Smerenie e cel mai frumos cuvânt din limba română, fie el și cu înțelesul religios.
Sme-re-ni-eee. Pronunță. Vezi cum alunecă și se rostogolește pe bolta palatină.
Cel mai frumos cuvânt. Ce zici?
(Apropo. Există și un vin cu același nume. Unul dintre vinurile roșii românesti superioare, dacă tot vorbim de comparative și superlative.)
NOU
Eu cred ca putem comenta si la articolul asta.
NOU
Am citit șmenărie. Cred că e sinonim.
NOU
Indubitabil. Adică „indubitabil” mi se pare cel mai frumos cuvânt.
NOU
in umila-mi opinie, “irefutabil” rules
NOU
Fo-fo-loan-că: Uite aici cum se rostogolește limba. Cu primele 2 silabe sufli, cum sufli în ciorbă. Fuo, fuo!
Deci sufli de două ori și vezi pe urmă rostogolire-n cerul gurii, la a treia silabă. La mine se aude și un pleosc! scurt, cum ai da cu biciul.
NOU
:))))
Să mai poftești pe la noi.
NOU
I-ai provocat smerenii multiple lu” doamna cu rachetele. Uite cite paranteze a pus la zimbet!
NOU
Trebuie sa fim smeriți în fața înțelepciunii
NOU
dar mai ales in fata ulii
NOU
Dacă ula te smerește…cine sunt eu să stau în calea fericirii tale
NOU
dihonie e cel mai frumos, nu smerenie
NOU
Dar de forșpan ce parere aveti?
NOU
Cred ca n-am pronuntat cuvintul asta niciodata. E pentru babele care merg duminica la slujba, nu pentru moldovenii care fluiera de pe schela dupa femeile de pe strada. A, mint! Am facut misto odata de fiica-mea: ce-ai spart de vii cu privirea asta smerita la mine?
NOU
Eu m-aș mulțumi dacă oamenii ar cunoaște și folosi varianta mai laică ”bun simț”.
NOU
Smerenie
Smere
Sme
Șme
Șmecherie
NOU
Iată: o declinare mioritică perfectă
NOU
total de acord. si eu si var-miu. de maine ne punem folii, la Rolls eu, la Maybach el, sa nu zica lumea ca vrem sa epatam.
NOU
mie imi placea numele Smaranda……
NOU
ma duce cu gandul la www.crama-oprisor.ro/vinurile_vin.html?concept=Oltenia%20Profund%C4%83&gama=SMERENIE&vin=SMERENIE&vin_id=18
NOU
Ding-ding! Ala e. După părerea mea, cel mai bun vin roșu românesc la ora actuală.
NOU
vin de meditatie??? acum imi explic citeva postari facute de Maddame….
NOU
Adică ce vrei să sugerezi, mai exact?
NOU
ca trebuie sa schimb Traminerul meu, care ma indeamna numai la somn…..
NOU
Cum poate sa fie “Oltenia profunda” un asamblaj din Shiraz, Pinot si Dornfelder, numai echipa de marketing poate sa stie.
Un vin bun.
Cel mai bun? Gault & Millau asa cred… but I suspect some money changed hands. Decanter nici macar nu il mentioneaza, iar in singura testare blind din Romania e 13 din 14 la cupaje si nici macar top 50 overall.
In rest, vinuri rosii bune scot multe crame.
Per total, cele mai bune provin de la Davino.
NOU
Stii cum e treaba cu gusturile.
Eu de exemplu nu suport Cabernetul, si ii simt aroma aspra și taninică în orice cupaj. Probabil de aia îmi place Smerenie.
Ghidurile de vinuri îmi sunt perfect paralele. Sunt prea bătrână ca sa beau pentru a impresiona.
NOU
Meandre rulz.
NOU
ale concretului, sper
NOU
Montaniard
NOU
suiș, urcuș
NOU
Al meu e curcubeu. Cred ca si al lui Maithun.
NOU
Realitatea trista este ca “smerenie” a devenit un arhaism. Unul dintre “beneficiile” Modernitatii este saracirea limbii prin eliminarea vocabularului crestin din fondul lexical. Astazi, cand mandria a ajuns o calitate, sensul smereniei are deja o conotatie negativa, prin utilizarea sinonimului secularizat “umilinta”. Niciun alt filon nu are mai multa savoare in limba romana decat cel bisericesc, iar Creanga si Eminescu o stiau foarte bine. Constructii precum “trezvie”, “icoană”, “Lumină lină”, “slavă”, “catapeteasma”, “cristelniţă” sau “Paradis” pot rivaliza cu “smerenie”. Dar Progresul nu sta dupa sufletul omului, asa ca azi primim si dam mai departe copiilor nostri constructii brutale precum “disrupe”, “o chimie buna”, etc.
NOU
George, din toate cuvintele alea, mie doar “cristelniţă” imi place – am niste constructii verbale ramase de la raposatu’ bunica-miu, in care cristelniţă are rolu’ principal, de numa-numa. Eh, daca stau sa ma gandesc, mai am ceva si cu “catapeteasma” amestecat cu niste icoane, da’ alea parca nu-s asa savuroase.
NOU
Dupa futelniță imi pare rau
NOU
@ neXt, aveti cumva senzatia ca ce spuneti e onorant pentru bunicul dvs.?
Nu e de mirare ca nu va plac, e cazul deja a doua generatii – frumosul trebuie cultivat, altfel e insuportabil. Va place Bansky, nu-i asa?
NOU
Le big0ne, undeva pe oltenitei exista un hotel corvaris, pe mihai bravu bijutieria mataranga iar la intrarea in ploiesti exista ceva numit gphotel…. mda, cred ca pierderea cuvintelor cretine este de vina….
NOU
Grijania si dumnescandelu’…..
NOU
@George: desigur ca e onorant dragul meu, credeti ca santu’ Petru ii inchide bunicului poarta raiului doar pentru ca in timpul vietii a produs niste injuraturi savuroase? Ii plang de mila lui Petre ala in cazul in care ar face-o; si lui si amaratilor care tin cu tot dinadinsul sa treaca prin celebra poarta.
Cat despre Bansky, cu toata sinceritatea va spun, ma lasa mai rece decat un iglu la Polul Nord. Daca vrem sa vorbim despre arta murala, poftiti niste exemple produse de oameni pe care, cu SMERENIE, admit ca ii cunosc personal: muralfestival.com/wp-content/uploads/2018/04/nVsXbSiJl8QXFy6rNJPfIQbWCkVYiYQW1gB2_S43oJyXhPWNaP4P5irtpRyRH2wt3gHa5SusBSQpBlJrGwnQQJBj138FiIoiXiX8vmtpNrjmE97P0q6Wl44EjV-3NDCd2aag.jpeg
Pentru persoanele mai conservatore am si alte feluri de exemple: images.radio-canada.ca/q_auto,w_1250/v1/ici-info/16×9/mu-organisme-murale-tower-of-songs-de-el-mac-gene-pendon.jpg
Ca sa inchid elegant, as zice ca frumosul e in ochiul privitorului, desi taranul incult din strafundul fiintei mele urla “FRUMOS E CEEA CE-MI PLACE MIE, BA!” – desigur, ca un domn ce sunt, nu-mi permit o asemenea golanie (sper ca apreciati calitatea discutiei si nu va veti mai repezi sa trageti concluzii pripite in ceea ce priveste gusturile interlocutorilor dvs, atfel ma voi vedea nevoit sa apelez la bunicu’!).
NOU
@ neXt:
“cu SMERENIE, admit ca ii cunosc personal” – asta e fix mandrie, adica antonimul. Incercati niste clasici, gen Iliada, niciodata nu e tarziu sa citesti carti bune, intotdeauna dezvolta vocabularul.
“am si alte feluri de exemple” – daca cele doua exemple vi se par diferite, inseamna ca n-ati inteles nimic din ceea ce numiti arta murala.
Saracul Leonard Cohen, la cat de cuminte si modest era, cred ca se intoarce in mormant de ce au facut idiotii astia cu chipul lui intre downtown si Plateau. E pur si simplu dezgustator sa pui chipul lui, intr-o dimensiune atat de mare, pe o cladire brutalista din sticla si otel. Nu mergea oare ceva de 10 ori mai mic, pe o cladire victoriana din iubitul sau Westmount? (Am trait 5 ani in Montreal.)
“Frumosul e in ochiul privitorului” – sa proclami ca un papagal o astfel de mantra a relativismului cultural e in ton cu valorile prezentului. Anything goes, nu-i asa? Daca ati incerca sa explicati acest concept unui Michelangelo, v-ar fugari cu bata, pentru ca ar anula toata viziunea lui despre arta.
NOU
George, domnule, daca pentru dumneata El Mac si Gene Pendon sunt “idiotii astia”, e clar ca nu ne aflam pe aceeasi lungime de unda. Mie mi se par oameni cuprinsi de o profunda fibra artistica, dar desigur, ce stiu eu despre arta? Eu doar ies la bautura cu niste “idioti” care manjesc peretii (legal).
Nu stiu de unde veniti cu acel “cuminte si modest” la maestru, poate l-ati cunoscut mai indeaproape, insa e clar ca nici aici nu ajungem la concluzii apropiate.
Imi place fraza despre Michelangelo, pentru asta chapeau!
(Ah, evident ca “smerenie” era in constructie pentru a da un puch comentariului, sublinierea dumitale te-a transformat intr-un fel de “capitain obvious”, iar pe mine intr-un idiot, pentru ca ma vad nevoit s-o explic, desolee!)
PS: ca sa citez dintr-un clasic in viata: sa nu ne cacam pe noi, frumusetea e lucru’ ala care-ti gadila simturile intr-un mod placut, indiferent de ce spun toti basinosi care se dau culti pe sub mese!
NOU
wtf, doar 115 lei o sticlă de vin smerenie din 2016 ??? da’ ce, e făcut din struguri aduşi cu limuzina lu’ Becali de pe muntele Athos ?
NOU
Smerenia subtire cu cheltuiala se tine. A se vedea Mercedesurile BOR.
NOU
V-a scăpat, tuturor, un alt cuvânt neotestamentar: mironosiță
NOU
Ăsta e cuvântul tău preferat din limba română? Surprinzător. Jedem das Seine.
NOU
dar de hirotonisit ce părere aveți?
NOU
Trezvie e iar o bijuterie lingvistică: „o stare de atenție și de luare aminte a minții la mișcările sufletului și ale gândurilor”. De aia mă și mir (pun intended): toată tradiția religioasă îți stă la buricele degetelor, și tu te oprești la…mironosiță?
NOU
Coincidenta e prea mare , cineva a postat pe fb un infografic cu “smerenia in leadership”.
Exista ceva miscare lingvistica de promovare a cuvantului mai sus mentionat?
NOU
Naframa. As in “i-a dat o smerenie pe sub naframa”.
NOU
Stiti care e diferenta dintre un oberliht si un foehn?
De la unul te trage, iar celalalt iti trage. Curentul.
#floroaiastyle
NOU
Mai frumos e asta: dexonline.ro/definitie/smegm%C4%83
NOU
Mehlem si malahie.
Merg foarte bine impreuna. Unui e “a priori”, unul “a posteriori”.
Ontologie si mod de administrare.