Când a fost să ieșim în piață săptămâna trecută, era discuția că legile justiției, muie dragnea, psd să moară, the usual business.

Acum văd că sunt chemat la manifestație împotriva ororilor din noul cod fiscal și cum trebuie să ne împotrivim noi la asta.

În primul rând, din ce citesc acolo, nu prea e mare nicio oroare. Din punctul meu de vedere, mie îmi convine ca, de la anul, să plătesc doar 1% impozit la microintreprindere. Înțeleg că și pentru PFA-uri e iarăși bine, scade impozitul, practic rămân cu mai mulți bani în mână.

Secundo, cei ce vor fi cu adevărat afectați, cei cărora le vor scădea veniturile nete, prin trecerea contribuțiilor sociale la angajat, sunt votanții lui Dragnea, cei ce au ieșit la vot cu dragă inimă, sperând la măririle uriașe de salarii promise de gașca mafiotă a psdului.

Vă rog să îmi explicați, cu subiect și predicat, de ce eu ar trebui să ies în stradă pentru ei?
Mulțumesc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

217 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Urmatorii care sunt busiti sunt cei care sunt scutit de impozitul pe venit.

    • #2

      foarte frumos.

    • #3

      Si sa nu uitam, de primariile locale. Si ca un hocus-pocus salariul minim marit nu a fost introdus pe ordinea de zi.

    • #4

      @Arhi “foarte frumos.” pai da. Inca un motiv sa plec din tara, eu si toti colegii mei care suntem scutit de impozit si pierdem in general cam 100 de euro, in momentul de fata, depinde daca se mai pastreaza deducerea de impozit.
      Multi veti sari ca nu e ok cu deducerea si va aprob, pentru ca este o discriminare, dar eu sunt multumit, de banii aia fac lucruri mai bune decat statul 🙂

    • fara sa sun bulangiu, dar 100E la salarii mediu de programator e cam cacamaca..

    • #6

      Ciprian, iti dau eu motive de plecat din tara:
      – sanatate
      – justitie
      – infrastructura
      – mentalitate generala

      Daca speri taxe mai mici in alte locuri atunci le cam numeri pe degete si probabil sunt favorabile companiilor nu angajatilor.

    • #7

      Bă ce motive principiale aveți voi ca să plecați din țară.
      Eu am plecat pentru că Mugur Ciuvică.

    • #8

      Eu lucrez in IT si sunt scutit de impozit. Avand in vedere ca masura deducerii de impozit o fost introdusa pentru a sprijinii domeniul IT, dovada fiind faptul ca in prezent zona IT este pe locul 2 la generat PIB dupa vanzari.
      Este momentul ca aceasta deducere sa fie scoasa pentru ca domeniul IT este consolidat.
      In ce privesc toate masurile fiscale am citit ca i-ar afecta tot pe majoritatea si anume pe cei cu venituri mici.

    • #9

      @Ciprian, daca singura problema e 100 de euro in minus la 1500-2000 euro, inseamna ca nu stii cat sunt taxele afara.

    • #10

      @Nea Ilie Si l-ai gasit pe Ciuvica sau inca il cauti ?

  2. in principiu inseamna ca eu s-ar putea sa castig mai multi bani datorita trecerii alea.

    • #12

      so do I. so funny.

    • bine, pentru asta trebuie sa imi iasa un anumit plan. Fara planu ala oricum imi place de guvernu PSD. Sincer

    • #14

      Pun pariu ca la Oracle e sedinta mare.

    • #15

      NU va bucurati inainte sa iasa normele metodologice:) There is time for surprises.

    • #16

      Si pe mine ma avantajeaza, dar e degeaba daca:
      1. alimentara si aprozarul scumpesc marfa
      2. e posibil sa-mi scada cifra de afaceri (scaderea investitiilor ma afecteaza direct)
      3.nu stiu cum as mai putea innoi camioneta nemaiavand cheltuieli deductibile
      4. nu am incredere ca au facut miscarea pentru binele nostru, daca inca nu ne-am prins de ce nu inseamna ca nu e un motiv diabolic ascuns

    • Mark 733 in principiu ai dreptate, dar sunt metode contabile prin care scaderea e crestere. Plm…viata

    • #18

      Bai boss, ia naibii o viata si nu mai freca pe mine la cap, nu e prima data cand cauti atentie. Mi-am pierdut si eu 5 minute pe blogul ala al tau, esti mai batran ca mine si mai ratat ca mine din toate punctele.
      Nu o spun asa aiurea-n tramvai, daca gaseam altceva iti ziceam ca nu am nimic de pierdut.

    • boss…baga si tu comentariu unde e de bagat, nu aleator.

      “mai ratat ca mine din toate punctele” – felicitari ma. Ai o viata minunata atunci. Nu inteleg cu viata ta minunata cum poti sa ai atata ura pe un domeniu pe care nu il intelegi, ura care te face sa mananci cacat cu polonicu

  3. #20

    una din probleme pare a fi ca vor sa se atinga de pilonul II de pensii.. that would hurt…

    • #21

      tu chiar crezi că la vremea la care o să trebuiască să ieși la pensie o să mai aibă din ce bani să-ți plătească pensia? Și asta indiferent de câte milioane de piloni o să existe și de cine o să-i administreze.
      Eu m-am obișnuit cu această idee așa că am luat măsuri, am adoptat un stil de viață nesănătos și m-am mai apucat și de condus, în București nu oriunde!:))))

    • #22

      Acum contributia la pilonul II este calculata la suma bruta pe care o incaseaza un individ. Marind in mod artificial acest brut prin schimbarea structurii contributiilor angajatului automat si sumele calculate in % pt Pilonul II s-ar fi marit. Ca atare, au ales sa micsoreze contributia in % astfel incat suma neta transferata sa ramana aceeasi.

  4. Pregateste frigiderele. Cum adica sa nu iesi la protest asa, ca iese si Pipera? Cum de ce? Asa.

  5. #24

    Daca acum se trec contributiile de la angajator la angajat, ai incredere ca intr-un an sau doi, cand vor avea nevoie iar de bani, nu vor baga iar contributii si pentru angajatori?

    Chestia cu impozit pe venit de 1% in loc de impozit pe profit de 16% e buna pentru unii si foarte proasta pentru altii. Sunt firme care au marje foarte mici si fac bani din volum. La o marja de 1% inainte plateai impozit 16% din profit. Acum vei plati toata marja si te vei inchide.

    Mult trambitata directiva ATAD care limiteaza deducerile de dobanzi e mai relaxata decat prevederile pe care noi le aveam deja in codul fiscal. Deci, unele firme vor putea deduce mai multe dobanzi.

    • #25

      Completare: toti cei cu scutire de impozit pe venit (programatori, cei care lucreaza in R&D, handicapati) vor iesi mai prost chiar daca angajatorul e dispus sa isi pastreze acelasi cost cu salariile.

    • #26

      nu ma intereseaza idei cu incredere. nu poti avea incredere in niciun politician. acum, ce se intampla, imi este favorabil, iar votantilor psd nu. having fun.

    • #27

      Oamenii au nevoie de multi bani, pentru a rezolva problema asta. Singura solutie, dupa imprumuturi si probabil adaugarea de noi alte taxe o sa fie devalorizarea monedei si un pic de inflatie. Cum suna un euro 5 ron si litrul de benzina 6 ron acela cel mai eftin?

    • #28

      Cei cu deducere de impozit nu cred ca sunt votanti PSD sincer… iti spun din propria experienta 🙂

    • #29

      Si daca n-am votat PSD si imi este nefavorabila situatia?

    • #30

      Aici gresesti, Cetin. Nu doar votantii PSD au de suferit, ci si foarte multi schiori si amatori de munte in decembrie.

    • #31

      foarte bine, sa isi ia schiuri:))))

    • #33

      @7 tovarase, e simplu: daca astia imi iau 10% din venit, banii nu o sa ii scad de la portia zilnica de bere, ci nu o sa mai cumpar saibele (sau cozile de topor) facute de tine. daca se mai gasesc inca vreo suta de paraziti ca mine care sa faca la fel atunci fabrica la care lucrezi se duce p00lii de suflet, ca nu esti destul de competitiv ca sa iti exporti produsul, asa ca o sa te vad la coada la somaj 🙂

    • #34

      Exact cum ziceam, toti au impresia ca internetul sta in ce fac ei. Si marea lor majoritate fac chestii gen mysite si thaleo sau raspund profesional la telefon cand suna clientul ca si-a uitat parola.

  6. #35

    La un salariu brut de 3000 de lei, un angajat fara scutire de impozit va castiga aprox 12 lei, iar unul cu scutire de impozit va pierde aprox 150 de lei.

    • #36

      ce dragut. de ce era scutit de impozit? pentru ca era IT-ist si castiga 4000 de euro? adica castigi cat 20 de muncitori normali si doresti si o scutire de impozit, pentru ca stii sa copiezi cod de pe stackoverflow?

    • #37

      @Arhi pai sa copieze toată lumea de pe stackoverflow și să se angajeze pe salarii babane că si-asa e criza in piata de IT. Multe firme se roagă de candidați pe 2000-3000e și nu găsesc copiatori d-astia.

    • #38

      E o discutie mai lunga aici 🙂 Asta a fost o masura pentru a putea aduce cumva nivelul salariilor in IT mai aproape de ce exista in alte tari si a creste industria. La un salariu de 6000 de lei, impozitul ala inseamna cam 1200 de lei, bani care raman la angajat si il “motiveaza” sa ramana in tara. Ca a fost bine sau nu ca a aparut legea asta acum cativa ani, fiecare crede ce vrea. Dar acum, daca ii iei angajatului niste bani, isi baga plua si pleaca. Deci firmele vor tine probabil salariile nete la acelasi nivel, iar asta inseamna costuri suplimentare pentru ele, costuri care oricum au ajuns sa fie prea mari (cerinte exagerate de la unii care nici de pe stackoverflow nu sunt in stare sa copieze), pentru ca piata e totusi mica si aceiasi oameni s-au invartit de la o companie la alta pana au crescut salariile de nu mai e profitabil pentru firme ne-romanesti sa vina/ramana in tara. Si de aici se pot face o gramada de scenarii.

    • #39

      @Arhi, pe unde castiga un baiat 4000 de euro, ca deja suna interesant si daca ar fi brut, cu noile modificari?

    • #40

      Nu, programatorul era scutit de impozit pentru ca astfel statul a castigat muuuult mai multi bani la buget.
      Inainte de introducerea scutirii, foarte multi programatori luau pe cartea de munca minimul pe economie iar restul banilor (grosul) era pe PFA, Micro si alte balarii. Apoi banii prin diferite metode se “sifonau” astfel incat statul incasa foarte putin.
      In urma introducerii scutirii, multe firme de software au trecut toti angajatii pe carte de munca si statul a ajuns sa castige la buget cam 2000 de lei de pe fiecare 4500 lei luati ca salariu pe carte de munca de un programator.

    • #41

      @Arhi – mda, pentru ca un IT are o productivitate mult mai mare decat un muncitor normal si ca statul castiga prin toate celelalte taxe. eu pe luna platesc la stat, prin diferite forme in jur de 6800 de lei. un muncitor cu salariul minim plateste la stat 770 de lei.
      Si in loc sa ai 1000 de muncitori cu salariul minim, nu e mai rentabil sa ai 800 de ITisti?
      Iar ca sa ai aia 800 de Itisti, trebuie sa investesti cursuri +locatii+altele (bani care se intorc in economie).

      Iar ce spui tu Arhi, e o nunata a mentalitatii sa moara si capra vecinului.
      Iar daca crezi ca a scrie cod inseamna sa copii de pe stackoverflow, esti intr-o crunta eroare.

    • #42

      Nu toti din IT sunt scutiti de impozit, cei care au salarii babane poti sa fii sigur ca nu au scutirea de impozit. Dar pt cineva la inceput de cariera care are salariu 2000 de lei, sunt buni 300 de lei in plus. Si ma indoiesc ca cineva din domeniul asta a votat cu PSD. Dar nu stii niciodata…

    • pentru ca daca faci 4k in romania faceai mai multi in Uk, de exemplu. si pentru ca, cu ajutorul acestei subventii, IT-ul romanesc este responsabil cu ~5% din PIB.
      subventii is in multe sectoare importante ale economiei, asta de la IT (de fapt programatori) era mai vizibila si intra direct in buzunarul muncitorului.

    • #44

      Pentru ca e mai bine sa stai in ro si sa contribui pentru ala 20 de muncitori normali, care daca ajung odata la spital pentru ca si-au taiat degetele cu flexul costa statul mai mult decat au contribuit ei in toata viata de dinainte si dupa eveniment.

    • #45

      Arhi, pentru comentariul asta te iubesc.
      Scutirea asta de impozite pentru IT e o prostie. A umflat o industrie care nu produce nimic si i-a facut pe toti ratatii care stiu sa intaleze windows sa se simta mari project engineers si mari corporatisti si cand vorbesti cu ei parca vb cu votanti psd, aceeasi mentalitate si atitudine doar ca pe alte chestii.
      Si ca sa vezi ca nu vb prostii, atatia it-isti si in tara fara o stampila si dosar cu sina nu rezolvi nimic.

    • “Iar daca crezi ca a scrie cod inseamna sa copii de pe stackoverflow, esti intr-o crunta eroare.”

      Exact. Plm, sunt atatea siteuri cu cod, de ce sa ne limitam la so?

    • #47

      =)))))))))))

    • #48

      Si oricum, sunt scutit de impozit doar cei care produc software, vreo 3-4 CAEN-uri. Sunt foarte putine firme in romania care fac asa ceva. Are mai multe sanse sa fie scutit de impozit unu care face un joc pt google play.

    • #49

      @Arhi: gandeste-te asa: in Romania se DAU subventii pentru agricultura (deci nu au scutire de impozite, li se da niste bani pe care ei nu i-au produs) si pana nu demult si pentru minerit. Subventiile astea au facut praf atat agricultura cat si mineritul din Romania, din motive prea bine cunoscute (taranii traiau doar din subventii si nu mai cultivau nimic in afara de consum propriu, iar in minerit subventiile au ajuns in salariile nesimtite ale directorilor si sefilor sindicali precum si in echipe de fotbal). Cu toate astea nu am auzit pe nimeni, niciodata sa ridice usurel vocea si sa spuna ca subventiile ar trebui eliminate.
      IT-istii nu primesc bani de la stat, doar ca statul nu le ia un procent asa de mare (toate contributiile angajatorului raman la fel ca si la alte meserii). Efectul e ca atragi mai multe firme in Romania (firmele au grosul avantajului in ecuatia asta) si ai mai multe locuri de munca, locuri care ar putea foarte bine sa fie la negru (contracte de colaborare, cod trimis prin e-mail catre o firma straina si alte manarii) sau pur si simplu aia o suta si un pic de mii de programatori puteau sa plece rapid din tara (stiu oameni care au fost angajati de firma engleza care voia sa deschida un sediu in ro pentru ca dupa aia, in fata birocratiei, sa cedeze si sa le plateasca tuturor taxa de relocare in UK, ca era mai simplu).
      Firmele de IT au marele avantaj (si in acelasi timp dezavantaj pentru stat) ca depind doar de resursa umana care nici aia nu e prea numeroasa. Nu trebuie sa extragi bogatii din sol, nu depinzi de o piata de desfacere si furnizori locali. Mijloacele fixe de productie au costuri neglijabile fata de salarii. Daca nu vii cu niste avantaje aia nu au niciun motiv sa stea la tine in tara.
      A nu se intelege ca o consider o masura justificata moral. E doar un pragmatism rece si eficient.

    • #50

      @Victor, tot ce ai scris bun s-a dus pe plua cand ai zis “sa copii”…

    • #51

      IT-ist, ce sa ceri…

    • #52

      Mah Arhi – da omu ala nu are nici-o vina ca sistemul fiscal din tara asta nu-i lua lui impozit. El a cerut 4000 de eur net de la firma si i-a primit. Acuma se trezeste cu mai putin pentru ca vrea Tudose.
      Hai sa fim mai putin comunisti – ca asta cu ” de ce era scutit de impozit? pentru ca era IT-ist si castiga 4000 de euro? adica castigi cat 20 de muncitori normali si doresti si o scutire de impozit, pentru ca stii sa copiezi cod de pe stackoverflow? ” suna cam de genu de ce plm castiga ala 4000 de eur si io nu…
      Nu – nu-s IT-ist…

    • alex: din ce stiu eu subventia aia la agricultura se oferea pentru chestii pe care trebuia sa le lucrezi. Pamant lucrabil. Animale. Rahaturi d-astea neimportante, ca noi mancam curent. Dar, ca orice in Romania, e de cacat, parte din acele subventii se duc la gigei care nu corespund (anu asta aveau tzashpe oi, la anu aveau pula) si nu sunt coroborate si cu ale legi (de asociere de exemplu) sau cu o subventie normala acordata motorinei pentru tractor (la care se plateste, de exemplu, taxa de drum, tractorul functionand pe tarla).
      Avantajul la subventia din IT: e clara, transparenta si ajunge in mare parte unde trebuie. Si, exact cum ai zis tu, nu ajunge ci doar nu se ia.

    • #54

      @super fotbal: corect, sa le spunem IT-istilor in fata: “Voi nu produceti nici otel, nici lapte, nici paine. Fiti multumiti ca societatea va rabda”.

      Ai de la mine o bere daca imi spui cine e autorul citatului. Dar sa nu cauti cu google, ca ala e facut de industria IT care nu produce nimic, deci practic nu exista.

    • Hai că v-ați dus pe fenta cu stackoverflow. 🙂

    • #56

      who’s the boss, tell them!:))

    • Va cacati pe voi cu IT-ul asta, de parca n-ar exista Universul fara voi. Stati relaxati, prin anii 90, dupa invalmaseala din decembrie 89, s-a incurajat la greu industria textila cu astfel de subventii. A mers o vreme, apoi s-au inchis. Cand va uitati in oglinda, dati-va seama ca sunteti fix pe aceeasi scara valorica. Doar ca aveti greturi mai mari. Niste calculatoare se pot muta oricand intr-o tara mai prietenoasa, si ramaneti cu curu-n balta. In balta din rezidentialul din marginea Bucurestiului, fireste. Copkii prosti.

    • #58

      >Hai că v-ați dus pe fenta cu stackoverflow

      Fenta e la “pentru IT-sti”. E pentru firme scutirea, nu pentru angajati. Angajatii isi negociaza netul in euro.

    • #59

      Foarte interesanta chestia asta cu IT-ul. Pana acum, de la inceputul dezbaterii nimeni nu a reusit sa imi explice un lucru simplu – ce are special latura sau industria asta de trebuie promovata in mod special. Toate argumentele care se aduc de it-isti (si nu le neg) se aplica la fel de bine la orice fel de angajat, asadar ce e special la IT?

    • “niste calculatoare se pot muta oricand intr-o tara mai prietenoasa, si ramaneti cu curu-n balta”
      asa e bah. noi programatorii doar deschidem calculatoru si facem totul dupa o matrita clara

      Bine, undeva exista un adevar in problema asta. Adevar spus chiar de armean. Subventia ar fi trebuit sa aiba ca finalitate zona de R&D. Cu un RD puternic te cam doare in pula de cresteri de salarii si cacaturi conexe. Pentru ca ai produsele tale pe care te bazezi.
      Din pacate la noi sistemul care a crescut este lohnul software: outsourcingul. Asta are anumite avantaje, dar e riscant, ca exista riscul sa iti plece daca apare undeva mai ieftin. Norocul nostru este ca dupa experienta india multi au inteles ca produsele astea pe langa ieftin ar cam trebui sa fie si bune. Deci da. Computerele pleaca. Dar, ce faci cu ele, ca nu prea poti pune copiii de 4 ani de prin bangladesh sa iti faca un ERP.

    • #61

      @Costin – touche.
      ai dreptate, am scris(stiut) gresit, in loc de copiezi am scris copii.

    • #62

      >asadar ce e special la IT?

      E profesia aia in care 950 din cei 1000 de angajati dintr-o cladire au salarii brute de minim 1500E, din care tot platesc 30% la stat chiar daca nu sunt scutiti de impozit. Asemenea densitate de salarii mari nu exista in nici un alt domeniu. Asta e special la IT.

    • ursule, ti-am explicat eu: 5% din pib. E destul de “interesant”?

    • #64

      @bigbear: Ce are special? Are nevoie doar de resursa umana (oameni pregatiti sau care se pregatesc), nu are nevoie de subventii sau materie prima, doar de un sediu si niste calculatoare, si se fac bani si impozite mari pe salarii. Si asa reuseste sa aiba pondere in PIB cam cat agricultura, unde chiar se baga subventii (adica se DAU bani). Poate chiar mai mult, nu am acum cifre exacte.

      Media salariala e mai ridicata decat in alte domenii, deci banii raman in tara si statul mai castiga si din TVA, ca oamenii cumpara chestii cu banii aia. Nu se ia impozit pe venit, dar restul de taxe (de care nu scapi) sunt mult mai mari ca la salariile din agricultura sau industrie, deci statul oricum castiga, ca sunt procente fixe din salariul brut. Daca se scot astea, o sa inceapa optimizarile fiscale. Oamenii tot o sa isi ia banii aia, dar mai pe PFA, pe microintreprindere, mai la negru etc. Si statul o sa castige mai putini bani.

      Eventual aia care iau “miile alea de euro” o sa se gandeasca ca decat sa se chinuie cu PFA sau alte optimizari aici, unde se lovesc si de infrastructura/servicii proaste, merita un mic efort sa se mute in alta tara, cu tot cu familie. Si atunci statul o sa ia mumu. Dar bine le-a facut ca i-a impozitat, ce, aveau doua perechi de coaie?

    • #65

      @Alex: stima noastra si mandria, reales, reales, la al paispelea congres!

    • #66

      @7. Nu inteleg de unde frustrarile astea. Eu am invatat ani de zile in scoala si facultate sa pot ajunge sa “pornesc un calculator” si sa fiu platit cu cat sunt platit “sa caut pe stackoverflow”, in timp ce copii de varsta mea stateau in cluburi si baruri iar acum cersesc de la mama si tata din Italia. Iar asa cum se muta companiile, ma pot muta si eu. Ma c#c pe ea de rata de 200 de euro. Daca afara pot sa iau 5000, 200 aia deja sunt bani de o masa in oras. Nu ma tine un credit aici.

    • #67

      @animaloo: Ai dreptate, subventia in agricultura se da pe pamant lucraBIL si nu pe pamant lucraT. Si se duce toata pe vodca de la magazinul universal satesc. Asta e unul din motivele pentru care taranii nu isi vand pamantul si terenul arabil din ro e impartit in parcelute minuscule. Prefera sa il dea in arenda iar arendasul le da lor subventia de la stat(si doar aia, nimic din profit) ca nu are ce sa faca cu ea, el castiga suficient de pe pamantul ala.

    • #68

      Nu va stresati cu redusii aia care nu vad nicio problema cu taxele din IT.
      Ii lasam aici cu Dragnea & friends.
      Castigam la fel si in vest (- pe familie dar + pe infrastructura), de ce sa ne batem capul sa le explicam cu industria asta.
      Or vedea ei cand scade PIB-ul.

    • #69

      @bigbear: “ce are special latura sau industria asta de trebuie promovata in mod special. Toate argumentele care se aduc de it-isti (si nu le neg) se aplica la fel de bine la orice fel de angajat, asadar ce e special la IT?”

      Pai nu se prea aplica. Hai sa le luam pe rand:
      1. Nu se bazeaza pe o resursa epuizabila, deci nu are termen de expirare.
      2. Nu se bazeaza pe niste importuri de materii prime, deci nu depinzi de toanele unei tari din lumea a III-a.
      3. Nu are nevoie de autostrazi ca sa exporte produsul finit.
      4. Nu necesita un invatamant performant: ca sa formezi un inginer constructor sau inginer mecanic sau electronist trebuie ca aspirantii ingineri sa mai tina minte ceva din matematica, fizica si chimia din gimnaziu si liceu, sa aiba cum ar veni o baza din invatamantul preuniversitar. IT-istii invata totul singurei, pe calculatorul cumparat de parinti si cu soft piratat. Scoala poate fi astfel degeaba si ne permitem reforme in invatamant la fiecare 2-3 ani.

      De aia, daca stai sa te gandesti, nu avem alta industrie high-tech in tara in afara de IT. Asta e industria care iti permite sa bagi gunoiul sub pres. De aia e vitala pentru economia Romaniei.

    • #70

      Se castiga 4k EUR / luna din copiat cod de pe S/O si tu ai ramas la scris pe blog. Masochist…

    • #71

      iti dai seama cati bani fac?

    • Animaloo, relaxeaza-te, nu sunteti de neinlocuit. Lumea e mare, cum v-au gasit pe voi in fundul lumii est-europene, ieftini si relativ buni, asa or sa gaseasca si in alte parti. Nimeni nu e de neinlocuit. Mai ales ca si voi recunoasteti ca sunteti ieftini comparativ cu altii. Deci…
      Si pt cei care cred ca noi, cei care nu lucram in IT si avem salarii de cacat, nu sunt frustrat sau invidios pe salariile voastre. Stiti sa faceti ceva ce nu stiu eu, sunteti bine platiti, sa fiti sanatosi. Dar nu aroganti 😉 This shit wont last forever. Acum 50 de ani minerul era ce sunteti voi acum. O clasa relativ redus numeric in comparatie cu restul, salarizata imens fata de restul. Acum … Deci, grija mare la viitor. Vrea cineva un credit ?

    • “Va cacati pe voi cu IT-ul asta, de parca n-ar exista Universul fara voi.” – cam ironic dacă zici asta pe interneți, pe un blog și folosind un smartphone. 🙂 Data viitoare încearcă să postezi un comentariu fără 2 din ele. Spor.

    • #74

      Aspectul „problemei” cu IT-ul poate fi explicată și altfel: Să luăm ca bază de pornire IT-ul care primește 4000€ în țară, și, probabil, ar primi dublu în UK și să-l comparăm cu muncitorul „normal” care în țară primește 1500 de lei și în altă țară, de exemplu Belgia, un salariu începând cu 8000 de lei echivalenți pentru aceeași muncă „normală”. Făcând o reducere mentală a fracțiilor (4000€/8000€ versus 1500 lei/ 8000 lei), dacă aveți simțul proporțiilor, vă întreb: care dintre cele două categorii de oameni este defavorizată pe piața muncii din România?

    • #75

      Domnu 7 pari asa frustrat pe IT-isti…cine nu te lasa domnle sa activezi in acest domeniu?Sau nu te duce motorasu prea mult si preferi ceva fizic?
      Si apropo…nu toti IT-isti sunt scutiti de impozit…de fapt doar cateva caen-uri…

    • #76

      Da, ceva de genul. Insa pentru salariile mai mici, sunt cateva zeci de lei in plus datorita deducerii marite.
      Sunt calcule actualizate aici: www.calculator-salarii.ro/

    • #77

      Bai, pe cei care ii vad ca sunt revoltati cu deducerea asta de impozit in domeniul IT, ii consider niste frustrati. De ce?
      Simplu, desi lucrez in industria IT, tot platesc acei 16% impozit (nu indeplinesc o conditie), desi peste 90% din colegii mei programatori sunt scutiti, si nu sunt suparat ca eu nu beneficiez de scutire.
      Iar pt. cei care nu inteleg cu ce este benefica aceasta industrie pentru o tara, este pentru ca in continuare gandesc la nivel micro si isi vad doar de bula lor, si daca lor nu le este bine … atunci sa nu ii fie nimanui.

      Pe scurt: cei din IT aduc bani in tara, stand in tara … produsele realizate de ei sunt vandute international, si banii aia ajung si in PIB-ul din RO, si pe langa asta, banii aia sunt platiti de cei care au nevoie de acele produse, nu e nimeni fortat sa le plateasca.

      Asa ca Arhi, inchide-ti dreaq blogul asta bazat pe WordPress, cu cod copiat de pe SO, ca si codul ala a ajuns ca prin minune acolo :).

    • #78

      Aaa … ca sa completez: ce nu mi se pare corect, este ca profesorii, medicii si asistentele nu beneficiaza de aceste scutiri.

    • #79

      Bai, de unde v-a venit obsesia asta cu salariul de 4k euro in Romania?! O folositi de parca asta ar fi salariul mediu pentru un it-ist in ro. Mai cunosc si eu, m-am intersectat cu domeniul. It-istii buni castiga undeva la 2-2,5 mii. Media bunilor. Aia cu peste 3 mii sunt deja raritati. 4 mii, clar exista, dar cazuri exceptionale…. La fel cum exista si in finante salariati cu 4 mii plus. Ori in industria tutunului. Ori in presa, televiziune, medicina, arhitectura, aviatie, sport etc.

  7. #80

    Whaaat? Scade impozitul pentru PFA la 10%? Asta e nouă, săptămâna trecută, când m-am uitat peste modificări, nu apărea. Deci scade impozitul, sa dublează sănătatea şi se dubioşeşte pensia. Asta e varianta finală-finală sau după ora 16 e posibil să modifice puţin prin punctele esenţiale?

    • #81

      am vazut ca e obligatorie cotizatia la culte. 2% din venit.
      cand zic culte ma refer la biserica orthodocsa.

    • #82

      N-am găsit ce zici tu. Dar dacă este aşa, o să donez cei 2% comunităţii musulmane. Aşa, de-al dreacu. şi de ambiţios.

    • #83

      @dani: nu mai bine luptam sa fie recunoscut cultul Slavitului MMS sau macar dudeismul? Asa il vom avea pe Cetin ca Mare Preot si banii ar ramane intre noi, spre propasirea acestui blog 🙂

    • #84

      PFA 2018:
      – daca esti angajat si prestezi si pe pfa: NU PLATESTI CAS si CASS PE PFA
      – daca ai venitul mediu anual (lunar) sub salariul minim pe economie: NU PLATESTI CAS si CASS

  8. #85

    Cetin, trecerea contributiilor in sarcina angajatului afecteaza in principal angajatii din privat, care au contracte individuale de munca si care nu au sindicate, ca cei de la stat. Practic trecerea asta deschide negociere intre patron si angajat pentru marirea brutului; este o sursa de conflict, se va amplifica in mediul privat, astfel incat doar in institutiile statului va mai ramane dragoste intre sefi si executanti.
    Spre exemplu, firma la care lucrez o duce greu acum, iar contextul asta le va da idei celor din management – sa nu umble la bruturi si deci sa-si reduca astfel cheltuielile cu salariile. Noi vom lua mai putin net sau vom fi nevoiti sa plecam in alte parti.

    Si nu cred ca privatii au votat cu draga inima Dragnea. Se poate spune mai degraba ca – cu draga inima – au stat in mall sau pe patinoare.

    • vom fi nevoiti sa plecam in alte parti…Asa, si de ce e asa tragic?

    • #87

      te duci la patronache si-i spui ca te doare la pla de promisiunile lui dragnea. Daca nu-ti da in mana aceiasi bani ca in decembrie iti dai demisia si il dai in judecata pentru hartuire sexuala.

    • #88

      Uite eu o ard mai putin nomad asa … imi place sa stau unde sunt … vreau sa decid eu cand e cazul sa plec de la un loc de munca sau din tara. Nu vreau ca un context creat de niste taraneti cu ceafa rosie sa ma deranjeze pe mine din locul meu caldut.
      Bah mai da-i in plm, numa agronomi (no ofense) cu licenta la Spiru in guvernu asta. Cred ca unu’ nu are o respiratie cat de cat suportabila … nici macar pana in ora 11AM
      Bah macar daca era unul vreo eminenta politica sau economica … bah unul …

    • nu prea inteleg cum vine asta cu “imi place unde sunt dar angajatoru e un futut care vrea sa faca profit a proasta”

  9. #90

    Pe scurt, dupa modificare, tine de angajator daca va mari brut-ul pentru a mentine net-ul actual. Altfel toti angajatii din mediul privat vor fi loviti, cel mai rau cei din IT

    • #91

      Da..dar brutul se mareste din taxele pe care firma trebuia sa le plateasca oricum.Aici depinde de patron daca vrea sa scape elegant de unii. Singurii unde-s mai napastuiti sunt ITistii si alea cu deducere de impozit, ca nu sunt afectati de scaderea impozitului de la 16 la 10 % si tre sa dea 6% de la ei.

  10. La mine sunt două scenarii, pentru că sunt scutit de impozit pe venit:
    1) angajatorul e “de bună credință” și îmi mărește brutul cu cuantumul taxelor pe care oricum le plăteau până acum, eforturile lor fiind deci aceleași, caz în care pierd vreo 5% din netul actual
    2) angajatorul nu îmi mărește brutul, nefiind obligat, caz în care pierd 22%

    • practic aș pierde spre un salariu mediu pe economie

    • #94

      Ovi – deocamdata e in picioare varianta 1. Ramane sa vedem ce se intampla. De pierdut vom pierde ceva peste 6%; vezi ca ai o analiza pe email

    • #95

      La cat de greu isi tin companiile IT angajatii sunt sigur ca vor mari brutul. Ba in plus, vor compensa pentru diferenta rezultata de la trecerea contributiilor. Am destui prieteni in domeniu si la toti asta e situatia. Totusi ce nu inteleg eu, de ce se leaga toti IT-istii de scutirea asta de impozit? Nu e clar ca nu va fi tot timpul asa, la un moment dat tot se va reintroduce impozitul? Ce se va intampla atunci, revolutie ca nu sunt IT-isti speciali?

    • #96

      Asta afecteaza pe toata lumea – nu numai pe votantii lui Dragnea. Posibilitatea sa-ti dispara dintr-odata 20% din salariu. Inteleg ca votantii lui Draganea ar trebui sa si-o ia putin in gura ca sa se invete minte… dar restul ce vina au?
      Din nou – nu ma afecteaza direct intrucat am deja confirmarea ca in cazul adoptarii OUG mi se creste salariul brut cu cat trebuie ca sa nu-mi afecteze netul.

    • #97

      Ionut, la un moment dat poate vor plati iar impozit dar pana atunci eu as scuti de impozit toate domeniile de varf. E o metoda foarte buna de a tine oamenii valorosi in tara. E o metoda ieftina pentru stat pentru ca oamenii aia oricum produc mult mai mult decat rahatul ala de 16%. Si in plus, toti banii in plus tot pe-aici sunt cheltuiti.

  11. #98

    Sa zicem ca tu lucrezi la privat si ai negociat un salariu brut. In forma actuala, angajatorul plateste o parte din CAS, peste brutul tau iar tu platesti cca 16% din el pentru CAS. De la 1 Ianuarie, daca angajatorul nu iti mareste tie brutul, plateti 35% din acel brut pentru CAS samd. Prin urmare, daca nu ti se garanteaza in vreun fel crestera brutului, lucru ilegal dpdv constitutional, cu cunostintele mele de acum…

  12. #99

    da, si 1%’le ala pe venit in loc de 16/profit la corporatie e nasol.. pt angajat. Se vor taia din team buildinguri, baute, beneficii.. nu mai au niciun interes companiile acum sa le acorde

  13. #100

    În poza 7 protestează și Al Bundy

  14. Nu prea știe. De ex. la mine a ajuns varianta asta: Salariu complet= salariu net+ brut (taxe angajat)+taxe angajator, devine Salariu Brut=net+taxe angajat, unde Salariu Brut=Salariu complet. Deci teoretic nici o diferență. Doar o comasare de termeni, care desigur ar avea la rândul ei alte efecte.

    • #102

      Se modifica si procentele pentru fiecare taxa/impozit, ca daca doar s-ar muta de la angajator la angajat nu cred ca ar fi o problema decat acolo unde angajatorul nu va vrea sa mareasca brutul pana cand costul total al lui ar ramane acelasi

    • ia mai calculeaza matale sa vezi ca or sa fie niste diferente. In principal pentru ca se modifica baza de impozitare…deci, o scadere o ai fix de la impozitul pe salarii (daca nu se micsoreaza)

  15. #104

    1. Scade netul. Cei care au putere de negociere unde lucreaza vor fi acoperiti de marirea brutului, restul nu prea (nici o firma nu poate fi obligata sa mareasca salariul brut, contractele sunt semnate pe brut).
    2. Primariile locale (comune mici sau municipii mari) pierd bani care se duc la bugetul de stat (scaderea de la 16% la 10%). Un oras ca Brasov, Sibiu, Iasi sau Cluj va pierde mult, in special daca nu au primari PSD ca sa acopere diferenta prin redirectari de la bugetul central.
    3. Se mareste brutul din pix doar ca sa acopere promisiuni, chestiile rele raportate la brut mai mare raman (gen amenzi), chestiile bune (gen pensie pilon 2) sunt ajustate sa nu produca efecte.
    4. Ti se pare ca sunt si chestii bune, dar asa au fost intotdeauna masurile PSD: cateva bune care sa ofere justificare pentru restul.

  16. #105

    Contributia IT (angajati scutiti de impozit, cam 100.000) e de 5.6 % din PIB, peste agricultura (milioane de oameni).
    Crezi ca va creste colectarea prin faptul ca se vor mari taxele, sau se va intampla exact cum s-a intamplat cu spraacciza pe combustibili ?
    Dar cui ii pasa de asta, PIB-ul nu ne influenteaza viata.

    • #106

      Daca ai 10.000 de oameni in agricultura sa zici mersi.
      IT-ul e doar o capusa, in afara de aia care lucreaza si aia care vand shaorma pentru cand ies astia in pauza de masa nu castiga nimeni. Niciuna din tarile astea puternice nu se bazeaza pe IT, s-au gasit romanii ca de obicei. Doar anglia e singura care s-a bagat in servicii si acum au morcovul in fund ca dupa brexit in Canary Warf o sa cante cucuvelele.

    • #107

      Tocmai am zis ca IT-ul face 5.6% din PIB si tu zici ca nu profita nimeni si ca e doar o capusa,
      Aici e cea mai mare proportie de ingineri IT-isti din UE si era si o fiscalitate care incuraja industria.

      Mda, IT-ul e de kkt. Las ca mai bine coasem textile pentru Zara.

    • #108

      IT-ul nostru produce bani, ma. Ia bani de la aia care produc cartofi, masini si avioane. In plus software-ul sustine o intreaga industrie de hardware pentru ca una fara alta nu pot exista. Absolut orice device digital nu poate functiona fara un software. Sa nu mai zic ca si siliciul trebuie exploatat de cineva si mai castiga si industria extractiva. Niciun avion si nicio masina nu ar mai putea fi azi vanduta respectand normele actuale fara soft-uri.

    • bre super folbal, nu uita bre: NICIODATA NU FACE FULL RETARD!

    • #110

      @super_fotbal, lasa ca tot o sa gasesti unde sa speli WC-uri dupa noi in Canary. Promit ca o sa ma pis special acolo chiar daca ma mut.

    • #111

      @super_fotbal: IT-stii aia mananca doar o shaorma in pauza, nu isi comanda in rest nimic de mancare, si la sfarsitul lunii cand primesc un purcoi de bani ii baga in saltea si nu cumpara nimic. TVA-ul de aproape o cincime din ce cumperi nu li se aplica.

      Nu cred ca trebuie sa duci grija UK-ului dupa Brexit cu IT-ul, cine e acolo si castiga bine nu o sa vina inapoi in Romania ca sa fie in UE. UK se tinea bine si inainte de UE, se va tine si dupa. Ca i-ar fi mai bine cu, e alta discutie.

      Statele Unite au industrie de software care invarte cei mai multi bani din lume, si asta de cel putin 30-40 de ani. Au ajuns pe luna cu module programabile, nu cu Vasile care dadea din vasle. Aia se bazeaza mult pe IT si au niste salarii de te apuca plansul cand le compari cu ce sunt aici. Oamenii aia castiga bani din IT si cumpara chestii cu ei sau investesc, nu ii tin in beci.

      Plus ca majoritatea salariilor sunt fiscalizate, greu gasesti la negru, poate la ceva angajatori dubiosi. Daca o sa le scada salariile, poate o sa fie cireasa de pe tort / de pe coliva, motivul care umple paharul sa treaca totul la negru sau sa plece in alta tara. O sa ramana aici pensionarii si muncitorii din industrie care platesc taxe la stat cam jumate din suma cu care scad salariile celor scutiti de impozit din IT, si atunci sa te tii. Poti scoate apoi ce impozite vrei, nimeni nu vine aici sa isi rupa masina in drumurile astea si sa moara prin spitale. Raul va fi facut. N-ai nevoie de materii prime, ai nevoie doar de curent, oameni si calculatoare (care tot de aici sunt luate, si sunt de-alea scumpe, cu monitoare mari) si faci banul. Nu ai nevoie de ploaie, irigatii, pesticide, oameni la cules.

      Poti sa le zici ca fac munca jos, un fel de lohn, dar raportat la celelalte salarii din RO lohn-ul asta face extrem de multi bani, cu minime resurse. Statul sigur nu se chinuie cu pregatirea, ce se face in scoli si universitati n-are treaba cu ce se cere. Dar banii ies, doar ca a zis statul ca ei nu trebuie sa plateasca DOAR UNA DIN TAXELE PE SALARII. Cand n-o sa mai fie asa, oamenii si firmele se vor reorienta, ca nu vorbesti de nea Ion din capul satului, vorbesti de tineri sau oameni cu ceva in cap, cu engleza stiuta bine, care in cateva zile au plecat de aici si nu o sa prea vrea sa vina inapoi.

    • #112

      super_fotbal, semnalizai de ceva vreme ca nu prea te duce neuronul. Acum vad ca deja ai bagat faza lunga, felicitari.

    • #113

      “Lasa ca tot o sa gasesti unde sa speli WC-uri dupa noi in Canary. Promit ca o sa ma pis special acolo chiar daca ma mut.” Cum ziceam niste tarani cocalari care au prins niste salarii mai spalate. Spre surprinderea voastra jobul meu e safety critical si nu ma refer la wc-uri, chiar exista sansa sa folositi ceva unde exista inputul meu si se vede la televizor cand futem ceva.

      In plus software-ul sustine o intreaga industrie de hardware pentru ca una fara alta nu pot exista. “Absolut orice device digital nu poate functiona fara un software. Sa nu mai zic ca si siliciul trebuie exploatat de cineva si mai castiga si industria extractiva. Niciun avion si nicio masina nu ar mai putea fi azi vanduta respectand normele actuale fara soft-uri.” Cred ca poti numara pe degetele de la o mana cat din software-ul romanesc ajunge pe un device si pe cealalta mana poti numara cate device-uri se fac in romania. Dar e ok, vorbim de mere si pere dupa cum ne convine. Si software-ul de pe multe chestii nu are legatura cu internetul sau IT-ul.

    • #114

      n-ai idee cate computere de masini se programeaza in romania.
      Si software-ul de pe multe chestii nu are legatura cu internetul sau IT-ul
      Software-ul ala nu tot de ingineri/itisti e facut? Crezi ca ies din strung asa chestiile alea?

    • #115

      Nu e “safety critical” prietene, ce stii tu. Vai de plm

    • #116

      Programarea computerelor din chestii tinde sa iasa din sfera IT-ului.

    • #117

      @superfotbal
      Dragutule, daca ai masinuta de la VAG, BMW sau Renault, atunci ai un senzor facut de mine (in proportie de 60%) in urma cu 4 ani. E un senzor de camp magnetic folosit intr-un ansamblu (8+8 bucati) ce monitorizeaza pozitia schimbatorului de viteze la cutia manuala si inca vreo 8 ce monitorizeaza pozitiile clapetelor de la AC automat. Valeo si Lemforder cumpara in draci aceste device-uri facute in Romania de romani. De asemenea, colegii mei din alt departament au facut cam toate circuitele de comanda a geamurilor si oglinzilor electrice, si astea pline de soft, ca toate merg pe bus CAN, I2C, RS485.
      Mda, cand ne pricepem la fotbal, ne pricepem si la IT, ce pula noastra. Capuse, ai?

    • #118

      Si senzorul ala e IT ma desteptule? Ca asa si eu pot sa zic ca lucrez in IT ca lucrez pe calculator.

    • #119

      eu nu inteleg de ce va mai chinuiti cu super_fotbal, el nu stie ce e IT si voi va obositi aici cu fineturi de genul senzori si chip-uri .

    • #120

      Nu draga, voi nu stiti ce e aia IT. Mai aveti putin si ziceti ca femeia de servici care face curat la Oracle lucreaza in IT.

    • #121

      @super_fotbal: daca omul a terminat calculatoarele, automatica, informatica, electronica, matematica sau alte cateva facultati si lucreaza in productia de software, adica scrie linii de cod atunci intra in categoria scutitilor de impozit. Dupa cum spunea cineva mai sus, angajatii pe cateva coduri CAEN ( e-economie.ro/ce-este-codul-caen/ ) beneficiaza de scutirea asta. Denumirea de “IT-isti” e colocviala, asa cum spui “capsunari” alora care muncesc in afara tarii ca sa trimita bani acasa, desi lucreaza de exemplu in constructii.

    • #122

      Nici eu si nici cetin nu cred ca se referea la aia care scriu soft pt automatizari. Astia nici colocvial nu au ce cauta in categoria IT. Eu am langa mine designer de automatizari care nu stia ca are wifi acasa. Ne povestea cum au venit unii si i-au cerut parola si atunci a aflat. Explica-mi in ce categorie de it-sti se incadreaza el? Management?
      Mie boala pe it-sti pleaca de la un gras infect care se crede mare smecher si el raspunde la tichete pentru cacatul ala de mysite si ca el sunt multi altii. Aia mie nu mi se pare o industrie pe care sa o vrei la tine in tara.

    • #123

      @super_fotbal:

      “Nici eu si nici cetin nu cred ca se referea la aia care scriu soft pt automatizari.”

      Era vorba de cei care au scutire de impozit. Toti cei care scriu soft si au terminat facultatea potrivita au scutire de impozit.

      “Astia nici colocvial nu au ce cauta in categoria IT.” – poti sa le spui programatori. IT inseamna “information technology” adica tot ce e legat de microprocesoare si alte masinarii programabile. Un programator poate lucra la UbiSoft in Bucale la jocuri video si se poate muta dupa aia la Bosch in Cluuj si sa lucreze pe senzori inteligenti si alte chestii de automatizari. El avand aceeasi calificare.

      “Eu am langa mine designer de automatizari care nu stia ca are wifi acasa. […]. Explica-mi in ce categorie de it-sti se incadreaza el?” – daca scrie soft inseamna ca e scutit de impozit daca nu nu.

      “Mie boala pe it-sti pleaca de la un gras infect care se crede mare smecher si el raspunde la tichete pentru cacatul ala de mysite si ca el sunt multi altii.” – daca nu e de meserie programator n-are treaba cu scutirea de impozit. Daca totusi e scutit e pentru ca firma la care lucreaza a fact niste manarii si l-a declarat programator, dar aia e incalcare a legii si e alta mancare de peste.

      “Aia mie nu mi se pare o industrie pe care sa o vrei la tine in tara.” – daca nu vrei sa ti se raspunda la tichete nu le mai scrie. E ca si cum nu ar fi niciun angajat acolo.

    • #124

      Eu stiu pe cineva care cand lucreaza stie sa intre in editor si isi face treaba foarte bine, daca are o problema Windows-ul/Linux-ul se ridica si cheama pe altii care se pricep. Ar trebui sa isi suflece manecile si sa se apuce si de rezolvat sistemul de operare ca sa poata zice ca lucreaza in IT?

      Iar grasul ala infect cred ca ar trebui dus cu forta la fabrica de cabluri sa stea pe banda sa lipeasca mufe pe salariu de 700 de lei, pentru ca e gras infect, asa-i? Ce conteaza ca a studiat ceva sau a invatat singur sa rezolve tichetele alea.

  17. #125

    Eu pierd bani. Punct. Si banii pe care ii pierd, ghici unde se duc. La infrastructura? nuuuu. La spitale? nuuuuu.
    Cumva se vor duce la toti care taie frunze la caini in administratia publica? Daaaaaa
    Cumva se vor duce intr-o gramada de unde vor fi sifonati de politicieni si alti atarnati? Daaaaa

    Ce site-uri recomandati pentru joburi in afara? #nojoke

  18. #128

    O sa realizati de ce sunt importante scutirile si facilitatile din IT, cand majoritatea companiilor isi vor muta productia in Polonia (sau Cehia). Acum 2-3 ani Polonia a introdus facilitati similare cu ale Romaniei, pe alocuri chiar mai bune. O multime de programatori polonezi s-au intors acasa in ultima vreme si sectorul IT in Polonia a inceput sa creasca. La vremea respectiva, politicienii polonezi chiar au declarat ca s-au inspirat de la romani. Este fenomenal modul in care Romania reuseste sa puna pe butuci din pix si ce merge cat de cat.

    • #129

      Cumulat cu o gramada de ucrainieni care au fugit in Polonia. Am lucrat 1 an de zile cu o echipa din Polonia si din 30 de oameni era UN SINGUR POLONEZ. Restul erau armeni, ucrainieni, rusi si alte natii.

  19. #130

    Dacă angajatorul nu bagă în brutul viitor cât plătea el la stat, scade salariul. Și statul nu poate obliga un angajator privat să mărească salariul cu suma pe care o plătea, așa cum știu glumeții care au auzit la Latrina 3 că așa va face statul dând o lege. :)))

  20. Pentru ca nu puteau sa spuna:

    vom desfiinta dintr-o lovitura toate scutirile de impozit care exista in Romania.

    Deci toate persoanele de mai jos au acum 0% impozit si vor plati de acum inainte 10%:
    – oricine lucreaza in IT
    – cei care lucreaza in cercetare
    – toate persoanele cu handicap care lucreaza (da, si ei au zero impozit. Platiti bai nenorocitilor, scoateti banii pentru pilele PSD angajate degeaba la primarie)

    Din punctul meu de vedere sunt sigur ca astea nu sunt singurele capcane. Primarii acum au descoperit ca pierd 30% din venituri si Tudose n-a pomenit nici o vorba despre asta pana nu s-au prins ei.

    Cine accepta sa fie tratat fiscal asa, cu legi fiscale netransparente despre care nu stii daca si cum te va afecta pentru ca esti mintit in fata, isi merita soarta.

    • #132

      Nu orice din IT are scutire de impozit!!!! Opriti-va din aberat.

    • @Cristy

      chiar, stai un pic ca e funny.

      1 Angajaţii companiilor IT beneficiază de scutirea de impozitul de 16% pe veniturile din salarii şi cele asimilate salariilor, fara nici un alt plafon, începând cu 1 iulie 1917, conform unui ordin al Ministerului Finanţelor Publice (MFP)

      au beneficiat de reducere toti cam 30 de zile.

      2 Ulterior, pe 30 iulie, un alt ordin MFP a modificat criteriile pentru acordarea scutirii. Principala condiţie este ca activitatea fiecărui programator scutit de impozitul pe venit să fi generat venituri de cel puţin 10.000 de euro pe an.

      ok, au beneficiat numai o parte

      3 Pentru o încadrare corectă a beneficiarilor, scutirea poate fi acordată doar din anul fiscal următor (deci din 2018)

      4 din 8 noiembrie, nu mai beneficiaza absolut nimeni pe 2018.

      Asta are, asta n-are, asta e castigatoare! Daca vrei sa joace cineva alba-neagra cu taxele tale, hai in Romania, joaca PSD cu tine.

  21. #134

    Noul cod fiscal e un pas înainte dacă mă întrebați pe mine. Nu mai cresc salariile cu 25% ci doar cu 3-4%? Da, boule, că nici nu avea de unde să îți dea statul atât iar dacă tu ești tâmpit și nu ai o minimă logică o meriți. Au mințit, e drept și asta dar la ce să te astepti când votezi psd?
    Sper să fie adoptat chiar de mâine că altfel poate strică treaba sindicaliștii pulii.

    • #135

      O rezolvare mult mai simpla ar fi fost sa spuna: tineti minte maririle alea de 25%? n-avem de unde, tata. si cu asta, basta.

    • #136

      nu se face asa, intai le dai o muie celor 600k din ianuarie, si mai urmeaza justitia si dupa aia o sa zica ca nu se poate, si cand o sa iasa de la guvernare pentru vreoporstie ceva ca asa vor ei si tara e pe butuci s avad atunci ce kkt face Ciolos care e de negasit…

  22. #138

    Cum inteleg eu:
    Inainte: Salariu brut (x) = salariu net (a) + contributii angajator(b)
    Dupa: Salariu brut (y) = salariu net (a) + contributii angajat (c) + contributii angajator (b-c)
    Daca angajatorul creste brutul cu C, nu se schimba nimic

    Amu, eu in cartea de munca am X`u, daca angajatorul nu creste X, si brutul meu ramane X, atunci noul meu salariu va fi:
    Salariu brut (x) = salariu net (a – (b-c)) + contributii angajat (c) + contributii angajator (b-c)

    Posibil sa fi pus niste minusuri in plus, dar in mare, cam asta e formula pe care o vaz eu

    Putem face si cu cifre, chiar daca nu stim cat sunt exact, presupunem pt simplitate
    Salariu brut = 4000 de lei
    Salariu net = 3000 (ce iau in mana)
    Contributii angajat = 1000
    Contributii angajator = 2000 (din astea 1000 se trec la angajat)

    Asadar, voi ramane cu
    Brut: 4000, (pt ca angajatorul nu a vrut sa creasca)
    Net: 2000 (ce iau in mana),
    Contributii angajat 2000,
    contributii angajator: 1000

    • #139

      www.undelucram.ro/calculator-salariu – si ceva care imi confirma calculele

    • #140

      O mica observatie: contributiile nu mai sunt aceleasi daca creste brutul. Altfel spus, contributiile vor fi procent din y, nu din x, deci in loc de b si c vei avea ceva mai mult.
      Exemplu (cu procente la intamplare):
      x = 4000, contributii angajat 25% = 1000, contributii angajator 30% = 1200, net = 3000
      daca angajatorul transfera suma pe care o platea la stat in brut:
      y = x + 1200 = 5200, contributii angajat 55% = 2860, net 2340
      pierdere: 660 de lei
      compensata partial prin scaderea impozitului, deci probabil contributiile angajatului nu vor fi chiar de 55%, ci vreo 50%, caz in care pierderea ar fi doar de vreo 400 de lei
      Toate astea sunt valabile in cazul in care angajatorul e baiat bun si transfera fostele sale contributii in brut, ceea ce e alta discutie. Deci, in cazul cel mai favorabil, pierzi in jur de 15% din fostul net.

  23. eu n-am inteles nici cea mai mica farama din toata discutia publica sau mai bine zis tevatura cu modificarea legiilor.

  24. #142

    Eu cred că tocmai cei cu PFuri și cei cu drepturi de autor vor fi afectați. În momentul de față, la PF se plătește 5,5% (cota salariat) la CASS (sănătate) și 10,5% (cota salariat) sau opțional 26,3% (cota întreagă) la CAS (pensie). Dispărînd cotele angajator, contribuțiile la CASS, respectiv CAS, devin unice (nu sparte, ca acum), și atunci pe PF se va plăti 10,7% la CASS și 26,3% la CAS. Poate scade impozitul la 10%, dar se recuperează cu vîrf și îndesat pe taxe. Probabil că PFurile adevărate se vor transforma în firme. Afectate cu adevărat vor fi PFurile cu clienți unici, care sînt, în marea lor majoritate, salarii mascate. La mine, la moldova, majoritatea clinicilor dentare din oraș și-au concediat de mult medicii (care și-au făcut PFuri), și se lucrează pe bază de factură. Cu noul cod fiscal, ori că lucrează pe PF, ori că sînt angajați, e aproape tot aia (ca angajat se mai plătește fond de garantare a salariilor 0.25%, șomaj, 1% total, fond de medicale FNUASS 0.85% și fond de risc și accidente, între 0,15 și 0,72%, în funcție de codul CAEN, dar marea majoritate a firmelor se încadrează la sub 0,3%). Așa că eu sînt de acord, ies în stradă doar pentru legile justiției.

    • #143

      Nu exista pfa-uri cu clienti unici, pentru ca nu mai au voie sa aiba clienti unici de cativa ani buni :), tocmai pentru a nu masca salarii. Si oricum, in IT iti convine sa lucrezi cu mai multi angajatori. Asta inseamna freelance

  25. #144

    eu cred ca per-total o sa fie mai bine pe viitor fata de codul fiscal actual dar eu as vrea si promit ca votez cu psd daca la urmatoarele alegeri promite ca NIMENI nu va fi scutit de impozite , ca vor da 0 gratuitati pentru studenti ( vezi cum e acum cu cfr ) , ca vor da 0 lei la asistati sociali care nu au muncit o zi in viata lor si doar asta e singura lor “treaba” . in principiu nu mai vreau gratuitati !!!!! in toata lumea civilizata totul costu ,nimic nu e gratis. la noi e invers

    • #145

      Cel mai simplu si clar ar fi impozit 20% pe orice. Si de acolo sa isi ia statul tot ce vrea. Si stai tu linistit, ca nu fac modificarile astea pentru tine. Daca te uiti atenti, celor cu salarii cel putin medii le va scadea venitul ( nu sunt votanti PSD, e ca si cum nu ar conta), iar celor cu salariu minim le va creste cu 2-3 lei . Ei sunt votantii PSD, ei conteaza.

    • #146

      iti promit eu daca vrei, are aceeasi valoare

    • #147

      “Votez cu PSD daca promite”

      Bai. Esti. Nebun.

  26. #148

    Eu am SRL-D de exemplu ..si ca SRL-D( ca nah e prima firma pe care am facut-o in tara asta) am niste deduceri fiscale primii 3 ani fiscali..de fapt AVEAM, ca incepand de la 1 Ianuarie se duc pe copca aceste deduceri( partea angajatorului pentru CAS si CASS). Asa ca .. din punctul asta de vedere cresc costurile cam cu 600-700 de lei pe luna, pentru 2 angajati( cu salarii intre 1600 si 2400 lei lunar).

  27. #149

    De fapt fix aia care nu au votat PSD vor fi afectati. Ca aia care iau minimul pe economie nu o sa simta miscarea asta . Deci avantaj votantii PSD, care o sa vada in masura asta un “luam de la ticalosii cu salarii mari si dam la saracii de noi” si o sa ii motiveze sa voteze in continuare PSD.

    • #150

      Ba simt (indirect), ca desi va creste salariul cu 500 de lei, suma care le ramane la final de luna e aceeasi.

  28. #151

    Au aruncat marirea punctului de pensie, ajutoarele sociale si scaderea impozitului si le-a inchis gura tuturor. Si nu vad mai departe. Cei care gandesc si mai departe si iau in calcul toate (ai vazut cat e cursul euro si ce scumpiri vor fi) sunt inca in strada.

  29. #152

    Ce e rau in schimbarile fiscale dar nu neaparat pentru tine sau pentru altii:
    -scade contributia la pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,7%. Aici sunt afectati doar cei de o anumita varsta, cei care am prins pilonul 2 (persoanele in varsta nu l-au mai prins), salariati. Pensia din pilonul 2 iti revine doar tie, nu merge la groapa comuna de gunoi, cum merge contributia catre stat.
    -mutarea contributiilor de la angajator la angajat ii afecteaza pe cei ce lucreaza la un patron care pur si simplu nu vrea sa le majoreze salariul brut, nimeni nu-l obliga. Si patronul zice, asta e contractul de munca, ti-a crescut statul contributiile, eu atat pot sa-ti dau, iti convine bine, nu? pa!. De asemenea ii afecteaza pe cei ce lucreaza la firme in insolventa. pentru a le fi majorate salariile brute este necesara o procedura greoaie, prin instante, judecator sindic etx.
    -trecerea obligatorie pt. firmele cu Ca mai mic de 1 milion la impozit pe venit, in loc de impozit pe profit.
    Aici sunt mai multe implicatii.
    a) Sunt firme care au facut investitii sau au pierdere din anii precedenti. La ora actuala, nu platesc impozit pe profit fiindca au de recuperat investitiile din anii precedenti sau pierderea. Trecand la impozit pe venit, platesc ceva, indiferent de cheltuieli.
    b) Vor fi multe ong-uri/asociatii afectate intrucat, conform legislatiei de azi, doar firmele cu impozit pe profit beneficiaza de niste facilitati fiscale in cazul donatiilor/sponsorizarlor, cele cu imp. pe venit-Nu. Crescand numarul firmelor ce vor plati impozit pe venit, implicit scad donatiile.
    Cam astea sunt implicatiile care-mi vin acum in cap. Sper ca te-am lamurit cat de cat.:)

    • #153

      THANK YOU!! ar trebui sa te iau contabila…

    • #154

      Ar trebui o explicație și pentru grozăvia pe care o să o bage săptămâna viitoare (cică azi n-aveau toate avizele), mai exact un salt de la 1450 la 1900 pentru salariul minim pe economie. De aici speră ei să-și tragă grosul. Și de aici vor apărea multe probleme.

      Că veni vorba, poate ne lămurește stăpânul moșiei care-i șmecheria cu demisia ca angajat, rămânerea doar ca administrator și asigurarea medicală făcută pe alte căi. Nu de alta, dar am întrebat la CAS și cică o asigurare la ei TREBUIE să-ți faci, că vrei sau nu vrei, chiar dacă nu ești angajat.

    • #155

      acest TREBUIE are nevoie de o masura coercitiva reala si o demonstratie legala.

    • #156

      Ce nu înțeleg eu, ce se întâmplă cu firmele care au majorat capitalul social la 45000 de lei pentru a trece la impozit pe profit? Trec înapoi la 1%?

    • #157

      practic, da

    • #158

      >masura coercitiva reala
      Uite: nu iti da cardul european de sanatate, fara de care nu ar trebui sa pleci in nici o tara EU, daca nu esti la zi cu contributiile. Patita chestia de o ruda pensionara care a vandut un teren dar nu a platit CAS-ul pe tranzactie (pentru ca chiar nu stia, nu i-a zis nimeni).
      Pe vremea cand lucram si eram prezent in ro mi-a cerut de la medicul de familie hartie ca sunt la zi cu contributia, dar nu stiu ce se intampla daca nu eram. Acum, cu cardul de sanatate te poti trezi ca nu esti in regula deci nu te poate primi si nu-ti poate da reteta compensata.

    • #159

      cum ziceam, toate opiniile mele se relatează la experiente proprii

    • #160

      Le zici bine! Am vazut ca ai spus ce se va intampla dpdv al angajatului (corect 90% sunt angajati), dar poti sa dai si niste cifre pentru cei cu PFA-uri si firme?

    • #161

      Ar mai fi o problema. Inainte cand erau impartite taxele si crestea CAS cu 1% sa zic. Iti baga tie 1% si 1% la angajator. Acum… totul vine la prostul ce primeste salariu brut. E ok, stati linistiti, voi cu Moise

    • #162

      La pilonul II nu e si baza de calcul mai mare daca brutul creste? 3,7% nu e dintr-o suma mai mare? Vorbesc de aia care o sa aiba brutul marit ca sa ia acelasi net.

    • #163

      Big0ne, asa e, dar putea fi si mai mare daca nu micsorau procentul catre privat 🙂

  30. #164

    In fine, cel mai distractiv este ca pierdem imaginea de ansamblu:
    45% din timpul muncit se duce la stat.
    qed

    • #165

      Mai pune TVA, accize, alte taxe si impozite pe care le platesti dupa ce iei salariul si o sa vezi ca ramai cu 35-40%.

  31. #166

    🙂
    Cu placere.

  32. #168

    cu placere ca ti-am putut da niste informatii. Daca ti-s utile sau nu, asta tu stii. 🙂

  33. #169

    Ha, e amuzant cum prietenii care lucreaza in IT si sunt afectati direct fac spume pe grupul de WhatsApp si zic sa iesim in strada, iar in februarie stateau acasa si erau conectati la informatiile pe care le ofeream eu de la fata locului. Ha

    • #170

      Nu știu ce prieteni ai tu în IT, dar la noi toți se cunosc cu Soros și am mers în grup la protest.

    • #171

      umbla vorba ca unii au si caini

    • #172

      Panta asta cu IT-istii care au stat acasa e aproape la fel de periculoasa ca aia a PSD-ului cu Soros si oculta mondiala. Exista minim 5 companii mari de IT din Bucuresti care si-au scos oamenii la proteste . Si de unde faza asta ca doar IT-istii sunt afectati. Cam toata lumea care munceste la privat in tara asta e afectata. De la muncitorul de la banda la Takata pana la managementul bancilor .
      Acest comentariu v-a fost oferit la cererea D-lui Soros, sfantul protector al ITistilor bipezi sau patrupezi.

  34. #173

    Privind toata situatia la rece tot ceea ce se intampla acum sunt lucrurile bune, insa nu pe termen scurt ci pe termen lung si o sa ma si explic de ce:
    1. Toata tevatura cu trecerea contributiilor la angajat si simplificarea taxelor este buna oricat de mult te-ar afecta, in momentul de fata tu sti cam cat produci in Romania si abia astept sa vad cum toata lumea va trece de la negocierea la net la brut. De asemenea abia astept sa realizeze toti, cam ce inseamna cresterea lor salariala, vreti 25%, baieti nu se poate, iar acum o simtiti. Aici votantii PSD, au fost furati pe fata, dar vor constientiza la anu.
    2.Indiferent, de ce cine castiga cine pierde lucrurile se vor regla, pentru ca statul nu iese niciodata pe pierdere. Asa ca daca acum castigi, maine vei pierde, poate ca e timpul sa incepem sa fim mai uniti in toate domeniile si sa procedam ca o comunitate. Aici ma refer la comunitatea oamenilor de afaceri, sindicate si altele poate ca e timpul sa se faca mai mult si sa discutam mai des cu guvernul legat de problemele curente.
    3.Treaba cu votul incepe sa nu mai devina o bascalie si poate ca e timpul ca numarul de votanti sa creasca, aici e o dezbatere, de exemplu mi se pare misto initiativa USR cu semnatul petitiei, dar nu stiu cat de efect va fi.

  35. #174

    Arhi tu cat la suta din ce castigi dai la stat?

    • #175

      nu e treaba ta

    • #176

      Am intrebat doar de procent. Vad ca iti place sa iti dai cu parerea despre ce procente dau altii.

    • #177

      vezi tu, la mine in casa si la experienta mea de viata, pot sa imi dau cu parerea pe ce vreau eu.

  36. #178

    Pb e ca toata “revolutia fiscala” e de fapt plimbat bani dintr-un buzunar in altul in special din buzunarul celor care abia au ceva mai mult catre pomeni electorale si ‘bugetatori’. Chiar nu e nevoie sa schimbe legea salarizari, mai bine o lasa cum e ca o sa fie iar degringolada. Mai bine spun clar: fratelo, de maine ai x% impozit suplimentar si gata. Iti bag mana in buzunar ca dau bani in plus la niste primari muisti si rudele lor ce imi aduc voturi … sorosist imputit ce esti ce iti doresti o tara ca afara.

  37. #179

    “Vă rog să îmi explicați, cu subiect și predicat, de ce eu ar trebui să ies în stradă pentru ei?”

    din recunostinta 😀

  38. #180

    Pe termen lung, pt angajati, cea mai mare problema pe care o vad eu este că orice majorare a oricarei contributii (sanatate, pensii) va fi suportata exclusiv de angajat. Probabil ca majoritatea angajatorilor vor trece, acum, contributiile pe care le plateau ei in numele angajatului in brut. Dar, la anul, daca guvernul decide sa mareasca contributiile, majorarea va fi platita de angajat, sigur nu va sari niciun angajator cu majorari salariale.

  39. #181

    Ce misto e sa fii multumit, cand cand nu platesti salarii la vreo 10, 15, 100, 1000 de angajati. E usor sa spui “patronul sa isi mareasca fondul de salarii, sa acopere diferenta din netul salariatului”. Se nasc vreo patru scenarii:
    1. Are de unde si vrea sa o faca si toata lumea e multumita
    2. Are de unde, dar nu vrea sa o faca pentru ca ii scade profitul si implicit ii scad investiile, iar actionarii vor dividende, nu promisiuni pe hartie. Probabil o parte dintre angajati va pleca, cei ramasi preiau din atributii
    3. Au de unde, doar daca taie investiile (ceea ce poate insemna moarte lenta pentru afacere). Probabil va prefera sa reduca din personal, sa poata mentine netul celor care raman. Dar inseamna si ca cei ramasi vor da in branci. In viitor nr de anunturi cu job description cu cerinte kilometrice va creste
    4. Chiar nu au de unde, fara sa concedieze si ne intoarcem la partea a doua punctul 3.
    In oricare din scenariile de mai sus, mai putin punctul 1 se va ajunge la somaj crescut. Daca mai punem si eliminarea facilitatilor fiscale, cred ca somajul in IT va creste, la fel si emigrarea. Iar in 2019 la vot, partiile vor fi goale, iar ce ramasi se vor da curul de podea din nou ca nu iese poporul la vot, doar batranii patriei. Succes 🙂

    • #182

      Scuze pentru are (patronul) /au (patronii/actionarii). Neatentie. Ideile raman

  40. #183

    E foarte buna masura*. In primul rand cred ca se va intoarce impotriva PSD ului cand vor vedea oamenii cati bani dau de fapt la stat si primesc pula. Poate mai iesim si la vot cu ocazia asta, aia erau banii de combustibil catre Predeal.
    In al doilea rand firmele (de IT si nu numai) se vor adapta sau vor pierde angajatii, deci nu cred ca angajatii vor avea de pierdut. Si daca patronul e calic poti oricand sa pleci altundeva, ca si asa e cerere mare de munca in domeniu.

    *In cazul in care nu o strica in spiritul romanesc cu alte cacaturi.

  41. #184

    nu stiu daca am auzit eu bine la un moment dat: era vorba ca daca se muta impozitele astea de la angajator la angajat, angajatul isi poate deduce anumite cheltuieli ? gen cheltuieli din gospodarie or so?

  42. #185

    @Cetin, dar daca nu ai angajati cu norma intreaga pe firma (tocmai ziceai ca te-ai dat afara), nu ramane tot 3% impozitul pe venit?

    • #186

      nu,e 1%

    • #187

      you sure?

      “Concomitent cu măsura majorării plafonului, OUG nr. 3/2017 introduce o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puţin un salariat angajat în baza unui contract de muncă, în condiţiile în care, până acum, întreprinderile cu un singur salariat aplicau o cotă de impozitare de 2%.

      În continuare, microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat vor aplica o cotă de impozitare de 3%, la fel ca până acum.”

    • #188

      nu stiu de unde ai asta, eu citisem pe profit.ro ca e 1%

    • #189

      E o problema cu una dintre contabile, ori a mea, ori a ta. Tre’ să mă lămuresc care din ele 🙂

    • #190

      Eu nu stiam neaparat de aici, ci de la contabila: 1% daca ai minim un angajat sau suma normelor angajatilor e cel putin o norma intreaga. De ex daca esti tu si sotia cu sfert de norma, te incadrezi la 3% chiar daca ai 2 angajati.

    • #191

      cum ziceam, asa era inainte. pe situl digi24.ro scria, zilele trecute, explicit, ca e 1% indiferent de angajati.

      m.digi24.ro/stiri/economie/bani-afaceri/impozitul-pe-cifra-de-afaceri-doar-3-din-firme-vor-plati-un-impozit-mai-mare-statul-va-incasa-mai-putini-bani-819742

    • #192

      Asa sa fie Cetin si sa ne ajute bunul Tudose :)))
      Desi cred ca Tudose nu prinde noul an ca prim-ministru.

    • #193

      iti dai seama ca eu as fi fericit, dar pana nu stiu sigur, doar speculez. la urma urmei, nici digi nu e ziarul financiar. oh, wait, si ala e un kkt

    • #194

      contabila mea stie de 1% daca ai minim 1 angajat, 3% daca nu ai angajati

    • #195

      Tocmai a confirmat misa intrun interviu ca cine nu are angajati plateste 3%…

    • #196

      deci, plm, cum ziceam, digi24.

  43. #197

    Pentru mine e simplu: pierd cam 800 lei si nu am salariu de 4000. Asta in conditiile actuale. Acei 800 lei reprezinta majorarea salariala pe vreo doi ani, majorare pentru care am muncit ca prostul. Si desi lucrez in IT nu beneficiez de reducerea aia misto. Ca fim clari.
    Si pe deasupra se reduce contributia la pilonului 2 de pensii. Ceea ce inseamna ca pensiile noastre vor fi mai mici. Daca le mai apucam.
    UE vezi ca vin. Cred ca aleg orice alta tara linistit si ma car acolo.

  44. #198

    Mai e una care mi’am amintit’o acu, scuze daca a mai fost pusa aci: punctul de amenda e 10% din brut. Adik punctu de amenda va fi la 200 de lei. Pe mine nu ma intristeaza ca nu obisnuiesc sa iau…da unii pot fi deranjati

  45. #199

    O observație din exterior

    Sunt cam 6 milioane de salariati în România (+/-)
    De dragul calculului, hai sa zicem că doar pentru 4.5 milioane trebuie modificat contractul de muncă (act adițional, alea, alea).
    4.5 milioane de contracte în 45 de zile înseamnă modificatea a 100.000 contracte pe zi la ITM, cu frumosul program Revisal.
    Uite așa o să învețe și cei din afara IT-ului ce e aia DDoS.

    • #200

      …in alea 45 de zile ai calculat si liberele de sarbatori ?

  46. #201

    Ba da nu terminati odata cu asta cu aia 50 de ametiti de pe partie care n-au votat?
    PSD a castigat cu 1.75 MILIOANE de voturi diferenta fata de urmatoarea clasata (care e PNL, deci nu mult mai bine). Cat o sa mai dam vina pe absenteism? Realitatea e cruda: toti prostii voteaza PSD, prostii sunt mult mai multi decat non-prostii.

  47. partea misto cu adevarat e ca si fondul de pensii si fondul de sanatate devin fonduri mutuale din 2018. ceea ce inseamna ca in principiu , in functie de cum ne organizam putem sa le tragem o ue draga guvernantilor si sa-i lasam fara administrarea fondurilor.

    in plus 100 de mii de oameni care lucreaza in companiile in insolventa vor avea salariile diminuate ca e preety imposibil sa cresti salariul brut cu administrator judiciar si judecator sindic.

    Eu zic ca e un glont in genunchi la bugetul statului… dar ma rog… sa fie primit.

  48. #203

    Atat timp ca bugetele locale pierd as pune si pariu ca nu e ceva definitiv ci mai degrabă o etapa intermediara.
    De recuperat ce pierd acum tot pe spatele angajaților din privat cu alte măriri de taxe, nu cred ca o sa le dea mana sa pluseze, o sa lase putin asa sa se încingă nițel si vor întoarce foaia când o sa aibă si susținere tocmai din cauza a ceea ce fac acum 🙂
    Nemaivorbind ca la ușă oricum bat niște scumpiri, posibil si ceva bonus inflație, iar statul niciodată nu pierde

  49. #204

    ” Corny
    -@Cetin, dar daca nu ai angajati cu norma intreaga pe firma (tocmai ziceai ca te-ai dat afara), nu ramane tot 3% impozitul pe venit?
    Si Arhi
    -nu,e 1%”
    Amandoi contabilii cred ca au dreptate cu informatiile partiale pe care vi le-au dat. Daca Cetin are 1 angajat cu norma partiala, atunci ar plati 3%.
    Daca Cetin nu are niciun angajat, DAR are contract de mandat ca administrator pe salariul minim brut, plateste 1%.

    • #205

      @Oana, dupa cum ai observat noi citim “presa financiara quality” si mai auzim ce zice cate un politician si apoi il contrazice altul.. Mai slabut cu contabilii.
      Deci cum ramane? Vrei sa ne contabilizezi?

  50. #206

    Se vor mari cheltuielile in patronate cam cu 4-5% cu angajatii. Amgajatii vor alfa cu vorf si indesat asta dar nu vor suporta ei asta ca nimeni nu isi futa angajatii ca si asa sunt putini. Cam asta e tot. Va mai costa rearajarea soft-urilor de salarii inca o carca de bani inutili cand se putea face mult mai simplu cu cateva procente in plus la salarii. Din ian vor mai aparea niste PFA-uri desi nu e ok, nu ar trebui sa platesti mai mult per angajat vs PFA, ar trebui sa fie o simpla optiune. As merge mai departe: ar trebuie sa fim cam toti PFA cu contracte solide dar asta e o alta discutie.

  51. #207

    Eu cred ca asta e perdeaua cu fum pentru cand o sa bage kktul pe justitie. Obositi ca prostii acum si cand nu mai stiti de voi, pac futem justitia.

  52. #208

    salut.sunt intr.o mare dilema momentan,mai ales dupa ce euro a ajuns la 4.63 lei…am o suma de bani in lei,depozit .ar fi mai bine sa ii pastez in continuare in lei sau sa ii trec in euro?stiu ca pare o prostie sa cumpar euro la cursul actual,dar totusi la ce tendinte actuale sunt,e posibil sa ajunga destul de repede la 5 lei pentru un euro.

    • #209

      nu mi-as investi banii dupa sfaturile unor neica nimeni de pe interneti. .

    • #210

      Ia bitcoini, e ca la ruleta: ori se dubleaza peste noapte ori ii pierzi. Momentan doar s-au tot dublat, poate nu pica pe tine.

  53. #211

    Am citit toate comentariile si acum imi permit o explicatie simpla pe intelesul tuturor. Ma refer aici numai la situatia salariatilior cu contract de munca. Pentru usurinta intelegerii nu voi pastra procentele(proportiile), voi explica doar principiile.
    Sa zicem ca eu sunt angajatorul in situatia actuala(anul 2017). Pentru plata salariilor, toata cheltuiala mea este de 150 lei pe care ii am impartiti asa:
    – 100 lei in buzunarul sting reprezentind salariile brute datorate angajatilor
    – 50 lei in buzunarul drept reprezentind contributiile mele(ale angajatorului) datorate statului.
    In cazul corect(daca respect legea) scot cei 100 lei + 50 lei din ambele buzunare si platesc toate obligatiile catre salariati si stat.
    Incepand cu anul 2018 ce voi face in conditiile legii? Voi pune cei 50 lei peste cei 100 lei si acestia vor reprezenta salariile brute ale angajatilor. Ma costa ceva in plus? Raspuns, NU!
    Veti intreba, care e diferenta? Raspuns gresit: 3 lei, ca sa parafrazam un personaj celebru. Raspunsul corect este: cei 150 lei sunt ai salariatului caruia trebuie sa-i dau socoteala(pe fluturas) ce taxe si impozite i-am retinut, si apoi trebuie sa virez acesti bani catre stat.
    Cine nu intelege ca aceasta miscare este foarte inteligenta pentru imbunatatirea mecanismului de colectare al statului, sa ia prin analogie un exemplu simplu: o piata agroalimentara. Clientii vin si cumpara, vanzatorii trebuia sa plateasca diverse taxe pe ce au vandut. Poate statul printr-un miracol sa imbunatateasca colectarea de la vanzatori? Aproape imposibil. Dar cum ar fi ca fiecare client sa poata vedea explicit partea de taxe care ii apartine si sa verifice ca aceasta ajunge unde trebuie?

  54. #212

    La noi,taxele si preturile pentru servicii sunt de nivelul bomboanelor.
    Am deschis o firma in Austria,ca sa pot sa fac niste cursuri de Oracle acolo.In comparatie cu Romania,pretul pentru acest serviciu era cam de 5 ori mai mare.M-am bucurat degeaba.Cand am fost sa platesc impozitele,am aflat cu stupoare ca trebuie sa platesc 50% din contract la autoritatile din Viena,9,2% pentru solidaritate si inca 5% pentru nu stiu ce cacat.Dar e bine ca acolo am platit chirie pentru sala de conferinte,calculatoare si proiectoare in valoare de vreo 30.000 de euro.Daca mai scad costurile cu chiria unui apartament de 2 camere(1300 de euro),cu avioane dus intors si alte cheltuieli,raman cu experienta.
    Mi-am bagat pla si nu am mai luat alt contract.Mai bine aici,platesti salile de conferinte foarte ieftin(comparativ cu Viena de ex),vreo 1000 lei la Ministerul Muncii si acum sa platesti doar 1% e parfum.

  55. #214

    Eu il urmaresc pe Horatiu Sasu. de la horatiusasu.ro.
    Zicea domnul Sasu de utilizarea avantajelor Republicii Moldova, Ungariei, Estoniei etc.
    Parca Republica Modova suna oarecum bine. Ce ziceti?

  56. în tot pachetul de legi, sunt măsuri bune si rele.
    Măsuri bune:
    1. trecerea contributiilor. Sunt raportate peste 30% din companiile mare care uita sa plateasca, oamenii ajung la medic si ciuciu. Până acum nu exista vreo răspundere, doar o amendă…acum intra la delapidare și se lasă cu brățări.

    2. Externalizarea profitului. Văzusem ca cineva spunea ” e profitul lui, ce treaba ai tu?” . Am treaba atat timp cat isi plătește toate taxele aici, netul nu ma priveste. Dar dacă impozitul pe profit il plătește în țară cu firma mama, am o problema, contravine si normelor UE.
    3. Sectorul IT, pare ca e cel mai afectat de la 0 la 16%. SUNT cel mai mare fan sa creezi climat fiscal marilor companii, dar nu nelimitat. Veniti la.noi, va dam moca 4 ani sa recuperati investitiile, apoi intrați în rând cu lumea.
    4. 99,99% din firmele de constructii au angajati pe 2 ore si baga 16 efectiv. Am spune că e prost angajatul ca accepta.

    Este foarte adevarat ca protecția unei clase sociale distruge avansul altei clase, cum ar fi angajații care au mai luat un job part-time pentru ca pot si vor mai mult.

  57. #216

    Uite inca una tare: un SRL-D (adica prima firma a cuiva, gen start-up nation) avea in primii 3 ani o scutire la taxe (nu platea CAS 16% din partea firmei, la nivel de maxim salariu mediu). Acum daca s-au mutat taxele la angajat, a disparut deducerea asta si nu mai ai nici un avantaj SRL-D vs SRL. Foarte tare, sustinem afacerile mici si noi. MUIE PSD!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.