Dintotdeauna m-am intrebat cum reușesc oamenii astia sa stea la fundul marii asa, fara ajutor, ca pe mine si piscina ma impinge la suprafață.

Privind clipul, am inteles.

Cand ai ditamai c***aiele de oțel, probabil greutatea lor te trage la fund no matter what.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

32 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    El, de exemplu, are o centura cu greutăți de plumb.
    Asta pe lângă “oole” uriașe :))
    Altii folosesc un fel de vesta cu supape, o umplu cu apa sau aer, în funcție de nevoie..

    • dar aia care sunt in chiloti? e o intrebare foarte serioasa, ador scufundarile, dar nu pot sta la fund

    • that went wrong

    • #4

      Nu vreau sa fiu ala arogant care iti explica mai bine ce si cum, dar daca nu stii cum functioneaza vesta respectiva, BCD – buoyancy control device, mai bine nu scrii, si toata lumea e fericita.
      Dar sa spui tampenii de genul “o umplu cu apa sau aer in functie de nevoie”, dupa mine denota o lipsa crunta de nebagare in seama, cel putin.
      Mare serif, vesta de care zice nenea mai sus o folosesc scafandrii ca sa-si echilibreze flotabilitatea, intr-adevar, dar doar se umple cu aerul din buteliile din spate, atat tot. Si daca esti prea flotabil, scoti din aer, atat. In rest, lest/centura cu plumb si echilibru cat mai bun intre flotabilitate si greutati.
      Iar cei pe care-i vezi tu ca valseaza pe podeaua apei, au una din 2 situatii: plamanii aproape goi, flotabilitate negativa, si de asta nu se ridica la suprafata, sau sunt la o adancime mai mare de aproximativ 10m (depinde de la caz la caz, si de volumul plamanilor)

    • asta cu plamanii goi ma depaseste. in mod normal, imi pot tine respiratia in jur de 2 minute. dar cu plamanii goi, chiar daca ma oxigenez pana ma ia cu capul, mai mult de cateva zeci, sa zicem, de secunde, dar nu cred ca ating 20, nu reusesc

  2. #6

    Ce pisică ciudată…

  3. Centura de lestare si vesta gonflabila pentru scufudari. Am aflat recent, crezand ca sunt eu defect ca nu pot sa stau scufundat.

  4. #8

    Am avut idei acum ceva ani și chiar m-am apucat de cursuri de freediving. E un sport incredibil. Calmul e viață. Agitația e moarte. Din ce am înțeles de la oameni majoritatea au nevoie de plumbi.
    Eu m-am lăsat din motive medicale. Nici nu depresurizez bine din cauza unui sinus și au apărut alte chestii pe parcurs mai grave.
    Se fac antrenamente cu tabele de o2 și de co2. Ca idee eu am reușit peste 4 minute în apă. În apă e mai ușor decât pe uscat pentru câ reflex mamelian. Pulsul scade și dacă te relaxezi ai cu jumate zic eu mai mult rezistență.
    Caută Guillome Nery e amazing.
    pentru arhiblog încerc să îmi conving instructorul să scrie un articol despre freediving și respirație.

    • ar fi super

    • #10

      Ca idee sunt o trupă de freediveri la Costinesti (care e unul din locurile bune din Ro) care vânează cu harponul peștani. Sub apă. E chiar un sport incredibil bazat pe limite mai mult psihice decât fizice.
      Și recomand oricui cartea Breathology scrisă de un freediver celebru.

    • #11

      Scuze nu m-am putut abține
      youtu.be/uQITWbAaDx0

    • daca tot e pe recomandari: le grand bleu. Filmu ala vechi. Dupa ce il vezi, te duci in prima balta pe care o vezi: cada, acvariu, balta de pe marginea drumului si incerci sa te scufunzi in ea.

  5. Intrebarea e cum de se ridica la suprafata ala, la ce coiae de oțel are ?

    Cred ca are șanse mai mari sa moara înecat decât sa vrea un rechin sa-și strice dantura in coaile lui.

  6. #15

    Boss, legea lui Arhimede lucreaza in defavoarea ta, no offence!

  7. Asa faceam si eu in armata.

  8. #17

    Când eram puști, am bunghit eu că plămânii plini de aer te țin deasupra, așa că am încercat o scufundare cu plămânii goi, în bazin, la capătul care avea 4 metri. În clipa în care am dat drumul la țeava de pe margine, m-am dus în jos de parcă mă ducea liftul. La fundul bazinului m-am panicat – îmi și pocneau timpanele, căci târziu am învățat cum să egalizez presiunea – și de-abia am reușit să ies la suprafață. Da, calmul este de bază.

    Am fost fascinat de antrenamentele care să-ți ia frica de înec, de la US SEALS, când îi aruncă în bazin cu mâinile legate la spate, și ei trebuie să se calmeze, se duc până la fund, bagă o foarfecă, ies să ia o gură de aer, iar se duc la fund – 30 de minute, și parcă să zic că aveau centură cu greutăți…
    Jos, sunt câțiva scafandri cu masca de oxigen pregătită, pentru ăia mai slabi de înger, care oricum urmează să-și facă bagajul…

    • #18

      Aveam un amic care tot așa, dădea aerul afară și se ducea până jos la bazin la Floreasca, capătul de 4m. și stătea liniștit acolo, se uita la mine cum încercam tot ce-mi trecea prin cap și mă scotea apa ca pe dop. Am reușit să ating fundul acolo doar din săritură.

    • Sunt mai multe lucruri care conteaza pentru flotabilitatea unui om, cred ca densitatea osoasa si cantitatea de tesut adipos sunt esentiale, ca plamanii au cam aceeasi capacitate la o persoana de acelasi sex/inaltime/greutate. Dar densitate osoasa mare + grasime putina = poti sa te scufunzi super usor. Eu cu plamanii la 1/2 plini cam am flotabilitate neutra in apa dulce. In apa sarata trebuie sa mai dau afara aer.

  9. #20

    Bag pla, eu nu știu să inot…

  10. #21

    Eu m-am cacat pe mine când l-am văzut pe ăla micu de îl ținea de buzunar pe ăla mare…

  11. #23

    Chiar, cum stai la fundul Marii? Nu la fel ca la fundul Lenutii? Just asking…

  12. #25

    hah apropo de titlu mi-am adus aminte de
    youtu.be/4Ob1rRRc9a4?t=64

  13. #26

    Asa e si pe Valea Prahovei cand mergi sa mangai ursul 😀 😀

  14. #27

    Acum vreo 5-6 ani am fost in Malta si am vizitat Azure Window, care intre timp parca s-a prabusit, auzisem ceva la stiri. Si vad ca unii sareau intr-un ochi de apa format natural, separat cumva de mare printr-un zid natural de roca. Ma bag si eu, ca un inotator amator, mai ales ca grasimea ma tine la suprafata usor in apa sarata, care era cam intunecoasa. Si cum priveam prin ochelari sub mine cautand pesti sau vietati, vad niste luminite venind in sus spre mine. Erau scafandri…Am simtit ca inima mi-o ia razna, dar m-am apropiat calm de margine si am iesit, incercand sa ma port firesc. Sotia era la 10 m, discuta cu alti turisti, care ii spusesera ca acolo e Blue Hole si ca ce sot curajos are, pentru ca putina lume se baga in apa aia, de frica…Habar n-aveam, desigur, ca nu cred ca ma bagam, are vreo 60 m adancime apa acolo.

  15. #28

    Same, nici eu nu pot sa inot sub apa.
    Fun fact: m-am lasat de fumat datorita inotului/bazinului. SImteam ca nu respir cum trebuie atunci cand eram in apa. Cateva luni mai tarziu respiram la fel de greu, deci nu era de la fumat, ci de la presiunea apei :))

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam