Săptămâna trecută am fost, la invitația celor de la Skanska, să vizitez noul lor proiect, Campus 6. Campus 6 constă în patru clădiri de birouri care se întind pe o suprafață totală de 81.000 metri pătrați și doua niveluri subterane cu 1.000 de locuri de parcare. Desigur, momentan, la nivel de proiect, pentru că se construiește. Este situat undeva în spatele politehnicii, cumva vizavi de APACA și de metroul Politehnica, la câteva minute de AFI Cotroceni.

Pișcoturile, de fapt brioșele delicioase, plus prezentarea mi-au fost oferite de Andrei Ivan, Project Manager, Skanska România și pe Ștefan Toma, Innovation Champion Skanska România. De ce am fost?

Pe lângă construcție, care, conform planurilor, este super și va fi un hub excelent pentru toți inginerii care se pregătesc în politehnică, cei de la Skanska au implementat un nou sistem de prezentare pentru ceea ce fac, numit Holo for Skanska. Este, din ce știu eu, primul proiect imobiliar care folosește tehnologia Microsoft Hololens, prin care se pot vedea, în timp real, clădirile complexului, designul etajelor precum și alte informații legate de proiect.

Tehnologia e absolut demențială. Practic, cu ochelarii respectivi, alături de tine se materializează birouri, oamenii din ele, cafenele, pista de alergare de pe una din clădirile complexului, astfel încât privești ușor UAU, AȘA CEVA NU EXISTĂ. Serios, ești în cameră cu niște oameni și, dacă îți pui ochelarii pe nas, brusc apar lângă tine chestii, ca și cum ar face parte din decor. Desigur, am încercat să le ating cu mâna 🙂

Folosind informațiile 3D din modelul BIM (Building Information Modeling), existent în toate proiectele Skanska, aplicația construiește reprezentarea virtuală interactivă a clădirilor și realizează vizualizarea lor în mediul real în care se află privitorul, respectând perspectiva și mișcările acestuia. Prin intermediul tehnologiei holografice create de Microsoft, se pot conecta, la nevoie, mai multe dispozitive Hololens, astfel încât o întreagă echipă poate vizualiza în 3D și discuta pe marginea reprezentării virtuale a clădirilor.

Practic, da, eram conectați mai mulți oameni cu Hololensuri pe nas și vedeam aceleași chestii, în timp real. Adică, dacă eu sunt în fața clădirii și îi văd fața, cel de vizavi de mine în vede, desigur, spatele. Pare simplu, dar nu e, deloc. Nu cred că am văzut, în acest an, ceva mai interesant, din punct de vedere tehnic.

Alte lucruri interesante ce vor apărea odată cu Campus 6.
Recepția virtuală

Sistemul de Recepție Virtuală care va fi prezent in toate proiectele Skanksa România, va îmbunătăți accesul în clădirile de birouri. Prin intermediul acestui sistem, accesul în cladire al vizitatorilor se va face fără intervenție umană, prin transmiterea de catre persoana vizitata a unei invitații via e-mail sau SMS sau prin înregistrarea directă a vizitatorilor la dispozitivulul amplasat la parterul clădirilor. În ambele situații, vizitatorul va primi un cod de recunoaștere (QR Code) iar persoana care primește invitatul va fi notificată în momentul scanării QR Code-ului la intrarea in cladire. Din motive de siguranta, toate invitațiile vor avea o perioadă limitată de valabilitate iar numarul de intrări, respectiv ieșiri va putea fi limitat. Acest sistem va veni in completarea receptiei clasice existente in orice cladire de birouri.

Parcare inteligentă

Skanska România va implementa de asemenea un sistem de parcare inteligentă ce permite accesul mașinilor fără a fi nevoie de un card de acces. Acest lucru va fi posibil folosind un sistem de recunoaștere a numerelor de înmatriculare înregistrate deja în baza de date a clădirii. Astfel se va reduce timpul de așteptare la intrarea/ieșirea din parcare și va fi imbunatatita securitatea clădirii. Accesul vizitatorilor în parcare va fi posibil prin sincronizarea sistemului de parcare inteligenta cu cel de receptie virtuala, prin adăugarea numărului de înmatriculare al autoturismului la invitatia de vizitare.

Anyway. Întotdeauna am sperat ca viitorul să vină odată cu mine și să pot asista la inventarea sa și la apariția lucrurilor pe care le citeam în cărțile SF, acum mulți ani. Și nu, nu suntem departe de fazele alea din Star Trek, în care ai un desktop holografic pe care îl schimbi și muți cum vrei, cu gesturi.

Și mă bucur că le trăiesc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

26 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Citeste ‘Ready Player One’. Ernest Cline
    Putin mai mult de un hololens dar pe acolo

    • #2

      l am citit

    • #3

      daca incep sa vina firmele de arhitectura cu tehnologie din asta cand fac planurile pentru diverse proiecte imobiliare, blocuri, case etc sa zicem ca schimba complet modul de lucru cu clientii. sa vezi de la inceput pana la cel mai mic detaliu cum o sa fie cladirea pentru care dai banu. frumos.

    • #4

      e posibil. am aflat niste chestii foarte tari pe acolo, despre Skanska si chestiile pe care le fac si cum lucreaza. gen toti subcontractorii lor sunt obligati contractual sa isi plateasca facturile in clipa in care primesc platile de la skanska.

    • #5

      responsabilitate. chestii de la straini. soros, gen.

    • ender: sa vezi cum se razgandeste clientul si nu mai da banul cand o sa vada cat costa sa-ti vezi casa in cel mai mic detaliu. romanii investesc mai multi bani, timp si atentie in alegerea masinii decat proiectarea unei case in care vor locui urmatorii 50 de ani.

    • #7

      #amin.

  2. #8

    Zi-ne despre briose mai multe detalii, pentru astia mai saraci cu duhul ce descrii tu acolo sunt SF-uri.

    • No offence, dar parcarea inteligenta gen nr de inmatriculare , exista la Heathrow de ani de zile….

  3. #10

    In mărime naturala le vezi VR sau asa mici cum sunt cele din imagini ?

    • #11

      interioarele sunt in marime naturala. blocurile le vezi mici, ca sa le poti vedea, practic.

    • #12

      Mai mare decat in realitate se vede ceva? Nu de-alta, da’ parca i-as lua neveste-mii de Craciun o pereche de ochelari de-aia.

    • #13

      ia-i o lupă

    • #14

      daca n-a avut ea parte de anagrama pana acu’, de ce sa ma mai chinui de-acu’ incolo?

  4. #15

    Realitatea virtuala o sa fie noua mega chestie. Avanseaza lucrurile cu viteza luminii. Am ”vazut-o” folosita in cursuri pentru medici, siguranta aeroportuara si pe terenul de fotbal.

    • #16

      ar putea-o introduce pe cursele aeriene. “In cazul exploziei motorului, priviti va rog spre stanga dumneavoastra, da, acolo e motorul, da, acum explodeaza, strangeti genunchii la piept, ca sa poata gasi cat mai multe parti din dumneavoastra”

    • #17

      Si eu am vazut-o prin toate pliantele elecorale din campanie pe la toate partidele.

  5. #18

    Era aglomeratie in trafic in realitatea aia virtuala?

    • #19

      pe mine ma intereseaza cum sunt femeile in realitatea aia virtuala. Ai voie sa fii porc in VR? Macar acolo, ca de cand cu Weinstein nici cu nevasta nu mai am curaj sa vorbesc sa nu se interpreteze

  6. #20

    Skanska chiar sunt buni, si o zic cu toata raspunderea. Pe o piata in care teapa este cuvantul zilei daca lucrezi cu Skanska esti sigur ca iti iei banii. Partea cu garantarea facturilor este cat se poate de adevarata(acum ceva vreme si Kaufland facea asta cand isi construiau diferite locatii) Cat priveste partea de safety sunt niste revolutionari pe piata romaneasca de constructii. In Romania sunt foarte putini subantreprenori care pot lucra pentru ei, tocmai din cauza procedurilor de safety. Poate pare o lauda, dar in acelasi timp cred ca pe astia ar trebui sa-i scoatem in fata, tocmai pentru ca se pricep, mai ales intr-o industrie unde calitatea are mult de suferit si pe santiere mor zeci de oameni in fiecare an.

    • #21

      da, exact, si de asta cu safety am vorbit

    • #22

      sunt cei mai duri si infelxibili pe safety…..lucrez cu ei…….inca.. 🙂

  7. #23

    M-am uitat de curiozitate sa vad cat costa echipamentul : sare de 3000 $ ; pe amazon e chiar 4000 $

    • #24

      Un astfel de dispozitiv nu trebuie să fie neapărat pentru cosumatorul de rând, cel puțin la început. O firmă care se asociază cu niște companii imobiliare și dispune de echipamentele astea poate face bani frumoși din prezentarea live a modului în care își poate amenaja un client apartamentul precum în Sims. Vedeți șantierul ăsta? Uitați cum va arăta! Sau, ca la românica, îi duci pe câmp și le zici: vedeți groapa asta? Dacă dați 40% pentru un profit triplu pentru constructor vă putem arăta blocul și pe vecina de la 3 chiar aici.
      PS: există deja variante mai ieftine de Augmented Reality Glasses – HP și Acer sigur au.
      PS2: ai nevoie de un calculatoraș solid să ruleze în combinație cu echipamentul

  8. #25

    Ar merge niste hololensuri la CNAIR. Te uiti cu lentila la Nadlac si vezi autostrada pana la Constanta. Dai jos lentila si vezi autostrada pana la Lugoj…

  9. #26

    VR-ul va revolutiona industria pr0n 😀