Ce mă scoate din sărite maxim la Apple este că sunt de părere că au inventat totul, pornind cu roata și terminând cu colțurile rotunjite la telefoane. Iar faptul că au cumpărat toate kilogramele alea de patente nu ajută cu nimic dezvoltarea nici unei piețe, dacă nimeni nu va mai avea voie să folosească litera i mic în fața a orice, pentru că e patentată de Apple.
Citeam totuși, legat de pierderea procesului din Anglia, pentru funcția slide to unlock (adică i-au dat în judecată pe HTC pentru că folosesc slide to unlock, chestie pe care ei susțin că au inventat-o) și m-am gândit ușor, ardelenește, stând strâmb și gândind drept.
Dar HTC de ce vrea neapărat să folosească slide to unlock? De ce nu tap 2 times to unlock? De ce nu touch your ear and dance a gig? Serios, ideea de a da slide nu e chiar cea mai simplă și mai ergonomic posibilă, pot fi făcute o grămadă de alte gestures, touch sau mai știu eu ce? Așa că, întrebarea logică este de ce neapărat slide to unlock?
Simplu, e un feature care a contribuit la succesul unui produs, recte Apple iPhone și atunci e normal să ne batem să îl folosim și noi, de ce să nu mănânce și gurița noastră de taiwanezi o pâinică dulce?
Cam în genul în care fură Samsung tehnlogia pe care o produce pentru telefoanele Apple.
NOU
Pai nu inteleg. Nu Google (prin android) a copiat functia “Slide to unlock”? Apple poate da in judecata acum producatorii de telefoane care folosesc sistemul android?
Macar Microsoft (WP7) a venit cu alt sistem de Slide to unlock. Cat de greu le-a fost oare ?
NOU
Dupa poza aia se intelege ca Apple au luat idea de la fierarii de demult.Corect?
NOU
Corect… doar ca nu s-a gasit nimeni sa-i dea in judecata pe Apple pentru asta :)… Slide to unlock pana la urma nu e inventata de Apple… sa fim seriosi… e un gest din memoria colectiva…
NOU
Slide to unlock nu este inventat de Apple. Dar Slide to Unlock pentru un telefon mobil cu touchscreen este. De-asta este un patent specific, nu unul general.
NOU
@ratonbox: nici slide to unlock pentru telefoane mobile cu touchscreen nu a fost inventat de Apple.
Vezi Neonode N1m (are review pe youtube – www.youtube.com/watch?v=Tj-KS2kfIr0 pe la minutul 4).
NOU
Wideblog: n-ai de unde sa stii asta. Prototipul pentru Neonode N1m asta a aparut in 2005, in acelasi an in care a depus si Apple documentatia pentru patent-ul ala 1964022 de care zice toata lumea(care de fapt e doar versiunea pentru Europa, fiindca cel original este 8046721 din US).
Big text aici:
patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=8,046,721.PN.&OS=PN/8,046,721&RS=PN/8,046,721
NOU
Respectivul patent se refera la:
“Unlocking a device by performing gestures on an unlock image ” o chestie mult mai generala decat slide to unlock. Textul chiar specifica ca pot fi o varietate de actiuni predefinite.
Daca interpretezi textul in cel mai cinic mod posibil nu poti introduce o functie de deblocare a unui device folosind touchscreen-ul ca intri sub incidenta acestui patent.
NOU
Ba da, poti, daca platesti redevente (royalties). Ca la fel face orice firma normala. Apple plateste pentru patentele Nokia care le foloseste, Microsoft e platit de aproape toti producatorii de telefoane cu Android pentru patentele lor care sunt folosite, Motorola primeste redevente pentru patentele lor, etc. Tot ce vrea Apple prin procesele astea este sa primeasca bani. Nu e o chestiune de alpha-male cum este prezentata in presa (pentru ca faptul ca o firma vrea mai multi bani nu e atat de interesant ca poveste comparat cu un razboi termonuclear intre Google si Apple :)) ).
Nu stiu daca ai observat in descrierea patentului ca sunt citate vreo alte cateva duzini de patente: majoritatea de la Nokia, dar si de la Microsoft, IBM, Sanyo si altii. Eh, ele sunt necesare pentru patentul asta, si fiecare inventator de acolo este platit pentru aportul adus patentului astuia.
Asa functioneaza treaba. Este birocratica rau, si da, sunt de acord cu tine, patentul este foarte vag prezentat acolo, si sincer, dupa parerea mea, nu ar fi trebuit acceptat(cel putin nu in forma asta), dar pana la urma asa functioneaza toata treaba cu USPTO.
NOU
Din cate stiu ei au cerut direct scoaterea de pe piata a produselor respective, si nu doar in SUA. Practic de aici si problema mea cu toata treaba, consider ca e perfect normal sa plateasca pentru dreptul da a folosi tehnologia respectiva in produsele lor.
NOU
@Alin, ai dreptate. Dar fierarii nu au patentat-o 😉
NOU
Greseala lor. Erau iFierari daca o faceau 🙂
NOU
Trebuie sa-mi schimb si eu zavorul de la poarta, ca ma trezesc cu citatie de la apple.
NOU
@Florin: pentru că HTC nu folosește interfața clasică de Android, ci au una dezvoltată de ei numită Sense.
Ce mi-e mie neclar este dacă orice mișcare pe ecran pentru a debloca telefonul este considerată copie sau doar frecarea pe un slider predefinit? Android 4.0 are ca deblocare click oriunde + slide în afara cercului apărut în jurul locului clickuit. Și asta e nașpa?
NOU
@Flo: raspunsul scurt e Nu.
Raspunsul lung este: dracu stie..ca poate fi interpretat in o tona de moduri patentul ala, pentru ca este atat de vag.
Uite aici link-ul:
worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&FT=D&CC=EP&NR=1964022B1&KC=B1
NOU
De ce sa te chinui pentru a inventa ceva mai bun decat concurenta cand poti copia ce a inventat el… very easy
NOU
pai d-aia are android 4 tipul acela de unlock. ca mi se pare ca si eu au fost dati in judecata de apple, care a si castigat.
NOU
Ca sa zic asa slide to unlock are si foraiberul de la grajd. Sa nu ma dea Apple in judecata acum!
NOU
Te contrazic! Foraibar este twist to unlock pentru ca este un surub in unghi drept cu filet la unul din capete (germ. Vorreiber). :))
NOU
Phew, ce bine, ca mi-era frica!
NOU
Toata porcaria asta este in special in detrimentul consumatorilor si a inovatiei, indiferent de cat cacat mananca Apple.
Cand domini o piata cum o domina ei nu poti spune ca “furturile” concurentilor sunt de natura sa iti afecteze serios pozitia pe piata.
NOU
inovatie sau evolutie in domeniul asta inseamna sa copiezi si sa faci mai bun, nu doar sa copiezi si atat.
NOU
Impotriva inovatiei si consumatorilor? Nu cred. Chiar dimpotriva. Incurajeaza inovatia prin obligarea celorlalti sa dezvolte solutii noi, si prin asta, indirect, consumatorul o sa castige pe termen lung. Pe termen scurt si mediu este posibil sa apara probleme la usabilitate si costuri, dar se poate trece peste ele.
Copiatul asta a dus la averi uriase pentru cei care au furat si la moartea in saracie si uneori fara recunoastere a celor care chiar au inovat. Exemple foarte bune: Edison vs Tesla, Marconi vs Hertz & Bose & Maxwell & Hughes, Bell vs Gray, Edison vs Lindsay, Pasteur vs Bechamp, etc
NOU
Mai multe smartphone-uri vând Samsung, iar la capitolul sisteme de operare, Android are mult peste iOS. Deci dominație e poate doar la capitolul accesorii sau overpriced merchandise… 🙂
NOU
“Copiatul asta a dus la averi uriase pentru cei care au furat si la moartea in saracie si uneori fara recunoastere a celor care chiar au inovat. ”
Stim ca nu este cazul.
Nu stiu cum se poate rationaliza ca blocarea unui produs poate fi in avantajul consumatorului sau a inovatiei. Daca consideri ca ai argumente in acest sens, shoot.
De acord cu sarpele, mai mult sunt constient ca marind ecranul cu un inch pe an nu e inovatie dar chestiile astea se judeca individual si ar trebui sanctionate de piata nu de tribunale.
NOU
Ai citit cazurile pe care le citam acolo? Cata recunoastere crezi ca ar fi meritat Tesla pentru toate inventiile lui si cat a primit in viata lui?
Vrei si un alt exemplu, din zilele noastre? Apple vs Xerox. Stim cu totii ca Apple a cumparat patentul de la ei pentru GUI(cu ferestre and stuff) si l-au folosit la Apple Lisa. Unde a ajuns Apple dupa asta si unde este Xerox acum?
Cat despre cresterea inovatiei, desigur:
– inventatorii se simt mai siguri de protectia inventiilor lor si de recunoasterea meritelor si este mai greu sa devina deziluzionati si sa renunte la tot.
– competitia(cu reguli, printre care si patentele de inventie) genereaza inovatie: cel mai bun si elocvent exemplu este cel cu DC vs AC. Ai aici destul de citit despre asta: en.wikipedia.org/wiki/War_of_Currents Cine a castigat pe termen lung? Omenirea. Cum a fost pe termen scurt si mediu? Aiurea pentru ca nimeni nu mai stia ce standard sa foloseasca. Mai vrei exemple? Apple vs Microsoft in anii ’80, nVidia vs ATi(unde s-a ajuns la nivele nebanuite ale performantele GPU-ului, incat au ajuns sa inlocuiasca PowerPC-urile in supercomputere), AMD vs Intel (CPU-rile au inceput deja sa se iasa din previziunile legii lui Moore). Ti-am dat exemple din Electronica – IT, ca aici este domeniul meu de expertiza. Dar daca ma chinui putin (si sincer nu prea merita timpul), as putea gasi destule exemple si in alte domenii.
NOU
Ori nu ai inteles ori nu ai vrut sa intelegi ce am scris initial, oricum irelevant.
Cum ai zis si tu prin exemplele respective: competitia e buna, protejarea propietatii intelectuale e ok ( un principiu bun in general folosit prost), blocarea unui produs pe piata e un lucru rau ( indiferent de cauza, atata timp cat nu pune in pericol)->si e rau pentru consumator.
NOU
cum vine ca fura ce produce?
iti dai seama ca Samsung din moment ce produce tehnologia aia are si acordul de la Apple sa o foloseasca( orice producator ar fi cerut asta de la Apple 😀 )
NOU
dan » clar, dupa ce le fac stocurile de aifoane, au dreptul de a le produce si ei, sub denumirea de SGS3
NOU
apple zice de multi ani si de microsoft ca a copiat de la ei sa faca windowsul. nici nu ma mira 🙂
NOU
Ca sa iti faci o idee despre “ce-are Apple cu restul lumii” trebuie sa intelegi ce era pe piata, sau ce credea piata despre smartphone, inainte de iPhone: goo.gl/C9zhw
Whoa, cat de mult seamana el cu … iPhone-ul nu? Dupa lansarea lui iPhone s-a transformat in: goo.gl/OMPaa
Da, intr-o lume dominata de copycats unii isi cauta dreptatea. Surprinzator, nu? Cred ca si Ponta este surprins de ce e lumea revoltata c-a plagiat, doar nu era sa reinventeze roata, nu?
In alta ordine de idei cred ca “Slide to unlock” de la Apple a fost unul dintre gesturile care a schimbat istoria. Aproape ca am si uitat de “press * to unlock”.
NOU
Ia uite aici prietene, htc cu touch anuntat cu juma de an inaintea iphonului.
www.gsmarena.com/htc_tytn-1659.php
Hopa inca unu www.gsmarena.com/htc_p3300-1693.php
Si inca unu www.gsmarena.com/htc_p3600-1694.php
www.gsmarena.com/htc_p4350-1781.php
Sa nu mai vorbim de Sony Ericsson P900/P910 din 2003/2004.
Motorola incepuse din 2004 www.gsmarena.com/motorola_a1000-653.php + multe alte modele pana in 2007.
HP in 2004 – www.gsmarena.com/hp_ipaq_h6320-1311.php + alte modele.
I rest my case.
NOU
Cei de la Apple vor ajunge să demonstreze că de fapt, mărul din care a mușcat Eva era sigla lor de înainte și Biblia este de fapt un user guide …
NOU
Slide to unlock the visieu ! Da , chestia cu unlockul prin slide a prins foarte bine la consumatori si toti se bat cu pumnul in piept sa il foloseasca !
NOU
Nu sunt fan Android, Windows mobile, Symbian, etc, dar cel mai mult urasc I-Os, o fi el complex, dar imi displace total.
NOU
Hait, să-mi bag cucu, va dati seama daca patenta sumerianul ăla roata și nu mai avea voie nimeni să-și facă trăsuri cu roți rotunde decât el și neamul lui ? O sugeau original ceilalți. Fă-ți cuaie caleașcă cu roți pătrate, că roata e patentu’ lu’ Arssanassurpat și fii. Dar , bengoșilor, vă dați seama cum ar fi progresat transporturile și știința până acu’ ? La ora asta, teleportarea era fumată de mult și fabricile de găuri de vierme nu mai pridideau cu livrările. So, iApple, iSteve din groapă și tot neamu’ lor iși pot păstra patentu’ până li s-or usca deștele pe touchscreen dând “slide to uncock”, că industria asta este in plin progres. Mâine, poimâine apare telefonul pe care îl anloci doar gândindu-te la asta . Psst, nu credeți că ar fi cool să patentez eu shmekeria asta de pe-acu’ ? 😉
PS. și totusi am și eu iPhone 🙂
NOU
Ai inventat vreodată ceva? Ai muncit mult, ai investit timp și bani în ceva doar ca să vezi un chinez cum îți fură munca și îți râde în nas?
Patentele există pentru a ne garanta progresul, pentru a încuraja munca și a descuraja furtul, nu ca să faci tu miștoul etern cu inventarea roții.
NOU
asa e, e lucratura dracului treaba aia cu unlockul , de-a dreptul monumentala ! Au muncit aia pana au capiat s-o descopere, ca daca n-o descopereau ramaneam dracului toti cu iPhoanele in buzunare și nu stiam cum sa le deschidem. :)))) Bine ca n-a patentat cineva respiratu’ .
NOU
eu am inventat log-in – ul, pe bune.. ar trebui ca toti providerii de e-mail sa imi plateasca o suma, ce mama masii.. sincer nu stiu cum poate castiga apple procese pe chestii din astea ..si nu stiu de ce exista patente pt chestii de o complexitate minima ..chiar atat de retardati suntem toti ?!
multi pierd din vedere puterea economica a tehnologiei si progresului si vor sa scoata profit pana si pe praful de pe toba.. si inca una, vorbesc de etica/morala cand ei..ce fac? peste 50 de ani sa zicem ca am patentat tot iar urmasii nostri trebuie sa faca absolut imposibilul ca sa traisca doar.. sanity much?! live and let live? sau legea junglei ?
…stim si noi cum e in tenis
NOU
@Ergo: patentele au durata de timp limitată și nu sunt gratuite.
În rest aberezi cu grație.
NOU
Avem si in romana un cuvant pentru englezescul “patent”. I se spune “brevet”…
NOU
cr48e » true, dar are mai multe sensuri…
NOU
Viitorul tehnologiei de unlock este cu face recongnition , tehnologie deja implementata in ICS : www.youtube.com/watch?v=DDfmkMDue6c
Este default pe ICS , dar daca te trezesti cu o fata cazuta dimineata mai da rateuri , ma gandesc ca in viitor o sa poata sa iti scaneze retina si sa faca unlock extrem de sigur 🙂
NOU
Nu toate luptele astea pe brevete sunt chiar pe brevete. Asta e doar pretextul. Cred ca mai mult se arunca la voia destinului in fel si fel de procese pentru ca nu au ce pierde. Au numai de castigat, oprirea vanzarilor produsului concurent precum si intimidarea celeilalate companii. Daca pierd procesul, de obicei nu patesc nimic.
Procesele astea sunt si o forma de a castiga imagine. Daca te pomeneste presa de specialitate zilnic pe tema asta si daca mai si castigi procesul, o sa te bucuri de o groaza de publicitate.
NOU
Ce rahat, nu pot avea HTC-urile un capac pe touch screen cu lacat? PLm