pirillo-on-privacy1

Suntem total împotriva spionării online.
Dar folosim Chrome, în proporție covârșitoare. Eventual logați la google, să țină minte parolele și bookmarkurile
Folosim Android, că e simplu și ne place.
Folosim aplicațiile de la Facebook, că putem da telefon moka între prieteni, fără să ne uităm niciodată ce acces cere respectiva aplicație.
Folosim Whatsapp.
Folosim Instagram.
Ne dăm datele la magazinele fizice, ca să orimim carduri de reducere.
Inundăm facebookul și twitterul cu poze cu noi, familia noastră, copiii noștri, femeile noastre, eventual nude la plajă sau cu țâțele în vânt, hrănindu-și progeniturile.
Facem checkin din toate prostiile de locuri, sorbind cafele, mâncând rahaturi sau eliminând resturi.

Dar suntem împotriva spionării.
Ok, poți fi, într-o măsură oarecare, off the grid. Dar nu te poți bucura de anumite facilități. E simplu. Și, deși toți ne batem cu cărămida pieptal, că privacy și poliția și libertatea de expresie, majoritatea mizeriilor acestora se fac, în modul cel mai pur, strict pentru targetarea reclamelor. A, că poliția poate avea acces oricând la ele, e altceva. Dar, cum am spus, beneficiezi de avantajele confortului modern sau stai off the grid.

Eu personal sunt de acord că îmi fie urmărit comportamentul online. Pentru că eu oricum trăiesc din asta, oricum am datele personale, numerele de telefon și adresa date către x oameni și companii, inclusiv facebook, google, amazon, paypal, microsoft and all.

Ce primesc în schimb?
Lipsa spamului brutal. Reclamele care îmi sunt servite în diversele locații frecventate de mine sunt lejere, nu mă agresează vizual și psihic, oarecum croite pe nevoile mele. Și, câteodată, îmi sunt chiar utile.

Nu spun că neapărat monitorizarea aceasta e un lucru bun. Spun că, în ziua de azi, când toată lumea ORICUM spionează pe toată lumea, faptul că unii vor să îmi știe comportamentul de cumpărător și să îmi ofere chestiile care mă interesează pe mine, nu reclame la rujuri, e o chestie absolut inertă și total irelevantă.

Și că dacă te văd ONLINE predicând împotriva monitorizării online efectuată de companii (facebook and shit), înseamnă că ai o problemă.
Rețineți, COMPANII, nu NSA, SOPA, PIPA și altele.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

38 comentarii Adaugă comentariu

  1. Aruncam cu CNP-ul in stanga si in dreapta (la posta, la magazin etc) , dar cand vine recensamantul peste noi nu dam date personale ca ne fura identitatea.

    • #2

      la recensamant e mai tricky, pentru ca vin la usa tot felul de lobotomizati, espre care habar nu ai ce fac, ce vor sau ce sunt.

    • #3

      si despre comercianti stim? 🙂

    • #4

      da. comerciantul e inregistrat la camera de comert, angajatul are niste acte, in caz de ceva, ai impotriva cui sa te indrepti. impotriva cui te indrepti daca ti-o trage un lache de asta cu legitimiztie plastifiata?

    • Cum împotriva cui? Împotriva sistemului. Fac dă sistem, jos capitalismul, d-astea. Nu?

    • #6

      dă genu’, vorba medicului

    • #UNITISALIVAM

    • Pai si persoana care vine la usa cu recensamantul nu semneaza niste acte inainte? Mie mi se pare acelasi drac.

    • #9

      aha. si impotriva la un comerciant, de orice fel ar fi el, ce poti sa faci?

      il porti prin tribunale pe cheltuiala si nervii tai?

      sincer acuma …:)

  2. How to protect your privacy online.

    Step 1. Live in a cave.
    Step 2. See step 1.

    • #11

      Step 1: Wipe out any of your presence on Internet.
      Step 2: Disregard Internet
      Step 3: Start livin’ !

    • Nu e nevoie de o pestera. E suficient sa-ti tai cablul de internet si sa dezactivezi optiunea de internet pe telefon. Poti continua sa stai in casa ta, in fotoliul tau comfortabil, si poate, doar poate… iti vei aminti ca exista carti 🙂

      Eu unul nu as renunta la internet…

  3. #13

    Mie nu imi place ca vor sa traga o concluzie din cateva click-uri si like-uri , ma consider mai complexa decat atat, ajungi sa intri intr-un cerc vicios din care iesi mai greu.

    Mai nou am inceput sa dau like la postarile unor persoane/pagini din mediul public chiar daca nu ma intereseaza postarea, doar ca sa imi apara si celelalte postari (am si la notificari vreo 6 persoane nu pot sa-i pun chiar pe toti la notificari) .

    • #14

      @Lili – suntem de acord cu tine, de aceea pe blog se cer poze FFN, pentru o mai buna cunoastere si intelegere

  4. in afara cazului in care traiesti in padure, si nu in orice padure, ci intr-una fara acoperire la telefonie mobila, nu prea ai cum sa te feresti de spionarea online.

    idee e sa limitezi, pe cat posibil, expunerea. si aici e in functie de nevoile fiecaruia.
    Arhi tre sa-si faca public numele, ca face bani pe blog.
    “dracu” e mai bine sa ramana “dracu” si nu cetateanul Ixulescu Vasile, tocmai pentru ca nu fac bani online, si e mai bine sa il tin pe “dracu” separat.

    cine stie cand ajung ministru sau presedinte, si ma ia lumea la maciuci ca vorbesc cu urat online 🙂

    • #16

      da, dar vezi tu, de exemplu mie mi-ai trimis mail cu numele complet. deja datele tale sunt asociate cu numele dracu. daca ai acees la cateva baze de date multiple si faci coss refference, tai-tai anonimitate

    • #17

      de ce, tu vinzi des baza asta a ta de date de identificare?

    • #18

      nu, dar google o vinde. gmail, mai exact

    • @dracu
      coane, nu vreau sa te sperii, da’ sa stii ca ai lasat destule urme pe interneti.

    • @Arhi,
      dupa cum am spus, ideea e sa limitezi, ca n-ai cum sa o eviti total.
      pe langa tine, mai sunt cateva persoane care imi stiu numele, si fireste ca oricare dintre ei ar putea scrie undeva “bah, Dracu e de fapt cetateanul Ixulescu Vasile”.
      Dar e ceva mai greu (nu imposibil) pentru cineva sa descopere cine e “dracu”, atunci cand nu apare numele pe blog.

      pana mea, am de trimis bagajele in Romania, si firma de transport mi-a cerut nume, prenume, adrese, nr telefon, CNP, nr de cont IBAN. singurul pe care nu l-am trimis e nr de cont.

    • @Sabotor,
      o sa o iau de compliment 🙂
      “Dracu” a lasat ceva mai multe urme pe internet decat Ixulescu Vasile, e adevarat. si alea a lu Vasile is legate de munca, chestie care pe prea putini intereseaza in Romania.

    • #22

      Dar de ce vrei sa te comporti in online diferit de offline ? Cine esti cu adevarat, ala din offline sau ala din online ?

    • @George
      ca sa iti raspund pe scurt, in momentul in care lucrez intr-o tara, e de preferat sa nu ma exprim (negativ) asupra politicii, obiceiurilor, calitatii oamenilor etc din acea tara. nu este o obligatie legala, dar e de preferat sa nu.
      asta nu ma face brain dead, dar nici o firma nu vrea sa isi asocieze imaginea cu cineva care critica guvernul, de exemplu, sau care isi exprima parerea ca primul ministru din tara X e un idiot congenital, de pilda.
      deh, nici o firma nu-si doreste publicitate negativa.

      cat despre cine sunt eu, ala de pe net sau Vasile, chiar nu-si are rostul o discutie.

    • #24

      Exemplul asta e de inteles, dar daca tot simti nevoia sa o faci, chiar trebuie sa inveti sa o faci cu adevarat anonim.

    • @George
      Daca ai gasit tu o metoda sa fii “cu adevarat anonim” pe net, tot respectul.

      Sa stii ca ai putea face un business extraordinar din asta, sunt milioane de oameni care ar da bani grei ca sa isi pastreze anonimatul “cu adevarat” pe net. Uite, si in Romania au fost cativa recent arestati din cauza ca nu s-au priceput cum sa fie “cu adevarat” anonimi (niste pedofili).

      Pentru mine e suficient sa nu scriu nicaieri in clar “Dracu” = Ixulescu Vasile. Ah, daca i se pune pata cuiva, fie SRI / procuror / judecator, fie unu mai priceput la net, poate demonstra chestia asta, dar pana acum nu si-a batut nimeni capul. probabil din cauza ca nu merita deranjul.

    • @dracu
      :))

      dar nu la asta ma refeream, ci la faptul ca lasar urme ce-l leaga pe dracu de Ixulescu Vasile.

    • @Sabotor
      da coane, sunt cateva. da si-ar bate careva capul, probabil ca ar gasi. dar nici asta n-ar fi o tragedie 🙂

    • @dracu
      am inteles dupa ce ti-am citit comentariul precedent, in care-i raspundeai lui George. Nu-l vazusem cand am comentat 😉

  5. Mie mi se par interesante dispozitivele astea de activity tracking, bratarile care iti masoara pulsul, respiratia, transpiratia atunci cand cica faci fitness. Chiar sunt unele dispozitive care masoara factorii ambientali ca sa iti analizeze somnul (lol).

    Daca corelezi aceste date cu ce faci in momentul respectiv (ce reclama vezi, ce emisiune urmaresti etc), poti obtine o analiza destul de exacta a impactului pe care il are acel stimul asupra ta.

    Si ca sa fim putin paranoici, se poate modifica stimulul (emisiunea, reclama etc) in real time pentru a obtine de la tine un anumit raspuns (dorinta de cumparare). Chiar am zis ca o sa-mi cumpar o bratara d-asta sa vad ce date strange si unde le trimite.

    Sa nu mai vorbim de google glass and shit..

  6. #32

    Mie unul mi s-a parut groaznica stirea de acum cateva luni cand la ceva ratat i s-a furat tableta/telefonul/nustiuce si au trackalit hotul mergand cu ea prin bucuresti.
    1. tableta era oprita si mintea posesorul ca nu mai are baterie si nu mai poate porni, cand de fapt ea functiona perfect.
    2. faptul ca apple poate trackali orice cacat al lor cu precizie de 5 metri, oricand. si nu apple compania, ci orice angajat apple cu acces destul.
    3. faptul ca apple stie cu precizie tot ceea ce ai facut pe scula aia, fiecare frectie de ecran si apasare de buton fiind inregistrata si transmisa acasa si pastrata in istoric cu sfintenie.

  7. Ma, chiar, de vreo saptamana parca e ceva cu FB asta ca vad postarile unora cu care nu am nimic in comun. Dar chestia e ca ceea ce vad e pe gustul meul si ceea ce m-a oripilat e ca in cazul filmuletelor, acestea pornesc singure.

    Stiti, ieri v-am dat link la contrabasistii aia care cantau AC/DC la contrabas si azi imi spusa Fb sa ma uit si la filmuletzu asta. Asta e lucratura dracului!

    www.youtube.com/watch?v=e4Ao-iNPPUc

  8. #34

    Nu trebuie sa ne temem de institutiile din Romania, ca aia habar n-au cum sa ne spioneze, avand in vedere ca acum cativa ani, a venit un politist la ai mei la usa, cautandu-l pe un vecin de-al lor, care era mort de 10 ani. Probabil ca nu l-or fi gasit pentru ca nu avea Facebook.

  9. Sunt un pic nedumerit,daca acum cateva articole sustineai sus si tare ca individul nu ar trebui sa renunte la libertatile sale, acum vii si ne declari ca tu deja ai renuntat la unele .
    Daca tu crezi ca ceva misca in SUA fara ca NSA sau CIA . sa stie, insemna ca nu vorbim despre acelasi lucru.
    Am devenit o lume de like-angii si share-uitori ,care incet ,incet incep sa se distanteze de realitatea inconjuratoare .Ne revoltam superficial prin like-uri si comment-uri,speram sa salvam lumea prin organizarea de campanii online pe facebook.
    Exista un ocean de informatii din care o mare parte nu pot fi verificate decat prin crossreferencing cu alte surse online,si o manipulare mult mai mare si mai abila decat atunci cand internetul nu exista. Manipularea este mai mare si mai usor de realizat decat inainte ,deoarece, acum informatia ajunge la mai multi ochi/urechi decat inainte de era online.
    Multimea de informatie cu care este bombardat un user este imensa si il face pe acesta sa devina distras,selectiv si singur ,doar cu impresie de activitate sociala.
    E interesant de urmarit ce se va intampla cu societatea peste 20 de ani, cand actualii heavy useri,consumatori de informatie, se vor maturiza.

  10. #36

    Chiar daca dau niste date personale, nu inseamna ca sunt de acord ca o entitate, de stat sau privata sa le foloseasca. Dai voie la niste abuzuri monstruoase din partea oricarui grup politic,.
    Cat despre publicitate, eu nu sunt de acord cu ea. Tot ce vine si eu nu am cerut este considerat spam, tot ce ma suna sa-mi vanda ceva are parte de tot repertoriul meu de injuraturi pe romaneste si pe tiganeste.
    Sunt total impotriva abordarii pe mail sau telefon in scop politic sau comercial. Frate, cand am nevoie, o sa te caut, pana atunci lasa-ma’n mortii mei in pace, nu ma fute tu la icre toata ziua. Daca nu te abordez, inseamna ca nu am nevoie de nimic de la tine. Faptul ca imi trimiti newsletere sau cine stie ce oferte nu face decat sa ma enerveze si sa ma faca sa te ocolesc cand voi avea nevoie de un produs pe care il vinzi si tu.

  11. Un aspect destul de freaky dat de urmarirea online: maps.google.com/locationhistory/b/0

    In caz ca nu ai location services activat stai linistit, 90% ei tot stiu pe unde esti, doar ca nu iti arata si tire.

  12. #38

    ma numesc Ionescu Gheorghe, cnp 154565316561455, sex masculin, adresa : strada Vladimir 33, ap 666, si n-am probleme cu spionajul. come on in!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.