Când eram mic, pe vremea răposatului, erau două lucruri pe care visam să le avem neîntrerupt și nu le aveam. Primul era curentul electric, această fată morgana a tuturor. Ziua, când tovarășii trebuiau să fie la muncă, nu să piardă vremea acasă, se închidea curentul, evident. Dacă aveai ghinion să te întorci de la școală/spital/ceva și să fii în lift, sănătate, aia era. Ne învățasem, toți aveau chei de alea triunghiulare și deblocau copiii rămași acolo, sau femeile, cei care nu ajungeau la celebra rotiță din dreapta sus care descuia ușa.
Venea după masa, pe la 4, că se întorceau tovarășii acasă și trebuiau pe ce să își fiarbă ghearele de pui, capetele de porci, fasolea viermănoasă sau brizura de orez, mâncarea cea de toate zilele pentru oamenii simpli, care nu se descurcau cum se descurcau toți, care nu furau de la muncă, fraierii, adică. După care se lua imediat după ce se termina programul TV, că oricum trebuia să mergem la somn. Niciodată, niciodată nu o să îmi treacă frica de întuneric, spaima paralizantă când te trezești în negru complet, fără de veste.
Cealaltă chestie la care visam era apa caldă.
Nu pentru duș, fițoșilor, nici nu mai țin minte dacă existau dușuri peste tot, așa, ca acum.
Aveam nevoie de apă caldă, mulți dintre noi, ca să spălăm scutece, pentru că căcatul de bebeluș pătează pelincile alea și trebuie frecate de mână. Și să vedeți ce nașpa e atunci când nu ai gaz să încălzești apa și trebuie să speli scutece, pantalonași, chestii de astea, în apă rece ca gheața, frecând cu săpun de rufe. Mi se făceau mâinile numai răni de la soda aia nenorocită.
De spălat, aia e, te spălai repede cu apă rece, dacă nu mai rezistai, dacă nu, așteptai poate dădea vinerea apă caldă tovarășul de la centrală, dar asta era o loterie, poate tovarășul nu avea chef, poate era beat, poate nu avea green light să dea drumul. Ce să zici, te înveți și cu răul.
Ce voiam să zic e că eu urăsc oamenii care mint și încearcă să ne ducă în vremuri de alea pe care eu le-am trăit și nu mai vreau să le trăiesc niciodată. Iar ipochimenul de azi este Nicu Șordan.
Nicuşor Dan: Nu există un singur indicator, un singur indicator unde Bucureştiul sub Nicuşor Dan să fie mai rău decât era Bucureştiul sub Gabriela Firea
Păi da, Nicu, nu e unul, sunt toate.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că, din totalul de 24 de companii municipale aflate în subordinea Primăriei Bucureşti, în primă etapă au fost propuse spre desfiinţare 16 companii, iar pentru 14 dintre acestea administraţia locală a încheiat procedurile care îi reveneau. El a spus că sunt păstrate “pentru moment” companiile care se ocupă de mentenanţa semafoarelor, cea care se ocupă de iluminatul public sau cea care are ca obiect activităţi tip DDD, iar angajaţii acestora aşteaptă reorganizarea primăriei pentru a intra în Primăria pe o grilă nouă.
În ceea ce priveşte compania de transport public STB, dar şi Termoenergetica, Energetica, edilul consideră că acestea sunt companii care “trebuie să existe”.
Deci stai. Din 24 de companii, a desființat 14? Adică 10 dintre ele sunt ok? Păi cum e aia, tovarășe Nicu, în campania electorală toate era incredibil de grave, justiția își spusese datoria, alea alea, iar acum, de fapt, trebuie să existe?
Bănuiesc că sunteți pregătiți pentru încă o iarnă de vis, în care veți face frigul, pentru că, la un an de la preluarea mandatului, Nicu Șordan NU A FĂCUT NIMIC?
NOU
Pff…@Arhi si cand vezi cat de multi regreta acele vremuri dinainte de 89….Ce ma scarbeste nu sunt cei foarte batrani ci cei de 40-50 care au prins din plin acele mizerii iar acum plang cand se strica cuptorul cu microunde sau nu au cablu 30 de minute si nu pot vedea cacatul de aneta 3…
NOU
i-as ucide ca in predator, as face night hunting dupa ei, fara regrete
NOU
Este simplu, de fapt oamenii respectivi se impart in cateva categorii:
– cei pana in 40 de ani, care au fost oarecum protejati de familie si nu au stat la cozile alea interminabile, iar ei isi aduc aminte doar fericirea copilariei;
– cei care acum au peste 70 de ani, care de fapt regreta tineretea, nu comunismul;
– lichelele care nu muncesc si care isi aduc aminte cu nostagie cum statul “le dadea” de toate inainte;
NOU
Ce să și facă într-un an? Mai dați-i timp.
NOU
ce ma bucur ca a prins asta cu ce sa si faca…:)))
NOU
Pe aia cu reteaua de termoficare o cred. Citisem intr-un articol, ca ar dura 10 ani sa se puna la punct totul. Dar restul?
P.S. Ca sa nu fiu rau, au inceput totusi sa apara marcaje pe Stefan cel Mare 😀
NOU
a-nceput de ieri sa cada, cate un marcaj pe strada
NOU
Legenda spune ca apare cate-un marcaj pe Stefan cel Mare dupa fiecare gol luat de Dinamo. Daca nu se termina campionatu’ mai repede, riscam sa avem marcaje si pe Bariera Vergului.
NOU
10 ANI? Glumesti! Poate 50 ani!
Ironia e ca nu vreau sa retraim acele vremuri comuniste cand aveam pene de curent, apa, gaz si caldura si cozi la alimentare, dar parca imi doresc sa avem muncitorii si sefii de echipe din anii 60-70′. Da, tocmai muncitorii aia care construiau conducte, sosele, cai ferate, porturi, canalizari, spitale, retele de electricitate in TIMP RECORD. Asa proaste cum sunt, macar se construiau si era un progres fata de anii monarhiei (1881-1944) cand Romania era la propriu Africa alba. Dar chiar si monarhia constitutionala dadea randament daca ne uitam la Ateneu, universitati, poduri, biblioteci si academii.
Mi se pare uimitor…….poate chiar oribil……ca liberalismul postdecembrist n-a dat mai mult randament decat comunismul si monarhia constitutionala, de asta au ajuns regretate.
Sau ajungem sa ne uitam cu invidie la chinezi care construiesc o statie de tren intr-o noapte sau un spital in 9 zile. Tocmai la orezarii de ieri care nu aveau ce manca.
NOU
@Bogdan esti intr-o mare eroare.
Randamentul muncitorului roman din constructii actual este mult peste al celor din anii 60-70.
Tu poate te gandesti la sefii de echipa si la Maistrii din vremea aceea, iar acolo, da lucrurile sunt triste, azi nu mai sunt scoli de Maistrii sau de meserii si nu mai ai pe cine sa pui sa coordoneze echipele de muncitori.
Daca nu ma crezi la punctul 1, ia te rog normele de stat din vremea respectiva si vezi cam cate ore de munca erau alocate unor lucrari banale: chituit geam – echivalent cu siliconatul de acum, rostuit caramida – chituit gresei si faianta, montat gresie sau faianta, glet, slefuit etc.
Vezi cate ore aveau alocate la mp, si vezi cam cat ar trebuii sa coste o casa in ziua de azi daca manopera ar costa de 3-4 ori mai mult decat acum.
NOU
@septimiu
“Randamentul muncitorului roman din constructii actual este mult peste al celor din anii 60-70.”
storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/341/5531/17381023/1/muncitori-dorm-717×336.jpg
cdn.knd.ro/media/521/2863/35040/18569225/1/bucuresti.jpg
Pana una alta, enumera si tu constructii semnificative ridicate de statul roman in ultimii 30 ani. In afara de proiectele private si Catedrala Mantuirii Neamului!
Apropo, comunistii aveau teste de “fezabilitate” in care spalau bani publici, de lasau proiectele neterminate pe multi ani?
NOU
”a-nceput de ieri sa cada, cate un *covidat pe strada”!
NOU
“Pana una alta, enumera si tu constructii semnificative ridicate de statul roman in ultimii 30 ani. In afara de proiectele private si Catedrala Mantuirii Neamului!”
nu inteleg, de ce ar trebui statul sa construiasca ceva? Catedrala este tot proiect privat, finantat din banii statului.
Pe langa cele niste sute de km de autostrada, vs 100 de km de jeg de pe vremea lu tatucu…
just saying.
NOU
Vino in Bucuresti in zona Pipera Aurel Vlaicu si arata-mi o zona similara din Romania construita inainte de ’89. Compara cum arata inainte de ’89 zona respectiva cu ce este acum acolo. Compara magazinul Unirea si Circurile foamei cu Mall-urile facute acum. Compara apartamentele facute de One cu cele de pe Splaiul unirii. Compara pasajul Grant cu Pasajul Basarab. Vezi blocurile de birouri facute inainte de ’89 si uita-te la ce se face acum. Cel mai bine uita-te la Spania, Portugalia si Grecia si vezi cam cum am fost noi in 50 de ani de comunism si cam ce au facut ei in acceasi 50 de ani pentru ca startul l-am luat cam din acelasi loc si nu cred sincer ca aia sunt mai harnici sau mai cinstiti decat noi.
NOU
Uneori mă întreb dacă m-aș fi descurcat ok în comunism și îmi răspund singur: DA!
Maithun, membru supleant al CC al PCC, partizan, ilegalist, origine sănătoasă
NOU
faceai la puscarie pe art.200 pana te plictiseai
NOU
I-o dadea Albulescu pe la spate non stop.
NOU
Cel mai “iubit” dintre pamanteni.
NOU
@ Anda: De ce comentezi ca o zdrențulică postcoitală? Femeile, când vă zic nu mă credeți…
@ Arhi: Puțin probabil, aș fi fost closetat și trist :)) Știi faza cu vizita lui Gide în URSS? Când îi tot scoteau ăia pâlcuri de pionieri drăguți în cale, să-i mai pună o insignă, să-și mai clătească și el ochii. 🙂
NOU
@Maithune, lasa-l pe Gide si zi-ne mai bine kun(g) fu la Asia Fest!
NOU
Nu te vad bine cu sensibilitatile astea. O cotesti inspre drag queen.
NOU
@Anda: Iar tu înspre țoapă. În subsidiar, drag queens sunt mișto.
NOU
@Nea Zăpadă: N-am mai fost de jdemii de ani la Asia Fest. M-aș mai duce, ador kitsch-ul:)
NOU
Stii cum se spune: “Fii o doamna cu domnii.”
NOU
@Maithun-pe langa André Gide putem aminti si unul de-al nostru, Panait Istrati. Numai ca Istrati s-a saturat de chefuri si amabilitati si a circulat o perioada singur prin URSS. Daca au facut simpozioane cu pionieri sovietici pe model antic grecesc nu stim, dar nici nu e treaba noastra. Bine macar ca au apucat sa spuna adevarul despre raiul bolsevic, spre deosebire de Jean Paul Sartre, care a tinut-o batos cu comunismul toata viata.
NOU
panait istrati ducea veveritoiul la scorbura??
NOU
@Arhi- da, Panait Istrati a jucat in alta echipa. De altfel, el introduce in literarura romana si primul personaj gay, pe Stavru din “Chira Chiralina”.
NOU
Era sa mor electrocutat intr un lift de genu. A ramas blocat intre etaje, curentul nu era luat dar dracu stie ce s a intamplat. Eram vreo 4 copii in El. Incercat sa deblochez, atins ceva din greseala, si acum imi aduc aminte senzatia.
NOU
Stai că s-a întors purtătoarea lui de cuvânt, Catiușa Ivanov, din concediul de lăuzie. Aia cu șantajul cu Otokar. Cică azi la prânz îi ia interviu la Hotnews lu’ șef-su, să povestească de mărețele împliniri de când e primar.
NOU
Sordan e cam in kkt. A pierdut spatele pe care il avea de la Orban, Citu e cel putin neprietenos cu el, usr+ il priveste cu scarba dupa ce le-a dat jet ca avea spate de la pnl, psd il asteapta sa isi rupa gatu, e bine daca mai apuca un an in functie.
NOU
USR+ l-a trădat prin Barna.
NOU
Nu cred ca Nicusor vrea raul bucurestenilor, probabil nu este la fel de competent pe cat ne doream noi dupa atatia ani de primari PSD care au intretinut degradarea continua a Capitalei, din multiple puncte de vedere. Cu siguranta are de platit niste polite din campanie pentru ca a avut sustinerea PNL (gen pastrarea unor sinecuri in cadrul administratie locale).
Sper ca in 2024 sa reuseasca sa vina cu o serie de rezultate palpabile.
NOU
nici eu nu vreau raul bucures-tenilor da sa mor daca intr-un an nu scoteam toata milita sa dea amenzi non stop si trageam cateva linii de var luate din dedeman la reducere pe asfalt si niste insecticid de la leroy si as fi spart macar unde sunt cele mai mari gauri de termoficare ( ca da se pierde danu peste tot) ca sa vada bu-cur-esteanu ca se lucreaza si limitam dezastru de peste 2 luni si curatam for fucks sake cismigiul ca si dc o faceam personal in 1 an era gata.
Da ce pla lui sa faca in 1 an de incompetent.
NOU
Bwahahahaha…
Aaa,stai ca nu cred ca glumesti.
NOU
Voi ma credeti ca am ajuns sa-l regret pe Adrian Videanu?
ro.wikipedia.org/wiki/Adriean_Videanu#Primar_General_al_Capitalei
El si cu Crin Halaicu ce au avut mai mult randament:
ro.wikipedia.org/wiki/Crin_Halaicu#Cariera_politic%C4%83
Pe langa astia doi , pana si Basescu pare o nulitate la capitolul realizari pe durata mandatului de primar – si chiar el a facut cate ceva in privinta conductelor de apa, stalpii de iluminat, redus numarul cainilor maidanezi, initiat constructia Pasajului Basarab……..cred ca tot el a cumparat autobuzele nemtesti Citaro care sunt mai bune decat cele turcesti Otokar achizitionate de Firea :
en.wikipedia.org/wiki/Traian_B%C4%83sescu#Mayor_of_Bucharest
Oprescu, Firea si Nicusor, clar niste cazaturi totale, semn ca Bucurestiul e o cauza pierduta. Oprescu ne-a scapat de maidanezi si a definitivat ce au initiat Basescu si cu Videanu, Firea mai organiza niste festivaluri si concerte pe banii primariei si crea ilegal companii municipale si a finalizat cat de cat linia M5 de metrou spre Drumul Taberei , dar NICUSOR? NIMIIIIIIIIC! Iar urmatorul primar pe care o sa-l alegem in 2024 o sa fie si mai imbecil!
Preconizez ca pana in 2030 o sa se organizeze un referendum sa mutam capitala la Timisoara sau la Cluj. Si multi bucuresteni se vor muta in cele doua orase.
NOU
esti un pic deraiat
NOU
@Alin:
Toti bucurestenii sunt deraiati la ora actuala. Pentru ca devin din ce in ce mai prosti si voteaza primari tot mai prosti.
Acum 30 ani, prin 1992-1996, aveam un primar (Crin Halaicu) care a modernizat 90% din infrastructură aferentă blocurilor și locuințelor din perimetrul bulevardului Unirii, piața Alba-Iulia, bulevardele Decebal, Burebista și zona adiacenta; relansa lucrările de alimentare cu apă în zona Crivina precum și construirea în proporție de 70% a apeductului Nord, sau intocmea planurile de dezvoltare strategică a orașului (transporturi, salubrizare, urbanism, etc.), cunoscute sub numele de planul JICA (Japan International Cooperation Agency), moderniza teatrele si muzeele , a cumparat 300 autobuze DAF si chiar a infratit Bucurestiul cu Atlanta, stabilind legături strategice cu primăriile din Washington, Los Angeles, Chișinău, Haifa , Atena, Paris, Istanbul, Pretoria.
Si in 1996 bucurestenii ajung sa-l voteze pe jegul de Victor Ciorbea care a stat putin (si era Nicusorul aniilor 90′ )
Succedat de nimeni altul decat de Viorel Lis, dependentul de pacanele, care a inceput sa futa Bucurestiul.
In 2000……….bucurestenii il voteaza pe Basescu. Care face cate ceva, nu multe, dar face.
In 2005 aveam un primar, asa corupt cum era, care facea mai multe.
-Pasajul Basarab, proiect demarat în timpul mandatului de Primar General al lui Traian Băsescu, modificat și continuat de Adriean Videanu, inaugurat de Sorin Oprescu
-La Centrul istoric al Bucureștiului, lucrările de reabilitare au fost programate să înceapă în septembrie 2005 cu infrastructura subterană.
– reabilitarea completă, cu infrastructura subterană (canalizare, gaz, electricitate, tubulatură pentru cabluri internet) a 360 de străzi centrale și 80 de bulevarde, în total 1860 străzi aflate în responsabilitatea primăriei generale, dintre care 512 finalizate până la sfârșitul mandatului său.
– implementarea unui sistem electronic de management al traficului pentru 400 de intersecții semaforizate, oprit după 2008.
-Se lansează linia de metrou între Gara de Nord și aeroportul Henri Coandă din Otopeni.
-Se consolidează peste 100 de imobile încadrate în clasa 1 de risc seismic și se contractează reabilitarea a 10 imobile cu risc seismic/an.
-Se creează 80.000 de locuri de parcare (23 parcări supra și subterane) și se lansează proiectul marii parcări de la Universitate.
-Se începe străpungerea pe axa Nord-Sud, pe linia străzilor Buzești – Berzei și Uranus pentru a se degreva traficul de pe Calea Victoriei, urmând ca aceasta să fie transformată într-o arteră comercială și semi-pietonieră.
-Se începe străpungerea dintre autostrada A1 (București-Pitești) și Lacul Morii, pentru a se fluidiza traficul între A1 și ieșirea spre Constanța (autostrada A2), prin devierea lui de-a lungul Splaiului Dâmboviței.
-Se realizează harta acustică a municipiului București și sistemul de monitorizare a zgomotului în vederea limitării poluării sonore în zonele rezidențiale.
-Se renovează parcul Cișmigiu, parcul Herăstrău, parcul Carol și parcul Tineretului.
-Se începe proiectul Esplanada (Biblioteca națională -Poșta Vitan).
-Se lansează proiectul de sală polivalentă, Arena Bucureștilor.
-Se începe renovarea unei mari părți din bisericile monument istoric din centrul Capitalei.
-Se lansează refacerea statuii ecvestre a lui Carol I distrusă în 1948, pe amplasamentul inițial din Piața Revoluției.
-Se realizează monumente publice noi – Căruța cu paiațe din fața Teatrului Național sau Monumentul părinților fondatori ai Uniunii Europene din parcul Herăstrău.
-Se înființează un serviciu permanent pentru copiii fără domiciliu (copiii străzii).
-Se renovează o serie de muzee (Aman, Mogoșoaia) și se înființează noi muzee (Muzeul Maria și dr. G. Severeanu la Piața Romană).
-Se lansează reabilitarea unor teatre (Excelsior, Tănase, sala Studio a teatrului Odeon, Teatrul Evreiesc) și se înființează primul teatru nou de după 1989 (Metropolis, pe strada Eminescu).
-Se plantează peste 18 000 de platani dintr-un total de 200 000, programul fiind întrerupt după 2008. Proiectul ar fi permis creșterea spațiului verde public de la 13 m2 la 15m2 pe locuitor al capitalei, aproape de media europeană (16m2).
4 ani mai tarziu, bucurestenii il voteaza pe Sorin Oprescu care face praf Bucurestiul. Si cred ca ar fi fost si acum primar daca n-ar fi fost DNA-ul sa-l aresteze pentru coruptie. Singura sa realizare e ca a adunat si omorat aproape toti cainii maidanezi.
In 2016 o voteaza pe Firea care o tine numai in festivitati si aruncat bani publici pe mizerii.
Iar 4 ani mai tarziu il ai pe lacheul asta cu parul mare cat sa-si prinda moatze drept primar care nu face absolut NIMIC!
Nu-ti da cu semnul intrebarii faptul ca avem primari din ce in ce mai prosti?
NOU
ultimul primar care a facut investitii pe scara mare in bucale a fost videanu. mandatul lui a durat trei ani si bugetul capitalei era mic fata de cele din ultimii zece ani.
NOU
4 ani mai tarziu, bucurestenii il voteaza pe Sorin Oprescu care face praf Bucurestiul. Si cred ca ar fi fost si acum primar daca n-ar fi fost DNA-ul sa-l aresteze pentru coruptie. Singura sa realizare e ca a adunat si omorat aproape toti cainii maidanezi.
In 2016 o voteaza pe Firea care o tine numai in festivitati si aruncat bani publici pe mizerii.
dupa 8 ani de futut constant…ND nu repara totul in 1 an. Dap. Videanu. Bordurianu.
NOU
da frate, innebunesc. Vidieanu si a semnat in ultima zi dr mandat contracte de borduri oe 8 fucking ani!
NOU
sunt niste treburi la ND.
1. transparenta cam 0. bine, la altii care spun tot ce fac comentariile sunt “ce te lauzi”. sau “dar X care imi pasa mie mai mult”
2. nu stie sa delege. Din ce inteleg si de la prieteni, totul dureaza foarte mult pentru ca omu nu stie sa delege
Oricum, primii 2 ani sunt irelevanti. Puteti sa il injurati acum si de mama si de tata si de freza. Daca face ceva okish pe ultimu an, acolo e baza pentru un nou mandat. Romanii oricum au memoria unui pestisor de sticla. “Videanu”
NOU
mai @animaloo: cu te te-a “suparat Videanu?
NOU
Problema nu e la nivelul de competenta sau incompetenta, ci la lipsa sprijinului in CG.
Oricat de bun ai fi, daca nu ai majoritate in consiliu, nu vei putea trece nicio hotarare, si te vor sapa toti.
NOU
E ușor să zici așa din șold “să facă dom’ne rețeaua de termoficare, că a avut toată vara la dispozitie”.
Uite cum stă treabă la nivel micro, perfect scalabil la nivel macro.
Prin primăvară m-am apucat să adun materiale ca să fac o supra izolație in podul casei, mai aveam un dormitor lăsat așa și cam fluiera vintul pe acolo prin micile imperfecțiuni ale îmbinărilor. Am inceput treaba, spart o deschidere intr-un perete intermediar ce merge pînă la coama casei, din zona mansardată. Praf, cărămizi, caldură. O săptămână pauză. Am pus folia anticondens, lipit cu silicon sa fie cumva etanșă față de pod. Cînd am văzut cît spatiu e acolo, am zis să-i dau utilitate, adică am mai luat niste bîrne groase și scîndură, să iasă un spatiu în care să pot măcar depozita ceva.
Și uite cum s-a complicat treaba. Tocmai ce crescuse și prețul la materiale, așa că am luat scîndură brută, lemne brute, pe care le-am fasonat, lăcuit, tot procesul. O lună de gălăgie cu bormașina și flexul. Deja am intrat în vară, a venit căldura. Ce să mai faci la 40 de grade in pod? Am amînat lucrarea pentru toamnă, cînd vine răcoarea. Între timp am realizat că dacă tot dau utilitate spațiului ăluia, ar merge și un calorifer acolo, că tot am unul în zona amenajată, unde mi-am făcut birou de lucrat de acasă. Deja a trebuit să analizez cum se lipesc conductele de PPR, am luat materiale, coturi, conductă, robineți, etc. De la izolat podul, am ajuns la pus in derivație un calorifer. Între timp am golit sistemul de încălzire de agentul termic, să pot tăia conductele alea și lipi. Dar toată lucrarea a rămas așa în stand-by pe motiv de caniculă. A venit și perioada de concediu, a trecut precum “trec anii ca nori lungi pe șesuri”. Și a venit septembrie, cu vremea brusc rece. M-am apucat in grabă de treabă. Am refăcut traseul unor conducte de PPR, am poziționat caloriferul, lipit. Acuma trebuia să testez etanșeitatea lipiturilor, nu? Adică am băgat apă in calorifere, am presurizat, am dat drumul la centrală. Stop joc. Centrala nu mergea. Avea un mod dubios de funcționare. Și a ieșit și din garanție. Mamă, mamă, acu să vezi distracție, schimb centrala. Am re-aerisit totul, nimic. Căutare pe forumuri, citit cartea tehnică de instalare, cu schema hidraulică, tot. Pînă la urmă am găsit buba: colmatare filtru de retur. Plin de rugină și magnetită, venite din caloriferele de oțel, după 5 ani de funcționare. Am curățat bine, iar pornit, mers un pic, iar blocat. Venea noroiul ăla mereu pe retur. Pina la urmă am înțeles că trebuie să curăț bine de tot sistemul termic, toate caloriferele.
Long story short: am ajuns acuma in punctul in care caut un adaptor sau un nou filtru Y cu robinet de purjare ca să pot scoate tot noroiul de pe țeava de retur, cu instalația presurizată, ca să antreneze dinamic mizeria. Unul cu magnet e vreo 400-500 lei, trebuie să refac traseul de retur la centrală. Nu vreau să bag acizi și baze în instalație pentru curățare.
Izolarea podului va continua probabil pina prin noiembrie, acuma e prioritar să repun în funcțiune centrala termică. Acuma deja am treabă de făcut pentru serviciu, nu mai am timp de lucrarile mele, trebuia să mă grăbesc cu încheierea lor în august.
Retrospectiv, credeți că e altfel în alte domenii cînd treburile sunt amînare cu anii? Degradarea sistemului de termoficare necesita lucrări neprevăzute. Poate că nu doar conductele trebuie înlocuite, ci și refăcut canalul conductelor, sparte străzi întregi, poate mutat vreun centru de distribuție, treabă complicată.
Azi am mers la birou. Mă uit pe Vasile Milea lîngă AFI la linia de tramvai, e scoasă din 2020. Sunt fix doi bărbați cu veste portocalii, inspectează, nu fac nimic. Stadiul lucrarii e cam ca la mine acasă: tasează pietrișul, prin octombrie-noiembrie probabil toarnă ciment, șinele vor fi montate la primăvară.
NOU
nu mai ştiu dacă îmi lipseau foarte mult pt că nu ştiam că se poate şi altfel. nu ştiam cum e să ai lumină, oricând, oriunde şi să fie caloriferele fierbinţi. aveam senzaţia că ăsta e normalul şi la toată lumea e la fel.
poate am eu nişte circuite defecte, dar cred că e necesar să ştii (măcar teoretic) că se poate şi altfel, că există şi altceva ca să-ţi lipsească acel ceva. 🙁
NOU
Pa vremea lu nea nicu stateam intr-un bloc care n-avea geamuri pe scara blocului. Lumina venea doar de la becuri. Da’ invatasem scara asa bine ca urcam alergand si cand era bezna.
Apa calda la cazan pe aragaz. Caldura de la sobita din baie. Sobita din fier, tras furtun de la aragaz din bucatarie. Cosu de evacuare dadea afara pe geamu de la baie care era intre blocuri. Era vis. Toti aveau asa. Si toti stateau cu frica-n suflet sa nu fie prinsi. Cand sunai la usa cuiva se auzea intai foiala ptr 2 min cat sa stranga furtunu.
Nicusor o sa dispara din viata politica definitiv. Nu e de el asta. Cand era de partea ailalta a pulii era foarte vocal. Acu’ mucles.
NOU
Vai de capul meu, era sa murim toti intoxicati cu monoxid de carbon, trasesem 10 metri de furtun din bucatarie, pana la soba de teracota, care era facuta pentru lemne, nu pentru gaz, nu prea avea tiraj la flacara aia anemica de la gaz.
NOU
Pe timpul lui Ceasca, aveam apa calda de doua ori pe saptamana martea si joia de la 17 la 19.
Asa ca tata ma invoia de la scoala sa vin sa opresc apa calda, umpleam masina de spalat si cada, peste apa din cada puneam celofan ca sa se raceasca mai greu.
Asta pana am dscoperit apa calda de la calorifer, a pus tata un robinet in ”dopul” caloriferului si aveam apa calda cand voia muschiul nostru. (si cand voia muschiul lor sa dea caldura)
Asa ca recomand bucurestenilor solutia, un dop cu niplu FE-FE de 1/2 si un robinet. 🙂
NOU
Tu pornesti de la premisa ca la iarna o sa fie caldura 🙂
NOU
sa vezi cum e fara apa rece! stocam apa pt wc in cada si apa de baut in galeata. si sa incalzesti apa la butelie. apa calda o data pe saptamana 1 2 ore, daca era. tin minte ca s-a dus tata la centrala de cartier si a luat 2 galeti de apa calda sa ne spalam, ca eram murdari de la nu stiu ce treaba.
NOU
Stie cineva cand or sa se intoarca haitele de maidanezi si prin ce zone?
NOU
or sa se intoarca in Liga a doua, n-auzi?
NOU
“După care se lua imediat după ce se termina programul TV, că oricum trebuia să mergem la somn. Niciodată, niciodată nu o să îmi treacă frica de întuneric, spaima paralizantă când te trezești în negru complet, fără de veste.”
Eram copil de 6-7 ani si tin minte ca parintii aveau o lampa si o lanterna chinezeasca mare care functiona cu 6 baterii R20. Uleiul pentru lampa si bateriile le procurau cu mare greutate, prin tot felul de relatii fiindca nu se gaseau pe toate drumurile. Copil fiind pentru mine intreruperea curentului era o bucurie fiindca ma jucam cu lanterna si faceam tot felul de jocuri de lumini si umbre cu lampa spre disperarea parintilor care stiau ce greu se gasesc consumabilele. Si acum cand se mai opreste uneori curentul din diverse motive tehnice imi amintesc de acele momente. Pana la o anumita varsta nu simti constrangerile regimului si totul depinde din ce punct de vedere privesti inapoi – cu manie sau cu nostalgie.