Scris de Flavius Marcău

La mulți ani, comunitate!
A trecut 2024, un an cu bune și rele pentru societatea noastră multilateral dezvoltată. Am scăpat de glonț ca prin urechile acului la final de an. Mă rog, lui Trump i-a trecut glonțul la propriu prin ureche, dar asta este o altă discuție, iar cu siguranță, după 20 ianuarie, lucrurile se vor complica pe plan mondial odată cu investirea acestuia. Vom trăi vremuri grele, cum ar spune Seniorul.

Pe lângă această minunată politică, războiul din Ucraina, care nu dă semne de încetare, și-a menținut poziția dominantă în știrile internaționale. Totodată, se prefigurează un mic (sper!) val de îmbolnăviri cu Mpox (variola maimuței) la nivel european.

Dacă pandemia de Covid-19 ne-a lăsat, la propriu, fără aer, Mpox promite să ne „umple de bube”. Asta mai lipsea! În ultimele zile au fost raportate cazuri și în Franța, iar mass-media speculează că multe alte cazuri de infectare la nivel european nu au ajuns încă în atenția publicului. Este posibil ca, până la vară, România să înregistreze primele cazuri de infectări.

Acum, vin în fața voastră cu o serie de întrebări: dacă „bubuie” Mpox și se transformă într-o pandemie/epidemie locală, ați alege să vă vaccinați, la fel ca în cazul pandemiei de Covid-19? Au dispărut îndoielile cu privire la vaccinuri? S-a diminuat efectul informațiilor de tip fake news?

Pentru a vedea care este părerea populației cu privire la vaccinuri, vă rog să completați următorul chestionar. Durează aproximativ 3 minute.

Link chestionar:  forms.gle/Y5WM2RVs1UbU25as6

P.S.: Sunt conștient că această comunitate este alcătuită din oameni raționali. Cu toate acestea, consider că este important să ne adresăm fiecărei bule. Vă mulțumesc!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

106 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Completat. Dar as spune ”Durează aproximativ 5 (cinci) minute” 🙂 Sau poate sunt eu prea lent 😉 Interesante intrebarile, tu le-ai ales? (intrebarea vine pe baza afirmatiei – Vom trăi vremuri grele, cum ar spune Seniorul)

    13
  2. #2

    Completat!

    A fost amuzant ultimul set de întrebări, incerc sa explic lumii că ăștia nu vor să ne omoare, că altfel nu ar mai face bani pe noi, dar deh…. Și vaccinul cauzează sterilitate? Bullshit! Am făcut vaccinul că să rămân steril dar după ceva timp nevasta a rămas însărcinată, ori vaccinul nu a fost bun ori mă înșeală.

    /s

    45
    • #3

      “Și vaccinul cauzează sterilitate?”

      Da, normal, până la a 3-a generație chiar…

      49
  3. #4

    vaccin ca sa ce? sa nu aglomerez spitalele? sa ii protejez pe batrani?

    da, vaccin serios care ma protejeaza sau imi da 5% din efectul maxim la bolii? poate. dar daca la fel de bine se trateaza cu antibiotic si ceiutz, dai pace atunci.

    si sa mai fie ca la covine, pe tulpini, ca te tine 6 luni, ca multe variabile. dai pace, nu se merita

    14
    • #5

      Virușii nu se tratează cu antibiotic, ca blenoragia.

      48
    • #6

      asa este, dar popeye are sifilis.

      20
    • #7

      deci Olive Oil n-a fost prea cuminte la viata ei!:))))))

      7
    • #8

      @Toma: sa nu uitam totusi ca teoretic Popye are o nevasta in fiecare port, asa ca nu stiu cat de “ne” cuminte a fost Olive..

      6
    • #9

      boss, dacă face f’unu un vaccin cu limba română… sau măcar, hai, nu zic gîndire critică, măcar cu logică!

      7
  4. #10

    Măi frate, da’ întrebările alea de pe ultima pagină zici că sînt copiate din discursurile șoșokarilor. Lipsește totuși punctul de NU categoric, de parcă și autorul studiului e în dubii…

    21
  5. #11

    Completat.
    Cred ca mai trebuie scurtat putin, mai ales ultima pagina.

    3
  6. #12

    Ultima pagina este deosebita, sau pentru oameni deosebiti. Mi-a placut.

    11
    • #13

      Eu am aflat de pe ultima pagina noile conspirații ale alegătorilor gc, șoșo și simion.

      9
  7. #14

    Voi ce vaccin ați ales pe acolo, cu ARN mesager, cu viruși morți sau cu viruși vii? Întreb ca să știu dacă îmi cumpăr de pe acum acțiuni la Moderna sau la Novavax. Ca idee, MRNA a ajuns la 450 $ în pandemie, iar acum costă 35. NVAX la 290, iar acum este 8.
    Deci cu ARN sau cu viruși? Și eu și băieții din Basel vrem să fim pregătiți când vine maimuța :))

    26
    • #15

      Cînd începe să le bată coliva în piept să vezi înghesuială la vaccinat, iar atunci iei ce mai găsești…

      8
    • #16

      Eu am facut Johnson la vremea lui, sa nu ma plimb de 3 ori pentru acelasi scop.

      4
    • #17

      eu i-am combinat pe toti dar nu deodata ca sa nu se ia la bataie

      @Marinel, moderna nu il gaseai mai deloc deci despre ce optiuni vorbim..

      2
    • #18

      răspunsul la întrebarea “tip vaccin” ar fi trebuit să fie posibil multiplu; că io am “ales” pentru dozele 1-2 Astra Zeneca (că doar asta “se băgase”) iar 3-ul l-am luat arene, faizăr;
      altfel, ultima pagină de întrebări mi-a provocat ceva frisoane, gîndindu-mă că avem alegeri mintenaș…

      5
    • #19

      @C
      Am in familie 2 care au facut Moderna, eu am aterizat puțin mai tîrziu si doar Pfizer am mai găsit și ăla doar cu programare.

      2
    • #20

      @Marinel, revenim la ideea de ‘divide et impera’ foarte placuta comunistilor, si asa se rezolva tot. in localitatea X lucrurile era intr-un fel in Y in alt fel si prostii se certau pe cine avea ‘dreptate’. eu iti spun ca in mai multe localitati era f greu sa ajungi sa faci moderna si nu doar in romania, tu imi spui ca unii membri ai familiei tale au facut, deci concluzia care ar fi? uite asa cu monopol asumat au reusit prostii satului de la conducere sa ii faca pe romanii conspirationisti si mai conspirationisti apoi se intreaba de ce.

      2
  8. #21

    Buna ziua,
    Completat, dar ma indoiesc de faptul ca aia care ar da note mari la ultimul set de intrebari stiu sa citeasca. Desi am avut mari surprize cat de prosti pot fi unii pe care ii credeam oameni cu o buna pregatire.

    11
  9. #22

    Unele intrebari sunt cam mizerabile, pentru ca contin doua informatii adevarate dar care te imping pentru un raspuns care este dorit, genul intrebarii in care se pune side by side imunitatea naturala cu cea dobandita in urma vaccinarii. Ambele au grade de protectie diferite, si cu foarte putine exceptii, vacinurile sunt net inferioare imunitatii naturale.

    32
    • #23

      in evul mediu, populatia se imuniza exclusiv natural, prin injumatatire periodica.

      34
    • #24

      ”si cu foarte putine exceptii, sunt net inferioare imunitatii naturale.”
      LOL, pai fa o teza de doctorat, cercetari..etc care sa demonstreze asta, apoi desfiintam naibii vaccinurile pentru ca oricum sunt o pierdere de vreme si bani. Da, stiu nu se poate din cauza dicaturii pharma , de aia speranta de viata in prezent este mult mai mare comparativ cu evul mediu cand oamenii murea ca mustele in numar mare din cauza bolilor infectocontagioase si rezistau doar aia care intradevar aveau imunitate naturale.Vrei sa ne reintoarcem la selectie naturala ?

      9
    • #25

      Te referi la asta?
      “Imunitatea naturală este întotdeauna mai sigură și mai eficientă decât orice vaccin.”

      Adică această afirmație care conține termenul “ÎNTOTDEAUNA”?

      8
    • #26

      Am zis eu undeva ca sa le dam dracului de vaccinuri? Am spus ca intrebarea era pusa in asa fel incat sa te duca sa bifezi in zona dorita de cei care au facut chestionarul. Si da, vaccinurile isi au utilitatea lor si este indiscutabil ca este singura arma pe care o avem in fata virusurilor, dar eficienta lor, ca protectie la reinfectie, este net inferioara imunizarii naturale. Si, cu doar mici exceptii, acest lucru este adevarat.

      17
    • #27

      @exvpa
      ”Am zis eu undeva ca sa le dam dracului de vaccinuri?”
      Nu, nu ai spus asta cu subiect si predicat dar hai sa mai citim inca odata ce ai scris :”Ambele au grade de protectie diferite, si cu foarte putine exceptii, vacinurile sunt net inferioare imunitatii naturale.”
      Ori nu stii sa te exprimi ori stii si iti place sa faci afirmatii mizerabile si sa induci idei false. Te plangi ca in chestionarul cu vaccinurile sunt intrebari mizerabile, ce ironie.

      3
    • #28

      Sunt totusi boli la care nu te poti imuniza natural…
      “Banala” gripa (gipa ba, nu “gripa”) e una dintre ele. Si mai sunt.
      E complicat si cu virusurile astea.

      5
    • #29

      Boss, poți detalia nițel despre imunitatea naturală mai bună pe care o poți dobândi in urma unei îmbolnăviri de rabie, rubeolă, rujeolă, meningită pneumococică, difterie, tetanos, hepatita B, HPV? Care sunt mult mai multe cazurile în care îmbolnăvirea oferă o protecție mai bună?

      6
    • #30

      la meningita faci o superimunitate dupa aia. am auzit ca si poliomelita la fel

    • #31

      Și rabia oferă o imunitate extraordinară.

      5
    • #32

      Hai ca revin, ca tot ma credeti antivaccinist. M-am exprimat gresit. Ce incercam sa subliniez este ca “immunity longevity” in general, natural dobandita este mai eficace decat cea prin vaccinare. As fi vrut sa pot sa dau paste la un tabel dintr-un document care este trimis regulat de WHO catre unitatile regionale, updatat dupa fiecare strain nou studiat. Dar am sa incerc sa pun niste extracte:
      COVID-19 – Vaccine:4-6 months (antibodies); boosters extend protection. Natural:6-12 months, depending on severity of infection and variant.
      Common Cold (Various Coronaviruses) – No vaccines available; under research. Natural:Immunity is short-lived (~3-12 months); reinfections are common due to high mutation rates.
      HPV – Vaccine:At least 10-15 years, possibly longer after vaccination. No natural immunity; the virus can persist and cause reinfection.
      Adenoviruses (Certain strains): Vaccines available for military personnel; effectiveness depends on strain. Natural Immunity after infection can last a few years for specific strains but is not lifelong.
      Hepatitis A – Vaccine:20+ years; possibly lifelong after 2 doses. Natuiral:Lifelong immunity in most cases after recovery.
      RSV (Respiratory Syncytial Virus) – Vaccines:New RSV vaccines (2023): ~6-12 months protection, especially in older adults and infants (NEJM). Natural:Partial immunity after infection; reinfections common, though severity often decreases with age.

      PS: Ar fi culmea sa am ceva cu vaccinurile, mai ales ca sunt subiect de business pt mine impreuna cu testele de detectie a incarcaturii virale. Doar incercam sa subliniez ca intrebarea aia este mizerabil pusa ca sa te indrume intr-o directie sau alta a raspunsului, in functie de ce crezi tu, cand ambele afirmatii sunt adevarate.

      12
  10. #34

    Am completat testul dar cred ca întrebările ce tip de vaccin ați alege pot fi opțiuni multiple pt cei care ar alege orice tip de vaccin. Daca mănânc ciorbă nu înseamnă ca refuz friptura. Așa si la vaccine, wheb shit hits the fan, nu mai prea contează de care e.

    11
    • #35

      Aia este intrebare pentru studentii la medicina. Am auzit de toate tipurile de vaccin, dar nu am studii in domeniul sa pot zice cu exactitate diferentele, de ce as alege unul sau altul…

      4
  11. #36

    in cazul unei pandemii de gravitatea celei anterioare, nu ar trebui luate in considerare pentru vaccinare decat cnp-urile inregistrate la vaccinarea anti-covid, restul se vor descurca oricum pe cale naturala.

    25
  12. #38

    ”Mă rog, lui Trump i-a trecut glonțul la propriu prin ureche, dar asta este o altă discuție, iar cu siguranță, după 20 ianuarie, lucrurile se vor complica pe plan mondial odată cu investirea acestuia. Vom trăi vremuri grele, cum ar spune Seniorul.”

    baiatul ala care a tras, daca avea 10 cm de noroc, devenea un erou.

    9
  13. #39

    Am completat !
    Ca sa aduc un mic comentariu, da sunt fan inrait al vaccinurilor , eu m-am vaccinat , copilul este supervaccinat, si da imi asum riscurile reale de reactii adverse care clar pot aparea.
    Din nefericire insa exista un procent mic de populatie la care pot aparea reactii adverse , chiar nasoale dar acum nu putem sa desfiintam vaccinurile si murim in procent mare la nivel de populatie pentru ca un procent mic poate da coltul sau poate avea reactii adverse uneori nasoale.Da , stiu este cam crud ce spun dar asta este realitatea si dupa cum am specificat la inceputul comentariului eu mi-am asumat riscul de ma vaccina pe mine si pe copil.
    Beneficiile vaccinurilor depasesc riscurile !

    21
    • #40

      Deci in decizia vaccinarii tu te-ai gandit la propasirea rasei umane, nu la cat de mare e riscul sa dai ortul popii in cazul unor efecte adverse, sau la cat de mare e riscul ca tu sa te cureti daca te imbolnavesti, sau care este balanta risc/beneficiu, tinand cont de obligativitatea certificatului verde si alte masuri restrictive luate de catre autoritati pentru cei nevaccinati ?

      Daca da, felicitari, esti un om mai bun ca mine.

      8
    • #41

      @Dragos
      Da, sunt un om mai bun ca tine.

      4
  14. #42

    Sorry, un “chestionar” idiot complet. Daca voiai doar sa spui ca antivaccinistii sint prosti, ziceai asa.
    De-asta se imparte lumea in tabere, ca exista d-astia ca voi.

    26
    • #43

      Au fost prea multe cuvinte în chestionar? Sau te așteptai la întrebări de genul “nu e așa că vaccinul e rău”. Și da, antivaccinistii sunt proști și ar trebui separați fizic de restul.populatiei

      23
    • #44

      tabere, adica segregare. scoala segrega. iei copii de cativa ani aparent fara mari diferente intre ei si, dupa inca vreo cativa ani, se produce o evidenta segregare, datorita inegalitatii in asimilarea si procesarea informatiei.
      nu-i zici prostului ca e prost, il atentionezi doar ca este slab informat.

      8
    • #45

      Prin definitie antivaccinistii sunt prosti – oamenii care din lipsa de educatie sau orice alt motiv aleg pe baze politice sau ideologice sa refuze tratamente medicale sunt prosti. N-ai cum sa zici altfel, si daca asta divide societatea aia e, n-avem ce face.

      19
    • #46

      “Vaccinul” anti covid nu si-a atins scopul declarat. Nu te-a scapat de boala, nici pe tine nici pe bunici. Nici de forme usoare, nici de nimic.
      Asa ca da, “vaccinul” asta a fost rau.

      9
    • #47

      Emil
      Dumbass, vaccinul nu era făcut să te “scape de boală” era făcut să te facă să faci maxim o formă ușoară în loc să crăpi.
      Ceea ce in cazul majorității a funcționat foarte bine.

      19
  15. #48

    Luna viitoare apare articolul în revista de specialitate:

    A recent survey reveals 60% of Romanians harbor vaccine skepticism, underscoring the nation’s struggle with misinformation and trust in healthcare systems. Alarmingly, 65% of respondents are also functionally illiterate, highlighting deep-rooted educational deficits that further complicate their lives. Just when things couldn’t get worse, we have strong reasons to believe that the vast majority of participants also have tiny penises that stretch to a maximum of 11 cm in length when famous Romanian novelist George Călinescu is mentioned.
    Why illiterate antivaxxers are so excited about literary criticism still puzzles scientists around the world.

    23
  16. #51

    Avand in vedere potentialul Mpox de a produce pandemie, merita efortul?
    Acum orice kkt apare il tratam ca pe o potentiala pandemie ?

    10
  17. #54

    Bine, o sa fiu eu carnatul, am lasat usa deschisa la congelator.

    “Au dispărut îndoielile cu privire la vaccinuri?”

    Nu. Si nu din cauza vaccinului propriu-zis ci din cauza lacomiei farma. In goana dupa bani, nu cred ca ii intereseaza in mod deosebit efectele. Am ramas socat de povestea cu opioidele din state, incredibil cu ce usurinta au drogat o tara intreaga fara niciun fel de repercusiuni sau mustrari de constiinta.

    Ok, veti spune ca Covidul a fost un caz de forta majora, nu aveau timp de perfectionare si studii aprofundate, trebuia instant, etc. Pai in fiecare luna citesc articole despre minuni in tratamentul cancerului. Au dezvoltat un vaccin pentru toate felurile de cancer, cancerul pulmonar se trateaza cu usurinta, orice tumoare a intrat in remisie, etc. Si nu citesc pe cancan. Iar la urma spune mereu, au trecut la teste pe oameni, aici dureaza minim 5 ani, apoi cer aprobarea FDA deci probabil in viitorul apropiat o sa apara un vaccin pentru cancer. Pai cancerul nu este forta majora? Nu ii dai omului un vaccin experimental fiindca ti-e teama de efecte? Ce dracu, poate muri? Nu cumva tratamentele oncologice si paliative sunt cele mai mari biznisuri farma? Din punct de vedere al profitului, cel mai bun lucru pentru farma este sa fi bolnav, sa ai nevoie de tratament permanent.

    M-am vaccinat de 3 ori in pandemie, nu din convigere absoluta ci pentru ca aveam batrani in familie si imi era teama pentru ei. Am incredere in stiinta, nu am incredere in companii. Dar nu cred ca voi alerga la medic in graba, pentru orice rahat de raceala.

    26
    • #55

      Pai batranii nu se vaccinasera, de a trebuit sa o faci tu ? In rest, complet de acord.

      2
    • #56

      Compari mere cu pere.
      Cancerul nu e transmisibil (cu atat mai mult pe cale aeriana), pe cand covid-ul e.
      Cancerul nu e cauzat de un factor extern identificabil si singular (virus), pe cand covid-ul e.
      Exista peste 200 de subtipuri de cancer, pe cand au fost cateva tulpini ale covid-ului.
      Poate din comparatiile astea se vede mai usor de ce inca nu avem un vaccin pentru cancer, iar pentru covid avem.

      Apoi, ce zici tu aici: “Au dezvoltat un vaccin pentru toate felurile de cancer, cancerul pulmonar se trateaza cu usurinta, orice tumoare a intrat in remisie, etc.”, pare de domeniul SF-ului, pune link-uri sa citim si noi minunea, daca zici ca nu e cancan.

      8
    • #57

      @Dragos Batranii erau vaccinati, eu m-am vaccinat sa nu le bag covidul in casa, spuneau ca vaccinul nu te apara, doar ca virusul se va manifesta mult mai slab, nu a vrut sa risc. Plus alte motive, plecam saptamanal peste granita spre exemplu.

      @Vali Dap, compar merele cu perele. In Covid, in US au decedat 1.2milioane de oameni. Doar in 2023 in US au murit peste 600mii de cancer. In toata lumea, de cand a aparut, Covid a provocat 7milioane de decese. Doar in 2022 se estimeaza ca au decedat 10milioane de oameni din cauza cancerului. Ceea ce voiam sa spun, dar se pare ca nu s-a inteles, este ca cancerul a ajuns in topul cauzelor deceselor. Si boala asta exista de sute de ani. Cat a durat dezvoltarea unui vaccin Covid? 1 an? Si imediat dupa Covid, au inceput sa apara stirile despre vaccinul anti-cancer. Multe dintre ele bazandu-se pe tehnica ARN al vaccinului Covid. Si atunci sa nu intreb, ce dracu le-a luat atata?

      Poftim, google e gratuit dealtfel, stirile astea sunt cu zecile in ultimii 3-4 ani:

      www.g4media.ro/primele-teste-clinice-ale-unui-vaccin-impotriva-cancerului-pulmonar-lansate-in-sapte-tari.html

      www.weforum.org/stories/2024/11/cancer-vaccine-health-uk-nhs/

      www.reginamaria.ro/articole-medicale/primul-vaccin-impotriva-cancerului-ovarian-va-invata-sistemul-imun-sa-neutralizeze

      Repet, nu sunt anti-vaxer, oamenii gen Steer sunt cancerul societatii, doar am o doza de neincredere cand vine vorba de industria farma, thats all.

      5
  18. #58

    Frumoasa initiativa.
    Cateva observatii pentru o mai buna colectare a datelor:
    – nu se pot alege decat judete din Romania: ar trebui si o optiune de Strainatate (stiu ca poate studiul nu e relevant pentru cei din afara dar, in modul acesta, cercetatorii pot selecta mai usor datele relevante)
    – Referitor la tipul de vaccin anti Covid-19, ar trebui precizat un exemplu in paranteza (ex.: Pfizer-BioNTech, Moderna etc.) pentru ca multi (indraznesc sa spun majoritatea) nu stiu care e diferenta dintre cel bazat pe ARN Mesager si vaccinul cu vector viral. Multi stiu doar numele.
    – la intrebarea despre tipul de vaccin (Ce tip de vaccin ați alege dacă ați opta pentru vaccinare? *), nu stiu cati inteleg diferentele intre ele, poate ar trebui adaugate o optiune gen: Nu conteaza tipul vaccinului (eventual: Nu stiu ce diferente e intre ele.)

    In rest, ultima pagina e geniala.

    3
  19. Nu stiu daca Mpox asta exista, ai vazut tu virusul?

    13
  20. #61

    Huo vaxinurile!!!! Plandemie, pandemie….
    Mama lu doctoru Jenner a fost curva, se stie!!!

    3
  21. #62

    ai ratat niste raspunsuri ca sa faci niste deductii dar nu e problema mea, success

    4
  22. #63

    Am completat.

    La ultima pagina au fost 2 sau 3 intrebari la care NU am raspuns cu 1, si mai era una pe primele pagini, legata de impactul industriei farma, gen daca au vreun interes in crearea unei noi epidemii/pandemii – am dat un 5 mare si lat.

    “Sunt interese mari la mijloc” – oh yes.

    6
    • #64

      chiar sunt. miliarde si triliarde, oamenii se fac, banii in stock mai greu.

      5
  23. #65

    Fac și eu o mica precizare: din ce stiu chestionarele trebuie sa aibă un număr par de opțiuni pentru a vedea clar predilectia repondentului. Daca eu aleg opțiune de mijloc, sa zicem, la fiecare întrebare nu puteți observa către ce inclina respondentul.
    Si cum mentiona cineva mai sus: amuzant cum nu există opțiunea de “Nu” curat. Era util cel puțin la ultimul set de întrebări. În felul acesta rezultatele vor fi de genul: “cei chestionați au totuși câteva rezervări în privința x,y,z”…pentru ca n-au putut fi categoric împotriva.

    7
    • Nu va fi un raport că sa prezentam fiecare întrebare în parte. Vor fi făcut diferite teste statistice și interpretări. 1 este tratat ca “nu”.

      3
  24. #67

    Teoria conspirației:
    La intrabarea :”Vaccinarea copiilor le distruge sistemul imunitar și îi face vulnerabili la orice altă boală.” Nu ooavalege varianta 1

    1
  25. #68

    L-am completat. Doar un comentariu, termenul corect este “medicatie” nu “medicamentatie”.

    3
  26. “P.S.: Sunt conștient că această comunitate este alcătuită din oameni raționali.”
    Un chestionar pe aceasta tema cand? :))

    13
    • #71

      poate ne face Flavius un chestionar bine pus la punct, cu toate detaliile, gen studii, etnie finante etc

    • Comentariul meu era o glumita la adresa ideii ca suntem rationali, da’ asta chiar e o idee misto cu chestionarul. Ar fi interesant sa vedem in ce proportii suntem oameni, femei si ardeleni pe aici.

      13
    • #73

      da, pai eu vb serios :)))

    • #74

      Huo! Vreți să divulgați energia proletară trezită în conștiință.

      2
    • #75

      Și mie mi se pare o glumiță ideea cu oameni raționali pe aici. Poate așa, part-time, project-based, dar în rest cred că-i aglomerație de hulubării la mansarde.

      4
    • #76

      Poate doar hecării să fie mai raționali, da’ pe ăia îi prinzi greu.

      2
  27. #77

    @Flavius
    Am facut chestionarul dar iti zic sincer ca la intrebarile cu tipurile de vaccin am raspuns la intamplare. As fi putut sa caut ci ce tip de vaccin m-am vaccinat dar parca nu mi-a venit cheful de a face asta. Un chestionar trebuie sa fie usor de parcurs, nu sa trimiti omul inapoi la scoala la Gugăl.
    In concluzie, raspunsurile la intrebarile din chestionar ce se refera la tipul vaccinului au zero relevanta, sunt viciate.

    7
  28. În ceea ce privește COVID, nu m-am vaccinat deoarece am fost depistat pozitiv cu două zile înainte de programare. Dacă vă amintiți, la început, prioritățile erau stabilite în funcție de anumite categorii, așa că era necesară o programare. La recomandarea medicului, nu m-am putut vaccina cât timp aveam simptomele bolii.

    Legat de vaccinuri, aștept unul de peste 12 ani, dar nimeni nu l-a descoperit. Iar atunci când cineva ajunge foarte aproape, drepturile exclusive sunt cumpărate de companiile care produc tratamentul, iar orice speranță dispare. Și vorbim despre o boală care, de cel puțin 10 ani, generează peste 200 de cazuri noi pe zi în România, cu un număr imens de decese anual.

    Nicio speranță, cel puțin pentru următorii 20 de ani. Desigur, ești catalogat drept conspiraționist dacă spui că, atâta vreme cât există un tratament profitabil, nimănui nu-i pasă că în fiecare an sunt diagnosticați alți 80.000 de români, că anual mor câteva zeci de mii și că 15% din populație este deja afectată de această boală, iar alți 15% sunt considerați predispuși să o dezvolte. Și cine știe câți sunt cei care nici nu știu că o au încă.

    Unele vaccinuri sunt esențiale, iar altele sunt opționale, iar în ziua de azi avem nevoie de oameni credibili care să explice acest lucru. Oricât de needucată ar fi lumea, nu poți să ai încredere în persoane nepotrivite, fie că sunt imaturi, fie că au reputații dubioase, chiar dacă spun lucruri corecte despre vaccinuri. Credibilitatea contează enorm.

    Eu, unul, sper ca vaccinul BCG nu va dispărea niciodată de pe piață. Este cel mai vechi vaccin din lume care încă există și, teoretic, nu ar avea cum să dispară. În plus, dacă lucrurile merg bine, în câțiva ani ar putea deveni subiectul următorului Premiu Nobel pentru Medicină.

    6
    • #80

      pe mine m-ar aranja un tratament pentru diabet. in rest, nu cred ca ai cum sa dezvolti un vaccin ptr o boala ce se declanseaza genetic sau pe baza de șocuri.

    • Comunicat din 2018 – “Patients who had been treated with the bacillus Calmette-Guerin (BCG) vaccine — an inexpensive, generic vaccine used around the world to prevent tuberculosis — had normal blood sugar levels eight years after the trial ended.”
      De ceva vreme au înrolat și copii. Am încredere că FDA vor aproba în curând și putem zice stop la dz1.

      www.facebook.com/share/1BMYsgqF4K/?mibextid=wwXIfr

      1
    • #82

      ce bine ar fi. după care trecem la 2. dar eu nu o sa apuc 🙂

    • Este dificil să prezic cu exactitate epocile care vor urma în următorii 500 de milioane de ani, deoarece acestea depind de factori precum evoluția tehnologică, schimbările climatice, evenimentele cosmice, și chiar posibila extincție sau transformare a speciei umane. Totuși, pe baza tendințelor actuale și a unor scenarii teoretice, iată o posibilă succesiune cronologică a epocilor:

      1. Epoca Interconectării Globale (0–100 de ani)
      • Definiție: Continuarea dezvoltării inteligenței artificiale, a energiei regenerabile și a unei societăți complet interconectate.
      • Caracteristici:
      • Avansuri în integrarea om-mașină (cyborgi).
      • Migrarea către o economie sustenabilă și circulară.
      • Colonizarea timpurie a Lunii și a lui Marte.

      2. Epoca Post-umană (100–1.000 de ani)
      • Definiție: O epocă în care evoluția biologică naturală este înlocuită de modificări genetice și tehnologice.
      • Caracteristici:
      • Apariția “speciei post-umane”, modificată genetic și augmentată tehnologic.
      • Crearea inteligențelor artificiale superioare.
      • Colonizarea avansată a altor planete din Sistemul Solar.

      3. Epoca Interstelară (1.000–10.000 de ani)
      • Definiție: Trecerea umanității (sau succesorilor săi) la explorarea și colonizarea sistemelor stelare apropiate.
      • Caracteristici:
      • Dezvoltarea tehnologiilor de călătorie super-luminică sau aproape de viteza luminii.
      • Construirea megastructurilor cosmice, precum sferele Dyson.
      • Începerea terraformării unor exoplanete.

      4. Epoca Civilizațiilor Galactice (10.000–1 milion de ani)
      • Definiție: Expansiunea în întreaga galaxie.
      • Caracteristici:
      • Conectarea a miliarde de sisteme stelare.
      • Posibila interacțiune cu alte civilizații extraterestre.
      • Dezvoltarea unei economii bazate pe energie și resurse cosmice.

      5. Epoca Transcendenței (1 milion–10 milioane de ani)
      • Definiție: O epocă în care formele de viață conștientă transcende realitatea fizică.
      • Caracteristici:
      • Migrarea conștiinței către medii digitale complet simulate.
      • Crearea unor universuri artificiale în cadrul simulărilor.
      • Posibila fuziune completă cu inteligența artificială.

      6. Epoca Energiei Pure (10–100 milioane de ani)
      • Definiție: Civilizațiile își optimizează existența în univers, reducându-și dependența de materie.
      • Caracteristici:
      • Civilizații care operează la nivel pur energetic.
      • Înlocuirea completă a corpurilor fizice cu forme de energie.

      7. Epoca Cosmologică (100–500 milioane de ani)
      • Definiție: O epocă în care viața conștientă încearcă să controleze fenomenele universului la scară largă.
      • Caracteristici:
      • Posibila influență asupra expansiunii universului.
      • Manipularea găurilor negre și a altor structuri cosmice pentru a susține viața.
      • Pregătirea pentru eventuale colapsuri cosmologice, cum ar fi moartea termică a universului.

      Factori ce pot influența ordinea epocilor:
      1. Evenimente naturale: Impacturi cosmice, supernove, sau colapsuri galactice.
      2. Autodistrugere: Războaie nucleare, crize ecologice globale, sau inteligența artificială scăpată de sub control.
      3. Convergență evolutivă: Alte specii inteligente ar putea înlocui umanitatea.

      Aceasta este doar o ipoteză creativă bazată pe ceea ce știm astăzi. În realitate, viitorul poate fi radical diferit!

      3
    • #84

      0. ”suveranism”

      4
  29. #85

    Nu am completat, n-am putut să trec de o întrebare.
    Când m-am vaccinat nu exista posibilitatea de a opta cu ce să te vaccinezi.

    3
  30. #86

    Dacă pornim de la premisa “crezi în vaccin” plecăm greșit. Tot bullshitul de acuma 3 ani cu vaccinarea care îți dă superimunitate și nu mai transmiți virusul, narațiune care s-a transformat peste noapte în vaccinul te ajută să faci o formă mai ușoară, la care s-a adăugat măgăria cu pașaportul de vaccinat covid ce trebuia să-l arăți la paznicul de la mega ca să cumperi lapte a dus la scepticismul de acuma. Exact la fel fac acum maimuțele de la PRu’ și advertisingu’ PNLPSD cu Georgescu. Și pe urmă ne minunăm că iasă nebunul din nou la alegeri!
    P.S. Exact ca și cu Nicușor cu apa caldă, noroc că omul a mai mișcat ceva și nu s-a lasat doar pe PR că altfel Piedone scria pe noi.

    8
  31. #87

    Am incercat sa completez sondajul desi nu locuiesc in ro, dar voiam sa vad despre ce e vorba. nu l-am mai completat pentru ca am ajuns la ultima pagina… cu tot respectul pentru cei care au conceput primele 4, dar daca ultima pagina nu e la misto, inseamna ca a cazut pe mainile unora carora le curge scuipat din gura. pe bune!

    2
    • Ai să rămâi surprins cu privire la acele afirmații de pe ultima pagina. Toate se regăsesc în spațiul public. Foarte multe persoane cred în așa ceva. Din păcate.

      2
  32. #89

    Eu cred că am trecut prin tot kăkatul de noulcoronavirus apărut pe la noi prin primăvara lui 2021 cu cădere la pat ca niciodată în viața mea. Adus pe la noi prin sat de romănași dă pe Italea care au fugit de acolo spre România când acolo s-a împuțit treaba și se închidea tot dar a fost prea târziu și aia a fost.
    M-am vaccinat când a apărut vaccinul, socru nu a vrut și a murit de ”răceală la plămâni” și eu infectat a doua oară cu varianta bună am rămas fără gust și miros vreo 3 săptămâni dar cam atât.

    De craciun 2024 pe mine m-a pălit ceva ciudat care s-a manifestat ca o gastroenterită și bănuiala mea a căzut pe panetone-ul lu nevastămea pentru că mâncasem 2 felii după care am dat la boboci juma de oră. După, a venit fică-mea din altă zonă a țării și aceleași simptome doar că ea mâncase sarmale la altcineva și nevastă-mea la fel care a halit un cărnaț de la o cu totul altă persoană. Toți cu simptome asemănătoare de gastreonenterită sau toxinfecție alimentară și fiecare dădeam vina pe mâncare deși mâncasem din trei surse diferite. Singura chestie comună era că toți am intrat în contact cu persoane
    diferite care behăiau ca niște măgari de ceva timp.
    Nu m-am mai vaccinat de atunci de când a fost obligatoriu dar nu o să ezit când o fi iar nasoleală. Duamne ajută să nu fiu io printre cei loviți de noulcoronavirus și încerc să mă mențin cât mai sănatos. Azi am mers doi metri mai mult ca ieri și am mâncat o ciorbă de legume.

    3
  33. #90

    Vaccinurile se fac pentru ca e cel mai destept lucru simplu pe care-l poti face pentru protejarea sanatatii proprii si a ingradi raspandirea unor boli in comunitatea in care traiesc. Pur si simplu.

    Suntem al naibii de norocosi sa traim vremuri in care stiinta ne pune la dispozitie posibilitatea de a ne proteja in fata unor virusi care pot produce deranjuri mai mici/mari sau chiar moartea. Generatii inaintea noastra nu au avut aceasta sansa si au murit cu zecile de milioane.

    Pe de alta parte suntem contemporani cu milioane de imbecili care cred ca stiu ei mai bine si ca daca nu se vaccineaza lupta impotriva nu-sh carei conspiratii a lu’ big farma ca sa le ia banii si informatiile din cap via cipuri.
    Costel o sa moara in chinuri ca o suina afectata de pesta dar fericit ca a evitat ca cei 2 lei ai lui sa ajunga in buzunarele farmacistilor si ca vidul din tartacuta nu i-a fost alterat de prezenta vreunui cip.

    Costel a trait ca un erou dar a murit rapus de cea mai banala dar raspandita boala din lume: prostia.

    8
    • #91

      Problema e nu ca moare Costel, problema e ca, daca nivelul vaccinarii e prea mic, dispare imunitatea de turma, iar virusul are timp sa faca o mutatie la care vaccinul nu mai are efect. Si asa mor si cei din jurul lui Costel si al lui.

    • #92

      Da, corect, asta am zis in prima propozitie si asta am scris si in chestionar la motivatie:
      1. Protectia personala (camasa mi-e mai aproape ca cojocul dar fara 2 e doar un petic cald temporar).
      2. Ingradirea raspandirii virusului in comunitate.

  34. #93

    La întrebările: daca ai fost vaccinat cu vaccinurile obligatorii sau opționale cand erai mic pe lângă da/nu ar trebui și opțiunea “Nu știu”

  35. #95

    Dafaq did I read? Sa mor de nu jucam ruleta ruseasca cu viata, daca a fost nevoie sa zic ca nu cred ca vaccinurile au nanoboti sau restul bazaconiilor! Degeaba ne vaccinam, ca ne iau cu portiera ca in bancul ala!

    3
  36. #97

    Ciolacu asta e un tigan bulangiu de te doare capu. Numai la mancare se gandeste cioara, la crapelnita. Am ajuns o tara ca Gabon sau Uganda. La nivel de maimute d alea am ajuns. Doar acolo s au mai anulat alegeri libere. In Uganda stiati de exemplu ca daca te casatoresti au niste obiceiuri din epoca de piatra? bine, casatorit vine vorba, ca de fapt e cu harem. de exemplu daca tu iei o sotie, trebuie s o futa unchiul tau inaintea ta. Si pe tine trebuie sa te futa matusa miresei, apoi sa isi dea acordul, ok-ul. Deci va dati seama la ce nivel primitiv sunt maimutele astea. In Uganda.

    3
  37. #98

    Citisem ca Romania a fost tara cu cei mai putini vaccinati de Covid-19. Acum, trageti voi concluziile: ori suntem cel mai destept popor ori printre cei mai prosti.

    1
    • #99

      avand in vedere ca media iqului romanilor e cea mai mica din europa, ca si la lungimea plii, cred ca da

    • “ori suntem cel mai destept popor ori printre cei mai prosti.”

      Asta chiar nu pare o intrebare asa dificila… 🙁

      5
    • #101

      @Arhi – boss, te rog să vorbești în nume propriu. 🙂 Io unu’ sunt excepția care confiră regula….

  38. #102

    fata-n iarba

  39. #103

    Asta cu vaccinati tine de fiecare in parte, de libertatea de a alege ca individ. Eu nu spun nici sa se vaccinezi nici sa nu. Fiecare alege . ca la vot. Asta inseamna democratie. Nu poti impune ceva cuiva. Fiecare alege. eu am avut covid, era sa o mierlesc, dar mi a slabit imunitatea pe fondul certei cu o putoare ca poate nu faceam. ma gandeam sa ma vaccinez dupa aia, dar uite ca a inceput razboiul in Ucraina si a disparut pandemia… Adica masurile restrictive.

    Deci, inca o data, eu poate m as fi vaccinat. acum nu ma vaccinez caut sa imi pastrez o imunitate f buna, fiind ascet yoghin, prin pastrarea si transmutarea spermei. Dar repet, fiecare face ce vrea , nu exista sa mi zica mie cineva sau ceva sa imi impuna sa fac ceva. ma vaccinez cu ce vreau sau nu. votez pe cine vreau sau nu. Eu ca structura de fapt ca esenta sunt monarhist, insa in mai daca nu se intoarce Al Romaniei Paul Philippe , il votez pe CG

    1
  40. #104

    Răspuns. Da, întrebările de pe ultima pagină par de-a dreptul caricaturale,dar sunt mulți care chiar așa gîndesc. @FlaviusM – unde poate fi accesat studiul rezultat în urma sondajului cu Rusofobia?

  41. #106

    Am trecut și eu prin chestionar. Multe întrebări is cu răspunsuri la bâză! Eu nu am putut alege vaccinul și care is șansele sa știu diferențele între toate acele tipuri de vaccinuri? Ala o fost disponibil, ala mi l-o bagat în vena!

    Cat despre pandemie am cele mai frumoase amintiri din perioada aia. Lucrez intr-un domeniu (constructii) care a bubuit in perioada aia. Cele mai mari încasări le-am avut atunci. Șantierele nu au fost închise, dacă era caz de covid și era mai grav stătea acasă câteva zile, evident nimeni nu declara contacti, se statea in casa, orașele erau libere, pustii. Aveam vestele de șantier galbene pe noi, nu ne oprea nimeni, credea ca suntem de la politie! 😀

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.