Una din chestiile cu care se laudă ardelenii este că, atunci când sunt mici, părinții le dădeau, ca să îi liniștească și să nu mai plângă, un colț de șervet înmuiat în palincă (deși în principiu ai fi tentat să crezi că moldovenii ar fi cei ce o fac). Desigur, să încerci să le explici că de aia sunt mai înceți, neuronal vorbind, decât restul oamenilor, e imposibil, ei știu că e bine, deci lupta e pierdută din start și pentru generațiile viitoare.
Prin urmare, de ce dracu să ne mirăm că sunt 2 copii cu SHU internați la Marie Curie, copii de ceva gen 6 luni, care au mâncat carne. SARMALE. Dacă le zici idioților care i-au fătat că sunt idioți și merită să fie deportați în deșert, te privesc lung în ochi și îți explică că și mă-sa a făcut la fel și uite ce bine a ieșit.
Permisul acela de făcut copii nu e chiar o idee proastă, să știți.
NOU
Ai muscat-o și tu p-asta cu carnea de la 6 luni prin care se da vina pe “mort” în bunul spirit romanesc.
Introducerea cărnii în alimentație de la 6 luni se întâmplă în toată lumea civilizată.
wholesomebabyfood.momtastic.com/meats.htm
NOU
nu e nimic in neregula sa dai carne la bebelusi doar ca trebuie sa o faci cum trebuie.
dievrsificarea incepe cu legume, apoi fructe, se introduce proteina prin ou si abia apoi se introduce si carnea. de la momentul in care incepi diversificarea si pana ii dai carne poate trece ceva timp, 1 luna, poate 2.
daca tu il scoti de pe lapte si il bagi direct pe sarmale…
NOU
Pun pariu că până acum 50-100 de ani, nici un copil nu mânca carne de la 6 luni. Toți o ardeau cu avocado.
NOU
acu 40 de ani cand ai mei traiau intr-o baraca comunista de toata jena (se lucra la santier) au inceput sa imi dea carne la 6 luni.
intai doar zeama in care era fiarta carnea cu legume pasate in ea apoi incet incet si carnea tot pasata. mi-au zis ca era o munca de ocnas sa pasezi carnea aia fara mixer.
am o carte tot din perioda aia pe undeva cu retete si sfaturi ok. pediatra inca nu ne-a zis nimic care sa intre in conflict cu ce am citit pe acolo.
NOU
@ubercool acum 50-100 de ani nu exista nici statistici si nici doctori/spitale. nu la modul la care exista azi.
copiii mureau ca “nu aveau zile” sau ca “asa a vrut dumnezeu”. nu mureau de la e-coli.
sau mureau? hmm.
copiii nu faceau icter, faceau galbinare. blenoragia se “vindeca” cu o injectie cu mercur in cardan. sau nu se vindeca?
ca idee: lipsa informatiei despre ceva nu inseamna ca acel ceva nu exista.
NOU
*nu existaU statistici
NOU
@User, carnea de pasare fiarta si tocata/pasata bre, nu carne grasa de porc, invelita in varza (una dintre cele mai balonatoare legume), eventual cu ceapa calita in compozitia de carne si sunca/slanina afumata printre sarmale.
E o diferenta cam mare intre carne de pasare fiarta si sarmale. Ficatul meu de adult simte aceasta diferenta.
NOU
Nu se dă carne tocată, care de principiu conține și grăsime. Aia poate cădea greu și la un adult, darămite la un prunc cu sistem digestiv imatur?? Și cu ceapă prăjită, ca la sarmale. Și cu tot felul de condimente.
Serios, tu gândești vreun pic? Măcar așa, în pauza de masă?
NOU
Dacă bănățenii îs fruncea,aia care lovește în buric,ardelenii ce îs ?
NOU
buricul. pamantului, bineinteles.
NOU
Prin 2005 am nasit un copil al unei rude. Ruda care statea intr-un sat de langa Bucuresti. La petrecerea de botez, facuta “la curte”, am vazut live langa mine fetita de 9 luni cum primea sarmale de la ma-sa.
Pur si simplu nu am putut interveni. Sa faci observatie unui parinte cum sa-si creasca copilul este una din cele mai riscante chestii in romania.
NOU
Diversificarea se face, de obicei, cu pasi mici.
Pe de alta parte, un doctor pediatru este probabil un lucru sf in anumite parti ale tarii.
NOU
In romania ajungi la medic, psiholog si avocat numai cand intrii in rahat.
NOU
Faci pasi mici pan’ la Dristor si ceri o saorma cu de toate si o cola zero, ca sa nu se agite copilu’ de la zahar. Iei in prealabil o portie dubla de scutece.
NOU
Iar ca sa intri in rahat te duci la curve, la popa si la vrajitoare.
NOU
@antinevralgic: sau la Botezatu.
NOU
(Am apăsat cu încredere dar nu s-a publicat. Mai încerc o data, cu mai putina incredere)
În toată lumea civilizată carnea se introduce în alimentație de la 6 luni.
wholesomebabyfood.momtastic.com/meats.htm
Dar hai sa dam vina pe părinți înlocuirea sa căutăm sursa adevărată a îmbolnăvirilor e cel mai simplu pentru niște autorități incompetente.
NOU
fugi ba cu lumea ta civilizata, am 2 copii, am citit tot ce se poate citi pe tema asta. la 6 luni ii dai cel mult broccoli, nu sarmale. nu iti mai fa educatia pe internet, ca o sa ajungu si tu cu copiii la marie curie
NOU
De acord cu diversificarea insa ea se incepe de obicei cu carne de pui facuta piureu, mai usor de digerat. Nu cu carne de porc data prin masina de tocat.
NOU
www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Carnea+e+de+vina+Cazurile+Supita+si+Sarmaluta+de+la+Marie+Curie
minutul 1.40
NOU
Nu contesta nimeni ca mancarea de bebelusi trebuie pregatita putin altfel decat cea de adulti: fiarta bine, in vase separate de cele in care se gateste mancarea de adulti, vase spalate bine inainte de utilizare samd. Acum ce sa zic, poate am fost noi norocosi ca n-am avut probleme cu al nostru (dar am fost si obsedati de sterilizarea uneltelor pe care punea cel mic mana). Asta cu sterilizarea ne-a trecut cand a facut rubeola la 11 luni si rujeola la 1 an si cateva saptamani, ambele luate din spital (unde am fost cu el la control).
PS: inainte sa sariti cu RRO, ala se face la 1 an si doctorul ne-a recomandat sa asteptam cel putin 1 luna dupa ce ii trece. Si intre timp a facut-o si pe a doua.
NOU
Pe bune? Astea sunt argumente?
Exemplul personal, eu am citit tot și ce scrie la internet e pentru proști ?
Credeam ca fiind vorba de copii și tu părinte , o sa vrei o discuție serioasă.
NOU
nu am nevoie de argumente, pentru ca aici nu avem o discutie, cat timp tu doar ai aruncat o aroganta stupida. nu dai copiilor sarmale la 6 luni, sfarsitul discutiei. tu, desigur, esti liber sa mai scrii chestii, ca de aia e un internet liber.
NOU
Ionut, hai ca eu o ard la munca in preaviz – schimb job-ul, dorinta mea, merg la mai bine, mersi de grija – si am ceva timp de explicatii:
1. Nimeni nu zice ca nu-I ok sa incepi sa-i dai carne la 6 luni.
2. Sunt diferite tipuri de carne si diverse moduri de administrare. Probabil ca si tu esti de acord ca intre biftec tartat si piept de pui facut la abur fara condimente, pasirat si servit cu legume e o diferenta.
3. Seniorul nu spune ca n-ai voie sa-i dai carne, dar nu considera sarmalele – varza murata, carne porc, cateodata chiar costita cruda sau afumata si ulei – drept modul perfect de introducere a carnii.
Intelegi ideea? Uite, fructele si legumele sunt recomandate pentru copii, dar n-as introduce chestii gen fasole boabe la 3 luni, dupa cum nu I-as da pepene cu samburi unui copil mic. E un timp pentru toate.
NOU
Da bre, se introduce, dar treptat si nu sub forma de SARMALE. Incepi cu o carne slaba, pasata, plus niste legume. NU cu carne de porc (banuiesc ca aia n-au facut sarmale de curcan), plus chestii calite, plus eventual varza (“fantastica” pentru copiii mici, zici ca vine cutremurul cand trage cate un tun, plus durerea pe care o suporta de la balonare).
NOU
Arhi, sunt un fidel cititor de al tau, însă constat, pe zi ce trece, că te radicalizezi in ceea ce i privește pe ardeleni. Și nu înțeleg dc! Sincer! Nu cred că ai avut de suferit din cauza unui ardelean, prin comparație cu un confrate mitic. Nu cred! În orice caz, te stimez pt umorul tău unic însă am să renunț să te mai citesc în semn de protest personal față de ura asta pe care o propagi și prejudecățile de 2 lei pe care le scuipi în spațiul public. Nu suntem înceți, nu suntem mai proști decât media națională, nu suntem nici măcar mai săraci…din contră! Poate dacă ți-ai lua un concediu, să dai și tu o tură cu familia prin Transilvania, ai să vezi că ți schimbi opinia. Din turnul de fildeș al Buc. greu se vede altceva, sunt convins! De asta îți recomand cu căldură să ne vizitezi, și n ai să regreți. Aș fi bucuros să putem ieși la o bere să povestim despre asta odată…
PS. nu aștept răspuns, doar reflexii interioare.
NOU
lol
NOU
thats how we get them:))
NOU
“Turn de fildeș”?? Asta e gluma anului! 🙂
NOU
Turnul de fildes al Buc … relaxeaza-te este doar trolling, eu sunt moldovean din Buzau si fan Ardealul 🙂
NOU
ba ardelene. ca sa faci reflexie iti trebuie ceva oglinda. pentru o reflexie interioara banuiesc ca trebuie sa inghiti ceva oglinda.
reflectie poate era cuvantul potrivit.
in rest, voi sunteti cei mai tari, cei mai cinstiti si cei mai inteligenti.
NOU
Ce sa faca, mah, in concediu acolo, nu poate sa isi ia nici macar o paine pentru ca nu stie ungureste…
NOU
KENYER!
NOU
Am uitat sa precizez, nu iti convine sa fii stereotipizat ca prost, incet, molau sau sinonimia ardelean = retard, dar esti sigur ca daca ar fi fost sa pateasca ceva, mai degraba patea de la un mitic. Ardeleanule prost care esti.
NOU
Voi ati observat ca ardelenii au nume suspect de scurte? Pop in loc de popescu sau popa, rat, bot, boc, rus, ung si multe altele. Eu banuiesc ca e o bataie de joc a ungurilor. Te duceai cu plodul sa-l inregistrezi. Cum il cheama? popescu. Po-pes-c .. plm de budos olah, pop ajunge. Pe asta urat?
Bacanc, sefu. Mars, boc ajunge piticanie ce esti.
NOU
Aiurea, ne place noua sa dam vina pe unguri dar nu e vina lor. Cred ca ardelenii incepeau sa scrie la teza si cand suna de incheiere, ei terminasera sa scrie jumatate de nume, gen Ion Pop… Razvan Rat… Emil Boc… Ca sa nu faca greseli, ii treceau profesorii in tabel cu numele alea partiale si cu nota 1, cat sa ii dai unuia caruia ii ia 2 ore sa isi scrie juma de nume. Daca Ion Luca Caragiale ar fi fost ardelean, cea mai lunga scriere a lui era daca reusea sa isi scrie numele.
NOU
@fidel cititor RO: din turnu’ de fildes al Bucurestiului am plecat pentru o saptamana in Transilvania. Business, nu vacanta. Am fost in Alba, CJ, MM, SM, BH. De fiecare data, la fiecare intalnire cu cei de acolo, ei erau primii care aducea in discutie subiectul superoritatii ardeleni vs bucuresteni. justificari? puerile, de genul “uite ba, fraierilor, la noi s-a bagat apa calda/curent/ merg semafoarele…../ adica, nimic concret.
cred ca e deja un fel de obsesie si/sau complex de inferioritate in ce va/ii priveste.
PS: aaa, am obs ca nu mai zic “mitici”, ci “sudisti”
NOU
In momentele tale de reflexie totala sau partiala te-ai gandit ca exagerarile astea despre ardeleni au pornit tocmai din cauza faptului ca voi va considerati mult peste media nationala?
NOU
Cateva observatii aplicate:
1. Evident ca nu toti ardelenii sunt destepti, frumosi, cinstiti, cu simtul umorului si realizati in viata. Suntem doar cativa, dar efectul asupra celor din jur e atat de mare incat parem mai multi.
2. ‘Mitici’ e mort, se foloseste ‘răgăţeni’.
3. Comentatorii acestui blog sunt oameni relativ toleranti, proful meu de drept roman spunea ‘Bucurestiul e un oras superb, tot ce mai trebuie e sa facem un zid in jurul lui si umplem totul cu apa’.
4. Palinca sau tuica sau, cum i se zicea in antichitate, ambrozie. Bautura zeilor.
5. Gagici bune. Nu curve, aici moldovenii conduc detasat, dar bune.
6. Mancare. Ba, mancare, nu mizerii turcesti / bulgaresti etc.
7. Doar pentru ardeleni: Ba, Cetin asta nu vorbeste serios, nu ne crede prosti pe (chiar) toti, asta face misto de noi. Nu sariti si voi ca musca-n cacat de fiecare data, ca faceti neamu’ de rusine, si dupa aia trebuie sa le aducem iar aminte ragatenilor astia ca noi le-am spus de hartie igienica si i-am determinat sa renunte la pietris. Nu in ultimul rand, nu-i mai chemati in concediu prin Transilvania, ca n-avem nevoie de confirmarea lor – daca e destul de buna pentru printul Charles e destul de buna si pentru noi, si astia daca vin vin multi si strica totul – vezi Valea Prahovei.
NOU
well, ar trebui sa imi multumiti ca ii selectionez asa de usor…Ș))))
NOU
@Jordan:
“regateni” e mort inainte de “mitici”…..
mancare buna, adica slana si pita?
NOU
@bugsy – inainte de toate, acum am vazut comentariul tau, nu mi-a luat atata sa ma gandesc la o replica 🙂
Numa-n Bucuresti aduc slanina vecinilor si aia imi multumesc pentru sunca :). Vorba aia, era sa-mi iau sotia la intrebari, ca noi facem si sunca – sunca , din carne, nu grasime, dar p-aia n-o dau decat in situatii de viata si moarte 🙂
NOU
si in constanta e la fel cu sunca, niciodata nu ma intelegeam cu aia
NOU
Bottom line: copiii aia supravietuiesc si cresc mari, ai cetateanului elitist care se trage pe cur cu frici si cu vai nu ne permitem nici nu se nasc.
Hai sa nu exageram cu importanta oricarei bubite. E mai bine cu bumps on the road decat deloc.
NOU
Ci prost iești, hăi! La noi în Bucovina mămuca mi-o dat șuncă di porc di la trii luni.
NOU
well, moldovenii nu zic sunca la slanina, deci induci oamenii in eroare
NOU
Dar stim noi bine cine zice sunca…
NOU
Shonka….
NOU
Sarmalele nu-s pentru copii de 6 luni! clar! la cei de 6 luni dai mici, atentie insa! doar pe gratar si deloc din aia facuti la tigaie!
NOU
…. decit pe gratar! Offf, aveam pretentii la voi! B-)
NOU
Intr-o tara cu apa calda io am vazut in metrou o negresa ca-i dadea unui baietel de max un an jumate sa bea cite o gura din sticla ei de pepsi. Cei din jur priveau impasibili…
NOU
clar esti rasist. daca nu erai spuneai “o mama” in loc de “o negresa”.
NOU
Cola neagra, mama neagra… pare normal! 🙂
NOU
Asa, si ? De-aia au facut SHU, de la sarmale ?
NOU
SHU e cauzat de toxinele secretate de bacterii in corp. Bacteriile alea de E.coli mor mai sus de 65 grade C. Cum plm ca medic poti sa spui ca supa si sarmalele care fierb cel putin o ora la 100 grade sunt cauza infectiei? Cum poti sa spui cauza fara test? Nu-i exact acelasi tip de declaratie ca si aia despre branza Bradet? Baba aia glumeata nu mai trebuie lasata sa dea declaratii.
Si inca ceva, ce plm sunt alea picioruse de pui?
NOU
doar imi dau cu parerea, nu aruncati cu pietre. nu cred ca mancarea aia fierbe la 100 de grade.
probabil e adusa la punctul de fierbere al apei din ea apoi data la foc mic.
cred ca exista posibilitatea ca anumite zone din oala de sarmale sa nu ajunga la 65 de grade.
NOU
haida bre eddy ca te iau astia cu forta la masterchef pentru asea intuitii gaxtronomice
NOU
“Coltul de servetel” era o alta treaba, ca sa ma exprim asa. Pe vremuri pentru ca nu aveau calmant de gingi, etc, ce faceau? Luau o carpa, puneau miez de paine cu zahar, inmuiat in f. putin alcool. Se numea motroasca! Dar nu-i imbatau, ii linisteau! Oricum ardelenii nu concureaza cu moldovenii la capitolul “demonul alcool”.
In rest, poza zice tot! Sarmale placute!
NOU
lasa ca pe la tara se mai da la copii ceai de mac ca sa se mai linisteasca
NOU
Citita pe fb la un doctor glumet.
In sala de asteptare a cabinetului era o mamica cu bebelus de 3-6 luni. Ii dadea sa suga din biberon ceva maroniu-cafeniu. Doctorul i-a atras atentia stupefiat ca nu e deloc indicata CACAO cu lapte unui sugar. Mamica a raspuns foarte sigura pe ea:
– Aaa, dar nu e cacao, stati linistit, e CAFEA cu lapte. Stiti ce-i place? E innebunit dupa ea!
NOU
Poate isi baga americanii coada si pe ideea Iugoslaviei o sa avem si noi 4 republici: Fruncea, Ardealu’, Oltenia-Regat si Moldova. (Eventual si enclava izolata Gyuryland). Sa fie separare fara spatiu Schengen, cu vami si tot circul. Atunci sunt curios cum se vor descurca unii fata de ceilalti si cine si unde emigreaza.
NOU
bwana.soup.io/post/327650352/Samoyedic-also-called-Nenets-children-eating-their
NOU
Am tot cautat pe net si nu am gasit nici o informatie relevanta, de la ce varsta poti sa dai copilului icre de beluga si foie gras d’Oie?
Cu vaca de Kobe a fost simplu, la fel si cu fugu.
😉
NOU
In concluzie, va dati seama cu totii, inafara de medicii cu adevarat avizati, ne dam cu parerea a proasta in tirg despre un subiect extrem de complicat, da?
Daca niste oameni care se ocupa de subiect, specialisti in medicina si altii din minister nu isi dau seama dupa atata vreme cum pot rezolva problema asta, isi inchipuie vreunul dintre noi care am comentat ca va sari de la unul dintre noi broasca adevarului? Well…romanians, romanians everywhere…