Lufthansa anunță că dă afară jde mii de oameni, asta după ce a primit ajutor de stat de 9 miliarde.
Zara anunță închiderea a 1200 de magazine, pentru că au scăzut vânzările, datorate crizei, deși au primit scheme de ajutor de stat în majoritatea țărilor unde funcționează. Și tot așa, nu sunt singurii, majoritatea companiilor anunță concedieri și reduceri.

Problema apare atunci când realizezi că aceste companii în valoarea de multe miliarde de euro au fost, dintotdeauna, pe super profit. Au încheiat anul fiscal 2019 cu purcoaie de bani cash sau cash echivalent. La apariția COVID, au fost ajutați de stat, tocmai în ideea de a păstra locurile de muncă.

Și totuși, multimiliardarii care le dețin și care le-ar putea susține zeci de ani din banii lor, obținuți de pe urma acestor businessuri, aleg să le închidă rapid, ca nu cumva să piardă vreun dolar. Asta după ce, repet, au beneficiat de toate schemele de ajutor posibile. Cam ca ăia de la Goldmann Sachs, care au inchiriat o insulă pentru un party privat, care să sărbătorească ajutorul de miliarde de la guvernul federal.

Sistemul acesta nu este corect, pentru că funcționează într-un singur sens, în buzunarele celor cu bani, în timp ce majoritatea populației devine din ce în ce mai săracă. Spirala asta Fibonacci nu mai are cum să fie oprită, dacă nu se schimbă sistemul din temelii. Cum ar fi ca, de exemplu, companiile care au făcut miliarde profit să asigure provizioane pentru cheltuielile operaționale, inclusiv salarii, pentru anul următor, pentru a evita momentul în care un mega miliardar vine și spune A, îmi pare rău, profitul de anul trecut a fost bun, dar acum închidem, pentru că e o boală nașpa.

Nu, nu sunt idei comuniste astea, ci idei pentru o societate normală, care are grijă de cetățenii săi petru a nu se ajunge la stadiul de sclavie modernă.
Pentru că, atunci când oamenii nu vor mai avea ce să mănânce, vor mânca bogați.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

65 comentarii Adaugă comentariu

    • #2

      practic, sa mute miliardele in buzunarele lor:)

    • da și nu. tu faci ce vrei cu banii. alegi să cumperi măsline, fabrica de măsline trăiește. alegi să cumperi zara? zara nu dă faliment.

      modelul ăsta în care “dăm 100 milioane lu zara, ei topesc banii și apoi închid” e greșit.

  1. Ştii că pentru mulţi tu eşti bogat şi rişti să devii păpică?

    • #5

      stiu. ba chiar sunt in prima linie. ori trebuie sa fiu mai bogat, ori trebuie sa ma mut pe o insula superba, cu mitraliere pe coaste

    • Dacă aş fi în locul tău, aş alege variantele a şi b. 😛

    • #7

      @Arhi Pe coastele de la Carrefour?

    • #8

      aoleu ce buna a fost asta:)))

    • #9

      Pe coastele cu cefe.

  2. #10

    “Pentru că, atunci când oamenii nu vor mai avea ce să mănânce, vor mânca bogați.”
    Abia atunci se va schimba.

    • #12

      Aia de la Lufthansa de-abia au asteptat un mic motiv sa sparga sindicatele si sa ii dea afara pe cei care au tot facut greve in ultimii ani. Relax, ca se vor angaja apoi altii, pe salarii mai mici, cu sindicate controlate. De zburat se va zbura…

    • #13

      Nu fiți naivi, nu se va schimba nimic, adică se va schimba dar în dezavantajul săracilor! ,,Orice ban care se afla in buzunarul săracilor, nu se afla in buzunarul bogaților”, spunea nus-ce industriaș acu 150 de ani! Deoarece banii sunt ai lor, sunt tipăriți de către ei, prin băncile lor, și ce-i al cezarului…va lua cezarul! Săracii sunt tolerați deoarece trebuie sa muncească doar pentru ei! Când era sclavagism, stăpânilor buia sa asigure sclavului hrana, adăpost,leacuri, paza, că aveau obiceiul să fugă! Costisitor! Așa că au făcut o sclavie globală, au inventat salariul minim și monopolul! Fugi tu singur să-și cauți stăpân și să-ți pui latul în jug 25 de ani pentru patru pereți! Te mai înspăimântătoare cu televiziunea, te manipulează politicienii și ONG-urile #rezist si nu mai miști in front! Nu vedeți că nu mai exista voci critice, că puținii care au curaj să se opună sunt anihilați din start! Revolutii se mai întâmplă doar când le organizează tot cei bogati. Mai trebuia rezolvată problema cu cei care nu produc, ci doar cheltuie bani statului, stat care trebuie slăbit constant de către corporații, pentru a se înfruptă și din banii statului! Adică pensionarii, bolnavii, obezii, leneșii, asistații sociali! Și atunci mai inventează cate un covid și trimit pe lumea cealaltă cateva milioane de pensionari și bolnavi! Iar restul vor fi ierarhizați pe baza imporyantei lor pentru societate, adică după cât produc, deja în china se implementează sistemul creditelor sociale! In aeroportul din denver exista o pictură lunga de câteva zeci de metri cu viziunea globaliștilor despre viitorul omenirii! Ce m-a socat cel mai tare a fost sa aflu că vor doar 500 milioane de locuitori, cam toți sclavi pentru bogați și corporații! Nu va faceți iluzii, nimic din ceea ce se întâmplă nu este intamplator!

  3. #14

    Problema e că nu mai avem capitalism, avem ceva mutant și mai hidos.

    Când e profit, profitul e al firmei, capitalism tată.
    Când e pierdere, socialism, pentru că trebuie să fim solidari cu firmele mamut care sunt ‘too big too fail.

    Ar trebui lăsate să falimenteze și aia e. Câte firme mici ar putea să se dezvolte dacă moare una mare și piața aia brusc devine disponibilă?

    Dar asta ar însemna politicieni care să nu fie corupți, indiferent de țară.

    Tipul ăsta explică bine fenomenul și cred că are mare, mare dreptate.
    youtu.be/dGVXZTazsPM

    • foarte bun videoul ăla. foarte bun.

    • #16

      Nu iti trebuie alt sistem economic, ci doar ca legile anti-monopol sa functioneze. Altfel, daca sunt doar cateva companii intr-un anumit business, e prea usor sa faca lobby (sa influenteze guvernul) sau sa ridice bariere anti-concurentiale (moat). S-a mai intamplat si inainte.

    • #17

      @MD – nu, nu ai dreptate. Uite, Zara nu are cota de piata pentru dominanta, let alone monopol, si totusi… efectele sunt absolut drastice. Nici o banca nu are cota de piata pentru monopol, si totusi sunt salvate mereu, cu efecte discutabile.

  4. Toată imperiile s-au format pe sclavagism de la cel primitiv in care sclavii nu aveau nici un drept fiind proprietatea unui stăpân până în zilele noastre de sclavagism modern in care peste 90% din populația globului muncește pe salarii și în condiții de mizerie pt a întreține miliardarii planetei, citeam undeva că 1% din bogații planetei detin peste 50% din averea globala iar 50% din populația planetei deține doar 1% din averea globala.

    • #19

      So true. Soluții?

    • E simplu un impozit progresiv pe toate afacerile de peste 10 milioane de dolari care să crească exponențial în funcție de valoarea afacerii. Iar din sumele colectate sa fie plătit un venit universal la fel proporțional în funcție de venituri, pt toți care câștigă sub salariu mediu.

  5. #21

    Nu se poate face nimic.

    Daca curentul general va fi “socialism”, bogatii vor activa niste papusi care vor promite ca vor rupe norii, dar in realitate vor avea grija sa nu-i atinga prea tare, care se vor imbogati mai departe, pe spinarea prostilor care-i voteaza.

    The game is rigged, boys. Au banii, au puterea, au hotararea sa si le pastreze. Si toti putoii ca noi nu pot face nimic.

    O varianta ar fi sa fii fara scrupule, sa ajungi ca ei, si apoi sa te “activezi” si sa te intorci impotriva sistemului, din interiorul sistemului. Dar puterea absoluta corupe absolut si lucrul asta nu se va intampla niciodata.

    So we’re fucked. The Earth is fucked. Totul e fucked. Tot ce putem spera e la o viata decenta in spatele gratiilor invizibile.

    • #22

      Oile au nevoie de ciobani. Oile nu pot decide pentru ele.
      Chiar dacă ai da jos sistemul actual, tot un tătuc sau mână de tătuci trebuie pusă-n loc. Sheeple sunt mult prea proaste și puturoase să-și asume responsabilități, de-aia le place să fie mânate, ca să aibă pe cine da vina: dacă e bine de ce bine, dacă e rău, de ce e rău.

    • #23

      Ar mai fi variante. Un SARS Cov-3 ceva mai agresiv si mai usor de transmis. Sau un IA ostil și determinat. Ar merge și varianta mai ușoară cu o furtună solară de magnitudinea celei din 1859.

    • #24

      Nu exista vot al săracilor care sa conteze! Câștigă alegerile doar cei care sunt prestabiliți de către cei care conduc lumea! Nu ați văzut că și Băsescu,, și ponta, și joianis, după ce au ieșit președinți, respectiv prim-ministru, primul lucru a fost o vizita la licurici pentru foaia de drum (guvernare)? In America a mai funcționat votul majorității de a ieșit Trump, datorita tradiției libertăților și a dreptului de port-arma, sunt curios de se va întâmplă acum cand globalistii-democrati cu #rezistii lor și media aservită îl vor musai dărâmat! Prevăd că dacă iese tot el cu al doilea mandat va avea soarta lui Kennedy!

  6. Sistemul economic romanesc nu tine pasul cu vremurile moderne, noi suntem tot ancorati in trecut si tot suntem pe aceleasi conceptii vechi. Dar totul e bine atata timp cat cine trebuie face profit iar restul sa se descurce cum poate. Pandemia asta a scos la lumina cat de defect este sistemul nostru si cat de incapabili sunt pentru a gestiona o situatie de criza. De exemplu, nimeni nu s-a gandit la acei oameni care nu au studii, nu sunt calificati si tocmai si-au pierdut locurile de munca. Nimeni nu s-a gandit la copii saraci care in timpul starii de urgenta practic au fost nevoiti sa renunte la scoala pentru ca parintii nu au avut bani de tablete. Dar, dupa cum spuneam, conteaza doar cei care au de castigat ca restul sunt doar un instrument care sa le produca bani.

    • #26

      primii care nu se gandesc la copiii saraci sunt parintii lor!

  7. #27

    Pai ce, bo$$, sa te dea dup-aia la Forbes ca ai pierdut 0.001% din triliardele detinute? Asa, lasa, ca mai incolo sa scrie “i-ote ce baiat destept, a evitat pierderile mari etc.”

  8. #28

    În caz că nu-ți convine poți oricând să dărâmi o statuie ca să îți exprimi nemulțumirea.

    • #29

      orice problema ascunde o oportunitate:
      afaceri cu statui pentru daramat!

  9. #30

    Citisem la un momentdat o chestie interesata legata de ajutoarele date in Romania pentru subventionarea pretului gazelor pentru combinatele chimice.
    Calculele erau cam asa: undeva la 5-6000 angajati, ajutor de x milioane.
    Ce e mai rentabil pentru stat. 5000 de someri x somajul aferent x 6-12 luni SAU ajutorul companiei pentru a putea pastra acei angajati?
    Decizii, decizii..

    • #31

      fix asta e problema. tu primesti ajutor de miliarde, dupa care inchizi oricum, ca nu exista nimic care sa te opreasca

  10. #32

    Nu cred ca e vreun comentator pe aici cu mentatlitatea potrivita.

    Baietii astia care au ridicat si/sau conduc astfel de imperii au o alta viziune asupra vietii. Ii doare undeva de comunism, socialism, capitalism etc. Baietii vor bani si putere. Atat. Se misca un pic sandramaua, intra in conservare.

    Ei au un singur scop, sa pastreze si sa inmulteasca banii si puterea. Restul este sience-fiction pentru ei.

    Mai gasesti tipul asta de mentalitate intr-un loc. La politicieni.

    • #33

      BANI/PUTERE ca si unica unitate de masura a “succesului” = CAPITALISM. Uite ce zice la DEX:
      CAPITALÍSM s. n. Mod de producție bazat pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție, în care toate produsele iau forma de marfă și în care însăși forța de muncă se vinde și se cumpără ca o marfă.
      Socialismul , cu toate “problemele” lui, aduce in discutie si omul simplu pe carca caruia se sprijina totul pana la urma.
      Deci, fix despre asta e vorba: Socialism vs Capitalism. Cu cat capitalismul este mai extrem/salbatic, cu atat reactia de aparare a omului simplu poate fi mai virulenta si ajungem sa cadem in comunism.
      Plus ca meciul asta este arbitrat in zilele noatre de HOTI. Aici da, ai dreptate, hotii nu au doctrina si se deghizeaza in orice pot, doar sa aiba acces la ciolan.

  11. #34

    Nu fac pe avocatul diavolului, insa pentru asta exista fondul de garantare al creantelor salariale, de exemplu. Fondul este alimentat din acea taxa pe care lumea o numeste CAM si este in valoare de 2,25% din fondul de salarii lunar.

    Daca nu se inventeaza alt sistem economic decat cel capitalist de azi, eu vad putin altfel lucrurile. Prevad disparitia contractului de munca si al oricarui angajament (in sensul de dictionar) din partea companiilor. Din ce in ce mai mult se lucreaza per proiect, nu pe un salariu lunar si cred ca acesta va fi viitorul. Nu mai exista muncile alea de unde sa iesi la pensie. Si nu e o tendinta data de companii (ele se bucura ca nu mai au contract pe durata nedeterminata) ci de angajatii care se plimba de la o companie la alta.

    S-a mai practicat in trecut asa-zisa munca in acord (adica esti platit in functie de rezultat, in loc sa fii platit in functie de orele lucrate). Desi este legala si astazi, eu nu am mai vazut vreo companie sa aleaga aceaste forma de retributie in ultimii 10 ani, dar ar fi aproximativ echivalentul salarizarii per proiect.

    • #35

      Bobitza unde vezi tu capitalism in rrrromanika ,ca nu mai exista nicaieri pe planeta . Socialismul a captat intreaga planeta iar voi injurati capitalismul care nu mai exista

    • #36

      Să te văd lucrând „pe proiect” la 90 ani, mânca-ț-aș… 😀 😀 😀

    • #37

      @rumbu sooo, daca eu lucrez ca economist si incasez si platesc bani toata ziua, vom ajunge sa consideram asta ca pe un proiect??
      Ai o logica un pic fracturata. Cei care lucreaza pe proiecte sunt freelancer. Aia de zici tu ca se plimba de la un job la altul tot salariati sunt. Pleaca de la un loc la altul pe motiv de bani in plus/beneficii/avantaje/masina/putere samd. Dar nu sunt freelancer si nici nu vor sa auda de asta.
      Tot salariatii vor fi si pe viitor baza. Companiile nu isi pot permite sa aiba n contracte cu n freelanceri, ele au nevoie de predictibilitate, deoarece sunt conduse azi in baza unui buget de venituri si cheltuieli.
      Iar big bosii au nevoie de sclavi nesindicalizati.
      Freelancerii merg in cateva domenii cheie, in rest nu sunt utili, deoarece isi negociaza fee-ul. Or asta evita toti din rasputeri. In ziua de azi este cam asa: asta e salariul, asta e jobul, take it or beat it, ca prosti sunt destui.

    • #38

      In primul rand eu nu am zis ca sunt partizanul acestui sistem, doar am constatat cu evolueaza lucrurile, cel putin in bula mea. Se fac contracte pe durata determinată care au obiective de realizat. Nu chiar freelancer, dar pe acolo. Si inițiativa nu este a angajatorului, sunt oameni care vin si zic ok, ma ocup de clientul asta 3 luni, vreau atât, după aceea, mai vedem.

      Orice poate fi asimilat unui proiect, de la maturarea unei străzi până la lansarea unei rachete. Chiar si managementul casieriei.

      La 90 de ani nu mai trebuie sa muncești, esti la pensie. Lucrul “pe proiect” nu înseamnă că nu plătești contribuțiile necesare.

      Comportamentul cu sclaveti nu este general valabil, depinde de meserie. In constructii si IT, de exemplu oferta depășește cererea.

  12. #39

    “Pentru că, atunci când oamenii nu vor mai avea ce să mănânce, vor mânca bogați.”

    Din pacate, atunci cand nu vor avea ce manca, oamenii se vor manca intre ei, iar bogatii vor face pariuri din insula lor cu mitraliere pe coaste 🙁

    • #40

      Da fix, că insula aia va avea toate resursele și toate fabricile din lume.

      Dacă o țară cum e china încă nu se consideră total independentă, o să reușească o mică insuliță cu câteva chestii de lux.

      Plus, insula aia trebuie apărată, iar soldații plătiți știe toată lumea că funcționează doar până la un punct, dincolo de el, trebuie propagandă și spirit patriotic.

      Astea sunt chestii care arată bine în filmele SF și cam atât.

  13. #41

    1.Pe baza unor prevederi legale privind locurile de muncă și stabilitatea, oameni temporar în functii statale, asigură măsuri pozitive la coloși economici… unde e posibil să se regăsească, de unde vor accesa eventuale posturi MAI înalte.
    WINWIN
    2. Contractul de management al firmei q cere cu profit pentru acționari. De ce s-ar lovi de câteva mii de locuri de muncă slab profitabile?
    3. Behhhhtelul avea cel mai tare contract până la reziliere: șantierul în lucru (functional) costa cu 30% mai putin decat in perioada cât nu se lucra (mașinile stationau). pulitic…
    4. Toti optimizează. Marii legal, localii-mai greu, nu au școală. De aia și controalele îi omoară doar pe micii locali.
    5. Păi cu cine să mai facă poze de piar alesii/functionarii, că imediat i-ar prinde că își ajută rudele, dacă nu au culoarea potrivită ..

  14. #42

    Criza Covid19
    -om simplu – somer
    -angajat bun multinationala-reducere salar + mai multa munca pt ca s-a redus din personal
    -companie mica- inchisa
    -companie mare- ajutata si apoi inchisa
    -companie de stat-ajutata de stat si apoi bonusuri la angati
    -angajat la stat-nu e stres, banii vin ca inainte, la toamna se maresc salariile:)

    • #43

      si tichetele de vacanta au valabilitatea extinsa 🙂

  15. #44

    Lufthansa Group are aproape 140K angajati, dintre care vor da afara cica 22.000. Ecuatia e simpla: ajuti firma sa nu dea faliment, si pastrezi 120K angajati. Pe aia 22 de mii ii ajuti cu prime de disponibilizare si treci puntea.
    Guvernul federal german a spus clar ca nu va ajuta firmele care plătesc dividende acționarilor. Iar Lufthansa s-a conformat, pe anul 2019 nu s-au platit dividende.

    Germania a actionat ok in criza asta. Se pun 130 de miliarde la dispozitie pt. ajutoare, firmele mici au primit pana la 80K Euro compensații, se scade TVA-ul de la 19 la 16%, statul se apuca de investitii. Eu nu vad situatia chiar asa de neagra, chiar si pt. cei care vor fi disponibilizati.

    • #45

      Le plingem noi de mila nemtilor… exact celor care au depasit cu succes toate crizele…

  16. #46

    Ca sa fie si un lup mancat de oaie:
    Paris Hilton, eat me!

  17. #47

    Exact asta spuneam si eu ieri, referindu-ma doar la o feliuta din mecanismul asta: sanatate & cercetare, educatie, cultura. Acum, asa-zisa “economie” functioneaza doar pentru cine trebuie.
    Era si o mema pe undeva care zicea cam asa: salariatul cu rate si familie si care traieste de la un salariu la altul ar trebui sa aiba rezerve de supravietuire minim 6 luni (ca altfel e un inconstient si nu intelege sa se comporte responsabil financiar) dar ZARA e in pericol de faliment daca au avut magazinele inchise timp de doua luni. Deci multinationalele trebuie ajutate cu banii de la stat si, dupa aia, tot ele sunt “obligate” sa dea oamenii afara ca sa se salveze. Nu mai mentionam aici sclavii asiatici care muncesc pe 1 dolar pe zi ca sa faca bascheti de 200 dolari perechea.
    Doar ca nu ai cu cine sa discutia, toti scalvetii de multinationala care muncesc pe 1000-1500 E (posturile lor echivalente din Germania fiind platite cu de 3-5 ori banii aia) s-au transformat peste noapte in “playboy” capitalisti sau in jihadisti libertarieni.
    Vreti exemple de multinationale de la noi care au luat ajutorul de 2300 RON de la stat si i-au bagat pe corporatistii astia in somaj tehnic pe hartie dar i-au pus la munca de le-a dat sangele pe nas in astea 2-3 luni? Stai sa vina amenzile de la dosarele de decontare a somajului tehnic sau sa treaca alea 6 luni, intervalul in care nu au voie sa-i dea afara.
    Vad ca prin Floreasca deja cam bate vantul a paguba, da’ abia astept sa vina toamna sa ramana toti cunoscatorii astia fara banutzii de cafea la Starbucks.
    Da’ ce stiu eu, sunt doar un idiot de “socialist” care comenteaza. Dar o sa rad si atunci, mult de tot.

    • #48

      Bine macar ca esti constient ca esti idiot, ia arata aici pe ursuletul asta unde te-au atins corporatistii aia pe care-i urasti asa de mult.

    • #49

      acelasi vant bate si in turnurile afi business din incinta afi cotroceni. e trist ce se intampla!

    • #50

      @ Radu – pot sa te respect, chiar daca ai o parere diametral opusa, daca vorbesti civilizat. Dar nu ne jignim ca suntem aici doar musafiri.
      Acu’ la subiect – unde plm am scris eu ca urasc pe cineva? Pe corporatisti ii compatimesc si cam atat. Majoritatea dintre ei sunt niste “rataciti” fara variante, exemplul suprem de centurista cu sindrom Stockholm. Ca e greu sa reufzi un “oral” in Bucuresti dupa ce ai venit de la WC in curte si te-ai obisnuit cu apa calda. Au ajuns la 1000 EURO/luna salariu (care li se pare WOW, dar de fapt sunt nimeni pe strada ca cea mai de kkt garsniera costa 200 E chiria/luna) si masina smechera de la munca cu care se dau pe ulita cand merg in vizita pe la rude. De-asta te trezesti in feed cu share la FB-ul unei companii de care nu ai auzit vreodata – ca unui “prieten” de-asta corporatist pupincurist i se pare ca o sa-i iasa KPI-ii mai bine daca linge la sef si la corporatie chiar si de acasa si chiar si in timpul liber. Si o face pentru ca stiu toti foarte bine ca, in momentul in care sefului nu-i mai place de fata lui si il pune pe liber, nu mai are cine sa plateasca creditul pe 30 de ani de la garsoniera din porumb sau cardul de credit cu care isi ia tzoale “office”, ultimul iPhone si city-break-uri. Astea si cafeaua la supra-pret de la Starbucks se vor duce rapid pwlii de suflet, eu estimez ca treaba o sa bubuie prin sept-nov 2020 dar mai vedem.
      De-asta merge bine spalarea pe creier la corporatie: mama prostilor e permanent insarcinata (nimeni nu a invatat nimic din criza ’08’-’10), suntem prea snobi (plm, ai salariu 1000 E si umbli cu telefon de 1500 E) si analfabeti functionali (injuram China pentru COVID dar de craciun iar spargem magazinele sau schimbam telefonul dar nu luam Huawei – aceeasi mizerie, tot corporatie sunt si aia doar ca au alti stapani – ca asa a zis clovnul portocaliu) si noi aici in RO nici la coloana vertebrala nu am stat bine vreodata.

  18. #51

    “Nu, nu sunt idei comuniste astea, ci idei pentru o societate normală, care are grijă de cetățenii săi petru a nu se ajunge la stadiul de sclavie modernă.
    Pentru că, atunci când oamenii nu vor mai avea ce să mănânce, vor mânca bogați.”

    Trebuie creier pentru a implementa lucrurile din paragraful de mai sus.
    Pana la urma suntem doar o zvacnire in toata istoria de peste 4 miliarde a Pamantului. In viitor poate ca va apare o zvacnire mai performanta!

  19. #52

    >> Sistemul economic actual este în neregulă și trebuie schimbat

    Sistemul economic actual este perfectibil, trebuie imbunatatit, ajustat, dar in nici un caz schimbat pentru ca altul mai bun nu exista – este singurul sistem dovedit functional, celelalte fie au dat chix fie n-au fost incercate, si incercare doar asa de proba nu exista.

    • #53

      vom vedea

    • #54

      Exact aia e problema, hai sa vedem cum e, doar ca nu merge asa. Schimbarea daca e brusca se face cu multi morti, ori se face lent in zeci de azi, si in ambele cazuri revenirea e foarte problematica.
      Asa ca nu prea cred ca vom vedea – fie nu apucam, fie vom fi parte din generatiile de sacrificiu, ca doar suntem obisnuiti, am mai prins o tranzitie 🙂

    • #55

      cand 1% din populaţia lumii deţine peste jumătate din averea globală nu poti sa mai vb despre ceva perfectibil.

    • #56

      Poti sa vorbesti insa de faptul ca restul de 99% o duce mai bine azi decat a dus-o oricand pana acum.

    • #57

      Bai Bugsy, tu ai jucat vreodata un joc un viata ta? Stii ce se intampla pe parcursul mai multor iteratii?

      Si nu, redistribuirea nu e o solutie. Ok. Resetam. Si? Traim in mizerie timp de 1-2 generatii. Ne vine mintea la cap. Incepe iar acumularea, ca deh, unii sunt mai inteligenti, mai motivati si mai norocosi decat alti. Ce facem ,resetam iar? Pentru ce? Pentru ca lumea reala nu se potriveste cu fanteziile utopice ale unor adulti-copii care vor sa faca LARPing?

    • #58

      Mi-a plăcut, întotdeauna, din Good Will Hunting, astea 4 minute.
      www.youtube.com/watch?v=hIdsjNGCGz4
      Asta a fost pentru Radu și pentru Yngwie Mainstream.
      Sistemul este departe de a mai fi perfectibil. Globalizarea se pare că se referă doar la profit. Actuala criză nu arată decît cît de fragil este sistemul actual. Am avut până la urmă baftă cu măsurile dure impuse de China care au reușit să stopeze epidemia la ei și să reia producția. Pînă la urmă, modelul piramidal actual, bazat pe o creștere permanentă avînd ca unic scop profitul pentru ăia 1 la sută nu-mi pare nici perfectibil, nici viabil.

  20. #59

    Vorbeam astăzi cu cineva despre asta. Covidu’ ăsta este mâna cerească pentru firme. Pot face ce vor, niciun sindicat nu se bagă, miliardele le-au primit fără sa semneze că păstrează afacerea așa cum a fost.

    Și asta la orice alt nivel, de la nivelul firmelor de mărimea mea (deci de doi bani în comparație) până la multinaționale. La mine vânzările au crescut cu aproape 120% față de aceeași perioadă a anului trecut: o groază de persoane private în plus (e bine, dar este și mai multă muncă), firme care renovează și cumpără mobilă nouă (dacă tot sunt toți în home office… au loc și timp) idem restaurantele. Clienții cu restaurante vor deschide în continuare restaurante noi, le vând în plus chestii de delimitat mesele, birourile – într-o săptămână am avut prototipul și acum dau năvală.

    Ajutoare am primit și câțiva trântori care-și târâiau călcâiele la muncă au acum posibilitatea să-și caute ceva mai bun și plăcut de muncă. Deci: Trăiască Covidul!

  21. #60

    Ai citit conditiile de la bailout la Lufthansa sau vorbesti doar din titluri de articole?
    9 miliarde de euro pentru 20% din companie, cedare de sloturi la aeroporturile din Munchen si Frankfurt (locuri platite) si de avioane la competitie.
    In plus, cu ce e vina Lufthansa in cazul lockdownului de pandemie? Nu statul a interzis zborurile? Statul nu trebuie sa-si asume nici un fel de responsabilitate?

  22. #61

    multimiliardarii care care dețino parte din afacere , ca majoitatea in firma e detinuta de investitori ( privati, fonduri de investitii, fonduri de pensii…..) asa ca ei nu pot decide de capul lor. Investitorii vor profit, nu ii intereseaza cate magazine se inchid,deschid, cati oameni muncesc …..poate Zara si-au dat seama ca e mai ieftin cu depozit la marginea orasului sa trimiti comenzile pe curier, decat magazin in centru unde chiria e de 2-10 ori mai mare decat un depozit la periferie.
    Companiile aeriene au crescut ca volum dar pretul a scazut foarte mult, acum 20 de ani era 1500$ un zbor peste ocean, 250 agentia, 250 aeroportul si 1000 la firma, acuma e 700$- 50 agentia, 500 aeroportul si 150 la firma. Din cei 22 de mii dati afara cred ca jumatate se intorc la munca dar la subcontratori care platesc mai prost, nu platesc fond de pensie …….
    Tarile vestice au lasat in ultimi 70 de ani ca transferul de bogatie de la saraci la bogati sa fie mult mai accelerat. Mancarea e ieftin de produc acuma, dar lumea vrea sa traiasca “experiente” asa ca au prosperat cei care creaza experiente.

  23. #62

    Total de acord sa nu faci bailout ca stat companiilor private, decat in niste conditii foarte stricte (nu au platit dividente, sau alte conditii draconice). Dar asta e economie facuta din avion. Hai sa luam chiar exemplul zara (inditex mai exact – sa o facem la gramada).
    Au avut cheltuieli de 15 miliarde pe 2019 si un profit net (dupa taxe si impozite) de 3.6 miliarde ceea ce e grozav pt o companie. Sa zicem ca ii puneau baietii la soseta, in ultimii 2-3 ani…ca noah poate mai si reinvestesti, mai trebuie niste site, niste ordermanagement solution, niste depozite, masini noi. Si ce sa vezi nu se aduna decat vreo 10 miliarde, insuficient incat sa tina cheltuielile de functionare la acelasi nivel.
    Am luat exemplul asta pt ca au o marja de profit mare si un cost de operare mic, ca daca intram la luftansa trebuiau probabil zeci de ani.

  24. #63

    Nu cred ca sistemul actual e neaparat prost, dar este folosit gresit. Iar o modalitate de a-l repara e ca statul sa se concentreze pe oameni, nu pe companii. De ce?
    – Industriile sunt oricum ultra aglomerate si sunt extrem de multe companii manageriate atat de prost incat poate nu ar trebui sa mai existe. Iar in momentul in care statul alege sa sprijine doar o mica parte din ele, practic decide ce entitate trebuie sa traiasca si care trebuie sa moara. Asa ar trebui sa fie ilegal. Piata trebuie sa decida cine livreaza valoare si cine nu, indifferent de industrie.
    – Daca statul ajuta o companie, chiar daca pastreaza 100% din angajati, chiar daca angajeaza 50% din angajati extra, e irelevant pe termen mediu. Pentru ca daca nu au clienti e doar o chestiune de timp pana acea companie ramane fara bani.

    Dar daca statul isi refocuseaza atentia pe oameni si nu pe companii, lucrurile se schimba. Practic:
    – Statul ar trebui sa se asigure ca fiecare cetatean are un acoperis deasupra capului, mancare suficienta si folosind internetul, educatia pana la un anumit punct ar trebui sa fie gratis. Iar cele de mai sus livrate sub forma de produse / servicii. Nu cash ca sa eviti ca banii sa fie folositi prost. Apoi, daca vrei telefon, laptop, Netflix, o bere in oras, trebuie sa muncesti si sa creezi plus valoare. Astea nu sunt drepturi fundamentale.
    – Statul ar trebui sa reglementeze investitiile si imprumuturile pentru investitii. Daca luam ca exemplu criza din 1930, una din principalele probleme a fost ca lumea efectiv a imprumutat bani ca sa investeasca la bursa. Asta n-ar trebui sa fie posibil. Nu poti sa iei din banci banii oamenilor care au produs plus valoare si apoi sa-i dai sub forma de imprumuturi oamenilor care probabil nici nu inteleg cum functioneaza sistemul, dar isi doresc sa “investeasca” fara sa te astepti la bulele care se creaza .

    Sunt multe de rezolvat, dar cel mai mare transfer de bani de la saraci la bogati se face prin burse. Cand ai milioane de site-uri de tranzactionare si tone de guru care te “invata” sa investesti ajungi in situatia irationala in care tu investesti intr-o companie pentru ca l-ai vazut pe un tip pe YouTube vorbind despre acea companie, care la randul lui s-a luat dupa un tip care pare ca stie ce face pentru ca apare pe la televizor care la randul lui s-a luat dupa un fond de investitii care a investit doar pentru ca are bani de investit si nu si-a facut temele. Si dispare orice minim research despre companie, produse, oamenii care au fondat compania. Unul dintre cele mai recente exemple e WeWork. Daca ai fi studiat jumatate de ora cine sunt oamenii, care e modelul companiei si produsul / serviciul in sine iar apoi ai fi crezut ca da, asta e o companie de “tehnologie” cu potential enorm, ajungi fix la definitia derivativelor si motivul multor crize financiare. Motiv pentru care cred ca pe viitor crowdfunding-ul impreuna cu bootstrapping-ul va fi viitorul (Creezi un produs doar daca are o piata si o faci incet, pe masura ce iti permiti)

    TL;DR – Statul ar trebui sa-si focuseze atentia pe oameni, asigurandu-le mimimul necesar de trai si educatie, tanjind astfel spre egalitate de sanse; Statul ar trebui sa fie administrator si sa intervina in economie strict cu scopul de a nu permite abuzuri din partea companiilor.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam