De câte ori ați auzit pe câte unul că face ceea ce face din pasiune? Mă refer la job/antreprenoriat, chestii de astea, nu la cei ce fac aeromodele. Vă zic eu, tot timpul. Unde mă întorc, dau peste câte un pasionat de munca lui, ceva de speriat.

Și aici cred că e una din problemele societății.
Oamenii au uitat pentru ce se duc la muncă, pentru ce au avut ideea de a înființa o firmă, pentru ce se trezesc dimineața. Adică pentru bani. Societatea capitalistă ne-a educat să considerăm munca răsplata supremă, orice HR știe că nu banii îl motivează pe angajat, ci fericirea de a veni la locul de muncă, în loc să își petreacă timpul cu familia, așa că ne comportăm ca atare.

Problema cu tipul acesta de gândire este că, la un moment dat, uitând pentru ce muncești, e posibil să rămâi în plop și plopu-n aer. Cumva, la fel cu cei care romantizează la extrem poveștile de iubire și uită că, în final, tot la sex se ajunge. Printre pricăturile de pasiune, nu ar trebui să uite că și familia lor e pasionată să mănânce de măcar vreo 3 ori pe zi, e pasionată să se îmbrace etc

Anyway, ce voiam să zic e să nu uitați să puneți pasiune în ceea ce faceți. Îl va ajuta pe angajatorul vostru să își plătească leasingul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

29 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Munca este ca sexul anal: neplacuta, murdara si implica Maithuni si Freigi.

    3
  2. Seful cu leasing: Dar nu suntem o familie? Ia de aici încă 2 cursuri prin care să-ți optimizezi munca.

    5
  3. #5

    Exact ca atitudinea unui manager dintr-un departament paralel cu mine. Stateam mai demult la povesti despre pasiuni, ma trezesc la cateva luni distanta cu niste task-uri trimise de la sefa mea via colegul, “ca si asa tie iti place”. Zic OK, cum ma compenseaza firma pentru munca si skill-urile extra fata de cele cerute initial. “Pai nu ziceai ca iti place sa… X?” Pai ba da, dar asta ma ia de la munca mea principala, care e cea care imi aduce comisioane (lucrez in vanzari) si implicit pune mancarea pe masa. Normal, poker face.

    1
    • #6

      Nu vad de ce ar fi de vina acel manager. Tu ai inclus la pasiuni niste activitati care pot fi task-uri de munca, iar el a vrut sa te ajute sa te relaxezi.
      Majoritatea nu suntem platiti atunci cand facem ceva ce ne relaxeaza, ba chiar de cele mai multe ori platim noi pentru asta.

      1
    • #7

      Andrei, jobul meu e sa vand X. Nu sa redactez Y, nu sa fac treaba de traducator, designer grafix, IT-ist sau modelator de plastilina. Daca vreau sa ma destind, ma duc acasa cu o bere in mana, ma duc in concediu, o iau pe nevasta la o tranta prin cearsafuri. La job ma duc sa fac bani, motiv pentru care trebuie sa ma ocup de clientii care vor sa cumpere X. Metoda de relaxare la job pt mine include ascultat de muzica in casti, nu task-uri suplimentare pe langa cele deja existente. Multumesc pt nimic.

      1
    • #8

      Stai ca poate nu ai explicat bine sau eu nu am inteles bine.
      Din postarea ta inteleg ca ai vorbit cu un coleg si i-au spus ca pe tine te pasioneaza X si Y, iar peste cateva luni ti-a propus sa faci X si Y (adica a vrut sa te ajute cu pasiunile tale).

      Poate ca data viitoare nu ar trebui sa te mai lauzi ca esti pasionat de anumite task-uri de munca, daca nu este adevarat. Cam asta este si ideea articolului.

    • #9

      Să zicem că lucrezi ca şofer de autobuz, iar în timpul liber faci voluntariat pentru a zugrăvi orfelinate/spitale/azile de bătrâni. Într-o zi aduci în discuţie la muncă treaba asta. Peste câteva luni te trezeşti că vine şeful la tine şi te pune să zugrăveşti garajul. La final de lună, când te uiţi în cont, bagi de seamă că n-ai nimic în plus la salariu.

      Da, zugrăveala e o pasiune de-a mea, o fac în timpul liber pentru că vreau să ajut şi pentru că-mi place, dar atâta timp cât sunt în programul serviciului, mă aştept să fiu plătit în plus pentru efortul depus, altul decât cel de şofat, pentru care am şi fost angajat.

      Da, aici intervin variabile, cum ar fi că trebuia vorbit de la început cu şefu’, însă, în mare, cam asta voia să spună Arthur.

      1
    • #10

      @Sgt. Pepper, daca tu spui ca in timpul liber zugravesti orfelinate/spitale/azile, pasiunea ta este sa ajuti copiii/bolnavii/batranii, nu sa zugravesti. Si atunci cred ca ai fi destul de incantat daca ar veni seful si ar propune sa mergeti la un orfelinat/spital/azil sa faceti ceva util pe acolo.

      1
    • #11

      Hai că zboară conceptul pe lângă tine mai ceva ca gluma din meme-ul ăla. O lăsăm aşa.

    • #12

      Nu zboara nimic pe langa mine, am inteles foarte bine. Incercam doar sa va explic ca nu trebuie sa va laudati ca va pasioneaza anumite lucruri, cand de fapt le faceti pentru bani. Sau pentru alte beneficii.

      De exemplu nu este corect sa spui ca una dintre pasiunile tale este sa descoperi formule noi in excel (ca tot vorbim de corporatii si task-uri). Faci asta ca te ajuta la munca/in activitate, dar sunt convins ca nu ai renunta la vacanta pentru a lucra in excel.

      Este vorba de diferenta dintre pasiuni, adica lucrurile care chiar iti fac placere si pe care le-ai face inclusiv in timpul liber, si activitatea de la munca, pe care o faci pentru bani.

      1
  4. #13

    Asta cu pasiunea,motivatia si dorinta de a face lucruri sunt noua limba de lemn capitalista,pentru firme e chestia hai ca te slugarim mai mult decat poti duce,dpdv angajat e ceva de genul hai ca vreau jobul,ma intereseaza banii,dupa aia cand sunt angajat voi sta eu pe blog la arhi si zoso,in timp ce mimez munca.Mai e specia aia de patroni/persoane liberale,care in exprimare nu uita sa mentioneze ca va ajutam(plm,va platesc,imi oferiti un serviciu),iar la final,dupa ce iau banii adauga apoteotic cu drag.

    Am avut recent niste interviuri,ceva firma americana,ceva directorasi din california,in general eu imi inregistrez interviurile,ca sa imi dau seama unde am gresit ,unde am punctat,sa fiu mai pregatit la urmatorul…etc,si chiar ma uitam zilele astea,si pur si simplu si eu eram uimit cat de departe pot ajunge,cunoscandu-ma nevastamea a crezut ca era gluma,sau trollam,ca nu se poate ajunge asa departe cu vrajeala si politically correct.

    Pe vremuri,mai angajam muncitori,la o fabrica,acolo era simplu:ce stii sa faci,cum stai cu bautura,fumezi,unde locuiesti(sa imi dau seama daca intarzie),esti dispus sa faci ore suplimentare(erau pontate si platite),hai sa dai o proba de lucru,te uitai daca pare genul conflictual,daca nu e genul boschetar,ce plm pasiune pentru firma,munca,sau unde se vede peste cativa ani(orizontul era destul de scurt,se vedeau la carciuma dupa munca/betie grava la salariu)….

    1
  5. #14

    Imi place ce fac (in general e bine sa-ti gasesti un job in care sa iti placa ceea ce faci) dar in nici un caz nu muncesc din pasiune. Daca maine reusesc sa-mi asigur un venit confortabil din alta parte (gen catig la loto, ha, ha, ha) las naibii jobul, ca nu-s nebun sa muncesc aiurea doar de placere. Oricine spune altceva e probabil vreun HR-ist din ala de crede ca noi suntem fericiti sa ducem acasa cartonase cu “bravo” (asta a fost la un moment dat o campanie de HR in firma la care lucram – ne dadeam unii la altii cartonase cu “bravo”) si batai pe umar, gen “esti cel mai bun”

    2
  6. #15

    Daca imi urasc jobul cu pasiune se pune?

    3
    • #16

      o da:)))

    • #17

      Pai și de ce nu schimbi? Cauți ceva la fel de bine plătit și mai puțin enervant. Piața muncii din România s-a dezvoltat foarte mult, gasesti oportunități cât mai diverse. Nu ești legat de locul ala de munca.

    • #18

      @Unu :Bai nene, asa ceva…

    • #19

      @Unu: as cauta, dar pentru videochat sunt prea urat, la camatarie nu ma pricep iar la stat am inteles ca trebuie sa ai rude in sistem

  7. #20

    Dacă mă plătește bine și am idee despre ce ar trebui să fac, mă cuprinde o pasiune nemărginită. Munca e cea mai proastă ”invenție” a umanității. D-abia aștept roboții.

    • #21

      Eu zic sa te mai gandesti cu robotii aia. Crezi ca robotii vor produce ca sa stai tu acasa pe bani? In cel mai bun caz tu vei muri de foame ca sa faca buzunarul mare proprietarul robotilor.

  8. #22

    exista meserii si exista joburi vocationale. Sa fii profesor fara sa-ti placa, sa fii medic fara sa-ti placa.

    Eu lucrez cu infectii. puroaie… decese. cred ca vedeti cu totii rezultatele cand celor mai multi colegi de specialiate nu le pasa de ce vin la munca si nu pun pasiune.

    chiar nu cred ca exista medicina de calitate fara pasiune… iar oamenii aceia buni pe care ii iubeste lumea si ii cauta, sunt toti 100% pasionati. ca n-ai cum altfel

    2
  9. #23

    Începusem să cred că sunt defectă și mult mai leneșă decât e permis pt o persoană vie.
    Nu mi-au displăcut niciodată muncile pe care le-am făcut, am muncit cât am putut de bine, nu din pasiune, ci dintr-un sentiment de corectitudine (slujba-i slujbă, drujba-i drujbă), dar nu pot spune că mi-a plăcut vreodată munca sau că am făcut-o cu pasiune.
    Și pt nimic in lume nu mi-aș transforma hobby-urile în job de plătit rata, pus pâine pe masă și boabe în castronul pisicului.

  10. #24

    am un caz de asta la mine in familie. munca este scopul, munca este viata, nu e nevoie de nimic atat timp cat putem sa muncim pana cadem lati. familia e importanta atat timp cat nu deranjeaza activitatea productiva si in general nu e prin preajma. ceva fin

    • #25

      Sigur munca este scopul? Nu cumva scopul este reprezentat de banii pe care ii aduce munca asta asidua? Ma gandesc ca ruda asta a ta nu ar mai munci de dimineata pana seara daca maine ar castiga 10 milioane de euro la loterie.

      1
  11. imi place ce fac dar daca ar trebuii sa muncesc doar o ora pe zi pe aceeasi bani as face asta instant. am colegi care stau pe baricade pana la 7-8 seara, eu rup poarta la 5. pana la urma nu e vina mea ca gigi nu stie sa foloseasca un vlook-up si completeaza un tabel de mana.

  12. #27

    Un angajat era în fața firmei, când şeful său apare şi își parchează BMW-ul nou-nouţ:

    – E tare rău maşina asta, şefule!

    – Ei bine, spune șeful către angajat, în timp ce acesta îi admira noua mașină: “dacă o să faci eforturi, munceşti din greu şi o să stai peste program … la anul o să am una şi mai tare!”

    1
  13. daca muncesti cu spor isi ia masina cu banu jos. Ce atata lizing?

  14. #29

    A fi antreprenor presupune multe lucruri: sacrificiu, inovatie, perseverenta etc