În românia, sistemul asigurărilor sociale este procentual. Eu, de exemplu, sunt angajat la firma mea cu 2 ore pe zi, plătesc lunar aproximativ 100 de lei, nu știu exact cât, contabila știe, și am asigurare medicală. La fel ca unul care are pe cartea de muncă 3000 de euro și plătește, nu-i așa, procentual la salariu său, adică în total cam 1000 de euro, more or less.
Și amândoi beneficiem în mod egal de același serviciu de căcat din spitale, amândoi ne cumpărăm aceleași feșe, medicamente și branule, amândoi dăm aceeași șpagă medicului ca să își ridice privirea grea și să și-o odihnească asupra suferințelor tale.
Și statul consideră că e ceva ok și normal, pentru că așa suntem noi, un sistem socialist de ajutor a majorității oamenilor, care sunt pensionari sau săraci, pe spatele unora care au muncit mai mult, au învățat mai mult, și-au dedicat mai mult timp profesiei și cumva, au reușit în viață.
Problema e că statul nu mai e de acord atunci când trebuie să și dea înapoi, tot procentual.
Astfel, potrivit informatiilor primite de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, obtinute in urma unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragos Pislaru, media cuantumului ICC, la nivel national, a fost de 1.404 lei. Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava – 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei. Acelasi studiu a evidentiat faptul ca un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adica 242 persoane, consuma o treime din bugetul alocat, existand chiar cuantumuri care ajung la echivalentul in lei a 35.000 euro.
Desigur, Dragoș Pâslaru, ministrul muncii, vorbește numai despre echitatea împărțirii fondurilor și iată cum în românia există o femeie, o nenorocită care mănâncă bugetul alocat, luând 35 000 de euro lunar ca să stea acasă. Ministurul Dragoș Pâslaru uită că nemernica aceea a plătit, minim 2 ani înainte de asta, doar ea, nu și angajatorul ei, în jur de 13 000 de euro lunar, impozite pe salariu și asigurări diverse. Ca să beneficieze de jegul din spitale, de hexipharma, de pioceanic și restul, pentru că doar de atât poți beneficia, indiferent de câți bani dai la stat din salariu.
Deci da, e frumos să arătăm cu degetul și să vorbim despre solidaritate, atunci când e de dat. Când e de luat, e vorba de datoria cetățenească, despre nevoile bugetului, despre patriotism și alte căcaturi.
În altă ordine de idei, același ministru al muncii a declarat că declinul demografic din românia se datorează mortalității infantile.
Well, având în vedere această declarație, putem spune, ca în kung fu panda, că acum avem, cu adevărat, un nivel zero.
NOU
Stau și mă întreb, noi de fapt pentru ce plătim impozitul pe venit? Și TVA-ul? Educație nu prea se face în România, am văzut ce iese din școli. Să zicem că avem ceva armată, NATO, un pic de diplomație și multă poliție care se face că patrulează pe străzi, dar care de fapt organizează pânde, iar în caz de ceva se fac că nu văd sau dau o amendă celui care pare mai puțin fioros, ca să nu aibă probleme. Sănătatea se plătește separat. Pensiile la fel. Șomajul separat. Drumuri – rovinietă. Autostrăzi – supraacciză. Bașca taxa de pod la Fetești. Poluare – timbrul de primă înmatriculare, curând va ajunge și el în benzină. Asigurări – am văzut performanțele ASF. Acum se pare că și cu turismul e la fel. Că veni vorba, catastrofe – PAID. Deci practic din impozitul impozit plătești așa: poliție, pompieri și niște băieți de la ANAF care au grijă să plătești impozitul. Restul se sifonează pe diferite căi sau se duce în ajutoare sociale pentru sinistrați (unde sinistrat înseamnă sătean sau locuitor din sectorul 5). Cinstit, impozitul pe venit ar trebui redenumit taxă de protecție, că fix asta e.
NOU
Cică singurul centru de informare turistică din București este în pasaj la Universitate. Pentru că se știe, turistul, fie el și străin, întâi se duce în pasaj să se informeze, este practic poarta de acces în oraș. Cică a mai fost unul și în gară, dar nu prea veneau angajații la muncă, așa că l-au desființat.
NOU
Si ala exista de prin 2009 …
Inainte foloseam doar expertiza taximetristilor in ghidarea / informarea turistilor …
NOU
@Paul, te rog eu frumos de tot, “experienta”, nu “expertiza”, cel putin in textul tau.
NOU
Tocmai dezbateam cu consoarta (care este tot in situatia de “beneficiara de indemnizatie”) si am ajuns la concluzia ca e perfect normal ca femeia sa ia 35k lunar, atata timp cat ea a platit taxe.
…dar ce ne-a uimit la maxim este reactia internetului la suma de de 35k.. “Da’ ce-a facut de banii aia?”, “Da’ a cui ruda e?!” – nu inteleg cum in Romania anului 2016 nu putem intelege ca sunt oameni care muncesc de 35000 de euro pe luna (ma rog, probabil femeia e avocat sau ceva). Romania este pe locul 1 in Europa la numarul de decese din “grija altuia” (sau la numarul de capre moarte).
NOU
Tu nu esti curios sa vezi cine sunt cele trei femei care iau primele trei indemnizatii ca valoare? Niciuna dintre ele nu e din Bucuresti, prima e de prin Sibiu, a doua de prin Timisoara si a treia din Constanta. Cel putin Sibiu, aceasta metropola care ridica nivelul de trai in Ardeal si care e plina de multinationale si de companii romanesti de top.
SI eu am dezbatut cu consoarta situatia si am ajuns la aceeasi concluzie, cu un dar…fa-le o verificare sa vedem daca chiar s-au platit pe bune contributiile alea la stat. Si daca sunt pe bune, sa fie doamnele fericite si copiii lor sanatosi.
NOU
S-au platit pe bune contributiile la stat, fi linistit. Legea e cum e, nu zic neaparat proasta, dar permite astfel de ‘artificii’. Bravo lor, e perfect legal ce au facut.
NOU
Faptul ca userul Bebito85 stie sigur ca s-au platit indemnizatiile ar trebui sa tina loc de verificare a organelor abilitate. 🙂
NOU
@Bebit85- de ce artificii? Care e nedreptatea sau smecheria pe care o sesizezi tu aici?
Doamna castiga lunar x. Ea plateste la stat y% din x. Cand e mama, primeste de la stat z% din x. E absolut normal ca venitul in perioada concediului de maternitate sa varieze, daca el variaza in afara concediului de maternitate 🙂
NOU
@catalin esti hater, userul bebito stie totul din proprie experienta, el verifica personal daca totul e ok inainte sa vorbeasca, el nu vorbeste ca astia care au tastatura si internet, ca tine si ca mine.
NOU
Nu vrei sa stii cum s-au repezit institutiile statului asupra celor cu indemnizatii mari imediat ce si-au dat seama la ce sume se ajunge. Cum s-au trezit cu anaful pe cap sa le ia la periat din urma veniturile si sa le inventeze datorii retroactive. Asta e statul in care traim…in loc sa isi recunoasca+corecteze greselile…prefera sa caute tapi ispasitori tot in cetatenii simpli ce nu au facut decat sa urmeze legile. Vedeti la mandruta cum insista sa infiereze pe “lacomii” ce beneficiaza de lege, in loc sa isi indrepte supararea spre sursa problemelor – politicienii ce au votat.
NOU
Vezi ca Ciolos a declarat ca nu se plafoneaza nimic si ca “studiul” ministrului era un heads up pentru parlament. Forma adoptata (fara plafon) va conduce la epuizarea bugetului actual… (sursa radionews)
NOU
ciolos mai are vreo 3 luni… pe urma vine dragnea
NOU
iegzactli. Dies irae.
Dupa alegerile astea cred ca pe Dragnea o sa-l porecleasca “The Revenant”. Nu ca ar fi fost Ciolos ceva Grizzly, da’ orisicat…
NOU
Ceva grizzly nu, da’ cu un început de schizofrenie… parcă-parcă.
NOU
Și angajatorul ei a plătit, deci tande pe mande statul nu a ieșit în pierdere, poate are chiar și un oarece profit. Acum, ţinând cont că tanti e ceva asociat la propria-i firmă, conform datelor anonime furnizate de ministerul vieții, posibil avocată de succes, tot ea a plătit, cum s-ar zice.
Amuzant că drepturile de autor vin abia pe la jumătatea Top 10. Nici maneliștii nu mai sunt ce-au fost…
NOU
Dudes, cititi fratilor stirea….
E pfa doamna, dezbaterea a pornit de la faptul ca ea ar fi platit taxe mai mici (cca 15k) si ca nu ar fi meritoriu sa ia 35k beneficii…
Are petreanu.ro un articol pe tema…
NOU
Deci tipa cu apartamentele din Mamaia era si insarcinata si acum e in concediu maternal?
NOU
Ca tot a fost articolul despre oamenii de la Floreasca, in opinia mea, pentru sanatate platim foarte mult raportat la serviciile primite, iar aici dau un exemplu simplu:
1.Ai contract de munca, vei plati contributii la sanatate;
2.Ai un pfa, vei plati contributii la sanatate;
3.Ai ceva si vrei sa inchiriezi, ghici ce, vei plati contributii la sanatate;
Judecand dupa cate surse, de plata sunt pentru acest sistem as spune, ca sistemul de sanatate nu este subfinantat ci chiar supra. Ce as dori eu, sa existe posibilitatea, de a opta pentru aceste cacaturi, nu de alta, dar daca patesti ceva, din banii pe care ii economisesti de-a lungul timpului, te tratezi decent prin alte tari.
Problema insa ramane, ca in Romania, sistemul medical prost cum il avem, este disponibil pentru toata lumea fara numar.
NOU
Hai sa privim problema din alta perspectiva: contributia la CAS (de unde sunt platite indemnizatiile mamelor) este plafonata (prin lege) la maxim 5 salarii medii brute pe economie, caz in care nu prea e corect ca indemnizatia sa nu fie plafonata. Cu alte cuvinte, contribui cu 5 lei si beneficiez de 500 sau 50000. Just fyi: perosoana cu 35000 eur e PFA.
NOU
Total de acord, dar tu oricum poti plati de mai multe ori un impozit pentru aceeasi chestie.
NOU
Gresit, nu este plafonată.
NOU
Pentru cine nu stie, CAS = contributie la pensii, nu la sanatate.
Contributia CAS e plafonata la 5 salarii medii brute pe economie – adica oricat ai castiga, baza de calcul e maxim valoarea asta. Daca indemnizatia CIC se plateste din CAS, e total anormal sa nu se ia drept calcul baza de impozitare a CAS.
Si in cazul avocatilor, e si mai interesant: ei au casa lor de pensii, si platesc 11% fata de vreo ~26% cat plateste un angajat… vezi www.filbuc-caa.ro/library/files/plafoane-contributii/contributii-2016.pdf
Stie cineva din ce buget se plateste indemnizatia asta? Din bugetul de stat, din bugetul de asigurari sociale (pensii)?
NOU
Oare citeste bloguri de succes tanti aia?
Ar trebui declarata erou national, ditamai salariul si spui statului de el ca sa il impoziteze.
NOU
Va place sau nu, aritmetica spune cam asa:
pentru o indemnizatie crestere copil de 35000 euro trebuie sa ai un salariu brut de aprox 41000 euro
La acest salariu 41000 euro darile sunt cam asa:
-pentru SALARIAT
CAS(pensie) 15.5%(din 13405 lei este plafonat) = 1407 lei
SANATATE 5.5% = 10010 lei
SOMAJ 0.5% = 910 lei
IMPOZIT 16% = 27147 lei
– pentru ANGAJATOR
CAS 15.8% = 28756 lei
CASS 5.2% = 9464 lei
CACONI 0.85% = 1547 lei
CAGAR 0.25% = 455 lei
SOMAJ 0.5% = 910 lei
Risc 0.2%(uzual) = 364 lei
TOATE astea fac(salariat+angajtor) = 80960 lei aprox 18200 euro
Adica platesc timp de 24 luni 18200 euro si apoi incasez ICC 35000 euro timp de 24 de luni
Pentru ca socoteala sa fie macar tanda pe manda ar trebui vreo 46 de luni de contributie.
Si pentru cei care sunt neincrezatori in cunostintele mele de salarizare sa va mai spun o chestie distractiva: daca firma mea are doar 3 salariati cu salariul de 41000 euro, atunci CAS-ul angajatorului nu va fi de 3 X 41000 X 15.8% ci de 5 X 2681 LEI X 3 X 15.8% = 6354 LEI (este plafonat la nivelul 5 salarii medii X numarul salariatilor)
NOU
Felicitari tocmai ai inteles ce a vrut sa le spuna ministrul muncii tovarasilor parlamentari!
Persoana cu indemnizatia in cauza are venituri din activitati independente – deci nu neaparat PFA – nu te mai obosi cu calculele, a declarat ministrul muncii exact cat a platit pe impozite. Vezi pe digi ceva…
Problema nu se pune de ce 0.2% iau 1/3 din buget. Problema se pune de ce 99.80% iau 2/3 din buget. Inseamna ca majoritatea nu au venituri declarate si nu platesc impozite sau cum zice si gazda, au declarat un nivel minuscul de venituri …
Se vede foarte clar cam care este nivelul fiscalizat al veniturilor in Ro.
NOU
A gasit romanul gaura din covrig. Nu zic ca unii nu ar fi in stare de asta, dar teoretizati aiurea. In primul rand ar trebui intai sa ai banii astia ca sa poti face chestia asta, nu prea poti face manevra cu 1000 de lei pe luna.
In al doilea rand sa presupunem ca avem a face cu o situatie normala, tanti asta dupa ce vine din concediu, o sa vina pe minimul pe economie sau o sa isi ia in continuare salariul asta? Daca e tanara si are 35k o sa contribuie cativa ani la stat, daca e trecuta de prima tinerete, a contribuit pana acum. Asta daca nu are un moment de inteligenta si realizeaza ca nu vrea sa isi gaseasca copilul mutilat de un bunic darnic si iubitor care n-are ce face cu acidul din baterie si se cara in alta parte.
NOU
@droid04 Ba da, problema e chiar asta, statul nu este facut sa asigure venituri de lux din ajutoare sociale. Or fi multe legi incorecte in tara asta, dar fara a face prea multe studii, nu cred ca exista state civilizate care asigura asemenea venituri. Prin absurd daca Messi sau Kobe Briant ar intra in concediu de crestere a copilului, nu le da statul indemnizatii de zeci de milioane desi contributiile lor sunt astronomice.
NOU
@Tetelu: cum ziceam problema NU este ca 242 oameni incaseaza 1/3 din buget. Problema este ca din restul de 99.80% marea majoritate este constituita din asistati sociali care NU au venituri declarate, NU genereaza plus valoare pentru societate, si mai mult fac copii ca sa traiasca din ajutoarele pentru crestere.
Da, stiu ca pentru comunisti ideal este cat mai multi si cat mai prosti si cat mai saraci ca sa se bucure la 1 litru de ulei …
Si vine tanti asta cu 35.000 Eur! Cat tupeu! Ia mars la cratita!
NOU
Indemnizația e 85% din net, nu din brut, deci a plătit mai mult decât spui tu.
NOU
Nu stiu de unde ai dedus ca a platit doar 2 ani acea suma. Chiar daca ai vrea sa planifici un copil s-ar putea sa-ti dea cu virgula si sa constati ca nici in 7 ani si tratamente complicate nu reusesti. Risti sa platesti ca inecatul pentru a ”pacali’ statul ? Problema ridicata de Cetin e clara dar te prefaci ca nu o intelegi.
NOU
Tetelu calculele alea se aplică şi la cele care au salariu minim. Adică vor lua o indemnizație mai mare decât au contribuit în ultimii 2 ani.
Corect e dacă nu ai buget să plăteşti indemnizația atunci să reduci perioadade acordare, gen 6 luni sau 1 an. Nu să favorizezi doar clasa de jos că nu ăia produc greul şi nici cei care lucrează la buget.
NOU
@Andrei. Foarte corect subliniat. Eu am vrut doar sa contrazic pe cei care credeau ca la un venit foarte mare, se compenseaza cheltuielile. De fapt bugetul este asigurat de toti contribuabilii, indiferent ca nu toti beneficiaza in mod direct si proportional matematic. Oricum mi-am depasit norma la comentarii azi si nu vreau sa cad in penibil. Este pacat ca strict vorbind de aceasta lege nu am invatat nimic din experienta trecutului, dar ma rog, exista scuza ca este primul guvern de tehnocrati.
NOU
prea tarziu
NOU
Pfff… cand s-a gasit si asta sa nasca… Perfect timing! :)) Nici nu se gandea ce vedeta ajunge, ce revolta sociala va starni! Apropo, cand isi platea contributiile sociale in cuantum astronomic, de ce nu era vedeta???
NOU
Pai imi fac firma, imi dau 1 an salariu de 40.000 euro si apoi intru in concediu. Pierd pe termen scurt taxele, dar recuperez urmatorii 3 ani. Sau imi fac firma sa-i “angajez” pe altii cu sumele asta. Facem fifti fifti…
NOU
… si cand schimba iar legea fix cand naste Charles Bronson ce faci ?
NOU
hm… cred ca trebuie sa ai firma de vreo 2 ani ca sa poti face asta si se calculeaza pe media ultimelor 12-18 luni, sau asa aveam eu impresia. oricum tot iti trebuie ceva bani sa platesti intai darile la stat ca sa poti beneficia de banii aia, dar daca reusesti, succese 😉
NOU
Esti pe aproape. Iti angajezi sotia la firma unui amic. Tu platesti contributiile la stat la nivel de sa zicem 2000 de Euro/luna. El se face ca ii da salariu. Win-win. Sotia naste si intra in concediu de maternitate.
Nu a contat ca ea inainte de anul asta a avut minim pe economie. Aici e buba.
NOU
sigur. doar ca legea e de cateva luni in vigoare. inainte a fost 1200 lei plafonul. hai sa platim un an inainte 18 000 de euro impozite, ca poate avem noroc si creste, nu? nu, sunteti voi doar un popor de labari, care disprețuiesc comunismul pe fata, dar il adora in baie, la o laba. mai e labarul ala mai sus care se intreaba ce face ea cu atatia bani, cand sunt atatia oameni saraci. muie ma, cretinilor
NOU
@Catalin: pai eu zic ca poti sa incepi de pe acum sa contribui cu 70% la stat pentru un net de 2.000 eur/luna timp de 12 luni si intre timp sa te asiguri ca faci si un copil, ca nu se schimba legea, ca statul sigur sigur o sa-ti dea banii inapoi… Nah metoda simpla de imbogatire ce sa mai.
Si pe urma poti sa investesti in Forex unde se castiga j’de mii de euro cu doar 100-200 investiti.
Iti urez mult succes!
NOU
@cetin…la articolul cu acidul sulfuric ziceai ceva de legea talionului. Se aplica si daca diversi useri injurati de tine se hotarasc sa te caute irl? Cu avocati sau doar cu prieteni? 🙂 Revenind la articol, plafonul a fost vreo 4000 de lei. Exemplu e dat din experienta diversilor prieteni cu neveste cu minim pe economie.
@droid depinde de rezultatul alegerilor 🙂
NOU
cauta-ma, e posibil sa regreti, in ambele situatii. imi mentin afirmatiile
NOU
Mai la ce idei crete au unii pe aici de imbogatire rapida ma mir ca n-a aparut inca un MLM targetat….gen:
tu cotizezi la firma MLM-ului 2000 de coco 2 ani si in timpu asta incerci sa lasi fumeia gravida…daca tu nu reusesti cauti doi darlai care cotizeaza si ei cu 2000 coco la venitul nevestii singura mentiune e ca incearca si ei sa-ti lase nevasta gravida…daca tot nu iese nimic coboram mai jos si si iese un gangbang de toata frumusetea…asta e…macar o sa stea in concediu paternal unul din voi si luati un purcoi de bani pe luna de la statul roman caruia i-ati dat o teapa, si pe langa asta e si femeia fericita maxim….
NOU
@Cătălin: aparent nu știi prea bine ce este legea talionului. Pe scurt, legea talionului spune că trebuie sa răspunzi cu o pedeapsă similară – ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Deci dacă te-a înjurat, înjură-l înapoi. Dacă-l cauți cu niște prieteni să-i spargi mufa, aia nu mai e legea talionului.
NOU
@balaurul … ok. multam de corectare.
NOU
Si ca sa fim mai corecti, pentru a intra in concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani, NU este nevoie de 24 de luni de contributie ci NUMAI de 12 luni. Legea 16/2016
NOU
nu stiam ca intrase in vigoare. cute
NOU
Dupa parerea mea, indemnizatia ar trebui plafonata la valoarea a 5 salarii medii pe economie, la fel cum este plafonata si contributia CAS. (Da, nu sunt om de dreapta)
De fapt pentru cine cunoaste, aceasta lege cu indemnizatia de crestere copil a mai trecut in ultimii 20 de ani de 2-3 ori prin acealeasi faze, plafonata/neplafonata. E bine ca au venit unii care n-au invatat nimic din experienta in acest domeniu si au luat-o de la capat.
NOU
Ma consider de dreapta, si tot sunt de acord cu tetelu.
Care-i interesul nostru ca societate? Sa avem copii cat mai multi si mai educati, capabili sa reuseasca, etc
Dpdv a societatii, copilul lui tanti asta poate ca va fi de 10 ori mai destept/adaptabil/whatever decat ceilalti, din cauza de educatie. Deci e justificata plata unui procent mai mare, in fct de salarul parintilor. Dar nu va fi de 10.000 ori mai X. Fiindca geniile se nasc random. Nu avem nici o garantie mai mult de 10X, ca societate, nu trebuie sa platim nimic mai mult de atat.
NOU
@mac gregor. Apreciez, dar pentru ca esti de dreapta nu ma pot abtine, se zice “datorita educatiei” in contextul folosit de tine 🙂
NOU
Ok, sunt mai multe aspecte aici. Asa cum corect au subliniat alti comentatori, cine primeste o suma foarte mare lunar are si un salariu (deci venituri impozitabile pe masura). Si probabil sunt si oameni foarte destepti deci ne dorim ca ei sa aiba cat mai multi copii. Pe de alta parte vorbim de o indemnizatie, asadar nu este rezultatul direct al unei contributii cum e cazul pensiilor. Apoi, ce mama naibii faci cu sume de multe zecii de mii de lei pe luna, cand mare parte a populatiei traieste cu sute de lei. Nu in ultimul rand, nu mai bine investim niste bani in dezvoltarea zonelor rurale (scoli mai ales) ca sa dam si copiilor saraci o sansa corecta la educatie?
Tu Cetin pleci de la ideea ca si copilul de la sat si copilul de la oras au sanse egale! Ciuciu maestre! De la nivelul educatiei si de intelegere a lumii al parintilor, la dotarile precare din scoli, la calitatea oamenilor care vin la catedra, toate ii condamna pe cei mai multi copii de la tara la saracie si prostie!
NOU
Cat sexism pe blogul asta 🙂
De ce e neaparat sa fie femeie? Si eu daca as avea un PFA de succes as intra in CIC ca barbat. Mai bine iau eu 3jde mii de euro de la stat decat sa ia nevasta cateva mii de lei 🙂
NOU
Si cand ai nevoie de internare vei fi internat doar 1/4 din perioada de spitalizare.
Sau daca ai nevoie de operatie te vor deschide si atat sa iei cateva infectii din spitale……ca doar muncesti 2 h/zi ca asa e ……..procentual!!
NOU
Cred ca fericita care baxează 35k euro este Florica, vanzatoarea care stă pe Forex. Altfel nu se explică.
In altă ordine de idei sunt curios dacă veniturile luate in calcul sunt exclusiv din salariu (pe ce perioadă?) sau intră si altele precum dividende, drepturi de autor, chirii su care nu inceteaza in momentul intrarii in CIC.
Să nu fim socialiști de doi bani dar nici proști cu acte.
NOU
Si dacă am nevastă casnică care contribuie lunar la CAS?
Ce treabă mai au atunci impozitele,câștigurile ,pfa-urile?
Cea mai nasoală chestie e ca plătesc ani de zile contribuția la sănătate ,sunt sănătos si anii ăștia stau prin spitale tot felul de țigani ,că e iarna si n-au caldura si mâncare acasă
Pe banii mei
NOU
Ce se scapa din vedere si nici DP nu a punctat foarte clar: depasirea de buget este de 20mil lei (YTD) in conditiile unui buget de 70mil lei.
Adica statul a cheltuit cu vreo 28.5% mai mult decat estimase.
Referitor la tema as inclina sa optez catre o introducere a plafonarii cuantumului dar … imi trece rapid si zic ca legea e ok in forma asta.
Nu va determina o crestere spectaculoasa a sporului natural, dar va genera o usoara crestere a impuierii unora care sustin serios fondul de pensii.
NOU
Dat fiind faptul ca nu exista beri negative pe acest blog, risc si urmatoarea opinie.
Cine crede ca oameni care au venituri de zeci de mii de euro pe luna, nu fac copii pentru ca nu le asigura statul conditii, se cam inseala. De asemenea daca se asteapta o crestere semnificativa a sporului demografic de la aceste persoane, cu ajutorul unor legi, tot greseala. Mie-mi place aritmetica, daca cele 242 de persoane fac cate 10 copii, rezulta 2420 de copii. Ce inseamna asta la nivelul tarii? Da, de acord, nu limitare la 1200 lei, dar o limitare la nivelul salariilor bune, sa zicem 2-3-4000 euro, un salariu european nu?
NOU
Daca tot limitam in sus, de ce sa nu limitam si in jos ?
De ce sa nu limitam plata fata de cei care au venit egal sau mai mic decat minimul pe economie?
Adica daca tot discriminam de ce sa platim noi ca stat niste persoane care nu reusesc sa se intretina nici macar pe ei si au minimul legal pe economie (sau nici macar pe ala) sa faca copii pe care oricum nu ii pot intretine si care vor trai in saracie?
De ce sa nu incurajam clasa de mijloc inclusiv prin stimulente financiare?