darul-lui-dumnezeu

Acum nuștiucâți ani, când locuiam în frumoasa metropolă legumicolă Constanța, aveam un mic leasing auto, făcut cu un prieten. Nimic important, 8000 de euro pentru o janghină de mașină, cumpărată împreună, să ducem zarzavat în piață, sau cabluri la întins rețele, în funcție de ocupație.

Și în acel an fatidic s-a trezit euro să crească de la 3.00 la 3.60 peste noapte. După care s-a făcut 4 lei, după care ce e acum. Problema mea a fost că leasingul meu era în euro. Și dintr-o dată m-am trezit că am de dat la bancă o gălăgie de bani ân plus, doar pentru că domnul Isărescu a dorit să ajute exporturile românești.

ȘI ȘTIȚI CE AM FĂCUT??

Absolut nimic. Mi-am văzut de treabă, mi-am asumat acțiunile mele, făcute de mine, cu mâna și semnătura mea, și am mers mai departe.

Întrebat de ce a luat un credit în franci elvețieni, Cătălin Voivozeanu, unul dintre inițiatorii Grupului clienților cu credite în CHF de pe Facebook a zis: “Nu a fost o opțiune, a fost obligație. Eu aveam nevoie de o sumă de bani, iar singurul credit la care mă puteam califica era în franci elvețieni. Repet: am fost obligat. În afară de asta, nu m-am dus cu pistolul să trag cu pușca în bancă să spun: dați-mi credit. Ține și de responsabilitatea bancară. Cum de mi-au dat ei un asemenea credit?

Cătălin Voivozeanu, ești un idiot. Nimeni nu ți-a pus ȚIE pistolul la tâmplă să te duci să iei credit ca să îți iei casă, FIX ATUNCI. Nimeni nu te-a târât cu sila în sediul băncii. Te-ai dus singur și singur ai cerut să ți se dea, pentru că tu vrei FIX atunci și neapărat casa aia, că doar ai un statut social. Dar acum ai vrea să îți plătim noi casa, Cătălin Voivozeanu, pentru că tu ai fost un alt mic imbecil, dornic de credite pe vârf de bulă, când și femeia de serviciu de la mine de la fabrică știa că prețurile sunt umflate și că totul stă să cadă.

Iar pentru cine are dubii că datoriile lui Cătălin VOivozeanu vor fi plătite de noi atunci când el cere ca băncile să înghețe cursul CHF, să știți că și banca, la rândul ei, trebuie să cumpere CHF, când ai credite în respectiva monedă. Prin urmare, diferența dintre cursul real și cel plătit de șmecherii cu CHF va fi transferată în alte 20 de comisioane pentru fraierii care folosesc băncile în mod normal. Adică noi.

Oameni buni, vorba regretatului Ștefan Bănică Junior, toți greșim în viață. Mai pierdem bani, mai luăm o gonoree sau ne înșală amanta. Diferența dintre noi și voi este că noi ne asumăm greșelile și mergem mai departe.

Voi ați vrea ca alții să plătească pentru greșelile voastre, pentru că de aia au murit tinerii la revoluție.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

123 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Uite, eu sunt asa, mai proasta si nu pricep un lucru. Poate ma poti lamuri. De ce astia fac atata gura si ailalti, cu credite in euro nu au zis nimic cand euro a crescut de nu mai stiau ce sa faca? Practic le-a promis boilor astora cineva ca nu va creste CHF-ul? Le-a dat in scris, negru pe alb? Lamureste-ma te rog.

    • #2

      Femeie de etnie nedefinita, prostii fac gat acum gat pentru ca la propriu le-a crescut rata peste noapte cu 20-30-40%.

    • #3

      Aia cu credite in euro sunt mai fraieri, nu stiau ca pot face si ei o petitie online.

      Serif, ai vazut ce zicea pasarica de la BNR, ca daca se fac conversii, intra in faliment neste banci? Si doar nu vrem asta, nu?

    • #4

      E gratis sa faci gura. Fiind o moneda mai exotica (la noi toate preturile sunt in euro si lumea e invatata cu el si cu dolarul din anii ’90, Francul elvetian e precum moneda din Botswana ) si fiind numar mic de credite (vreo 75 000) vor sa se uneasca sa isi scoata parleala pe pielea altora.
      Ei nu se asteptau sa creasca atat de mult (clientii), bancile evident ca da (altfel de ce ar fi dat imprumuturi cu dobanda la jumatate intr-o moneda speciala, de ce nu si ruble sau altceva).

      Francul elvetian este o moneda de refugiu, toti marii milionari isi tin rezerve in ea pentru ca este garantata de sistemul bancar elvetian (ala unde se duc toti ca sunt conturile secrete si scapa de Fisc).

    • #5

      @eddie -ieczact – moneda da’ refugiu, deci se puteau astepta sa cresca mai degraba decat sa scada.. de ce n-au facut o petitie de la inceput? nu vrem bani, nu vrem valuta, vrem CHF-ul sa.. ramana la fel.

    • #6

      Eddie, multumesc. Asa cum ma asteptam nimeni nu le-a garantat astora ca nu va creste francul. Restul e poveste. Cat despre depozitele din bancile elvetiene, stii bine ceea ce stii. Banii depusi acolo nu pot fi urmariti de fiscul din alte țări. I-am explicat in amanunt marelui sef al acestui blog.cum sta treaba.

    • #7

      Am inteles ca pana in 2018 mai tine treaba cu conturile secrete din Elvetia. Ar fi semnat acordul sa faca schimb de informatii fiscale, in majoritatea UE intra in vigoare in 2017.
      Rog corectare daca gresesc.

    • #8

      @Blue decat daca se dovedeste ca incalca o lege care se aplica si in Elvetia. h3h3 m3n, am vazut si noi the wolf on wall street

    • #9

      @Eugen www.reuters.com/article/2014/10/08/us-swiss-banking-tax-idUSKCN0HX1NJ20141008

      “it could start exchanging data in 2018 at the earliest”

      Could can go either way. Pentru sherifi ramane seychelles, desi nu e la fel de sigur, binenteles.

    • #10

      Astia fac gura pt ca francul a crescut foarte brusc zilele astea, nu in luni sau ani de zile ca euro.

    • #11

      Eugen, nu, nu gresesti, acordul va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018 insa cu anumite clauze. Nu or sa umble in toate conturile asa, la plezneala si aia care vor sa stie cati bani are XY in cont si de unde ii are, vor trebui sa aduca argumente extrem de solide, nu o banala cerere.
      Paul, nu stiu ce zici tu acolo, ce lup si ce chestii, eu vorbesc din experienta proprie cu bancile elvetiene.

    • #12

      Stati linistiti ca beneficiarii conturilor cifrate operate de mafioti prin elvetia sunt de cele mai multe ori persoane fictive. Elvetia o sa ramana elvetia, iar pana in 2018 s-ar putea sa nu prea mai existe UE.

      Si mai avem o veste proasta. In timp ce astora le ingheata cursul, BCE printeaza un fucking trilion de euro. Adica CHF se va opri la 6. Cine credeti ca va plati diferenta de la cursul inghetat pana la 6 ? Cine credeti ca va plati pentru devalorizarea euro ? O sa fie fun.

    • #13

      Să-și vândă cotețurile pt. care și-au băgat lupa-n coor și să lichideze creditul.
      Cum stau milioane de oameni în chirie de ce nu ar sta și ei ?

    • #14

      Nu mai exista povestea cu conturi secretizate in elvetia. A renuntat la secretul bancar acum mai bine de un an.

    • #15

      pentru fantezistii cu idei conform carora fiscul nu poate urmari conturile in elvetia … mai ganditi-va o data. fiscul romanesc, poate. dar cel german, francez, austriac, da. 😉

    • #16

      De aia se folosesc conturi bancare numerotate in Elvetia, ca sa vada toate fiscurile ce si cum :

      A numbered bank account is a type of bank account where the name of the account holder is kept secret, and they identify themselves to the bank by means of a code word known only by the account holder and a restricted number of bank employees, thus providing accountholders with a degree of bank privacy in their financial transactions. Numbered bank accounts are frequently associated in the public mind with a desire by the account holder to either minimize governmental scrutiny and taxation, perhaps to conceal an illegal or unethical origin of the money in the account or to avoid arbitrary government interference in the affairs of a political dissident.

    • #17

      chiar ca esti proasta ,nu ai vazut la tv dobitoaca de fem care jignesti atatea zeci de mii de oameni ca sunt ,,boi ,,.tu esti vaca ,k nu ai citit sau vazut totul despre creditele in franci

  2. #18

    Dar cine era smecher atunci cu dobanda la credit de 2 % cand euro era la 4% si leul la 6-12%. Asa se mai intampla : “Zici ca dai o ţeapă dar de fapt iei una, taci si inghite !”

  3. #19

    Asta e capitalism pur si poate pentru multi va fi o lectie de viata.Peste noapte esti bogat sau invers.Ai facut o alegere in viata, traieste cu ea.Nu da vina de altul, pe stat, pe cifra sase sau Basescu.

  4. nasol la ei a fost ca 98-2008 cursul a fost stabil si in 5 ani s-a dublat. Neplacut.

    • viata e complexa si are multe aspecte

    • #23

      am un prieten care a dat avans 50k. A luat ap. De 140k in chf.
      Deci pe langa aprecierea chf-ului, ap s-devalorizat la jumate deci un fel de double penetration.
      Partea buna a povestii ca dupa prostiia facuta i-a venit mintea la cap si acum vreo 2 ani a calarit banca pana i-a inghetat cursul la o valoare acceptabila.
      Asa ca acuma il doare in dorsal. Cum ar veni ca de suferit tot sufera. Da mai putin…

    • #24

      Macar e cu alifie.

  5. #25

    Nous Sommes Charlie Vendeta, vrem credite in biticoi! si-apoi sa ne woodrim ca ni se base de cei care n-au.

  6. #26

    Citeste cateva comentarii de aici:
    www.facebook.com/groups/331453517057096/

    Trebuie sa recunosc ca am pierdut zilele astea cateva ore citind comentariile lor. Nici macar unu nu ar recunoaste ca are o parte din vina. Toti dau vina pe isarescu si gasca. Toti vor demisia lor. Ce plm rezolva daca isi da isarescu demisia? Se reface CHF-ul 1.9 lei?
    Se bat cu pumnu in piept ca ies in strada si fac si dreg, iar la ultimul miting au fost 20 de pierduti.
    Nu poti sa ai pretentia sa isi faca lumea credite in moneda in care esti platit atata timp cat multi dintre ei nu ce e ala un ordin de plata, dobanda variabila sau LIBOR. O sa se mai schimbe o generatie in care lumea o sa faca fix acelasi greseli in ipostaze diferite.

    “The cornerstone of democracy rests on the foundation of an educated electorate”

    • #27

      www.facebook.com/photo.php?fbid=1038040392879081&set=oa.334005076801940&type=1&theater

      Observati, va rog cum se scoate copilul la inaintare, “sa vada media”.

      Propun sa facem o petitie, un grup de facebook si sa iesim in strada daca asistatii primesc ajutor de la guvern. Sa vina ONGurile cu peturi si sa bata in asflat, ce plm

    • #28

      da, niste indieni..
      cat despre facebook aceasta platforma pe care n-o agreez la fel ca pe twitter, imi place cum imediat ajunge un argument de autoritate in a spune ceva :)) mie imi placea hi5, acolo totul era la misto si stiai ca nu e haz sa te dai serios dar acum twitter,facebook, prea dam cu seriozitatea-n argumente.

    • #29

      Isarescu nu si-a dat demisia in 1997 cind dolarul s-a dublat peste noapte si apoi a revenit citeva zile mai tirziu. “Nimeni” nu era capabil sa explice ce s-a intimplat. S-au facut averi in saptamina aia.

  7. Mama a avut credit în CHF, când a văzut ca se duce tare la deal, a refinanțare rapid în euro. A dus rata de la 1200 ron la 900, acum e refinanțare iar în lei și da circa 700 ron

    • #31

      Nu le am cu termenii astia bancari, dar nu cumva are acum rata mai mica din cauza ca i-a crescut perioada de rambursare?

    • #32

      Eugen: daca maresti perioada de rambursare creste automat si suma de rambursat->pe termen lung nu rezolvi nimic(te ajuta doar daca iti scade salariul)

    • #33

      Alexandru, sigur nu iese rata mai mica daca maresti perioada de rambursare cu 2 ani de exemplu?

  8. Manualul analistului sovietic zice asa: sa vedem si planul doi/ trei/ patru.

    Miza subiectului nu e la zecile de mii de creditaci vocali pe chf.
    Daca ramin fara bani, sa vinda proprietatile achizitionate si sa se mute la mai mic/ la ghetou/ sa mearga pe jos. Efect: tranzactii multe = flux financiar, oricit de mic, cu tot ce inseamna asta pentru piete si pentru bugetele de stat.

    Insa miza subiectului e una atit de mare incit nu se vede de la sol: la milioanele de datornici la taxe si impozite locale sau la sanatate ori pensii.

    • #35

      Mai e o treaba. Din ce am citit din comentarii, majoritatea doresc un curs de 2.1 si inghetarea acestuia pana is termina ei creditele. Nu conteaza ca unii si l-au luat pe 30 de ani si se poate ca peste 30 de ani sa nu mai existe nici Elvetia. Ei vor 2.1. Nu conteaza ca 2.1 curs pt 75k credite ar insemna un proabil faliment pentru cel putin o banca sau doua. Si oamenii isi doresc chestia asta. Chiar o spun cu patos. Isi doresc sa dea faliment banca de la care au luat ei credit pe 30 de ani pt ca in lumea lor, asta inseamna ca ei raman fara datorie.
      E de ajuns ca o banca sa dea faliment (ipotetic vorbind, binenteles) din cauza acestei mizerii si s-a dus pe pla economia, si asa subtire, a Romaniei. Nu mai vorbim de faptul ca asiguratorul bancii ii mananca pe astia 75k oameni cu fulgi cu tot 🙂
      V-a-v de fluxul financiar, mai tineti minte ce preturi mari aveau apartamentele in 2006-2007? Eu primisem o oferta de 150k euro pt un 4 camere in drumul taberei, desi nici nu cautam sa vand, a venit omul la mine la usa. De ce? Pt ca din 75k credite, cel putin jumate sunt pt locuinte, zic eu. Si atunci cand 37k sau 0.2% din populatia Romaniei isi cauta apartament, rapid, si au la dispozitie cash, este normal ca preturile sa creasca.

    • Creditacii CHF, nu pot sa-si vanda apartamentul de 3 camere, ca sa se mute la garsoniera. Pt ca preturile de acum sunt muuuult mai mici decat in 2005-2007 si daca vinzi acum ramai si cu datorii si fara casa.
      In alta ordine de idei, cadrul legislativ bancar ar trebui cumva schimbat. Ar trebui ca riscul valutar sa fie impartit intre creditor si debitor, nu e ok sa plateasca doar unul.

      In agricultura, daca e seceta sau da filoxera… fermierul o beleste. Banca trebuie sa fie afacerea perfecta? Bancherii nu au voie sa piarda nimic, niciodata?

    • Nu stiu ce draci cauta virgula aia dupa CHF.

    • #38

      Nu vreau sa zic nimic, doar sa imi arat motanul intre cotoii astora.

    • #39

      in agricultura fermierul nu o beleste de tot daca isi face asigurare 😀
      legat de banci e o singura idee de luat in considerare:
      – sunt chiar atat de mari incat sa nu pice ? pana la urma sunt o forma de business care poate da chix.

    • #40

      @Motanes: azi 29.12.15 BNR cica e de acord cu solutii pentru CHF dar raportate la cursul din dec.14.
      Ma intrebam de ce BNR e avocatul bancilor.
      Si mi-am adus aminte ca diferenta de curs valutar e IMPOZITATA in Ro, deci statul e beneficiar.
      SI CA LUMEA BANCHERILOR E MICA.
      Si ca toate statele au bagat bani in dosul bancilor de platim bancile toti, inclusiv cei fara credite…

  9. #41

    n-am inteles-o p-aia cu mortii de la revolutie, cam ca nuca-n perete in contextul actual.
    In rest, PERFECT ai scris

  10. #42

    De acord. E nasol cu creditele in general si mai nasol cu cele pe termen lung(de-aia nici nu ma pot bucura de necazu` lor avand in vedere ca si eu am semnat pactu` cu banca). Dar la ce inteligenta etaleaza tovarasu`, nu m-ar mira sa zica ca a fost “fortuit” sa faca credit (da, ma doare la pula de cacofonii, pot sa le evit, da` nu vad rostu` :)). Am un fost coleg de munca cu credit in franci elvetieni care a postat pe FB ceva de genu: “Cand te duci sa platesti rata aia imensa adu-ti aminte ca prostia are un pret. Al tau e in franci elvetieni.”

  11. #43

    Eh, ma repet ce am zis pe zoso.ro si anume “Nu este hater, chiar deloc, însă pentru cei care au credite in lei si in euro, pe ei de ce sa nu ii ajute?
    Cine e prostul , care alege sa fie dator 20 de ani, cum poți tu , sa stii ce va fi peste atâția ani. Cum îți asterni asa dormi

  12. #44

    Catalin Voivozeanu, desi am facut eforturi, eu in viata mea n-am inteles 3 subiecte: economia in care includ si finante banci, fizica si cum gandesc femeile. Insa la intrebarea ta dobitoaca “Cum de mi-au dat bancile un asemenea credit?” poate ar trebui sa ne gandim din ce castiga bancile bani, credite, comisioane , ppoate diferente de curs valutar sau alte artificiii, in rest habar n-am, cum am mentionat mai sus. Daca bancile nu ar da credit usor la oameni ca tine (apropo creditul era pentru o operatie sau se mai putea amana?) si s-ar gandi ele la binele omenirii, bancile ar da faliment. Din ce vrei sa plateasca atatea sedii si salariile angajatilor?

    In rest, MIMIBOR, CICIBOR, COCOBOR, habar n-am ce-s si nici nu ma intereseaza. La fel cum nu m-a interesat nici bitcoinul. Stiu, sunt dobitoc, dar bitcoinul tocmai ce a ajuns la 200 de dolari de la 1200.

    Acum, filozofia mea e urmatoarea (pana mea, nu intereseaza pe nimeni da eu o sa aberez pe aici). Nu semnez pe long term nimic cu nimeni, nici la munca cand imi zic astia “iti platim noi doctoratul dar stai inca 3 ani la noi” le transmit sincer ca mi-l platesc singur. In ultimii 2 ani am faxut commitment pe cate 1 an de extindere de contract si stiu cat de mult poti fi legat ( pierzi poportunitati, platesti penalizari la chirii, etc). De asemenea pierzi pozitia de forta, adica nu mai negociezi cand vrea cucu tau. Adica sefii stiu ca ai credit nu au nici o retinere sa-si bata pula de tine. De ce? Nu ai cum sa pleci, pentru ca ai familie de intretinut. Si la mariri si bonusuri, poate e bine sa-ti iei gandul. Daca maine esti dat afara, cate luni poti supravietui fara salariu ?. Ma scuzati daca par arogant, dar sa am pozitie de forta in negociere si un pic de control al situatiei ,de control la butoane, e crucial pentru mine. Daca n-am astea, cum dracu sa ma bag intr-un credit pe 30 de ani? Pe scurt, cum sa te bagi in ceva in care nu poti controla? Si punctul doi, daca totusi decid sa ma bag in cacat (sa zicem ca-s nevoit sa iau credit pentru o operatie si alta varianta n-am) atunci nu mai trag si pe altii dupa mine.

    • #45

      Fara nici o intentie de reclama, pun aici doua comentarii foarte pertinente de pe blogul lui Vali Petcu

      1. Comentariul lui Andrei www.zoso.ro/ipocrizia-creditacilor-franci-adorabila/#comment-910582

      2. Chiar comentariul lui Vali Petcu cu cateva link-uri mai vechi www.zoso.ro/ipocrizia-creditacilor-franci-adorabila/#comment-910690

    • #46

      @ Cristi: Un mare plus de la mine.

    • #47

      Cristi, unde naiba lucrezi, la REBU?

      Nu reusesc sa inteleg de ce un angajat cu credit pe 30 ani care castiga X EUR nu se poate cara la (x + mai multi) EUR? 🙂
      A, ca in anumite domenii e piata saturata si nu poti pleca asa usor, de acord cu tine.
      Dar in cazul asta iarasi nu vad ce legatura are creditul, adica si fara credit sefii isi pot bate joc de tine stiind ca oricum nu ai unde sa pleci, nu?

    • #48

      @Radu, nu lucrez la Rebu. Uite iti explic imediat dar sa te intreb concret 2 intrebari:
      1. Ai credit?
      2. Daca da. Cat reusesti sa salvezi lunar dupa plata cheltuielilor?

      Presupunem ca ai o rata de 1200 de euro pe luna (da sunt cazuri reale), ai un job confortabil, stii ce sa faci si nu mai trebuie sa tragi tare si sa sapi ca nebunul sa impresionezi, lumea te cunoaste in firma si ca un efect (nu stiu cum ii zice termenul) au impresia ca rezultatele tale de acum 5 ani sunt aceleasi si acum, efectul primei impresii cand n-aveai obligatii si erai dumnezeu, doar ca acum ai lasat-o mai relax si nu te mai stresezi. La fiecare nou job e o perioada de proba, oficiala sau asa informala, in care trebuie sa faci pe Dumnezeu sa-ti ocupi pozitia in companie, altfel vor cauta unul mai ieftin, mai tanar, si cu mai putine responsabilitati, unul cu intelepciunea de 50 de ani, cu cunostintele de 35 de ani, cu viteza de 20 si platit ca student. Sau, subcontracteaza la indieni. Tu ai o familie cu 2 copii si creditul de 1200 de euro sau ce in ce moneda vrei tu. Sotia, momentan sta acasa cu copii sau nu e corporatista managera, mai simplu nu castiga 1200 de euro sa acopere ea rata. Salariul tau este peste 1200 de euro dar cu toate cheltuielile (gradinita, pempersi, mancare, poate ceva prin casa, poate ajutat parintii) nu reusesti sa salvezi mare lucru, pentru ca poate daca salvai in trecut si devenise un obicei, nu aveai nevoie de credit. Revenim, ai peste 1200 de euro, ai rata de 1200 de euro dar dupa cheltuieli nu salvezi nimic, esti mai vechi in firma si ai responsabilitati acasa copii, nevasta, nu mai poti sta ca disperatul peste program si in weekenduri ca-ti tipa copii de foame. Prin urmare un nou job implica o foarte mare implicare. Natura noastra a oamenilor, ne face pe marea majoritate sa fim rigizi la schimbari, suntem acum intr-o zona de confort, ca sa schimbi tre sa fortezi o perioada ca sa intri iar in zona de confort, de asemenea poate implica o relocare. Esti dispus sa te muti intr-o luna, poate sa renunti la tot din casa, poate sa incepi iar nebunia cu stransul cu inchis conturi, cu tot stresul?. Plus ca tu cunosti in mare ce trebuie sa faci la birou, nu mai tre sa sapi sa te dai cu capul de pereti zilnic. Asa ca nu vrei sa schimbi mai ales ca n-ai un ban deoparte.

      Exemplul e pentru zonele platite bine, IT, poate bancar. Dar sunt enorm de multi oameni care au facut credit care ei au calculat matematic, sa zicem bugetarii: Bai am salariul 12 milioane rata mea e 8, mai mananc de doua si raman cu 1-2 milioane, Dar ghici ce? Atat rata a crescut (prin cresterea francului euro sau silingilor) cat si preturile au crescut, cat si salariile bugetarilor au fost taiate, si calculele acum dau cu minus.

      Intrebarea mea revine, cate luni poti trai pe tusa fara salar doar din economiile acumulate, tu avand o rata de 1200 de euro?

    • #49

      1. “Ai credit?” Da
      2. “Daca da. Cat reusesti sa salvezi lunar dupa plata cheltuielilor?” Echivalentul a 3-6 rate, depinde.

      Si acum ca sa revin la povestea ta, scuza-ma daca ai rata >60% din venituri (ca in exemplele tale) si ai probleme de confort in a iti schimba jobul inseamna ca ai o dubla problema si ca te-ai intins un pic cam tare (nu tu, corporatistul din exemplu).

      Stiu, intr-o lume ideal cu toti ne dorim sa stam pe Bd Unirii (sau poate intr- vila de 300mp undeva frumos) si in plus sa o ardem relax si fara stres la corporatie unde lumea ne stie (ca sa te citez) dar nah, asta nu se prea poate de obicei. :))))

    • #50

      Ok, daca economisesti lunar echivalentul a 3-6 rate este foarte ok, inseamna ca dupa 2 luni de economisire ai garantia ca 1 an daca esti pe tusa, ai din ce sa-ti platesti macar ratele.

      Acum, procentual, dintre toti cei care au credit, cati crezi ca salveaza 3-6 rate lunar?

  13. #51

    1- Sunt perfect deacord cu tine.
    2- Păi dacă cumva îi ajută pe cei cu franci să îi ajute și pe cei cu creditele-n euro și dolari.
    3 – Să îi ajute și pe cei care își vor face poimâine un credit ( haideți să ne împrumutăm toți, că plătește …. ??? ).
    4 – Să așteptăm să vedem ce zice Tim, că el le știe pe toate.

    • #52

      Tim analizează situația complexa si face calcule de zor. Momentan este la faza in care privește situația din punct de vedere politic: legal, nu poți face nimic , e vina lor si numai a lor ca încă au creditele in Franci desi Francul a dat semne de mult încotro se îndreaptă; moral trebuie sa faci ceva ca astia sunt alegători dar cum alegerile au trecut poate faci doar niște valuri.

    • #53

      Eu nu am facut credit, stau in chirie. Ma ajuta statul cu 50% din chirie?

  14. #54

    Mi-aduc aminte de niste cunostinte. Au intrat in jocul ala Caritas. Au pierdut contravaloarea unei garsoniere. Cand a aparut SAFI ii tot intrebam daca au incredere in chestia cu investitiile pentru ca nu se vedea nici o investitie la orizont. Le-am spus ca ar fi bine sa-si retraga banii cat mai au timp. Cu cateva zile de a face un termen (ca omul nu voia sa scape dobanda) s-a dus totul pe apa sambetei. Mi-a spus ca-s cobe…..n-am mai insistat pentru ca …aia e
    Acum cativa ani (2010 cred) aparuse vestea ungurilor care imprumutasera in CHF si ungurii au furat-o original cu confiscari de bunuri, case…etc pentru ca peste noapte a sarit moneda precum cangurul. Deprecierea fusese de 40%. Cazuse pretul caselor de puteai cumpara cate o ulita. Daca oamenii au vazut in jurul lor ce se intampla…cat de ignorant sa poti fi si sa faci aceeasi prostie ca a vecinului? Sau daca ai gresit odata sa perpetuezi in gresala? Macar incerci o refinantare in euro sau moneda nationala.
    Parerea mea e ca incercarea de a salva unele dintre credite e ca atunci cand nu se face nimic pentru sectia de copii cardiaci pana in momentul in care apare un copil “deosebit” (al unei persoane “deosebite”) si atunci sectia de cardiaci are fonduri si se fac donatii pentru asa ceva.
    Si as fi curioasa cat la suta din totalul creditelor reprezinta aceste credite in franci?

  15. #55

    Am vrut să îmi verific o teorie personală și l-am căutat puţin pe dl Voivozeanu pe net. Încă o dată mi s-a confirmat ceea ce știam deja din ani de zile de experiență cu clienții și colaboratorii mei: generaţia noastră, ’70-’80, are o problemă patologică gravă la căpuţ.

  16. N-ar fi mai bine sa trageti matza de coada vreo trei ani la capsuni si sa va faceti casa in care sa traiti linistiti pana la adanci batraneti in loc sa traiti sa va traiti tineretea in stress?
    Clanu Morom3t3 nu stie ce e aia banca si fuge de ea ca de HCl. Cu munca si rabdare. in scurt timp poti trece o mare.

    • #57

      Sa nu ne amagim cu casa “ta”, pamantul “tau”. Stii cat timp sunt ale tale? Cat timp platesti impozitul pe ele.

    • #58

      @Eugen: pe principiul asta nimic nu e al tau si nu exista de fapt proprietate privata.

    • #59

      Si? Exista?

      Cine risca sa faca experimentul si sa ne arate dupa aia ca “da, exista proprietate privata”. Existat doar atata timp cat platesti… taxa de protectie pentru ea. Cand nu, vine șăfu si o ia.

    • #60

      Ok, ai dreptate. Inseamna ca termenul de posesie este ceva inventat de masoni. Stii ceva, m-am gandit mai bine. Sa nu ne amagim ca noi suntem niste oameni vii. Stii cat timp suntem vii? Pana murim.

    • #61

      murim dupa ce traim

    • #62

      Multi sunt morti si nici nu-si dau seama.

      Ce cauta masonii in toata discutia asta?

    • #63

      Moromete, de acord cu tine. Doar ca pana atunci nu mai ai cum sa te lauzi la vecini si rude “uite frate ca-mi permit, mi-am renovat casa fii atent mi-am pus si gresie” sau sa agati gagici “uite fa ce masina bengoasa am”

      Cat timp cautam apreciere de la altii pentru ce obiecte avem, cat timp depindem de parerea prietenilor, varianta propusa de tine nu e pentru toata lumea. Varianta cu muncit cativa ani cu x joburi in paralel dupa aia te doare-n pix, e luata in calcul doar de noi, cativa fraieri.

    • #64

      State in care conceptul de impozit/taxa anuala pe imobile nu exista: Malta, Croatia, Monaco, Fiji, Lichtenstein, Bahrain. Emiratul Dubai de asemenea. Abia acolo poti spune ca intr-adevar ai in proprietate casa/terenul/piscina etc.

  17. Eu mi-am găsit un grup de oameni pe Facebook și am făcut și noi o petiție online. Problema noastră e că acum 7 ani, când ne-am insurat, femeile aveau țâțele la locul lor. Acum, tuturor li s-au lăsat și atârnă ca la aborigene. Nu mai putem trăi așa! Vrem ca statul să le ridice țâțele femeilor noastre!

    • Statul incepuse lucrul asta…la spitalul de arsi, dar au facut unii un grup impotriva si a renuntat

    • #68

      Costin, io zic sa te potolesti ca le vine si lor randul cand la voi n-o mai fi ceva la locul ei. Apai, statul va trebui sa va dea cate o pugula la fiecare. Oh wait… :)))

    • #69

      baxt, s-o punem si de-o teorema:
      “În orice familie, distanța dintre baza țâței și varful pwlei ramâne constantă”

    • #70

      Za Bigone the boss 🙂

  18. #71

    Eu nu inteleg de ce ii bagati in aceeasi oala pe toti cei care au credite in CHF. Eu nu mi-am luat apartament cu banii din credit, banii i-am tocat pe femei. Si atunci eu ce sa vand? Ca ce am “cumparat” de la ele, ca sa ma exprim asa, nu am cum sa vand acum, nu neaparat pentru ca nu mai are aceeasi valoare, dar acum gasesti mai usor, ca e cererea mai mare.
    In alta ordine de idei, nu cred ca se va ingheta cursul la valoare din data luarii creditului, nu are logica. Iar daca s-ar face asta, s-ar crea un precedent periculos si pentru creditele in euro, ca si acolo exista riscul de crestere a cursului.
    Asa ca fiecare ar trebui sa-si gaseasca punctual o solutie, discutand cu banca la care are creditul.
    Eu, ca sa vorbesc si din experienta proprie, luna asta am platit la cursul zilei, probabil si in februarie voi face la fel. Apoi voi face ceva cu creditul, ca sa fie mai usot pe termen lung.
    Astept pana atunci pentru ca in perioada asta emotionalul e mai puternic decat rationalul, si n-as vrea sa iau decizii bazate mult pe emotional.

    • #72

      oferta e mai mare, nu cererea cum am scris. Asa-s eu, ma emotionez cand ma gandesc la ele.

    • #73

      /troll
      ai putea vinde o tulpina rezistenta la antibiotice, de exemplu

  19. #74

    Sugestia mea ar fi ca astora cu credite in CHF sa le transforme in Pule, la cursul zilei. Logic e cu cat au credit in CHF mai mare cu cat mai multe Pule primesc.
    Ieri l-am intrebat pe nasi-meu creditor in CHF, ” a mai scazut ma francul?” si mi-a raspuns “a scazut o Pula!”.
    Deci moneda Botswaneza rulz!

  20. #76

    Ajut pe oricine are probleme cu creditul in franci elvetieni, facem conversia pe loc in lei la un curs de bun simt, acte semnate la notar, haideti sa nu mai dam bani bancherilor, sa ne ajutam intre noi!
    Semnat Zanul Camatar

  21. #77

    Euro a crescut de la 3,3 la 4,5 in 10 ani. Si uite ca sutele de mii de oameni cu credite in Euro nu au iesit in strada si nu au facut circul asta analfabetizat pe facebook. Asta spune multe despre nivelul de inteligenta al creditacilor in CHF.

    • #78

      dar si dobanda a scazut de la 5% la 0,175 !!!

    • #79

      @Blue Cand cineva ma face bou sunt subit dispus sa ii dau replici care sa contina 3,14. Dar ma abtin.
      Nu “boilor” care am luat credite in CHF nu ne-a promis nimeni ca nu va creste cursul. Nu vede nimeni viitorul ca sa poata prezice/garanta/asigura asa ceva.
      Noi “boii” ne-am bazat pe evolutia istorica a acestei monede “exotice”, pe stabilitatea pe care o sustinea Banca Nationala a Elvetiei, pe faptul ca nu “fugea” nimeni din EUR in CHF la momentul respectiv pentru ca nu se ajunsese la criza tarilor europene.
      @Arhi: nu STIA nimeni ca “preturile urmeaza sa cada”, asta e smecheria. Se putea presupune, dar in 2008 se presupunea e 3 ani ca preturile vor scadea. De asemenea, EUR NU a sarit in nici un moment nici macar similar vs cum a facut-o francul acum.

      Nu m-a obligat nimeni sa imi iau credit in franci, nu imi dau foc acum ca s- intamplat ce s-a intamplat cu acest curs. Am mers pe optiunea cea mai convenabila pentru mine in acel moment si asta a fost. La momentul respectiv am ales sa nu fiu un “expert de tastatura” care sta cu parintii in casa la 30 de ani pentru ca “e riscant sa iei credite”.

    • #80

      te-a obligat cineva sa iei credit? de ce trebuie sa iti platesc eu prostia? explica-mi detaliat.

    • #81

      @ Andrei: esti prost. Verifica modificarea puterii de cumparare in EURO in aceeasi perioada. Verifca diferenta intre “de la 3.3 la 4.5 in 10 ani” vs de la 3.7 la 4.5 in 3 zile sau de la 2.1 la 4.5 in 7 ani. Daca vorbim despre nivel de inteligenta tu taci.

    • #82

      Alt Radu: eu am spus sa fiu elegant dar daca este sa vorbim cu ” esti prost ” iti pot raspunde: Mai boule, nu stiai ca iei credit in valuta? Valuta nu va avea acelasi curs toata viata mai boule, chiar nu poti sa-ti dai seama de asta? Acum vrei sa ti-l platesc eu sau altii? Nu-l poti plati, nu-l plati, iti vinde banca ce garantie ai pus tu acolo si asta e. Ce solutie ai tu la aceasta situatie care sa nu-mi includa si portofelul meu si al altora? Rezolva problema tu si banca, nu ne implica pe restul fraierilor care ne-am imprumutat in lei sau euro.

      De curiozitate, ia intra pe facebook in “Grupul clientilor cu credite in CHF” si vezi ce fel de oameni comenteaza si adera pe acolo…. Cand vezi mamica cu 7 plozi in brate la poza de profil cred ca e suficent sa-ti dai seama de nivelul de cultura al vostru, ca masa, voi care vreti acum ca noi toti sa va platim prostiile. Sa fii sanatos iti doresc si sa stai in chirie ca n-a murit nimeni de la asta!

    • #83

      @ Arhi: unde EXACT am scris ca vreau/trebuie/e cazul sa platesti tu sau altcineva pentru mine. Eu am combatut 2 idei care mi s-au parut eronate din ceea ce ai scris tu.

      @ Andrei: greseala mea in ceea ce priveste adresarea, imi cer scuze. Numai ca nu reactionez placut cand sunt jignit.
      O valuta nu va avea intotdeauna aceeasi valoare, corect. De aici pana la anticipa o crestere de 100% in 7 ani este totusi un pas destul de mare. Si nu cred pe NIMENI care imi spune ca in 2008 era sigur ca francul va creste in modul asta.
      Nu ma intereseaza grupurile de pe facebook, initaitivele “cetatenesti” aberante. La fel de bine as putea sa iti comunic sa intri pe fb pe “Grupul celor pe care ii cheama Andrei” si sa te pun sa te regasesti in nivelul celor de acolo. Repet, ca si nivel de inteligenta, cultura, dezvoltare intelectuala nu ma rusinez cu propria mea persoana.

      Eu nu vreau/cer/am pretentia sa plateasca nimeni pentru mine nimic. Imi voi negocia linistit cu banca ce pot negocia sau voi plati in continuare creditul la nivelul la care va ajunge. Daca se va face o initiativa comuna pentru transformarea creditelor in lei voi profita de ea, daca nu, sunt perfect capabil sa ma descurc singurel.

  22. #84

    Ca aia cu credite in CHF fac scandal si grupuri pe FB treaba lor, mai rau e ca noua ne tataie fundul ca o sa reusasca sa ne faca pe toti sa platim pentru creditul lor.

  23. #85

    Ideea e ca n-o sa prea mearga asta cu inghetarea cursului sau aberatia aia si mai mare cu “platim la valoarea din 2007 + maxim 20%”. Orice lege de genul asta va fi declarata neconstitutionala sau va trebui sa se aplice pentru orice tip de valuta, nu doar pentru franci. Asta inseamna, conform spuselor lui ‘nea Guran, falimentul catorva banci si nu prea avem cum sa vedem asta. Deci, CHF guys, respectati contractul pe care l-ati semnat si pe care vi l-ati asumat.

  24. #86

    “Nu a fost o opțiune, a fost obligație” WTF! Serios?
    M-am casatorit in 2000. Cu banii de la nunta ne-am luat casa, vorba vine, aveam de ales intre un apartament cu 2 camere cat niste cutii de chibrituri, o bucatarie in care nu incapeam nici noi, daramite mobila, si o buda fara cada in trebuia sa-ti sugi burta ca sa deschizi usa cand erai inauntru, si o garsoniera confort 1. Fiindca Iasul e centru universitar, am ales garsoniera pentru ca ni se parea mai usor de vandut. Am dat cu tot cu taxe notariale 5500 $.
    Cand s-a pus problema sa ne marim familia, am inceput sa ne interesam de preturi si de credite. Garsoniera noastra de 40m2 ajunsese la 45000 €, sper ca-mi aduc bine aminte. Iar la banca ni s-a spus ca ne incadram doar la credit CHF pentru diferenta. Scorurile la apartamente ni se pareau insa de domeniul SF si, fara a avea cine stie ce cunostinte de economie, tot ni se parea dubios ca, desi eram doar doi profesorasi tineri si rupti in kur, ne incadram la ce ni se prezenta ca fiind cea mai stabila moneda. Cum naiba, frate, e cea mai stabila si mai gigea, dar e singura disponibila?! Asa ca am zis pas! De bine, de rau, garsoniera era a noastra si nu stateam in drum. Nu ne-au sechestrat aia in banca si ne-au pus un pistol la cap sa semnam.
    La putin timp dupa, un coleg a contractat 2 credite CHF la distanta de juma de ora (era pe vremea cand se mai putea face asta daca te miscai destul de repede). Lucra legal la firma noastra si la negru in tehno la un ziar. Nici macar nu reusise sa ia toata suma necesara de la o singura banca! Am incercat o saptamana sa-l conving ca face o tampenie, ca al doilea venit e nesigur, ca nu se stie ce naiba se poate intampla. Colac peste pupaza, in scurt timp si-a dat demisia de la firma si a ramas doar la ziar, lucra intre 16 si 20 de ore pe zi si week-enduri, tot fara contract. L-am batut la cap o gramada. N-avea nici un fel de asigurare si nici o plasa de siguranta. Cand a sarit cursul CHF prima data, isi smulgea putinul par pe care-l mai avea in cap. Aia la ziar il calareau pentru ca puteau. Si, dupa moartea lui taica-su, a mostenit inca un credit, tot in CHF, ca inteligenta se pare ca e ereditara. Acum lucreaza in Anglia, cred ca nu si-a mai vazut nevasta de vreun an jumate si cand il intreb daca vine in tara sau se duce ea la el imi zice ca e prea scump!

    • #87

      Propozitia cheie in comentariul tau este: “Cu banii de la nunta ne-am luat casa”
      Altfel vezi viata cand nu trebuie sa iti pui intrebari de genul: “risc sa imi creasca proprietarul chiria de la 300 de euro la 500 de euro, sau risc sa imi fac un credit de 400 de euro (echivalentul in CHF), ca oricum preturile la case nu mai par sa scada, si sa sper sa nu creasca prea mult francul?”.
      Cam asa era situatia in 2007 – “loose-loose situation”. Unii au platit pierderile atunci, altii le platesc acum.

  25. Mai oameni buni, creditul in euro s-a scumpit in lei cu 30% iar cel in CHF cu 100%, cel putin pe trendul 2006-2015. Cei cu CHF inghitisera pana in 2014 deja o crestere de 70-80% dar a fost lent, treptat si toate refinantarile in euro erau mai scumpe oricum, calcul facut de mine. Acum au mai luat 20% brusc intr-o zi, d-aia au sarit insus. Asa ca ce cer ei e sa suporte si banca o parte din pierdere. Pozitia de curs istoric +20% e o pozitie de plecare la negociere care poate sa ajunga la curs istoric +50%. Deja la rezultatul asta, sa nu aud pe unul in euro ca vrea si el, ca el are curs istoric +30% acum pe cursul real. Asa ca concluzii:
    – nu mai aparati bancile cu creditorii in euro ca ei au deja curs istoric +30% ce platesc acum real, nu se compara cu francul care are curs istoric +100%
    – eu personal pe un credit la banca am platit in 9 ani din ratele mele asa: 25%- cam 10.000 euro s-au dus sa scada suma care am luat-o imprumut si 75% din suma adica 30.000 euro s-a dus pe dobanda, ca ei isi scot deja parleala din primii ani. Daca la afacerea asta, mai veniti si voi si-i vaitati ca dau faliment, plm nu stiu ce sa mai cred.
    – banca elvetiei iti da acum credit in franci cu 0% dobanda catre alte banci. Bancile romane nu au micsorat deloc dobanzile la CHF, stau si maximizeaza profitul. Dar de, se gasesc unii sa le apere, sa moara de grija lor.
    – BNR: e stapan de sclavi, e plin de lobby bancar. tutele alea trebuie luate de par si date afara. Ei stiu cat castiga bancile, dar plang in fata ecranelor. Cat castiga? Vedeti exemplu meu de mai sus. Ma doare-n cur ca spun ca au pierderi, la cum stiu sa exporte profitul, contractele bune, etc.
    – ce vrea lumea de la BNR? Sa se duca sa aiba o negociere puternica cu bancile, ca una e sa ma dus eu la un sef de filiala si alta e sa se vada Isarescu cu seful bancii, cred ca intelegeti si voi asta. Dar de ce nu face BNR asta? Pt ca ii doare-n pl. Pt ca e mai usor sa nu faca nimic, pt ca sunt acoperiti de lobby bancar. NU cu forta, nu cu legea, dar o negociere si o discutie oficiala despre ce se poate face in sprijinul amaratilor in CHF se poate. Ei nici macar nu vor sa auda de asta.

    Dar de ce cei 95% din romani nu rezoneaza la creditorii CHF????
    Pentru ca suntem romani, pentru ca sa moara capra vecinului sa ma simt eu bine, ca sa il vad pe ala in mizerie dat afara cu copiii in strada, pt ca si mie mi-e greu, pt ca suntem niste idioti care cred ca daca altii cad in mizerie noua ne cade mai bine sandwichul in fata TV-ului. Pt ca brusc un Nu am pierdut! devine un Am castigat!

    • #89

      Realitatea e ca in perioada 2007-2008 orice credit ai fi facut ( RON, CHF, EUR) ti-o luai .
      Daca faci un calcul clar din 2007 pana acum pe conditiile de credit de atunci – nu cred ca a iesit nimeni in castig real.
      In RON – dobanda cat casa ( abia acum e mai ok, desi tot mare). Ratele au fost f mari la inceput multi ani =>per total naspa
      In EUR – dobanda nu a crescut, dar nici n-a scazut atat de mult cat trebuia, plus ca era mai mare ca la CHF. Cursul a crescut ( 3.11 in 2007 – 4.51 2014). Combinatia de dobanda + curs = > per totala naspa
      In CHF – dobanda mica, insa cursul a crescut extrem => per totala naspa.
      Concluzie – indiferent in ce moneda ti-ai luat credit – azi ( dupa 7-8 ani) esti una peste alta cam la aceleasi costuri ( unii au platit mai mult atunci – RON – altii platest acum – EUR+CHF).
      Solutia – asa cum 99% din comentari sugereaza – nu trebuia sa-ti iei…
      Dar daca vroiai o casa pentru familia ta ( exclud din start looserii care si-au luat credite pt kkturi gen telefoane, LCD-uri etc) nu aveai o alta solutie…
      Cei care nu au credit si sunt viteji in comentarii, ori au avut bani cash ( sute de mii de EUR) ori nu se incadrau nici atunci ( acum cu atata mai putin) la un credit…
      Nu, la vremea respectiva, nu erati atata de viteji ca acum… Dupa razboi , toti stim cum trebuia facut 🙂

      Sariti cu minusurile 🙂

    • #90

      Bine mai meme, hai sa dam o lege atunci care sa spuna clar: daca creste cursul cu x%, banca trebuie sa “imparta” cu oamenii suma y. Daca creste cu z%, tre sa imparta suma y+1. Pragurile trebuie sa fie la fel pt orice valuta, logic.
      Sau tu vrei sa se faca lege doar din cand in cand, respectiv doar pentru tine, cand nu mai poti tu plati?
      Vezi ce logica ai?

    • #91

      Noi ne vaitam ca daca o singura banca, chiar si cea mai mica si parlita din Romania da faliment se duce pe pula economia fragila a tarii. Lumea isi pierde increderea in banci, se duce a doua zi si isi trage banii din cont si pa.

      Cat timp o banca spune ca are pierderi si poate dovedi asta cu acte nu veni tu, gigel din bahbudia sa ne spui ca nu are, ca stii tu ca ei castiga. Cat timp actele dovedesc ca e pe minus se duce fix in faliment. Falimentul vine pe cifre si hartii nu pe feeling si banuieli.

      Avand in vedere buda in care esti, tu si inca 74999 de oameni, falimentul bancii la care aveti credit este ULTIMUL, dar absolut ULTIMUL lucru pe care il doriti sa se intample.

      Eu imi doresc ca BNR sa se duca sa negocieze cu garanti ca avem comision lunar prea mare. Si suntem mai mult de 75k clienti. Dar atunci cand mergem noi si cerem sa ne faca 1.5 euro din 2 euro pe luna, nu ne baga in seama directorul de sucursala, dar cand se duce isarescu la turcul mare, parca se schimba treaba, nu? Intelegi cum suna treaba ta? Isarescu este avocatul poporului sau cum?

      Cei 95% din romani nu rezoneaza cu voi pt ca voi sunteti doar 0.4%, iar noi suntem 99.6% care nu am facut credit in CHF, desi parea interesant pentru unii, multi au invatat sa se abtina sau sa se gandeasca de doua ori cand banca iti ofera CHF ca fiind singura solutie. Stiu a fost greu cu atatia ani de comunism, atatia ani fara habar de economie de baza, dar cu astfel de greseli dam inainte, poate copii nostri o sa invete ceva din greselile noastre.

    • #92

      Dati cu dislike fara sa cititi cu atentie ce scriu cei cu credite in CHF. Pentru ca aveti ideea deja formata.
      Eu am un credit ipotecar in CHF, singurul pe care il puteam lua ca sa ma mut in apartamentul pe care l-am vrut atunci. Nu regret ca am luat acel apartament, nu vreau sa-mi plateasca nimeni datoriile. Le pot plati eu. Cand n-oi mai putea, n-o sa mai platesc.
      Exista insa cel putin 2 aspecte pe care vreau sa le prezint. Mai intai ar fi bucuria asta pe care o simt la multi cei care imi zic din start, fara sa deschid eu subiectul: “ai fost prost ba, n-o sa-ti platesc eu ratele … “. Nu, n-am fost prost, am facut o alegere si mi-o asum. De ce va bucurati totusi? Si de ce trebuie sa ne jigniti pe toti cei care am luat credite in franci?
      Dar cel mai mult ma deranjeaza tupeul jegos al celor care beneficiaza in mod direct sau indirect de pomenile facute in anii 90-93 de “statul roman” care a vandut la preturi derizorii apartamente chiriasilor care locuiau in acel moment in ele. Vin oameni din aceasta categorie sa-mi spuna “nu trebuia sa-ti iei apartament, daca nu-ti permiteai”. Cum aveti ma nesimtirea asta sa intrebati asa ceva, cand voi locuiti in apartamente care erau ale noastre, ale tuturor si le-ati primit unii in schimbul a 2 sau 3 salarii?
      Ar mai fi multe de zis, dar m-a cuprins sila din nou.

    • #93

      mm, omule, rezonezi cu unul care are cancer, nu cu unul care a luat zeci/sute de mii de franci pentru bemweu si cașoi de 200mp si acum nu mai are bani nici de gaz s-o incalzeasca.

    • Bai big0ne, toate creditele in CHF de care fac scandal sunt pe ipotecare. Nu se dadea leasing in CHF, nu avea nimeni produsul asta si nici credit auto. Legat de rezonantele tale, daca confunzi doua camere la bloc ceausist cu BMW si casoi, atunci lasa-ma sa cred ca orice pereche de tatze e o curva pentru tine. Insa tine bine minte, copilasii de acolo mananca prima data zevzecule!

    • #95

      Daca tot iesi la cersit de atentie nu te purta ca un taranete.
      Cunosc eu oameni care din vechile apartamente ceausiste si-au luat masina si din credite casoi.
      Si daca tot esti curios de cine cred eu ca-i curva, uita-te putin in oglinda.

    • big0one spune-mi ce oameni cunosti ca sa-ti spun cu cine te infratesti. Taranete am fost, sunt si voi fi cu toti harletzii care cred ca viata e asa cum au vazut ei pe unul care nu stiu ce a facut si atunci toata lumea are bmw si casoi, ca asa au vazut ei in Vascaiutii din deal sau pe scara la ei in Drumul Taberei. Imi aduci aminte de povestea unui amic care a zis ca a calatorit cu un inginer de 58 de ani de stil vechi care a iesit prima data din tara si au mers cu avionul cu escala la Amsterdam si vazand negrii, indieni cu turbane, evrei cu par lung…omul a tras aer in piept si a zis: Fel de fel de oameni!…si la un restaurant unde I-a servit o negresa s-a uitat toata seara pe furis la mainile ei si la ea si la final le-a zis comesenilor: Ei…e si ea om!

  26. #97

    Ok s-a discutat pana la cer si inapoi despre a cui e vina, cine e prost, cine nu, etc.
    Ramane o intreabre si niste certitudini:
    Ce facem cu ei? Daca nu se face nimic, distorsiunea/unda de soc creata de bancile cu probleme se va propaga in intreagul sistem bancar/imobiliar, respectiv in intreaga economie- tot noi o sa mancam rahatul. Inghetarea cursului este o utopie: dupa cum explica aseara Moise, o hotarare de genul asta ar fi atacata in secunda doi la curtea constitutionala: conform constitutiei, toti suntem egali in fata legii, atunci si cei cu credit in euro au exact aceleasi drepturi, respectiv inghetarea cursului la 3,3 lei. Evident, asta ar insemna prabusirea intregului sistem bancar. Electorata sau legea insolventei/falimetului personal sunt din nou niste porcarii sinistre: pe sucurt, amani momentul apocalipsei sau devii sclav: un judecator iti impune cu ce marca de hartie igienica te stergi la cur.
    Ramane o singura varianta acceptabila si pt banci si pt clienti: refinantarea/re-esalonarea creditelor: banca nu pierde banii, clientii nu mai sunt violati cu stingatorul, ci doar cu coada de la matura: au platit 7 ani, sorry..o iau de la zero, dar cu o rata umana, pe care si-o pot permite.
    Inca o chestie: daca Moise nu minte, chiar la un curs de 3,8 lei un imprumutat in franci plateste o rata mai mica decat unul in euro: aceeasi suma luata in aceeasi zi, dar cu o diferenta de dobanda substantiala.

    • #98

      Concluzia discursului tau: Mai facem un imprumut de 20 mld euroi si-i bagam pe toti in sustinerea sistemului bancar. Vorba aia veche: Turcu” plateste!

  27. #99

    Deci creditorii (inteligenti, dupa parerea mea) in euro nu trebuie aparati, trebuie aparati doar creditorii (inconstienti, dupa parerea mea) in franci. Seems legit.

    • #100

      Raspuns pentru “mm”.

    • #101

      Gog Marius, trebuie aparati toti, dar eu aratam ce cere CHF fata de ce are EURO acum, adica nu prea departe si cred ca acolo vor sa ajunga…..si cel mai corect este cum a zis Mishu mai sus, dat lege, devalorizarea se suporta 50% banca – 50% client pe toate monezile internationale si gata fara discriminare.

  28. #102

    si in anii 90 cum era? cand dobanzile erau enorme la imprumuturi, acum ne cacam pe noi cu pretentia sa ne stearga careva la fund. Cine te obliga sa iei un credit daca ai cantarit si calculat posibilitatile si nu ti se par drepte conditiile? Nu frate, m-am casatorit am facut copil, copii, iar statul trebuie sa ma ajute sa imi cumpar casa, news flash, cand vrei ceva initiativa, rezolvarea, eforturile depuse trebuie sa fie 90% de la tine.

  29. Dragi tovarasi si prieteni, cel care acorda imprumutul este creditor, cel care a “luat creditul” este debitor. Deci in relatia banca – client (ce contracteaza un credit), banca este creditorul si clientul este debitorul.
    Asta asa, ca prea vad comentarii care prezinta solutii, dar incurca termenii…

  30. #105

    Ce chestie,mai era un bloger senior care tragea cabluri pe la mare prin 90 si asociatul i-a tras putin o mica muie….ar putea fi o coincidenta….ar putea fi

    • #106

      hue hue hue ce prost esti, doar ca eu sunt bucurestean si doar intre 2004-2009 am fost in constanta. iar in anii 90 imi faceam liceul si armata. in bucuresti. ar putea fi o coincidenta, ar putea fi. dar nu, esti prost doar.

  31. Cel mai mult ma enerveaza ca mai toti voivozenii astia sunt “de dreapta”, l-au votat si l-au tinut 10 ani la butoane pe bas si toata gasca lui, si acum tipa ca din gura de sarpe ca sa-i plateasca statu” lui creditu” de l-a obligat banca sa-l ia , cu forta practic. Asa-s toti voivozenii astia, voteaza cu dreapta si-apoi tipa ca cehh domne, sa-mi dea statu”, sa m-ajute guvernu”!
    Huo la astia!

    • #108

      Esti nebun la cap. Tot basescu e de vina?

    • Cred ca trebuie sa-ti desenez. Mor pe ipocritii astia care voteaza cu drepta si vor dupa aia masuri de stanga, si invers.Daca vrei incerc si ceva 3D daca tot nu pricepi.

  32. #110

    Si daca se facea francul 2 lei ce se intampla? A, pierdeau bancile, da-le dreq ca s-asa au destui bani.
    Trolling around…

  33. #113

    Amin! Ca bine zici! Ce am zis, am zis! 😉

  34. NU stiu daca ati observar dar azi UE-ul a lansat pe piata foarte multi bani numai ca sa se evite o alta criza economica (mult mai severa) care ar fi putut aparea dupa noua mutare strategica a Elvetiei…

    • #115

      Nu. Mutarea strategica a Elvetiei s-a datorat anuntului facut acum cateva zile de BCE (UE) prin care spuneau ca vor lansa timp de aproximativ 2 ani cei 1100 miliarde de euro. A fost invers.

  35. #116

    Cu ar zice o prietena “in viata n-o sa te tina cineva de mana de fiecare data cand dai de greu”.
    Eu nu-i inteleg pe romani, care-s pur si simplu sinucigasi si iau credite pe 30 de ani, desi in tara asta nu se stie ce-o sa fie maine. Bine, hai sa presupunem ca economia e stabila si ca tu castigi foarte bine, asa ca-ti permiti sa iei un credit pe 30 de ani, iar intr-o zi mori si ramane nevasta-ta cu copii si cu creditul la banca, pe care nu si-l permite sa-l plateasca singura. Cum procedeaza?
    Ba, in alte tari vezi credite dinastea, care se intind pe decenii, care-s date doar firmelor maricele, care sunt in stare sa produca bani, pe care sa-i inapoieze bancilor.
    La romani e boala aia comunista, ca sa ai casa ta, pe cand la americani asa ceva e doar o fantezie absurda a unor schizofrenici. La suedezi si norvegieni, majoritatea tinerilor nu-si parasesc casa parinteasca pana pe la vreo 30 de ani, cand au reusit sa capete o experienta profesionala si un venit decent, iar la romani toti vor sa aiba casa lor la 20, desi au venituri de Sri Lankezi.
    E induiosatoare prostia din Romanica.

    • #117

      Daca mori de moarte buna sau accident (exclus mana ta sau a ei) nu rămâne bre’ nevasta pe drumuri ca nu-ți da nimeni 50000 de cocos fara asigurare de viata. Ba, din contra, daca ai fost chitros si n-ai mai adus si tu 3 garoafe si o ciocolata “rom” cam de multisor s-ar putea sa-si zică in sinea ei “sa fie primit” daca treci Styx-ul. Pe mine ma ia cu nădușeli când o vad pe consoarta ca se uita cu interes la “Sherlock”. Mai am 28 de ani de credit ipotecar pe o poliță de 55 000 de euro 🙂 Brrrrrr…

    • #118

      Fix de aia unele bănci te pun să-ți faci o asigurare de viață.

  36. #119

    Sa zicem ca 2007 un individ avea nevoie de 50.000 euro, banca a dat credit 50.000 euro dar convertiti in franci elvetieni adica 100.000 franci elvetieni in 2007, acei bani i-a dat fie din rezerva ei pe care o avea sa zicem … din 100.000.000 euro pe care ii avea banca i-a dat individului convertiti in acel moment in franci la cursul din ziua respectiva … 100.000 franci,

    deci din rezerva ei de 100 milioane euro o dat individului 50 mii euro, din acel moment cursul francului elvetian NU mai conta pentru banca decat daca scadea, pentru ca rezerva ei e in euro, era nasol pentru banca daca cursul francului elvetian se injumatatea fata de euro de exemplu, pentru ca in loc sa primeasca cei 50.000 euro dati primea doar 25.000 euro dupa cursul injumatatit, nu este ca si cum ea are rezervele in franci si franci i-a dat si trebuie sa puna la loc francii, ea avea banii in euro i-a dat omului din rezerva ei euro nu conteaza ca i-a convertit in ziua aia in franci, ea isi vrea completata datoria de 50.000 euro data initial, acum ca se stia ca europa va printa 60.000.000.000 de euro, si ca euro va valora un kkt si jumatate din cauza asta fatza de dolar si franc si celelalte monede ce nu printeaza aiurea zeci de miliarde e alta poveste, dar ca banca vrea sa castige si din curs e o nemernicie, nu se intampla nimic daca bancile renunta sa mai ceara pe datoriile in franci noul curs si sa foloseasca in schimb cursul din decembrie, NU VOR PIERDE NICI UN LEU, acea banca nu a luat la randul ei imprumut in franc elevetian de la altcineva si apoi sa ii dea inapoi tot 30 de ani, NUUUUUUU !!!

    banca doar a luat din rezerva ei MAAAARE de 100.000.000 euro .. a luat 50.000 euro si i-a dat individului 100.000 franci, deci daca individul da inapoi bancii 50.000 euro plus dobanda ce s-a convenit banca e super OOOOK, nu pierde nimic, e o prostie aruncata in fatza cu falimente inchipuite, bancile ar trebui sa inteleaga ca nu vor primi datoria inapoi la cursul actual, ar trebui sa converteasca imediat toate creditele din franci elvetieni in euro la cursul din decembrie, si asta daca doreste si datornicul binenteles, banca a dat din banii ei 50.000 euro plus dobanda, vor primi inapoi 50.000 euro plus dobanda, sa iasa in fatza vreo banca si sa zica ca nu a fost asa, ca i-a convertit in ziua acordarii in franci elvetieni chiar nu are nicio importanta decat daca cursul scadea, altfel e profit extra pentru banca

  37. #120

    Cam asa suna in creieru celor care au facut imprumuturi

    www.youtube.com/watch?v=Z_TRMGs8pNM

  38. #121

    Am auzit ca poti converti crefitul in franci elvetieni in moneda aia din Botswana. Mi-e rusine sa ii spun numele.
    www.mypivots.com/dictionary/definition/541/botswana-pula-bwp

  39. #123

    Ca cireasa de pe tort, va spun ca eu lucrez in banca si … ziua de 15 ianuarie a fost una fenomenala pentru mine :D.
    Centrala a anuntat dimineata ca CHF a luat-o in sus.
    In 20 de minute aveam toti bani mei, ai parintilor, ai socrilor, pe care ii tin la mine la banca, in CHF. Am scos in total in jur de 8000 de ron, asa ca la sfarsitul luni plec la ski in Austria.
    Doresc pe aceasta cale sa le multumesc celor din centrala.
    Cat despre cei care plang acum cu CHF… imi pare rau baieti. Ati vrut capitalism, capitalism aveti.
    La cat mai multe evenimente de gen. Eu am sa fiu sigur ca cumpar si vand la momentul potrivit 😀