Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.
Ce nume predestinat are ceo de la ăștia,și ce cocksucker pare,gen nevasta o arde aiurea,el lucrează pe baricade pentru poziție și acțiuni.
Legat de boicot,eu zic ca nu funcționează, din păcate, și am sa explic de ce:
-muistii de la omv,și cam toți șacalii,vor drepturi depline asupra zăcămintelor de gaze din Marea neagra,în timp ce românia vrea sa păstreze minim 25% pt piața internă.cat de jegos e PSD,și hot,măcar susțineau răspicat ca o parte din gazele ce exista în perimetrul romanesc sa rămână pentru consumul amarastenilor romani,și sa nu fie tranzacționate pe bursa din Amsterdam.aici îmi pare foarte jegos dulapul sărăcesc cu circa izmeana,și PNL,care nu iau o poziție clara asupra subiectului.gaze sunt sigur,altfel nu aveam afirmațiile obraznice ungurești,asa omv,card susțineau ca tot ce se găsește, sa fie transferat în ungaria/Austria,sa fie prelucrate,ca nu avem ce face cu ele la bucuresti(în traducere,industria petrochimica romana e pe butuci,și lasă că mai bine luam îngrășăminte și legume de la ei,decât sa le facem noi)
-tocmai am ajuns în ro,după doua zile petrecute la viena:orașul are ce oferi,e plin de romani,iar putinii austrieci care au dorit sa abordeze subiectul,susțin punctul de vedere al cancelarului lor,și anume ca vin mulți migranți,asa ca Schengen nu funcționează,nu trebuie extinsa…deci ce boicot ca le umplem buzunarele
-în 2-3 luni nu se va mai discuta subiectul,și imi e frica ca mutul și acoliții lui vor oferi avantaje imperialistilor de la Viena,cum a făcut și Năstase la vremea lui cu Petrom,iar romanii vor fi fericiți ca nu vor mai sta în vama,sa fie controlați de țuică,când vor merge la șantier sau agricultura în vest
-cei mai jegoși în toată afacerea sunt mutul și aurescu,ei trebuiau sa explice de unde votul negativ,și sa lase vrăjelile ieftine….
Romania nu are cu ce sa exploateze resursele de gaze asa ca suntem nevoiti sa cedam drepturile de extragere. Desigur, putem impune conditii dar nu vine nimeni aici sa faca acte de binefacere. Nu pentru ca “Ungaria sau Austria”, se discuta strict de profit, miliarde s.a.m.d. Alternativa ar fi sa ramana gazele la locul lor, exact ca aurul de la Rosia Montana (macar suntem bogati!). Oricum, nu asta-i problema cu Schengen, acolo e vorba de migranti si chestii politice. Eu am senzatia ca le este frica de refugiati ucrainieni, daca am intra noi in Schengen. Asa ca ne mai amana, poate se termina razboiul. Dar n-au curaj sa zica asta public…
15
#4 NOU
Becaly
@Danyzus….gazele aparțin statului roman;omv vrea ca odată exploatate sa dispună de ele după bunul plac adică sa le vândă cui și la ce preț,în schimb plătind redevențe statului roman….la un nivel ce nu îl știm.Ei își doresc acest lucru deoarece omv are și activități de industrie petrochimica deci ar avea o sursa de gaz ieftin,iar cetățeanul roman/firmele romane ar urma sa consume gaz tranzacționat pe bursa din Amsterdam….deci un client roman ar trebui sa liciteze contra unor tari mai înstărite…..iar industria romana ar pierde un avantaj pe care îl are acum și anume un gaz puțin mai ieftin.Daca cineva crede gargara cu piața unica, comuna,europeana,apoi sa vadă cum Franța,ce nu are gaz,dar are centrale nucleare,va nationaliza EDF,tocmai pentru a își asigura întâi pentru ei și cetățenii sai independenta energetica.
De aceea,este absolut obligatoriu și strategic ca statul roman sa își păstreze controlul asupra resurselor sale ,pentru ca asa cum Putin șantajează cu energia idem o poate face OMV,care e un proxy rusesc în inima uniunii europene.
17
#5 NOU
daddy
psd este hot, dar la partea cu raspicatul, a facut in asa fel ca gazele romanesti sa ramana in zacamant, ca sa putem importa de la mentorii lor. avem si perimetre terestre care apartin exclusiv de romgaz unde nu s-a lucrat aproape nimic pentru extractie.
nici un patriotard roman nu s-a intrebat si nici nu se va intreba de ce redeventele petroliere pe care le plateste omv statului roman sunt alea ridicol de mici stabilite in guvernarea psd nastase si reconfirmate periodic de majoritatile parlamentare, adica pesediste. romanul mediu isi doreste sa fie hot, dar reuseste sa fie doar prost.
8
#6 NOU
Dr. Acula
@Danyzus – și dacă stau gazele alea acolo? Ce se întâmplă? Expiră dinozaurii? Nu avem acum cu ce, dar poate vom avea.
@Danyzus – Romania a fost prima tara din lume care a avut o sonda construita in 1840 ,rafinarie si productie de petrol in 1857, urmatoarea a fost america in 1859, pe vremea aia austriecii si nu doar ei nici macar nu stiau de asa ceva.
18
#8 NOU
eugen
E Europa cu două viteze propusă de Frau Merkel, așa funcționează, unii sunt lăsați să alerge iar celorlalți li se bagă bețe în roate 🙂
11
#9 NOU
daddy
dr.acula: noi o sa avem autostrazi cand se va inventa teleportarea si gaze cand va fi la putere fuziunea nucleara (acum cateva zile s-a generat energie experimental prin fuziune).
daca exploatam anul asta, prindeam pretul maxim istoric. noi vom exploata cand va fi foarte ieftin si zacamintele se vor epuiza repede pentru ca turcii au intepat deja punga pontica.
constantin, ce relevanta are ce ai insirat acolo?
egiptenii ridicau piramide cand germanii locuiau in pesteri, si?
2
#10 NOU
daddy
constantin, ce relevanta ai ce insiri acolo? firma care exploata era romaneasca?
egiptenii construiau piramide si infrastructura cand germanii inca nu iesisera din pesteri, si?
1
#11 NOU
AlexF
Nu are legatură directă directă cu România și Schengen.
Are legătură cu aderarea unor țări sărace (Ro, Bulgaria, țările baltice) și/ sau cu un sistem social arhaic (Iugoslavia), corupte până în măduva oaselor (toate aderate începând cu 2004), complet neadaptate mental Europei civilizate ci mai degrabă “Levantului” (Cipru, Malta). Are legătura cu niște căpușe “deștepte”, “vulpisoare”, gen Polonia, Ungaria și Cehia, unor mereu nemulțumiți precum fostul RDG….
Toate aceste conglomerate sociale, neunite și închegate in sinea lor au distrus fosta Comunitate Europeană, au scos UK din ea…au sărăcit populația din vest.
Vă dați seama ca dacă acele sute de miliarde acordate unor “state” căpușă ar fi fost reinvestite in vest acel ROI ar fi depășit imaginația oricărui om?
Când te măriți cu un sărac nu devine săracul mai bogat ci bogatul mai sărac…
ai dreptate. parvenitii din est sunt spagarii din parlamentul european.
si din cauza esticilor saracesc vesticii si au iesit englezii din ue.
resursele alea din est luate pe nimica, firmele capusa implentate in fiecare stat estic care a dorit apartenenta la ue, munca mai putin costisitoare prestata de estici duc la saracirea patronilor din vest.
sau poate o sa ne mai spui ca francezii au saracit ca au fost nevoiti sa colonizeze africa. belgienii la fel in congo, au facut acte de caritate.
neamtul se duce la serviciu cu gandul ca o fetita din est sa aiba o masa calda.
tu te auzi ce spui?!
101
#13 NOU
Boris
Desi ai dreptate in prima parte tu nu realizezi ca vestul nu “s-a insurat cu un sarac” din dragoste pura, ci tot din interes.
Cateva motive:
1. Cu toti polonezii, romanii si bulgarii si uite ca tot nu au suficienta forta de munca (sau sa zicem ca iarasi nu au suficienta forta de munca, ca nu mai accepta nici polonezul sa munceasca pe doi covrigi).
2. Brain drain din est catre vest este cate se poate de real.
3. Piata de desfacere sa tot fie ca nu suntem doar prosti p-aci prin est, dar suntem si multi.
4. E mai usor sa iti iei tributul de la “prieteni” decat de la dusmani.
5. Si cel mai important motiv, noi toti p-acilea istoric am fost sub cate o talpa, deci daca nu eram sub talpa UE eram sub laba rusa, ori lui franz cocksucker asta nu i-a placut sa aiba 40 de ani armata rosie in berlin si la 20 de km de viena. Asa ca dupa ce le-au pus pe toate in balanta s-au insurat cu saracii de noi. Acu’ ca nu mai suntem chiar ultimii saraci si am inceput si noi sa emitem pretentii….well, asta-i viata, sa o inghita.
73
#14 NOU
AlexF
Păi aveți dreptate…de unde sa încep?
La care firme căpușă te referi? La cele de consultanță și control? La OMV? Ca romanii erau în stare sa facă singuri totul cum a făcut omv? Sau poate te referi la ROBUR (firma RDG-isră producatoare de camioane) cumpărată și băgată in insolvență de vestici imperialiști nemiloși? Fucking 5000 de angajați făceau aproximativ 30 de camioane pe zi. Îndreptau idilice cu ciocanul ca sa se închidă cât de cât… te referi la Dacia, cea fără Renault? La Olcit? La IAR? La ce te referi? Zăcăminte in pământ fără sa ști și/sau sa le poți extrage nu prea au aceeași valoare ca la pompa de benzină. Minereul de fier fără Arcelor….mă rog se pare ca te-ai gândit profund la ceea ce zici.
Munca mai puțin costisitoare are și alte implicații…1. șomajul angajaților din vest, 2. Și in China sau înfia este mai ieftin…vezi Nokia. Asta nu este totul.
“ sau poate o sa ne mai spui ca francezii au saracit ca au fost nevoiti sa colonizeze africa. belgienii la fel in congo, au facut acte de caritate.
neamtul se duce la serviciu cu gandul ca o fetita din est sa aiba o masa calda.” ce are asta de a face cu corupția actuală, sa zicem, din Ungaria sau Bulgaria?
Îți dau un expl. cu România. Aceasta Tara primäre din 2007 aproximativ 20 de miliarde de euro subvenții anual. Deci bani pe “de gratis”. 20 de Fucking miliarde anual = 300 miliarde (!!!) in 15 ani. Aaaaa, ca nu sunt in stare să ii absoarbă (atunci ar primi mai mult), asta-i altă problemă. La ce căpușe te referi mai exact care îți dau 300 de miliarde…până acum ca vor mai veni niște miliarde. In cele 10 min de când scriu pana acum au fost consumate 380000 euro din bugetul ue cu ro.
“Cu toti polonezii, romanii si bulgarii si uite ca tot nu au suficienta forta de munca” idem ca mai sus. Banii câștigați in vest se duc (in mare masura) in locurile natale ale acestor persoane. Mâna de lucru ieftină…? Glumești! Dacă faild state utile de unde provin acești muncitori le-ar oferi condiți umane de trai și munca, aceste persoane nu ar lucra in vest… aici mă includ si pe mine…oarecum
2. Din vina cui? Ai vesticilor? Ca dau cu bani in oameni buni?
3. Da. Și chinezi sunt mulți. Care-i câștigul mediu de expl in Croația? (Nu mă refer la coasta…uitate in estul Croației … este precum in Gabun! Ce consuma aia? Louis Vuitton, Mercedes, Phillips, burberry, geberit, bosch?
24
#15 NOU
gigi
Voiam sa iti dau o replica dar Boris a reusit sa spuna foarte exact ce era de zis.
9
#16 NOU
Dan
Alexf, spui numai aberatii. Croatia e cel putin la fel de corupta ca romania si e in shengen. Acum ceva timp am citit un interviu cu goran ivanisevic vare spunea cum si a pierdut toti banii castigati din tenis din cauza coruptiei si ca nu a vrut sa dea spagi. Ma asteptam ca cineva ca tine sau deea sa spuna ca eva kaili are origini prin romania si
26
#17 NOU
John Temple
@AlexF: n-ai cu cine. Românu’ neaoș n-o făcut nimic în 30 ani, dar vrea totul gratis.
7
#18 NOU
Boris
“ sau poate o sa ne mai spui ca francezii au saracit ca au fost nevoiti sa colonizeze africa. belgienii la fel in congo, au facut acte de caritate.
neamtul se duce la serviciu cu gandul ca o fetita din est sa aiba o masa calda.” ce are asta de a face cu corupția actuală, sa zicem, din Ungaria sau Bulgaria?
N-ai prea inteles, intrebarea era simpla, de ce crezi tu ca au facut francezii un efort urias sa colonizeze africa (o zona si mai nasoala si greu accesibila decat estul europei). Tu crezi ca efortul a fost facut ca sa ii civilizeze pe aia? Nimic pe lumea asta nu se face “din bunatate” ci cu un scop.
Mâna de lucru ieftină…? Glumești! Dacă faild state utile de unde provin acești muncitori le-ar oferi condiți umane de trai și munca, aceste persoane nu ar lucra in vest… aici mă includ si pe mine…oarecum.
Pai cu ce contrazice asta ce am zis eu? Orice societate ajunge la un nivel unde nu mai gasesti oameni sa faca “muncile de jos”. Inclusiv romania ajunge acolo. Tu pleci din ro, ca nu sunt conditii (pe care tu sa le accepti), uite ca a inceput sa fie plina romania de muncitori de peste tot pentru care e ok aici, de am ajuns sa nici nu mai pot comanda in romana pe la restaurante.
Aia vin in ro, cum te-ai dus tu in vest. E un ciclu normal. Ce ziceam eu ca societatile au mereu nevoie de mana de lucru ieftina pentru ca dezvoltarea unei tari se face tot cu cocoasa, vestul si-a luat resursele din estul europei, noi ne-o luam direct din sri lanka si vietnam.
Calculul la berlin asta a fost: bai si asa avem milioane de turci in tara (pe care i-am adus sa ne reconstruisca tara din ’70 pana 2000) si tot ne mai trebuie cateva milioane din calculele noastre, mai bine sa mai aducem polonezi si bulgari nu doar turci, ca devine o problema nationala.
La londra la fel doar ca era vb. de indieni si paki, la Paris de africani, etc. etc.
D-aia suntem noi in UE. Ca am putut da cateva milioane de spalatori la cururi de batrani, capsunari et co. plus cateva zeci de mii de high qualified brains pentru UE, de care UE avea nevoie. Si la schimb ne-am luat miliardele alea de care zici tu.
N-a dat nimeni teapa nimanui, e un contract mai mult sau mai putin avantajos pentru fiecare dintre parti. Pretentia pe care o avem este insa ca daca tot vii in fiecare zi sa cumperi o paine de la mine, sa incepi sa dai buna ziua cand intri in magazin si eventual sa nu te faci ca nu ma cunosti daca ne vedem pe strada, ca asa e civilizat.
16
#19 NOU
Tony
Scriam un roman, dar dupa fraza cu 20 miliarde gratis mi-am dat seama ca nu are sens. Apropo, firmele capusa de care spune Catalin, sunt cele care au ingropat tot ce inseamna productie in tara noastra. Tu zici doar de OMV, dar fii mai atent cand cumperi mere poloneze, cartofi egipteni, rosii olandeze si carne de porc din Spania.
11
#20 NOU
AlexF
Păi și la ce te ajută acest “boicot”?
Că nemti sunt corupți? Da, aeroportul din Berlin. Filarmonica din Hamburg, cancelarul Scholz, fostul ministru schäuble.. sunt, cum as nu fie?
Însă “boicotul” aceata este de o ipocrizie maximă. Ce rezolvi? In “beat case” se Închide banca. Ies 5000 de șomeri in România. Ce capital rămâne in România? Aaaa, o noua banca o va înlocui. Una românească? A ta? Fondata de cine?
Dacă boicotezi ceva și nu-ți dai seama de implicațiile economice precum Cătălin, Boris. Gigi și Dan atunci măcar taci.
6
#21 NOU
AlexF
Mai departe că văd că au apărut neînțelegeri… o da unu cu paki șamd (pentru ca este un rasist. 100% știe ce înseamnă “paki”, că nu este un simplu diminutiv, că nu-i prost).
Ce se întâmplă de expl cu creditele acordate? Le preia cec-ul românesc ori de exemplu Raiffeisen le pune la scadență imediată?
Ce înțeleg cei mai putini oameni este ca mândria, mai ales în afaceri este foarte dăunătoare. Și vin cu expl. Cu Croația, cu Londra, cu Congo și mongo…
fiecare înțelege ce vrea și mai ales ce poate. Cheers mă duc să-mi ud chiloti-n ocean și să beau un șpriț.
3
#22 NOU
CatalinR
Eu credeam ca spritul l-ai baut inainte…
5
#23 NOU
AlexF
Am mai râs um pic de Boris vlajnicul apărător al cinstei romanilor.
Trebuie sa recunoști ca ești îndoctrinat și nu gândești limpede. Habar nu ai pe ce lume trăiești când aduci muncitorii aia de care zici tu.
Bă Tovarășe, bă ascultă si încercă sa te gândești un pic și repetă:
Muncitori romani nu sunt cumpărați de vestici prin subvențiile primite se statul roman. Nu, ei primesc un salariu (Btw din care mare parte ajung in romania).
Dacă Nu poți sa gândești singur, măcar nu mai deschide gura… de economie, Macroeconomie, subvenții, telul lor, etc habar nu ai.
Cu cât vb mai mult cu atât arați ca ești un “suflet mai simplu dar mândru”.
4
#24 NOU
daddy
alexf, boris: romanul mediu este analfabet financiar (inclusiv cei cu diplome si calificari) si lipsit de proactivitate, toata actiunile lui fiind reactive.
alte caracteristici: nu se poate asocia, nu poate planifica, lucreaza deficitar in echipa, se raliaza greu si doar pe scurta durata unui unui proiect de interes general.
romanii au inceput sa scrie la 500 de ani dupa vecinii lor. o perioada de aproape o mie de ani este acoperita arheologic de urme lasate de alte popoare.
3
#25 NOU
M
Discutam ca de la roman la roman iar profitul il impartim ca de la smecher la fraier!
Trecand peste penibilul situatiei si limba de lemn, totusi proasta aia de a redactat mesajul nu putea sa sara peste “sincer, ca de la roman la roman…” cand stia ca scrisoarea o sa fie semnata de lolek si bolek asta. Sau era “de la Romanek la roman” si a intrat autocorrectul?
Nu știu multe, dar dacă în Slovacia/Austria/Ungaria/Spania/Franța (pe unde am cam umblat) venea mesajul ăsta scris fără diacritice/accente/semne pe litere, nici măcar nu conta. Nu îl citea nimeni… și dacă l-ar fi citit careva, i-ar fi dat MUIE emitentului. Atât!
austria si ungaria sunt pasalacuri rusesti, romanii care-si cheltuie banii acolo fac si ei ce e in interesul lor, platesc birul la stapanul de la rasarit, ce, n-avem pupatori de putin pe-aici?
10
#31 NOU
Arădean
S-avem pardon coană Joițică, n-are legătură.
Românul merge acolo pt că e frumos. Dă un ban și știe pe cel dă. Restul sunt basme cu Bamse!
Că dacă e sa ne luăm după Pupători de Putin… Cam toate țările sunt, în afară de Polonia, țările baltice și UK. …iar România este poate mai pupătoare decât alții….știe domnu’ Năstase, domnu’ Simion, coana șosoacă, domnu’ Ponta…etc.
5
#32 NOU
Silviu
Pentru un comunicat oficial ma asteptam sa vad diacritice. Nu e un comentariu scris de pe telefon (ca al meu) ci o informare in limba romana.
off topic @Emil : cum se simte copilul? a venit rezultatul? tin pumnii strinsi….
#38 NOU
Ciocanul
In economie de multe ori conteaza trendul mai mult decat situatia actuala. Fiecare banca incearca sa creasca si sa ia cat mai mult din piata. Chiar daca le-au plecat 22 de oameni de la BCR(lol, probabil o minciuna) sa devii o paria pe piata este nasol din toate punctele de vedere. Imaginea e cel mai greu de construit si cel mai usor de distrus.
Eu am mai zis asta si o s-o mai zic, cu toate riscurile aferente de a-mi lua injuraturi… boicotul bancilor este o cale sigura de a ne impusca singuri. Poti boicota orice fel de firma austriaca, dar nu bancile… daca pica una, va fi rau pentru tot sistemul bancar, va urma o perioada de hiper-inflatie care ne va afecta pe toti, iar deponentii de la banca respectiva isi vor recupera banii foarte greu (chiar si cei in limita a 100k euro… care oricum nu vor mai valora cat 100k euro din zilele noastre dupa deprecierea leului si inflatie). Bonus: daca pica o banca si se nasoleste economia rau rau, o sa se umfle in pene fix auriferii, cei care propaga boicotul si care vor putea arata cu dejtul strainii care “uite cat rau fac Romaniei”.
Doar ca detaliu tragi-comic: in pretul benzinei exista, in continuare, o acciza speciala destinata acoperirii costurilor legate de falimentul Bancorex (prin 2010 a fost unita cu acciza standard, dar cum accizele nu au scazut, putem conchide ca inca o platim). Asta poate spune mai mult despre faptul ca statul e incapabil sa renunte la o sursa de venit decat ca un asemenea faliment bancar te urmareste mult, dar totusi….
Comunicarea aia e facuta in iideea ca asa se face by the book (reguli de management al crizelor) si nimic mai mult. Formularea, lipsa de atentie la detalii, ne arata ca nu au facut decat sa bifeze “ce scrie la carte in caz de x situatie”. Daca ii lovea boicotul aveau alte masuri, nu sa ne trimita noua cate un mail amarat. Keep dreaming!
Mie mi se pare ca boicotul funcționează exact așa cum ar trebui.
Adică nu-ti anulezi vacanța deja plătită, sau alte acte de bravadă.
Dar daca ai de ales intre un căcat austriac si un serviciu din altă parte alegi un serviciu din altă parte. Și de fiecare dată cand stai la coadă la pasșpoarte, chiar dacă e coada e din alta cauză o sa înjuri în minte: “futu’i in gura de austrieci că din cauza lor stau acum la coada aici!” și o să-ți aduci aminte ca trebuie sa-i boicotezi pana iți intra în reflex de o sa ajungi peste ani sa te întrebi: “Oare de ce nu folosesc servicii austriece?” si o să-ți răspunzi singur: “Nu știu.. Cred ca-s niște servicii de căcat!”
Romania prin ROMGAZ a cumparat de la EXXON care s-au mutat in Turcia sa exploareze gaze tot din Marea Neagra 50% din perimetrul Neptun Deep care este estimat la cel putin 85 miliarde metrii cubi.OMV detine ceilalti 50%.Romgaz a platit 1.06 miliarde euro iar pentru aceasta tranzacie s-a imprumutat de la Raiffeisen Bank cu 325 milioane de euro.OMV a declarat ca a cheltuit impreuna cu EXXON 1.5 miliarde de euro numai pentru exploatare(doar pentru sonda Ocean Endeavor in 2014 s-au platit 500 milioane.Deja e multa Austrie implicata in povestea celui mai bogat perimetru din Marea Neagra…Curios de ce vinde EXXON cu 1 miliard jumatate din afacera care e evaluata momentan la 85 miliarde ca si valoare a gazului ce va fi exploatat.
Exploatarea la mare adancime costa mult…..ori nu concesionam nimic si faceam o firma de stat care contracta pe cine e capabil sa foreze la cateva mii de metrii adancime si tot gazu era al nostru si faceam ce vrem cu el ori facem cumva atractiva exploatarea pentru companii care investesc miliarde de dolari si ne alegem si noi cu ceva.
In 2009 am castigat la Haga procesul cu Ucraina care dura de 40 de ani si asa am mai castigat 9700 km patrati de zona economica exclusiva iar la scurt timp am concesionat 11 perimetre(5 din noua zona castigata)……poate de-aia am castigat ca sa le dam si noi mai departe ….
1. perimetrul neptun deep a fost concesionat de statul roman (prin buzunarul lui tericeanu), spaga s-a dat si s-a luat.
2. concesionarul face ce vrea cu ce gaseste in pamant fiind obligat sa plateasca o redeventa statului roman, asa e legea:
a) fie statul mareste redeventa la un nivel inaceptabil pt concesionar
b) fie asigura desfacerea produsului (gaz natural, in cazul de fata) in conditii avantajoase concesionarului, astfel incat sa se asigure mai intai consumul intern
explicatii: punctul a) l-a incercat dragnea pt ca el nu luase spaga de la tericeanu, iar baietii cu sondele au zis …noi am dat, daca nu va intelegeti s-o impartiti intre voi, atunci noi plecam.
pt punctul b) tocmai a fost eliberat tov. niculae, omul care detine pe persoana fizica toata chimia din romania (mai putin azomures), pt ca justitia e corecta.
si tot aici la b): in acest moment doar 38% din romania are o teva de gaz in fata portii, restul fura lemne din padurile patriei.
3. pt @becaly: nu se duce nimeni cu gazul romanesc la bursa ttf din amsterdam!! statul roman (prin agentia nationala a resurselor minerale) a hotarat ca redeventa sa fie calulata la pretul gazului tranzactionat la ttf amsterdam, stiu e o prostie, dar nu e prima data cand ne impuscam singuri in picior.
4. pt @iuli: toate cifrele aruncate sunt pt explorare, nu exploatare. pana la exploatare mai e cale lunga. cine crede ca romania, acum in 2023, ar putea singura sa-si exploreze/exploateze gazele din marea neagra….are vise umede. romania nu e in stare sa scoata gaz din perimetrul caragele, onshore, acilisa langa buzau, se stie despre caragele de 15 ani, cel putin.
5. gaze naturale in lumea asta sunt cacaclau, mai zic odata: cacaclau maria ta. daca nu le vom folosi (pe ale noastre) in urmatorii 20-30 de ani o sa ni le bagam in cur.
6. stiti de la cine s-a aflat ca avem gaze in marea neagra? de la jacques cousteau marele oceanograf logodit cu greenpeace-ul pulii, asta se face cand va uitati la documntare colorate frumos, unii filmeaza pestii, iar altii proceseaza date despre resurse naturale.
7. astazi, cand scriu aici, pe bursa noastra se vinde MWh cu 400 de lei (pretul la bursa este in PVT, nu contine tarife de transport/distributie/accize/tva, adica cca 80 e/MWh.
la bozgori la bursa e 93,01 e/MWh
la austrieci (fu-tu-i in gura) e 85,17 e/MWh
iar voi, clientul casnic din romania il cumparati cu 62 e/MWh …CU TOATE TAXELE INCLUSE, adica tarif transport+tarif distributie+acciza+tva….+profitul pulii-n gura.
in aceste conditii sa-mi spuneti cine e nebunul care vrea sa investeasca in industria gazului romanesc??
Poate fac un pustiu de bine și dispar cu toate băncile, drujbele și “constructorii” lor de pe plaiurile mioritice. Ne ajung escrocii noștri, nu mai avem nevoie să importăm alții.
pt. @fptpoze ma refeream la explorare da a iesit exploatare….
Daca ar fi vrut conducatorii nostrii ca din aceasta descoperire sa ne alegem cu geva gen Norvegia(Statoil si fond suveran de investitii din profitul realizat in valoare de 1300 miliarde dolari) si sa nu mai fie amestecata partea politica se putea face ceva si acum poate beneficiam de aceste gaze dar a fost doar o furaciune de moment.
Asa si Nigeria sau alte tari din Africa sunt plina de resurse dar din cauza conducatorilor praduitori tot mor aia de foame….
Am trecut pe aici doar sa va spun ca tocmai am incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei pe un an si primul criteriu de alegere a fost: fara firma cu capital austriac.
Si da, desi firmele de asigurari doar colecteaza pentru stat contravaloarea asigurarii obligatorii, m-am asigurat ca nici banii aia nu vor trece pe la austrieci, incheind polita PAID pentru anul viitor tot dupa acelasi criteriu.
Urmeaza prin februarie RCA. Desi am avut polita foarte multi ani la Uniqa ma voi muta la alta firma de asigurari
Daca lucrurile vor fi cat de cat normale, la vara sunt sanse sa merg cateva zile in strainatate. O sa am grija si la asigurarea de calatorie.
Nu-mi pasa de inimi rosii sau verzi, eu sigur ma simt mai bine acum.
trist e ca politicienii români în frunte cu iohannis continua sa fie sclavii intereselor externe. și-au reluat poziția ghiocelului și așteaptă iar, ca milogii, sa le dea aia niște firimituri, ca apoi sa se laude în campaniile electorale cu ce realizări pe plan extern au avut ei
NOU
Ce nume predestinat are ceo de la ăștia,și ce cocksucker pare,gen nevasta o arde aiurea,el lucrează pe baricade pentru poziție și acțiuni.
Legat de boicot,eu zic ca nu funcționează, din păcate, și am sa explic de ce:
-muistii de la omv,și cam toți șacalii,vor drepturi depline asupra zăcămintelor de gaze din Marea neagra,în timp ce românia vrea sa păstreze minim 25% pt piața internă.cat de jegos e PSD,și hot,măcar susțineau răspicat ca o parte din gazele ce exista în perimetrul romanesc sa rămână pentru consumul amarastenilor romani,și sa nu fie tranzacționate pe bursa din Amsterdam.aici îmi pare foarte jegos dulapul sărăcesc cu circa izmeana,și PNL,care nu iau o poziție clara asupra subiectului.gaze sunt sigur,altfel nu aveam afirmațiile obraznice ungurești,asa omv,card susțineau ca tot ce se găsește, sa fie transferat în ungaria/Austria,sa fie prelucrate,ca nu avem ce face cu ele la bucuresti(în traducere,industria petrochimica romana e pe butuci,și lasă că mai bine luam îngrășăminte și legume de la ei,decât sa le facem noi)
-tocmai am ajuns în ro,după doua zile petrecute la viena:orașul are ce oferi,e plin de romani,iar putinii austrieci care au dorit sa abordeze subiectul,susțin punctul de vedere al cancelarului lor,și anume ca vin mulți migranți,asa ca Schengen nu funcționează,nu trebuie extinsa…deci ce boicot ca le umplem buzunarele
-în 2-3 luni nu se va mai discuta subiectul,și imi e frica ca mutul și acoliții lui vor oferi avantaje imperialistilor de la Viena,cum a făcut și Năstase la vremea lui cu Petrom,iar romanii vor fi fericiți ca nu vor mai sta în vama,sa fie controlați de țuică,când vor merge la șantier sau agricultura în vest
-cei mai jegoși în toată afacerea sunt mutul și aurescu,ei trebuiau sa explice de unde votul negativ,și sa lase vrăjelile ieftine….
NOU
tl: dr
NOU
Romania nu are cu ce sa exploateze resursele de gaze asa ca suntem nevoiti sa cedam drepturile de extragere. Desigur, putem impune conditii dar nu vine nimeni aici sa faca acte de binefacere. Nu pentru ca “Ungaria sau Austria”, se discuta strict de profit, miliarde s.a.m.d. Alternativa ar fi sa ramana gazele la locul lor, exact ca aurul de la Rosia Montana (macar suntem bogati!). Oricum, nu asta-i problema cu Schengen, acolo e vorba de migranti si chestii politice. Eu am senzatia ca le este frica de refugiati ucrainieni, daca am intra noi in Schengen. Asa ca ne mai amana, poate se termina razboiul. Dar n-au curaj sa zica asta public…
NOU
@Danyzus….gazele aparțin statului roman;omv vrea ca odată exploatate sa dispună de ele după bunul plac adică sa le vândă cui și la ce preț,în schimb plătind redevențe statului roman….la un nivel ce nu îl știm.Ei își doresc acest lucru deoarece omv are și activități de industrie petrochimica deci ar avea o sursa de gaz ieftin,iar cetățeanul roman/firmele romane ar urma sa consume gaz tranzacționat pe bursa din Amsterdam….deci un client roman ar trebui sa liciteze contra unor tari mai înstărite…..iar industria romana ar pierde un avantaj pe care îl are acum și anume un gaz puțin mai ieftin.Daca cineva crede gargara cu piața unica, comuna,europeana,apoi sa vadă cum Franța,ce nu are gaz,dar are centrale nucleare,va nationaliza EDF,tocmai pentru a își asigura întâi pentru ei și cetățenii sai independenta energetica.
De aceea,este absolut obligatoriu și strategic ca statul roman sa își păstreze controlul asupra resurselor sale ,pentru ca asa cum Putin șantajează cu energia idem o poate face OMV,care e un proxy rusesc în inima uniunii europene.
NOU
psd este hot, dar la partea cu raspicatul, a facut in asa fel ca gazele romanesti sa ramana in zacamant, ca sa putem importa de la mentorii lor. avem si perimetre terestre care apartin exclusiv de romgaz unde nu s-a lucrat aproape nimic pentru extractie.
nici un patriotard roman nu s-a intrebat si nici nu se va intreba de ce redeventele petroliere pe care le plateste omv statului roman sunt alea ridicol de mici stabilite in guvernarea psd nastase si reconfirmate periodic de majoritatile parlamentare, adica pesediste. romanul mediu isi doreste sa fie hot, dar reuseste sa fie doar prost.
NOU
@Danyzus – și dacă stau gazele alea acolo? Ce se întâmplă? Expiră dinozaurii? Nu avem acum cu ce, dar poate vom avea.
NOU
@Danyzus – Romania a fost prima tara din lume care a avut o sonda construita in 1840 ,rafinarie si productie de petrol in 1857, urmatoarea a fost america in 1859, pe vremea aia austriecii si nu doar ei nici macar nu stiau de asa ceva.
NOU
E Europa cu două viteze propusă de Frau Merkel, așa funcționează, unii sunt lăsați să alerge iar celorlalți li se bagă bețe în roate 🙂
NOU
dr.acula: noi o sa avem autostrazi cand se va inventa teleportarea si gaze cand va fi la putere fuziunea nucleara (acum cateva zile s-a generat energie experimental prin fuziune).
daca exploatam anul asta, prindeam pretul maxim istoric. noi vom exploata cand va fi foarte ieftin si zacamintele se vor epuiza repede pentru ca turcii au intepat deja punga pontica.
constantin, ce relevanta are ce ai insirat acolo?
egiptenii ridicau piramide cand germanii locuiau in pesteri, si?
NOU
constantin, ce relevanta ai ce insiri acolo? firma care exploata era romaneasca?
egiptenii construiau piramide si infrastructura cand germanii inca nu iesisera din pesteri, si?
NOU
Nu are legatură directă directă cu România și Schengen.
Are legătură cu aderarea unor țări sărace (Ro, Bulgaria, țările baltice) și/ sau cu un sistem social arhaic (Iugoslavia), corupte până în măduva oaselor (toate aderate începând cu 2004), complet neadaptate mental Europei civilizate ci mai degrabă “Levantului” (Cipru, Malta). Are legătura cu niște căpușe “deștepte”, “vulpisoare”, gen Polonia, Ungaria și Cehia, unor mereu nemulțumiți precum fostul RDG….
Toate aceste conglomerate sociale, neunite și închegate in sinea lor au distrus fosta Comunitate Europeană, au scos UK din ea…au sărăcit populația din vest.
Vă dați seama ca dacă acele sute de miliarde acordate unor “state” căpușă ar fi fost reinvestite in vest acel ROI ar fi depășit imaginația oricărui om?
Când te măriți cu un sărac nu devine săracul mai bogat ci bogatul mai sărac…
NOU
ai dreptate. parvenitii din est sunt spagarii din parlamentul european.
si din cauza esticilor saracesc vesticii si au iesit englezii din ue.
resursele alea din est luate pe nimica, firmele capusa implentate in fiecare stat estic care a dorit apartenenta la ue, munca mai putin costisitoare prestata de estici duc la saracirea patronilor din vest.
sau poate o sa ne mai spui ca francezii au saracit ca au fost nevoiti sa colonizeze africa. belgienii la fel in congo, au facut acte de caritate.
neamtul se duce la serviciu cu gandul ca o fetita din est sa aiba o masa calda.
tu te auzi ce spui?!
NOU
Desi ai dreptate in prima parte tu nu realizezi ca vestul nu “s-a insurat cu un sarac” din dragoste pura, ci tot din interes.
Cateva motive:
1. Cu toti polonezii, romanii si bulgarii si uite ca tot nu au suficienta forta de munca (sau sa zicem ca iarasi nu au suficienta forta de munca, ca nu mai accepta nici polonezul sa munceasca pe doi covrigi).
2. Brain drain din est catre vest este cate se poate de real.
3. Piata de desfacere sa tot fie ca nu suntem doar prosti p-aci prin est, dar suntem si multi.
4. E mai usor sa iti iei tributul de la “prieteni” decat de la dusmani.
5. Si cel mai important motiv, noi toti p-acilea istoric am fost sub cate o talpa, deci daca nu eram sub talpa UE eram sub laba rusa, ori lui franz cocksucker asta nu i-a placut sa aiba 40 de ani armata rosie in berlin si la 20 de km de viena. Asa ca dupa ce le-au pus pe toate in balanta s-au insurat cu saracii de noi. Acu’ ca nu mai suntem chiar ultimii saraci si am inceput si noi sa emitem pretentii….well, asta-i viata, sa o inghita.
NOU
Păi aveți dreptate…de unde sa încep?
La care firme căpușă te referi? La cele de consultanță și control? La OMV? Ca romanii erau în stare sa facă singuri totul cum a făcut omv? Sau poate te referi la ROBUR (firma RDG-isră producatoare de camioane) cumpărată și băgată in insolvență de vestici imperialiști nemiloși? Fucking 5000 de angajați făceau aproximativ 30 de camioane pe zi. Îndreptau idilice cu ciocanul ca sa se închidă cât de cât… te referi la Dacia, cea fără Renault? La Olcit? La IAR? La ce te referi? Zăcăminte in pământ fără sa ști și/sau sa le poți extrage nu prea au aceeași valoare ca la pompa de benzină. Minereul de fier fără Arcelor….mă rog se pare ca te-ai gândit profund la ceea ce zici.
Munca mai puțin costisitoare are și alte implicații…1. șomajul angajaților din vest, 2. Și in China sau înfia este mai ieftin…vezi Nokia. Asta nu este totul.
“ sau poate o sa ne mai spui ca francezii au saracit ca au fost nevoiti sa colonizeze africa. belgienii la fel in congo, au facut acte de caritate.
neamtul se duce la serviciu cu gandul ca o fetita din est sa aiba o masa calda.” ce are asta de a face cu corupția actuală, sa zicem, din Ungaria sau Bulgaria?
Îți dau un expl. cu România. Aceasta Tara primäre din 2007 aproximativ 20 de miliarde de euro subvenții anual. Deci bani pe “de gratis”. 20 de Fucking miliarde anual = 300 miliarde (!!!) in 15 ani. Aaaaa, ca nu sunt in stare să ii absoarbă (atunci ar primi mai mult), asta-i altă problemă. La ce căpușe te referi mai exact care îți dau 300 de miliarde…până acum ca vor mai veni niște miliarde. In cele 10 min de când scriu pana acum au fost consumate 380000 euro din bugetul ue cu ro.
“Cu toti polonezii, romanii si bulgarii si uite ca tot nu au suficienta forta de munca” idem ca mai sus. Banii câștigați in vest se duc (in mare masura) in locurile natale ale acestor persoane. Mâna de lucru ieftină…? Glumești! Dacă faild state utile de unde provin acești muncitori le-ar oferi condiți umane de trai și munca, aceste persoane nu ar lucra in vest… aici mă includ si pe mine…oarecum
2. Din vina cui? Ai vesticilor? Ca dau cu bani in oameni buni?
3. Da. Și chinezi sunt mulți. Care-i câștigul mediu de expl in Croația? (Nu mă refer la coasta…uitate in estul Croației … este precum in Gabun! Ce consuma aia? Louis Vuitton, Mercedes, Phillips, burberry, geberit, bosch?
NOU
Voiam sa iti dau o replica dar Boris a reusit sa spuna foarte exact ce era de zis.
NOU
Alexf, spui numai aberatii. Croatia e cel putin la fel de corupta ca romania si e in shengen. Acum ceva timp am citit un interviu cu goran ivanisevic vare spunea cum si a pierdut toti banii castigati din tenis din cauza coruptiei si ca nu a vrut sa dea spagi. Ma asteptam ca cineva ca tine sau deea sa spuna ca eva kaili are origini prin romania si
NOU
@AlexF: n-ai cu cine. Românu’ neaoș n-o făcut nimic în 30 ani, dar vrea totul gratis.
NOU
“ sau poate o sa ne mai spui ca francezii au saracit ca au fost nevoiti sa colonizeze africa. belgienii la fel in congo, au facut acte de caritate.
neamtul se duce la serviciu cu gandul ca o fetita din est sa aiba o masa calda.” ce are asta de a face cu corupția actuală, sa zicem, din Ungaria sau Bulgaria?
N-ai prea inteles, intrebarea era simpla, de ce crezi tu ca au facut francezii un efort urias sa colonizeze africa (o zona si mai nasoala si greu accesibila decat estul europei). Tu crezi ca efortul a fost facut ca sa ii civilizeze pe aia? Nimic pe lumea asta nu se face “din bunatate” ci cu un scop.
Mâna de lucru ieftină…? Glumești! Dacă faild state utile de unde provin acești muncitori le-ar oferi condiți umane de trai și munca, aceste persoane nu ar lucra in vest… aici mă includ si pe mine…oarecum.
Pai cu ce contrazice asta ce am zis eu? Orice societate ajunge la un nivel unde nu mai gasesti oameni sa faca “muncile de jos”. Inclusiv romania ajunge acolo. Tu pleci din ro, ca nu sunt conditii (pe care tu sa le accepti), uite ca a inceput sa fie plina romania de muncitori de peste tot pentru care e ok aici, de am ajuns sa nici nu mai pot comanda in romana pe la restaurante.
Aia vin in ro, cum te-ai dus tu in vest. E un ciclu normal. Ce ziceam eu ca societatile au mereu nevoie de mana de lucru ieftina pentru ca dezvoltarea unei tari se face tot cu cocoasa, vestul si-a luat resursele din estul europei, noi ne-o luam direct din sri lanka si vietnam.
Calculul la berlin asta a fost: bai si asa avem milioane de turci in tara (pe care i-am adus sa ne reconstruisca tara din ’70 pana 2000) si tot ne mai trebuie cateva milioane din calculele noastre, mai bine sa mai aducem polonezi si bulgari nu doar turci, ca devine o problema nationala.
La londra la fel doar ca era vb. de indieni si paki, la Paris de africani, etc. etc.
D-aia suntem noi in UE. Ca am putut da cateva milioane de spalatori la cururi de batrani, capsunari et co. plus cateva zeci de mii de high qualified brains pentru UE, de care UE avea nevoie. Si la schimb ne-am luat miliardele alea de care zici tu.
N-a dat nimeni teapa nimanui, e un contract mai mult sau mai putin avantajos pentru fiecare dintre parti. Pretentia pe care o avem este insa ca daca tot vii in fiecare zi sa cumperi o paine de la mine, sa incepi sa dai buna ziua cand intri in magazin si eventual sa nu te faci ca nu ma cunosti daca ne vedem pe strada, ca asa e civilizat.
NOU
Scriam un roman, dar dupa fraza cu 20 miliarde gratis mi-am dat seama ca nu are sens. Apropo, firmele capusa de care spune Catalin, sunt cele care au ingropat tot ce inseamna productie in tara noastra. Tu zici doar de OMV, dar fii mai atent cand cumperi mere poloneze, cartofi egipteni, rosii olandeze si carne de porc din Spania.
NOU
Păi și la ce te ajută acest “boicot”?
Că nemti sunt corupți? Da, aeroportul din Berlin. Filarmonica din Hamburg, cancelarul Scholz, fostul ministru schäuble.. sunt, cum as nu fie?
Însă “boicotul” aceata este de o ipocrizie maximă. Ce rezolvi? In “beat case” se Închide banca. Ies 5000 de șomeri in România. Ce capital rămâne in România? Aaaa, o noua banca o va înlocui. Una românească? A ta? Fondata de cine?
Dacă boicotezi ceva și nu-ți dai seama de implicațiile economice precum Cătălin, Boris. Gigi și Dan atunci măcar taci.
NOU
Mai departe că văd că au apărut neînțelegeri… o da unu cu paki șamd (pentru ca este un rasist. 100% știe ce înseamnă “paki”, că nu este un simplu diminutiv, că nu-i prost).
Ce se întâmplă de expl cu creditele acordate? Le preia cec-ul românesc ori de exemplu Raiffeisen le pune la scadență imediată?
Ce înțeleg cei mai putini oameni este ca mândria, mai ales în afaceri este foarte dăunătoare. Și vin cu expl. Cu Croația, cu Londra, cu Congo și mongo…
fiecare înțelege ce vrea și mai ales ce poate. Cheers mă duc să-mi ud chiloti-n ocean și să beau un șpriț.
NOU
Eu credeam ca spritul l-ai baut inainte…
NOU
Am mai râs um pic de Boris vlajnicul apărător al cinstei romanilor.
Trebuie sa recunoști ca ești îndoctrinat și nu gândești limpede. Habar nu ai pe ce lume trăiești când aduci muncitorii aia de care zici tu.
Bă Tovarășe, bă ascultă si încercă sa te gândești un pic și repetă:
Muncitori romani nu sunt cumpărați de vestici prin subvențiile primite se statul roman. Nu, ei primesc un salariu (Btw din care mare parte ajung in romania).
Dacă Nu poți sa gândești singur, măcar nu mai deschide gura… de economie, Macroeconomie, subvenții, telul lor, etc habar nu ai.
Cu cât vb mai mult cu atât arați ca ești un “suflet mai simplu dar mândru”.
NOU
alexf, boris: romanul mediu este analfabet financiar (inclusiv cei cu diplome si calificari) si lipsit de proactivitate, toata actiunile lui fiind reactive.
alte caracteristici: nu se poate asocia, nu poate planifica, lucreaza deficitar in echipa, se raliaza greu si doar pe scurta durata unui unui proiect de interes general.
romanii au inceput sa scrie la 500 de ani dupa vecinii lor. o perioada de aproape o mie de ani este acoperita arheologic de urme lasate de alte popoare.
NOU
Discutam ca de la roman la roman iar profitul il impartim ca de la smecher la fraier!
NOU
Trecand peste penibilul situatiei si limba de lemn, totusi proasta aia de a redactat mesajul nu putea sa sara peste “sincer, ca de la roman la roman…” cand stia ca scrisoarea o sa fie semnata de lolek si bolek asta. Sau era “de la Romanek la roman” si a intrat autocorrectul?
NOU
Ca de la romani la romani
Nu știu multe, dar dacă în Slovacia/Austria/Ungaria/Spania/Franța (pe unde am cam umblat) venea mesajul ăsta scris fără diacritice/accente/semne pe litere, nici măcar nu conta. Nu îl citea nimeni… și dacă l-ar fi citit careva, i-ar fi dat MUIE emitentului. Atât!
NOU
Nu au bani de diacritice, e groasă
NOU
“Laudă-l pă prost că lucră.”
A funcționat mereu in ceea ce ne privește.
Oleacă de laudă și o vb bună și gata ne deschidem picioarele.
La fel a fost și în cazul gunoiului de Guido Reil la fel este și acum. Cum a descoperit el săracul altfel de țară… așa din senin.
www.facebook.com/NIntotero/videos/443716107785093/
Între timp unii românii fac ceea ce știu cel mai bine…
economedia.ro/boicotul-turistic-al-austriei-doar-o-furtuna-in-social-media-agentiile-spun-ca-romanii-nu-si-au-anulat-vacantele-in-austria-dupa-votul-negativ-pentru-aderarea-romaniei-la-spatiul-schengen-si-apelu.html#.Y6PqZaSxUoC
NOU
austria si ungaria sunt pasalacuri rusesti, romanii care-si cheltuie banii acolo fac si ei ce e in interesul lor, platesc birul la stapanul de la rasarit, ce, n-avem pupatori de putin pe-aici?
NOU
S-avem pardon coană Joițică, n-are legătură.
Românul merge acolo pt că e frumos. Dă un ban și știe pe cel dă. Restul sunt basme cu Bamse!
Că dacă e sa ne luăm după Pupători de Putin… Cam toate țările sunt, în afară de Polonia, țările baltice și UK. …iar România este poate mai pupătoare decât alții….știe domnu’ Năstase, domnu’ Simion, coana șosoacă, domnu’ Ponta…etc.
NOU
Pentru un comunicat oficial ma asteptam sa vad diacritice. Nu e un comentariu scris de pe telefon (ca al meu) ci o informare in limba romana.
NOU
cat de tampit sa fii sa trimiti un mesaj cu atatea greseli de limba romana si sa speri ca indulcesti apele … oare atat de idioti ne cred?
NOU
Ce sa îndulcești omule? Șefa BCR după boicotul anunțat cu surle și trâmbițe de români spunea la radio că au pierdut sub 200 se clienți. Din 2900000.
Sunt in pragul falimentului.
NOU
Io am ras cand am citit numele lui de roman, asa, ca de la roman la roman. :))))
NOU
Măcar facem haz de pizdenekaz.
NOU
off topic @Emil : cum se simte copilul? a venit rezultatul? tin pumnii strinsi….
NOU
In economie de multe ori conteaza trendul mai mult decat situatia actuala. Fiecare banca incearca sa creasca si sa ia cat mai mult din piata. Chiar daca le-au plecat 22 de oameni de la BCR(lol, probabil o minciuna) sa devii o paria pe piata este nasol din toate punctele de vedere. Imaginea e cel mai greu de construit si cel mai usor de distrus.
NOU
Eu am mai zis asta si o s-o mai zic, cu toate riscurile aferente de a-mi lua injuraturi… boicotul bancilor este o cale sigura de a ne impusca singuri. Poti boicota orice fel de firma austriaca, dar nu bancile… daca pica una, va fi rau pentru tot sistemul bancar, va urma o perioada de hiper-inflatie care ne va afecta pe toti, iar deponentii de la banca respectiva isi vor recupera banii foarte greu (chiar si cei in limita a 100k euro… care oricum nu vor mai valora cat 100k euro din zilele noastre dupa deprecierea leului si inflatie). Bonus: daca pica o banca si se nasoleste economia rau rau, o sa se umfle in pene fix auriferii, cei care propaga boicotul si care vor putea arata cu dejtul strainii care “uite cat rau fac Romaniei”.
Doar ca detaliu tragi-comic: in pretul benzinei exista, in continuare, o acciza speciala destinata acoperirii costurilor legate de falimentul Bancorex (prin 2010 a fost unita cu acciza standard, dar cum accizele nu au scazut, putem conchide ca inca o platim). Asta poate spune mai mult despre faptul ca statul e incapabil sa renunte la o sursa de venit decat ca un asemenea faliment bancar te urmareste mult, dar totusi….
NOU
@Dani Corban:
Ai tras țuica aia de pufoaica, bulangiule, sau de ce făceai de gutui?:)) Ai tras-o in damigene?
NOU
Off topic. Altă idioată. www.g4media.ro/alina-gorghiu-revolutionarii-si-toti-romanii-sa-uite-traumele-de-la-revolutie-avem-nevoie-de-fiecare-om-intr-un-an-2023-dificil.html
NOU
Sa le dea clientii lor
Tot ce NU imi doresc mie
Si sa aiba viitor
Cat ajunge o chirie.
NOU
Comunicarea aia e facuta in iideea ca asa se face by the book (reguli de management al crizelor) si nimic mai mult. Formularea, lipsa de atentie la detalii, ne arata ca nu au facut decat sa bifeze “ce scrie la carte in caz de x situatie”. Daca ii lovea boicotul aveau alte masuri, nu sa ne trimita noua cate un mail amarat. Keep dreaming!
NOU
harneli de prostit prosti
treaba cu schengenul este un esec diplomatic
demisia claun, ciuca si ministrul de externe! AUT!!!!!
NOU
Mie mi se pare ca boicotul funcționează exact așa cum ar trebui.
Adică nu-ti anulezi vacanța deja plătită, sau alte acte de bravadă.
Dar daca ai de ales intre un căcat austriac si un serviciu din altă parte alegi un serviciu din altă parte. Și de fiecare dată cand stai la coadă la pasșpoarte, chiar dacă e coada e din alta cauză o sa înjuri în minte: “futu’i in gura de austrieci că din cauza lor stau acum la coada aici!” și o să-ți aduci aminte ca trebuie sa-i boicotezi pana iți intra în reflex de o sa ajungi peste ani sa te întrebi: “Oare de ce nu folosesc servicii austriece?” si o să-ți răspunzi singur: “Nu știu.. Cred ca-s niște servicii de căcat!”
NOU
Romania prin ROMGAZ a cumparat de la EXXON care s-au mutat in Turcia sa exploareze gaze tot din Marea Neagra 50% din perimetrul Neptun Deep care este estimat la cel putin 85 miliarde metrii cubi.OMV detine ceilalti 50%.Romgaz a platit 1.06 miliarde euro iar pentru aceasta tranzacie s-a imprumutat de la Raiffeisen Bank cu 325 milioane de euro.OMV a declarat ca a cheltuit impreuna cu EXXON 1.5 miliarde de euro numai pentru exploatare(doar pentru sonda Ocean Endeavor in 2014 s-au platit 500 milioane.Deja e multa Austrie implicata in povestea celui mai bogat perimetru din Marea Neagra…Curios de ce vinde EXXON cu 1 miliard jumatate din afacera care e evaluata momentan la 85 miliarde ca si valoare a gazului ce va fi exploatat.
Exploatarea la mare adancime costa mult…..ori nu concesionam nimic si faceam o firma de stat care contracta pe cine e capabil sa foreze la cateva mii de metrii adancime si tot gazu era al nostru si faceam ce vrem cu el ori facem cumva atractiva exploatarea pentru companii care investesc miliarde de dolari si ne alegem si noi cu ceva.
In 2009 am castigat la Haga procesul cu Ucraina care dura de 40 de ani si asa am mai castigat 9700 km patrati de zona economica exclusiva iar la scurt timp am concesionat 11 perimetre(5 din noua zona castigata)……poate de-aia am castigat ca sa le dam si noi mai departe ….
NOU
cred ca am mai zis pe aici, dar o sa tot zic:
1. perimetrul neptun deep a fost concesionat de statul roman (prin buzunarul lui tericeanu), spaga s-a dat si s-a luat.
2. concesionarul face ce vrea cu ce gaseste in pamant fiind obligat sa plateasca o redeventa statului roman, asa e legea:
a) fie statul mareste redeventa la un nivel inaceptabil pt concesionar
b) fie asigura desfacerea produsului (gaz natural, in cazul de fata) in conditii avantajoase concesionarului, astfel incat sa se asigure mai intai consumul intern
explicatii: punctul a) l-a incercat dragnea pt ca el nu luase spaga de la tericeanu, iar baietii cu sondele au zis …noi am dat, daca nu va intelegeti s-o impartiti intre voi, atunci noi plecam.
pt punctul b) tocmai a fost eliberat tov. niculae, omul care detine pe persoana fizica toata chimia din romania (mai putin azomures), pt ca justitia e corecta.
si tot aici la b): in acest moment doar 38% din romania are o teva de gaz in fata portii, restul fura lemne din padurile patriei.
3. pt @becaly: nu se duce nimeni cu gazul romanesc la bursa ttf din amsterdam!! statul roman (prin agentia nationala a resurselor minerale) a hotarat ca redeventa sa fie calulata la pretul gazului tranzactionat la ttf amsterdam, stiu e o prostie, dar nu e prima data cand ne impuscam singuri in picior.
4. pt @iuli: toate cifrele aruncate sunt pt explorare, nu exploatare. pana la exploatare mai e cale lunga. cine crede ca romania, acum in 2023, ar putea singura sa-si exploreze/exploateze gazele din marea neagra….are vise umede. romania nu e in stare sa scoata gaz din perimetrul caragele, onshore, acilisa langa buzau, se stie despre caragele de 15 ani, cel putin.
5. gaze naturale in lumea asta sunt cacaclau, mai zic odata: cacaclau maria ta. daca nu le vom folosi (pe ale noastre) in urmatorii 20-30 de ani o sa ni le bagam in cur.
6. stiti de la cine s-a aflat ca avem gaze in marea neagra? de la jacques cousteau marele oceanograf logodit cu greenpeace-ul pulii, asta se face cand va uitati la documntare colorate frumos, unii filmeaza pestii, iar altii proceseaza date despre resurse naturale.
7. astazi, cand scriu aici, pe bursa noastra se vinde MWh cu 400 de lei (pretul la bursa este in PVT, nu contine tarife de transport/distributie/accize/tva, adica cca 80 e/MWh.
la bozgori la bursa e 93,01 e/MWh
la austrieci (fu-tu-i in gura) e 85,17 e/MWh
iar voi, clientul casnic din romania il cumparati cu 62 e/MWh …CU TOATE TAXELE INCLUSE, adica tarif transport+tarif distributie+acciza+tva….+profitul pulii-n gura.
in aceste conditii sa-mi spuneti cine e nebunul care vrea sa investeasca in industria gazului romanesc??
NOU
Poate fac un pustiu de bine și dispar cu toate băncile, drujbele și “constructorii” lor de pe plaiurile mioritice. Ne ajung escrocii noștri, nu mai avem nevoie să importăm alții.
NOU
pt. @fptpoze ma refeream la explorare da a iesit exploatare….
Daca ar fi vrut conducatorii nostrii ca din aceasta descoperire sa ne alegem cu geva gen Norvegia(Statoil si fond suveran de investitii din profitul realizat in valoare de 1300 miliarde dolari) si sa nu mai fie amestecata partea politica se putea face ceva si acum poate beneficiam de aceste gaze dar a fost doar o furaciune de moment.
Asa si Nigeria sau alte tari din Africa sunt plina de resurse dar din cauza conducatorilor praduitori tot mor aia de foame….
NOU
Am trecut pe aici doar sa va spun ca tocmai am incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei pe un an si primul criteriu de alegere a fost: fara firma cu capital austriac.
Si da, desi firmele de asigurari doar colecteaza pentru stat contravaloarea asigurarii obligatorii, m-am asigurat ca nici banii aia nu vor trece pe la austrieci, incheind polita PAID pentru anul viitor tot dupa acelasi criteriu.
Urmeaza prin februarie RCA. Desi am avut polita foarte multi ani la Uniqa ma voi muta la alta firma de asigurari
Daca lucrurile vor fi cat de cat normale, la vara sunt sanse sa merg cateva zile in strainatate. O sa am grija si la asigurarea de calatorie.
Nu-mi pasa de inimi rosii sau verzi, eu sigur ma simt mai bine acum.
Sarbatori fericite!
NOU
exact asa trebuie făcut
NOU
trist e ca politicienii români în frunte cu iohannis continua sa fie sclavii intereselor externe. și-au reluat poziția ghiocelului și așteaptă iar, ca milogii, sa le dea aia niște firimituri, ca apoi sa se laude în campaniile electorale cu ce realizări pe plan extern au avut ei