Întâi, să scăpăm de elefantul din cameră.
Câștigătorul pistolului este comentariul 78.
Second, aș vrea să îmi fac un sistem de întrerupătoare inteligente prin casă, care să se lege la wifi și să meargă acționate cu Alexa sau Google Home (sau cum s-or chema butoiașele alea)
Linkurile și sfaturile sunt binevenite, cât timp se referă la produse de oameni normali nu Hai să îți explic cum pui 3 raspberry pie în secvență și le legi la….
NOU
Broadlink www.ibroadlink.com/
RM4 Pro -presetat pentru accesorii Broadlink dar poti programa orice telecomanda RF or IR. Adica poti cumpara pentru prize de exemplu, prize cu telecomanda (433MHz) ieftine de la Lidl si programa dupa aia in RM4 Pro deci nu trebuie sa cumperi prize WIFI Broadlink de la ei.
Intrerupatoare TC cu 1-2-3 switchuri (EU version) – sa ti cont ca suporta max 200W / intrerupator
Pentru telecomande IR in camerele unde nu ai RM4pro principal, poti pune RM4 Mini
Merge cu Alexa si Google Home.
Pret decent, intrerupatoarele nu au nevoie de nul separat (adica poti sa le pui si in case cu electricitate veche)
Totul de pe ebay
Succes!
NOU
Eu am astea: hartingtonheath.com/product-category/touch-light-switches/?gclid=Cj0KCQiAvvKBBhCXARIsACTePW83F7TewO2nXmZNVpP9Q9NtSyqlezQkf2hr2uFDAWrlsldS_b9VAFEaAo56EALw_wcB, tot pe baza de broadlink. Au si WiFi direct, si radio 433Hz care se conecteaza intr-un hub broadlink, au app si tot ce vrei, merg controlate cu Google Home si Alexa. Arata f ok si nu sunt rocket science la control. Suportul e f ok si electricianul care a venit sa mi le puna a sunat direct la ei unde a avut intrebari si i-au dat toate detaliile + mi-au trimis mie scheme inainte, simple, desenate de ei pe foaie. Recomand.
NOU
Nu Broadlink.
Am avut, se stingeau aiurea prin casă de aveam impresia că în afară de soacră-mea am și alte fantome.
NOU
Dadui eu click cu sete, crezand ca putem posta pareri kilometrice despre cum ar putea statul roman sa schimbe sistemul existent de invatamant intr-unul inteligent… si, cand colo… 😐
NOU
shelly.cloud/
Compatibile cu tot, inclusiv cu HomeAssistant.
NOU
De curiozitate, cât îți ia să configurezi un întrerupător?
NOU
Întrerupătoare wifi: Shelly. Nu trebuie hub separat. Merg cu Alexa, google assistant și chiar homekit (dacă ai prin casa un Apple tv sau ipad). Pt homekit trebuie doar rescris firmware-ul. ( github.com/mongoose-os-apps/shelly homekit ).
Tot cu un întrerupător de la shelly poți sa automatizezi usa de la garaj, poarta de la intrare în curte.
www.wifistore.ro/catalog?q=Shelly&s=price_asc&c=681
Sa ai grija ca la majoritatea intrerupatoarelor smart trebuie sa ai fir de nul în doza intrerupatorului.
Alta soluție, mai scumpa dar mai ușoară, este Philips Hue. Trebuie hub, becuri, întrerupătoare.
NOU
streamable.com/rpfoyj
NOU
Pe site-ul wifistore.ro sunt preturi cu 30% mai mari decat direct de la producator (chiar si cu tot cu reducere)
Exemplu:
www.wifistore.ro/cumpara/shelly-2-5-comutator-inteligent-cu-releu-wi-fi-cu-2-canale-72935
versus
shop.shelly.cloud/shelly-2.5-ce-ul-wifi-smart-home-automation#54
NOU
E drumu’ lung din Bulgaria…
NOU
De pe wifi-store am cumpărat 2 buc shelly 1 cu 60 lei/buc + transport. Pe magazinul lor din .bg costa 10.9€x 5.1 sau 5,2 lei/EUR cat e la banca, ajungi tot la același preț.
NOU
Intrerupatoare?
Eu am pus becuri smart de 50 de lei de la Carrefour (se si coloreaza) si n-ai nevoie de vreun hub sau ceva. Se leaga ele la wifi direct.
Dupa 3 saptamani am incetat sa le inchidem ca prostii din intrerupator.
NOU
Si ce faci ..te duci in camera, scoti telefonul, deblochezi, deschizi aplicatia, si aprinzi lumina ?
NOU
Pentru intrerupatoare inteligente trebuie sa verifici mai intai daca ai nul la fire. Exista un singur model ce nu are nevoie de nul (Sonoff T4EU1C) dar este cu un singur buton.
Mai exista optiunea de switch-uri ce se “ingroapa” sub intrerupator, ex. SONOFF MINIR2.
Si a treia varianta e de becuri smart ca sa nu te mai complici cu intrerupatoarele si le impreunezi in scene.
NOU
E si Hartington care nu are nevoie de neutru.
NOU
Philips hue nu are nevoie de nimic
NOU
I-am montat cuiva o bălărie din ăsta și în lustră i-am mai pus un condensator.
NOU
Un simplu search după “alexa” pe emag, categoria întrerupătoare 😀
NOU
Sunt niște device-uri destul de ok (din toate punctele de vedere)de la sonoff! Eu le folosesc la luminile din hol și la o priza din balcon!
NOU
Vezi ca la multe interupatoare au nevoie sa ai in doza atat faza cat si nulul – de exemplu www.emag.ro/intrerupator-inteligent-de-perete-wifi-cu-buton-cu-revenire-2-canale-compatibil-tuyasmart-smartlife-google-home-amazon-alexa-culoare-alb-model-es-wps-2/pd/DCKQK3MBM/.
La noi in general ai sau faza, sau nulul, dupa cum a legat electricianul in doza de distributie.
NOU
Dacă sunt 3 fire in doza (maro/albastru/galben-verde) nu înseamna neapărat ca albastru e nulul. Poate sa fie faza care merge la bec. Maro – faza care vine din doza de derivatie. Soluția pe care o folosesc, e sa pun întrerupătorul smart în aplica de pe tavan, căci acolo este firul de nul. Singurul dezavantaj e ca întrerupătorul clasic de pe perete trebuie sa fie apăsat tot timpul.
NOU
Daca aveti nulul in intrerupator in loc de faza, atunci electricianul era de fapt oier. Sunt periculoase acele instalatii, unul din riscuri este ca te poti curenta cand schimbi becul.
NOU
Instalație electrica este făcută de o firma autorizata cu electricieni autorizați. Faza este în doza intrerupatorului. Nulul pleacă din doza de derivatie direct la bec.
NOU
Confirm problema cu firele. Si eu m-am izbit de aceeasi problema.
Am optat pentru Sonoff.
Inainte de bec/lampa/lustra pus un modul de control WiFi + RF (atentie, trebuie sa aiba si radio-frecventa). Intrerupatorul vechi blocat pe direct – poate fi scos. Cumparat intrerupator RF aplicat pe perete (cu autocolant). Functioneaa prin google home (testat). Nu ai probleme daca nu ai internet – RF functioneaza fara. Nu ai probleme daca ai oameni in varsta (pot folosi intrerupatorul RF cu touch montat pe perete).
Aplicatia WeLink este ok – oricum toate comenzile iti apar si in aplicatia Google home din telefon.
Linkuri (aliexpres, dar segasesc si in RO mai nou):
Sonoff RFR3:
www.aliexpress.com/item/4001243558655.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.56185b325VL0xz&algo_pvid=041803fc-76cc-49e2-9e1e-40899f75fac5&algo_expid=041803fc-76cc-49e2-9e1e-40899f75fac5-0&btsid=2100bdcf16145928279685132e0f26&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Remote – aplicabil pe perete:
www.aliexpress.com/item/32959653844.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.af9760e92sOddM&algo_pvid=e9205d1e-20fa-43bc-bc45-4a28acb930af&algo_expid=e9205d1e-20fa-43bc-bc45-4a28acb930af-3&btsid=2100bdec16145928645831709ef75b&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Daca faci casa nou trage 2 fire la intrerupatoare 🙂
Confirm si ca broadlinkul merge perfect cu orice are infrarosu (eu am luat versiunea mini si sunt super incantat) – inclusiv AC, sistemul de sunet, TV (non smart).
Te sfatuiesc sa pui si la caldura iar la TV, daca nu au ceva integrat, iti recomad ultimul google TV (in afara 300 lei, la noi 400).
NOU
Nu sfat, dar oferta :).
Am câștigat anul trecut la un concurs un google home nest (link scurt cutt.ly/KlLCWNG )
E intact, sigilat, nefolosit, neprihănit.
Nu am casa “pă sistem turbo smart”, deci nu mi-ar fi efectiv util.
Dacă este cineva interesat de achiziție (sub prețul de pe emag, evident), să dea de veste.
NOU
Am cochetat si eu cu ideea cu intrerupatoarele smart dar m-am oprit dupa ce am citit faza cu null-ul. Drept care am optat pentru becuri smart care sa se lege de alexa/google assistent. In fiecare camera am un bec smart si restul dumb si le aprind prin comenzi vocale. Daca am nevoie de mai multa lumina le aprind pe celelalte manual.
NOU
ikea cu tot cu becuri. toata gama Tradfri este idotproof si hassle free.
NOU
Am inceput de la Ikea cu o bagheta led care se lipeste sub corpul suspendat. Ce ne-a placut e ca are o telecomanda rotunda lipita magnetic de o placuta metalica. Placuta se lipeste cu dublu adeziv de ce ai nevoie (la mie e pe faianta dara merge si pe o lavabila sau mobila). Apoi a venit valul de automatizare am continuat cu seria Tradfri. Acum am acasa un gateway si 4 becuri, doua prize si un senzor de miscare-crepuscul si un range-extender pe care-l folosesc si de incarcator de telefoane intr-un dormitor.
+ merg cu ce vrei tu ca sunt standard Zigbee. Sunt oarecum usor de configurat (atentie la SSID sa nu fie cu diacritice sau simboluri ca nu le place). Partea cu butoane pe care sa le lipesti pe perete/mobila/tablia patului e ok pentru ca nu necesita modificari la instalatia existenta. Sunt o optiune ieftina pana iti faci o idee despre ce e cu automatizarea asta si daca merita sau nu investia (poti porni doar cu un besi un intrerupator telecomanda apoi cu hubul ai deja automatizarea). Sunt compatibile cu toate sistemele (Homekit, google, Alexa, sonos). Fiind ZigBee teoretic permite atasarea altor dispozitive compatibile (sunt ceva informatii despre becuri Philips dar pare complicat si scum n-am avut nevoie).
– un bec s-a ars in timp relativ scurt. Daca se ia curentul si sunt inchise digital te trezesti noaptea cu lumina in ochi (nu deranjeaza la fel de tare ca UPS-ul dar tot trebuie sa actionezi.) daca pui telecomanda la capul patului si vrei sa aprinzi lumina in dormitor de la intrerupatorul clasic trebuie sa apesi de doua ori (odata deschizi ciruitul/stingi becul, apoi il inchizi din nou/ aprinzi becul pe model clasic) uneori e enervant.
Fain a fost cand am programat bradul sa se aprinda la apus si sa se stinga undeva seara, a mers de minune, fain e ca poti aprinde stinge becurile vorbind cu telefonul pe strada.
In rest putin cam moft… ma cearta sofia ca imi trebuie numa senzosi si butoane.
NOU
Eu am intrerupatorul de mai jos care nu are nevoie de nul in doza. Nici macar nu a fost nevoie sa pun la bec condensatorul mentionat. Functioneaza destul de bine. Singura problema e ca daca apas ambele butoane in acelasi timp se reseteaza.
Pe de alta parte nu i-am gasit o utilitate practica semnificativa. E mult mai “natural’ sa aprinzi/stingi lumina cu o apasare pe un buton mecanic (ca atare solutiile cu becuri smart sau intrerupatoare montate in doza mi se par complicatii inutile). Mi-am pus unul de proba dar nu i-am folosit functiile smart suficient de des sa ma convinga sa-l montez si la restul de intrerupatoare.
www.emag.ro/intrerupator-inteligent-de-perete-wifi-cu-touch-cu-sau-fara-nul-2-canale-compatibil-tuyasmart-smartlife-ifttt-google-home-amazon-alexa-culoare-alb-panou-frontal-din-sticla-model-ds-101nl-2-w/pd/DMHZ63MBM/?ref=fav_pd-title
NOU
Philips hue – e un fel de Apple al luminilor inteligente
NOU
Aloca niste timp cercetarii pentru ca odata intrat intr-un ecosistem s-ar putea sa fie greu sa iesi. Deci wi-fi vs zigbee vs z-wave vs XBee vs dracu-sa-i-ia. Eu am ales varianta simpla de wi-fi pentru ca am pornit de la niste becuri tapo (tp-link). La urmatoarea casa probabil m-as gandi la KNX si altele dar nu pare cazul la tine.
NOU
Sunt destul de bun cunoscator in domeniul asta de home-automation. N-o sa-ti dau sfaturi ce si cum, doar atat iti zic: incearca sa eviti cat poti de mult ‘gadgeturile’ wifi din zona asta:
* sunt extrem de multe care au gauri de securitate. Si nu ma refer la bank-grade, ci la identity theft, trojane si alte alea;
* daca insisti sa mergi in directia asta (wifi only), nu lua nimic din china (alibaba, baggood), incearca sa iei numai de la producatori mari si schimba-le setarile imediat;
Se pare ca unul din cele mai mari atacuri DDOS a fost facut via gadgeturi wifi de home-automation.
NOU
pai, daca le pun pe o retea separata in ubiquity, ce sa imi fure? sa imi stinga lumina in casa? nu sunt deloc ironic, intreb.
NOU
Nu sunt expert in securitate si nu stiu foarte multe despre wifi-6/ubiquity- dar din perspectiva mea, lucrurile stau asa: tu ai un super secure wifi. Asta zice ca nu poate fi usor spart din afara.
Un device wifi are 2 moduri de functionare:
1. Foloseste wifi-ul ca sa comunice cu un serviciu disponibil pe internet. Alexa/Google stiu sa vb cu serverul ala si ii spun asa: “spune-i becului X sa se stinga”, iar serverul, via internet/wifi ii zice becului sa se stinga;
2. Alexa/Google stie sa vorbeasca direct cu becul – imo destul de putin probabil, unless e ceva producator super-agreat.
In ambele cazuri, tu configurezi device-ul cu coordonatele wifi-ului tau ultrasecure. Care, in momentul asta e in stadiul “cu chilotii in vine”.
Cam orice device wifi e un mic pi – more or less. Deci susceptibil in a fi spart. Daca as fi hacker, as pune un port/ip scanner si as snifui toata reteaua. In mod cert, ai setat trust level high la retea, deci nu prea ai personal-firewall (sau e foarte posibil sa fie lax). Asa ca orice ipad, laptop, automat de hartie higienica conectat la wifi e target.
De aici, cred ca poti sa iti cam dai seama ce pot sa-ti fur.
Apropos, Nest nu mai da access developerilor la api-ul lor tocmai din motivul asta … ca personal wifi nu e intotdeauna cel mai sigur si au fost o gramada de attempts.
NOU
fix aia iti zic. daca eu creez o retea separata, in Ubiquiti, la care sunt legate doar deviceurile smart, nu are ce sa imi snifuie, ca pe acolo nu trece nimic
NOU
Daca ai un wifi separat, s-ar putea sa fie ok. Daca bugetul si sporul de antena permite, cred ca s-ar putea sa fie in regula.
NOU
da, pai la chestiile astea nu vreau sa ma zgarcesc, ca nu am chef sa fiu spectacol ptr niste chinezi intreprinzatori
NOU
chiar ma gandeam la deviceul ala de la Bitdefender, firewall pentru toata casa, am uitat cum se cheama
NOU
Personal, mi-am facut casa cu zigbee. Amazon si Google l-au “cumparat”, deci am o banuiala ca vor fi integrate nativ (e drept, candva). Ikea si PhilipsHue sunt tot zigbee. Ai mai putina radiatie (ok, tot pe 2.4 merg deci vei avea ceva noise pe wifi), dar macar comunicatia intre deviceuri e mai lightweight si ai mai multe produse la dispozitie.
NOU
box
NOU
@Arhi Dacă tot ai nas-ul synology, poți instala pi-hole în docker. Găsești liste de blocare a majorității aplicațiilor folosite de dispozitivele smart ca sa nu mai sune acasă. Eu am și un UDM pro prin care am blocat China, Rusia, etc. Nu pot accesa site-uri din tarile astea. Plus blocat în pihole tot ce tine de xiaomi, mi, shelly, Tp-link etc. Plus vlan separat pt dispozitive smart, CCTV și blocat accesul. Sunt pe Yt tutoriale pt creat vlan-uri în unifi controller (usg, udm, udm pro)
NOU
Testat personal, functioneaza impecabil:
– case-smart.ro/produs/hub-livolo-zigbee-control-wifi-model-102700102/ (indispensabil)
– case-smart.ro/produs/intrerupator-simplu-cap-scara-cap-cruce-cu-touch-livolo-din-sticla-protocol-zigbee/culoare-neagra/ (optiuni cate vrei)
vezi ca sunt 700000 de modele si variatiuni, triple, cvadruple etc si pe partea de prize la fel
Important este sa aibe protocol zigbee, care este super simplu de configurat, iti ia mai mult instalatul prizelor/intrerupatoarelor decat setup-ul hub-ului zigbee/wifi
spor si cu placere! 🙂
NOU
pai si merge legat la google nest gen Hey google aprinde lumina in bucatarie?
NOU
google home maestre (cu google assistant)
“Vocal cu Google Home sau Amazon Alexa. Intermediar intre intrerupator si Google Home sau Amazon Alexa aveti nevoie de Hub-ul Livolo ZigBee.”
Nest este doar un hardware care are google assistant integrat, deci da
Crede-ma, zigbee is the shit
Folosim si noi la corporatie, la scara industriala, pe lucruri infinit mai complicate
NOU
Eu am asa deocamdanta:
1xgoogle hub, 1x google home mini, google assistent pe telefon, pe care le folosesc ca input prin google home app
Pe partea de smartthings in casa am de la ikea becuri ( atat normale cat si banda led) , blinds (storuri electrice) , termostate salus (aici e mai greu cu integrarea) si un robot de aspirare xiaomi.
Ikea de ex se integreaza perfect cu google home, doar ai nevoie de un gateway cumparat de la ei.
Pot sa controlez totul vocal sau din aplicatie.
NOU
mai zi-mi despre ala de la ikea, pare cel mai atractiv, dar pe site ai niste explicatii nu
NOU
Ma bag in discutie pentru ca am povestit recent despre subiect cu un electrician, ma interesa si pe mine.
Sunt asadar doua tipuri mari de intrarupatoare: cele care au nevoie de nul si cele care nu au. Pentru cele care au, e destul de simpla treaba, dar existenta nul-ului este de multe ori chestiune de noroc, din pacate. Dintre celelalte, ma orientasem la Livolo, dar ideea este ca avand becuri de tip led, am nevoie de un fel de condensator/capacitor (daca am retinut bine) care se instaleaza odata cu intrerupatorul. Altfel, becurile led clipesc continuu cand sunt stinse sau chiar raman aprinse la intensitate foarte mica. Nu stiu neaparat motivul, dar asta imi zicea electricianul. Din experienta lui, tocmai montase acest tip de intrerupatoare la o casa si era/parea in tema. Asa ca am optat pentru becuri led smart, care merg cu Alexa.
NOU
Si eu tot module Sonoff am testat, am luat de pe emag de proba, dupa care am luat de pe aliexpres de la magazinul oficial al fabricii. Au venit intr-o luna.
Le-am demontat (nu pot sa ma abtin, defect profesional), par destul de bine realizate, din noiembrie pana acum nu am avut nici o problema.
Am ales Sonnoff ca sa nu trebuiasca sa iau si Hub separat sau sa folosesc protocolul zigbee. Scrie pe ele ca merg si fara internet (adica odata legate in acesasi retea wireless cu telefonul, merg si daca pica net-ul) E mai sus un comentariu cu ce intrerupator merge fara nul in perete.
sonoff.aliexpress.com/store/3063001
E o idee buna cu o retea wi-fi separata, doar pentru device-uri, dar poate ne lamureste cineva, nu trebuie sa fie si telefonul sau Google mini in acceasi retea cu ele?
P.S. televizorul (daca e Samsung) poate fi oprit folosind Google assistant daca se instaleaza pe telefon aplicatia SmartThings de la Samsung. Se pornit nu poate, cei care au facut aplicatia sau Samsung sunt idioti, ca tehnic merge, Youtube poate sa porneasca televizorul (daca ii dau din telefon ”cast to TV”)
NOU
Cu asistentul de la google eu opresc/pornesc televizorul, schimb canalele, umblu la volum, etc. Folosesc o boxa google si televizorul e Samsung q90t.(Prima data am instalat/configurat aplicatia SmartThings)
NOU
de ex vrei sa pui 4 becuri smart intr-o camera. Ai nevoie asa: 1xGateway, 4 becuri smart, 1 telecomanda (duce max 10 becuri).
Dupa ce le instalezi conform instructiunilor ikea, se face link intre applicatia google home si cea ikea.
Pt becuri de ex. exista mai multe modele in fuctie de cost si functii de genul culoare cald rece, colorata.
NOU
aha, deci ptr fiecare incapere un set becuri plus gateway, legate la alexa sau google.
NOU
aaahhh nu, scuze nu m-am exprimat bine. 1x gateway pe casa . 1x telecomanda la 10 becuri (4xbucatarie,4x living, 2x hol), dar pentru urmatoarele 10 mai trebuie inca o telecomanda.
Practic gateway-ul le va controla pe toate si iti va da informatia in Ikea Home app, dupa care applicatia se face link cu Google Home ( in cazul meu)
NOU
Asta micu a vazut si faza cu taguri nfc. Le programezi si le lipesti pe undeva. Si cand dai cu telefonul sau ceasul cu nfc face ceva. Gen aprinde lumina. Sau altceva.
NOU
eu mi-am pus becuri smart de la Xiaomi prin toata casa, ca oricum aveam aspirator de la ei si n-aveam chef nici sa instalez alta aplicatie nici sa vad ce intrerupatoare smart se potrivesc, plus ca. in living aveam cate 2 becuri pe acelasi intrerupator si voiam sa le pot controla separat.
functioneaza bine cu Google Assistant, partea un pic nasoala e ca trebuie sa tii intrerupatoarele tot timpul deschise ca sa functioneze, iar cand revine curentul dupa ce pica, se aprind toate, partea buna e ca functioneaza si ca becuri normale in caz ca vreau sa le controlez de la intrerupator, dar desigur ca nu se aprind cand intrerupatorul e inchis.
NOU
Chiar planuiam sa implementez un sistem smart in casa (urmeaza sa refac toata instalatia) asa ca postul asta e perfect. Dupa lungi seri petrecute facand research la toate brandurile posibile am decis sa merg pe FIbaro + un hub de la ei sau SmartThings. Ma gandeam la prize + intrerupatoare, detector fum + senzor usa. A instalat cineva de aici sisteme z-wave? Cam cat spatiu iti trebuie in spatele prizelor/intrerupatoarelor? Trebuie montate neaparat la intrerupator sau poti sa il conectezi in tavan intre intrerupator si lumini?
NOU
Si eu am stat mult in dubii pana am ales un hub…o gramada de device-uri dar fiecare cu hub-ul/protocolul lui si nu prea compatibile intre ele.
Pana la urma am mers pe Samsung Smarthings (gen2) din motivul de mai sus(suporta si zigbee si z-wave) e compatibil cu gramada de chinezarii (fibaro, aqara, sonoff, xiaomi, ikea,mai nou si lidl:P), functioneaza cu Alexa (nu stiu de gugal) si merge bine mersi de vreo 2 ani.
Am momentan pe el senzor miscare, senzor deschidere usa, 2 senzori inundatie, 2 prize smart, 2 becuri… urmeaza termostat, intrerupatoare inteligente si cine stie jaluzele:))).
Ca idee Smarthings 3 e mai avansat ca poate fi folosit si ca mesh wifi si generatia 2 nu cred ca se mai gasesti prin magazine. De asemenea e nitel cam scump dar eu zic ca a meritat pentru ambele protocoale disponibile.
NOU
Nu am găsit becuri inteligente. Am zbierat către raftul de becuri din Auchan: zi teorama lui Pitagora! N-a răspuns niciunul
NOU
Detin urmatoarele dispozitive:
imgur.com/uTLOw6q
Intrerupatoare:
Pe partea de intrerupatoare am ales din China, compatibile cu Tuya/Smartlife, cu capacitor pus la baza becului. Prima data am fost reticent la capacitor, asa ca am luat unul de proba. Atentie foarte mare daca doriti liniste absoluta pentru ca acest capacitor scoate un mic bazait atunci cand becurile sunt aprinse de care vanzatorii de la noi uita sa spuna. Link: a.aliexpress.com/_vmAoYp – ajung in 20 zile.
Becuri pentru culori si automatizari:
Am testat becuri de la Hama, WiZ, Woox si Aliexpress. Le-am ales pe cele de la Wiz pentru ca se apropie foarte mult de calitatea celor de la Hue si au pret rezonabil. Singurul dezavantaj al celor de la WiZ este ca nu sunt compatibile cu aplicatia Tuya/Smarthings deci nu poti face automatizari complexe. bit.ly/302Y5A4
Benzile RGBW pe care la am puse sub pat, sub canapea, la bucatarie le-am luat de pe Amazon US: amzn.to/2Ob0zK6
Prize smart:
Prize compatibile Tuya/Smarthings doar la veioze de la chinezul cu intrerupatoarele
Pentru toate dispozitivele pe care vrei sa le integrezi in Google Home/Alexa, nu sunt smart dar au un senzor IR poti folosi Broadlink bit.ly/3b29DKe
NOU
Eu am in casa tot ce tine de iluminat de la Phillips Hue.
– am in total 3 intrerupatoare de la hue in casa. (unul pe fiecare dormitor) 80 lei bucata
– scara, bai (4 la numar) si holuri sunt cu senzor. 165 lei bucata
– restul chestiilor din sistemul inteligent sunt becurile. Te feresti de chestiilecu corp pentru ca sunt oribil de scumpe.
Un gateway tine cam pana la 50 de chesti, daca le depaseti senzorii de exemplu nu mai functioneaza perfect. Aplicatia este ok.
Becurile sunt de mai multe tipuri, in living am RGB pentru ca o sa imi iau proiector (merge si la televizor, evident) si o sa conectez sistemul de lumini la el astfel incat sa fac atmosfera www.etbm.ro/philips-hue-play-hdmi-sync-box
Eu am comandat de la astia: www.etbm.ro/philips-hue-connected-lighting
Si mai vine asta, daca nu vrei sa schimbi intrerupatoarele tale.
Sa verifici whasapp 🙂
NOU
Eu in acest moment am 48 dispozitive de la Hue
Cel mai mult imi place ca se integreaza perfect cu aplicatia Home de la apple,scenarile se configureaza super usor
NOU
Pt. smart home uita-te peste gama Homematic. Se poate configura in jdemii de feluri. Sau, Homematic IP (varianta mai user-friendly).
NOU
Eu am astea:
homevast.ro/product-category/intrerupatoare-inteligente/intrerupatoare-cu-touch/intrerupatoare_fara_nul/
Fara nul, conectabil direct la wifi, le comand cu Google assistant, merg perfect de vreun an de zile. Suplimentar niste prize wifi www.emag.ro/priza-inteligenta-pni-smarthome-wp800-wi-fi-16a-app-tuya-smart-compatibil-amazon-alexa-google-home-alb-pni-wp800/pd/D5C097MBM/
Totul in aplicatia tuya smart legata la Google Assistant – totul perfect, aprox 1 an mai tarziu
NOU
A avut Lidl, acum doua-trei luni, cred, o oferta la niste echipamente de smart home (hub, becuri, senzor miscare – nu mai stiu daca si intrerupatoare) compatibile zigbee, cica.
Le-a incercat cineva? Sunt ok?
NOU
Ălea de la Lidl sunt clonă/copie dupa Tuya. Sau o Tuya rebrănduită de Lidl
NOU
Încă nu rezonez cu zmarfings-urile, chiar şi la maşină mi-am căutat un hu cu volumul cu rotiţă, să nu apăs pe taste. Copiii se întreabă cum pot forma un număr de telefon din memorie, fară să apelez la asistenţi.
NOU
Dupa ce am instalat mai multe sisteme raman la parerea ca Philips hue e cae mai usor de instalat,configurat,utilizat
NOU
Seful meu si-a luat un din asta fix pt smart home.
m.emag.ro/hub-smart-home-hubitat-elevation-c-7-zigbee-z-wave-hubitat-elevation-c-7/pd/D1QNZ2MBM/?X-Search-Id=4d15c7a18e007170954f&X-Product-Id=63964204&X-Search-Page=1&X-Search-Position=12&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
A zis ca e dintre cele mai bune chestii ever.
NOU
Am un sistem complex acasă, pe partea de lumini am întrerupătoare cu switch Fibaro (zwave), Philips hue si un bec smart pe wifi de la TPlink. Total dezamăgit de Fibaro, cam 10% din încercări sunt eșuate. Hue este super fain dar scump. Ca alternativă este seria Tradfri de la Ikea, am avut un bec din asta într-un apartament închiriat, totul a mers brici.
NOU
Salut Cetin,
Cu ocazia mutatului recent (~ 1 an), am dorit să-mi automatizez un minim necesar prin apartament, mai exact niște întrerupătoare smart, ceva senzori de ușa/geam (am pisică), senzori de temperatură și umiditate, senzori de inundație și de fum/gaz.
Astfel, după o documentare mai serioasă, am impus următoarele condiții pentru acest sistem de „smart home”:
– să poată fi accesat din exteriorul casei la nevoie (remote)
– să fie cât mai sigur și stabil
– device-urile să poată funcționa și fără conexiune la internet
– device-urile să nu se conecteze direct la WiFi (nu e un protocol atât de stabil comparativ cu cele ZigBee sau Z-Wave)
În cele din urmă m-am hotărât asupra ecosistemului HomeKit, acesta neavând nevoie de acces la internet. Dar device-urile enumerate mai jos funcționează la fel de bine și în cazul concurenței: Alexa și Google Home; nu știu nimic de cel de la Samsung…
Iar ca device-uri am optat pentru cele Aqara (model european pentru a nu avea probleme ulterioare, cu asigurarea imobilului; din câte știu nu te va despăgubi nimeni, în caz de nevoie, dacă nu folosești aparatură electrică/electronică concepută pentru piața europeană), fiind extrem de stabile și la prețuri acceptabile.
În concluzie, mi-am luat următoarele componente:
– camere Aqara G2H (care au avantajul de a fi și hub ZigBee), nemaiavând nevoie de achiziția unui hub separat (recunosc că nu a fost cea mai bună alegere, ele folosind WiFi, spre deosebire de unele hub-uri Aqara care se pot conecta pe cablu) ~ 300 de lei bucata
– întrerupătoare încastrate smart (simple și duble), care nu necesită fir neutru, sunt simple, cu design frumos ~ 150 de lei/bucată
– senzori de inundație ~ 80 de lei pe bucată
– senzori de temperatură și umiditate ~ 80 de lei pe bucată
– senzori magnetici pentru uși sau ferestre ~ 70 de lei pe bucată
Totul funcționează impecabil de aproape un an de zile, funcționând într-un VLAN separat (și eu sunt client UniFi, de la Ubiquiti).
Menționez că în trecut am avut experiențe nasoale cu Raspberry Pi-uri și diverse sisteme smart-home open-source care mi-au făcut mai mulți draci decât m-au ajutat, fiind necesară mentenanța lor minim o dată pe săptămână… Așa că în prezent am renunțat la ele, mai folosesc doar un Pi pe post pe pihole, de care mă declar mulțumit.
Nu am oferit link-uri de achiziție deoarece nu doresc a se interpreta greșit comentariul meu. Pot doar să le ofer, la cerere, cele de unde le-am cumpărat eu.
NOU
baga linkuri, am scris deja ca sunt binevenite
NOU
www.pcgarage.ro/aqara/
Produsele aqara merg nativ pe Apple homekit. Iti trebuie gateway. Vad ca azi e și 10% reducere.
NOU
Eu de aici le-am luat: www.v39.ro/ecosistem-smart-home-aqara
Dar mai găsești și pe blacktech.ro/cautare?controller=search&s=aqara, deși nu am cumpărat niciodată de la ei, uneori au prețuri mai bune.
Cei de la v39.ro sunt reprezentanți oficiali în RO, mi-au trimis inclusiv certificatul de conformitate pentru produsul cerut. Sau cel puțin așa se laudă 🙂
NOU
@axx3l: așa este, merg nativ pe mai multe platforme de tip „smart home”, cât despre gateway, ai 2 posibilități: un gateway dedicat sau o cameră G2H care are și rol de gateway, dar e limitată la 32 de dispozitive conectate. Eu mi-am luat 2 camere, pentru orice eventualitate.
NOU
Eu am becuri și plafoniera Tuya. Bandă led Sonoff. Merg foarte bine pe Google assistant. Urmează gateway Tuya & senzori de inundație și chestiile pentru închiderea automata a robinetilor. Toate sunt puse pe guest network. Nu știu cât de safe sunt în caz că vrea vreun chinez să facă smecherii prin rețea.