Numele meu este Alex si sunt cititor de ceva vreme.

Se intampla o treaba in perioada asta.. care mie mi se pare ca nu e discutata nicaieri:
Statul ar oferi o reducere de impozit de pana la 1500 lei / copil pentru sumele platite de angajat cu cresa-gradinita (educatia timpurie 0-6 ani).
Din perspectiva mea de tata a 2 copii care urmeaza sa re-intre la gradinita privata.. vestea asta mi se pare una foarte buna. 🙂

Urmeaza sa contactez maine si angajatorul sa vedem ce ar avea de zis.. dar ma gadeam ca n-ar strica (daca si tie ti se pare potrivit) sa “arunci o intrebare” printre cititori.. poate unii sunt in stadii mai avansate cu aplicarea acestei legi.. poate au discutat deja la ANAF.. sau poate altii nu stiu si ar fi interesati.. etc.

Multumesc!
Alex

Referinte:
legea 239/ 06.11.2020
legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/232719

codul fiscal actualizat la 20.11.2020 – care include si referintele de la legea anterioara
static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11022020.htm#A28

legea educatiei, nr 1 – pentru explicatii termeni diversi.
legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/125150

tabel ANAF BV – gasit pe google..
static.anaf.ro/static/10/Brasov/Brasov/Legea_239_VENIT.pdf

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Chiar sunt curios ce raspunsuri vor fi. Urmăresc topicul.

  2. interesant….si eu urmaresc

  3. #4

    Ar fi o reducere de impozit poate pentru cei ce platesc impozit pe salariu. Dar daca esti angajat in IT nu platesti acest impozit, deci banuiesc ca aici nu s-ar aplica.

    Sunt si eu curioasa daca beneficiaza cineva de aceasa deducere.

    • #5

      Nu neaparat. Legea nu pare sa spuna ca se deduce din impozitul pe salariu al angajatului, ci din impozitul pe venit al companiei.

      Si mai spune:

      “În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate;”

      Astfel, daca contribuabilul plateste pt 10 copii, 15000, dar impozitul pe profit e doar 1000 lei, contribuabilul plateste si alte taxe, si s-ar scadea din alea.

      Eu asa inteleg, dar poate vine un contabil si explica mai bine.

  4. #6

    Conform i1, pare sa se aplice doar daca angajatorul plateste gradinita copilului, si astfel are el o cheltuiala directa, pe care si-o deduce din impozitul pe venit.

    Nu cred ca merge sa aduci tu o hartie sau ceva, cum ca il duci la gradinita X.

    “… sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie”

    Unde contribuabilul e compania.

    Suna a facilitate interesanta, dar noh…

    • Cred că așa e. Angajatorul își poate deduce suma respectivă daca acordă facilitatea respectiva angajaților. E o chestie mișto, pe care ar putea să o facă angajatorii.

  5. #8

    E vorba de impozitul pe profit si de angajatorii care investesc in educatia copiilor (de exemplu angajatorii care au crese sau gradinite la companie – da, mai exista si asa ceva).

    De asemenea este vorba de companiile care investesc in materialele din scolile sau liceele profesionale (OMV de exemplu finanteaza cam toate laboratoarele de la liceele de petrol si gaze care pregatesc viitori lucratori in domeniu). Sau de companiile care platesc burse sau au contracte de mecenat cu studentii.

    Singura facilitate catre angajati (art 76) este faptul ca atunci cand angajatorul tau iti da bani pentru cresa/gradinita, aceia nu se impoziteaza. Nu vad insa nicio referinta la celelalte taxe (CAS/sanatate) ca acolo e durerea.

    Pe scurt, daca negociezi cu angajatorul ca o parte din salariul brut sa ti-o dea ca “prima de educatie”, s-ar putea sa obtii ceva – asta daca nu esti deja scutit de impozit.

    • #9

      conf art 142.lit z aceste sume nu intra nu intra in baza contributiilor sociale

      z.sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor.

  6. #10

    Anyway și eu am doi de trimis și aparent prețul e pe la 6000 amândoi. Nu e cam mult? Atât costă grădinițele private în general?

    • #11

      6000 pe luna/an?

    • #12

      Sunt intre 800 lei pe luna (King George Militari Pacii de exemplu) si 1000 eur pe luna Karin’s Kids Academy de ex.
      Eu platesc pentru doi 3000 lei pe luna (1500 lei/copil). E mult stiu, dar la anul unul incepe scoala de stat, si raman doar cu unul.

    • #13

      In Olanda este in jur de 8 euro pe ora, aproximativ 2000 de euro pe lună. În funcție de programul părinților (full time/part time) se primesc niste deduceri de la stat. Nu exista grădinițe de stat, toate sunt private. Singurul avantaj este că la 4 ani îl bagi la școală și ai scăpat.

    • #14

      iar salariul mediu e vreo 4000, nu?

    • #15

      4000 e salariu mare. Mediu e undeva la 2300 net

    • #16

      procentual vorbind, tot cam pe acolo. credeam ca e mai ok pe olanda

    • #17

      Joburi cu salarii mari sunt destul de rare si de obicei sunt ale celor scutiti de taxe si impozite. Un programator de top din RO va castiga cam acelasi salariu ca unul din NL. Contractorii mai castiga bine, ca sunt platiti cu ziua, iar azi sunt, maine le poti zice pas-nu chiar maine, dar e usor sa scapi de ei. Poate ma insel. De medici am auzit ca ar castiga bine, dar trebuie sa vorbesti limba ca sa ai voie sa practici. Cert e ca nu vii in Olanda sa te imbogatesti, nu arunca nimeni cu bani in tine .

  7. #18

    Statul ofera niste scutiri de la plata impozitului pe profit acelor angajatori/ firme care organizeaza, investesc in programe de educatie timpurie, gradinite adica, pentru copiii angajatilor si nu numai. Nu se refera la scutiri acordate angajatilor. Practic o firma are propria gradinita ca beneficiu acordat angajatilor.

  8. #19

    Banii de gradinita i-am cheltuit pe masa de Crăciun…

  9. #20

    Sumele plătite de către angajatori salariaților săi, pentru educația timpurie, sunt considerate venituri neimpozabile pentru salariat.
    Angajatorul POATE, nu este obligat, ci are această posibilitate de a plăti astfel de sume. Pentru a le plăti este necesar să existe o decizie a angajatorului și ca această posibilitate să fie inclusă în ROI.

    Suma achitată salariatului nu este limitată prin lege. Ea poate fi oricât. Poate fi 100 lei, poate fi 1000 lei sau poate fi 10000 lei.

    Din punct de vedere fiscal, pentru angajatorul plătitor de impozit pe profit, acele sume vor reprezenta cheltuieli nedeductibile fiscal, dar a căror valoare se poate deduce direct din impozitul pe profit datorat. Orice sumă ce se deduce din impozitul datorat este o cheltuială nedeductibilă fiscal la calculul profitului impozabil.
    De exemplu:
    Ai venituri impozabile = 100.000.000 lei
    Cheltuieli totale = 91.000.000. lei
    Profit contabil = 9.000.000 lei
    Asta nu înseamnă că vei calcula impozit la cei 9.000.000 lei. La acea sumă vei calcula impozit dacă toate cheltuielile sunt deductibile integral, ceea ce în practică este aproape imposibil în peste 95% din cazuri.
    Dacă în acele cheltuieli ai cheltuieli cu educația timpurie plătite de exemplu pentru 50 de copii ai salariaților la nivelul de 2500 lei/lună, adică 50x2500x12 = 1500000 lei anual
    Venituri impozabile = 100.000.000 lei
    Cheltuieli deductibile = 90.000.000 lei
    Profit impozabil = 10.500.000 lei
    Impozit datorat = 1.680.000 lei

    Suma maxim deductibilă din cei 1.680.000 lei impozit datorat ar fi la nivelul de 1500 lei/copil/lună adică 50x1500x12=900.000 lei.

    Pentru a fi deduse și a fi cheltuială sumele trebuie să fie plătite și nu angajate. Adică nu le contabilizez ca o datorie față de salariați în perioada următoare și gata am cheltuiala și pot deduce. Nu. Le plătesc și apoi le și pot deduce.

    Microîntreprinderile – adică firmele plătitoare de impozit pe venit – pot acorda și ele aceste sume salariaților și pentru salariați vor fi la fel venituri neimpozabile – adică nu se vor cumula cu salariul și nu se va plăti nimic pentru ele, dar angajatorii microîntreprinderi nu vor avea avantaje fiscale, nu vor putea deduce din impozitul pe venit datorat sumele respective. Așadar dacă le vor acorda o vor face pentru că vor ei și le vor suporta din profitul propriu.

    • #21

      erată:
      Venituri impozabile = 100.000.000 lei
      Cheltuieli deductibile = 89.500.000 lei* (adică cei 91.000.000 lei reprezentând cheltuieli totale – cheltuielile nedeductibile de 1.500.000 lei)
      Profit impozabil = 10.500.000 lei

    • #22

      din cate inteleg eu, NU este deductibila, dar se recupereaza din obligatiile (imp/profit, imp/salarii, TVA) pe care angajatorul oricum le-ar fi platit. Deci total altceva.
      dar nush daca au aparut normele…

  10. #23

    Eu am discutat cu angajatorul, a fost de acord. Atâta timp cât banii ăia oricum ii platește statului, nu văd de ce nu ar accepta un angajator sa achite cei 1500 lei direct către gradiniță. Pentru angajator nu este nicio cheltuială in plus, iar pentru angajator este o facilitate. Dacă scriu în dodii, sa mă corecteze cineva, rog.
    Am discutat si la grădiniță, la fel, nu văd niciun dezavantaj, atâta timp cât obține venitul. Am agreat să achităm noi diferența pana la 1800 lei, ceea ce ar fi super pentru bugetul familiei, având în vedere că de la primăvară va merge și copilul no 2 la creșă.
    Vom introduce câteva clauze în contractul deja existent cu gradinița si sper să fie în regulă.
    Și mie mi se pare ca este foarte puțin discutat, dat fiind beneficiul pe care îl poate aduce părinților.

    • #24

      Bravo! Ma bucur ca ai primit feedback pozitiv din partea ambelor parti. Acum, urmatoarea intrebare ar fi: este oare legea destul de clara in forma actuala sau mai are nevoie de ceva norme de aplicare..? Factura gradinitei va avea ca beneficiar firma sau familia ta?

  11. #25

    Din punctul meu de vedere nu este inca destul de clara. Probabil că va mai suferi modificări pe parcurs.
    In ceea ce priveste factura, inca nu a fost emisă pe ianuarie, dar in contract am inserat ceva de genul: taxa de școlarizare de 1790 lei se achită de către Beneficiar, în cuantum de 290 lei și de către SC XYZ SRL , angajatorul meu, în cuantum de 1500 lei. Pentru suma de 1500 lei se va încheia un contract distinct între gradinita și angajatorul parintelui pentru copilul Vasilică.
    Practic am facut un act aditional la contractul deja existent pe numele sotului, in baza caruia platim noi 290 lei si vom face un contract cu aceleasi clauze, doar ca intre gradinita si angajator (cu datele de identificare ale angajatorului, pentru angajatul X in calitate de parinte al copilului Vasilică – sa existe legatura clara ca angajatorul plateste gradinitei pentru copilul meu, nu pentru cai verzi pe pereti) pentru suma de 1500 lei.
    Si ca sa nu existe suspiciuni, vom face transfer din contul firmei direct in contul gradinitei, pentru transparenta.
    Contabila noastra zice ca e ok, nu vor fi probleme cu ANAF.

    • #26

      Oana, felicitari! Problema e ca la mine va fi imposibil sa fac contract. Ma va lua angajatorul ca intru pe achizitii publice, va gasi motive despre cum nu pot ei achita direct gradinitei… Era bine dac aputeam merge lunar cu factura si sa mi-o deconteze angajatorul, el deducand suna ulterior. Cum s-ar putea impinge lucrurile pentru aparitia unor norme de alicare, ceva? Care sa mai clarifice din nebuloasa aceasta, sa nu ne trezim ca vin autoritatile in control si constata ca nu s-a aplicat cum trebuie?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.