Am observat că, de fapt, e o epidemie de femei însărcinate în jurul meu, cu termen luna noiembrie, ceea ce mă duce la concluzia că Valentine’s Day de anul acesta a fost extrem de fructuos, pentru toată lumea, care pe unde s-a putut.
Și am zis că, pentru cei aflați la început de drum în chestia asta care te albește și te îmbătrânește cu 5 ani la fiecare an, să scot niște fonfleuri filozofice pe tema asta.
Primul fonfleu, domnilor tătici, este să nu intrați pe grupurile de mămici de pe facebook. Garantat vă veți tâmpi, 100% și, involuntar, ajungeți să folosiți uleiuri esențiale pentru rotavirus. Nu, serios, cel mai mare gunoi, cea mai mare dejecție a facebookului este pe grupurile de mămicuțe care predau medicină generală, ginecologie, neonatologie, totul de la înălțimea studiilor de 12 clase sau Spiru Haret.
În primul rând, nu vă lăsați păcăliți de textele alea cu Vai, naștere doar la particular, altfel e păcat, riști totul. Maternitățile românești, cel puțin cele din București, au trecut printr-un program complex de modernizare și au aderat la chestia aia cu mama și copilul trebuie să fie împreună. Curățenia este cu totul alta, condițiile sunt la nivel de rezervă cu un pat, MAXIM 2, tv, baie în cameră cu duș, cam altfel decât te-ai aștepta.
Cât despre spitalele private, poate într-o zi o să o conving să scrie pe femeia căreia i-a murit copilul la naștere la spitalul ăla cu nume nobiliar, pentru că lipsea doctorul ei și nimeni nu se bagă peste alt doctor acolo, așa că a murit copilul, până au chemat ăia salvarea.
Și, ca idee, cu tot cu atențiile din spital, ieșiți mai ieftin decât un spital privat, având aceiași doctori și condiții măcar la fel. Hai, poate nu hoteliere, dar sunt foarte decente.
Dacă mama copilului nu are lapte, oricât s-ar chinui, nu vă ascultați mamele. Nu sunt ele vinovate că nu au lapte, nu cădeți în plasa asta stupidă din jurul nostru care presează intens pe proaspetele mame ALĂPTEAZĂ, TREBUIE SĂ ALĂPTEZI, DACĂ NU AI LAPTE TE CHINUI SĂ AI, NU AI FĂCUT SUFICIENT!
E o presiune socială idiotică, una care își pune amprenta asupra mamei peste timp, la fiecare tuse sau junghi al copilului, primul gând va fi Eh, dacă aș fi încercat mai mult, acum avea imunitate mai mare, era mai sănătos etc. Nu vă lăsați manipulați de o societate care, după ce și-a lansat mesajul tâmp, nu mai are nicio responsabilitate. Dacă nu merge, dacă se chinuie, dacă cu toată durerea nu e suficient, de aia există formulă, mergeți, luați o cutie de NAN și băgați cu încredere. Va supraviețui, vă spun cu siguranță. Nu va fi autist, nu va fi prost, nu o să moară la prima adiere de vânt și tot restul de aberații psihotronice din piață.
Luați-vă un sterilizator normal, la preț normal. Nu vă aruncați la avioane de 1000 de lei, că toate fac același lucru, fierb timp de câteva minute biberoanele, ca să nu mai rămână microbi în el. Indiferent de produs, apa tot la 100 de grade fierbe, să știți.
Biberoanele trebuie să fie cu picurător, adică un orificiu care să permită să intre aer în sticlă, când se scoate lapte, altfel copilul nu mai poate suge, nu are suficientă forță și va înghiți aer, pe lângă tetină. Și nu vreți să înghită aer, pentru că o să urle rău de tot.
Și dacă suntem aici, după masă, copilul trebuie să râgâie. Trebuie să aveți răbdare și să îl bateți pe spate/zgâlțâiți ce vreți voi, până când scoate o râgâială sănătoasă. Poate dura și 30 de minute, nu abandonați, altfel îl doare burta și urlă până la următoarea masă și tot așa. Secretul e răbdarea și atât.
Pamperși. La primul copil a fost cu Pampers toată perioada. La al doilea, a găsit soția pamperși de la Kaufland, ceva marcă proprie, cred, care erau la același nivel ca pamperșii originali. Tot la Kaufland sunt și șervețele umede pentru bebeluși, fără parabeni, la fel de bune. Le-am luat pentru că, după atât de utilizare de șervețele de la Pampers, când deschideam un pachet de ăla, asociam mirosul acela de parfum cu mirosul de rahat de bebeluș. Și acum tot asta fac, dacă deschid o cutie de șervețele Pampers, eu simt că miroase a rahat, nu parfum.
Nu vă aruncați la căruțuri de cele mai scumpe, pe criteriul PENTRU COPILUL MEU DAU ȘI LUNA DE PE CER! Pentru că nu aveți nevoie de luna de pe cer. Nu o să aveți nevoie de porcăria aia de landou aproape deloc. E ca un sicriu pe roți, ocupă tot spațiul pe care poate să îl ocupe, iar copilul nu se simte deloc înghesuit și în siguranță, așa cum tânjește el în primele săptămâni de viață.
Aveți nevoie de o scoică de calitate, ușoară și rezistentă, care să poată fi pusă și pe căruț, și pe bancheta mașinii. Căruțul trebuie să fie simplu, rezistent și să poată fi pliat și depliat dintr-o mișcare simplă. Gândiți-vă că soția va fi singură la mașină, cu copilul în brațe. Nu poate scoate ditamai huiduma, cu roți de tractor, care are nevoie de asamblare pe loc, ci trebuie să îl ia de un mâner și, la scuturare, să se deschidă ca o umbrelă. Așa ocupă, evident, și mai puțin spațiu în mașină.
Nu îi luați un milion de bodyuri, hăinuțe, adidășuți etc. Copiii cresc ca din apă, la vârsta aia. Sunt cazuri în care nu le mai vin chestii la diferență de o săptămână. Și rugați-vă prietenii să nu vă aducă tot timpul hăinuțe. Serios, o să rămâneți cu ele în brațe și nu o să aveți ce face cu ele. Decât tone, mai bine cumpărați chestii de bună calitate, din bumbac, tratate împotriva alergenilor. Merită mai mult.
Când ieșiți cu ei la plimbare, nu fiți români. Dacă afară e cald, nu îl înfofoliți ca la polul nord. Regula de bază este o haină în plus peste ce aveți voi și asta doar în primele luni de viață. Copiii nu sunt roboței, nu îi umpleți de haine, păturici, pleduri și alte rahaturi, ca nu cumva să ajungă la el o pală de aer curat, doamne-ferește. Dacă în casă e cald, lăsați-i să stea cât mai liber. Rețineți, cu cât mai mult îi feriți de natură acum, cu atât mai mult vor răci, dezvolta alergii și alte căcaturi mai încolo.
Să nu vă fie frică să îi faceți baie. Deși par fragili, nu sunt deloc. Nu am verificat, sincer să fiu, că na, pe ai tăi nu o faci, iar altora ți-e jenă, dar bebelușii până în 6 luni înoată singuri și își țin respirația sub apă. Spălați-i cu încredere, aveți grijă la fontanelă, uscați-i bine, ca să nu facă iritații, pudra de talc și bepantene sunt prietenii voștri și atât.
Ah, și încă ceva. Copiii nu rămân crăcănați dacă nu stau strânși în scutec, e o tâmpenie monstruoasă. La fel, nu le cresc urechile mari dacă nu le ții căciulița pe urechi, să le tuflească. Nu vă chinuiți copiii să meargă de la 8 luni, riscați să le provocați probleme osoase, să știți că nu se dă premiul Nobel pentru mers rapid, vorbit de la 1 an și nici nu îl sună nimeni pe Obama. Acestea nu sunt semne de genialitate, dacă veți avea un copil genial, vă veți da seama singuri.
Dar cum părinții lui citesc acest blog, șansele sunt minime. (glumesc, nu puneți la suflet, autoironia este semnul omului inteligent)
NOU
nu roților mici și rigide când copilul e mic. va simți fiecare denivelare, fiecare piatră, fiecare bordură.
NOU
Tre’ sa-nvete de mic ca viata e grea
NOU
Chestia cu inotul am verificat-o eu. Avea 4 luni cand l-am dus prima oara la bazin. Instructorul m-a pus sa ma indepartez 3-4 m si, cu ochelarii la ochi, sa ma bag la fund. M-am cacat pe mine cand am vazut cum baga copilul sub apa si il impinge spre mine. Ãsta mic…nici o treaba. Si-a tinut respitatia si a inotat aia 3-4 metri pe sub apa, pana l-am prins, fara nici o problema.
NOU
Evident, nu putea sa lipseqsca prostia ca la carut trebuie roti mari.
Pentru ca e clar ca primul lucru dupa ce puneti copilul in carut e sa faceti off road.
Articolul asta plus comentariile sunt exact echivalentul grupurilor alea de mamici.
Apropo, sunt grupuri de mamici in care invatam sa nu ne batem copiii, e bine sa le evitam si pe alea presupun.
NOU
ba Marean, nu e prima data cand observ, dar tu esti exagerat de prost. ia zi tu, unde scriu eu in articol ca trebuie roti mari, cand zic exact invers? de fapt, nu mai zi nimic, ca nu mai ai unde
NOU
Vand landou Suzuki Jimny. Suspensie OME+5, Roti 31″. Incap si gemeni.
#nubatenutroncane
NOU
Sfatul cu grupurile de mamici e cel mai bun! Nu am vazut mai multa rautate si prostie in alt loc decat acolo.
NOU
Singurul regret ca nu mai am facebook e ca nu mai pot intra pe grupurile de mamici ca sa lesin de ris la ce enormitati se spun acolo.
Altfel, am cam dat la altii mai mici hainele alea primite de la toata lumea (unele noi cu eticheta)/
Cetin, ai spus aici o multime de lucruri de bun simt, ar fi surprinzator sa aflu ca mai exista in comunitatea celor care te citesc si comenteaza mai exista unii care “stiu ei mai bine” si le dau copiilor cu mamaliga vartoasa in loc de vaccin.
NOU
ia daca tot esti curios
scontent.ftsr1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/68870047_2463349723733608_4629914499581739008_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_oc=AQmomtz39VFMU7BR8IBW1P9IOpNXtBP1onlE8Dtp1sTuxNyJ82IMKl3z63g4wj-ofJU&_nc_ht=scontent.ftsr1-2.fna&oh=16a4d77b6c8993831479fc087c09e94c&oe=5E1312BC
NOU
Vai de plm. Nici la țigani nu am vazut asa aranjamente.
NOU
Femeia aia trebuie mearga la scoala de ales barbati
NOU
Femeia aia nu ar trebui sa aiba voie sa se apropie de barbati…
NOU
pot să zic, deși n-am copii? 🙂
scoica bine/corect prinsă în centurile mașinii și nu scoateți copilu’ din scoică nici dacă se prăbușește cerul.
apoi scaun de mașină, scaun de mașină, scaun de mașină…. (cu copilu’ prins în centuri)
am citit azi o chestie de mi-a întors metafizicul pe dos.
NOU
Daca plimbi copilul de mic in scaun, nu face figuri cand e mai mare.
NOU
Ceea ce am învățat până acum pe pielea mea legat de proaspeții părinți :
-dacă nu ai copii taci dracului din gură
– viața ta nu are sens
-al lor e cel mai deștept (își ține capul singur, se uita după tine, te ține de mână… fantastic)
-ești un prost
Ca viitor tată sper sa nu mă alterez in halul ăsta
NOU
nu cred, daca le constientizezi, putin probabil
NOU
Vreo doua- trei adaugiri de natura tehnica:
– la maternitate e bine sa aveti acces la un neonatolog in primele ore / pana la externare.
– post-factum, limitati vizitele rubedeniilor la minim. E un stres inutil pentru mama si nou-nascut.
– “cald in casa” poate fi extrem de relativ si periculos. Nu mai jos de 18, nu mai sus de 22. Daca este prea cald (sau copilul e prea infofolit) exista o probablitate mare de deshidratare. Iar asta e o problema serioasa in primele luni de viata.
NOU
subscriu la rubedenii… mai ales alea apartinand altei generatii.
copiii sunt aproximativ la fel… doar ca solutiile existente acum sunt mai aproape de realitate…
plus faptul ca nou-nascutul se poate obisnui cu prea multe voci… este bine sa ramana in un univers simplu… cu vocea, mirosul, stilul de a intearctiona al mamei.
NOU
Sotia a născut la privat ambii copii. Diferența nu e atât de mare daca vorbim de bani. As zice că e ca între cazare și cazare all inclusive. Vrei sa nu ai grija a nimic, sa te duci să naști doar cu hainele de pe tine, fără sa cari după tine pachete, bagaje, atunci alegi la privat.
NOU
? si la stat esti aprovizionat cu tot ce trebuie dar daca nu aducem noi ceva de acasa in sacosa, nu ne simtim bine.
NOU
Eu am nascut si la privat si la stat (Filantropia) singura diferenta a fost ca la stat am ramas in buzunar cu 7000 de ron. Bagajul luat in maternitate dupa mine a ramas nedeschis. Mai sunt diferente dar inca nu am apucat de citit toate comentariile si nu as vrea sa ne repetam.
NOU
Fiecare copil e unic, daca gigel merge si vorbeste inaintea aluia al tau nu inseamna nimic.
Copiii nu transpira, nu se pot racori. Nu faceti peste 23, ideal maxim 21 in casa, ca poate sa si moara.
Nu dormiti cu el in pat, ffs
Cand mai cresc, evitati rudele sfatoase, in special batranii, n-au nimic de invatat de la ei.
Puteti merge cu el oriunde, oricand, si cu avionul, chiar daca nu e botezat. E chinuiala, dar aia e.
NOU
De ce să nu dormi cu ei în pat?
NOU
ca patul bebelusului e mic si nu dormi bine in el *
NOU
Da, mai… Duceti-va cu ei cu avionul oricind si oriunde. Am mai vazut din astia, cite 7-8 oracaitori, grupati in fata linga peretii de la iesiri, in august pe ruta Paris-Singapore, cale de 13 ore. Cind incepea unul concertul se porneau toti. Si da-i urlete si chin atit pentru ei cit si restul pasagerilor.
NOU
Ca uitasem: daca copilul plange sa vi se rupa pla de ailalti, in special in avion. Incercati sa linistiti copilul pentru el, nu pentru ailalti. Suzeta sau biberon sau ceva d-ale gurii la decolare si aterizare, tableta cu desene, orice sa-i faceti zborul confortabil.
Televizorul si tableta si jocurile video sunt ok de la orice varsta, in limite rezonabile, ca timp si continut. Dezvolta multe chestii care sunt vitale azi.
NOU
Atata lipsa de emaptie ca la cei care sunt suparati ca sunt copii in avion nu am vazut in multe alte locuri.
1. Copiii aia erau toti intr-un loc pentru ca acolo sunt landourile de avion pe cursele lungi.
2. Mai ales cand vorbim de long-hauls nu cred ca sunt multi care isi duc copilul de placere
3. Daca chiar nu poti sa suporti niste plansete de copil, exista mereu business class
NOU
@Boris 3. Sau terapie. Avem terapeuti foarte buni in tara asta. Apelati cu incredere daca plasetul de copii va provoaca reactii puternice. Puii mei, nu mi l-as pune ca sunet de apel pe telefon dar pentru ca am mai mult de 13 ani reusesc sa trec peste trauma destul de ok.
NOU
eu as mai adauga, daca imi este permis, din experienta personala:
– daca mama are lapte, nu trebuie sa te opresti din alaptat la 6/12/18 luni
– copiii ar trebui sa manance doar ce le permite gura. Numai lapte pana au dinti. Numai lapte si chestii pisate pana au masele.
– deloc sare pana la 2 ani
– copiii nu trebuie sa faca baita in fiecare seara, si al 2-3 zile e ok, nu transpira in halul unui adult si chestiile de pe piele care am uitat cum se numesc il protejeaza
NOU
“copiii ar trebui sa manance doar ce le permite gura. Numai lapte pana au dinti. Numai lapte si chestii pisate pana au masele.”
Am mai auzit și pe alții spunânând chestia asta și vreau să las următoarele link-uri aici, pentru cei care își iau sfaturile de pe grupuri de mămici și bloguri de tătici:
www.who.int/nutrition/publications/guiding_principles_compfeeding_breastfed.pdf
NOU
“Deloc sare pana la 2 ani”? Sunt curios… O sursa ceva?
@ubercool: “clasic” asa este, se recomanda ca femeile care alapteaza sa inceapa diversificarea (adica introducerea si a altor alimente decat lapte matern) de la 6 luni.
Pentru copiii hraniti exclusiv cu lapte praf aceasta diversificare poate incepe mai devreme (de la 4 luni).
NOU
@Ubercool, cum poți să crezi un PDF de pe un domeniu care nici măcar nu știe cine e?! Auzi la el, „WHO”… 😐
😀
NOU
@Genghis Han (bunicul lui Kublai) așa e, în funcție de sursă, perioada la care se recomandă începerea diversificării diferă. De exemplu italienii introduc pește pe la 4 luni, rușii dau cu fripturi la 4 luni. Și la noi diferă sfaturile în funcție de vechimea cărții sau a ghidului. Comuniștii începeau mai devreme și mai divers. Noi am început la 5 luni cu pătrunjel, păstârnac, morcov etc.
NOU
noi i-am inceput pe amandoi la 6 luni cu brocolli. a fost bine
NOU
“daca mama are lapte, nu trebuie sa te opresti din alaptat la 6/12/18 luni”
pe de alta parte, sa nu picam nici in extrema cealalta; daca copilul are deja buletin, poate e cazul sa-l intarci
NOU
“For one thing, we haven’t been parenting our kids right. For a long time, the advice was to not expose your kids to potentially harmful allergens until they were older. Parents were told not to feed their kids peanuts until age three, for instance.
Now, it turns out that this was all wrong: By denying children early exposure to allergens, it was actually causing them to become allergic.
The evidence so far seems to indicate that grandpa was right — a little dirt is good for you. Eat dirt off the floor, let the dog give you kisses and let your baby inhale some dust.
We might be too clean for our own good.”
Pe romaneste incepe devreme sa eviti probleme serioase mai tarziu.
nationalpost.com/health/why-everybody-is-suddenly-allergic-to-everything?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#Echobox=1564488175
NOU
daca se poate sa zic eu ceva din experienta proprie:
Pompita Chicco… pentru mine (noi) a fost o inventie mai mare decat roata. Sa incep cu “principalul”: mama goleste glandele, care raman fine, fara vergeturi si tari. Lapte constant, mama calma, odihnita. Copilul mananca… se satura,… si doarme… si creste. Pentru noi a fost asa de usor, incat alte sfaturi nu am sa dau… am trecut fara sa patim multe din cauza pompitei. Aha… si la pompita am ajuns din cauza unei mastoze… la recomandarea unei femei de servici de la Policlinica studenteasca… in iulie, cand nici dracu nu era pe acolo. Doar noi, disperati… Amintiri.
Pompita: din aia ieftina, cu para de cauciuc… si sticluta de 250ml. In decursul unui an, para se duce… se potriveste orice para, care trage.
www.emag.ro/pompa-chicco-san-cu-biberon-chi-02825-7/pd/ET97W0BBM/
NOU
Singurul ulei esențial folositor e WD40…
Apropo de lapte și producătorii gen nesle cred că ajută dar mai rău fac. Dacă vrei să cauți la ei pe site nu o să găsești prea multe date despre laptele praf pe care îl produc (primul cred că e nan3…și după nume îți dai seama că există cel puțin încă 2 inainte). Pentru că ei încurajă alăptatul. Motiv pentru care nu oferă informații pe site despre produsele pe care le comercializează. Logică!
NOU
Cauta mai bine dupa specificatiile laptelui. Vei gasii ! Iti spune unul care a lucrat la respectiva companie.
NOU
@Radu M: ce varsta are copilul? Nu de alta dar NAN3 e pentru copii de la 1 an in sus. NAN1 se da de la nastere, iar NAN2 de la 6 luni.
carrefour.ro/produse/formula-de-lapte-praf-premium-de-inceput-1-nan-400g-1657-11015745?gclid=CjwKCAjwtuLrBRAlEiwAPVcZBp0X9AvBkneTy4WoVxyy52WP5r64_vX2yvcH8TyWBpTx-OED1rYtdxoC_goQAvD_BwE
www.emag.ro/lapte-praf-nestle-nan-2-optipro-400-g-de-la-6-luni-7613032782351/pd/DBBGXBBBM/?ref=graph_profiled_similar_1_6&provider=rec-go&recid=rec_golang_49_e98d7ef5187e8ca6e155f66977269249_1568268670&scenario_ID=49
www.emag.ro/lapte-praf-nestle-nan-3-optipro-400-g-1-2-ani-7613032782382/pd/DMBGXBBBM/?ref=graph_profiled_similar_1_2&provider=rec-go&recid=rec_golang_49_e98d7ef5187e8ca6e155f66977269249_1568268670&scenario_ID=49
1,2,3 reprezinta varsta sau perioada otima de utiizare a laptelui praf respectiv, nu modelul…
NOU
Incercati si cu lapte de vaca sau capra. Lasati dracului prafurile cu soia si alte dracii…
NOU
coaie, tu habar nu ai ce vorbesti, laptele de vaca nu e sintetizat de corpul unui bebelus
NOU
Uite ca al meu (si nu numai el) a mincat destul si din ala si nu a murit si nici poteca nu a facut spre dispensar, ca acu’ 27 de ani nu se gaseau chimicale din astea. Ba chiar e bine, sanatos, ajuns la 2 metri inaltime…
NOU
boss, ii dadeai si altceva decat lapte. si, pe termen lung, i-ai futut ficatul, iar asta se va vedea dupa 40 de ani, cand incep bolile. aici se termina discutia, nu permit pe situl meu mizerii tip olivia stir
NOU
Ma gandisem sa-i dau lapte de camile si de vaca tibetana . Cica daca-i dadeam asta incepea sa leviteze ( de la vaca tibetana) si sa se apuce de arhitectura ( de la laptele camilei).
Marinele mama , acele ” prafuri ” sunt concepute special pentru cei pitici, cu vitaminele si mineralele de care au nevoie. Acu’ ca tu nu ai primit, asta e treaba si problema ta.
Noi nu avem tabla la masina cu mmtcg/tmtmmcg ( te las sa translate)
NOU
@Cetin, “sintetizat” nu cred ca inseamna ce crezi tu
NOU
zic sa citesti putin, ca e miraculos cand o faci
dexonline.ro/definitie/sintez%C4%83
NOU
dito
NOU
Filantropia e f ok – nu a stat nimeni cu mana intinsa. Am observat ca a functionat sa fiu mai ferma, se comportau mai ok decat cu cele mai plapande.
Daca ortopedul va zice ca trebuie terapie kineto, mai cereti o parere. L-am chinuit pe al meu 6 sedinte de vojta absolut degeaba.
Colicii – nu scapati de ele pana la cateva luni, din pacate, deci inarmati-va cu rabdare si leganati copilul ala.
Luati copilul la plimbare oriunde (vb de un copil ok, nu e perioada de epidemii etc).
Informati-va despre rotarix (vaccin pt enterovirozele cauzate de rotavirus; cele f grave se lasa cu voma, diaree, deshidratare). O sa faca, dar forme fff usoare.
Cosleeping sau nu, orice varianta e accetabila daca va face viata usoara, nu conteaza ce zice “lumea”.
Nu cedati presiunilor familiei doar pt ca asa au facut ei acum “n” ani labdiferite chestii. La mine a fost o obsesie cu apa; cred ca ma intrebau la fiecare convorbire telefonica daca ii dau apa. Pana cand am dat cu parul.
Ideal e sa va descurcati singuri daca aveti parinti psihopupu care nu isi cunosc limita. Am realizat asta la prima vizita, m-am socaaat, criza de nervi si am rupt coada pisicii.
NOU
Ce-ai avut bre cu matza aia, ca n-a venit ea sa miaune “se deoache copiiiiluuuuu afuma-l cu parrrrrr de unicorrrrn”.
NOU
daca e cazul de lapte praf, la noi a fost, încălzitor de apa cu termostat. il pui la 40° si nu mai ai griji, mai ales in creierii noptii.
si confirm, kiddo traita doar cu Nan de la 3 luni, sănătoasă ca un tanculet la 3 ani, doar pt ca am lăsat-o să răcească când a trebuit
NOU
Primele luni am încălzit și eu laptele, până am citit că poate fi dat și la temperatura camerei, fără probleme.
NOU
sunt vreo 2 tipuri de lapte, unul din ele este Humana, care nu se dizolva in apa la temperatura camerei, ci doar in apa incalzita, altfel raman cristale
NOU
chiar si Nan era dubios la temperatura camerei. sau fiica-mea, nu stiu exact, bine ca am scapat :))
NOU
Noi am folosit apa aprope fiarta in termos si alt bidon cu apa la temp camerei, in creierii noptii trebuie sa te misti repede si cu ochii cat mai inchisi posibil :)))))
NOU
Ce amintiri,, unde erai tu cetin, doamne cand era nevoie de tine,, a trecut un an si o luna de la nasterea piticului, nu am sfaturi de dat, am invatat totul pe propria piele. Cat despre nastere,, nu dau sfat, fiecare dupa posibilitati si cum vrea,, nevasta a nascut la spital public, la privat costa cat o masina noua,, insa doctorii tot aia de la public. Din prima zi de viata a folosit pampers progresiv,, de la sase luni pampers chilotei,, un articol foarte bun scos de pampers pt bebei. In rest, lapte della nestle, nan 1,apoi nan2. De la 1 an am trecut pe lapte de vaca, deja mananca cam tot din ce are voie pt varsta lui. Cat despre rubedenii si sfaturi,, afara la usa sau nu intrati in casa. In rest,, nici acum nu e botezat, a mers cu avionul de la 3 luni, am participat la alte botezuri si petreceri, chiar ii place si iesim in toate mediile cu el,, nu doar globul de sticla de acasa
NOU
Eu ii sunt recunoscator copilului ca i-a facut sanii mai frumosi sotiei ( format sfarcuri, etc.)
Tin minte ca s-a chinuit mult in prima luna, lapte era, dar gasea greu drumul; iar ala micul era si nitel prematur. Dar, cum zice si Cetin, am bagat Hipp, doar nu era sa il lasam pe 3 picaturi… si a mers in paralel, pana cand tata a castigat!!
Traiasca doamnele! Traiasca sanii!!
NOU
O poveste SF/Horror, dar adevarata…
S-a dus fohmeaia sa nasca la maternitate privata, aia de cu Memorial in nume, de pe Grivitei.
Aici cezariene pe banda rulanta (normal in Romania).
In timpul operatiei nu a tinut anestezia, era sa moara de infarct, iar anestezista era disperata ca cerea medicamente si spitalul nu le avea, in timp ve femeia urla pe masa de operatie, ea fiind deschisa.
O singura pompa de muls, Medela, cu 2 “capete”, dar unul era defect, deci era coada.
Prea putine asistente, pt ca au plecat inapoi la stat (salariu mai mare, spaga si munca mai putina).
Sunai sa iti ia copilul din salon si ti se spunea sa il aduci, ca e singura cu X copii.
Al meu urla de ii trezea pe toti, pana m-am prins eu de ce: erau prea multi copii de alaptat la camera comuna, iar de el uitasera (am vazut biberonul care avea un model special pe el, plin pe masa)
Desigur, am facut o sesizare despre probleme, cu amanunte.
Am fost sunat frumos dupa un timp si mi s-a comunicat pe scurt, ca cele sesizate de mine pur si simplu nu sunt adevarate.
NOU
Pentru mine, ce mai tare invenție după pamperși este batista bebelușului. La răceli e ză șiet. Nu-mi venea să cred câți muci poate avea un bebeluș. Asta: tiny.cc/4rrlcz
NOU
De acord cu batista bebelusului. Poate parea o metoda cam barbara, dar este foarte eficienta. A se folosi neaparat in combinatie cu ser fiziologic.
NOU
Ai folosit-o vreodata cu aspiratorul? 🙂
NOU
@Calin: numai cu aspiratorul de la câteva luni până la 4-5 ani. Nu te speria, e construit în așa fel încât să fie o forță de sucțiune constantă și sigură. Eu l-am încercat întâi pe mine. După folosire îl clateam bine și îl dezinfectam cu alcool( în perioadele cu muci stătea permanent într-un recipient cu alcool )
NOU
Numai cu aspiratorul. “Aspiratorul” ala “recomandat” nu are suficienta forta.
Isi limiteaza singura puterea de “succtiune”…
NOU
babaetz, i beg to differ, eu am avut un aspirator actionat cu gura. si a fost foarte bun.
NOU
avem batistuta aia dar nu e compatibila cu aspiratorul si o actionam cu gura. intr-una din situatii am uitat sa mai cuplez si serpentina sau colectorul (o desfacusem pe taota sa curat si furtunul) si eu am imobilizat copilul si nevasta a tras….a tras toti mucii in gura :D:D:D
NOU
de aia pui un tifon inauntru inainte
NOU
Când văd ce scoate chestia aia din nasurile nepoților mei, la fiecare răceală (a mea) sunt din ce în ce mai tentată să iau una pt mine. Cred c-am s-o fac până la urmă. 🙂
NOU
@Arhi:exact,aspiratorul numit gura,, nevasta ma batea la cap sa gasesc din ala pt aspirato, dar nu gaseam neam,, doar pt ca sa aspiri cu gura,, si uite ca asa s-a obisnuit si nu avem treaba. Aa,, si pt cei care nu vor la dou pt bebe sau scoica exista de la chicco next to me,, noi L-am folosit cam 3 luni,, L-am cumpara secondo,, pt ca nou e pe la vreo 200 euro,, ori pt 3_4 luni nu se merita
NOU
@Manu mai uita-te si pe amazon ca o sa gasesti cam ce vrei si nu trebuie sa mai alergi prin magazine. Eu am luat Next to me de pe amazon.it(160 eur), pompa Avent si biberoanele de pe Amazon.de etc
NOU
@Nema:am preferat second pt ca era ieftin, pt 3 luni nu merita atata banet. Si eu l-am dat mai departe, biberoane in farmacii nu costa o avere, am folosit de la MAM cu partea de jos detasabila, asa nu prinde aer cand bea lapte, celelalte biberoane nu au asa ceva, iar pt aspirat nasul,, sunt atatea modele,, sa vrei sa cumperi, eu am preferat una de 10 euro
NOU
Neapărat vaccinuri! Doar mâncare bio. Dacă optați pentru o doică – due diligence la sânge, contract, camere de luat vederi în toată casa. Păturică de mătase naturală (cu monogramă!). Hăinuțe de stat prin casă – doar bumbac egiptean (cu monogramă!). Expus de mic la muzică clasică (mai puțin Ceaikovski, mai mult Bach, nimic polifonic). Play dates: fără săraci, fără ardeleni (Brașov included), fără pisici. Ieșit afară cât mai des. Cam asta e, pe scurt. Nu e ușor să crești un că… Oops, am confundat postarea.
NOU
You had me in the first half, not gonna lie.
NOU
Ze shit e sa nu mai faci vaccinuri boss, habar nu ai….
NOU
Ce, tu n-ai auzit ca provoaca autism?
NOU
Auzi la el! Due dilligence la sange? Se vede ca vii de peste granita…
A 11-a sau a 12-a…maxim anu’ 1.
NOU
Dacă mi se permite: am ales sa nasc la privat în primul rand pentru doctor și în al doilea rand pentru ca urasc sa dau șpagă și pentru ca eu plătesc taxe pentru fiecare sfant și mi se pare aiurea ca toți oamenii aia iau șpagă doar pentru a-și face meseria. În lumea normala asa ceva nu exista.
În rest, cum spune Cetin. Fiecare copil e unic și partintii lui știu ce e cel mai bine pentru el, pentru ca ei îl cunosc cel mai bine.
NOU
In Cluj, anul trecut, sotia a nascut la stat, nu am dat nici o spaga, nu a cerut nimeni nici o atentie, si-au facut treaba suprinzator de bine. Spaga asta uneori e doar in capul pacietului.
NOU
Cel mai important, când vi se naşte copilul să nu uitaţi să daţi de beut prietenilor, colegilor, neamurilor 3 zile la rând. Apropo, se mai practică chestia asta ?
NOU
– Cumpărați o Manduca, mai ales dacă ieşiți mult la plimbare. E scumpă dar face toți banii, spatele vă va mulțumi.
– După câteva luni, cameră proprie. E greu la început să te duci de câteva ori pe noapte să-l hrăneşti, dar mai târziu veți avea şi el şi voi intimitate. Plus că face bine la psihic.
– În scaun de maşină de mic. N-are decât să urle, nu cedați. O să vedeți beneficiile mai târziu, când o să faceți drumuri lungi
– Pe cât posibil, ocupați-vă voi de el. Nu bunicii, nu bona.
NOU
Scuze, dar… Ce-i aia “manduca”?
NOU
a lasat o doamna inainte un comentariu ca doneaza manduca, dar si l-a sters. va jur, eu credeam ca e vorba de organul sexual feminin. na, dati cu pietre acum
NOU
@Genghis, hai bre, la o căutare rapidă te prindeai imediat. Un marsupiu, dar foarte comod pentru copil și părinți. Am avut și ceva de la Chicco, era incomod, copilul părea mai greu decât era. Când l-am pus în Manduca, parcă avea jumătate de greutate.
NOU
@Arhi, doamnă, mai dați cu niște apă și săpun pe Manduca aia?
NOU
Am cautat si am vazut ca Manduca e o marca de marsupiu. Daca spuneai “marsupiu” nu ma oboseam sa mai intreb.
NOU
in mintea mea, a ramas un alt fel de marsupiu, incepand de azi.
NOU
Foarte buna Manduca, ca de altfel si alte SSC-uri, cum sunt Luna, Marsupi plus, Ergo etc.
Da, o manduca noua e 500 de lei, dar pe olx este la 200. Bine, daca n-ai greturi sa iei un produs sh pt copii si unii cam au. Cand am pus manduca la vanzare pe olx (cu 200 de lei, luata noua de noua cu 450) am primit numai oferte de 100 de lei sau rugaminti de dat gratis.
NOU
Hei, am cautat info despre Manduca (nu stiam de existenta acestuia) si am remarcat mai multe modele.
Pe care l-ati folosit?
Multumesc
NOU
sfaturi dacice de crescut copii 😀
NOU
🙂 Atenție la introducerea în alimentație a solidelor: brânză de la 6 luni, barză de la 1 an (săraca barză), viezure de la 2 ani.
NOU
Sa va vad la manz…
NOU
@Anton: e bun, iti spun eu,mai ales daca e de lapte…
NOU
La fix articolul.. multumesc!
Sunt in asteparea bebelului.. cam intr-o saptamana 2.
Pampersi: am primit pentru inceput Pampers premium din Anglia, dar dupa ce le termin vreau sa trec la Lupilu (Lidl). A patit un prieten, se tot irita cea mica, a incercat toate cremele, pampersii si pana la urma i-a mers f bine cu Lupilu.
Din tot ce povesteai, de baita imi este putin teama si taiatul unghilor :)) dar inceputul este greu…
Hainute: desi este baiat, am primit de la finuta de 1 an 3-4 saci de haine (nu roz), cu care pot imbraca lejer o cresa :)), asa ca , inclusiv pe nasi i-am anuntat sa nu cumpere nimic de imbracat (nici cand il scot din spital), mai bine pampersi, creme ..consumabile.
Grupuri fb: ce bine ca este inchis contul de aproximativ 1 an (Tati nu avea de peste 4 ani cont.. ). Am lansat vorbe printre apropiati ca le multumesc pentru miile de sfaturi pe care vor dori sa mi le dea, dar nu este nevoie, pt ca fiecare bebe este diferit si ce a functionat la ei, poate la noi nu va merge. Intreb eu cand este cazul.
Habar n-am cum va fi, nu stiu nimic concret acum, dar sigur ma va invata bebelul ce este mai bine pentru el 🙂
Sarcina usoara in continuare :*
NOU
cauta “mama si copilul” a lui emil capraru.
NOU
Multumesc
NOU
Eu nu ii tai umghiile de cand la o prima incercare, i- am taiat buricul degetului. Am urlat de numa, numa. Copilul a fost ok.
Acum se ocupa ta-su de operatiunea asta.
NOU
tu o sa fii tare si o sa fii cea mai minunata mamica. si o sa vezi ca baita e simpla si e o legatura misto cu puiul tau, iar unghiile se taie usor. si cand si daca o sa ai nevoie de cineva, o sa imi dai mail si eu o sa fiu aici 🙂
NOU
Nu stiu daca pe la noi au aparut, insa in spitalele publice din Italia pt bebelusi din prima zi de viata se da pampers progresive,, da costa mai mult dar sunt foarte ok,, lupilu am incercat si eu insa nu absoarbe la fel de bine ca si pampers,, desi cunostinte de alé sotiei folosesc cu incredere, ca exemplu personal,, piticul de un an consuma cam doua pachete de pampers chilotei pe saptamana,, lupilu pachetul are cat doua pachete pampers,, cam in 5 zile e gata,, mai sunt buni de la huggies sau chicco,, eu am ramas pe pampers pt ca cei chilotei ii gasesc mai usor
NOU
Mersi mult Arhi & Manu :*
NOU
Soția a născut la Polizu și a fost ca la hotel. Am încercat să dau ceva unei asistente, însă m-a refuzat. Nu știu dacă din cauza abordării mele (nu am experiență în așa ceva) sau nu lua ea de fel, cert e că nu am mai încercat să dau nimănui și a fost ok.
O recomandare aș avea și eu: nu vă panicați în cazul în care copilul face febră de 38°C, de exemplu. Căutați informații despre asta, nu vă agitați să îi scădeți temperatura, dacă nu depășește 39°C.
NOU
Este chiar fascinant sa vezi cum un copil care are temperatura 38 (un adult cade lat la temperatura asta … ma rog, depinde si de adult dar in general da), se joaca, topaie, pare ca nu are nimic.
La 39 sau peste 39 (de 2 ori s-a intamplat si asta), se rupe filmul instant.
NOU
În general, subliniez, în general, când copilul face febră, dacă între episoadele de febră e vioi și alert, foarte probabil e ceva viral, deci lichide, antitermice, răbdare.
Dacă e apatic mai tot timpul, chiar și când îi scade febra, sunt șanse mai mari să fie ceva bacterian deci e posibil să fie nevoie de antibiotic. Ideal e să îi faci exudat, antibiograma, dar astea durează și de obicei părinții și medicii nu prea așteaptă și dau repede ceva generic.
Oricum, nu vă grăbiți cu antibioticul.
NOU
A mea a facut la o otita febra 40,5 – 41 vreo 3 zile la rand…dar era f activa …nu avea nici o problema
si doctorita de pe ambulanta si pediatra au zis ca daca se hidrateaza si mananca corect, febra nu e o problema
ii scadea daor temporar dupa nurofen/ panadol etc si apoi crestea la loc
pana i-a trecut de la sine
NOU
Dupa ce ti-am citit postul, abia astept sa ajung acasa sa il bag pe ala mic la apa…:))
PS: faina chestie cu plugin-ul cu numarul de afisari 😉 vedem si noi ce vrea piata…
NOU
nu prea e bun, rupe ssitul, se misca greu
NOU
Am născut la stat, fix acum 1 an și o lună fără o zi. Brașov. Rezervă, singură în cameră, bebe cu mine. Tv, pat reglabil, buton de panică.
N-a cerut nimeni nici un sfanț, n-a primit nici un sfanț. Se făcea curat în cameră de trei ori pe zi, o dată pe oră cel puțin era o asistentă care băga capul pe ușă și întreba dacă ai nevoie de ceva, totul super decent.
Următorul tot acolo îl nasc, când ne-o ieși.
Absolut de acord cu tot ce ai spus, aș mai adăuga de găsit un pediatru ok, la zi cu noutățile și cu mintea deschisă. Al nostru a avut ca pretenție atunci când l-am înscris pe Putză la el să vină acasă cât mai repede după ce am ieșit din maternitate, să avem o discuție, să îi punem ce întrebări avem și, OBLIGATORIU, să participe și cel puțin unul din fiecare pereche de bunici, ca să audă ce are el de spus vizavi de creșterea și îngrijirea copilului și să nu streseze părinții cu toate tâmpeniile “de pe vremea mea”. Mi s-a părut f ok, la ai noștri a funcționat bine, odată ce au auzit chestii din gura doctorului, deși pe unele le-au înghițit cu noduri (cum, să nu-i dai ceiuț?!?), n-au mai avut ce cârâi, că doctor dixit.
Noi îl cărăm pe Putză cu noi peste tot, la 5 zile am mers cu el la expoziție chinologică, până la 10 luni a fost prin țară și pe afară, bântuie prin curte în scutec și desculț și până la această onorabilă vârstă n-a avut nici măcar un muc.
Ca reconandare nesolicitată, scutecele babylove de la dm mi se par fff ok, al nostru s-a iritat tare și de la pampers, și de la huggies și alte mărci faimoase, cu astea de la dm e brici. La fel și șervețelele umede, dm. Plus sfântul bepanthen, să-i dea Marele Monstru al Spaghetelelor sănătate lu’ ăla de l-a inventat!
NOU
Acum că s-au terminat poantele cu laptele și vaccinurile care dau autism, să spunem totuși ceva util.
Fiți alerți și atenți la copil. NU paranoici, fiecare copil e altfel. Dar urmăriți-l. Pe internet găsiți o groază de ”semne”, unele mai stupide ca altele. Doar câteva exemple mai jos:
– nu vă panicați dacă nu vorbește devreme, unii sunt muți până fix pe 17 Martie 2020, ora 20.45 și brusc de la 20.46 nu le mai tace gura.
– nu vă panicați dacă nu arată cu degetul, dacă nu aveți voi obiceiul ăsta, nu are de unde să învețe.
– nu vă panicați dacă nu face ”pa-pa”, dacă stați mult cu el și nu faceți semnul ăsta, nu are de unde să-l știe.
În general, semnele de alertă sunt legate de comportament și de interacțiunea cu mediul înconjurător. Aici să fiți atenți.
DACĂ sunt semne de autism sau TSA, terapia începută devreme e esențială.
NOU
Ah, și încă ceva important, pentru tați. Stați cu soțiile și ajutați cât se poate de mult. Depresia e nasoală rău, mai ales dacă e un copil mai dificil.
Dacă până la copil rupeați ușa de la birou la 16.59 iar acum brusc șeful vă dă de făcut ceva până la 20.00, sunteți niște muiști.
NOU
Stati cu sotiile si ajutati-le cat puteti de mult.
Si fara SOACRE, BUNICI, MAME, VECINE. etc.
NOU
ii da cineva tag oliviei steer ? prea suntem toti de acord pe aici
NOU
Dupa nastere trebuie un consult pentru displazie de sold, in strainatate e standard.
Si temperatura setata la maxim 23 grade. nu 25-28. Dupa un an scazuta la 22-21.
Mai trebuie in casa un nebulizator, ca sa fie.
Si fata mea a crescut cu NAN de la 3 luni, facut cu Aqua Carpatica incalzita la microunde, sterilizator din plastic, biberon Philips Avent. Batista sugarului de 20 lei.
Scutece si servetele de la Lidl, dat Panadol de la 38,5 in sus, nu la 37,05. Vaccinuri de la medicul de familie.
Data la inot de la 3 ani si ski de la 4 ani, acum are 7 si coboara singura din Postavaru (sport pentru sanatate, nu presat copilul sa faca performanta).
Gradinita unde ii scot afara indiferent de vreme, sa se faca ca porcii.
Cel mai important, stati cu ei, jucati-va cu ei, lasati orice altceva, eu nu am stat si acum regret.
NOU
Din intelepciunea mea capatata in cresterea micului razboinic de un an jumate si modificarile pentru tanarul razboinic ce va veni in decembrie:
– nascut la Filantropia, totul f ok, cu exceptia mamaicilor are sfinteau copii sau vindeau caciulite in timpul orelor de vizita. Din cauza doctorilor fake s-au schimbat regulile si doftorii nu mai pot profesa ca inainte, doftorita s-a mutat doar la privat si avem prefigurata o crestere de trei ori a cheltuielilor cu nasterea.
-nevata nu a cumparat haine marimea 50-56, ci mai mari, ca am zis ca nu are cum sa fie asa de mic, nu e papusa. Uite ca era, noroc cu maica-mea ca ne-a facut cadou niste haine inainte.
– dupa o saptamana ratata in patut am mutat copilul intre noi, la inceput pe plansa de schimbat, apoi pe ceva prosoape/intre perne, dupa 5-6 luni la liber, si inca doarme intre noi. Ca tunul, cu exceptia hranirilor de peste noapte si a problemelor cu dintii cand e cazul. Lucram acum la formula tehnica a introducerii noului nascut in pat. Nu dau sfaturi nimanui, nu zic ca facem bine, dar de cateva milioane de ani mamiferele dorm langa pui, si in principiu noi asta suntem, niste animale cu o spoiala de civilizatie.
– 22 de grade in casa iarna, o crestere fata de cele 19-20 de grade de dinainte
– 0 experienta cu biberoane, lapte praf, etc
– Carut de o tona, noroc ca programul imi permite sa ies cu nevasta la plimbari mai des, ca singura nu se descurca, cu roti mari, ca facem off-road, iar landoul a fost folositor in primele 7 luni. Tine si la al doilea, speram sa-mi tina si mie programul.
– Dat toate vaccinele posibile (obligatorii, rotavirus, meningita, varicela). Urmeaza anti-gripalul, ca vine ala mic.
– Manduca rules!!! Foarte utila, inclusiv la adormit copilul. Se poate folosi orice marsupiu, dar sa existe un M intre genunchi si bazin, sa nu atarne copilul de bazin, ca cica iese naspa mai tarziu.
– Mers cu copilul in scoica la inceput, acum in scaun, inca urla si e nevoie de doi oameni sa-l bagam in scaun (apropo de ce zicea cineva mai sus, ca se obisnuieste), nu-i place deloc sa stea legat, urla primul sfet de ora, dar siguranta e siguranta.
– Batista bebelusului e foarte jmechera, desi suna extrem de barbar la inceput, nu am reusit sa-l linistim si sa-l convingem ca-i face bine, e nevoie de 3 oameni cand o folosim (unul cu aspiratorul dupa usa, unul il tine, altul o foloseste). Folosita prima data la un an, atunci s-a imbolnavit si a facut muci, nu stiu cum era daca o foloseam inainte.
– Vorbit de la 9 luni, umblat de la 15. De-a busilea de la 8.
– Facut chineto, i-a placut mult si a fost folositoare, ca a fost f mare la nastere si avea un picior stramb.
– Pediatru f ok, medic de familie execrabil, dar e nevoie de el
– Mancare fara sare (intreba cineva mai sus daca exista studii, intreaba pediatrul, cica pana la doi ani rinichii au probleme cu cantitatile mari de sare), acum mancam si noi nesarat, ca se gateste la comun la un an jumate, cand merg la restaurant mi se pare foarte sarata mancarea.
Mai adaug daca imi vin idei.
NOU
– Colief e dumnezeul colicilor!! E mai scump, dar e foarte eficient!!!
– Scutece folosite o tona de versiuni, singurele experiente negative au fost in prima luna, cand mai dadeau pe langa, dar sigur nu din vina lor, ci a mainilor dibace care le puneau.
NOU
Cam toate sfaturi de bun simt, personalizabile.
Un singur dubiu: de ce atitea servetele umede? Si pe mine m-au facut prietenii sa cumpar o tona, ca erau in oferta (nici nu imi placea parfumul lor in mod deosebit) In practica insa am descoperit ca imi era mai usor sa il spal la robinet cu apa calda de fiecare data cind era nevoie (adevarat ca aveam un model de chiuveta la baie marime cadita). Servetelele le-am folosit doar cind eram inafara casei, cea mai mare parte sfirsind prin a fi donate gradinitei.
Iar creme tip bepantene doar la nevoie, cind incepea sa se inroseasca, din cauza de deranj intestinal. Au fost eficiente, si-au facut treaba dar cind nu era necesar nu le-am folosit.
NOU
spalatul prea des indeparteaza bacteriile utile de pe piele si favorizeaza dezvoltarea a diverse boli de piele.
NOU
chiar folosind doar apa, fara sapunuri?
NOU
nu cred, dar de ce sa risti, cand solutia simpla si confortabila e acolo, pentru toata lumea? plus, apa din pantelimon e de un jeg incredibil
NOU
@Arhi:in spitalele publice din Italia nu folosesc servetele umede,, doar apa si vata pt sters,, baie se face zilnic,, asa ne-su indicat si pt acasa. Acum ca è mai mare o data la doua zile,, insa seara tot un dus face rapid. Servetele umede doar cand suntem plecati,, pt ca a facut iritatie de la ele,, indiferent de marca
NOU
In prima faza este important sa gasesti un medic potrivit (in special sa fie psiholog bun + sa iti inspire incredere), care sa urmareasca sarcina cap-coada. Daca prima alegere nu a fost inspirata recomand sa schimbi medicul pana dai peste unul ok.
Am avut experienta cu maternitate de stat (2016) si cu spital privat (2019).
La prima nastere am decis sa mergem la stat, intr-un spital renovat recent unde avea medicul nostru garzi – facut o vizita inainte, un tur pe etaj, vazut conditiile (totul era decent + cald + curat) si am acceptat.
A doua nastere am zis sa o facem la privat, cu acelasi medic, diferentele fata de stat fiind:
1) asistente mult mai multe si mai ok la privat, ajutor pentru bebe si mama 24/7 la o apasare de buton;
2) consiliere in ingrijirea copilului, alaptare, verificari medicale regulate;
3) medicatie mai moderna – incepand cu tipul de anestezice si pana la pansamente facute cum trebuie: se mirau cand le povesteam cum inca se procedeaza la stat (unde la internare primesti o lista cu ce trebuie sa cumperi de la farmacie);
4) conditii mai bune (pat cu reglare automata face diferenta) si mai curat;
5) acces restrictionat pe etaj doar pentru un singur insotitor, deci liniste si discretie;
6) mancare diversificata si potrivita pentru o recuperare rapida (la stat nu s-a putut manca, am adus totul deacasa);
7) comunicare si transparenta referitor la toate procedurile facute, inclusiv explicat optiuni si riscuri;
8) set de analize mult mai amanuntite si o fisa medicala completa la externare.
Asadar conteaza mai mult medicul, iar conditiile deja le alegi dupa preferinte si capacitate financiara. Daca gasesti un medic bun si iti permiti la privat, as recomanda privatul pentru ca ai mai multa liniste si timp sa te concentrezi pe mama + bebe, in loc sa alergi pe la farmacii, sa certi asistentele si sa aduci mancare de 3 ori pe zi.
In rest perfect de acord cu tot ce zici in articol (desi noua ne-a prins foarte bine landoul in primele 4-5 luni).
NOU
N-as generaliza ca toate maternitatile de stat sunt de rahat.
Nu de alta dar eu am avut experiente extrem de pozitive la stat (2010 si 2012).
NOU
Pai nu generalizez si nici nu zic ca a fost de rahat, de fapt a fost perfect dpdv act medical + acceptabil ca si ingrijire post-natala + conditii decente daca esti dispus sa faci multe lucruri singur.
Comentariul meu se bazeaza strict pe o experienta personala de acum 3 ani si evident ca exista locuri mai bune si mai rele. Totusi dupa o a doua experienta personala deja la privat, as recomanda mai mult privatul (dar cu un medic verificat).
NOU
As adauga: lasati copii sa se murdareasca, mor cand in parc vezi mame isterice cand copilul atinge orice…
NOU
Hai sa scriu si eu putin din experienta mea. Fi-mea are aproape 4 ani, 110 cm, 20 kg. Vedeti mai tarziu de ce precizez varsta, inaltimea si greutatea (hint – scaun de masina)
– nascuta prematur la 34 de saptamani si 2 kg, la Polizu. Spitalul ok, personalul ok, spagile modice sau inexistente. Nascuta cu medicul de garda, care a insistat pt nastere naturala, mai ales la un copil de 2 kg.
– fiind prea mica nu prea a putut sa suga, mama nu prea avea lapte. A trecut prin toata gama Nestle: PreNan, Nan1, Nan2, Nan3, Nan4. Si acum mai bea Nan 4 seara si dimineata. Dupa ce rade o farfurie de carne. ******daca veniti repede sa spuneti ca nu se poate, copilul putea sa suga si mama avea de fapt lapte si laptele este secretia iubirii, va rog frumos sa muriti in chinuri*******
– pt colici, i-a mers foarte bine cu Colief; a terminat vreo 10 sticlute, i-am dat pana la 7 luni.
– pt regurgitari (voma) care cauzau arsuri pe gat a ajutat-o Debridat – este medicament, intrebati medicul daca recomanda sau nu.
– bepanthen e de baza impotriva iritatiilor
– vaccinurile din schema nationala facute le timp.
– copilul plimbat afara mai mult in manduca (cand era mai mica) si mai mult in carucior (mai mare).
– in scoica pana la 11 luni, in scaun rear facing de la 11 luni. Scaunul – Britax Two Way Elite – luat de pe un site din Finlanda cu ~700 lei, inclusiv transportul. La varsta, inaltimea si greutatea actuale, inca sta comod si ii place in scaun, probabil ca va mai sta cel putin un 1 an, poate chiar 2.
– pentru supraveghere – o camera ip Foscam C1, e utila sa vezi cand doarme copilul, cand se trezeste si tu esti in alta camera.
– hainute de copii de calitate buna de la H&M; luat de pe olx hainute bune Mothercare, in magazinele oficiale sunt enorm de scumpe.
– carucior, sterilizator, incalzitor biberoane de pe olx.
– scutecele pampers nu le-am suportat, miroseau chimic rau; cele din Lidl sau Kaufland proaste; cele din DM acceptabile. Cele mai bune au fost Huggies, atat scutecele normale cat si pants. La fel si servetele umede, Huggies Pure, de preferinta cele fara parfum.
NOU
Si am uitat cel mai bun sfat: oricine intra in casa de bebelus, obligatoriu se spala pe maini, cu apa si sapun. Inclusiv bunicii.
NOU
Eu am fost un pic mai extremist: pe langa faptul ca in primele luni le-am limitat programul de vizita la maxim 1 vizitator / vizita, si maxim 2 vizite a 15’ pe zi, fiecare vizitator avea o scurta evaluare epidemiologica cu subsemnatul.
NOU
Fiecare cu presiunea lui. Eu nu prea am avut lapte si familia insista sa ii dau lapte praf si sa imi iau gandul, dar eu nu am avut liniste pana nu am reusit. Mi se parea tragic sa ii dau un praf in timp ce toate mamiferele isi hranesc singure puii din laptele lor. Acu imi vine sa rad de ce probleme imi faceam si realizez ca laptele praf e ok si ca salveaza vieti in unele situatii unde chiar nu se poate altfel.
Cred ca de fapt ideea mea e: lasati mamele sa faca ce simt, fara presiuni inutile pe ele, ca hormonii sunt oricum razna, noua viata e un soc si tot ce poti sa faci ca tatic(pentru ea) e sa o sustii.
NOU
soacra nu lasa tanara mamica sa taie unghiile copilului pe motiv ca: trebuie sa le taie cineva din afara…
i-am spus sa cheme un Uber ^^
NOU
Articolul asta a venit 5 ani mai tarziu decat trebuia, dar recunosc, am avut o surpriza foarte placuta sa vad ca am ajuns in timp la concluziile bune. Cred ca ar trebui pus in meniul site-ului, atat de bun e!
NOU
Senioare da-mi voie sa te contrazic acilea la dumitale acasa la unele aspecte expuse:
1. Spital (provincie): Da privat, degeaba cel de stat o fi renovat, dotat si curat pentru ca dai de oameni, ma rog, oameni e mult spus, A. nu stai in nici un caz de unul singur in salon, deci ai sanse la colega de pat romales, B. chiar daca lasa copilul langa mama, noaptea ore intregi nu te cauta nimeni. C. Cand intri in spital ca proaspat tata in loc de buna ziua vezi cum mana intinde buzunarul halatului. Da la privat, platesti mai mult, dar la final, intr-o singura transa si cu chitanta. Plus nu te simti deloc ca la spital, ci intr-un all inclusive.
2. Un carucior mai masiv/roti mari are avantajele de a fi mai versatil, dar e greu de carat, ocupa mult spatiu. Pe cand unul super pliabil si mic e si destul de “fragil”, chestie de preferinte ce-i drept.
3. In rest de accord cu cele expuse, poate de adaugat si evitat rotobil/ajutator sau alt dispozitiv care forteaza copilul sa invete mersul in alt mod decat cel natural.
4. Ca sa nu mai asociezi mirosul servetelor cu caca (ca si cainele stim noi cui) se recomanda sa schimbi la un anumit interval (1 luna/3 luni) marca/tipul de servetele utilizat 😀
NOU
la ce ma contrazici? eu vorbesc de București la spitale. iar în bucuresti nu facem offroad, nu avem nevoie de caruturi versatile ptr gropi. avem asfalt
NOU
Niste sfaturi pentru tatii ale căror sotii vor sa organizeze petreceri pentru aniversarea de 1 an a copilului, nu ai?
Pe principiul “O dată în viață face copilul 1 an “, ne costa vreo 2000 de lei…
NOU
ofera-i un surogat, e evident ca face pentru ea asta
NOU
Astazi, in jurul orei 10 a venit pe lume Rares, primul nostru copil. Am trecut prin toate starile posibile dar cel mai mult m-a terminat asteptarea. Maternitatea e modernizata, mi-a placut curatenia, halatul obligatoriu, cipicii aia sau cum se numesc de unica folosinta. Sapun lichid pt vizitatori.
Momentan sunt rupt de oboseala pentru ca toata ziua am fost numai pe fuga dar c- un zambet tamp pe moaca de zici ca sunt pe ciuperci expirate. Da, ne-am facut de cap de sarbatori sau in luna decembrie sa zicem, dar astazi am primit cel mai frumos cadou pe care putea o femeie sa mi-l faca de ziua mea: un fiu.
Bonusul sotiei: pe viitor o sa faca un singur tort dar mai mare pentru cei doi masculi din familia ei.
NOU
bravo tati, frumos lucrat, felicitari maxime, mai ales doamnei si reveneala grabnica:)))
NOU
cat noroc sa ai sa ti se nasca baiatul de ziua ta? CAT??
NOU
@archildren: felicitari si la multi ani!
Sa stii ca asa incepe: cu un zambet tamp si o oboseala crunta dar placuta.
NOU
Senior, soția mea a născut luni la spitalul Pantelimon din București. Încă sunt impresionat de ce am găsit acolo. Secția de gineco și neonatologie este fantastica. Personalul este foarte ok. As putea scrie un articol despre experienta, dacă ai dori sa îl publici.
NOU
mama ce e in jurul meu! felicitari:)) sigur, scrie
NOU
Eu am un singur sfat de dat proaspetilor tatici: Nu disperati! Devine mai usor.
NOU
Ok, am mintit, am mai multe ca nu ma pot abtine:
1. Ajutati-o pe mama cat puteti de mult. Are nevoie. Fiti atenti la semnele de depresie si daca simtiti ca va depaseste nu ezitati sa o ajutati sa primeasca ajutor de specialitate. Nu, nu e rusine, nu. nu inseamna ca e nebuna.
2. Depresia post natala poate afecta si tatii.
3. Parinte nu te nasti, devii. Si nu devii in ziua in care s-a nascut copilul. Inveti, ai grija sa nu il strici prea mult si totul va fi bine.
4. Iubirea aia coplesitoare nu vine in secunda doi dupa ce s-a nascut mai niciodata. Mai ales daca e primul, mai ales ca multe lucruri se schimba in perioada aia. Pentru mame perioada imediat dupa nastere este o nebunie de lipsa de somn combinata cu multe griji si bomboana pe coliva este furtuna hormonala care urmeaza nasterii. Daca te uiti la bebe si nu te loveste o dragoste nemarginita nu te panica, e important sa functionezi si pe must feed, must put to sleep, must wipe butt. Intr-o zi, pentru unii pe la 3 luni, pentru altii mai devreme sau mai tarziu lucrurile se vor aseza, bebe va zambi (most probably face caca dar ce mai conteaza) si te vei trezi ca te loveste dragostea. Pentru tati, partea aia cu daca nu o sa il iubesc, daca nu o sa fiu un tata bun, nici nu stiu cum sa il tin, mi-a dat viata peste cap, nevasta e toata ziua cu el in brate si eu nu mai sunt prioritatea, este foarte reala. You will get over it daca petreceti ceva timp cu bebe. invingeti-va teama si faceti-i voi baie, scoateti-l afara, dati-i voi biberonul daca asta primeste, ragaiti-l voi daca e alaptat. Micile victorii creaza legaturi. Si intr-o zi o sa va intoarceti de la serviciu si bebe care toata ziua a marait nemultumit o sa se lumineze doar pentru ca voi ati intrat in camera.
5. Whatever works for you is right. Daca vrea la san si mami e fericita nu in pragul nebuniei de durere/stres/epuizare, super. Daca alaptarea nu merge cum trebuie si mananca lapte praf, super. Daca doarme singur in patul lui in camera lui, marfa. Daca adoarme doar in pat cu voi, foarte bine, atat timp cat va odihniti toti. Daca o sa doarma pana la 18 ani acolo depinde de voi un pic mai tarziu dar 1 an nu o sa il strice pe viata. Vedeti ce functioneaza pentru voi si bebe si doar aia conteaza.
6. Respirati.
NOU
Vezi ca Pampersii sunt de calitati diferite. Cei buni sunt cei produsi in Polonia si se gasesc la Lidl si Bebe Tei (poate si in alte parti). Cei de Cora/Carrefour sunt de slaba calitate si sunt produsi in Ungaria. La noi nu au functionat cei Premium (galbeni). Provocau iritatie.
NOU
Un sfat. Nu stiu daca s-a dat. Daca locuiti cumva in provincie, ideal ar fi sa va alegeti pentru nastere o locatie la maximum o ora distanta de locul unde stati. Nu de putine ori treaba vine pe nepregatite. Fonfleuri de genul “o sa nasc doar la un profesor din capitala”, nu-si au rostul. Cam in toate judetele tarii maternitatile sunt mult mai bine pregatite ca acum 30 de ani.
NOU
Cea mai important lucru invatat de cand sunt tata e ca nu sunt doi copii la fel si prin urmare toate sfaturile devin nepractice si inutile. Eu as emite alte doua idei:
1. Nu cauta sa urmezi niciun sfat (inclusiv alea din articol sau comentariul asta) dar daca te duce capul, ce am zis in prima parte a frazei nu inseamna ca trebuie sa faci exact pe dos.
si
2. (si cel mai important) Incearca sa iti intelegi copilul: cand ii e foame, cand il deranjeaza ceva, cand il jeneaza burta, cand e obosit, cand are chef de explorat umbrele pe care le distinge la cateva saptamani, etc.
Iar un bebelus oricat de mic e, poate sa fie treaz si satul in acelasi timp. Spoiler alert “mamicilor”!
NOU
U, u, u…which reminds me, lista de bifat cand copilul plange, care mi-a fost foarte folositoare la primul copil care a venit fara instructiuni:
1. Este ud/are caca
2. Ii e foame
3. Ii e somn
4. Ii e cald/frig
5. Are gaze/il doare burta
6. (mai tarziu un pic) Ii apar dinti ceva.
Daca nu e nici una din cele de mai sus poate are doar chef sa fie tinut in brate si dragalit, daca nu se linisteste nici asa abia atunci ne panicam organizat.
La mine a mers 99% din cazuri.
NOU
Hahahaa :)))