Disclaimer: Atunci cand am timp liber, ma implic sa ajut cum pot (si cum stiu) in asemenea proiecte. Daca aveti nevoie de ajutor – valentin@wpdevel.ro
Trimite un SMS la 8845 cu textul “FACEM” – 2E/luna
Despre proiect: www.fundatiametropolis.ro/lumea-in-care-sanatatea-este-fireasca/
- Renovăm, reamenajăm și dotăm, spitalele publice din România;
- Să influențăm autoritățile publice pentru a-și asuma, la rândul lor, renovarea, reamenajarea și dotarea spitalelor;
- Ne dorim să încheiem parteneriate cu alte ONG-uri care au proiecte în domeniul sănătății.
Ne dorim:
1. Condiții mai bune de tratament pentru pacienți, la standarde europene;
2. Condiții mai bune pentru personalul medical, pentru desfășurarea actului medical;
3. Creșterea confortului psihic al pacienților prin transformarea spitalelor într-un mediu cald și prietenos. Fundația Metropolis contribuie de 20 de ani la construirea unei lumi în care oamenii zâmbesc, prin crearea accesului acestora la sănătate, educație și dezvoltare emoționala echilibrată. Fundația se concentrează pe asistență socială pentru copiii vulnerabili din centrele proprii și partenere, pe renovarea spitalelor publice din bani privați, dar și pe susținerea cauzelor individuale verificate.
Despre fundatia care se ocupa de proiect: www.fundatiametropolis.ro/
Va multumesc!
NOU
Am înțeles că și Bendeac își donează toate veniturile din vânzarea cărții pe care a scos-o recent pentru aceeași cauză. Asta pentru cine vrea sa și primească ceva din banii dați.
NOU
Da. Am vazut si eu. Inca nu am comandat “cartea” 😀 Dar am citit eu “Flash-uri din sens opus” …cat de naspa poa’ sa fie asta a lui Bendeac? :))
NOU
La Târgu Mureș clinica de radioterapie de stat e blocată de 9 luni in folosul unui privat care a avut angajat managerul de la stat. Nicio curiozitate pentru procurori. Mafia sa ia notițe.
NOU
Atunci cand am incercat sa apelez la implicarea firmei mele in acest proiect:
– tipa responsabila cu cazurile umanitare, mi-a insistat ca nu se vor asocia cu vedete si proiecte promovate intens in media (nu asta e scopul) si daca fac asta, in continuare statul va proceda la fel, din contra va deveni si mai relaxat pt ca sunt alti fraieri care vor face in locul lor si se pot concentra pe achizitiile supraevaluate, pe proiecte care nu aduc beneficii sistemului, dar le aduc profit lor
NOU
… “pt ca sunt alti fraieri care vor face in locul lor si se pot concentra pe achizitiile supraevaluate” …eu sunt un fraier ce vrea sa ajute.
Multumesc de comentariu! Nu asta era esenta articolului. Niste “fraieri” vor sa ajute sa nu mai moara niste alti “fraieri” ce nu au avut norocul tau sa comenteze pe 16 dec 2020 la ora 14:42 pe un blog 🙂
NOU
@Valentin, vezi tu, intr-o lume ideala, comentariul asta ar fi rautacios. Dar intr-o lume ideala nu ar fi nevoie nici sa strangem bani sa construim un spital.
Si din pacate, fac pariu ca politicianul roman gandeste fix cum zice @banderash.
NOU
Discutia e lunga si lata pe alocuri.
Majoritatea clădirilor în care funcționează spitalele publice la acest moment nu sunt adecvate pentru activitatea pe care o desfășoară și nu din cauza de amenajari, ci din imposibilitatea unor circuite funcționale normale.
Pentru cei interesați de acest subiect și complicatiile din spatele design-ului unui spital, va recomand o carte scrisă de un om pe care îl apreciez enorm: www.amazon.co.uk/Hospital-Builders-Tony-Monk/dp/0471489646
Cartea este o lectura relativ usoara (cu multe poze) pentru publicul larg.
Toate aceste “renovari” sunt cârpeli temporare care în principal relaxează și mai mult autoritățile.
Ce e de făcut?
Analiza obiectiva a nevoii de servicii sanitare la nivelul fiecărei comunități și mutat serviciile de baza / asistenta primara în cabinetele de MF și în policlinici / centrele de permanenta.
Analiza nevoii de servicii ultra-specializate și gruparea lor în unități noi, la nivel județean sau regional, complet funcționale conform realităților actuale nu improvizații în clădiri construite înainte de ’89.
Pentru prima parte nu e musai nevoie de implicarea autorităților. Se poate face ca inițiativa privata (sub umbrela unui ONG) și aș vedea asta mai degrabă ca prioritate în detrimentul unor renovări făcute la IC Fundeni.
@Valentin: felicitari pentru inițiativa și multa bafta!
NOU
In spatele fundatiei este Codin Maticiuc alias poponet.
NOU
Pe site exista raportul din 2019.
Din total cheltuieli de 2 284 680 lei doar 337 742 lei au fost pentru ajutor efectiv, restul (85%) din bani au fost cheltuieli administrative din care 40% pentru salariati.
De asta prefer sa ajut punctual cate o persoana decat sa platesc salariati din diverse asociatii.
NOU
Pe omul simplu, punctual, îl ajuți să meargă în aceleași spitale neconforme de care nu se ocupa nimeni.
NOU
Dar din 10 lei donați sa ajungă 1.5 lei la scop și restul sa fie cheltuieli care sa ajute cei 1.5 lei sa se mute din buzunarul meu in al lor crezi că e ok?
NOU
Codrin, nu spun ca nu au cheltuit cam mult pe salarii si altele, dar din ce am citit eu pe site/raport reiese ca ei ofera mai mult servicii diverselor persoane defavorizate. Deci servicii, nu bani sau direct produse.
Serviciile sunt oferite de angajati, colaboratori, care costa bani si intra la cheltuieli.
Vrei sa donezi direct persoanelor nevoiase? Exista alte optiuni.
Aici vorbim de diferente de abordare, unii ajuta familii oferindu-le direct produse/bani, iar altii ofera educatie sau sprijin tinerilor. Ambele au avantaje sau dezavantaje, nu exista solutia perfecta dar poti incerca s-o creezi tu sa vezi ce bariere intalnesti. Si poate ne scrii aici de ele, sa intelegem si noi.
NOU
@codrin un comentariu foarte bun si corect. As dori sa vin cu cateva informatii si completari:
– o asociatie/fundatie este o initiativa non-profit a unui grup de oameni care vor sa faca bine (pornesc de la ideea ca grupul are intentii bune).
– in activitate lor au nevoie de resurse pe care sa le cheltuiasca pentru a face bine;
– la resurse sunt inclusi si oamenii. Trebuie sa intelegem ceva foarte important legat (poate) de o viziune pe care multi dintre noi o au in cap dar nu o articuleaza – Nu poti sa faci bine cand iti urla stomacul de foame/Nu poti sa faci bine DOAR cu voluntari. Daca iti doresti sa ai alaturi de tine oameni bine pregatiti atunci trebuie sa-i platesti decent. Oamenii cu care lucrezi trebuie sa traiasca din salariu nu numai sa suprevietuiasca. Asta se aplica in business si in ONG-uri.
(Nu neg combinatiile care se fac prin ONG-uri si sunt constient ca sunt foarte multe cazuri de mizerii care se intampla in/cu suportul ONG-urilor. Asta nu schimba cu nimic ce am spus mai sus)
– punctual pe cazul din articol:
1. Au pe site raport anual – au un document pe care 70-80% din fundatiile si asociatiile din Romania nu il au (procent estimare persoanala – vezi mai jos alte info). Si vorbesc de aia care ne spun la TV/pe FB si alte medii despre democratie/educatie/alte mizerii. Aia cunoscuti.
2. In raport se mentioneaza asa: venituri – 3.350.677 si cheltuieli – 2,284,680. Cheltuieli cu cauze sociale (asa cred eu): hrana, ingrijire, donatii – astea adunate dau 794,215 lei. Oamenii au cheltuit aprox 30% din venituri ptr cauzele sociale pe care le sustin. Nu e mult fata de recomandarile internationale de aprox 80% dar trebuie sa tinem cont ca au ramas in conturi cu peste 1 mil de lei. Sunt bani ptr ani complicati – 2021 sau poate 2022. Din punctul meu de vedere procentul trebuie calculat din venituri nu din cheltuieli.
Alte info: am lucrat in mediul ONG din Romania peste 10 ani. Am inceput ca voluntar si am ajuns destul de bine :). Momentan am preferat sa iau o pauza.
NOU
Exista undeva unde omul simplu poate vedea cum sint distribuiti banii primiti de o fundatie in Romania?
Mai exact ce procent din fiecare leu primit merge la cauza si cit la “alte cheltuieli”.
NOU
Am cerut parerea celor de la fundatie si sa raspunda.
NOU
Intrebarea mea vine din Canada unde mai toata lumea are o fundatie si cere mereu bani de la populatie, cel mai des in perioada sarbatorilor. Treaba a deviat in asa hal incit guvernul prin ministerul de finante (CRA) obliga fundatiile sa trimita o declaratie fiscala cu ce si cum. Acum poti cauta pe pagna guvernului informatii despre feicare fundatie pe baza declaratiei lor fiscale.
Vezi numarul angajatilor, care e nivelul salariilor, cit sint cheltuielie de promovare si cit merge la cauza:
Uite un exemplu aici:
apps.cra-arc.gc.ca/ebci/hacc/srch/pub/dsplyRprtngPrd?q.srchNm=centraide+montreal&q.stts=0007&selectedCharityBn=118842517RR0001&dsrdPg=1
NOU
@mihai007: Vorbim de funie in casa spanzuratului? 🙂 Pt ca tot in Canada familia lui Trudeau a primit niste sume dragute de la un ‘charity’ (WE). Si pt ca o mana spala pe alta, si el a vrut sa arunce sute de milioane la baietii de la WE. Care de fapt se ocupau mai degraba cu real-estate… 🙂 Iar cand lumea a vrut sa se uite mai atent in hartii, puff! WE a plecat din Canada + investigatia din Parlament s-a inchis.
NOU
Exista asa ceva in tarile cu apa calda, de exemplu in Canada; cautati pe net Cortellucci Vaughan Hospital. Deci spital nou, in Vaughan (Nord Toronto) unde o familie de mafio-pardon! italieni-canadieni mai instarita (ca sa zic asa) a donat majoritatea banilor, cica 40 mil. Si spitalul se cheama intai Cortellucci si apoi orasul de unde e 🙂
Oricum, majoritatea spitalelor in N America au departamente/aripi de cladire cu numele donatorilor principali, aripa “De Gasperis – Muzzo” etc.
NOU
dupa ce am vazut salariul directorului general de la Unicef Romania cu multi ani in urma, mi-am dat seama ca toti copiii aia de fac voluntariat prin statii de metreou, strang undeva la 30% in fiecare luna.
Nu e normal sa facem spitale publice din bani privati. E 16 decembrie. unii au iesit si au vrut caldura si mancare acum …wtf…31 de ani.
cand am zis la Zoso ca e de kk ca o gramada de bani se duc la stat, au sarit toti cu minusuri ca pompieri, ca medici. Da, clar, acolo fug miliardele.
NOU
in postul anterior in care s-au strans donatii pentru un singur caz citisem fraza asta: “Daca aveti o replica gen Stiu ca ai spus ca nu asociatie, dar eu stiu Asociatia X care face si drege, crede-ma, e lipsa de respect.”
in postul acesta citesc despre o fundatie care face si drege.
NOU
nu e post scris de mine, cred ca se vede. aia e parerea mea, asta este a lui vali.
in rest, cat de cacat sa fii sa te deranjezi doar sa arunci cu rahat in ventilator?
mersi ptr contributie
NOU
Comentariiul este pentru Codrin dar nu pot posta după el.
Treaba e complicată, pentru că la o asociație de acest tip ai nevoie de un număr de oameni care sa dedice foarte mult timp acelor cauze.
Asta înseamnă că oamenii ăia nu pot munci în altă parte, deci ar trebuie plătiți într-un fel.
Problema este însă că, din punctul meu de vedere, aceste cheltuieli adiacente nu pot fi mai mari decât ajutoarele acordate – deci cu alte cuvinte, de ex., dacă din 10 lei strânși doar 2 lei ajung la oamenii în nevoie iar restul de 8 lei sunt cheltuieli administrative/salarii nu e chiar Ok.
Dacă însă e invers, din 10 lei strânși 8-9 lei ajung la oamenii care au nevoie e Ok,
NOU
Sunt de acord că oamenii trebuie plătiți pentru timpul dedicat. Dar dacă te uiți la proporțiile cheltuielilor nu îmi e clar pe cine ajuta. Dacă toți angajații ar avea salariu egal ar ieși undeva la 4423 lei NET de om. Totuși nu cred că femeia de serviciu are același salariu cu directorul sau managerul financiar. Un business cu balanța asta n-ar trece anul.
NOU
Nu.