Viktor Frankl a fost un evreu austriac, de meserie neurolog și psihiatru, care a trăit în secolul trecut. Așa cum era moda printre evreii de pe vremea lui, a făcut un concediu la Ausschwitz, dar și la Kaufering și Türkheim, inclusiv cu regim de slăbire, activitate fizică și detoxifiere.
Spre deosebire de alți evrei contemporani cu el, însă, Ausschwitz nu a fost concediul lui cel din urmă. După spusele lui, rezistența fizică și norocul chior* combinate cu faptul că putea citi destul de bine oamenii și a câștigat simpatia unor paznici, l-au ajutat să supraviețuiască celor 3 lagăre de concentrare.
În 1945, după ce s-a întors în lume, Frankl s-a apucat de scris despre experiența lui în lagăr. Aici începe treaba cu adevărat interesantă.
Fiind psihiatru, imaginea lagărului care i se conturează în minte nu este cea a mizeriei, torturii și morții, care fac toate cărțile despre Holocaust atât de greu de citit. N-o să găsiți descrieri ale ororilor și umilințelor (mă rog, nu prea multe, că totuși nu e o carte despre vacanța la Costinești 1992).
Ce o să găsiți în schimb este o poveste a unui optimist incurabil.
În momentul când a pierdut tot, inclusiv identitatea lui (este redus la un număr tatuat pe braț), Frankl își pune întrebarea: care este acel lucru pe care nimeni, niciodată, nu mi-l poate lua? Și a ajuns la o concluzie foarte faină:
Libertatea absolută a omului constă în atitudinea pe care alege să o aibă față de viață și ceea ce aruncă ea înspre noi. Ea este ascunsă în timpul infinitezimal dintre o acțiune și reacția noastră la ea.
Sau, cum zice alt filosof si psiholog celebru:
Bun așa. Nu putem controla ce ni se întâmplă, dar putem controla cum ne raportăm la ceea ce ni se întâmplă.
Filosofia lui Frankl s-a concretizat în abordarea lui terapeutică – logoterapia. El consideră că forța care mobilizează omul este nevoia lui de a-și găsi un sens vieții. Prin asta, el se distanțează de ceilalți doi evrei care au modelat psihalaliza: Sigmund Freud (îl știți, e citat mult prin memeuri, băiatul cu „your mother”) și Alfred Adler (băiatul cu complexul de inferioritate).
Frankl spune că viața are sens chiar și în cele mai mizerabile condiții. Libertatea noastră absolută este de a găsi sensul vieții noastre, indiferent de circumstanțele exterioare.
Neuroza noogenică apare, după Frankl, atunci când nu reușim să găsim sensul în ceea ce facem, și este o formă de frustrare existențială, în contrast cu neuroza psihologică (ahem, Freud), care denotă un conflict între conștient și subconștient.
Viktor Frankl, deci. Când a fost întrebat ce părere are despre faptul că „Omul în căutarea sensului vieții” a devenit bestseller, a zis ceva de genul: nu spune nimic despre cartea mea faptul că e bestseller, ci spune ceva despre vremurile de căcat în care trăim, în care lumea se îngrămădește să citească o carte care să le dea mură-n gură informații despre sensul vieții lor.
Și acum vă întreb pe voi: Cum găsiți sens în viața voastră cu toată nebunia care ne înconjoară?
*si faptul ca se pare ca a colaborat cu ceva entuziam cu nazistii, dar cine sunt eu sa-l judec?
NOU
Procreerea e sensul vieții pentru toate organismele vii sau mai puțin vii…
NOU
Eu aveam senzația că e generalizarea…
NOU
generalizarea procreerii sa ramana!
NOU
Sensul vieții e sa pierzi timpul la stat în așteptarea pensiei speciale ca aia normala nu o mai prinde nimeni de cand cu covitul.
NOU
Facand distinctii; una ar fi intre lumea facuta de maini omenesti si lumea nefacuta de maini omenesti.
“Toata nebunia care ne inconjoara” este lumea facuta de maini omenesti:
(56) Jesus said, “Whoever has come to understand the world has found (only) a corpse, and whoever has found a corpse is superior to the world.”
Loggion 56. Jésus a dit : “Celui qui a connu le monde a trouvé un cadavre ; et celui qui a trouvé un cadavre, le monde n’est pas digne de lui.”
56. Iisus a spus: “Cel care a cunoscut lumea a gasit un starv. Si pe cel care a gasit un starv lumea nu-l mai incape.”
NOU
Retarzi care o sa sara de cur in sus si o sa te trimita la institutul ellie wiesel sau la codul penal in 5…. 4 ….3…..2…….1…….GO
NOU
Pentru ce sa o trimita la institutul wiesel sau la codul penal? Nu reiese de nicaieri din text negarea holocaustului. Dimpotriva. Si in plus, sunt parerile lui Frankl, nu ale autoarei.
NOU
Raspunsul lui gica, ca sensul vietii e “procreerea” ( 🙂 ) mi-a adus aminte de o faza din armata.
Pe vremea lui Ceasca 86-87 nu mai stiu exact. Teristi, cam pe la inceputul armatei, o luna in agricultura, munca fortata. Unul dintre noi-soldatii care tot citea in timpul liber/era obsedat de filozofie, ii spune soferului care astepta sa se incarce masina de porumb:
– A fost unu’ in Grecia antica (Platon) care zicea ca noi potrivim realitatea cu imaginea noastra, adica daca vedem o pisica de fapt asociem imaginea cu ce e in mintea noastra drept “pisica”. Asa si matale, remorca pare goala si se umple greu, dar n-ai putea sa asociezi remorca asta cu imaginea de “plina”, mm ce zici?
Ei si nenea ala stii ce-a zis?
– Bre, pula îi stâlpu’ casei!
NOU
Si bautura e temelie!
NOU
Ianuarie 2020: Tocmai imi pusesem armele in cui, dupa ce mi-am tras-o parte in parte cu ultimul meu angajator, pe care l-am scuturat de o gramada de bani; infima si infama victorie, comparativ cu banii pe care el ii facuse pe carca mea, si daca e sa consider la cat de jos am putit sa ma cobor ca sa discutam de la acelasi nivel. Dar sa nu divagam, totusi: noua mea viata incepea cu ceva cash gramada, casa platita, si aproape milionul de dolari in diverse investitii… Sunt un om relativ frugal. Singura mea apasare pe orizontul imediat era cum sa imi umplu scurta vara canadiana cu excursii in natura, cat mai diverse si mai aventuroase. Pe termen lung, planuiam sa cumpar o casuta in Spania sau Italia, si sa pendulez intre cele doua continente.
Filosofic vorbind, stiam ca nu poti savura la nesfarsit o viata de huzur, stiam ca nu prea incaleci tu pe viata, ci de obicei este invers, si ma intrebam uneori, privind viata printr-un pahar de vin bine ales, oare care ar putea veni din unghiul mort care sa-mi destabilizeze equilibrium-ul.
Apoi a venit chestia asta. Virusul din Wuhan.
Sunt departe de a fi falit, desi in clipa de fata am pierdut bani pe care unii dintre voi n-o sa-i vedeti in doua vieti, dar nu asta conteaza. Italia si Spania nu vor mai fi niciodata ce-au fost, iar asta e un vis facut tandari… Dincolo de vise, realitatea imediata: sunt relativ tanar, si sanatos-tun, dar nu mai am 30 de ani. Nici macar 40… Nu e nevoie sa ma intorc sa muncesc de maine, decat daca ma voi plictisi ingrozitor [ceea ce momentan nu se intampla], dar nici nu cred ca voi mai beneficia vreodata de acel “perpetual income”, asa cum se prefigura acum cateva luni.
Pula mea, se va ajuge curand la simpla supravietuire, intr-o forma sau alta. Eu zic ca este o provocare suficienta, iar daca va fi sa cad, macar n-am sa o fac fara lupta.
NOU
Sensul vietii lui Frankl si a celor ca el cred ca a fost sa scape de camera de gazare. Daca intra in camera de gazare, sensul vietii lui era acela de a urca cit mai sus pe piramida de oameni in agonie pentru a prinde ultima gura de aer proaspat. Cum zice si Hellfire sensul vietii e lupta. Pina si procreerea e un capitol al luptei. Vrei cel mai bun partener posibil cu care sa faci cel mai cel urmas. Pestele mare maninca pe cel mic. Stai ca prostu’, mori ca prostu’…
NOU
Eu am investit in actiuni la Tesla, in mijlocul crizei, care au crescut cu 30% apoi. A fost o decizie bună.
NOU
La cât ai cumpărat? Doamne, au fost la un moment dat 350 parca..
NOU
@Mircea dacă vreodată, dintr-un motiv sau altul, ai chef să faci psihoterapie*, să mergi la un terapeut cu școala adleriană. Ești fix pe subiect.
*deși nu pari genul neurotic nici măcar un pic. Dar nah, de plictiseală facem o grămadă de chestii.
NOU
@Skyler: good for you, dar nu despre asta discutam acum.
Ideea din povestea mea nu era castigul sau pierderea de moment in investitii, ci faptul ca iti faci niste planuri cu risc moderat dat fiind contextul, stii ca totul este “moving target”, dar cine se astepta la o evolutie atat de rapida a dezastrului? 9/11 sau criza de capital din 2008-2009 nici pe departe nu se pot compara cu dezastrul de acum.
Asa ca peste noapte realizezi ca totul este extrem de fragil si instabil. Vrei sa nu te scufunzi, atunci trebuie sa te adaptezi, sa te reinventezi, etc…
NOU
Blonda cu tatele mari – nu vreau nimic , doar ma laud… sarakilor.
NOU
Maddame, nu toti ne nastem ca geretus: blonde cu tite mari, asa ca tre’ sa dam din coa…te ca sa prindem un loc in fatza la spectacolu vietii. Nu e nimic neurotic in a vrea sa prinzi cea mai buna bucatica disponibila. Bucatica de orice.
NOU
Crezi că e o chestie generală lupta asta pentru “cel mai”, sau ține de caracterul fiecăruia?
Adică noh, nu te condamnă asta la veșnică nefericire?
NOU
Vesnica nefericire tine de conditia superiorului care nu se multumeste niciodata cu ce are/ cu persoanele din jurul lui/ cu pozitia lui/ etc.
Pe de o parte ambitia il urca in ierarhia lumii in care traim (chiar daca el, per se, nu e asa de superior pe cat se crede), dar pe de alta parte il tine tot timpul nefericit stiind ca tot timpul se poate mai bine.
NOU
Incerc sa imi ocup diminetile cu exercitii care sa ma ajute exact cu asta: cum aleg sa raspund in “timpul.. dintre o acțiune și reacția noastră la ea.”
In plus, mi-am dorit mereu sa fac niste lucruri gen meditatie si nu am avut timp.
NOU
Tipul asta Adler nu vindea cumva si tricouri?
NOU
Ba da, unele din bumbac. Ai grija ca se micsoreaza rau daca le bagi la uscator.
O mare vorba a ramas in urma filozofului Adler: “DO NOT TUMBLE DRY”….
NOU
Off: Mai intai ar trebui sa taca naibii toti din mine.Ulterior, banuiesc ca ar fi inutila incercarea la mine, avand minim 7 reactii la orice actiune.
On: In situatii de criza ma cuprinde un calm si o raceala, eu ies din mine si ia altcineva conducerea. Nu as vrea sa fie in forma continua, cred ca ar deveni un mostru.
NOU
jung nu era si el din triada ?
NOU
Ba da. Dar nu era austriac si nu l-a influentat pe Frankl. Am uitat sa mentionez. #Pățăști
NOU
www.youtube.com/watch?v=zM15-NwN59w
NOU
“Asta devine după facultăți, răspunse Victor cu modestie. Sunt unii oameni care le place să aibă mintea turburată. Mie îmi place să fie limpede.”
Gata cu introspecția, că iar nu mai apuc pate de ficat din cauza lui fi-miu.
NOU
Bagă mare. La mine Războiul Total se dă pe pufarine.
NOU
După ce ai trecut de nivelul 1 (papa, nani, caca) și 2 (te-ai asigurat că nu face pipi Covidu pe alveolele tale pulmonare) urmează sensul vieții level three, adică adică îți înveți copilul să împartă o pufarină cu tine. Evident copilul are dreptate: de ce kkt tre’ să împarți ceva atât de mic??? Niciunul nu se poate bucura cum trebuie de o juma’ de pufarin.
PS Mamă cum urlă nevastă-mea că n-am băgat untu’ în frigider.
NOU
Bagă untul în frigider.
Așa. În principiu, ai dreptate. Doar că nu e o pufarină, e o pungă de pufarine, și cel care nu împarte nu e fi-miu, sunt eu
NOU
In principiu untul este in frigider, dar si in afara lui.
La fel cum si frigiderul este in unt si in afara lui.
Totusi nu-i zice asta nevestei. S-ar putea sa nu aprecieze filozofiile orientale.
NOU
La mine după 3 zile mă întrebau ăștia mici dacă sunt viu.
Au pus defibrilatorul pe mine.
Doar ce ațipisem și eu un pic.
NOU
Cineva sa o invete pe Maddame sa imparta pufarine.
NOU
NU.
NOU
Sensul vietii de fapt se rezuma la intrebarile la care cauti raspuns.
Cunoasterea (fie ca citesti, ca discuti cu alte persoane, etc) nu iti aduce
fericirea, citind mai multe carti, poate te ajuta sa gasesti raspunsuri dar de
cele mai multe ori naste si multe intrebari. Cartile care ne plac (sau care ne
impresioneaza) sunt doar gandurile/intrebarile noastre care nu le-am pus inca pe
hartie, care nu au fost inca exprimate.
La un moment dat, faptul ca formulezi o intrebare noua, iti poti creea
sentimentul de fericire, cred ca uneori faptul ca gasesti raspunsul la astfel de
intrebari doar fac sa dispara sursa sentimentului si poti deveni nefericit.
Am citit si tinut minte, dintr-o carte (nu imi amintesc care): noi suntem primii
care am demonstrat utilitatea unui raspuns perfect la o intrebare gresita.
Intrebare, comparatie –> raspuns.
Simplitatea, probabil este cheia.
NOU
Am citit-o prin 2011, dupa ce am terminat cu notiunile elementare din Freud si Jung ca orice om cu probleme psihice si frustrari din copilarie care nu-si gaseste locul si incearca sa se inteleaga.
9 ani mai tarziu tot caut sensul vietii si sunt convins ca atat timp cat esti sanatos si totul iti merge bine nici nu-l vei gasi din simplul fapt ca sensul este dat de logica vietii curente. pana nu demult gaseam un sens puternic in alpinism si escaladarea de noi varfuri provocatoare si mi se pare ca viata avea un sens fara sa mi-l doresc neaparat.
cand viata e pe hold (ai o boala, esti in carantina, te-ai mutat intr-un desert plat si muntii sunt la 500 km) creierul tinde sa gaseasca sensuri in notiuni abstracte.
de aceea dupa 40 de ani cand multi nu mai au un sens (au terminat cu ratele, cresterea copiiilor si si-au cam atins varful in cariera) si atunci descopera “mindfullness”-ul sau/si pe Dumnezeu.
am devenit mai nihilist in ultima vreme, nu mai cred ca propria-mi persoana are un sens anume, o menire speciala, ca am venit pe planeta sa fac ceva special asa cum credem cu totii in incercarea de a gasi o logica in marea abstracta si incerta in care navigam.
cred ca singurul sens e sa te simti bine si atat, sa eviti situatiile in care nu te simti bine si aia e.
NOU
Nihilist sau plezirist?
NOU
nici plezirist pt ca uite, in loc sa ma rasfat cu cate o femeie interesanta si cu sanii mari saptamanal, ma limitez la una cu sanii mici :))
nu mai vorbesc de alcool si dulciuri de la care ma abtin (prea) mult.
si nici fiat 500 le ala vechi nu mi l-am luat ca sa raman solvabil.
NOU
eu sunt p-acole de nici nu mai știu când.
tot zic unii de scop în viață, chestii, socoteli și uneori mă întreb dacă nu cumva e greșit să n-am planuri mărețe și visuri infite.
NOU
Carpe Diem! fara niciun plan pe termen mediu si lung de acum inainte.
NOU
Pana sa incepe nebunia, scopul vietii era “make most of my time”. Incercarea continua de a balansa “carpe diem” (nevoile mele, hobby-uri) cu nevoile familiei, si cu munca pe care trebuie sa o fac (3 job-uri) ca sa le sustin pe toate. Niciodata nu gasesc timp suficient sa fac tot ce vreau sa fac: un pic de munca in plus (tarifata la ora), petrecut timp cu fetele mele, si hobby-uri care ma tin departe de ele (dar sanatos mental).
Acum partea cu hobby-urile (majoritatea outdoor) s-a redus considerabil si, desi le simt lipsa destul de mult, parca timpul mi s-a dilatat suficient incat sa fac tot ce vroiam si ce e nevoie. Din fericire e inca suficient de munca si sunt sanatos suficient sa muncesc cat e nevoie. Deci per total sunt mai fericit asa. Dar nu stiu cat poate dura.
NOU
Daca ar fi trebuit sa caut eu sensul, nu cred ca l-as gasit. E acolo, nu stiu cine naiba l-a pus.
NOU
Ai aflat ce e?
NOU
sexul vieții
e un typo
NOU
Nu râde, Nea Ilie, că dacă-l găsești pe ăla, îți piere cheful de filosofie bleagă.
NOU
Cred ca e capacitatea de a visa si descoperi armonia in haosul din jur. E ca la muzica. Te asezi la pian si descoperi progresii ca merg.
Nea Ilie, sexul e doar o nota dintr-un acord.
NOU
Nea Ilie cred ca s-a vorbit cu profa mea, aia care are catedra in scotocit in vietile oamenilor.
Major, ma tem ca daca ai paria, ai pierde.