Voiam să scriu aici un articol despre cât de mult mă ajută Bringo în viață și cât de utilă e, în primul rând pentru că mă ajută să nu mai cumpăr tâmpenii văzute la raft. De exemplu, azi am fost să iau o căpățână de varză, să facem rață cu varză. Well, am luat și varză, până la urmă.
Anyway, mi-a trecut să scriu despre asta când am ajuns la ieșire și da, pe paandemie, valul 3 de covid, mizerabilii de la Selgros au un paznic la ieșire care verifică bonuri și caută prin cărucioare, dacă i se scoală. Serios, chiar asta se întâmplă acum, în Selgros Pantelimon.
Evident că am trecut fluierând pe lângă femeie, sugerându-i să cheme poliția că ies din magazin cu marfa mea plătită legal, cu bon. Dar nervii mei nu spre ea se îndreptau.
Nu, se îndreaptă spre managerii de la Selgros care, efectiv, își condamnă angajații la moarte, pentru că majoritatea paznicilor sunt oameni spre 50 dacă nu mai mult, deja în grupe de risc. Gândiți-vă că un paznic de ăsta atinge zilnic sute de bonuri, din diverse mâini, mâini care sunt, majoritar, din vânzări, mâini care ating bani și alte mâini. Care sunt șansele să atingă pe cineva care este purtător de covid?
Exact.
Sunt foarte curios care din cei din această fotografie, echipa de management din Pantelimon, este cel ce a decis condamnarea la moarte a angajaților de la pază.
Să fie Gabriel Tenea, directorul magazinului?
Să fie Elisabeta Istoc, șefa de la relații cu clienții?
Să fie Remus Petre Datu, Dan Lițcan sau Nicoleta Brașoveanu, șefi de departament?
Nu știu, dar unul din ei decide că angajații de la pază sunt expendables și merită să moară pentru binele barăcii de tablă numite Selgros.
NOU
Eu nu înțeleg altceva. Pe cardul ăla de membru oricum au toate datele tale. Dacă ai fura ceva ar fi extrem de simplu să te identifice. Ce rost mai are verificarea la ieșire?
NOU
Mai inteleg daca-ti piuie ceva la iesire sau te-au vazut pe camera cum ascunzi televizoru-ntre picioare, dar chiar asa, sa-i puna sa-i verifice pe toti…
NOU
Wrongo my friends, nu faza cu furatul/piuitul o urmaresc ei. Cel putin asa mi-a explicat mai demult o ametita care lucra la un joint din asta Metro/Selgros, bla bla. Le e teama de figura in care angajatii lor (mai exact casieritele) scot produse (multe. scumpe, nu conteaza) cu ajutorul clientilor (care de multe ori pot fi rude). Deci vine fratele si trece pe la casa si caiserita “uita” sa treaca niste produse, sau se face ca nu vede ca ai luat televizor in cos si tot asa. Obiectele mari nu au sisteme antifurt, tocmai pe ideea ca nu esti tampit sa iesi cu televizorul sub fusta sau alte basme. Intelegeti ideea. Practic ala e un supra-control tot pentru ei. O sa imi ziceti poanta ca la magazinele astea e indreptata camera in jos pentru casierite. Foarte corect, dar aia e ca sa nu fure banuti, nu e pentru figura cu produse.
NOU
Hehe, la magazinul de la Suceava nu cred ca mai stiu eu de cate ori am vazut SMURD venit sa ridice cate un angajat caruia i se facuse rau de la epuizare.
Si stii care e faza mizerabila? Ii pun “aia de sus” (de pe la Brasov, pe acolo ar fi HQ-ul pe RO) sa faca tot felul de inventare cel putin odata pe luna si odata la cateva luni e cate unul general. Eh, un astfel de inventar iti tine oamenii noaptea si unii trebuie sa mai ramana si in schimbul 1. Da, stiu, vorbesc prostii, nu exista asa ceva numai ca exista. Si oricine a lucrat in retail cat de cat poate sa confirme practica asta de rahat. Iti dai seama ce competent este omul ala si oamenii aia munciti pe schimb 3 si apoi ori in 1, ori merg sa doarma cateva ore si vin in sch. 2. Ca liber pe ziua aia… mai rar.
Iar prostia asta se intampla pentru ca mai toate magazinele de acest tip merg la limita minima, de fapt chiar sub ea, ca numar de angajati.
Practica spune asa: retailer-ul X (sau cash&carry, nu prea este diferenta la comportament aici) deschide un nou magazin in Moldova, la Braila (cu totii stim ca acolo tot Moldova e 😉 ).
Pentru deschidere angajeaza 600 de persoane. Baga aia munca la greu, se deschide magazinu` iar apoi, incepand cu a doua luna, se primeste ordin sa se injumatateasca numarul de angajati. Motivele sunt puerile: ai intarziat la munca 2-3-5 minute de trei ori intr-o luna sau mizerii de astea ca sa te faca sa pleci tu. Si majoritatea pleaca, scarbiti si bine fac: retail-ul iti mananca ficatii si creierii. Nu cunosc nici macar o singura persoana care sa munceasca la propriu si sa fie macar cat de cat OK cu ceea ce face. Si asta pentru ca au si destule motive si nu toti au programarea in sange ca sa “isi caute calea singuri in viata”.
NOU
Principala problema aici este ca ITM-ul nu isi face treaba. Daca ar face niste controale sa verifice daca se respecta programul de munca legal, nu si-ar mai permite nimeni sa tine angajatii cate 24 de ore.
Pe alta parte, este normal ca majoritatea celor care lucreaza in retail sa nu fie foarte fericiti. Este o munca grea, implica efort fizic si nici nu este foarte bine remunerata.
NOU
exact ca si la carrefour, e responsabilitatea firmei de paza, nu a comerciantului. ei doar contracteaza un serviciu extern
NOU
Atunci cand contractezi o firma externa, nu stabilesti si ce servicii sa iti ofere? Adica decizia de a verifica bonurile vine de la firma de baza sau este parte a contractului?
NOU
Am un prieten mai zalud care, la un magazin de bricolaj, nu a vrut sa ii dea paznicului bonul sa puna ala stampila pe el. I-a explicat calm ca bonul e al lui si ca nu ii da paznicului nimic, lui nu ii trebuie stampila. Paznicul i-a zis ca nu-l poate lasa sa plece, ca asa cere protocolul. Asta a zis cum sa nu, dar sun la 112 ca sunt sechestrat, eu nu am semnat niciun protocol cu nimeni. A venit si seful pazei, si-au dat seama ca nu au ce sa-i faca la om. Am mai umblat prin lume, numa la mine acasa sunt considerat hot in magazin.
NOU
Am renuntat sa mai cumpar de la Selgros de cand a inceput pandemia. Mi s-a parut ca aveau preturile cele mai mari la spirt, dezinfectante, manusi etc. Si vorbim de o comparatie intre produse facute de acelasi producator, deci diferenta era facuta de adaosul Selgros.
NOU
De absolut fiecare data cand ma duc la Dedeman, si din fericire o fac destul de rar pentru ca Hornbach, exista aricii aia de la paza care ma opresc la iesire sa le arat bonul.
Si tot de absolut fiecare data ma uit la ei lung si trec mai departe.
De cateva ori au incercat sa ma opreasca punandu-mi mana pe umar si le-am explicat ca daca doresc sa verifice daca am platit, sa ia legatura cu doamnele de la casele de marcat sau sa se uite pe camere si am plecat.
I know it, they know it, Alexa knows it.
Sunt niste paznici amarati, nu Politia.
Nu ca Politia ar avea dreptul sa te opreasca si sa te verifice, daca nu au un temei solid ca ai ciordit.
Serviciile astea de paza sunt bani aruncati degeaba, oamenii aia nu isi justifica nicicum pontajul.
NOU
Poate ca sunt buni sa mai descurajeze 1-2 hoti potentiali.
NOU
Ati fi uimiti ce drepturi au. Te pot retine pana vine politia.
NOU
Te pot retine daca te au prins in flagrant, cum poate oruce cetatean. Nu te oit retine altfel ca e infractiune.
NOU
În contextul pandemiei, procedura asta este pur si simplu ilegală și criminală. Măsură făcută pt a prinde posibilii hoți, dar cum majoritatea paznicilor sunt în vârstă, nu o sa vezi niciodată vreun suedez controlat. Probabil au ordin să controleze 1 din 10 clienți si/sau pe cei cu comportament suspect.
Nu am înțeles niciodată protocolul ăsta la noi-să te controleze paznicul în cărcucior. Adică orice client poate fi hoț? Semnezi undeva înainte de a intra în magazin că ești de acord cu controlul bunurile tale?! În loc sa pună paznici antrenați in magazin, plus unul la camere, ei angajează firme care ți-o trimit pe tanti Maricica, 30 de ani muncitoare-n fabrică sau pe nea Ion, fost sculer matrițer.
NOU
Totusi sunt oameni generosi, daca il iau de la altii nu il tin doar pentru ei, il dau si ei mai departe!
NOU
Este posibil sa existe pe undeva un afis cu “regulile casei”, unde sa fie scris ca “au dreptul” sa faca asta. In momentul in care ai intrat in magazin se considera ca ai luat la cunostinta si ca esti de acord cu asta. Este valabil in toate marile magazine, iar responsabilitatea e a firme de paza.
NOU
Mereu ies fluierand din Selgros..doar daca incepe sa piuie detectorul ala atata interctionez cu paznicul 😀 in rest sanatate la neamuri…
NOU
Românii fiind inventivi ca angajați, fură având ajutor de la cumpărători complici cărora la casă nu le scanează toate produsele sau scanează etichete de prod mai ieftine. De aici tot balamucul cu firmele de pază și controale. La casele de marcat cică sunt aprox 200 de metode de a fura :))
NOU
O sa se ajunga in viitor sa monteze tag-uri NFC pe toate produsele sau sisteme de recunoastere videa care analizeaza produsele pe care le-ai luat de la raft si apoi compara cu produsele pe care le-ai platit.
Au cei de la Nvidia (si poate si altii) ceva de genul asta in teste.
NOU
“Legitimatia” aia de client aduce ceva beneficii, sau doar iti asigura accesul in magazin?
Mai demult, stiu ca se emitea oricand persoanelor juridice, iar persoanelor fizice, doar de cateva ori pe an.
NOU
Exact asa, nervii nu trebuiesc descarcati pe oamenii de la paza, au primit ordine, asta fac. Nu stiu cum o fi pe la altii, am vaga impresie ca in US se discuta aprins pe tema asta: www.cbc.ca/news/business/walmart-receipt-check-costco-1.5355527
NOU
Pai si de angajatii care culeg carucioare prin parcare ce sa mai zicem ?
Si observ o agresivitate destul de mare fata de agentii de paza si nu inteleg.
E politica magazinul si atat.Vrei sa cumperi respecti regulile impuse de ei exact ca intr-o tara straina daca tot folosim replica asta destul de des.
Cautam tot felul de pretexte sa ne aratam superioritatea ba ne certam cu politia ba cu vecinul ba in trafic.
Ne aratam fustrarile.
NOU
mai du te ba in pula mea. unde zic eu de angajat? daca regulile magazinului incalca legile in vigoare, regulile sunt ilegale. si mai du te n pula mea. din nou
NOU
Ok.
NOU
aici se merge pe principiul ” toata lumea greseste, mai ales altii”….
NOU
Nu stiu daca aici este corect sau nu sa iti verifice cumparaturile, dar asta cu “vrei sa cumperi, respecti regulile impuse de ei” este putin gresita.
Nu se poate aplica la nivel universal, pentru ca mai exista si legi. Iar daca o regula impusa de comerciant incalca legea, atunci nu ai nicio obligatie sa o respecti.
NOU
Traim intr-o tara de rahat, nu se iau deloc masuri legate de acest virus, dar deloc. Ne-am imbolnavit toata familia acum doua saptamani. Asta dupa ce am respectat toate regulile. Prima care a avut simptome a fost mama, din momentul ala nu am mai iesi din casa. Am sunat la dsp, au trecut 4 zile, ei nu au venit sa ne testeze. Pana la urma am sunat la ambulanta, au venit in 4 ore. A cincea zi a venit si masina de la dsp, la ora 2 noaptea. Nu stiau ca am fost testat. Nimeni, dar nimeni nu ne-a facut ancheta epidemiologica. Nu ne-a controlat nimeni, puteam umbla unde ne doream. Sotul negativ, eu pozitiva dar simptome ft usoare, copilul asimptomatic, mama a fost nasol, dar si-a revenit. Acum tata, tata a inceput bine si a terminat prost. Este la spital cu ambii plamani grav afectati. Pur si simplu este o boala atat de perversa, nu a avut probleme cu respiratia, saturatia buna, apoi a inceput sa se simta rau. Am chemat ambulanta, saturatia a ajuns la 80%,in 2 ore. De unde am luat? Tata a luat de la un coleg, coleg care avea sotia pozitiva, el nu s-a testat si a venit ca o floricica la munca. Si uite asa, tata se lupta cu moartea, nimanui nu ii pasa. Deci oamenii ies linistiti pe strada. Nu se fac anchete, nu nimic. Pur si simplu nici aluia nu i-a facut nimeni ancheta, dsp I-a testat doar sotia, ura si la gata. Spitalele sunt pline, sunt intoarse ambulante din drum, stau oamenii cu orele pe drumuri ca sa li se gaseasca locuri oriunde in tara asta.
NOU
Clar autoritatile sunt depasite sau mai bine zis incapabile de a gestiona corect aceasta criza.
Dar nici oamenii de rand nu constientizeaza riscul la care ii supun pe altii. De exemplu situatia ta putea fi usor evitata daca macar colegul tatalui tau ar fi fost constient si nu ar fi venit la serviciu in perioada respectiva.
Sper ca tatal tau sa scape cat mai repede si sa nu ramana cu sechele pe termen lung.
NOU
La orice supermarket din USA,mai ales in zonele populate,predominant,de minoritati,se fac controale la iesitea din magazin,aratind bonul si produsele din cos.Aleatoriu,nu la toti.Pentru ca supermarketul e locul in care se poate fura cel mai usor,spre deosebire de un magazin normal,mic.Cei care verifica au masca si manusi.Daca nu vrei sa te opresti la control,cheama politia.Pe perete scrie mare ca magazinul isi rezerva dreptul sa verifice concordanta.dintre bon si cumparaturi.Nu zice nimic ca regula aia se abroga din cauza covid.
NOU
Paznicii din magazine fac lucruri traznite!
La Intermacedonia se chinuie paznicii sa convingă clienții că este obligatoriu sa iei un cos pentru cumpărături la intrarea in magazin.
Au un afiș la intrare,este dispoziția managerului…