Stiti cum se dadea inainte spaga, de catre reprezentantii firmeor de farmaceutice?
La sfarsit de luna, mergea la nenea medicul, asta deschidea retetarul si incepea sa numere. 1,2,3,100,1000 prescrise. Ura, poftiti 1000 de euro.
De ceva vreme, pe retete trebuia trecuta substanta activa, nu medicamentul. Si au scazut dramatic si veniturile medicilor, crescand cele ale farmacistilor, care erau raspunzatori de medicamentul care contine acea substanta.
Si normal ca s-au revoltat domnii medici. Adica sa nu manance si gura noatra o paine alba??
Si domnul Nicolaescu le-a dat, de astazi, ce doreau.
Medicii elibereaza retete care contin numele medicamentelor.
Haide cu Audi ala….

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

9 comentarii Adaugă comentariu

  1. Păi şi medicii ce pretext au băgat ca să se revolte? Doar nu au spus pe faţă că rămân fără şpaga lor de toate zilele.

  2. probabil au bagat duma cu: “sa nu incurcam pacientii cu denumirie substantelor si sa scriem pur si simplu numele medicamentului”.
    mai bine e cu numele substantei, ca asa, la farmacie, in fatza faptului poti alege de ex. pt. banala aspirina, cumperi din aia romaneasca ieftina, la fel de buna ca si aspirina straina cu tot felul de vitamina C adaugata in ea.

  3. Arhi, nu vreau sa tin partea medicilor, dar au dreptate aici, cel putin dintr-o privinta: medicii prescriau substanta activa din medicament, iar farmacistul iti dadea ceea ce cereai. Dar in multe cazuri, oamenii nu stiau ce sa ceara si se lasau pe mana farmacistului. Dar TOT MEDICII erau da vina daca se intampla ceva. Adica: mergi la farmacie, dai reteta, farmacistul iti da un medicament (la alegerea lui/pe comision) si mori a treia zi din cauza lui. Medicul e de vina, ca e parafa lui pe reteta. Daca farmacistul greseste? El nu are raspundere legala, dar el e cel care iti da medicamentul.
    Pe de alta parte, vad acum ca se va schimba lista medicamentelor compensate. Alta spaga, alte presiuni.
    Repet, nu tin partea medicilor, dar daca e sa ma traga la raspundere, atunci sa o faca pe barba mea.

  4. Asa e si aici. Medicii sunt mana in mana cu agentii companiilor farmaceutice. Ba chiar au si fost cazuri care au aparut pe la tv. Gsk umbla cu spaga

  5. #5

    Adrian are dreptate, farmacistii habar nu au medicina, in mod normal nu au voie sa dea ei un anumit medicament. Chiar daca substanta activa e aceeasi, exista diferente de compozitie, unele au cate ceva adaugat, unele nu, asa ca farmacistul poate alege aiurea si sa faca mai mult rau decat bine. Nu am inteles niciodata recomandarea din reclame “daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului.” Ce sa iti zica farmacistu ca ala stie doar sa amestece substante ca sa iasa un principiu activ?!
    Pe urma, poti face acelasi rationament pe care l-ai facut tu cu medicii, dar cu farmacistii. Primesc ei “spaga” (presupunand ca se intampla asta, dar sa stii ca nu e chiar asa, poate fi o cota-parte din vanzari etc) ca sa dea medicamentul X si nu Y, desi amandoua au aceeasi substanta. Si continuand rationamentul, macar medicul ala lucreaza in sectorul public si e mai vai de capu lui dpdv financiar, pe cand farmacistul din sistemul privat o duce oricum mult mai bine.
    Oricum, e ft greu de crezut ca la cate tipuri, genuri si firme de medicamente exista, fiecare medic e cumparat de toate…

  6. #6

    Jalane, nu am spus ca e rau faptul ca se intoarce la medic, ci ca ai nostri guvernanti nu stiu pe ce plm lume traiesc.
    Cat despre medici, ba da, toti sunt cumparati. Exista baze de date, cu toti medicii, inclusiv pensionari, profesori nepracticanti, emigranti, cu adrese, preferinte, ce masini le plac, preferinte culinare, etc. Difera doar nivelul banilor

  7. pai medicilor emigranti ce sa le faca ? sa le propuna sa se intoarca in rromania directori la firmele de distributie medicamente ? 😛

  8. Cand am fost la doctor sa-mi dea tratament ptr rinichi mi-a scris pe reteta doar substanta, spunandu-mi ca reteta e compensata si nu mai platesc nimic pentru antibiotice doar Bioticul trebuie sa-l platesc. Eh, la farmacie am platit pentru antibiotice inca 14 lei, pentru ca medicamentele erau compensate doar la substanta de baza si nu intreg antibioticul Asa a patit si soacra mea de multe ori cu medicamente pentru inima.

  9. banala aspirina, cumperi din aia romaneasca ieftina, la fel de buna ca si aspirina straina cu tot felul de vitamina C adaugata in ea. nu ai deloc dreptate imi pare rau. una este sa alegi un medicament strain si alta este unul romanesc dak nu ma crezi intereseazate sau unitate in memomed