eu zic ca ar fi perfect daca nu s-ar mai organiza alegeri, ci s-ar trage politicienii la sorti intre ei si s-ar duce la Bruxelles sau ar ramane aici, dupa caz, ca noi oricum suntem in plus in ecuatie si oricum nu putem sa facem nimic.
    P.S. Daca tot se stie cine o sa castige urmatoarele alegeri, de ce se lupta intre ei cu o asemenea efervescenta?

  18. #54

    Mare mirare ar fi sa vedem la pmp un vot la 3 secunde ca la paris in 2009

  19. #55

    Off-topic: A reusit si Facebookul sa stearga filmuletul cu arabii executati. 🙂

  20. Decat sa ii las pe altii sa ma treaca ei cu ce vot vor, mai bine le fac viata grea si ma duc sa votez chiar eu. Poate conteaza, probabil ca nu prea, dar decat sa fiu ciobanul din Miorita mai bine fac ceva.

  21. #58

    Cred ca daca ar vota 90% din oameni, rezultatele ar arata altfel (mai bine) decat acum. De-aia cred ca e important sa votezi. Desi argumentele tale sunt valide, exista acel “greater good” atins de la o anume masa critica incolo. Vezi cel mai recent exemplu din Elvetia, cu salariul minim pe economie.

  22. #59

    Eu recunosc ca sunt prea prost ca sa inteleg diferenta intre a vota si a nu vota in Romania. Votezi cu un partid – ai istoria care iti arata ce a facut, azi nu e nici un partid care sa nu fi trecut pe la guvernare. Nu votezi – nu votezi. Acum 5-10-15 ani eram si mai prost si credeam ca sunt diferente intre Stolojan si Iliescu, intre Basescu si Nastase, intre Antonescu si Ponta.
    Azi singurele diferente sunt ca nu vreau sa iasa x insa sigur nu vreau sa iasa y, desi sunt convins ca rezultatul final e in proportie de 80% identic, indiferent de cine e la putere. Si nu sunt negativist, as putea spune ca sunt destul de bine informat.

  23. #60

    In primul rand, cred ca este bineinteles optiunea fiecaruia daca se duce sau nu la vot. In al doilea rand ma bucura faptul ca citind comentariile vad ca majoritatea inclina spre a merge la vot mai degraba decat a sta acasa, ceea ce pentru societatea romaneasca si media de varsta a cititorilor tai este o surpriza. Pentru mine, adepta mersului la vot, o surpriza placuta, mai ales in contextul unei clase politice atat de dezamagitoare, asta pentru a fi cat de cat decenta in vorbire. Motivele pentru care eu aleg sa merg la vot sunt aceleasi expuse de multi dintre cititorii tai mai sus: nu vreau sa decida altii pentru mine, vreau sa anulez prin votul meu informat macar un vot dat pt o sacosa (sunt nascuta constanteanca si ma doare sufletul cand vad ce a facut din orasul ala, impasibilitatea votantilor), dar voi marturisi si ca cel mai important motiv este si cel mai…aproape de un cliseu sa zicem. Bunicul meu a luptat in razboi, ca mai toti bunicii, ajuns pe la Odessa, impuscat, supravietuit, intors acasa, pus pe munca, refacut de la zero tot ce razboiul distrusese. Intre timp nu mai era trendy sa fi luptat pe front impotriva rusilor, iar el pentru ca muncise si avea pamant si animale deodata devenise chiabur si dusman al poporului. La alegerile din ’49 ca orice taran mandru s-a imbracat cu ce avea mai frumos de duminica si a iesit la vot. La poarta casei avea jandarmi care i-au interzis sa iasa din propria curte toata ziua alegerilor, asta era ordinul de la secretarul de partid din sat. Bunicul meu nu mi-a povestit niciodata partea asta a vietii lui, era un om vesel si bun ca bunicii din poveste. Bunica in schimb mi-a spus ca a fost singura data in viata lor impreuna cand l-a vazut plangand, atunci cand i-a fost interzis sa iasa din curte pentru a isi exprima votul. Au trecut ani, comunistii i-au luat tot ce reconstruise, i-au luat casa, pamantul, animalele, a luat-o de la capat a doua oara la Constanta si nu s-a plans o zi. In schimb cat il tin eu minte la toate alegerile de dupa revolutie, in duminica alegerilor se imbraca frumos, punea insigna si medaliile de veteran in piept si mergea la vot. De fiecare data, pana nu a mai putut. Nu pentru pui, nu pentru sacosa, ci pentru ca era dreptul lui. Cliseu sau nu, pentru alegerile alea in care el a plans in curte cu paza la poarta, eu voi iesi de fiecare data la vot, mi-ar fi rusine sa stau in casa fara paza la poarta, din blazare, nepasare sau sila.

    • #61

      cristina, o sa ma ierti oare ca nu sunt impresionat de sentimentalismele astea? am avut bunic la canal, unchi si parinti scosi din scoala si facultate, arestati pentru ca erau fii de chiaburi si altele. hai sa ne croim singuri viata si propria istorie, sa nu ne mai bazam pe ce au facut altii, in alte circumstante si alte timpuri.

  24. #62

    @ Arhi

    Eu i-as vota pe toti, laolalta cei trecuti si cei actuali, da’ de la mica distanta si de doua ori, ca sa fiu sigur ….

    Speranta e lucru la care renuntam cel mai greu, ultima avutie, iar gandul pierderii ei ne face mult prea patimasi, si desi constientizam ca pe a noastra am investit-o in zadar, din adanca frustrare tot devenim razbunatori pe cei care-s la fel de indreptatiti s-o investeasca dupa propiul crez si la fel de tocati de ea.

    In unele cazuri am putut sa observ ca se transforma in amioba mancatoare de creier, auzi Meekuule ? ( Lumea pleaca din tara de doi ani incoace ?!? Ha, ha, ha. ha, ha…. Mi-e si teama ca uitandu-ma la ce scrii, poate si abisul se va uita inapoi in mine. Si apoi Arhi a dedicat paragraful principal deziluziei USL, ce mai vrei de la el ? )

    De ce sa votez la europarlamentare ? M-am tampit ? Acestea fiind si ele un indicator al increderii in politicienii autohtoni, doar pentru ca-s ei disperati sa obtina un scor mai bun ? In mediul privat nici macar directorii ultraperformanti nu viseaza banii lor, prin urmare, de ce i-as baga in buzunarul unora care nu ezita in a deservi tara (pe mine, pe tine …) atunci cand interesele lor personale – prelungirea sejurului la putere – o cer ? Ce lucru bun poate fi in faptul in a contribui la huzureala unora care n-au facut altceva decat sa care geanta altora ?

    Ca-mi fura votul ?! Teoretic, neprezentandu-ma, riscul lor e mai mare daca-l fura. Si nu-i vorba numai de al meu, ci de sute de mii.

  25. #63

    Arhi, nu e nimic de iertat, bineinteles ca nu trebuie sa fii impresionat, nu suntem la Romanii au talent si nu trebuie sa scot o lacrima de la public pentru a convinge, de altfel neavand nimic de castigat si neintentionand sa conving pe nimeni. Asa cum am spus la inceput este optiunea fiecaruia daca se duce sau nu la vot si mi se pare ca fiecare isi gaseste justificarea proprie pentru alegerea facuta. Cam asta au facut cititorii tai mai sus, au expus fiecare justificarea alegerii lor, unii mai analitici, altii mai emotionali , toti facem o alegere subiectiva. Ca si mine.

  26. stalin a spus că nu contează cine şi cum votează, contează cine numără. de-aia probabil faza cu STS-ul. ca să înţeleagă toată lumea că se schimbă şefii. dar una este dacă se prezintă la urne 5% din populaţie şi alte 30 sau 40. e vorba de legitimitate. de-aia sunt pentru absenţă masivă la vot. ca singura modalitate de a le da peste bot. poate că există un prag electoral de unde alegerile sunt declarate valide sau nu. nu ştiu. dar nici un guvern nu poate fi legitim dacă numai 5% dintre votanţi s-au prezentat la vot. oricât ar suci ei lucrurile.

  27. #66

    Ma uit si ma minunez…
    Cand nu mai stii cum sa judeci, fa un pas in spate. Apoi mai fa unul si inca unul. Poate o sa vezi padurea si nu copacii.
    Oamenii au luptat si au murit ca sa aiba dreptul sa voteze. Si acum cand votul e universal voi va stergeti la fund cu el. Pentru ca vi se cuvine nu ?
    Pentru ca “oricum iese cine trebuie” si “oricum n-are importanta” si “oricum ma fura”.

    Da ma asa e, va fura, si cumpara voturile cu 1kg de zahar… dar una e sa furi 1 milion de voturi si alta e sa furi 10 milioane. Sigur ca poti sa o faci…. dar “baietii” in momentul ala stiu cati sunt impotriva hotului si se schimba treburile.
    Cu timpul si cu cat mai multi voteaza cu atat mai greu le va fi sa masluiasca, sa cumpere, sa fraudeze voturile.

    De aia si se induce aceasta

    • #67

      da da, fix pentru asta au murit, ca sa pot eu sa merg sa il votez pe ponta sau pe basescu. sigur ca da.

    • #68

      @ DROID04

      Comentariul tau bine-intentionat si nepartinic mi-a imbunat inima si in consecinta te rog sa intelegi omeneste – lipsita de orice intentie ironica – urmatoarea lamurire necesara:

      Au murit oameni pentru dreptul de a vota ?! Fals ! S-au sacrificat pentru pluripartidism resp. pentru dreptul de a putea opta. Altfel, sa stii ca si in RP Romania se vota pe circumscriptii MAN.

      Tocmai acest aspect tot incearca sa-l lamureasca Arhi si anume ca exista doar optiuni formale sub pretinse delimitari ideologice.

      Iarta, te rog, tonul aproape didactic al comentariului meu daca erai deja lamurit in toate cele.

    • #69

      Va uitati pe un termen mult prea limitat ca timp: comunistii au facut o parodie din votul universal, iar onor guvernantii nostrii post-revolutionari au deturnat si denaturat in propriul beneficiu ideea de vot.
      In Romania (recunosc ca mi-e lene sa caut acum mai adanc – ro.wikipedia.org/wiki/Vot_universal) se pare ca deabia pe la 1918 a fost introdus votul universal.
      Bine, recunosc ca am exagerat cu mortii (nu ma refeream la decembrie ’89), dar trecerea de la un sistem feudal bazat pe aristocratie la unul democratic bazat pe voturi s-a facut totusi cu ceva sange si efort.
      Eu incercam sa spun ca sistemul democratic bazat pe votul universal a fost denaturat si pervertit si nu poate avea succes decat daca cat mai multi din cei cu drept de vot isi exercita acest drept.

  28. Nu rezonez mereu cu Arhiblog, dar de data asta subscriu total.
    Nimeni si nimic nu-mi poate aduce un argument pro vot atata vreme cat eu sunt scarbit de toti si vreau sa ma simt bine cu mine insumi prin absenta. Atat si nimic mai mult.
    www.theflyonawall.com/2014/05/ignorati-l-pe-tapalaga-si-nu-votati.html

  29. #71

    @ DROID04

    Mie mi s-a parut suficient de clar exprimata premisa discutiei si anume ca autorul n-are (si nici n-ar avea cum sa aiba) o problema cu constiinta civica, ci cu inselatul ei. Departe de a contesta notiunea votului sau descuraja actiunea votarii, cred ca refuza sa devina partenerul naiv caruia la “Draga mea, dar am facut dragoste !” sa i se raspunda prompt cu un “Pardon ! Pentru mine a fost doar sex !”. Ultima parte recunosc ca-i speculativa, intrucat nu-l cunosc, n-am de unde sti sau intui ce gandeste cu adevarat, dar alta intentie (in afara celei de a se menaja) nu vad.

    In schimb, in ceea ce ma priveste, pot afirma cert ca mi se pare perfida si insultatoare intentia politicului de a se elibera de propriai povara descarcand-o pe umerii electoratului, fara a se mai sinchisi in vreun fel de pastrarea aparentelor ca europarlamentarele ar putea reprezenta si altceva decat o noua poama a discordiei cazuta intre tabere. Oh ! Asta da descurajare a votului !

  30. #72

    … că tot veni vorba: în 2016 am dreptul să votez și următorul președinte american. Mi se rupe și de ăștia ca și de ai noștri — pentru că nu am decoperit încă metoda de a bloca îmbuibarea și meltenismul celor aleși printr-un vot.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.