Am fost azi la ANAFul din Lucrețiu Pătrășcanu, să îmi fac anualul card european de sănătate.
Băi băieți, vă spun sincer, se schimbă chestii la administrațiile financiare, cel puțin în București. Și chestiile se schimbă în bine, nu așa cum te-ai aștepta că se face în românia.

Față de anul trecut, acum Declarația aia de impunere se depune doar online, în spațiul virtual de pe situl anaf. Când am auzit de online, mi s-a făcut părul măciucă. Sunt unul din cei care au prins începuturile depunerilor de către firme a declarațiilor online, alea care le depuneai pe dischetă și printate, ca să fie sigure.

Și mă așteptam să fie ceva de genul, în care depui on line, dar îți iei parola de la un ghișeu, după țâșpe vieți și 400 de cozi. Nu puteam să mă înșel mai mult de atât. M-am înregistrat online de pe telefon, în hol la ANAF, după care în maxim 1 oră am primit pe mail că s-a făcut verificarea înregistrării și că totul e ok. Fără coadă nicăieri, fără nervi, fără nimic.

În rest, lucrurile sunt la fel și merg, contrar tuturor așteptărilor, foarte lejer.
Bine, or fi cei de pe Lucrețiu Pătrășcanu speciali, nu știu ce să zic. Chiar sunt curios de alte experiențe anafiene, dacă sunt eu o excepție sau nu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

52 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    La suedezi intri pe pagina www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/bestall_eu-kort/#/, bagi numărul personal și apeși “comandă”. În 3 zile lucrătoare îți ajunge cardul acasă (casa de asigurări de sănătate din Suedia plătește poșta!). Poți să îl comanzi din nou dacă pierzi cardul și iar îți vine acasă pe gratis.

    Digitalizare. Or fi suedezii mai fraieri ca românii. 🙂

    • #2

      “casa de asigurări de sănătate din Suedia plătește poșta” – credeam ca suedezii le platesc din procentul 50+ de taxe. jezas

    • #3

      Și cât costă poșta? 10kr, adică 5RON? 🙂
      Gizăs! Aici e problema?

    • #4

      Pai tocmai asta era ideea, de unde atata excitare ca e gratis posta (5 lei) avand in vedere cat sunt taxele?

    • #5

      Abia după ce mi-am băut cafeaua liniștit de dimineață, am realizat că 10kr sunt de fapt 50 de bani (adică 5.000 de lei vechi).

      Încă sunt excitat: plătesc taxe suedezilor, dar nu mă plâng de calitatea serviciilor pe care le primesc la schimb. Tu, în schimb, latri că 5RON ar fi mult și încerci să îmi explici că banii ăia sunt din taxele mele. Lol. Mai degrabă explică-le asta conaționalilor, că duduie România de prostie. În schimb, eu rămân bine-mersi printre alții.

  2. #6

    In alta ordine de idei cica Venezuela are un nou presedinte.La altii vad ca se poate mai usor decat la noi.

    • #7

      Când plătești pentru un kil de pește un kil de brânză plus nevasta, se poate orice.

    • #8

      Doar ca aia au coaie acolo…bine,si burta putin lipita de coloana vertebrala,dar orisicit…fata de romanul-verde care tace si-nghite din orice pozitie ,orice…

    • Nu au nici un nou președinte. Sunt două părți care se omoară reciproc. Una e sustinuta de SUA, Canada, UE și ceva tari din America de Sud, iar cealaltă de Rusia, China, Turcia… Acum te las sa ghicești de care parte e susținut Maduro.

    • #10

      @Eu, “și ceva țări din America de sud” care l-au recunoscut pe Juan Guaido sunt Argentina, Brazilia, Guatemala, Columbia, Costa Rica, Peru, Chile şi Ecuador. După cum singur vezi sun și țări care de obște sunt în gașca Rusiei.

  3. #11

    De ce e cardul european de sanatate valabil 1 an in ro, 3 in suedia si 5 in dk? Sunt curios, am intrat pe siteul din comentariul de mai sus cu suedia si scrie ca e valabil 3 ani. Iar in dk 5.

    • #12

      ¯\_(ツ)_/¯

    • #13

      Păi tu n-auzi că la noi se mișcă mai repede? E și normal să expire mai repede. La ăia până se deschide browser-ul, până bat adres, până dau login, trec 5 ani.

  4. #14

    Zice Vasilica din capu’ statului că scoate tâmpenii pe gură fiindcă emoții. Sensibilă și curată și emoții – după un an de prim-ministreală! De-asta combate Holocaustul, fiindcă emoții.
    Bine, bre, Vasilica, ia emoții:
    www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=r9hqGfZtRE8&fbclid=IwAR0LKwom-BUHtrH6TkDlhDBx1GpKZLlacpZiWWlw5ffGKV6A2rGvLcxp88w
    PS: Mai introvertit, inadaptat și stingher decât mine nu cred să existe în Univers. Și totuși…

    • #15

      :))

    • #16

      Unde greșește interlocutorul Dani Corban e că nu zice că a trecut de la poezie la proză când și-a dat seama că nu e niciun poet milionar. Mbine, nici prozator, dar mneah, măcar e mai fericit :)))

  5. #17

    Lucrurile s-au schimbat in bine. Am cont SPV (Spatiu privat virtual) de cand a aparut, fiindu-mi mult mai usor sa solicit/primesc certificat fiscal sau sa verific daca figurez cu restante sau datorii. Tot aici am descoperit ca am de primit o suma de bani din partea ANAF.
    Aceeasi senzatie de normalitate o am si eu, dar la ANAF Buftea unde nu sunt cozi.
    Nu stiu cum mai este in caxul controalelor, daca s-a schimbat ceva in atitudinea inspectorilor.

  6. #18

    Cardul european de sănătate e fix pix, nu-ți oferă niciun avantaj, ci îți atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sanatate, calitate pe care o au 90% dintre români, toți cei care solicita acest card, cu excepția zilierilor (a sclavilor). E ca un card de credit pe care nu ai nici macar un leu, dar te poți lăuda cu el că îl deții.
    Doamne ferește să te lovească ceva mai serios, că sa vezi ce te caci pe el de card și scoți bani din buzunar ( că te-ai zgârcit să nu-ți iei o asigurare privată). #sarakilor

    • #19

      Vorbești de cardul românesc. Nu sunt de aceeași părere pentru un card englezesc, danez, german etc. România a fost întotdeauna mai specială la capitolul birocrație și decontări, așa că good luck with it.

    • #20

      Dupa ce ca esti prost, te mai caci si-n drum..

    • #21

      Am avut de curand un accident soldat cu o fractura, am mers la spital in Austria si m-au reparat acolo.
      Intre timp i-am anuntat pe cei cu asigurarea privata (Allianz, prin reprezentantii Mondial Assistance), mi-au deschis un dosar de despagubire urmand sa ii pun in contact cu cei de la spital pentru decontarea cheltuielilor.
      La spital dupa ce au terminat treaba m-au trimis acasa fara sa-mi ceara bani, urmand sa ma anunte ulterior despre cheltuieli, acolo mi-au cerut doar buletinul. Le-am zis ca am o asigurare privata, etc.
      Dupa o saptamana am primit acasa o notificare sa le trimit poze de pe cardul european, fata / verso, desi le spusesem de Allianz de cateva ori. Le-am trimis pozele si s-a rezolvat totul, am inchis si dosarul initial, i-am pus in legatura totusi pe cei de la M.A. cu cei de la spital in caz ca ceva nu merge bine: nr. dosar, copie asigurare, etc.
      Atentie, daca nu e spital de stat ci o clinica privata cardul european n-are niciun efect, recomand in continuare si o asigurare privata. Eu imi fac de obicei pe cate un an ca plec de mai multe ori in intervalul asta si e mai avantajos asa.
      Cheers

    • #22

      Cardul european (EHIC adica) iti asigura in tarile EU acelasi tratament in sistemul public ca si bastinasii. Atat, nici mai mult, nici mai putin.

  7. #23

    @Gica Contra: poti da mai multe detalii? Ce inseamna “sa te loveasca ceva mai serios”?
    Cred ca aceste informatii pot fi utile multor persoane care citesc acest site.

  8. #24

    Dacă eram în locul tău și aveam timp, făceam și un ghid cu pașii care trebuie urmați sa iti faci cont și îl puneam la coada articolului. 🙂

  9. #25

    Da, cei din Lucretiu Patrascanu si, respectiv, cei de pe Campia Libertatii, sunt foarte ok. In schimb, du-te la Avrig si o sa-ti vina lejer sa urli. Cred ca ANAF S3 e cel mai decent din Buc. Pe Campia Libertatii cand au deschis erau ghisee, luai numar de ordine, stateai jos in fata omului si ii spuneai pasul, fata in fata, fara geam, era o tanti care verifica sa ai toate actele pana sa ajungi la ghiseu… Mi-e dor de S3 din punctul asta de vedere.

  10. #26

    Salut,

    Ai avut ceva de platit in toate demersurile astea? Intreb asta, pt ca in link-ul ‘Fata de anul trecut’ apare ca a fost de plata o suma de 1140 lei/6 luni, si nu m-am lamurit pt ce.

    Multumesc mult!

    • #27

      pai…iti platesti contributia la asigurare. daca platesti in avans pe un an, e jumatate. anul acesta e 1248

    • #28

      Multumesc inca o data, acum mi-e clar.

  11. In 2017 am primit bonus 25 de lei la Unibet de ziua mea. Am pus pe cota de 2, s-au făcut 50 de lei și i-am scos, în condițiile în care nu trebuia făcut rulaj la ei. Anul trecut primesc scrisori acasă de anaf, să mă prezint de urgență la ei, în termen de 14 zile de la primirea scrisorii. Nu știam ce plm am făcut, evaziune, frauda, aveam cont pe spațiul virtual, intru acolo și nimic. Mi-am amintit că trebuia să depun declarația sa îmi declar mirificul câștig. Intru pe spațiul virtual, complete vechiul formular, 230 parca, eroare. Fac asta de vreo 5 ori, eroare, eroare. Sun la informații la ei, sau de o doamna drăguță, îi explic care e treabă, facem conversație, îi povestesc situația mea, ea îmi dă niste sfaturi, și la sfârșit mă întreabă ce formular completez. Nu îi știu numărul, incerc sa ii descriu eu care… și… Dar nu completați pe cel care trebuie, alea nu mai sunt valabile, e unul unic acum. Si restul de ce mai apar acolo? Cri! Cri! Cri! In fine, îmi zice doamna ce trebuie sa fac, completez formularul ăla nou, și gata. Pentru 50 de bani impozit, mi-au trimis scrisoare, am abuzat de call centerul lor și la sfârșit am aflat că cică ce e sub 40 de lei, nu platesc. Eficienta românească.

  12. Confirm. S-au schimbat chestii in bine la ANAF. Nu numai in Bucuresti, se pare ca este la nivel national. Iti apar acolo in spatiul virtual notificari cu datorii, dobanzi, plati efectuate, etc. Si ghiseul.ro este o treaba buna. Si functioneaza chiar bine 😉

  13. #31

    Cum te inregistrezi in SPV? Ca vad ca daca dau inregistrare imi solicita niste numere de document si nu ma lasa sa o fac?

    • #32

      nu ai nevoie de numere de document. bifezi verificare la ghiseu si e necesara doar adresa de email

    • #33

      Inteleg ca ai nevoie de alte credentiale fata de ghiseul.ro, nu? Ca acolo sunt inregistrat…

    • #34

      credentialele ti le pui tu, ce user si parolă vrei

  14. #35

    Important de stiut vizavi de declaratia unica:
    www.stiripesurse.ro/incredibil-anaf-abroga-declara-ia-unica-la-o-saptamana-de-cand-a-intrat-in-vigoare_1320216.html
    Nu cred ca mai este clar nimanui daca s-a abrogat sau nu. Aparent a existat o tendinta de abrogare si, ulterior, a fost stearsa aceasta tendinta.
    Am inteles gresit?

  15. #36

    Inregistrarea in SPV se poate la orice ANAF sau la ala unde aveai domiciliul pe buletin?

  16. #40

    Declaratiile online se depun la etajul 2, marti si miercuri, intre orele 14-16.

  17. #41

    S-a schimbat in rau, masiv in rau. De exemplu, in Constanta, norma de venit pentru pfa-urile cu cod caen 6202 au crescut de la 35.000 lei anul trecut, la 80.000 lei!

    static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2019/Constanta2019.pdf

    vs

    static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2018/Constanta2018.pdf

    Cautati dupa codul caen: 6202. Zici ca e bine, nu?

    • #42

      desigur, ma refer la relatia mea cu statul, nu ce impozite platesti. de ce oare oamenii citesc greu un text tiparit si nu inteleg niste chestii simple?

    • #43

      Ai de capu’ meu! Aia da creștere, frate! Totuși, s-a schimbat ceva de a crescut atât de mult norma? De exemplu oferă statul ceva în plus sau cum justifică o asemenea creștere?

    • #44

      daca o ardeti pe plaja … normal ca va cresc taxele

    • #45

      Chestii “care se schimba la Anaf” pentru mine implica si impozite. Pentru ca ce e la ghiseu sau online, e identic ca anul trecut.

    • #46

      right

  18. #47

    Pe vremuri, înainte de SPV, era teroare dacă-mi apărea vreo neconcordanță/calcula ANAF-ul aiurea și mă trezeam cu chestii în plus de plătit. Mă purtau de la un sediu la altul, nimeni nu știa să-mi spună concret la care dintre ele să merg cu jalba, ba că la Avrig, ba că la Rosetti.
    Ei, și-apare SPV. Îmi fac cont, nu mă deranjez să mă duc la ghișeu, îmi fac d-ăla cu introdus de număr de pe o decizie de impozitare mai veche. Și de-atunci nici c-am mai călcat pe la vreun ghișeu, absolut totul am rezolvat online. Da, chiar și cînd mi s-a calculat greșit. Am trimis o sesizare din SPV, tovarășe ANAF, la decizia aia de impunere ai tastat cu deștul pe-alături, uite din nou copii după dovezi (sub formă de arhivă atașată la mesaj). Imediat îmi apărea în SPV confirmarea trimiterii sesizării (important ca să nu curgă termenul de plată în continuare). În maximum 30 de zile, problema era rezolvată, o nouă decizie de impunere, rectificată, îmi apărea în SPV și la revedere.
    Deci da. La online au alți oameni decît la betoane.

  19. #49

    daca ai fost in patrascanu ai vazut si ca s-a inchis pravalia, s-a mutat in piata alba iulia

  20. #51

    mă scuzaţ, n-am vrut sa fiu rasist

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam