Ca principiu de funcționare, sunt pro uniforme, cel puțin până în clasa a 8 a. Dispare una din metodele stupide de individualizare pe baze mercantile, parada modei între pisicuțe de bani gata, fluturatul de țoale scumpe prin fața unor copii care nu au, probabil, bani, nici de o eșarfă. Desigur, pentru elevii săraci va fi o cheltuială în plus, haine puține, care se vor uza mai repede.

Din păcate, chestia asta a mai fost și întotdeauna se va ajunge la alte individualizări. Așa zisele școli tari (care sunt un căcat tari, sunt tari pentru că își duc acolo plozii părinții cu bani) vor băga niște uniforme care vor costa cât un plămân și un rinichi, obligatoriu de cumpărat de la un singur furnizor, cel care va decarta șpaga aferentă directorului școlii. Și tot săracii vor fi cei care vor suferi, obligați fiind să vândă un rinichi și juma de ficat ca să poată să aibă uniforma de la Lazăr sau alte instrumente de astea de extorsiune a unui degajament.

Vreți uniforme în școli?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

67 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Se poate si ceva mai de mijloc si anume un dress code fix, pe culori. De exemplu, la o anumită școală privata de aici din București, unde nu se pune problema ca nu avea careva bani de uniformă, in loc de uniforma e obligatoriu tricou alb, fără imprimeu sau logo (nu, nici măcar Armani) si pantalon sau fustă albastru închis. Treaba fiecăruia de unde le ia, se găsesc si in Carrefour și la marile firme, dar tot la fel arată.

    • #2

      Soțul meu a absolvit la colegiul Mihai Eminescu din București și fix așa îmi povestea că erau regulile la ei: tricou alb, fără niciun desen/cămașă albă+ pantaloni/blugi simpli albastru inchis/negru. Mi-a arătat poze din liceu, arătau ok așa, nu era nicio firmă la vedere deși din spusele sale erau destui care și-ar fi permis.
      Mi se pare cea mai bună variantă.

  2. #3

    Depinde și de scoala.
    Fetele mele sunt la ceea ce numim o scoala generală “tare” din Suceava.
    Uniformă este făcută de o firma care le produce aici in oraș, deci se iau la prețuri de producator. Mai mult de 90 lei/uniformă nu am dat niciodată, ceea ce mi se pare foarte OK.

  3. #4

    Si dupa clasa a 8-a se termina parada modei ? 🙂 Ca am impresia ca abia atunci incepe cu adevarat. Eu sunt contra uniformei scolare, hainele nu mai costa o avere, acum la reduceri le cumperi chiar la bani de seminte(e ok sa fie un cod vestimentar). Daca e vorba de bani uniforma costa destul de mult si tot vezi ca “saracii” au maneci mai scurte, uniforma mai roasa, camasile mai ingalbenite, etc. Eu cred ca iesi mai scump. Eu cred ca sunt dorite cel mai mult de parintii ce nu vor batai de cap cu imbracatul copiilor. E si asta o chestie cand te grabesti dimineata si incep discutii si iti fute nervii.

  4. #5

    Eu is pro pentru și pentru comoditate. Nu stai să alegi haine, nu ai de asortat căței cu pisici (la copii mici ma refer.
    Partea proastă pe lângă cea din articol e că îți trebuie vreo 2-3 schimburi, deci costurile cresc și o chestie simplă și utilă se transformă într-o cheltuială.
    P. S. Pentru cei cu îngrădirea personalității, să anunțați și corporația că de azi veniți în tricou cu pisici, nu cămașa

    • #6

      Dacă ești ITst supraponderal autist, dar genial la scris cod, poți să vii în șorț, papuci și tricou cu pisici că nu îi pasă nimănui de la corporație. Oricum ideea de dress code e penibilă în locul de muncă, de parcă un pilot de avion în șorț e mai puțin competent decât cel în uniformă și tu ca client trebuie să ai falsa iluzie de profesionalism dictată de percepția unor haine

    • “Dacă ești ITst supraponderal autist” – asa e. Ca numa autistii supraponderali pot fi si buni. Ba baiete ba, sugeti niste puli sinistre.

      “să anunțați și corporația că de azi veniți în tricou cu pisici” – plm. nu am tricou cu pisici. Am tricou cu un lenes. Ala e ok? Si am multe tricouri cu homer simpson. Realitatea e ca nu am sunat niciodata la corporatie sa le zic ca ma imbrac cum ma imbrac. Asta sa fie problema?

      Si nu sunt “ITst supraponderal autist, dar genial la scris cod”. Adica is doar primele doua cuvinte, restu nu

  5. scoala romaneasca are atatea probleme incat uniforma scolara este foita de aur aplicata pe cacat.

    in satul bunicilor mai toti profesorii au doar liceul. nu, nu liceul pedagogic, liceul agricol.

    dar hei, sunt 6-7 profesori care si-ar pierde painea daca cei 20 de copii ar fi mutati intr-o scoala mai mare la care ar putea ajunge cu doua microbuze in 10m. sunt curios in cat timp s-ar amortiza masinile alea daca am economisi salariul profesorilor…

    • ah, am uitat. sa punem la socoteala si cele 3-4 renovari care s-au facut in ultimii 20 de ani de eternul primar PSD-ist. toate astea pentru ca 20 de copii sa primeasca o educatie de proasta calitatea de la niste profesori care si-au ratat cariera de casieri la Lidl.

    • #10

      Au mai încercat și alții
      Doua microbuze înseamnă defapt trei ca unul trebuie sa fie rezerva, trei șoferi, persoana desemnata sa conducă mica autobaza, parcare, licențe și alte magarii…crede-ma ca tot la salariile profesorilor se ajunge

    • #11

      In maxim 6 luni.Am facut eu un calcul cu un asa-zis profesor de la o asa-zisa scoala de care spui.
      Si la o scoala din asta cu 30 de elevi sint cel putin 15 angajati.
      Calculul era facut pentru 2 microbuze.

  6. #12

    Am votat cu Da, dar nu stiu daca intrebarea este corecta in cazul meu. Adica nu vreau neaparat uniforme in scoli, dar mi s-ar parea frumos sa existe modele personalizate pentru fiecare scoala in parte.

    • #13

      Un subiect inutil care se tergiversează în spațiul media de 32 de ani, în timp ce elefantul din living nu deranjează pe nimeni.

  7. #14

    Din ce vad pe la mine prin comună, la casele primare exista deja un fel de uniforma, ceva de genul bluza/cămașă alba, o vesta personalizata, etc. Am votat împotriva pt ca sunt din generația aceea care am fost obligați sa o purtam până in ultimul an de liceu

  8. #15

    Da, însă cu o condiție: uniforme să poarte cadrele didactice și restul angajaților din clădire.

  9. #16

    Complet impotriva, uniformele nu fac decat sa creeze probleme financiare pt familiile/copiii dezavantajati. Chiar daca ar fi relativ ieftine (ceea ce nu se va intampla) tot nu vor fi la fel de ieftine decat niste haine de la un magazin ieftin, de la un second hand, de la fratii mai mari, etc. Si familiile dezavanajate economic de multe ori au si probleme cu spalatul hainelor (poate nu au masina de spalat, poate nu au apa curenta, etc.) asa ca ar avea nevoie de mai multe uniforme, nu de una singura. Din punctul meu de vedere, uniforma obligatorie cred ca ar duce mai degraba la abandon scolar, decat ar ajuta. Diferente intre copii vor continua sa existe oricum, unul merge in vacanta cu parintii la mare, altul la prasit cartofii. Uniforma nu o sa stearga chestii din astea.

    In plus, cum ai zis si tu, uniformele nu vor fi ieftine. Cand a inceput fiu-meu liceul, acum ceva ani buni, a trebuit sa cumparam asa zisa “uniforma a scolii”, niste tricouri penibile, 2 cu maneca scurta, doua cu maneca lunga. Au costat ceva fantastic fata de cum erau preturile la vremea respectiva, nu mai stiu cat in lei, dar cel putin the 3-4 ori mai mult decat un tricou/bluza de calitate decenta de la magazin. In plus, erau in 2 culori, una inchisa, una deschisa, dar de asa proasta calitate ca la prima spalare toata culoarea inchisa a intrat in aia deschisa, noroc ca am suspectat ca asa va fi si le-am spalat singure, ca as fi distrus si alte haine. All in all, am dat banii, nu au fost purtate aproape deloc, de nimeni, ca nu puteai, erau o porcarie.

  10. #17

    Nu am copii, dar sunt familiarizata cu subiectul mai larg – shopping cu resurse limitate. Fără uniforma, cum este acum, chiar da șansa copiilor sa fie bine îmbrăcați – sa arate bine – estetic, în funcție și de particularitățile corporale, plus calitatea materialelor, dacă se dorește. Perioadele de reduceri din magazine, mersul la outleturi și la second hand, ajută chiar și familiile dezavantajate economic sa alcătuiască o garderoba mișto copilului, nu numai pentru școală. Dar e mai important pentru copil, cred eu, cum se prezintă la școală.
    As fi votat “da” doar cu doua condiții. Prima, dacă s-ar fi pus în discuție uniforma cu X variante de croiala și compozitie, ca să se poată alege o varianta care măcar nu îi dezavantajează pe copii. A doua condiție: subvenție 100% – ceea ce, în România zilelor noastre, e o utopie.

  11. #18

    NU
    din motivele :

    “Așa zisele școli tari (care sunt un căcat tari, sunt tari pentru că își duc acolo plozii părinții cu bani) vor băga niște uniforme care vor costa cât un plămân și un rinichi, obligatoriu de cumpărat de la un singur furnizor, cel care va decarta șpaga aferentă directorului școlii.”

    Scoala 17.

  12. #19

    Pro. Am fost un copil relativ sarac, nimerit la o scoala “de fite”. O uniforma, probabil, m-ar fi ajutat sa nu mai fiu bullied ca n-am ultimul racnet de haine si ca umblam cu 4 tricouri si o singura pereche de blugi.

    • #20

      Nu, si daca era uniforma gaseau altceva de care sa se lege. Bully-ingul e in boul/vaca ce il face si nu in victime.

    • #21

      Și eu am îndurat multe cu băieții mai mari. Unul din a unșpea m-a încolțit la baie, m-a împins (un pic) de perete și m-a pupat pe obraz (ce mormoloc). Niște bestii hormonale. La capitolul țoale stăteam binișor, maică-mea era regina SH-urilor, unele chestii mi le croia ea, fix cum îi ziceam eu (raiați galbeni cu o medalie de bronz în talie? – check; vestă de mătăsică cu floricele delicate galben-verde-ocru? – check; pullover de mohair cu ditamai gulerul, ca să-l pot rula să arate ca alea spaniole de secol XVI? – check; fular de doi metri ca să mi-l arunc nonșalant după umăr ca pe boa?-check. Cred că am fost cel mai gay tocilar din Moldova anilor 90. Dar pe vremea aia era ok, “vai, e ca o fată!” încă era un compliment maxim.

      Maithun, trandafir di la Moldova

    • #22

      Shi fiel di moldovian iesti, Maithun? Di undi?

    • #23

      Ce fel? Cel mai tare! Sunt din Craiova :)))

  13. #24

    Drăguț cu uniforme, dar parada continua cu adidașii, telefoanele, ce mașina are tata.. Ar merge și dress code gen alb sus negru jos și sa plătești doar niște insigne/cravata/eșarfă ceva. Acum vreo 20+ ani ne-au băgat și noua uniforma pentru clasele 5-8 la Eminescu. Știu ca mi s-au luat măsurători precise pt sacou la scoala, a plătit mama cât s-a cerut, după care am primit un sacou imens care nu mi-a venit pana sa ajung la liceu.

  14. #25

    Noi am avut “uniforme” în liceu, dar singurele piese obligatorii erau cămașa simplă albă sau bleu și o cravată cu sigla școlii, singura pe care a trebuit să o luăm dintr-un loc anume. Astfel nu au fost storși de bani nici cei mai săraci și diferențierea se făcea la modul “ești țăran și vii cu cravată și pantaloni de trening sau nu”. Niște tricouri albe, 3-4 cămăși și ai trecut tot liceul. Într-adevăr, pe vremea aia nu se umbla cu balenciaga în picioare și vuiton pe umăr.

  15. #26

    Nu , nu sunt de acord cu uniforma. Nu mai repet ce au spus altii inaintea mea si cred ca ti-ai dat singur raspunsul pe final de articol si am impresia ca pana la urma ai votat si tu cu nu.

    • #27

      dada, pentru ca eu imi fac opiniile in functii de procentele de oameni

  16. #28

    Sărăcia nu dispare dacă o îmbrăcăm în uniformă.

  17. #29

    Pro uniforma. La o sedinta cu parintii se poate cadea de comun acord ca acei copii defavorizati sa fie “sponsorizati” total sau partial de restul clasei. Sau scolile in colaborare cu primariile sa aloce bugete pentru copii care nu isi permit uniforma.
    In generala am avut uniforma, adica ma rog, pantaloni si vesta baietii. La liceu nu. Totusi, nu exista bullying ! Cel putin nu pe tema vestimentatiei, chiar nu conta cu ce era imbracat cel de langa tine, nu imi explic cum a luat o asa amploare fenomenul asta. Vorbesc de perioada ’95-2003.

    • #30

      Putem să facem cumva să nu mai propunem căcaturi pe banii altora?

      Pune-te în locul unui părinte căruia îi ajung banii să-și îmbrace decent singurul copil. N-a făcut șapte plozi, nu arde bani pe băutură și păcănele, nu sprijină gardul și nu se plânge constant că viața e grea. De ce căcat ar trebui să plătească în plus pentru alții, ca să te simți tu bine că ai propus un act de binefacere?

      Dacă ții neaparat să faci cinste, bagă sponsorizare pentru toată școala și aia e.

    • #31

      Sunt sigura ca si parintii aia ai copiilor “defavorizati” se vor simti minunat la sedinta aia la care restul parintilor ai copiilor “favorizati” se ofera cu generozitate sa sponzorizeze hainele de scoala ale copiilor lor pentru ca li s-a sculat unora sa faca pe private school din State. Cred ca vor izbucni in lacrimi de fericire si vor pupa picioarele sponsorilor, posibil sa se ofere la schimb sa le bata covoarele sau ceva….

    • #32

      Cum sa te plangi ca viata e grea fara sa spui ca viata e grea?
      Serban stie…
      Si sufera ca altii sprijina gardul, beau, fut si joaca la pacanele in vreme ce el strange din dinti…
      Invatati de la Serban. Nu ne spune ca viata e grea, dar se observa asta din fiecare cuvant scris…

    • #33

      @Cristina, deja lansezi rachete. Bineînțeles că nu ne pasă de cum se simt cei în situații nașpa, când noi am bifat o facere de bine pe care putem s-o povestim pe Facebook.

      Eventual putem să le donăm și niște mobilă de-aia veche, bună, din lemn masiv, cum nu se mai face. S-o care singuri, se descurcă, dă-i dracu’, că le-o dăm moca și oricum trebuie să scăpăm de ea.

  18. #34

    Pentru familie nevoiașe ar putea exista o opțiune foarte ușoară, dacă s-ar implementa la noi (zic asta prin prisma experienței cu o școală din UK). Uniformele să fie donate la școală pe măsură ce rămân mici, și atât timp cât se prezintă ok-ish. Iar școala să le re-doneze părinților cu posibilități financiare reduse.

    • #35

      Am o idee – ce-ar fi să nu-i băgăm la cheltuieli inutile în primul rând?

  19. #36

    Pro. Pe lângă tema cu parada modei, haine scumpe și haine ieftine, o uniformă creează ideea apartenenței la grup, ceea ce ajută la solidificarea relațiilor in grupul clasei și al școlii, și la ideea de “noi” versus “eu”. Pe același principiu funcționează și grupurile sociale în câmpul muncii, sau cluburi, organizații, etc., unde se vede mult mai clar conexiunea și suportul oferit celorlalți aparținători ai grupului: medicii care au uniforma halatului, polițiști, pompieri, cercetași (scouts), etc. Mult mai des in cadrul grupurilor acestora cineva ajuta sau susține pe un altul pentru că “e de-al meu” și astfel progresează mai mult și mai repede și ca grup, plus existența unei siguranțe date de apartenența la grup.
    Iar pentru cei care ați invocat hainele second-hand care ar fi mai accesibile, nu vad ce oprește o școală să aibă un site cu un magazin second-hand unde cei cărora le rămân mici uniformele pot sa le vândă și alții să le cumpere sub “anonimat”.

    • #37

      Lipsa ta de personalitate e crunta. Obsesia apartenentei la un grup e infricosatoare. Ce anume te-a chinuit de ai ajuns asa? Brrr…
      P.s. cum vezi prostia asta cu uniformele intr-un liceu de arta, de exemplu? Acolo sunt in general copii care au personalitati puternice, le place sa fie unici. Ca d-aia sunt artisti. Sau ii uniformizezi si pe ei?

    • #38

      Oh, ce bine, un idiot. Lipsă de personalitate? Sigur.
      Da, obsesie de apartenență la un grup. Știi de ce? Pentru că de asta am plecat din țară. Țară de căcat unde tot ce contează sunt EU. Eu sa am, eu să mă descurc, eu sa o duc bine, eu sa încalc regulile că sa îmi fie mie mai bine și mai ușor, eu sa dau mită sa fiu băgat în față, eu sa fur de la ceilalți, eu sa ii desconsider și să ii jignesc pe ceilalți, eu sa țin pentru minte tot, restul sa va descurcați că nu-mi pasă de voi.
      Suntem o societate ratată, unde nu ne pasa de grupul din care facem parte, in care nu înțelegem că din individualismul ăsta nu are cum să decurgă progres și o societate funcțională.
      Ai auzit vre-odata de Danemarca? De cât de bine le merge lor în comparație cu România? Știi de ce? Pentru că dictonul lor de căpătâi e legea lui Jante, care pe scurt e “eu nu sunt cu nimic mai presus decât noi”. Nu înseamnă să nu îți dorești să ai viața cea mai bună, dar înseamnă să înțelegi că a trage sa ai doar tu fara sa consideri grupul/societatea din care faci parte, pe termen lung o să distrugă grupul social.
      P.S lipsit de personalitate fiind, tu când auzi uniforma vezi sacou și cravată. Ce îi oprește să aibă la liceul de arta ca uniforma tricouri tie-died și jeanși? Și fiecare să-și poarte tricoul cum vrea?

    • #39

      A te face medic, polițist, pompier sau cercetași e o alegere. Școala n-ar trebui să fie.

      Forțatul apartenenței la grup e un cretinism sinistru.

  20. Ca de obicei, se incearca rezolvarea unei probleme reale (batjocorirea elevilor fara posibilitati materiale) printr-o masura aberanta, care in fapt doar adanceste problema celor afectati. Pretul a doua seturi de uniforme per copil poate ajunge la valori astronomice pentru o famile care din acea suma se imbraca un an de zile de la magazinele second hand. Nu uniformizarea ar trebui sa fie solutia acum, ci educatia din familie care sa implanteze copiilor alt set de valori decat cele pur materiale. In mod real, copiii nu sint interesati de etichete si bling-uri, dar sint invatati de parinti sa le puna in varful scarii valorilor. Nu e ceva rau sa iti doresti lucruri de calitate, dar asta nu ar trebui sa fie motiv de concurenta stupida si bullying. Un copil bine educat va ajunge sa aprecieze valoarea muncii si a banilor si va intelege ca lipsa unui telefon de 1000 de euro nu il face mai prost sau mai putin apreciat in cercul de prieteni. Purtarea uniformei scolare o vad cel mult in societati evoluate la cap, cu un standard mediu de viata suficient de ridicat, unde uniforma e mai ieftina decat hainele majoritatii scolarilor, iar pretul hainelor cu care esti imbracat nu e un subiect de discutie, pentru ca nu intereseaza pe nimeni.

  21. #41

    Rețineți ce a zis un mare couturier italian: în ținuta unui bărbat (mă rog, băiat în speță) cele mai importante sunt ceasul, cravata și pantofii. Aș contribui cu: cureaua și underwear.
    Apropos, Cătălin Botezatu ce părere are despre această poveste?

  22. #42

    Pentru fete ar merge burka (dar elegantă, nu așa), iar pentru băieți chestii mulate, și vara neapărat pantaloni scurți. Hai că am rezolvat-o și pe asta.

    Coco Maithun

  23. #43

    Poate nu neaparat uniforma dar cum a zis Lia: tricou simplu si pantaloni simpli..
    Si asa ai mai terminat un pic cu fitele…
    Asta se poate mai ales si la liceu

  24. #44

    Neah, am traume si acu cu mizeriile alea de uniforme din generala, tot poliesteru ala…croielile care pe juma de clasa stateau ca pe gard si pe restul pocneau…nope nope….Copiii or sa gaseasca motive sa show off inafara hainelor, acu ca sunt mici ghiozdane, penare, cacatzele, mai tarziu adidasi, telefoane si alte rahaturi. Mereu va fi unul care se va da mare cu masina lui mai smechera, nevasta mai tunata, etc.

    Dress code e ok. Tricouri albe/albastre si izmene/fuste inchise la culoare. Good enough.

    Dar vorba oamenilor, asta sa fie problema noastra…tichie de margaritar…

  25. #45

    Sunt pentru vestimentatie decenta,nu pentru uniforma.Scoala la care va merse copilul impune tricou/camasa alba+pantaloni negri sau albastri.De ce nu sunt de acord? Pentru ca scolile ar incheia contract cu cine stie ce firma a nu stiu cui pentru niste uniforme urate. Automat trebuie sa cumperi 2, copiii se murdaresc.Pentru cei fara posibilitati va fi greu, mai usor este de achizitionat un tricou alb. Diferente vor fi mereu intre copiii avuti si cei fara posibilitati. Nu vor fi hainele, dar voi fi accesoriile,ghiozdanul, incaltamintea.

  26. #46

    Cons:

    1. Regulile-s doar pentru fraieri si saraki. Aia care vor sa se faleasca, se vor fali in continuare, daca nu cu hainele, cu telefoanele, unghiile, masina parintilor/iubitilor, haina de blana iarna, etc.
    2. Pica si flatulenta aia cu “are rol formativ”, ca nu mai e nici armata obligatorie pentru baieti si nu toate locurile de munca au cod vestimentar (scz celor care viseaza sa-si faca fetele casiere la minimarket). Au ei parte de destule prostii “formative” in anii de invatamant, nu uniforma ii va face sa devina organizati, sa asculte, sa respecte, sa gandeasca, etc.
    3. Se stie cum e cu manualele, renovarie si alte minuni care sunt sifonari din banii parintilor. Nu cred ca uniformele sunt vreo exceptie, doar un tun in plus.
    4. N-am pomenit uniforma in care sa te simti cat de cat bine. Ok, nu suntem la groapa de nisip sa ne tavalim in toate pozitiile, dar am amintiri in care unora ne era greu sa scriem, ca ne tineau manecile. Ca sa nu mai zic de gulerasul si manecile apretate, care ne rodeau zi-lumina. Daca noi, ca adulti, n-am rezista nici 5 minute in asa ceva, nu e corect sa le cerem asta unor copii.
    5. Ca s-o dau si usor PC, poate unele fete vor sa vina in pantaloni. Mai ales cand stiti voi ce incepe si inca nu s-au obisnuit cum sa traiasca elegant cu asta. Sau cand e pur si simplu foarte frig. Am pomenit regula cu fusta chiar si in invatamantul superior, ceea ce e foarte grav.
    6. Camasa alba? Really? Mai ales la clasele mici, care mai umbla cu cerneala, acuarele, se mai harjonesc, etc…

    Pros:

    1. Au mai putine hotarari de luat dimineata. Mari personalitati de succes ca Jobs, Zuck si ochioasa aia sinistra si-au facut uniforme, ca sa castige timp si energie. Deci hai sa ne inghesuim copiii in uniforme, ca poate ajung si ei niste mari guru. Doar pe baza uniformei. Sounds legit.

    Scor: 6-1 contra
    Sustin din plin cateva reguli de bun simt gen sa nu venim in fundu’ gol sau cu vulturul tatuat pe chelie, dar in rest n-am vazut niciodata (cum nu vad nici acum) rostul uniformei, e doar o constrangere in plus tocmai in anii de formare + o cheltuiala inutila pentru parinti. Am stabilit deja mai sus ca-i afecteaza mai tare pe aia saraci, cam ca orice alt lucru rau sau macar inutil.

    PS: Ar trebui si niste norme de conduita si vestimentatie pentru cadrele didactice. Banuiesc ca avem cu totii exemple care sa justifice nevoia ambelor.

    • #47

      DeeDee ai cel mai misto comentariu ,ai acoperit toate punctele sensibile, voiam sa spun si eu cam aceleasi lucruri dar nu am talentul necesar .
      Am avut uniforma , chiar am prins doar un trimestru cu uniforma in clasa a noua la liceu , deci ma pot pronunta pe subiect , nu mi-a placut absolut deloc.
      Diferentierea dintre bogati si saraci nu se va atenua cu o uniforma, LOL.

  27. #48

    Pro-uniforme si eu, cu niste protectie impotriva manariilor de care ai vorbit (adica niste plafoane de cost maxim per uniforma). copiii sunt in general tampiti (asta e natura lor, si noi am fost tampiti la randul nostru cand eram copii si unii dintre noi am ramas la fel si la maturitate) si traim intr-o societate de manelisti melteni, asa ca e mai ok sa vina imbracati toti la fel decat sa etaleze haine scumpe. as baga si limite pe accesoriare (gen bijuterii la minim), desi sunt sigur ca vor gasi alte metode prin care se epateze (incaltari, de exemplu, “Papuci Gucii” cum copia Abi Talent nu stiu ce manea albaneza). In plus, uniforma i-ar face si mai indentificabili daca sunt deampulea in oras in timpul orelor.

    • #49

      Da, cum sa nu, ca daca eu sunt in clasa a 10-a la liceu (presupun ca de liceu vorbesti) si “impun” aia uniforma

      1) o si port
      2) ma duc cu ea la terasa, ca nu ma schimb
      3) ma identifica FBI-ul pe cctv ca am chiulit de la ore

      Pe mine ma socheaza cum are impresia lumea ca uniforma la liceu, sau din clasa a 8-a in sus, e o varianta fezabila. Nu o sa poarte nimeni nicio uniforma in afara de elevii aia mai introvertiti (care cu ocazia asta isi vor lua de 10 ori mai mult bullying), liceul o sa ameninte cu scaderea notei la purtare sau ceva, parintii o sa faca scandal si pana in a 4-a zi nu o sa mai fie obligatorie nicio uniforma.

      Voi nu ati fost la adolescenti? Ati fi acceptat sa va imbrace directorul liceului?

  28. Lasati sa fie cu tricouri cu logo, problema e ca daca comanzi tricou alb Armani original dar fara logo, iti face pe comanda dar e mult mai scump, deci pana la urma e o cheltuiala in plus!

  29. #51

    Uniforme ce se pot cumpara la supermagazin, nu pe scoala. Daca tot e sa fie uniforme, pretul se tine jos doar prin concurenta.

  30. #52

    Pro uniforme: Bluza sau camasa alba sau bleu si panatalon sau fuste negre. Asa m-am saturat cum vin asta la scoala: unul vine in fitze, altul/alta in trening, altul zici ca a scapat din baie, alta zici ca a uitat sa-si ia hainele pe ea. Te uiti la clasa ca la o sorcova.

    • #53

      Când intru în sala de curs mi se rupe de ce ceas are X și de ce laptop are Y pe birou. E MacBook? E Alienware? N-are deloc și notează vu pixul pe foaie? Nu-mi pasă.

      Am de lucrat ceva cu adunătura aia de inși și trebuie să iasă în așa fel încât fiecare să nu-și fi pierdut timpul aiurea.

      Nu-s plătit să judec estetica clasei, de la adidași până la culoarea părului. Văd oameni cu creier, care în loc de orice altceva stau și mă ascultă când zic chestii mai mult sau mai puțin folositoare.

  31. #54

    Scoala romaneasca nu e in stare sa impuna un dress-code si sa ii trimita acasa pe cei care nu il respecta si atunci vine cu c***tul asta numit uniforma. Pe care, apropo, nici pe asta nu prea il poate impune, deca cineva isi pune mintea. Ca scoala e obligatorie prin lege si tu nu poti da afara copilul de la ore, indiferent ce si cum.
    Ma rog, ma repet, un c***t
    Materiale proaste, scumpe, tricourile s-au ingalbenit si s-au latit/lungit dupa cateva spalari.
    Ziceti ca va descurcati cu 2 tricouri? Cum naiba? Sunt preadolescenti, un pic daca alearga, pute tricoul ala ca naiba. A doua zi trebuie altul, iar timp sa il speli si mai ales sa il usuci are cine?

  32. #55

    Sint pentru uniforme, cu conditia sa le ofere scoala. Din banii directorului incompetent, nu ma intereseaza de unde. Sa arunce pe mizeriile alea de teste Covid absolut inutile au avut, nu? O sa gaseasca si pentru astea… P.S. Sau un guideline vestimentar obligatoriu, gen pantaloni + camasa cu mineca lunga si ceva vesta la baieti, in 2-3 culori, si pantalon/fusta ceva mai nu-foarte-scurta si o bluza la fete, cu ceva derogari de primavara/vara cind o fi prea cald de venit la pantalon si camasa. Astfel, s-ar putea imbraca si cei care nu au de unde sa ingroape bani in haine noi…

    • #56

      Nu prea are cum si din ce bani sa le ofere scoala. Asta ar insemna iar sa fie monopol la o singura firma agreata sau piloasa…nu e ok! Ar trebui sa fie doar 2, maxim 3 culori (partea de sus o singura culoare si partea de jos negru sau bleumarin si posible de cumparat din orice lant de magazine.

    • #57

      Sa dea vouchere, poftim. Iei de unde vrei, in limita unei sume rezonabile si in stilul agreat de scoala. Better?

  33. #58

    Sa dea vouchere, poftim. Iei de unde vrei, in limita unei sume rezonabile si in stilul agreat de scoala. Better?

  34. #59

    Sunt constient ca pic ca un rahat intr-o caldare!
    Vreau sa spun ca vad in Irlanda, tara puternic catolica, dar in acelasi timp tara care are avortul legal, care accepta casatoriile partenerilor de acelasi sex si cu taxare la fel de desteapta ca iliescu si care conduce pe partea gresita a drumului.

    Primary school – un fel de 0-6 – uniforma obligatorie. Cu eticheta scolii, inclusiv pe echipamentul pentru sport! Care costa, ca producatorii nu sunt prosti cand esti “captive audience”.
    Secondary school – un fel de 7-12 – putine scoli nu impun uniforma, in 100% din cazuri sunt scoli mixte. Dar si acolo nu sunt acceptati sweat pants in ..dza sau fusta cu aerisire pe peste tot. Adica pleci acasa. Simplu! Sistemul se cheama Educate Together si e chiar misto! Adica pantaloni lungi pentru baieti si fara concurs de prostitutie pentru fete.
    Majoritatea scolilor impun uniforma. Si costa de te capiaza!
    Unele scoli impun ce tip de pantofi sunt ok. Doar ca e o regula atat de tampita incat nimeni nu o urmeaza, si scolile accepta!

    Nu exista o solutie magica! Uniformele “branded” costa in draci, ca free market! Uniforme standard…asta ar fi dementa ca pe vremea lu ceashca!
    In acelasi timp…concurs de “ce bani are tac’tu si ma’ta” sau “care e cea mai porn imbracata”…multumesc dar nu!

  35. #60

    Nici, nici. Ma doare in pula de uniforme.

  36. #61

    Se vor face diferente oricum. Nu puteai sa te aliniezi cu aia care mergeau vara de vara prin Tenerife cand tu nu iesisei in viata ta din statiunea Neptun.

  37. #62

    Am avut uniforma in liceu, pantaloni stofa de culoare neagra, cămașă la alegere, sacou mov. Purtate pe toată durata liceului. Dacă s ar introduce cod vestimentar la copii în școala as schimba școală..

  38. #63

    Eu cred că în felul ăsta, copiii nu se vor mai simți prost că are colegul/colega haine mai bune. Pentru unii contează și se simt prost și cresc cu frustrarea asta.

  39. #64

    da .. nimic nu mai e la fel de misto cum era cravata rosie de pionier cu inelul ala alb transparent ..

    parca ar merge si niste pantaloni albastri si o bluza galbena ..

    parca ar trebui sa conteze ce ai in cap si cum te comporti nu cum te imbraci

  40. #65

    nu

    uniforma este o mizerie sinistra

  41. #66

    Idea uniformei nu e rea, insa modul de punere in practica e diferit.
    La mine la tara , pentru gradinite si scoala primara se folosesc pe post de uniforma halate pe masura copiilor, imbracate peste hainele lor (alea care le exprima personalitatea). Tie, ca parinte, ti se comunica numai culoarea ceruta. Ca dedesubt are maiou Armani sau tricou SH nu intereseaza pe nimeni, la fel cum nu intereseaza daca halatul e facut la croitor pe masura sau cumparat de la supermarket.
    Pentru aia mici si zapaciti, care lustruiesc bancile cu coatele si le citesti meniul zilei pe piept, (bonus stii ce culori au folosit la ora de desen si ce carioci prefera pe caiete) e perfect. Se imbraca/dezbraca usor, sint primele care se prafuiau cind alergau in curte, daca e cald se lasa descheiate, adica per total sint practice.
    De la gimnaziu nu mai au uniforma, dar un minim de respect e cerut: anul trecut era specificat “nu slapi, pantaloni prea scurti, chestii transparente”

  42. #67

    Dacă nu se pune și matricola cu numele școlii și numărul elevului… n-am făcut nimc.

    greatnews.ro/revine-matricola-scolara-cum-arata-inainte/