gratar

Am și eu o întrebare pentru oamenii stabiliți în alte țări cu apă caldă, din europa sau aiurea:
Și la voi este tradițional ca în weekend să ieși unde te taie capul și să faci un grătăraș?

Pentru că, pe bune, la români am impresia că e un fel de statement, iată, cât de valoros sunt, îmi permit ceafă de porc și mici de la selgros în fiecare weekend. Prin urmare, oriunde merge al nostru, fie la cernica, fie la mogoșoaia, fie la dumbrăvița, primul lucru pe care îl face este să coată grătarul din portbagaj și să pună de un foc micuț.

Serios, de ce nu un concurs de băut? De ce nu tradiționala salată de beuf cu sarmale? De ce nu fasole cu ciolan?
De ce neapărat grătar??

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

110 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Emiratele Arabe, in week end, activitatea secundara e gratarul. Dupa cea principala, mersul la mall. Inclusiv in balcon pune lumea de un gratar, chiar daca nu e f mult spatiu. Nu stiu totusi daca ne incadram la sectiunea “tara cu apa calda” :))

    • #2

      da, la asta cu apa calda ma gandeam si eu:)))) desi, daca stai sa te gandesti, nu e mare diferenta…

    • #3

      Bani multi, educatie si civilizatie zero. Din ce am vazut eu la Emirati, nu ma refer la indieni.

    • #4

      Completare: grataritul a doua cea mai apreciata activitate la arabeti dupa shisha. A treia (la emirati cel putin) ar fi europencele dar asta-i alta discutie.

    • #5

      Berlin se pune? Am nimerit odata in Berlin intr-o duminica de vara (era prin iunie). Cald, frumos, m-am plimbat pe jos de undeva de linga Tiergarten pina in centru. Erau niste parcuri mari pe drum de unde ma izbea un miros de gratar…. Si m-am uitat si am observat ca de fapt, in parcurile respective erau organizate locuri pentru facut gratar. E adevarat, in proportie de 85% cei care se ocupau de acesta activitate erau turci (se intimpla inainte de marea migratie), dar a fost foarte interesant sa vad ca existau locuri organizate pentru asa ceva.
      Existau si locuri unde era scris clar ca acolo era interzis sa faci gratar, si ce sa vezi? Nimeni nu facea gratar acolo…

    • #6

      Intrebare: ce pun aia pe gratar daca ceafa de porc nu au voie?
      Mai poate fi numit gratar dupa aia?

    • #7

      @alex oaie, pui, prepelita, peste

    • #8

      În UAE grătarele sunt de aur, de-aia le scot ăia oriunde.

    • #9

      Ba saracilor, seicii de la Dubai sunt cei mai incadrati la “sectiunea “tara cu apa calda” 🙂

      Pardon: “tara DOAR cu apa calda”. Sa vedeti ce fain e vara la 45 de grade cand se incing tancurile cu apa de pe acoperisul cladirilor (mai ales alea mici) si-ti vine apa fierbinte pe teava de apa rece.

      Tip: e mai reciutza aia de la apa calda, daca nu pornesti boileru.

      In rest, sa fiti voi sanatosi ca se gratareste porc acilisea mai a dreaq ca-n Bucuresti. Plus ca de la vecinu meu (localnic) se infunda ghena de gunoi in fiecare saptamana cu cartoane de Heineken, Becks si spirturi …. bea astia mai a naibii ca muscalii.

      E bine, ba.

      Am zis.

    • #10

      @escu sarac esti tu, bai :))) eu sunt bogata, de la capitala. Si da, deja nu mai am apa rece si am oprit boilerul

  2. #11

    Nu, nu e traditional. Prin tarile cu apa calda nu prea ai voie sa faci gratare si foc unde te taie capul.

    • #12

      In uk gasesti cu 2 lire gratare de unica folosinta in toate supermarketurile.
      Cred ca diferenta intre ro si restul tarilor e ca in ro grataru vine cu manele si scandal…

    • #13

      @super_fotbal manele si scandal, pleonasm.

    • #14

      Gratarul ala din uk il faci la tine in curte, nu in parc.

    • #15

      @radu Gratarul din Uk poti sa il faci si in unele parcuri. Cel putin in partea de sud unde locuiesc, asa este.

    • Apropo de tarile cu apa calda, la noi in Vaslui e simplu. Tot ce misca e bun de pus pe gratar si tot ce nu misca e bun de facut tuica.

  3. #17

    Am fost ieri la rezervatia naturala de la Reci, pe putin 5 gratare am vazut in mijlocul rezervatiei.
    Probabil le faceau pentru caprioare.
    De vis!

    • #18

      probabil erau caprioare..

    • #19

      Doamnele alea care mananca de obicei gratar nu prea par caprioare…

    • #20

      @penciuc caprioarele sunt la fed cup. cercopitecii sunt la devis

  4. #21

    Suntem un neam de melteni ( cam 85% din populatie , zic eu)…sau ce !? ..nu va este clar !?

    • #22

      Apoi ne supărăm când ne zic alții că suntem ţigani… Asta în timp ce ascultăm manele, spargem o sămânță și un PET de bere și așteptăm să ne dea statul ajutoare de orice fel.

    • #23

      Meltean esti tu si cu neamul tau. Nu toti isi permit sa se recreeze in vacante la greci, bulgari, indieni etc.
      Ca nu exista educatia ecologica asta e altceva.

    • #24

      Bai taranetilor, in timp ce voi dezbateti problema gratarelor, altii sufera la inmormantarea lui Fane (cu coroane de 6000 de coco). Imaginati-va o bomba acolo in aglomeratia aia de cocalari 🙂

    • #25

      @infecktus – a dracu’ teroristi… Unde dracu umbla cand ai nevoie de ei …
      Daca s-ar fi detonat un terorist la inmormantarea lui Fane cred ca era erou national…

  5. #26

    In Finlanda sunt amenajate gratere intre blocuri si mai face lumea acolo, mai ales unde sunt studenti. Si prin padure sau pe malul lacurilor sunt destule locuri de gratar amenajate, inclusiv si un fel de cabanute, nu sunt tot timpul folosite, dar nu-i iesit din comun sa vezi in weekend finlandezi la gratar. In plus, jucatorii de hochei sunt vedete destul de mari pe aici (mai ales aia care joaca in NHL), si in vacanta de vara o tin intr-un gratar si o petrecere continua.

  6. #27

    în Austria nu se poate face grătar decât în locurile special amenajate pentru așa ceva, în general platforme de beton dotate cu tot ce trebuie, la marginea pădurilor, râurilor, parcuri, etc. amenzile sunt usturătoare, se dau pentru nerespectarea locului aprobat și pentru mizerie lăsată la fața locului.plus că orice amendă neplatită în termen de maxim 18 luni (pe parcurs se adaugă penalități care o triplează) se transformă în închisoare. iar la tine în curte dacă deranjezi vecinii cu fumul și îți cheamă poliția, iar iei amendă.

    • #28

      Cum sar romanii cu plusuri cand e de dat la gioale altora.
      Pariu ca daca zicea ca “poti sa faci gratar, doar sa nu fii animal prost” unii se simteau jigniti, asa cu legi si amenzi “lasa ca nu vine nimeni si daca vine vedem noi”… :))

  7. #29

    Bos, ti-ai mai luat atunci gratar pe butelie? Butelia ma intereseaza.

    • #30

      grătar pe butelie?!… mie-mi sună a bondage

  8. #31

    mai baieti, bucurati-va acuma de gratare, cat nu le interzic oiropenii lu merkel pe motiv ca insulta credinta musulmana; apropo de asta, femeile cu burka au voie sa intre intr-o banca? da’ eu daca-mi pun cagula am? doar intreb

    • #32

      Poti sa porti si tu o burka 😉

    • #33

      In Italia (prin nord), in majoritatea spitalelor mari e interzis sa intri cu capul acoperit, indiferent de religie sau alte motive. Posibil ca si in unele banci.

    • #34

      in romania e interzis prin lege sa umbli cu fata acoperita pe strada

  9. O fi ceva în genele noastre transmis din vremurile cînd pîrleam mamuţii, ca semn de recunoaştere a apartenenţei la grup.

  10. #36

    In Cehia poti sa faci gratar in locuri amenajate, nu unde te taie capul; iar cehii nu se prea inghesuie sa-si faca ei gratar. Insa cam orice crasma aflata mai in padure are cate un gratar, asa ca amatorii de gratare pot sa-si cumpere un carnat prajit pe gratar. Sau o ceafa de porc.

  11. E mai sănătoasă carnea la grătar :))

  12. #39

    Mancatul e sport national la noi. Cauti un loc linistit in natura, retras, gasesti ceva, te documentezi si in final iei o decizie : nu te duci ca se mananca prost.
    A fost cineva vreodata la un allinclusive cu romani pe langa? Nici la plaja nu se mai duc daca au mancare din plin.
    Eu unul urasc sa fac gratar cand ies in natura, gasesc altceva mai bund de facut decat sa suflu in foc.
    Pana la urma puse cap la cap tot pe acolo iesi daca nu cumperi carne, carbuni legume etc si te duci sa mananci cand iti e foame la un restaurant in zona.
    Eu de ex imi iau hrana rece, ia incercati voi o brazică cu ceapa, şuncă si ceva legume pe o patura in varful dealului. 🙂

    • #40

      am fost la all inclusive in bulgaria. MUNTI de mancare in farfuriile romanilor. daca voiai sa afli ce nationalitate sunt, trebuia doar sa te uiti cata mancare au pe masa.

    • slana cu ceapa si paine are un je ne sais qua cand esti obosit de drumetie si ti-e foame.

    • #42

      @baxt coane, ce se intampla in ciudad de mioveni ? unde e cupola sclipicioasa de la capela aia cat un bloc turn ? au scos poleiala si au pus tigla ?

    • #43

      De clopotniţa cu lift si clopote cu numele primarului gravat pe ele sa nu zici, ca incepe campania.
      Apropo, stiati ca la Primaria Mioveni candideaza Argentina?

    • #44

      se pronunță Hargentina, incultu-le!

    • #45

      Incult esti tu ca nai fost nici o data in Mioveni s-a vezi unde miau dat ţîgani cu barda

    • #46

      doamna mea e de pe la vreo 10 km de Mioveni :))

    • #47

      O, da. Mi-a spus sotia ca s-a cunoscut cand au aparut romanii la hotel. Galagie pe terasa, platouri de mancare umplute cu varf, sticle/pahare cu tot ce gaseau lichid. Bineinteles ca nu reuseau sa crape in ei tot, dar tot aduceau, sa fie, ca doar erau la ol inclusiv, ce p*la lor.

    • #48

      Baxt, să mă bată vântu, că am ieșit ieri pe la 4 la asfalt, cu băjeții la un aer și era plin ochi orașul. Colcăia de țărani, de țigani, de sămânțari și copchii care întorc la Racovița, apoi în sensul giratoriu de la Lidl. Ăsta e traseul. Și bineînțeles, clasicele manele, treninguri și adidași albi. Plus multe minore, tone de minore.

      Îmi plăcea când vedeam băjeții făcând grătar la 3 metri de tomberon și mașinile le puneau stratul de țărână. Vis.

    • #49

      True Frantz.
      Eu cand aduc vorba de Mioveni aici fac haz de necaz, as pleca cu prima ocazie din cătunul ăsta de cocleţi, dar ma leaga multe de care nu are acum sens sa vorbesc. 🙁

  13. #50

    eu prin Austria pe malul unui lac, pe marginea drumului am gasit stekerlfisch, adica peste pe bat pe gratar, un fel de cabanuta cu mici la noi. E drept ca desi era in padura era doata si cu WC curat si functional.

  14. Spania – Zaragoza, am stat 1 an, nu am vazut si nici mirosit vreun gratar. Manele? O singura data am auzit!
    Italia – Roma, am stat 4 ani. Gratare? Da, manele, da! Nici unul nu era facut de italieni. Doar romanii, polonezii si cei din America Latina faceau gratare. Cu o precizare importanta. Gratarele se faceau in locuri special amenajate pentru astfel de activitati. De obicei, pe langa Roma. Asta am vazut eu si sub nici o forma nu atac romanii sau alte nationalitati. Italia are macaroane, noi avem mititeii.

  15. #54

    Eu stau la curte. Si fac gratar. Cam o data la 2-3 saptamani. Pentru ca pot. Si pentru ca nu fac mizerie in natura. Si pentru ca imi place sa fac gratar. Si pentru ca micii de la selgros sunt printre cei mai buni.

  16. #55

    astia nu e romani, bre 🙂
    am facut gratar in Londra – in curte, ce-i drept – atunci mi se parea o maxima aroganta, era pe vremea cand se intra cu viza …ce vremuri dom’le ! Am avut si doi englezo-indieni invitati (vecini) , le-a placut 🙂

    • #56

      Le-ai dat mici cu carne de vita? Ca altfel nu are farmec.

  17. #57

    Nu m-am mutat in tara cu apa calda, dar intr-una din ele (Elvetia, mai exact) am vazut un barosan facea gratar pe o plaja de pe malul lacului in buricul Genevei (langa portul de iahturi, unde se plimba bogatii si capatele incoronate scapatate). Era un gratarel mic, de unica folosita (se gasea la supermarket un kit – gratar + casoleta de carnati) si partea interesanta e ca nu facea fum, ci doar mirosea a festivalul berii.

    …nu, nu era roman.

    • #58

      In Elvetia este permis sa faci gratar oriunde atat timp cat este pe picioare si nu arzi iarba. Sunt foarte putine locuri unde este in mod clar interzis la fel cum sunt o groaza de locuri amenajate. Inclusiv in portul ala de iahturi se fac gratare pe pasarelele alea de beton din fata iahtului, dupa care, te pui in fundul barcii sa te legene apa si sa tragi la masea. Alta viata :))

    • #59

      Da, asa m-am gandit si eu cand am trecut pe acolo – alta viata. Mult mai bogata.

  18. #60

    Daca pui Belgia la tarile cu apa calda, poti sa stai linistit, si aici se fac gratare la greu. Dar locurile publice sunt reglementate la greu, deci lumea face gratar acasa, in curte sau pe terasa, daca are unde. Daca nu, merg la cei care au loc de gratar. Dar gratarul e sfant si la ei 😉

  19. #61

    Bre gratarul e sport national in Australia… Daca nu pui de un gratar macar odata pe luna cred astia ca esti ciudat … pana si fraza “put another shrimp on the barbie” e in reclama veche pentru turism in Australia.
    Eu am gratar pe butelie si il pot pune in portbagaj daca ma duc la plaja 🙂

  20. #62

    dar ce aveti mah cu gratarul ? ce sensibilitati pe aici. mai nou nu mai e bun micul sau pieptul de porc pe gratar ? si o bere rece ?
    poate ca nu realizati dar numarul de gratare facute pe unde te taie nevoia fiziologica de gratar a scazut. mult. poate sa fie si din cauza faptului ca a fost iarna dar nu asta este important. incercati sa vedeti tendinta pozitiva. nu poti sa transformi un popor de tarani trepanati analfabeti stelisti de mici intr-o gloata elevata care sa consume icre negre si sampanie peste noapte.

    • #63

      poti sa-l mai schimbi pe cate unul in bine daca este doar un taran trepanat analfabet, dar daca e si stelist, nu mai are nicio sansa …

  21. Alta porcarie sinistra de-am vazut-o a fost aia cu picnic la muzeul taranului roman.
    Acolo, printre casele vechi, lângă casa copie ca a lui Creangă, românii stăteau întințși pe iarbă, cu mici, cârnați, casolete cu salate, pâine, roșii, ouă fierte.
    A, ca sa zic da minoritarii care făceau gratar in cimitir.

  22. #66

    In Spania e interzis,exceptie zonele amenajate si doar in anumite perioade ale anului.Ultima oara cand am fost in Romania,chiar langa un complex rezidential nou aparut,doi invarteau mici si coaste pe gratar in timp ce imparțeau o bere la pet pe fundal de manele.Dar,in alta ordine de idei,e tristuț sa astepti 6 luni sa faci o fripturá la gratar(friptura la gratar#friptura la grill#friptura la cuptor#friptura la tigaie).Si uneori te mai saturi sa mergi la picnic cu friptura sleitá facuta in ziua anterioará.
    Si nu suntem primii in clasamentul mâncáilor la all inclusive.Trebuie sa ii vedeti pe ecuadorieni si bolivieni.Al meu are un coleg care are interzis la restaurantul “baga cat poti ” din oras.De cate ori merge,ii spun aia ca nu au loc,chit ca sunt doar doi clienti…

  23. #67

    Unde locuiesc eu , toata lumea are gratar in curte. Nu face nimeni gratar pe unde il taie capul, iar daca face, are cineva grija sa cheme politia . Vara se organizeaza chefuri pe malul Inn-ului , iar acolo, in locuri special amenajate, se poate face gratar.

  24. #68

    Anul trecut ajunsei prin Oslo , si am fost si eu sa ma plimb sa vad ce si cum . Si am ajuns pe o insula pe acolo pe langa unde iesea lumea sa stea la plaja si absolut fiecare grup avea paturica lui + gratarul de unica folosinta aferent .. pe toata plaja. Noi ii dam o conotatie negativa din cauza altor aspecte (ce tine de galagie / lasat mizerie in urma etc)

    • #69

      Norvegienii nu faceau focul ca sa mananace gratar ci ca sa se incalzeasca si sa tina la respect ursii polari.

    • Ursi polari nu sunt in Norvegia. Poate de pinguini se fereau.

  25. #71

    In toata lumea civilizata gratarul e la mare cautare. Daca nu credeti mergeti la Hornbach prin Germania si vedeti oferta de gratare si scule auxiliare. Da, in Munchen si Frankfurt centru e cam greu de facut gratar. Dar toti cei care au un petic de gradina cam asociaza la el si un gratar.
    Insa:
    1. Foarte multi prefera sa cumpere gratarul gata facut – chestie de comoditate, ex. fac drumetie prin padure, la cabana X stiu ca gasesc gratar bun. Asta nu exclude ca nu au acasa gratar.
    2. Foarte multi inlocuiesc gratarul cu alte bunataturi, in general specificitati ale loculului. Astea poti sa le vezi la tarabele cu mancare gatita din pietele saptamanale. De exemplu in Olanda se mananca in draci peste prajit, in Belgia cartofi prajiti cu 20 de feluri de sosuri samd. Deci este putin probabil ca respectivele persoane sa caute gratar, pentru ca pur si simplu asa cum noi tanjim dupa un mic cu bere, ei au alte pofte la junk food. Asta nu exclude insa ca nu au un gratar pe acasa.
    3. Legea e draconica cu aprinsul focului in locuri neamenajate. Dar pe de alta parte, comunitatile locale se straduie sa suplineasca acest lucru. In jurul satului meu, intre paduri, cunosc cel putin 3 locuri de facut gratar in aer liber. Niciodata insa nu sunt aglomerate. De ce? Gratar acasa, si vezi punctele de mai sus.
    V-as recomanda sa vedeti o coada la supermarketul din sat dimineata intr-o duminica cu soare din mai. Nici o diferenta cu cele din Selgros din Romania.

  26. #72

    In doiciland am fost la romani care faceau gratar pe balcon. Era OK atata timp cat nu deranjau vecinii cu mirosul. Mi-au zis si ca au incercat si in natura dar i-a ridicat politia pentru ca nu erau intr-un loc amenajat si le-a confiscat gratarul.

  27. #73

    In Irlanda am stat cativa ani intr-un loc singur la curte. Mi-am umilit definitiv toti vecinii, care faceau gratar doar de Sf. Patrick si de ziua nevestei. Poate si de ziua lor. Eu faceam cam de 2-3 ori pe saptamana, ca uneori ajungeam tarziu acasa si nu mai aveam chef de gratar.

    In public (ex pe plaje) nu prea merge cu foc deschis ca se iau gaborii de tine. Daca insa ai carbuni (deci nu flacara), gratarul are picioare (nu faci focul pe pamant ca negrii) si nu ai alcool la vedere de regula te lasa in pace. Am scapat de cateva ori cu discutii emotionale si asigurandu-i de ca am cele mai bune intentii, ca nu las mizerie si ca nu am stiut ca nu am voie sa fac gratar acolo.

    Acum stau la bloc si din unghiul in care e balconul meu vad cam toate balcoanele din complex. Aproape toate balcoanele, mai putin vreo doua de musulmani/negri au cate un gratar mare, de fitze, care uneori fumega.

    Al meu este mai esteuropean asa, de criza, are un picior mai scurt, dar fumega mai tot timpul.

    Pentru outdoor ma gandesc de mult sa imi montez unul intr-un carucior de copii, se transporta usor pe plaja ca are rotile mari, nu atrage atentia, poti avea la indemana toate cele trebuincioase si trece prin zona vreun gabor nu-i atrage nimic atentia. Decat poate copilul care fumeaza, dar na, nimeni nu e perfect.

    • #74

      in irlanda nu poti sa faci focul ca bate vantu

    • #75

      Un roman cu pedigree aprinde un gratar de brichete cu un singur ziar, un singur chibrit, fara benzina sau surcele pe orice vreme.

      La nevoie chiar si fara chibrit, dar sa nu exageram.

  28. #76

    Nu neaparat gratar, dar ceva sa placa la toata lumea!

  29. În orașul meu și împrejurimi nu am văzut niciodată grătare în locuri publice, lumea face grătare în curtea personală.
    În Antwerpen există cîteva, aveți aici poze cu locurile respective, interesante…
    frevanoers.be/barbecueen-in-antwerpen/

  30. #79

    Noi ca romani avem tendinta de a ne crede superiori aproapelui nostru.eu nu fac gratar, nu am mancat in viata mea seminte, iar berea la pet clar e pentru boschetari ca eu beau doar carlsberg la 0,33.sa ridice mana ala care nu a facut in viata lui un gratar in aer liber…

    • Eu beau doar sifon boss si energy drinkuri plus cola…deja e prea buna berea la pet, hm, not… asta e specificul local romanesc…
      Si da romanii sunt superiori sau cel putin asa cred ei despre ei, e ceva normal si banal… ce urmeaza dupa e nasol… dar numa’ zic… ma abtin. :))) …

  31. #81

    In Danemarca, gratarele sunt populare. Cu urmatoarele mentiuni:
    – oamenii ce stau la casa cu oleaca de curte, au gratar aproape profesional ( cadoul de prima casa implica de obicei ceva legat de gratar)
    – printre blocuri, unde exista ceva spatiu verde, exista si loc amenajat pentru gratar
    – in locuri mai interesante ( malul marii, in poieni etc. ) exista locuri pentru gratare, dotate cu banci si pubele
    – orice petrecere organizata vara in timpul zilei/seara implica gratar
    – kitul pentru mers la gratar include totdeauna si saci de gunoi pentru gunoaie, pe care oamenii ii folosesc la final, lasand locul curat.

  32. #82

    Pana acum 3 ani, cand am terminat treaba cu Copenhaga, se gratarea la greu. Gratar de unica folosinta din supermarket, orice spatiu verde se putea gasi (un parculet, ceva intre blocuri, pe malul apei) si incepea distractia. Oameni cu bun simt, se distrau frumos si se inghesuiau cat mai multi straini pe un petec de iarba. Nu erau romani. Mizeria lasata in urma era de nedescris, dar dimineata nu mai gaseai vreo amintire a zilei precedente.

  33. #83

    În Danemarca sunt locuri special amenajate în parcuri, păduri, mal de apă. Sunt care fac grătar, alții vin cu mâncarea e acasă, alții doar se uita ca să-ți stea mâncarea în gat. Sunt care nu strâng după ei dar întotdeauna e curat pentru ca e cineva care trece în fiecare dimineață și strânge gunoiul.

  34. #84

    In tarile civilizate, gratarasul se face in curtea din spate, organizat. Dar cum la noi nu vrea nimeni sa darame rahaturile astea de blocuri, si sa mute lumea in suburbii, lumea face pe unde apuca.

  35. #85

    In ultimu meu trip am vazut “rockeri” care au facut un bors la ceaun, o fasole cu carnati, alea alea. diversificat tati

  36. #86

    Grecii sunt mari amatori de gratar, dar la ei in balcon sau curte. Daca faci aiurea pe plaje sau prin paduri, si te prind, te inchid pentru 24 de ore (ca sa iti revii) plus amenda.

    • #87

      Mi se pare normal. In Grecia oricand poti sa dai foc la ceva din greseala: niste stanci, ceva nisip.

    • #88

      @alex: ai sa razi, dar in Grecia datorita vegetatiei foarte uscate, un incendiu se poate propaga foarte rapid.
      In plus, incendierea intentionata pentru a scadea pretul terenurilor e un fel de sport national.

  37. gratarul il fac altii- tu te duci ca cetateanul civilizat la restaurant si mananci ce frig aia 🙂

    • #90

      Grătarul si picnicul sunt activități a caror punct central nu e consumul de mâncare, ci socializarea in aer liber.
      Mai mult, grătarul pe cărbuni e cel recomandat: aranjezi cărbunii- bei o bere cu colegii, aprinzi cărbunii – mai bei o bere, studiezi cum se face carnea – încă o bere. De aia grătarul pe gaz si cel electric sunt sacrilegii.

    • #91

      Uite cine stie, bravos.

      Comentarii ca acesta imi redau increderea in tineretul Romaniei, inseamna ca nu e totul pierdut.

  38. #92

    În Polonia este o adevărată cultură a grătarului, nu la noi.
    Imediat ce este vremea mai bună, toți ies în toate parcurile și fac grătare la acele grătare mici, de unică folosință – se adună cel 10-15, cu cât mai multe beri și dă-i ca haplea.
    Partea bună e că nu deranjează pe nimeni și când termină grătarul, locul este lăsat imaculat, fără gunoaie și petece de loc unde s-a făcut foc. Restricții nu sunt, înafară că-n afara parcului nu are voie nimeni să bea pe stradă.
    Și cârnații făcuți de ei îs cei mai buni.
    Acolo-i de mers la grătar.

  39. Si totusi tara gratarelor ramine America. Daca arunci o geana in Home Depot sau la Best Buy la raionul cu gratare o sa intelegi. Iar daca bagi la mat un T bone steak iti vine sa-ti rupi biletul de avion de intoarcere.

    • #94

      cu vita argentiniana?

    • #95

      kobe, ca barbatilor le plac asiaticele

    • Hm, nu stiu, acolo pe eticheta scrie Manhattan Cut, Black Angus, Rib Eye steak,New York Strip Steak, n-am retinut de unde provine carnea. Insa unele costa $20 felia. Vorbesc de carne cruda, pret de galantar.

  40. #97

    Am iesit sambata in parc la un gratarel daca tot a dat de 15 grade. Toti vecinii mei de gratar au fost sirieni…….pe cuvant!

  41. #100

    Nu stiti voi nimic. Oamenii fac un serviciu communitatii. Au prins si ei un caine si il fac la gratar ca sa arate cum scapi de maidanezi si gata, sare lumea in cap.
    Chiar asa insensibili sunteti?

    • #101

      comentariu bun, nume de femeie. o sa iasa cu minus. pune si tu o poza topless sau ceva

    • #102

      Of, Lucifer, mai pune si tu una si pe urma mai vorbim 😉
      Si cel mai important nu vreau sa te pun in vesnica dilema: e cu push up sau fara?

  42. #103

    prin decembrie, asa cum am mai zis m-am fript cu niste carnat de peste de la Auchan. Acum vad ca au aparut si mici de somon tot la ei. Se risCA CAreva sa ia sa imi zica daca-s buni ca-s somer din nou si nu vreau sa dau banii de icre negre pe prostii

    • #104

      tu din 6 in 6 schimbi banca?

    • #105

      hai man ca am bagat 2 luni la BCR 🙂 Apoi 2 ani si 4 luni la scoala de muzica, doar ca PFA nu mai e ce a fost.

  43. #106

    In UK, cum e zi cu soare, cum sfaraie un gratar. Bineinteles, fratele Salam si toata mezelaria canta din toti plamanii. Amuzamentul e cand ma apuca dracii si le bag ca si raspuns un Rammstein, Combichrist, Wumpscut sau Marlyn Manson

    • #107

      nai si tu un disc calumea cu compact sau holograf

  44. #108

    Olanda: daca e soare si relativ cald in weekend…se lasa cu gratar. asta se intampla de vreo 2 ori pe an asa… si ai voie sa-l faci in unele parcuri (tre sa cauti pe net inainte)…si nu direct pe iarba. daca parlesti iarba …amenda 380 euro…

  45. #109

    In america un gratar de vita are 600 grame bucata, grosime de aproape 4 centrimetri.
    Apoi in functie de unde provine sunt : Rib-Eye, NY Strip, Filet Mignon, T-bone. Astea sunt prin toate resturantele aproape.
    Apoi sunt brisket, tri-tip, skirt steak si ribs.
    Daca vreti sa vedeti produsul finit pe yelp.com alegeti orice oras mare si cautati steakhouse apoi alegti doar $$$$ la pret .
    Gratare sunt gata amenajate in parcuri prin oras, apoi prin padurile din zona sunt la zone de gratare si nu ai voie cu muzica la maxim sa vine rangerul si iti da amenda. Daca stai apartament mai mult ca sigur ai un gratar in curte, dar stai la casa in curtea din spate majoritatea au gratar. Apoi au aparut magazine care fac gratar doar intr-o anumita zi a saptamanii de la 2-6 dupa masa si se lasa cu coada mare.

  46. #110

    real story – familie de romani, hotel la mare in romania, bilet prin sindicate cu demi-pensiune. si-a luat gratarul la el (electric) si facea pe balcon.